প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
এছিয়ান গেমছত ভাৰতক প্ৰতিনিধিত্ব কৰা খেলুৱৈসকলৰ সৈতে হোৱা বাৰ্তালাপ অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ পাঠ
10 OCT 2023 9:05PM by PIB Guwahati
মোৰ মৰমৰ বন্ধুসকল,
মই ১৪০ কোটি দেশবাসীৰ হৈ আপোনালোক সকলোকে স্বাগত জনাইছোঁ, আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন জনাইছোঁ।
এয়া এক ভাল লগা কাকতালীয় ঘটনা যে ১৯৫১ চনত এইডোখৰ স্থানত, এইখন ষ্টেডিয়ামতে প্ৰথমবাৰৰ বাবে ‘এছিয়ান গে’মছ’ অনুষ্ঠিত হৈছিল। আজি, আপোনালোকৰ লগতে সকলো খেলুৱৈয়ে যি পৰাক্ৰম দেখুৱালে, আপোনালোকে যি পুৰুষাৰ্থ দেখুৱলে, আপোনালোকে যি সাফল্য সম্ভৱ কৰি দেখুৱালে তাৰ বাবে দেশৰ প্ৰতিটো কোণত এক উৎসৱৰ পৰিৱেশ সৃষ্টি হৈছে। আপোনালোকে ১০০ তকৈয়ো অধিক পদক জয় কৰাৰ বাবে দিন-ৰাতি একাকাৰ কৰি দিছিল। ‘এছিয়ান গে’মছ’ত আপোনালোক সকলো খেলুৱৈৰ প্ৰদৰ্শনক লৈ সমগ্ৰ দেশে গৌৰৱ অনুভৱ কৰিছে।
আজি সমগ্ৰ দেশৰ হৈ মই আমাৰ খেলুৱৈসকলৰ প্ৰশিক্ষক, ‘ট্ৰেইনা’ৰ আৰু ‘কোচ্ছ’সকলৰ প্ৰতিও আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছোঁ। মই এই দলত থকা প্ৰতিগৰাকী ব্যক্তি, সহায়ক কৰ্মচাৰী, ফিজিঅ', বিষয়াবৰ্গকে ধৰি সকলোকে ভুৰি ভুৰি প্ৰশংসা কৰিছোঁ। আৰু মই আপোনালোকৰ পিতৃ-মাতৃকসকলক বিশেষভাবে অভিবাদন জনাইছোঁ। কিয়নো, আৰম্ভনি কিন্তু ঘৰৰ পৰাই হয়, ‘কেৰিয়াৰ’ৰ বহুতো পথক, ল’ৰা-ছোৱালীহঁত যেতিয়া এই দিশত যায়, তেতিয়াতো, আৰম্ভণিতেতো যথেষ্ট বিৰোধিতা হয়, বোলে ‘সময় নষ্ট নকৰিবা, পঢ়া-শুনাত মন দিয়া। এনে কৰা, তেনে নকৰিবা’। কেতিয়াবা ক’ৰবাত আঘাত লাগিলেও মায়ে হয়তো কৈ উঠে 'এতিয়াতো আৰু যাব নোৱাৰা, এতিয়াতো মই এয়া কৰিবলৈ নিদিও।' আৰু সেয়েহে আপোনালোকৰ মা-দেউতাহঁতক প্ৰণাম জনাবই লাগিব। আপোনালোক প্ৰায়েই পৰ্দাত ওলাই, পিচে, যিসকল পিচত থাকে তেওঁলোক কেতিয়াও পৰ্দাত নোলায়, কিন্তু প্ৰশিক্ষণৰ পৰা মঞ্চলৈ এই দীঘলীয়া যাত্ৰা এইসকল লোকৰ অবিহনে সম্ভৱ নহয়।
বন্ধুসকল,
আপোনালোক সকলোৱে ইতিহাস সৃষ্টি কৰি উভতি আহিছে। এইবাৰৰ ‘এছিয়ান গে’মছ’ৰ পৰিসংখ্যাসমূহ ভাৰতৰ সফলতাৰ সাক্ষী হৈ উঠিছে। ‘এছিয়ান গে’মছ’ত এয়া হৈছে এই পৰ্যন্ত ভাৰতৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ প্ৰদৰ্শন। আৰু, ব্যক্তিগতভাৱে, মই সন্তুষ্ট যে আমি সঠিক দিশত আগবাঢ়িব পাৰিছোঁ। যেতিয়া আমি প্ৰতিষেধকৰ বাবে কাম কৰি আছিলো, এই কামত সফলতা লাভ কৰিব পাৰিম নে নাই সেই লৈ ডাঙৰ আশংকা আছিল। কিন্তু যেতিয়া আমি প্ৰতিষেধকৰ ক্ষেত্ৰত সফল হৈছিলো, তেতিয়া ২০০ কোটি (১৬.১৯ কোটি)তকৈয়ো অধিক পালি ব্যৱহৃত হৈছিল, দেশবাসীৰ জীৱন ৰক্ষা পৰিছিল, আৰু বিশ্বৰ ১৫০ খন দেশক সহায় কৰিছিল, তেতিয়া মই অনুভৱ কৰিছিলোঁ যে হয়, আমাৰ পথ সঠিক আছিল। আজি, যেতিয়া আপোনালোক সফল হৈছে, মই ভাবিছোঁ আমাৰ পথ সঠিক আছিল।
ভাৰতে এইবাৰ বিদেশৰ মাটিত ‘এথলেটিকছ’ত সৰ্বাধিক পদক জিকিছে। ‘শ্বুটিঙ’ত এতিয়ালৈকে সৰ্বাধিক পদক, ‘আৰ্চাৰী’ত সৰ্বাধিক পদক, ‘স্কোৱাছ’ত সৰ্বাধিক পদক, ‘ৰয়িং’ত সৰ্বাধিক পদক, ‘মহিলা বক্সিং’ত সৰ্বাধিক পদক, ‘মহিলা ক্ৰিকেট’ত ‘প্ৰথম সোণৰ পদক’, ‘পুৰুষৰ ক্ৰিকেট’ত ‘প্ৰথম সোণৰ পদক’, ‘স্কোৱাছ’ ‘মিক্সড ডাবলছ’’ত প্ৰথম সোণৰ পদক’, আপোনালোকে সোণৰ পদক জিকিছিল। আৰু আপোনালোকে দেখিছে, মহিলাৰ ‘শ্বটপুট’ত ‘বাসত্তৰ বছৰ’ৰ পিছত, ৪ X ৪, ১০০ মিটাৰ ‘ৰিলে’ত ‘একষষ্ঠী বছৰ’ৰ পিছত, ‘ঘোঁৰা চালনা’ত ‘একচল্লিশ বছৰ’ৰ পিছত, আৰু ‘পুৰুষৰ বেডমিণ্টন’ত ‘চল্লিশ বছৰ’ৰ পিছত আমি পদক লাভ কৰিছোঁ। অৰ্থাৎ চাৰি-চাৰি, পাঁচ-পাঁচ, ছয়-ছয় দশক ধৰি দেশৰ কাণে এই বাতৰিবোৰ শুনিবলৈ আশা পালি আছিল, আপোনালোকে এয়া পূৰণ কৰিছে। কল্পনা কৰকচোন আপোনালোকৰ প্ৰচেষ্টাই কিমান বছৰৰ অপেক্ষাৰ সমাপ্তি ঘটাইছে।
বন্ধুসকল,
এইবাৰ সংঘটিত হোৱা আৰু এটা কথা উল্লেখ কৰিব বিচাৰিছোঁ। আমি অংশগ্ৰহণ কৰা বেছিভাগ ‘ক্ৰীড়া’ আৰু ‘প্ৰতিযোগিতা’ত, সেই সমূহৰ বেছিভাগতে আমি এটা নহয় এটা পদক আনিবলৈ সক্ষম হৈছো। গতিকে ইয়ে স্বতঃস্ফূৰ্তভাবেই আমাৰ ‘কেনভাছ’-ৰ আকাৰ বৃদ্ধি কৰিছে, এয়া ভাৰতৰ বাবে খুবেই শুভ লক্ষণ। ২০টা শিতান এনে আছিল য'ত দেশখনে আজিলৈকে ‘প’ডিয়াম ফিনিছ’ সম্ভৱেই কৰিব পৰা নাছিল। বহুতো ক্ৰীড়াত, আপোনালোকে কেৱল ‘একাউণ্ট’-য়েই নহয়, বৰঞ্চ এক ‘নতুন পথো মুকলি’ কৰিছে। এটা পথ যিয়ে সমগ্ৰ প্ৰজন্মৰ যুৱপ্ৰজন্মক অনুপ্ৰাণিত কৰিব। এটা পথ যি এতিয়া এছীয় খেলৰ পৰা আগবাঢ়ি গৈ অলিম্পিকলৈ যোৱা আমাৰ যাত্ৰাক নতুন আত্মবিশ্বাস প্ৰদান কৰিব।
বন্ধুসকল,
এই খেলসমূহত আমাৰ নাৰী শক্তিয়ে যথেষ্ট সুন্দৰ প্ৰদৰ্শন দাঙি ধৰাৰ বাবে মই গৌৰৱান্বিত হৈছো। আমাৰ মহিলা খেলুৱৈসকলে যি আবেগেৰে প্ৰদৰ্শন দাঙি ধৰিলে সেয়াই ভাৰতৰ ছোৱালীহঁতৰ সামৰ্থ্য কিমান সেই কথাকে প্ৰতীয়মান কৰিলে। ‘এছিয়ান গে’মছ’ত ভাৰতে লাভ কৰা পদকৰ আধাতকৈয়ো অধিক আমাৰ মহিলা খেলুৱৈসকলে জিকিছে। দৰাচলতে, এই ঐতিহাসিক সফলতাৰ শুভাৰম্ভও আমাৰ ‘মহিলা ক্ৰিকেট’ দলেই কৰিছিল।
ছোৱালীহঁতে ‘বক্সিং’ত সৰ্বাধিক পদক জিকিছে। ‘ট্ৰেক এণ্ড ফিল্ড’ততো এনে লাগিছিল যেন আমাৰ ছোৱালীহঁত সকলোতকৈ আগত থাকিবলৈকেহে খেলপথাৰত নামিছিলগৈ, যেন তেওঁলোকে সিদ্ধান্ত লৈয়েই খেলপথাৰলৈ গৈছিল। ভাৰতৰ ছোৱালীহঁতে ১ নম্বৰতকৈ যেন কমৰ কথা মানিবলৈকে সাজু নাছিল। আৰু এয়াই হৈছে ‘নতুন ভাৰত’ৰ ভাৱনা। এয়াই হৈছে ‘নতুন ভাৰত’ৰ শক্তি। চূড়ান্ত ফলাফল নোহোৱা পৰ্যন্ত, ‘নিউ ইণ্ডিয়া’ই চূড়ান্ত বিজয়ী ঘোষণা নোহোৱা পৰ্যন্ত নিজৰ প্ৰচেষ্টা এৰি নিদিয়ে। ‘নিউ ইণ্ডিয়া’ই সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ প্ৰদান কৰিবলৈ চেষ্টা কৰে, সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ প্ৰদৰ্শনৰ প্ৰচেষ্টা কৰে।
মোৰ মৰমৰ খেলুৱৈসকল,
আপোনালোকে এইটো কথাও জানে যে আমাৰ দেশত কেতিয়াও প্ৰতিভাৰ অভাৱ হোৱা নাই। দেশখনত বিজয়ৰ আকাংক্ষা সদায়েই আছিল। আমাৰ খেলুৱৈসকলে আগতেও বহুত ভাল প্ৰদৰ্শন কৰিছে। কিন্তু বহু ধৰণৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ বাবে আমি পদকৰ ক্ষেত্ৰত পিছ পৰি আছিলো। সেয়েহে, ২০১৪ চনৰ পৰা ভাৰতে ইয়াৰ ক্ৰীড়া পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ আধুনিকীকৰণ আৰু পুনৰুজ্জীৱিতকৰণত নিয়োজিত হৈ আহিছে। আমাৰ প্ৰয়াস হৈছে ভাৰতৰ খেলুৱৈসকলক বিশ্বৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ প্ৰশিক্ষণৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা। ভাৰতৰ প্ৰয়াস হৈছে ভাৰতীয় খেলুৱৈসকলৰ বাবে দেশ আৰু বিদেশত খেলিবলৈ অধিক সুযোগ প্ৰদান কৰা। আমাৰ প্ৰচেষ্টা হৈছে ভাৰতৰ খেলুৱৈসকলে বাছনিত স্বচ্ছতা লাভ কৰিব লাগে, তেওঁলোকৰ সৈতে কোনো ধৰণৰ বৈষম্য হোৱা উচিত নহয়, আমাৰ প্ৰয়াস হৈছে গাঁও আৰু গাঁৱত বাস কৰা ক্ৰীড়া প্ৰতিভাসকলক সৰ্বাধিক সুযোগ প্ৰদান কৰা। আমাৰ সকলো খেলুৱৈৰ মনোবল বজাই ৰখা, তেওঁলোকে যাতে কোনো ধৰণৰ অভাৱৰ সন্মুখীন নহয় সেয়া নিশ্চিত কৰিবলৈ আমি আমাৰ পূৰ্ণ শক্তি প্ৰয়োগ কৰি আহিছো।
৯ বছৰ আগৰ তুলনাত খেলৰ বাজেটো ৩ গুণ বৃদ্ধি কৰা হৈছে। আমাৰ ‘টপছ’ আৰু ‘খেলো ইণ্ডিয়া’ আঁচনি পট পৰিৱৰ্তনকাৰী হিচাপে প্ৰমাণিত হৈছে। আৰু মোৰতো গুজৰাটৰ অভিজ্ঞতা আছে, গুজৰাটৰ মানুহে কেৱল এটা খেলহে জানে- সেয়া হৈছে টকাৰ। কিন্তু যেতিয়া আমি ‘খেলো গুজৰাট’-ৰ শুভাৰম্ভ কৰিছিলো, ক্ৰমাগত ভাবে এক ক্ৰীড়া সংস্কৃতি গঢ়ি উঠিবলৈ ধৰিছিল আৰু সেই অভিজ্ঞতা মোৰ মনলৈ আহিছিল আৰু সেই অভিজ্ঞতাৰ আধাৰত, আমি ইয়াত ‘খেলো ইণ্ডিয়া’ আৰম্ভ কৰিছিলো আৰু যথেষ্ট সফলতা লাভ কৰিছিলো।
বন্ধুসকল,
এইবেলিৰ ‘এছিয়ান গে’মছ’ত প্ৰায় ১২৫ গৰাকী খেলুৱৈ আছে যিসকলক ‘খেলো ইণ্ডিয়া অভিযান’-য়ে আৱিষ্কাৰ কৰিছে। তেওঁলোকৰ ৪০ জনতকৈয়ো অধিকে পদক জিকিছে। ‘খেলো ইণ্ডিয়া অভিযান’ৰ ইমানখিনি খেলুৱৈ মঞ্চত উঠিবলৈ সক্ষম হোৱাটোৱে ‘খেলো ইণ্ডিয়া অভিযান’-য়েযে সঠিক দিশত আগবাঢ়িব পাৰিছে সেই কথাকে প্ৰতিপন্ন কৰিছে। আৰু মই আপোনালোকক অনুৰোধ কৰিম যে আপোনালোকে বিদ্যালয় আৰু মহাবিদ্যালয়ৰ পৰা য'তেই নহওক কিয়, ‘খেলো ইণ্ডিয়া’ত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ সকলোকে উৎসাহিত কৰিব। তাৰ পৰাই তেওঁলোকৰ জীৱন আৰম্ভ হ’ব।
প্ৰতিভা চিনাক্তকৰণৰ পৰা আৰম্ভ কৰি আধুনিক প্ৰশিক্ষণ আৰু বিশ্বৰ শ্ৰেষ্ঠ প্ৰশিক্ষণলৈকে, আজি ভাৰত কোনো ক্ষেত্ৰতে পিছ পৰি থকা নাই। বৰ্তমান, ৩,০০০ ৰো অধিক প্ৰতিভাশালী খেলুৱৈয়ে ‘খেলো ইণ্ডিয়া আঁচনি’ৰ জৰিয়তে প্ৰশিক্ষণ গ্ৰহণ কৰি আছে। চৰকাৰে প্ৰতিগৰাকী খেলুৱৈক তেওঁলোকৰ প্ৰশিক্ষণ, চিকিৎসা, আহাৰ, প্ৰশিক্ষণৰ বাবে প্ৰতি বছৰে ৬ লাখ টকাৰো অধিক বৃত্তি প্ৰদান কৰি আহিছে।
এইখন আঁচনিৰ অধীনত এতিয়া খেলুৱৈসকলক পোনপটীয়াকৈ প্ৰায় ২,৫০০ কোটি টকাৰ সাহায্য প্ৰদান কৰা হৈছে। আৰু মই আপোনালোকক আশ্বস্ত কৰিব খুজিছো যে ধনৰ অভাৱ কেতিয়াও আপোনালোকৰ প্ৰচেষ্টাত বাধা নহ'ব। চৰকাৰে ক্ৰীড়া জগতৰ বাবে অহা পাঁচ বছৰত আপোনালোকৰ বাবে ৩ হাজাৰ কোটি টকাৰো অধিক ব্যয় কৰিবলৈ গৈ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছে। আজি দেশৰ প্ৰতিটো কোণত আপোনালোকৰ বাবে আধুনিক ক্ৰীড়া আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
‘এছিয়ান গে’মছ’ত আপোনালোকৰ প্ৰদৰ্শনে মোক আৰু এটা বস্তুৰ বাবে উৎসাহিত কৰিছে। এইবাৰ বহু সংখ্যক কম বয়সীয়া খেলুৱৈয়ে পদক তালিকাত স্থান অৰ্জন কৰিছে। আৰু যেতিয়া যুৱ খেলুৱৈসকলে উচ্চতা অৰ্জন কৰে নহয়, সেই কথাই স্বতঃস্ফূৰ্তভাবে আমাৰ বাবে ‘ক্ৰীড়া ৰাষ্ট্ৰ’ৰ পৰিচিতি গঢ়ি তোলে, এয়াই হৈছে ‘ক্ৰীড়া ৰাষ্ট্ৰ’ৰ লক্ষণ। আৰু সেয়েহে মই বিজয়ী হৈ অহা এই কনিষ্ঠতম খেলুৱৈসকলক অভিনন্দন জনাইছোঁ, আজি মই তেওঁলোকক দুবাৰকৈ অভিনন্দন জনাইছোঁ। কাৰণ আপোনালোকে দীৰ্ঘদিনৰ বাবে দেশৰ সেৱা কৰিবলৈ আগবঢ়ি গৈছে। কম বয়সৰ এই নতুন বিজয়ীসকলে দীৰ্ঘদিন ধৰি দেশৰ বাবে সুন্দৰ প্ৰদৰ্শন কৰিব। যুৱ ভাৰতৰ নতুন চিন্তাধাৰা এতিয়া কেৱল ভাল প্ৰদৰ্শনেৰেই সন্তুষ্ট নহয়, বৰঞ্চ ই পদক বিচাৰে, ই জিকিব বিচাৰে।
বন্ধুসকল,
যুৱ প্ৰজন্মই আজিকালি বহুতো শব্দ কয় - 'জিঅ’এটি' (গ’ট) - অৰ্থাৎ ‘গ্ৰেটেষ্ট অব অল টাইম’। দেশৰ বাবে, আপোনালোক সকলোৱেই হৈছে 'গ’ট'। আপোনালোকৰ আবেগ, আপোনালোকৰ সমৰ্পণ, আপোনালোকৰ শৈশৱৰ উপাখ্যান সকলোৰে বাবে একোটা অনুপ্ৰেৰণাৰ সমল। এই প্ৰেৰণাই আন যুৱক-যুৱতীসকলক ডাঙৰ লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰে। মই দেখিছো সৰু ল'ৰা-ছোৱালীহঁত আপোনালোকৰ দ্বাৰা বাৰুকৈয়ে প্ৰভাৱিত হয়। তেওঁলোকে আপোনালোকক অনুকৰণ কৰে আৰু আপোনালোকৰ দৰে হ'বলৈ বিচাৰে। আপোনালোকে আপোনালোকৰ এই ইতিবাচক প্ৰভাৱৰ সদ্ব্যৱহাৰ কৰা উচিত, যিমান পাৰি অধিক সংখ্যক যুৱক-যুৱতীৰে জড়িত হোৱা উচিত। মোৰ মনত আছে, আগতে যেতিয়া মই খেলুৱৈসকলক বিদ্যালয়লৈ গৈ শিশুসকলক লগ কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছিলো, বহুতো খেলুৱৈ বিদ্যালয়সমূহলৈ গৈছিল। তেওঁলোকৰ কিছুমান ইয়াতো উপস্থিত আছে। নীৰজ এখন বিদ্যালয়লৈ গৈছিল, সেইখন বিদ্যালয়ৰ ল'ৰা-ছোৱালীহঁতেতো নীৰজক যথেষ্ট প্ৰশংসা কৰিছিল। মই আজি আপোনালোক সকলোকে পুনৰ অনুৰোধ কৰিব বিচাৰিছোঁ এনেধৰণৰ কিবা এটা কৰিবলৈ। দেশৰ আপোনালোকৰ পৰা কিবা বিচাৰিবলৈ অধিকাৰ আছে, মই ঠিকেই কৈছোনে বাৰু? কি হ’ল আপোনালোক দেখোন মনে মনে থাকিল, মই কোৱা কথাটো বাৰু হয় নে নহয়? নহয়, আপোনালোকে দেখোন কথাত জোৰ দিয়া নাই, তাৰমানে কিবা এটা খেলিমেলি আছে। দেশখনে আপোনালোকৰ পৰা কিবা আশা কৰিব পাৰে নে নোৱাৰে? আপোনালোকে সেই আশা পূৰা কৰিবনে বাৰু?
চাওক, মোৰ মৰমৰ খেলুৱৈসকল,
দেশখনে বৰ্তমান ড্ৰাগছৰ বিৰুদ্ধে এক নিৰ্ণায়ক যুঁজত অৱতীৰ্ণ হৈছে। আপোনালোক সকলোৱে ঔষধৰ পাৰ্শ্বক্ৰিয়াৰ বিষয়ে ভালদৰেই জানে। অনিচ্ছাকৃত ‘ড'পিং’য়ে একোগৰাকী খেলুৱৈৰ কেৰিয়াৰ ধ্বংস কৰি পেলায়। কেতিয়াবা জিকাৰ আকাংক্ষাই কিছুমান লোকক ভুল পথলৈ লৈ যায়, কিন্তু ইয়াৰ সৈতে, মই আপোনালোকক আৰু আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলক আপোনালোকৰ জৰিয়তে সতৰ্ক কৰি দিব বিচাৰো। আপোনালোকে আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলক সতৰ্ক কৰিব, কাৰণ আপোনালোক সকলো হৈছে বিজয়ী। আৰু সঠিক পথত গৈ, আপোনালোকে ইমান সফলতা অৰ্জন কৰিছে। গতিকে কোনেও ভুল পথলৈ যোৱাৰ প্ৰয়োজন নাই, আপোনালোকৰ কথা সকলোৱে মানিব। আৰু সেয়েহে আপোনালোকে এইক্ষেত্ৰতবহুত ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিব পাৰে।
আপোনালোক সংকল্প আৰু মানসিক শক্তিৰ প্ৰতীক, পদক কেৱল শাৰীৰিক শক্তিৰ জৰিয়তেই নাহে, মানসিক শক্তিয়েও এক ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰে আৰু আপুনিপোনালোক ইয়াৰে সমৃদ্ধ। এয়া আপোনালোকৰ বহুত ডাঙৰ পুঁজি, সেই পুঁজি দেশৰ বাবেও উপযোগী হ'ব লাগে। আপোনালোক হৈছে ভাৰতৰ যুৱ প্ৰজন্মক ‘নিচাযুক্ত ঔষধ’ৰ ক্ষতিকাৰক প্ৰভাৱৰ বিষয়ে শিক্ষিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত আটাইতকৈ ডাঙৰ ‘ব্ৰেণ্ড এম্বেছেডৰ’’। আপোনালোকে যেতিয়াই সুযোগ পাই, কোনোবাই যদি আপোনালোকৰ ‘বাইট’ লয়, সাক্ষাৎকাৰ বিচাৰে, আপোনালোকে এই বিযয়ে দুটা বাক্য নিশ্চয় ক'ব। মই দেশৰ মোৰ যুৱ বন্ধুসকলক এই কথা ক'ব বিচাৰো, বা মই এইটো ক'ব বিচাৰো, কিয়নো দেশৰ যুৱপ্ৰজন্মই আপোনালোকৰ কথা শুনিব, কাৰণ সেই সামৰ্থ্য আপোনালোক আহৰণ কৰিছে।
মই আপোনালোকক ইয়াক আপোনালোকৰ ‘মিছন’ কৰি ল'বলৈ অনুৰোধ জনাইছো, আপোনালোকে যেতিয়া লোকসকলক লগ পাব, সাক্ষাৎকাৰ দিয়াৰ সময়ত, বিদ্যালয়-মহাবিদ্যালয় আদিত হোৱা ‘ড্ৰাগছৰ বিপদাংশকা’ৰ বিষয়ে নিশ্চয়কৈ ক'ব। ‘ড্ৰাগমুক্ত ভাৰত’ৰ যুঁজত শক্তি প্ৰদান কৰিবলৈ আপোনালোক আগবাঢ়ি আহিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
আপোনালোকে ‘ছুপাৰফুড’ৰ গুৰুত্বৰ বিষয়েও জানে, আৰু আপোনালোকে লগতে জানে যে ‘ফিটনেছ’ৰ বাবে ই কিমান গুৰুত্বপূৰ্ণ। আপোনালোকে আপোনালোকৰ জীৱনশৈলীত পুষ্টিকৰ খাদ্যক যিদৰে প্ৰাথমিকতা প্ৰদান কৰিছে, আৰু বহুতো বস্তু খালৈ ভাল লগা স্বত্বেও আপোনালোকে খোৱাৰ পৰা বিৰত হৈ আহিছে, ‘কি খোৱা উচিত সেয়া জনাটো যিমান গুৰুত্বপূৰ্ণ’ তাতকৈয়ো অধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ হৈছে ‘কি খোৱা অনুচিত সেই কথা জনাটো’। আৰু সেইকাৰণে মই ক'ম যে আপোনালোকে নিশ্চিতভাৱে দেশৰ শিশুসকলৰ খাদ্যাভ্যাস সন্দৰ্ভত পুষ্টিকৰ আহাৰ সম্পৰ্কে বহুত নিৰ্দেশনা দিব পাৰে। আপোনালোকে ‘বাজ্ৰা আন্দোলন’ আৰু ‘পুষ্টি অভিযান’তো এক ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিব পাৰে। আপোনালোকে বিদ্যালয়ৰ শিশুসকলৰ সৈতে সঠিক খাদ্যাভ্যাসৰ বিষয়ে অধিক কথা পতা উচিত।
বন্ধুসকল,
আপোনালোকে খেলপথাৰত যি কৰিছে সেয়াও এখন ডাঙৰ ‘কেনভাছ’ৰ অংশ। যেতিয়া দেশখন আগবাঢ়ে, ইয়াৰ প্ৰভাৱ প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে দৃশ্যমান হয়। আমি ভাৰতৰ ক্ৰীড়া ক্ষেত্ৰতো একেই ঘটনা ঘটি থকা দেখিছো। যেতিয়া দেশৰ পৰিস্থিতি ভাল নহয়, সেয়া ক্ৰীড়াক্ষেত্ৰতো প্ৰতিফলিত হয়। আজি যেতিয়া ভাৰতে বিশ্ব মঞ্চত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ স্থান লাভ কৰিছে, আপোনালোকে ক্ৰীড়াক্ষেত্ৰতো ইয়াক প্ৰদৰ্শিত কৰিছে। আজি যেতিয়া ভাৰত বিশ্বৰ ‘শীৰ্ষ-৩ অৰ্থনীতি’ হোৱাৰ দিশে আগবাঢ়িছে, ই আমাৰ যুৱপ্ৰজন্মক প্ৰত্যক্ষ ভাৱে লাভান্বিত কৰে। গতিকে, আজি আপোনালোকে মহাকাশলৈ চাওক, ভাৰতৰ শংখনাদ হৈছে। চাৰিওফালে চন্দ্ৰযানৰ বিষয়ে আলোচনা চলিছে। আজি ভাৰত ‘ষ্টাৰ্টআপ’ৰ পৃথিৱীখনৰ শীৰ্ষত আছে। বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিবিদ্যাত আশ্চৰ্যজনক কাম চলিবলৈ ধৰিছে। ভাৰতৰ যুৱপ্ৰজন্মই উদ্যোগসমূহত ভাল প্ৰদৰ্শন কৰি আছে। বিশ্বৰ ডাঙৰ কোম্পানীসমূহৰ নাম লওকচোন, তেওঁলোকৰ ‘মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া’সকল হৈছে ভাৰতৰ সন্তান, ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতী। অৰ্থাৎ ভাৰতৰ যুৱ শক্তিয়ে প্ৰতিটো খণ্ডকে ছানি ধৰিছে। আপোনালোক সকলো খেলুৱৈৰ ওপৰত দেশখনৰ যথেষ্ট আস্থা আছে। এই বিশ্বাসেৰেই আমি ‘১০০ অতিক্ৰম কৰা’ৰ শ্লোগান দিছিলোঁ। আপোনালোকে সেই ইচ্ছা পূৰণ কৰিছে। অহাবাৰ আমি এই ‘ৰেকৰ্ড’তকৈয়ো আৰু বহুদূৰ আগবাঢ়িম। আৰু এতিয়া আমাৰ সন্মুখত ‘অলিম্পিক’ আছে। পেৰিছৰ বাবে কঠোৰ প্ৰস্তুতি চলাওক। যিসকলে এইবাৰ সফলতা লাভ কৰা নাছিল, তেওঁলোক হতাশ হোৱাৰ প্ৰয়োজন নাই। আমি আমাৰ ভুলৰ পৰা শিকিম আৰু নতুন প্ৰচেষ্টা কৰি যাম। মই বিশ্বাস কৰোঁ আপোনালোকো জিকিব। কেইদিনমান পিছত, ২২ অক্টোবৰৰ পৰা ‘পেৰা এছিয়ান গে’মছ’-ও আৰম্ভ হ'ব। আপোনালোকৰ জৰিয়তে মই সকলো শিশু আৰু পেৰা ‘এছিয়ান গে’মছ’ৰ সকলো খেলুৱৈক আগতীয়াকৈ শুভেচ্ছা জনাইছোঁ। আকৌ এবাৰ দেশৰ গৌৰৱ বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে, এই চমৎকাৰ প্ৰদৰ্শনৰ বাবে, চমৎকাৰ সাফল্যৰ বাবে মই আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন জনাইছোঁ।
বহুত বহুত ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at an interaction with athletes who represented India in Asian Games
10 OCT 2023 9:05PM by PIB Delhi
My dear friends,
I welcome all of you on behalf of 140 crore countrymen and congratulate you all!
What a wonderful coincidence that the first Asian Games were held at this very place, in this same stadium, in 1951. Today, because of the courage you have shown, the efforts you have made and the results you have brought, there is an atmosphere of celebration in every corner of the country. You worked day and night to cross 100 medal tally. The whole country is feeling proud due to the performance of all the athletes like you in the Asian Games.
Today, on behalf of the entire country, I heartily congratulate and express my gratitude to the trainers and coaches of our athletes. I deeply appreciate every person involved in this team, support staff, physio, and officials. And I salute your parents in particular, because it starts from home. When children move in this direction of their career path, there is a lot of opposition in the beginning. Parents ask not to waste time and study instead. They mark out the dos and don'ts. Sometimes when a child gets injured, mothers don't let the child go and play again so that the incident wouldn't happen again. And that is why your parents also deserve deep appreciation. Probably you are on the screen, but the people behind your success are never seen on the screen; but this journey from training to the podium is not possible without these people.
Friends,
You all have created history. The medal tally in this Asian Games is becoming a witness to Bharat's success. This is Bharat's best performance so far in the Asian Games. And personally I am glad that we are going in the right direction. When we were working towards the vaccine, there were several doubts whether it would be successful or not. But when the vaccine was successful, 200 crore doses were administered, lives of the countrymen were saved, and it helped 150 countries around the world, I felt assured that our direction was right. Today as you have become successful, I once again feel that our direction is right.
This time Bharat has won the maximum number of medals in athletics on foreign land. Highest ever medal in shooting, highest ever medal in archery, highest ever medal in squash, highest ever medal in rowing, highest ever medal in female boxing, first time gold medal in women’s cricket, first time gold medal in male cricket, gold medal in squash mixed doubles for the first time. You have won a flurry of gold medals. And you see, we have won a medal in women's shot put after seventy-two years; we have won a medal in 4X4 100-meter relay after sixty-one years; we won a medal in horse-riding after forty-one years, and in men's badminton after forty years. That is, for four, five and six decades the country was yearning to hear this news; and you have fulfilled that. Just imagine how your efforts have ended the long wait of several years.
Friends,
This time there was one more special thing which I would definitely like to mention. In most of the games and events we have participated in, we have brought home a medal. So, this in itself proves that our canvas is growing; and it is a very auspicious sign for Bharat. There were 20 events in which the country had not got a podium finish till date. In several games you have not just created a fresh beginning but also a new path; a path that will inspire an entire generation of youth; a path that will now go beyond the Asian Games and instill new confidence in our journey towards the Olympics.
Friends,
I am also proud that our women have performed tremendously well in these sports. The passion with which our women players have performed shows the potential of Bharat's daughters. More than half of the medals Bharat has won in the Asian Games have been won by our female athletes. In fact, this historic success was initiated by our women cricket team.
Daughters have won the maximum number of medals in boxing. In Track and Field, it seemed as if our daughters had come with the sole intention of being at the forefront. The daughters of Bharat are not ready to accept anything less than rank 1. And this is the spirit of new Bharat. This is the strength of the new Bharat. The new Bharat does not give up its efforts till the final result is declared, or till the final victory is achieved. The new Bharat tries to give its best, to do its best.
My dear athletes,
You also are aware of the fact that there has never been any shortage of talent in our country. There was always a spirit of victory in the country. Our players have performed very well in the past also. But due to various challenges, we were left behind in terms of medals. Therefore, since 2014, Bharat is engaged in modernizing and reviving its sports ecosystem. Our effort is to ensure that Indian players get the best training facilities in the world. Bharat's effort is to ensure that Indian players get maximum opportunities to play in the country and abroad. Our effort is to ensure that Indian players get transparency in selection, and there is no discrimination against them. Our effort is to ensure that sports talent in villages should also get maximum opportunities. We are putting in all our efforts to ensure that the morale of all our players remains intact and that they do not face any lack of resources.
The budget of the sports sector has also been increased 3 times compared to 9 years ago. Our TOPS and Khelo India Scheme have proved to be game changers. And it is said that people of Gujarat know only one game – the game of money. But when Khelo Gujarat was started, gradually a sporty culture started developing there. And that experience gave me an idea and on the basis of that experience, we started Khelo India here and it was extremely successful.
Friends,
There are about 125 athletes in this Asian Games whose talents were discovered through the Khelo India campaign. More than 40 of these have also won medals. The fact that so many players from the Khelo India campaign have reached the podium shows that the Khelo India campaign is in the right direction. And I would also urge you, wherever you are from, whenever you give a talk in schools and colleges, encourage everyone to participate in Khelo India. Their lives begin from there.
From talent identification to modern training and the world's best coaching, today Bharat is not lagging behind in any parameter. Presently, more than 3000 talented athletes are undergoing their training through Khelo India Scheme. The government is also giving a scholarship of more than Rs 6 lakh to every player every year for their coaching, medical, diet, training etc.
Under this scheme, now assistance of about Rs 2500 crores is being given directly to the athletes. And I assure you, lack of money will never hinder your efforts. The government is going to spend Rs 3000 crore more in the next five years for the sports. Today, modern sports infrastructure is being developed for you in every corner of the country.
Friends,
Your performance in the Asian Games has excited me for one more thing. This time many young athletes have made their place in the medal tally. And when young players achieve great heights, they become the identity of our sporting nation. This is the sign of a sporting nation. And that is why today I specially congratulate these youngest of the athletes who have emerged victorious because you are going to serve the country for a long time. These new young winners will perform brilliantly for the country for a long time. According to the new thinking, young Bharat is no longer satisfied with just good performance, rather it wants medals and victories.
Friends,
Young generation uses one word quite a lot these days - 'GOAT' - i.e. Greatest of All Time. For the country, you all are 'GOATs'. Your passion, your dedication, your childhood stories, are an inspiration to everyone. They inspire other youngsters to achieve bigger goals. I have seen that the little kids are so impressed by you. They look at you and want to be like you. You should make good use of your positive influence and connect with as many youngsters as possible. I remember that earlier when I had requested the players to go to the schools and meet the children, many players had gone to the schools. Some of them are also present here. Neeraj went to a school, and the children there praised Neeraj a lot. Today I want to make a similar request to all of you again. The country has the right to demand something from you too, right? Why did you fall silent? Yes or No? No, I can't hear you; looks like something is wrong. The country expects something from you too, isn't it? Will you fulfil that expectation?
Look, my dear athletes,
The country is currently fighting a decisive battle against drugs. You all know very well about the side effects of drugs. Unintentional doping can also destroy a player's career. Many times, the desire to win leads some people to wrong paths, but this is what I want to caution you and our youth through you. You will alert our youth because you all are winners. And by walking on the right path, you have achieved great success. So, there is no need for anyone to go on the wrong path. They will listen to you. And hence you can play a major role in this.
You are a symbol of determination and mental strength. Medals do not come from physical strength alone; mental strength plays a massive role and you have plenty of it. This is your greatest asset and that asset should be useful to the country. You are also the biggest brand ambassadors for educating the young generation of Bharat about the harmful effects of drugs. Whenever you get a chance, if anyone asks you for a byte or an interview, please tell them these two sentences - This is what I want to say to my young friends of the country. Please say this, because you have achieved something and the youth of the country will listen to you.
I request you to make it your mission that while meeting people, while giving interviews, you must create awareness in schools and colleges about the menace of drugs. You should come forward to strengthen the fight for a drug-free Bharat.
Friends,
You also know the importance of superfoods, and how important it is for fitness and the way you have given priority to nutritious food in your lifestyle, and have stayed away from eating many things despite liking them. Knowing what not to eat is more important than what to eat. And that is why I would say that you can definitely provide a lot of guidance regarding nutritious food to the children of the country regarding their food habits. You can also play a major role in millet movement and nutrition mission. You should talk more to children about right eating habits in schools.
Friends,
What you have done on the playground is also a part of a bigger canvas. When the country progresses, its impact is visible in every field. We are seeing the same happening in Bharat's sports sector too. When conditions are not good in the country, it is reflected in the sports field too. Today, when Bharat is gaining an important place on the world stage, you have demonstrated it in the sports field also. Today, when Bharat is moving towards becoming a top-3 economy in the world, our youth directly benefit from it. Therefore, today you can see that in space, Bharat's name is shining bright. People are talking about Chandrayaan everywhere.
Today Bharat is on top in the world of startups. Amazing work is being done in science and technology. Bharat's youth is performing well in entrepreneurship. The CEOs of some of the top companies around the world are the children of Bharat, the youth of Bharat. That means the youth potential of Bharat is visible in every sector. The country has great confidence in all players like you. With this confidence we had given the slogan of ‘100 Paar’. You have fulfilled that wish. Next time we will go much further than this record. And now we also have the Olympics in front of us. Prepare diligently for Paris. Those who could not succeed this time, there is no need to be disappointed. We will learn from mistakes and make new efforts. I believe you too will definitely win. The Para Asian Games are also going to start after a few days from 22nd October. Through you, I also convey my best wishes to all the children and players participating in the Para Asian Games. I once again congratulate all of you for this brilliant performance, for this brilliant achievement and for making the country proud.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.