ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଭାରତର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରିଥିବା ଆଥଲେଟମାନଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
10 OCT 2023 9:05PM by PIB Bhubaneswar
ମୋର ପ୍ରିୟ ସାଥୀମାନେ,
ମୁଁ ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ତରଫରୁ ଆପଣସମସ୍ତଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
୧୯୫୧ ମସିହାରେ ଏହି ସ୍ଥାନରେ, ଏହି ଷ୍ଟାଡିୟମରେ ପ୍ରଥମ ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ଆୟୋଜନ ହେବା କେତେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ସୌଭାଗ୍ୟ। ଆଜି ଆପଣ ଯେଉଁ ସାହସ ଦେଖାଇଛନ୍ତି, ଯେଉଁ ପ୍ରୟାସ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଯେଉଁ ଫଳାଫଳ ଆଣିଛନ୍ତି ସେଥିପାଇଁ ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଉତ୍ସବର ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ଆପଣ ଦିନରାତି ପରିଶ୍ରମ କରି ୧୦୦ ପଦକ ଅତିକ୍ରମ କରିଥିଲେ। ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ସମସ୍ତ ଆଥଲେଟମାନଙ୍କ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଯୋଗୁଁ ସମଗ୍ର ଦେଶ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରୁଛି।
ଆଜି ସମଗ୍ର ଦେଶ ତରଫରୁ ମୁଁ ଆମ ଆଥଲେଟମାନଙ୍କ ଟ୍ରେନର୍ସ ଏବଂ ପ୍ରଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଏବଂ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି । ମୁଁ ଏହି ଟିମରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସମସ୍ତ ଅର୍ଥାତ୍ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି, ସପୋର୍ଟ ଷ୍ଟାଫ୍, ଫିଜିଓ ଏବଂ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଗଭୀର ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି । ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ପିତାମାତାଙ୍କୁ ବିଶେଷ ଭାବରେ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି ଯେ, କାରଣ ଏହା ଘରୁ ହିଁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥାଏ। ପିଲାମାନେ ଯେତେବେଳେ ନିଜ କ୍ୟାରିୟର ପଥରେ ଏହି ଦିଗରେ ଆଗେଇ ଯାଆନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଆରମ୍ଭରେ ଅନେକ ବିରୋଧ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥାଏ। ଏହା ବଦଳରେ ଅଭିଭାବକମାନେ ସମୟ ନଷ୍ଟ ନକରି ପାଠ ପଢ଼ିବାକୁ କହିଥାନ୍ତି। ସେମାନେ କ'ଣ କରିବେ ଓ କ'ଣ କରିବେ ନାହିଁ ଜାଣିପାରନ୍ତି ନାହିଁ। ବେଳେବେଳେ ପିଲା ଆହତ ହେଲେ ମା' ପିଲାକୁ ଆଉ ଖେଳିବାକୁ ଦିଅନ୍ତି ନାହିଁ, ଏବଂ କୁହନ୍ତୁ- ଆଉ ମୁଁ ତୋତେ ଛାଡ଼ିବି ନାହିଁ। ସେଥିପାଇଁ ଆପଣଙ୍କ ପିତାମାତା ମଧ୍ୟ ଗଭୀର ପ୍ରଶଂସାର ଯୋଗ୍ୟ । ଆପଣ ପରଦା ପଛରେ ରହିଥିବା ଯେଉଁ ଲୋକମାନେ ଅଛନ୍ତି, ଆପଣମାନଙ୍କୁ ପରଦାରେ କେବେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳେ ନାହିଁ ; କିନ୍ତୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣରୁ ମଞ୍ଚ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ଯାତ୍ରା ଏହି ଲୋକମାନଙ୍କ ବିନା ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଇତିହାସ ରଚିଛନ୍ତି । ଚଳିତ ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ପଦକ ସଂଖ୍ୟା ଭରତର ସଫଳତାର ସାକ୍ଷୀ ପାଲଟିଛି। ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଏହା ଭାରତର ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଦର୍ଶନ। ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବରେ ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆମେ ସଠିକ୍ ଦିଗରେ ଯାଉଛୁ | ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଟିକା ପାଇଁ କାମ କରୁଥିଲୁ, ସେତେବେଳେ ଏହା ସଫଳ ହେବ କି ନାହିଁ ସେ ନେଇ ଅନେକ ସନ୍ଦେହ ଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଟିକା ସଫଳ ହେଲା, ୨୦୦ କୋଟି ଡୋଜ୍ ଦିଆଗଲା, ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଜୀବନ ବଞ୍ଚିଗଲା ଏବଂ ଏହା ବିଶ୍ୱର ୧୫୦ଟି ଦେଶକୁ ସାହାଯ୍ୟ କଲା, ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଅନୁଭବ କଲି ଯେ ଆମର ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଠିକ୍ ଥିଲା । ଆଜି ତୁମେମାନେ ସଫଳ ହୋଇଥିବାରୁ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଅନୁଭବ କରୁଛି ଯେ ଆମର ଦିଗ ଠିକ୍ ଅଛି ।
ଏଥର ଭାରତ ବିଦେଶ ମାଟିରେ ଆଥଲେଟିକ୍ସରେ ସର୍ବାଧିକ ପଦକ ଜିତିଛି। ସୁଟିଂରେ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପଦକ, ତୀରନ୍ଦାଜିରେ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପଦକ, ସ୍କ୍ୱାଶରେ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପଦକ, ରୋଇଂରେ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପଦକ, ମହିଳା ବକ୍ସିଂରେ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପଦକ, ମହିଳା କ୍ରିକେଟରେ ପ୍ରଥମ ଥର ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ପଦକ, ପୁରୁଷ କ୍ରିକେଟରେ ପ୍ରଥମ ଥର ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ପଦକ, ସ୍କ୍ୱାସ୍ ମିକ୍ସଡ ଡବଲ୍ସରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ପଦକ। ଆପଣ ଅନେକ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ପଦକ ଜିତିଛନ୍ତି । ଏବଂ ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ, ଆମେ ୭୨ ବର୍ଷ ପରେ ମହିଳା ସଟ୍ ପୁଟ୍ ରେ ପଦକ ଜିତିଛୁ; ଆମେ ୬୧ ବର୍ଷ ପରେ ୪×୪ ୧୦୦ ମିଟର ରିଲେରେ ପଦକ ଜିତିଛୁ; ଆମେ ୪୧ ବର୍ଷ ପରେ ଘୋଡ଼ାଚଢ଼ାରେ ଏବଂ ପୁରୁଷ ବ୍ୟାଡମିଣ୍ଟନରେ ଚାଳିଶ ବର୍ଷ ପରେ ପଦକ ଜିତିଥିଲୁ। ଅର୍ଥାତ୍ ୪, ୫ ଓ ୬ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଦେଶ ଏହି ଖବର ଶୁଣିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲା; ଏବଂ ତୁମେ ତାହା ପୂରଣ କରିଛ । କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ, କିପରି ଆପଣମାନଙ୍କର ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ଅନେକ ବର୍ଷର ଦୀର୍ଘ ପ୍ରତୀକ୍ଷାର ଅନ୍ତ ଘଟିଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଏଥର ଆଉ ଏକ ବିଶେଷ କଥା ଥିଲା ଯାହା ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିବାକୁ ଚାହିଁବି। ଆମେ ଭାଗ ନେଇଥିବା ଅଧିକାଂଶ କ୍ରୀଡ଼ା ଓ ଇଭେଣ୍ଟରେ ଆମେ ପଦକ ଆଣିଛୁ। ତେଣୁ, ଏହା ନିଜେ ପ୍ରମାଣିତ କରୁଛି ଯେ ଆମର କ୍ୟାନଭାସ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି; ଏବଂ ଏହା ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଶୁଭ ସଙ୍କେତ ଅଟେ । ୨୦ଟି ଇଭେଣ୍ଟ ଥିଲା ଯେଉଁଥିରେ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶକୁ ପୋଡିୟମ ଫିନିସ୍ ମିଳିନାହିଁ। ଅନେକ ଖେଳରେ ଆପଣ କେବଳ ଏକ ନୂତନ ଆରମ୍ଭ ସୃଷ୍ଟି କରିନାହାଁନ୍ତି ବରଂ ଏକ ନୂତନ ମାର୍ଗ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି; ଏକ ମାର୍ଗ ଯାହା ସମଗ୍ର ପିଢ଼ିର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇବ; ଏକ ମାର୍ଗ ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାଠାରୁ ଆଗକୁ ଯିବ ଏବଂ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଅଭିମୁଖେ ଆମର ଯାତ୍ରାରେ ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଗର୍ବିତ ଯେ ଆମମହିଳାମାନେ ଏହି କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଚମତ୍କାର ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି। ଆମ ମହିଳା ଖେଳାଳିମାନେ ଯେଉଁ ଉତ୍ସାହର ସହ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି ତାହା ଭରତର ଝିଅମାନଙ୍କର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଦର୍ଶାଉଛି। ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଭରତ ଜିତିଥିବା ପଦକମଧ୍ୟରୁ ଅଧାରୁ ଅଧିକ ପଦକ ଆମମହିଳା ଆଥଲେଟ୍ ଜିତିଛନ୍ତି। ବାସ୍ତବରେ ଏହି ଐତିହାସିକ ସଫଳତା ଆମ ମହିଳା କ୍ରିକେଟ୍ ଦଳ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ।
ଝିଅମାନେ ବକ୍ସିଂରେ ସର୍ବାଧିକ ପଦକ ଜିତିଛନ୍ତି। ଟ୍ରାକ୍ ଆଣ୍ଡ୍ ଫିଲ୍ଡରେ ଲାଗୁଥିଲା ଯେମିତି ଆମ ଝିଅମାନେ ଆଗଧାଡ଼ିରେ ରହିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଆସିଛନ୍ତି। ଭାରତର ଝିଅମାନେ ୧ ନମ୍ବର ସ୍ଥାନଠାରୁ କମ୍ କିଛି ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ନୁହଁନ୍ତି । ଏବଂ ଏହା ହେଉଛି ନୂତନ ଭାରତର ଭାବନା । ଏହା ହେଉଛି ନୂଆ ଭାରତର ଶକ୍ତି । ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ଫଳାଫଳ ଘୋଷଣା ନ ହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କିମ୍ବା ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ବିଜୟ ନ ହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନୂଆ ଭାରତ ନିଜର ପ୍ରୟାସ ଛାଡିବ ନାହିଁ। ନୂଆ ଭାରତ ନିଜର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛି, ନିଜର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବା।
ମୋର ପ୍ରିୟ ଆଥଲେଟମାନେ,
ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ଜାଣିଥିବେ ଯେ ଆମ ଦେଶରେ ପ୍ରତିଭାର ଅଭାବ କେବେ ବି ରହିନାହିଁ । ଦେଶରେ ସବୁବେଳେ ବିଜୟ ଭାବନା ରହିଥିଲା। ଆମ ଖେଳାଳିମାନେ ଅତୀତରେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ବିଭିନ୍ନ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଯୋଗୁଁ ଆମେ ପଦକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପଛରେ ରହିଥିଲୁ। ତେଣୁ ୨୦୧୪ ମସିହାରୁ ଭାରତ ଏହାର କ୍ରୀଡ଼ା ଇକୋସିଷ୍ଟମର ଆଧୁନିକୀକରଣ ଓ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ ରହିଛି। ଭାରତୀୟ ଖେଳାଳିମାନେ ଯେପରି ବିଶ୍ୱରେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ସୁବିଧା ପାଇପାରିବେ ସେଥିପାଇଁ ଆମର ପ୍ରୟାସ ରହିଛି। ଭାରତୀୟ ଖେଳାଳିମାନେ ଯେପରି ଦେଶ ବିଦେଶେରେ ଖେଳିବାର ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ସୁଯୋଗ ପାଇ ପାରିବେ ସେଥିପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରୟାସ ରହିଛି। ଭାରତୀୟ ଖେଳାଳିମାନେ ଯେପରି ଚୟନରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପାଇବେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତି କୌଣସି ଭେଦଭାବ ନ ରହିବ ସେଥିପାଇଁ ଆମର ପ୍ରୟାସ ରହିଛି। ଗାଁଗାଁରୁ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଭାମାନଙ୍କୁ ଯେପରି ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ସୁଯୋଗ ମିଳିବ ସେଥିପାଇଁ ଆମର ପ୍ରୟାସ ରହିଛି। ଆମର ସମସ୍ତ ଖେଳାଳିଙ୍କ ମନୋବଳ ଯେପରି ବଜାୟ ରହିବ ଏବଂ ସେମାନେ ଯେପରି ସମ୍ବଳର ଅଭାବର ସମୁଖୀନ ନ ହୁଅନ୍ତି ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ କରୁଛୁ।
କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ରର ବଜେଟ୍ ମଧ୍ୟ ୯ ବର୍ଷ ପୂର୍ବ ତୁଳନାରେ ୩ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି। ଆମର ଟପ୍ସ ଏବଂ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୋଜନା ଗେମ୍ ଚେଞ୍ଜର ଭାବେ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହୋଇଛି । ଆଉ କୁହାଯାଏ ଗୁଜୁରାଟର ଲୋକମାନେ କେବଳ ଗୋଟିଏ ଖେଳ ଜାଣନ୍ତି- ଟଙ୍କା ଖେଳ । କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଖେଲୋ ଗୁଜରାଟ ଆରମ୍ଭ ହେଲା, ଧୀରେ ଧୀରେ ସେଠାରେ ଏକ କ୍ରୀଡ଼ା ସଂସ୍କୃତିର ବିକାଶ ହେବାକୁ ଲାଗିଲା । ଏବଂ ସେହି ଅଭିଜ୍ଞତା ମୋତେ ଏକ ଧାରଣା ଦେଇଥିଲା ଏବଂ ସେହି ଅଭିଜ୍ଞତା ଆଧାରରେ ଆମେ ଏଠାରେ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ ଏବଂ ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ସଫଳ ହୋଇଥିଲା |
ସାଥୀମାନେ,
ଏହି ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ପାଖାପାଖି ୧୨୫ ଜଣ ଆଥଲେଟ୍ ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପ୍ରତିଭା ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ ମାଧ୍ୟମରେ ଆବିଷ୍କୃତ ହୋଇଥିଲା। ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ୪୦ରୁ ଅଧିକ ପଦକ ଜିତିଛନ୍ତି। ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନରେ ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ଖେଳାଳି ପୋଡିୟମରେ ପହଞ୍ଚିବା, ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ ସଠିକ୍ ଦିଗରେ ରହିଛି। ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିବି, ଆପଣ ମାନେ ଯେଉଁଠାରୁ ବି ଥାଆନ୍ତୁ, ଯେତେବେଳେ ବି ଆପଣ ସ୍କୁଲ ଓ କଲେଜରେ ଭାଷଣ ଦେଉଛନ୍ତି, ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରନ୍ତୁ । ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନ ସେଠାରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥାଏ।
ପ୍ରତିଭା ଚିହ୍ନଟଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଆଧୁନିକ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆଜି ଭାରତ କୌଣସି ମଧ୍ୟ ମାନଦଣ୍ଡରେ ପଛରେ ନାହିଁ। ବର୍ତ୍ତମାନ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ୩୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରତିଭାବାନ ଆଥଲେଟ୍ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ନେଉଛନ୍ତି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଖେଳାଳିଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ, ଡାକ୍ତରୀ, ଖାଦ୍ୟ ଇତ୍ୟାଦି ପାଇଁ ସରକାର ପ୍ରତିବର୍ଷ ୬ ଲକ୍ଷ ରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ଛାତ୍ରବୃତ୍ତି ଦେଉଛନ୍ତି।
ଏହି ଯୋଜନା ରେ ଏବେ ସିଧାସଳଖ ଆଥଲେଟମାନଙ୍କୁ ପାଖାପାଖି ୨୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହାୟତା ଦିଆଯାଉଛି । ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି, ଟଙ୍କାର ଅଭାବ ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରୟାସରେ କେବେ ବି ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରିବ ନାହିଁ । କ୍ରୀଡ଼ା ପାଇଁ ସରକାର ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷରେ ଆହୁରି ୩୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି। ଆଜି ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ କ୍ରୀଡ଼ା ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକଶିତ ହେଉଛି।
ସାଥୀମାନେ,
ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରଦର୍ଶନ ମୋତେ ଆଉ ଗୋଟିଏ କଥା ପାଇଁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଛି। ଏଥର ଅନେକ ଯୁବ ଆଥଲେଟ୍ ପଦକ ତାଲିକାରେ ସ୍ଥାନ ପାଇଛନ୍ତି। ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଯୁବ ଖେଳାଳିମାନେ ଏତେ ଶିଖରକୁ ଯାଇ ପଦକ ହାସଲ କରିଲେ, ସେତେବେଳେ ସେମାନେ ଆମ କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରିଚୟ ପାଲଟିଯାଆନ୍ତି। ଏହା ଏକ କ୍ରୀଡ଼ା ରାଷ୍ଟ୍ରର ସଙ୍କେତ। ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ମୁଁ ବିଜୟୀ ହୋଇଥିବା ଏହି ସର୍ବକନିଷ୍ଠ ଆଥଲେଟମାନଙ୍କୁ ବିଶେଷ ଭାବେ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି କାରଣ ଆପଣମାନେ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଦେଶର ସେବା କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି । ଏହି ନୂଆ ଯୁବ ବିଜେତାମାନେ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଦେଶ ପାଇଁ ଚମତ୍କାର ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବେ। ନୂଆ ଚିନ୍ତାଧାରା, ଅନୁଯାୟୀ ଯୁବ ଭାରତ ଏବେ କେବଳ ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନରେ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ନୁହେଁ, ବରଂ ପଦକ ଓ ବିଜୟ ଚାହୁଁଛି।
ସାଥୀମାନେ,
ଯୁବପିଢ଼ି ଆଜିକାଲି ଗୋଟିଏ ଶବ୍ଦ ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି- 'ଗୋଟ୍' ଅର୍ଥାତ୍ ସର୍ବକାଳୀନ ଶ୍ରେଷ୍ଠ। ଦେଶ ପାଇଁ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ 'GOAT’ ଅଟନ୍ତି। ତୁମର ଉତ୍ସାହ, ତୁମର ସମର୍ପଣ, ତୁମର ପିଲାଦିନର କାହାଣୀ, ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା । ସେମାନେ ଅନ୍ୟ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ବଡ଼ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦିଅନ୍ତି । ମୁଁ ଦେଖିଛି ଯେ ଛୋଟ ପିଲାମାନେ ତୁମ ଦ୍ୱାରା ବହୁତ ପ୍ରଭାବିତ ହୁଅନ୍ତି | ସେମାନେ ତୁମକୁ ଦେଖନ୍ତି ଏବଂ ତୁମ ପରି ହେବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି | ଆପଣ ନିଜର ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବର ସଦୁପଯୋଗ କରିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଯଥାସମ୍ଭବ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଯୁବକଙ୍କ ସହ ଯୋଡ଼ିହେବା ଉଚିତ୍ | ମୋର ମନେ ଅଛି ଯେ ପୂର୍ବରୁ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଖେଳାଳିମାନଙ୍କୁ ବିଦ୍ୟାଳୟକୁ ଯାଇ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଭେଟିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲି, ସେତେବେଳେ ଅନେକ ଖେଳାଳି ବିଦ୍ୟାଳୟକୁ ଯାଇଥିଲେ। ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେତେକ ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ମଧ୍ୟ ଅଛନ୍ତି। ନୀରଜଙ୍କ ସ୍କୁଲକୁ ଯାଇଥିଲି ଏବଂ ସେଠାରେ ପିଲାମାନେ ନୀରଜଙ୍କୁ ବହୁତ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଆଜି ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନୁରୂପ ଅନୁରୋଧ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଆପଣଙ୍କ ଠାରୁ ମଧ୍ୟ କିଛି ମାଗିବାର ଅଧିକାର ଦେଶର ଅଛି, ନୁହେଁ କି? ଆପଣ କାହିଁକି ଚୁପ୍ ହୋଇଗଲେ? ହଁ କିମ୍ବା ନାଁ? ନା, ମୁଁ ତୁମକୁ ଶୁଣିପାରୁନାହିଁ; ଲାଗୁଛି ଯେମିତି କିଛି ଭୁଲ ହୋଇଛି । ଦେଶ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କଠାରୁ କିଛି ଆଶା କରୁଛି, ନୁହେଁ କି? ଆପଣ ସେହି ଆଶା ପୂରଣ କରିବେ କି?
ଦେଖ, ମୋର ପ୍ରିୟ ଆଥଲେଟମାନେ,
ଦେଶ ଏବେ ଡ୍ରଗ୍ସ ବିରୋଧରେ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଲଢ଼େଇ କରୁଛି। ଔଷଧର ପାର୍ଶ୍ୱ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ବିଷୟରେ ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଭଲ ଭାବରେ ଜାଣନ୍ତି । ଅଜାଣତରେ ଡୋପିଂ ମଧ୍ୟ ଜଣେ ଖେଳାଳିଙ୍କ କ୍ୟାରିୟରକୁ ନଷ୍ଟ କରିପାରେ। ଅନେକ ସମୟରେ ଜିତିବାର ଇଚ୍ଛା କିଛି ଲୋକଙ୍କୁ ଭୁଲ ମାର୍ଗକୁ ନେଇଯାଏ, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ଆପଣଙ୍କୁ ଏବଂ ଆମ ର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଏହା ହିଁ ସତର୍କ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ତୁମେ ସମସ୍ତେ ବିଜେତା ହୋଇଥିବାରୁ ତୁମେ ଆମ ର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କୁ ସତର୍କ କରିବ । ଏବଂ ସଠିକ ମାର୍ଗରେ ଚାଲିବା ଦ୍ୱାରା ଆପଣ ବହୁତ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛନ୍ତି । ତେଣୁ କେହି ଭୁଲ ମାର୍ଗରେ ଯିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ। ସେମାନେ ତୁମ୍ଭର କଥା ଶୁଣିବେ। ତେଣୁ ଆପଣ ଏଥିରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବେ ।
ଆପଣ ସଂକଳ୍ପ ଏବଂ ମାନସିକ ଶକ୍ତିର ପ୍ରତୀକ ଅଟନ୍ତି । ପଦକ କେବଳ ଶାରୀରିକ ଶକ୍ତିରୁ ମିଳେ ନାହିଁ; ମାନସିକ ଶକ୍ତି ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ ଯାହା ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ଏହା ବହୁ ପରିମାଣରେ ଅଛି | ଏହା ଆପଣଙ୍କର ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ସମ୍ପତ୍ତି ଏବଂ ସେହି ସମ୍ପତ୍ତି ଦେଶ ପାଇଁ ଉପଯୋଗୀ ହେବା ଉଚିତ୍ | ଔଷଧର କ୍ଷତିକାରକ ପ୍ରଭାବ ବିଷୟରେ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ସଚେତନ କରିବା ପାଇଁ ଆପଣ ସବୁଠାରୁ ବଡ ବ୍ରାଣ୍ଡ ଆମ୍ବାସାଡର ମଧ୍ୟ ଅଟନ୍ତି । ଯେତେବେଳେ ବି ଆପଣଙ୍କୁ ସୁଯୋଗ ମିଳିବ, ଯଦି କେହି ଆପଣଙ୍କୁ ବାଇଟ୍ କିମ୍ବା ସାକ୍ଷାତକାର ମାଗୁଛନ୍ତି, ଦୟାକରି ସେମାନଙ୍କୁ ଏହି ଦୁଇଟି ବାକ୍ୟ କୁହନ୍ତୁ - ମୁଁ ଦେଶର ମୋର ଯୁବ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ଏହା କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଦୟାକରି ଏହା କୁହନ୍ତୁ, କାରଣ ଆପଣ କିଛି ହାସଲ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଦେଶର ଯୁବକମାନେ ଆପଣଙ୍କ କଥା ଶୁଣିବେ ।
ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ଲୋକଙ୍କୁ ଭେଟିବା ସମୟରେ, ସାକ୍ଷାତକାର ଦେବା ସମୟରେ, ନିଶା ଦ୍ରବ୍ୟ ବିଷୟରେ ସ୍କୁଲ ଓ କଲେଜରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଜରୁରୀ । ନିଶାମୁକ୍ତ ଭାରତ ପାଇଁ ଲଢ଼େଇକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଆପଣମାନେ ଆଗେଇ ଆସିବା ଦରକାର।
ସାଥୀମାନେ,
ସୁପରଫୁଡ୍ ର ମହତ୍ତ୍ୱ ଏବଂ ଫିଟନେସ୍ ପାଇଁ ଏହା କେତେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଆପଣ ନିଜ ଜୀବନଶୈଳୀରେ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟକୁ କିପରି ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛନ୍ତି ତାହା ମଧ୍ୟ ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି ଏବଂ ଏହାକୁ ପସନ୍ଦ କରିବା ସତ୍ତ୍ୱେ ଅନେକ ଜିନିଷ ଖାଇବା ଠାରୁ ଦୂରେଇ ରହୁଛନ୍ତି । କ'ଣ ଖାଇବେ ତା'ଠାରୁ କ'ଣ ଖାଇବେ ନାହିଁ ତାହା ଜାଣିବା ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ କହିବି ଯେ ଆପଣ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଦେଶର ପିଲାମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଖାଦ୍ୟ ଅଭ୍ୟାସ ବିଷୟରେ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ବିଷୟରେ ଅନେକ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିପାରିବେ। ଆପଣ ବାଜରା ଅଭିଯାନ ଏବଂ ପୋଷଣ ମିଶନରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବେ। ସ୍କୁଲରେ ସଠିକ୍ ଖାଇବା ଅଭ୍ୟାସ ବିଷୟରେ ପିଲାଙ୍କ ସହ ଅଧିକ କଥା ବାର୍ତ୍ତା କରିବା ଉଚିତ୍ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଖେଳ ପଡ଼ିଆରେ ଆପଣ ଯାହା କରିଛନ୍ତି ତାହା ମଧ୍ୟ ଏକ ବଡ଼ କ୍ୟାନଭାସର ଏକ ଅଂଶ । ଦେଶ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଲେ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳେ। ଭାରତର କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଘଟଣା ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି। ଦେଶରେ ସ୍ଥିତି ଭଲ ନଥିବା ବେଳେ କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଏହାର ପ୍ରତିଫଳନ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି। ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ମଞ୍ଚରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥାନ ହାସଲ କରୁଛି, ସେତେବେଳେ ଆପଣ କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଏହାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିଛନ୍ତି। ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଟପ୍-୩ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ ହେବା ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି, ସେତେବେଳେ ଆମର ଯୁବବନ୍ଧୁମାନେ ଏହାର ସିଧାସଳଖ ଫାଇଦା ଉଠାଉଛନ୍ତି । ତେଣୁ ଆଜି ଆପଣ ଦେଖିପାରିବେ ଯେ ମହାକାଶରେ ଭରତଙ୍କ ନାମ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ହେଉଛି । ସବୁଠି ଲୋକମାନେ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ କୁ ନେଇ ଚର୍ଚ୍ଚା କରୁଛନ୍ତି ।
ଆଜି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଦୁନିଆରେ ଭାରତ ଶୀର୍ଷରେ ରହିଛି। ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି। ଉଦ୍ୟୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛନ୍ତି। ବିଶ୍ୱର କେତେକ ଶୀର୍ଷରେ ଥିବା କମ୍ପାନୀର ସିଇଓ ହେଉଛନ୍ତି ଭାରତର ଯୁବକ, ଭାରତର ସନ୍ତାନ । ଅର୍ଥାତ୍ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଯୁବ କ୍ଷମତା ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି। ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ସମସ୍ତ ଖେଳାଳିଙ୍କ ଉପରେ ଦେଶର ଭରସା ରହିଛି। ଏହି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ଆମେ '୧୦୦ ପାର'ର ସ୍ଲୋଗାନ ଦେଇଥିଲୁ। ତୁମେ ସେହି ଇଚ୍ଛା ପୂରଣ କରିଛ । ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ଆମେ ଏହି ରେକର୍ଡଠାରୁ ବହୁତ ଆଗକୁ ଯିବୁ । ଆଉ ଏବେ ଆମ ସାମ୍ନାରେ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ପ୍ୟାରିସ୍ ପାଇଁ ନିଷ୍ଠାର ସହ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୁଅନ୍ତୁ। ଯେଉଁମାନେ ଏଥର ସଫଳ ହୋଇପାରିନଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କୁ ନିରାଶ ହେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ। ଭୁଲରୁ ଶିକ୍ଷା ନେଇ ନୂଆ ପ୍ରୟାସ କରିବୁ। ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ନିଶ୍ଚିତ ଜିତିବ। ପାରା ଏସିଆନ୍ ଗେମ୍ସ ମଧ୍ୟ ଅକ୍ଟୋବର ୨୨ରୁ କିଛି ଦିନ ପରେ ଆରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଆପଣମାନଙ୍କ ଜରିଆରେ ମୁଁ ପାରା ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଭାଗ ନେଉଥିବା ସମସ୍ତ ପିଲାଙ୍କୁ ଓ ଖେଳାଳିଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି। ଏହି ଚମତ୍କାର ପ୍ରଦର୍ଶନ ପାଇଁ, ଏହି ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଉପଲବ୍ଧି ପାଇଁ ଏବଂ ଦେଶକୁ ଗର୍ବିତ କରିଥିବା ଯୋଗୁ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଆପଣ ମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।
ଅସ୍ୱୀକାର: ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ । ମୂଳ ଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at an interaction with athletes who represented India in Asian Games
10 OCT 2023 9:05PM by PIB Delhi
My dear friends,
I welcome all of you on behalf of 140 crore countrymen and congratulate you all!
What a wonderful coincidence that the first Asian Games were held at this very place, in this same stadium, in 1951. Today, because of the courage you have shown, the efforts you have made and the results you have brought, there is an atmosphere of celebration in every corner of the country. You worked day and night to cross 100 medal tally. The whole country is feeling proud due to the performance of all the athletes like you in the Asian Games.
Today, on behalf of the entire country, I heartily congratulate and express my gratitude to the trainers and coaches of our athletes. I deeply appreciate every person involved in this team, support staff, physio, and officials. And I salute your parents in particular, because it starts from home. When children move in this direction of their career path, there is a lot of opposition in the beginning. Parents ask not to waste time and study instead. They mark out the dos and don'ts. Sometimes when a child gets injured, mothers don't let the child go and play again so that the incident wouldn't happen again. And that is why your parents also deserve deep appreciation. Probably you are on the screen, but the people behind your success are never seen on the screen; but this journey from training to the podium is not possible without these people.
Friends,
You all have created history. The medal tally in this Asian Games is becoming a witness to Bharat's success. This is Bharat's best performance so far in the Asian Games. And personally I am glad that we are going in the right direction. When we were working towards the vaccine, there were several doubts whether it would be successful or not. But when the vaccine was successful, 200 crore doses were administered, lives of the countrymen were saved, and it helped 150 countries around the world, I felt assured that our direction was right. Today as you have become successful, I once again feel that our direction is right.
This time Bharat has won the maximum number of medals in athletics on foreign land. Highest ever medal in shooting, highest ever medal in archery, highest ever medal in squash, highest ever medal in rowing, highest ever medal in female boxing, first time gold medal in women’s cricket, first time gold medal in male cricket, gold medal in squash mixed doubles for the first time. You have won a flurry of gold medals. And you see, we have won a medal in women's shot put after seventy-two years; we have won a medal in 4X4 100-meter relay after sixty-one years; we won a medal in horse-riding after forty-one years, and in men's badminton after forty years. That is, for four, five and six decades the country was yearning to hear this news; and you have fulfilled that. Just imagine how your efforts have ended the long wait of several years.
Friends,
This time there was one more special thing which I would definitely like to mention. In most of the games and events we have participated in, we have brought home a medal. So, this in itself proves that our canvas is growing; and it is a very auspicious sign for Bharat. There were 20 events in which the country had not got a podium finish till date. In several games you have not just created a fresh beginning but also a new path; a path that will inspire an entire generation of youth; a path that will now go beyond the Asian Games and instill new confidence in our journey towards the Olympics.
Friends,
I am also proud that our women have performed tremendously well in these sports. The passion with which our women players have performed shows the potential of Bharat's daughters. More than half of the medals Bharat has won in the Asian Games have been won by our female athletes. In fact, this historic success was initiated by our women cricket team.
Daughters have won the maximum number of medals in boxing. In Track and Field, it seemed as if our daughters had come with the sole intention of being at the forefront. The daughters of Bharat are not ready to accept anything less than rank 1. And this is the spirit of new Bharat. This is the strength of the new Bharat. The new Bharat does not give up its efforts till the final result is declared, or till the final victory is achieved. The new Bharat tries to give its best, to do its best.
My dear athletes,
You also are aware of the fact that there has never been any shortage of talent in our country. There was always a spirit of victory in the country. Our players have performed very well in the past also. But due to various challenges, we were left behind in terms of medals. Therefore, since 2014, Bharat is engaged in modernizing and reviving its sports ecosystem. Our effort is to ensure that Indian players get the best training facilities in the world. Bharat's effort is to ensure that Indian players get maximum opportunities to play in the country and abroad. Our effort is to ensure that Indian players get transparency in selection, and there is no discrimination against them. Our effort is to ensure that sports talent in villages should also get maximum opportunities. We are putting in all our efforts to ensure that the morale of all our players remains intact and that they do not face any lack of resources.
The budget of the sports sector has also been increased 3 times compared to 9 years ago. Our TOPS and Khelo India Scheme have proved to be game changers. And it is said that people of Gujarat know only one game – the game of money. But when Khelo Gujarat was started, gradually a sporty culture started developing there. And that experience gave me an idea and on the basis of that experience, we started Khelo India here and it was extremely successful.
Friends,
There are about 125 athletes in this Asian Games whose talents were discovered through the Khelo India campaign. More than 40 of these have also won medals. The fact that so many players from the Khelo India campaign have reached the podium shows that the Khelo India campaign is in the right direction. And I would also urge you, wherever you are from, whenever you give a talk in schools and colleges, encourage everyone to participate in Khelo India. Their lives begin from there.
From talent identification to modern training and the world's best coaching, today Bharat is not lagging behind in any parameter. Presently, more than 3000 talented athletes are undergoing their training through Khelo India Scheme. The government is also giving a scholarship of more than Rs 6 lakh to every player every year for their coaching, medical, diet, training etc.
Under this scheme, now assistance of about Rs 2500 crores is being given directly to the athletes. And I assure you, lack of money will never hinder your efforts. The government is going to spend Rs 3000 crore more in the next five years for the sports. Today, modern sports infrastructure is being developed for you in every corner of the country.
Friends,
Your performance in the Asian Games has excited me for one more thing. This time many young athletes have made their place in the medal tally. And when young players achieve great heights, they become the identity of our sporting nation. This is the sign of a sporting nation. And that is why today I specially congratulate these youngest of the athletes who have emerged victorious because you are going to serve the country for a long time. These new young winners will perform brilliantly for the country for a long time. According to the new thinking, young Bharat is no longer satisfied with just good performance, rather it wants medals and victories.
Friends,
Young generation uses one word quite a lot these days - 'GOAT' - i.e. Greatest of All Time. For the country, you all are 'GOATs'. Your passion, your dedication, your childhood stories, are an inspiration to everyone. They inspire other youngsters to achieve bigger goals. I have seen that the little kids are so impressed by you. They look at you and want to be like you. You should make good use of your positive influence and connect with as many youngsters as possible. I remember that earlier when I had requested the players to go to the schools and meet the children, many players had gone to the schools. Some of them are also present here. Neeraj went to a school, and the children there praised Neeraj a lot. Today I want to make a similar request to all of you again. The country has the right to demand something from you too, right? Why did you fall silent? Yes or No? No, I can't hear you; looks like something is wrong. The country expects something from you too, isn't it? Will you fulfil that expectation?
Look, my dear athletes,
The country is currently fighting a decisive battle against drugs. You all know very well about the side effects of drugs. Unintentional doping can also destroy a player's career. Many times, the desire to win leads some people to wrong paths, but this is what I want to caution you and our youth through you. You will alert our youth because you all are winners. And by walking on the right path, you have achieved great success. So, there is no need for anyone to go on the wrong path. They will listen to you. And hence you can play a major role in this.
You are a symbol of determination and mental strength. Medals do not come from physical strength alone; mental strength plays a massive role and you have plenty of it. This is your greatest asset and that asset should be useful to the country. You are also the biggest brand ambassadors for educating the young generation of Bharat about the harmful effects of drugs. Whenever you get a chance, if anyone asks you for a byte or an interview, please tell them these two sentences - This is what I want to say to my young friends of the country. Please say this, because you have achieved something and the youth of the country will listen to you.
I request you to make it your mission that while meeting people, while giving interviews, you must create awareness in schools and colleges about the menace of drugs. You should come forward to strengthen the fight for a drug-free Bharat.
Friends,
You also know the importance of superfoods, and how important it is for fitness and the way you have given priority to nutritious food in your lifestyle, and have stayed away from eating many things despite liking them. Knowing what not to eat is more important than what to eat. And that is why I would say that you can definitely provide a lot of guidance regarding nutritious food to the children of the country regarding their food habits. You can also play a major role in millet movement and nutrition mission. You should talk more to children about right eating habits in schools.
Friends,
What you have done on the playground is also a part of a bigger canvas. When the country progresses, its impact is visible in every field. We are seeing the same happening in Bharat's sports sector too. When conditions are not good in the country, it is reflected in the sports field too. Today, when Bharat is gaining an important place on the world stage, you have demonstrated it in the sports field also. Today, when Bharat is moving towards becoming a top-3 economy in the world, our youth directly benefit from it. Therefore, today you can see that in space, Bharat's name is shining bright. People are talking about Chandrayaan everywhere.
Today Bharat is on top in the world of startups. Amazing work is being done in science and technology. Bharat's youth is performing well in entrepreneurship. The CEOs of some of the top companies around the world are the children of Bharat, the youth of Bharat. That means the youth potential of Bharat is visible in every sector. The country has great confidence in all players like you. With this confidence we had given the slogan of ‘100 Paar’. You have fulfilled that wish. Next time we will go much further than this record. And now we also have the Olympics in front of us. Prepare diligently for Paris. Those who could not succeed this time, there is no need to be disappointed. We will learn from mistakes and make new efforts. I believe you too will definitely win. The Para Asian Games are also going to start after a few days from 22nd October. Through you, I also convey my best wishes to all the children and players participating in the Para Asian Games. I once again congratulate all of you for this brilliant performance, for this brilliant achievement and for making the country proud.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.