Prime Minister's Office
PM to visit Uttarakhand on 12th October
PM to perform pooja and darshan at Parvati Kund
PM to visit Gunji village, to interact with local people, along with Army, ITBP and BRO personnel
PM to perform pooja and darshan at Jageshwar Dham
PM to inaugurate, dedicate to nation and lay the foundation stone of multiple development projects worth about Rs 4200 crore in Pithoragarh
10 OCT 2023 7:38PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Uttarakhand on 12th October, 2023.
At around 8:30 AM, Prime Minister will reach Jollingkong in Pithoragarh District, where he will perform pooja and darshan at Parvati Kund. Prime Minister will also seek blessings from the holy Adi-Kailash at this place. The area is well known for its spiritual importance and natural beauty.
Prime Minister will reach Gunji village, Pithoragarh district at around 9:30 AM, where he will interact with the local people, and visit an exhibition highlighting local art and products. He will also interact with personnels of Army, Indo-Tibetan Border Police (ITBP) and Border Roads Organisation (BRO).
At around 12 noon, Prime Minister will reach Jageshwar, Almora district, where he will perform pooja and darshan at Jageshwar Dham. Located at a height of about 6200 feet, the Jageshwar Dham comprises of about 224 stone temples.
After that, Prime Minister will reach Pithoragarh at around 2:30 PM, where he will inaugurate, dedicate to nation and lay the foundation stone of multiple development projects worth about Rs 4200 crore in sectors like rural development, road, power, irrigation, drinking water, horticulture, education, health and disaster management, among others.
The projects that will be inaugurated and dedicated to nation by the Prime Minister include 76 rural roads and 25 bridges built in rural areas under PMGSY; 15 buildings of BDO offices in 9 districts; upgradation of three roads built under central road fund viz Kausani Bageshwar road, Dhari-Dauba-Giricheena road and Nagala-Kiccha road; upgradation of two road on National Highways viz Almora Petshal - Panuwanaula - Danya (NH 309B) and Tanakpur - Chalthi (NH 125); three projects related to Drinking water viz 38 Pumping drinking water schemes, 419 Gravity based water supply schemes and three tube wells based water supply schemes; Tharkot artificial lake in Pithoragarh; 132 KV Pithoragarh-Lohaghat (Champawat) Power Transmission Line; 39 bridges across Uttarakhand and Uttarakhand State Disaster Management Authority (USDMA) building in Dehradun built under the World Bank funded Uttrakhand Disaster Recovery Project.
The projects whose foundation stone will be laid include a scheme for construction of 21,398 poly-house, which will help in increasing the production of flowers and vegetables and improving their quality; a scheme for cultivation of high-density intensive apple orchards; five projects for NH road upgradation; Multiple steps for disaster preparedness and resilience in the state viz construction of bridges, upgradation of State emergency Operation Center in Dehradun, steps for prevention of landslide in Balianala, Nainital and improvement in other infrastructure related to fire, health and forest; development of hostels and computer labs in 20 model degree college across state; 100 bedded sub district hospital at Someshwar, Almora; 50 bedded Hospital block in Champawat; Astroturf Hockey Ground at Haldwani Stadium, Nainital; Velodrome Stadium at Rudrapur; Manaskhand Mandir Mala Mission Scheme for infrastructure development in temples including Jageshwar Dham (Almora), Haat Kalika (Pithoragarh) and Naina Devi (Nainital) temples.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
12 ଅକ୍ଟୋବରରେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଗସ୍ତ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପାର୍ବତୀ କୁଣ୍ଡରେ ପୂଜା ଏବଂ ଦର୍ଶନ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁଞ୍ଜୀ ଗ୍ରାମ ପରିଦର୍ଶନ କରିବେ ତଥା ସେନା, ଆଇଟିବିପି ଏବଂ ବିଆରଓ କର୍ମଚାରୀ ଓ ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିବେ
ଜାଗେଶ୍ୱର ଧାମରେ ପୂଜା ଏବଂ ଦର୍ଶନ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପିଥୋରାଗଡରେ ପ୍ରାୟ 4200 କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଏକାଧିକ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ସହିତ ଦେଶକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
10 OCT 2023 7:38PM by PIB Bhubaneswar
ସକାଳ 8:30 ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପିଥୋରାଗଡ ଜିଲ୍ଲାର ଜୋଲିଙ୍ଗକୋଙ୍ଗରେ ପହଞ୍ଚି ସେଠାରେ ପାର୍ବତୀ କୁଣ୍ଡରେ ପୂଜା ଏବଂ ଦର୍ଶନ କରିବେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଏହି ସ୍ଥାନରେ ପବିତ୍ର ଆଦି-କୈଲାଶଙ୍କଠାରୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଗ୍ରହଣ କରିବେ। ଏହାର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରଟି ଜଣାଶୁଣା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସକାଳ ପ୍ରାୟ 9.30 ବେଳେ ପିଥୋରାଗଡ ଜିଲ୍ଲାର ଗୁଞ୍ଜି ଗ୍ରାମରେ ପହଞ୍ଚିବେ, ଯେଉଁଠାରେ ସେ ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରିବେ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ କଳା ଏବଂ ଉତ୍ପାଦକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରୁଥିବା ଏକ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ପରିଦର୍ଶନ କରିବେ। ସେ ଆର୍ମି, ଇଣ୍ଡୋ-ତିବେତାନ୍ ବର୍ଡ଼ର ପୋଲିସ୍ (ଆଇଟିବିପି) ଏବଂ ବର୍ଡ଼ର ରୋଡ୍‌ସ ଅର୍ଗାନାଇଜେସନ (ବିଆରଓ) ର ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ସହ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିବେ।
ମଧ୍ୟାହ୍ନ ପ୍ରାୟ 12 ଟା ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲମୋରା ଜିଲ୍ଲାର ଜାଗେଶ୍ବରରେ ପହଞ୍ଚି ସେଠାରେ ଜାଗେଶ୍ବର ଧାମରେ ପୂଜା ଏବଂ ଦର୍ଶନ କରିବେ। ପ୍ରାୟ 6200 ଫୁଟ ଉଚ୍ଚରେ ଅବସ୍ଥିତ ଜାଗେଶ୍ବର ଧାମରେ ପ୍ରାୟ 224 ଟି ପଥର ମନ୍ଦିରକୁ ନେଇ ଗଠିତ ।
ଏହା ପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅପରାହ୍ନ 2:30 ସମୟରେ ପିଥୋରାଗଡରେ ପହଞ୍ଚିବେ, ଯେଉଁଠାରେ ସେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ବିକାଶ, ସଡକ, ବିଦ୍ୟୁତ୍, ଜଳସେଚନ, ପାନୀୟ ପରି ପ୍ରାୟ 4200 କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଏକାଧିକ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦ୍‌ଘାଟନ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବା ସହିତ ଦେଶକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ। ଏହା ସହିତ ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ଜଳ, ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି, ଶିକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ସମ୍ପର୍କିତ ପ୍ରକଳ୍ପ ସାମିଲ୍ ରହିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉଦ୍ଘାଟିତ ଏବଂ ଦେଶ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକରେ ପିଏମଜିଏସୱାଇ ଅଧୀନରେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ନିର୍ମିତ 76 ଗ୍ରାମୀଣ ରାସ୍ତା ଏବଂ 25 ସେତୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ; 9 ଟି ଜିଲ୍ଲାର ବିଡିଓ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟର 15 ଟି କୋଠା; କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସଡକ ପାଣ୍ଠି ଅନ୍ତର୍ଗତ କୌସାନି ବାଗେଶ୍ୱର ରାସ୍ତା, ଧାରୀ-ଧୌବା-ଗିରିଚେନା ରାସ୍ତା ଏବଂ ନାଗାଲା-କିଚା ରାସ୍ତାର ତିନୋଟି ରାସ୍ତାର ନବୀକରଣ; ଜାତୀୟ ରାଜପଥରେ ଆଲମୋରା ପେଟଶାଲ - ପାନୁୱାନାଉଲା - ଡାନିଆ (ଏନଏଚ 309ବି) ଏବଂ ତାନକପୁର - ଚଲଥୀ (ଏନଏଚ 125) ରେ ଦୁଇଟି ରାସ୍ତାର ନବୀକରଣ; ପାନୀୟ ଜଳ ସହିତ ଜଡିତ ତିନୋଟି ପ୍ରକଳ୍ପ 38 ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଜନା, 419 ଗ୍ରାଭିଟି ଭିତ୍ତିକ ଜଳ ଯୋଗାଣ ଯୋଜନା ଏବଂ ତିନୋଟି ନଳକୂପ ଆଧାରିତ ଜଳ ଯୋଗାଣ ଯୋଜନା; ପିଥୋରାଗଡରେ ଥାର୍କୋଟ କୃତ୍ରିମ ହ୍ରଦ; 132 କେଭି ପିଥୋରାଗଡ଼-ଲୋହାଘାଟ (ଚମ୍ପାବତ୍) ବିଦ୍ୟୁତ୍ ପରିବହନ ଲାଇନ; ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କ ଅନୁଦାନ ପ୍ରାପ୍ତ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ ନିର୍ମିତ ଦେହରାଦୁନରେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଏବଂ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ରାଜ୍ୟ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ପ୍ରାଧିକରଣ (ୟୁଏସଡିଏମଏ) ବିଲ୍ଡିଂରେ 39 ଟି ସେତୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଯେଉଁ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯିବ ସେହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ 21,398 ପଲି-ହାଉସ୍ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଏକ ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରେ, ଯାହା ଫୁଲ ଏବଂ ପନିପରିବା ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଗୁଣବତ୍ତା ବୃଦ୍ଧିରେ ସହାୟକ ହେବ; ଉଚ୍ଚ-ଘନତା ବିଶିଷ୍ଟ ସେଓ ବଗିଚା ଚାଷ ପାଇଁ ଏକ ଯୋଜନା; ଏନଏଚ ସଡକ ଉନ୍ନୟନ ପାଇଁ ପାଞ୍ଚଟି ପ୍ରକଳ୍ପ; ସେତୁ ନିର୍ମାଣରେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ପାଇଁ ଏକାଧିକ ପଦକ୍ଷେପ, ଦେହରାଦୁନରେ ରାଜ୍ୟ ଜରୁରୀକାଳୀନ ଅପରେସନ୍ ସେଣ୍ଟରର ନବୀକରଣ, ବଲିଆନାଲା, ନୈନିତାଲରେ ଭୂସ୍ଖଳନ ରୋକିବା ଏବଂ ଅଗ୍ନି, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଜଙ୍ଗଲ ସହ ଜଡିତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ; ସାରା ରାଜ୍ୟରେ 20 ମଡେଲ ଡିଗ୍ରୀ କଲେଜରେ ହଷ୍ଟେଲ ଏବଂ କମ୍ପ୍ୟୁଟର ଲ୍ୟାବର ବିକାଶ; ଆଲମୋରା ସୋମେଶ୍ୱରରେ 100 ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ଉପ ଜିଲ୍ଲା ଡାକ୍ତରଖାନା; ଚମ୍ପାୱତରେ 50 ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ହସ୍ପିଟାଲ ବ୍ଲକ; ନୈନିତାଲର ହଲଦୱାନି ଷ୍ଟାଡିୟମରେ ଆଷ୍ଟ୍ରୋଟର୍ଫ ହକି ଗ୍ରାଉଣ୍ଡ; ରୁଦ୍ରପୁରରେ ଭେଲୋଡ୍ରୋମ୍ ଷ୍ଟାଡିୟମ୍; ଜାଗେଶ୍ୱର ଧାମ (ଆଲମୋରା), ହାଟ କାଲିକା (ପିଥୋରାଗଡ) ଏବଂ ନୈନା ଦେବୀ (ନୈନିତାଲ) ମନ୍ଦିର ସମେତ ମନ୍ଦିରରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ପାଇଁ ମାନସଖଣ୍ଡ ମନ୍ଦିର ମାଳା ମିଶନ ଯୋଜନା ସାମିଲ୍ ରହିଛି। ଏହା ସହିତ ସିତାରଗଞ୍ଜ, ଉଧମ ସିଂ ନଗର ଠାରେ 33/11 କେଜି ସବ ଷ୍ଟେସନର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ୍ ରହିଛି।