Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at G20 University Connect finale
26 SEP 2023 8:45PM by PIB Delhi
Vice Chancellors of different universities of the country, professors, representatives of various institutions and my young friends! Today, more people are connected with us online than are present in Bharat Mandapam. I welcome everyone to this programme 'G-20 University Connect' and congratulate all the youngsters.
Friends,
Two weeks ago, there was a lot of activity in this same Bharat Mandapam. This Bharat Mandapam had turned into an absolutely ‘happening’ place. And I am glad that today my future Bharat is present in the same Bharat Mandapam. The world is really astonished to see the heights to which Bharat has taken the G-20 event. But you know, I am not surprised at all. Perhaps you might be wondering that despite its grandeur why am I not surprised? What is the reason? Do you know why? It is because if young students like you take up the responsibility of making the programme successful, if the youth get involved, then it is bound to be successful.
Because of you youngsters, entire Bharat has become a ‘happening’ place. And the level of activities going on is clearly visible if we look at the last 30 days alone. And when I talk about 30 days, you also keep adding your last 30 days. Also add the 30 days of your university. And friends, don't forget the efforts by the other people in the 30 days. My young friends, since I have come to you today, I am also giving you my report card. I want to give you a recap of the last 30 days. From this, you will know both the speed and the scale of the new Bharat.
Friends,
You all clearly remember the day of 23rd August when everyone's hearts were racing, everyone had forgotten everything else and was praying for the mission to be successful, and hoped that nothing should go wrong. Weren't they praying? And then suddenly everyone's face lit up; the whole world heard the voice of Bharat – ‘India is on the Moon’. That date of 23rd August has become eternal in our country as National Space Day. But what happened after that? On one hand the Moon mission was successful, while on the other hand Bharat launched its solar mission. On one hand our Chandrayaan travelled 3 lakh kilometres, while the other one would travel up to 15 lakh kilometres. You tell me, can anyone beat Bharat's Range?
Friends,
Bharat's diplomacy has reached a new height in the last 30 days. Before G-20, BRICS summit was held in South Africa. Due to Bharat's efforts, 6 new countries have joined the BRICS community. After South Africa, I visited Greece. This was the first visit of any Indian Prime Minister in 40 years. And you have appointed me to do all the good works. Just before the G-20 summit, I also had a meeting with several world leaders in Indonesia. After this, major decisions were taken for the world in the same Bharat Mandapam in G-20 summit.
Friends, in today's polarized international atmosphere, bringing so many countries together on one platform is no small task. Even if you organize a picnic, you have a hard time deciding where to go. 100% agreement regarding our New Delhi Declaration has become an international headline. During this period, Bharat led many important initiatives and decisions. Some decisions have been taken in the G-20, which have the potential to change the entire direction of the 21st century. On the initiative of Bharat, African Union got a place as a permanent member of the G-20. Bharat also led the Global Biofuels Alliance. In the G-20 Summit itself, we all together have decided to build the India-Middle East-Europe Corridor. This corridor will connect many continents. This is going to boost trade and tourism for centuries to come.
Friends,
When the G-20 summit ended, the Crown Prince of Saudi Arabia began his state visit to Delhi. Saudi Arabia is going to invest 100 billion dollars in Bharat. And all these things happened in the last 30 days. In the last 30 days alone, as the Prime Minister of Bharat, I have had meetings with a total of 85 world leaders. And this is almost half the world. You must be wondering what benefit you will get from this, isn't it? When Bharat's relations with other countries are good, when new countries connect with Bharat, then new opportunities are created for Bharat. We get a new partner and a new market. And the young generation of my country benefits from all this.
Friends,
You all must be thinking that while giving the report card of the last 30 days, will I keep talking only about space science and global relations? Have I done just these things in 30 days? Not really. In the last 30 days, many steps have been taken for SC-ST-OBCs, poor and middle class to empower them. On Vishwakarma Jayanti on 17 September, PM Vishwakarma Yojana was launched. This scheme is for our craftsmen, skilled artisans and people involved in traditional work. By organizing Rozgar Melas, more than 1 lakh youngsters have been given government jobs in the Central Government in the last 30 days. Ever since this programme started, appointment letters have been given to more than 6 lakh young men and women.
In these 30 days, you have also seen the first Parliament session of the country in the new Parliament building. The first bill was passed in the new Parliament building of the country, which has filled the entire country with pride. Parliament happily embraced the importance of Women-led development through Nari Shakti Vandan Adhiniyam.
Friends,
In the last 30 days itself, another major decision was taken to expand electric mobility in the country. Our government has approved an important scheme towards empowering Battery Energy Storage Systems. A few days ago, we dedicated to the nation Yashobhoomi International Convention Centre in Dwarka. To provide more opportunities to the youth in sports, I have also laid the foundation stone of the International Cricket Stadium in Varanasi. Two days ago, I flagged off 9 Vande Bharat Trains. The introduction of so many modern trains simultaneously in one day is also a proof of our speed and scale.
In these 30 days, we have taken another major step to increase Bharat's self-reliance in the petrochemical sector. The foundation stone of a petrochemical complex has been laid in a refinery located in Madhya Pradesh. In Madhya Pradesh itself, work has started on renewable energy, IT park, a mega industrial park, and 6 new industrial areas. All these projects that I have listed are directly related to the skills of the youth and job creation for the youth. This list is so long that we will be out of time. I was giving you my account of these 30 days. Now have you added up the things you did in the last 30 days? Probably you would say that you watched two movies at the most. My young friends, I am saying this because the youth of my country should know how fast the country is moving and how much it is working on different aspects.
Friends,
Youth can progress only where there is optimism, opportunities and openness. Friends, the way Bharat is progressing today, the sky is wide open for you to spread your wings and fly. This is what I would like to say to you – Think Big. There is nothing you cannot achieve. There is no such goal which the country will not support you in achieving. Don't take any opportunity for granted. Rather, think of making that opportunity a new benchmark. We have also made G-20 so grand and huge with this approach. We too could have made the G-20 Presidency only a diplomatic and Delhi-centric affair. But Bharat made it a people-driven national movement. The strength of Bharat's Diversity, Demography and Democracy took G-20 to new heights.
More than 200 meetings of G-20 were held in 60 cities. More than 1.5 crore citizens contributed to the activities of G-20. Tier-2 and Tier-3 cities, where no international event had been organized before, also showed immense strength. And I would like to especially commend our youth for the G-20 at this event today. More than 100 universities and 1 lakh students participated in the G-20 through the University Connect programme. The government took G-20 to reach more than 5 crore students in schools, higher educational institutions, and skill development institutes. Our people thought big, but what they delivered was even grander.
Friends,
Today Bharat is in its 'Amritkaal'. This Amritkaal' belongs to the golden generation like you. In 2047 we will complete 100 years of the country's independence. That will be a historic moment for us. The period till 2047 is the same time in which youngsters like you will also build your future. That means the next 25 years are as important in your life as they are for the country. Therefore, this is the period in which many factors of the country's development have come together. This kind of period has never come before in history, nor will there be a similar chance in the future, that is, neither the past nor the future. Today we are the fastest growing economy in the world. You know that, right? In the shortest possible time, we became the 5th largest economy from the 10th largest economy. Today the world's trust in Bharat is very high, and investment in Bharat has reached record levels. Today Bharat's manufacturing and service sectors are reaching new heights. Our exports are creating new records. In just 5 years, more than 13.5 crore people have come out of poverty. This has become the neo-middle class of Bharat.
The creation of social infrastructure, physical infrastructure and digital infrastructure in the country has led to unprecedented pace in development. This year, Rs 10 lakh crore is being invested in physical infrastructure and such investment is increasing year after year. Just imagine, what a huge impact this will have on our economy and how many new opportunities will be created!
Friends,
This is a period of opportunities for youngsters like you. After the year 2020, about 5 crore people have joined the EPFO Payrolls. Of these, there are about 3.5 crore people who have come under the ambit of EPFO for the first time and have got formal jobs for the first time. This means that opportunities for formal jobs for youth like you are continuously increasing in Bharat.
Before 2014, there were less than 100 startups in our country. Today their number has crossed one lakh. This wave of startups has given employment opportunities to many people. Today Bharat has become the second largest mobile manufacturer in the world. Today we have become exporters of mobile phones. Consequently, a large number of job opportunities has been created. There has been huge development in the field of Defence Manufacturing in the last few years. Defence exports have increased by about 23 times as compared to 2014. When such a massive change occurs, a large number of new jobs is created across the entire supply chain of the defence ecosystem.
I know that many of our young friends want to become job creators instead of job seekers. Small traders of the country get financial assistance under the government's Mudra Scheme. Today 8 crore people have started their own business as first-time entrepreneurs. 5 lakh Common Service Centres have also been opened in the last 9 years. In each of these centres, 2 to 5 people have got jobs.
Friends,
All this is happening in Bharat because of political stability, policy clarity and our democratic values. There have been sincere efforts to control corruption in the last 9 years. Most of the students like you might be 10,12 or 14 years old in 2014, almost ten years back. Probably at that time they would not have known the headlines in the newspapers which were related to how corruption had ruined the country.
Friends,
Today I can say with great pride that we have created new technology-based systems to prevent middlemen and leakages. A transparent system has been created by bringing several reforms and eliminating middlemen from the system. Dishonest people are being punished and honesty is being rewarded. I am surprised that there is an allegation against me these days that Modi puts people in jail. You tell me, if you have stolen the country's wealth then where will you stay? Where should one stay? Shouldn't they be sent to jails after hunting them out? I am doing what you want, right? Some people remain very disturbed.
Friends,
To continue the journey of development, clean, clear and a stable governance is very important. If you are determined then no one can stop Bharat from becoming a developed, inclusive and self-reliant country by 2047.
Friends,
We also have to keep one more thing in mind. Not only Bharat is expecting you to do better, the whole world is pinning its hopes on you. The world has come to know about both the potential and performance of Bharat and its youth. Now they do not have to be told about the efficiency of India's sons and daughters. They understand, and accept it.
Bharat's progress, and the progress of Bharat's youth, is very essential for the progress of the world. I am able to give guarantees to the country without any hesitation even when it seems impossible, because of the strength of our countrymen, that is the strength of you, my friends. If I can fulfil those guarantees, it is solely because of the power of youth like you behind it. When I am able to present Bharat's cause strongly on the world's platforms, my inspiration is again my youth power. Therefore, the youth of Bharat is my real strength; my entire strength lies in it. And I assure you that I will keep working day and night for your better future.
But friends,
I have expectations from you too. Today I also want to demand something from you. You won't feel bad, right? Are you going to wonder, what kind of Prime Minister am I for demanding something from youngsters like you? Friends, I am not asking you to make me win the elections. Friends, I will not even ask you to join my party.
Friends,
There is no personal agenda for me; everything belongs to the country, and is for the country. And that's why I am demanding something from you today. I am demanding it for the country. You youth have played a major role in making the Swachh Bharat Abhiyan successful. But Swachhagraha is not a one or two-day event. This is a continuous process. We have to make this a habit. And hence, just before the birth anniversary of Pujya Bapu on 2nd October, a major event related to cleanliness is going to be organized across the country on 1st October. I am requesting all of you young friends to participate enthusiastically in this. Will you fulfil this demand? Are you sure? It will be held in your university. Will you demarcate an area and keep it completely clean?
My second request is regarding digital transactions, related to UPI. Today the whole world is praising Digital Bharat and UPI so much. This pride is also yours. All of you, young friends adopted it quickly and also made amazing innovations related to it in Fintech. Now my youth will have to bear the responsibility of expanding it and giving it a new direction. Will you make sure that you will teach at least seven people in a week how to operate UPI, how to work with UPI, how to do digital transactions? See, friends, change happens rapidly.
Friends,
My third request to you is regarding Vocal for Local. Friends, only you can take this forward. If you take it in your hands once, the world is not going to stop, believe me. Because I have faith in your strength. I don't know whether you have confidence in your strength or not, but I do. Look, this is the period of festivals. You should try to ensure that whatever you purchase for gifting purpose during festivals is 'Made in India. Friends, please insist upon using only those things and products in your daily lives, which have been produced in the Indian soil, and have the sweat of Indian workers. And this campaign of Vocal for Local should not be limited to festivals only.
Let me give you a task, will you do it? No class is complete without homework, right? Some people don't even speak. Get together with all the people in your family, take a pen and a paper, or if you write on your mobile, then make a list on your mobile of the things that you use in your house; the things that you use every day. How many of those things are from our country and how many are from other countries? Will you prepare a list? You might not even know that the comb in your pocket might be from abroad. Friends, such foreign things have entered our homes and our lives. It is very important to save the country. Yes, there are certain things which are not as good as we expect in our country, that's fine. But we must try to look at it carefully if we are committing any mistake. Once we start buying things made in our country, you will see friends, our industry and trade will grow at such a speed that you cannot even imagine! Even a small step can fulfil big dreams.
Friends,
Our campuses can also be major centres of Vocal for Local. Our campuses are centres not only of education but also of fashion. Did you like it? What happens when we celebrate a particular day? Let's say, today is Rose Day. Can't we make Khadi, Indian fabric, a fashion statement on campus? All the youngsters like you have this strength. You can influence the market, the brands, the designers to turn towards you. Many cultural activities take place on college and university campuses. There, we can organize fashion shows related to Khadi.
We can showcase the crafts of our Vishwakarma friends, our tribal friends. This is the way to make Bharat self-reliant, to make Bharat developed. By following this path, we can create a large number of jobs. And you see, how you and the entire nation will benefit once these three small demands that I have placed before you are fulfilled and how it will benefit others.
My young friends,
If our youth and our new generation are determined, we will definitely get the desired results. I am sure that you will leave Bharat Mandapam today with this pledge. And by taking a resolution, you will definitely demonstrate these capabilities of yours too.
Friends,
Let us contemplate for a moment; we are those people who have not got the chance to sacrifice our lives for the country. The fortune that Bhagat Singh, Sukhdev, Chandrashekhar, and Azad had got, we did not get it. But we have got a chance to live for Bharat. Look at 100 years back and imagine the years 1919, 1920, 1922, 1923, 1925. The young men at that time had decided that they would do whatever it took to liberate the country. They would use whatever path they could find. And the youth of that time had started on their journey. They had locked their books in the cupboard, and they preferred to go to jails. They preferred to go to gallows. They walked on whatever path they had found for themselves. The bravery had reached its peak about 100 years ago; the atmosphere of sacrifice was created; the willingness to die for the motherland had become stronger; and within a span of 25 years the country became independent. Did it happen or not, friends? Did it happen because of their efforts or not? The nationwide passion that arose in those 25 years had given independence to the country in 1947.
Friends,
Come along with me. Come, I invite you all. We have 25 years ahead of us. It had happened 100 years ago; we once marched for Swaraj, but now we would march for prosperity. We will make the country developed in 25 years. Whatever I have to do for that, I will not step back. Friends, self-reliant Bharat should reach the door of prosperity. Self-reliant Bharat shall take self-respect to new heights. Let us move ahead with that resolution; let us together fulfil the resolution of a developed Bharat; we should be a developed country by 2047. And then you too will be at the highest point in life. Wherever you are after 25 years, you will be at the highest point in your life.
Just imagine friends, the hard work I am doing today and the hard work I am going to put in along with you tomorrow, how far will it take you? No one can stop your dreams from coming true. And I guarantee you friends, I will take Bharat to the top three economies of the world. And that is why I want your support; I want it for Mother Bharat. I want it for 140 crore Indians.
Say with me – Bharat Mata Ki – Jai, say with all your strength, friends – Bharat Mata Ki – Jai, Bharat Mata Ki – Jai
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜି-୨୦ ୟୁନିଭର୍ସିଟି କନେକ୍ଟ ସମାପନ ସମାରୋହରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
26 SEP 2023 8:45PM by PIB Bhubaneswar
ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର କୁଳପତି, ପ୍ରଫେସର, ବିଭିନ୍ନ ଅନୁଷ୍ଠାନର ପ୍ରତିନିଧି ଏବଂ ମୋର ଯୁବ ବନ୍ଧୁଗଣ! ଆଜି ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ୍ ରେ ଯେତିକି ଲୋକ ଅଛନ୍ତି, ତା'ଠାରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଅନ୍ ଲାଇନ୍ ରେ ଆମ ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି। 'ଜି-୨୦ ୟୁନିଭର୍ସିଟି କନେକ୍ଟ' କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି ଏବଂ ସମସ୍ତ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ସାଥୀମାନେ,
ଦୁଇ ସପ୍ତାହ ତଳେ, ଏହି ଭାରତ ମଣ୍ଡପରେ ବେଶ୍ ଭିଡ଼ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା। ଏହି ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ୍ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଘଟଣା ସ୍ଥାନରେ ପରିଣତ ହୋଇଥିଲା। ଏବଂ ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆଜି ମୋର ଭବିଷ୍ୟତର ଭାରତ ଏହି ଭାରତ ମଣ୍ଡପମରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛି । ଜି-୨୦ ଇଭେଣ୍ଟକୁ ଭାରତ ଯେଉଁ ଶିଖରକୁ ପହଞ୍ଚାଇଛି ତାହା ଦେଖି ସାରା ବିଶ୍ୱ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଯାଇଛି। କିନ୍ତୁ ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି, ମୁଁ ଆଦୌ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ନୁହେଁ । ବୋଧହୁଏ ଆପଣ ଭାବୁଥିବେ ଯେ ଏହାର ଭବ୍ୟତା ସତ୍ତ୍ୱେ ମୁଁ କାହିଁକି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେଉନାହିଁ? ଏହାର କାରଣ କ'ଣ? ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି କାହିଁକି? କାରଣ ଯଦି ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ଯୁବ ଛାତ୍ରମାନେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସଫଳ କରିବାର ଦାୟିତ୍ୱ ନିଅନ୍ତି, ଯଦି ଯୁବକମାନେ ଏଥିରେ ସାମିଲ ହୁଅନ୍ତି ତେବେ ଏହା ସଫଳ ହେବା ନିଶ୍ଚିତ।
ଆପଣ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀମାନଙ୍କ ଯୋଗୁଁ ସମଗ୍ର ଭାରତ ଏକ ଘଟଣା ସ୍ଥାନରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। କେବଳ ଗତ ୩୦ ଦିନକୁ ଦେଖିଲେ କେତେ ସ୍ତରର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଚାଲିଛି ତାହା ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ଜଣାପଡ଼େ। ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ 30 ଦିନ ବିଷୟରେ କହୁଛି, ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କର ଶେଷ 30 ଦିନ କୁ ଯୋଡ଼ନ୍ତି । ଏହାବ୍ୟତୀତ ଆପଣଙ୍କ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର 30 ଦିନ ମଧ୍ୟ ଯୋଡନ୍ତୁ। ଏବଂ ସାଥୀମାନେ, ୩୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ୟ ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ଭୁଲନ୍ତୁ ନାହିଁ । ମୋର ଯୁବ ସାଥୀମାନେ, ଯେହେତୁ ମୁଁ ଆଜି ଆପଣଙ୍କ ପାଖକୁ ଆସିଛି, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ମୋର ରିପୋର୍ଟ କାର୍ଡ ମଧ୍ୟ ଦେଉଛି । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଗତ ୩୦ ଦିନର ଏକ ରିକ୍ୟାପ୍ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଏଥିରୁ ଆପଣ ନୂଆ ଭାରତର ଉଭୟ ଗତି ଓ ସ୍କେଲ ଜାଣିପାରିବେ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆପଣସମସ୍ତେ ଅଗଷ୍ଟ ୨୩ ତାରିଖଦିନକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ମନେ ରଖିଛନ୍ତି ଯେତେବେଳେ ସମସ୍ତଙ୍କ ହୃଦୟ ଦୌଡ଼ୁଥିଲା, ସମସ୍ତେ ଅନ୍ୟ ସବୁ କିଛି ଭୁଲି ଯାଇ ମିଶନ ସଫଳ ହେବା ପାଇଁ ପ୍ରାର୍ଥନା କରୁଥିଲେ ଏବଂ ଆଶା କରୁଥିଲେ ଯେପରି ଭୁଲ୍ ହୋଇ ନ ଯାଉ, କରୁଥିଲେ ନା? ଆଉ ତା'ପରେ ହଠାତ ସମସ୍ତଙ୍କ ମୁହଁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ହୋଇଗଲା; ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଭାରତର ସ୍ୱର ଶୁଣିଲା - 'ଭାରତ ଚନ୍ଦ୍ରରେ ଅଛି'। ଅଗଷ୍ଟ ୨୩ ତାରିଖ କୁ ଆମ ଦେଶରେ ଜାତୀୟ ମହାକାଶ ଦିବସ ରୂପେ ନାମିତ କରି ଦିଆଯାଇଛି । କିନ୍ତୁ ଏହା ପରେ କ'ଣ ହେଲା? ଗୋଟିଏ ପଟେ ଚନ୍ଦ୍ର ଅଭିଯାନ ସଫଳ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଅନ୍ୟପଟେ ଭାରତ ନିଜର ସୌର ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରି ଦେଇଛି । ଗୋଟିଏ ପଟେ ଆମ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ ୩ ଲକ୍ଷ କିଲୋମିଟର ଯାତ୍ରା କରିଥିବା ବେଳେ ଅନ୍ୟ ପଟେ ୧୫ ଲକ୍ଷ କିଲୋମିଟର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାତ୍ରା କରିବ । ଆପଣ ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ, ଭାରତର ସୀମାକୁ କେହି ମୁକାବିଲା କରିପାରିବେ କି?
ସାଥୀମାନେ,
ଗତ ୩୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର କୂଟନୀତି ଏକ ନୂତନ ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଜି-୨୦ ପୂର୍ବରୁ ବ୍ରିକ୍ସ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଦକ୍ଷିଣ ଆଫ୍ରିକାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ଭାରତର ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ବ୍ରିକ୍ସ ସମୁଦାୟରେ ୬ଟି ନୂଆ ଦେଶ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି । ଦକ୍ଷିଣ ଆଫ୍ରିକା ପରେ ମୁଁ ଗ୍ରୀସ୍ ଗସ୍ତ କରିଥିଲି। ଗତ ୪୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କୌଣସି ଭାରତୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଏହା ପ୍ରଥମ ଗସ୍ତ। ଏବଂ ଆପଣମାନେ ମୋତେ ସମସ୍ତ ଭଲ କାମ କରିବା ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ପୂର୍ବରୁ ମୁଁ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆରେ ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ନେତାଙ୍କ ସହ ମଧ୍ୟ ବୈଠକ କରିଥିଲି। ଏହାପରେ ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ସେହି ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ୍ ରେ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ବଡ଼ ବଡ଼ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଥିଲା।
ସାଥୀମାନେ, ଆଜିର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବାତାବରଣରେ ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ଦେଶକୁ ଗୋଟିଏ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଏକାଠି କରିବା କିଛି ଛୋଟ କାମ ନୁହେଁ । ଏପରିକି ଯଦି ଆପଣ ପିକନିକ୍ ଆୟୋଜନ କରନ୍ତି, ତେବେ କେଉଁଠିକୁ ଯିବେ ତାହା ସ୍ଥିର କରିବାରେ ଆପଣଙ୍କୁ କଷ୍ଟ ହୋଇଥାଏ। ଆମର ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଘୋଷଣାନାମା ସମ୍ବନ୍ଧରେ ୧୦୦% ରାଜିନାମା ଏକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଶୀର୍ଷକ ପାଲଟିଛି । ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଭରତ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ନିଷ୍ପତ୍ତିର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥିଲେ । ଜି-୨୦ ଏମିତି କିନ୍ତୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି, ଯାହା ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିଗକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାର କ୍ଷମତା ରଖିଛି। ଭାରତର ଉଦ୍ୟମରେ ଆଫ୍ରିକୀୟ ସଂଘ ଜି-୨୦ର ସ୍ଥାୟୀ ସଦସ୍ୟ ଭାବେ ସ୍ଥାନ ପାଇଥିଲା। ଭାରତ ଗ୍ଲୋବାଲ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ଆଲାଏନ୍ସର ନେତୃତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ନେଇଥିଲା । ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଶି ଭାରତ-ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ-ୟୁରୋପ କରିଡର ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ। ଏହି କରିଡର ଅନେକ ମହାଦେଶକୁ ସଂଯୋଗ କରିବ । ଏହା ଆଗାମୀ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଶେଷ ହେବା ପରେ ସାଉଦି ଆରବ କ୍ରାଉନ ପ୍ରିନ୍ସ ଦିଲ୍ଲୀ ଗସ୍ତ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ସାଉଦି ଆରବ ଭାରତରେ ୧୦୦ ବିଲିୟନ ଡଲାର ନିବେଶ କରିବାକୁ ଯାଉଛି । ଆଉ ଏହି ସବୁ ଘଟଣା ଗତ ୩୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଘଟିଛି । କେବଳ ଗତ ୩୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବେ ମୁଁ ମୋଟ ୮୫ ଜଣ ବିଶ୍ୱ ନେତାଙ୍କ ସହ ବୈଠକ କରିଛି। ଏବଂ ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରାୟ ଅଧା ଦୁନିଆ । ଆପଣ ଭାବୁଥିବେ ଏଥିରୁ ଆପଣଙ୍କୁ କ'ଣ ଫାଇଦା ମିଳିବ, ନୁହେଁ କି? ଯେତେବେଳେ ଅନ୍ୟ ଦେଶ ସହ ଭାରତର ସମ୍ପର୍କ ଭଲ ଥାଏ, ଯେତେବେଳେ ନୂଆ ଦେଶ ଭାରତ ସହ ଯୋଡ଼ି ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ଭାରତ ପାଇଁ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ । ଆମକୁ ଏକ ନୂତନ ଅଂଶୀଦାର ଏବଂ ଏକ ନୂତନ ବଜାର ମିଳିଥାଏ | ଆଉ ମୋ ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ି ଏସବୁର ଫାଇଦା ଉଠାଉଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଭାବୁଥିବେ ଯେ ଗତ ୩୦ ଦିନର ରିପୋର୍ଟ କାର୍ଡ ଦେବା ସମୟରେ ମୁଁ କେବଳ ମହାକାଶ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ପର୍କ ବିଷୟରେ କହିବି କି? ମୁଁ 30 ଦିନ ମଧ୍ୟରେ କେବଳ ଏସବୁ କାମ କରିଛି କି? ବାସ୍ତବରେ ନୁହେଁ। ଗତ ୩୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଏସସି-ଏସଟି-ଓବିସି, ଗରିବ ଓ ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି । ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୧୭ ରେ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଜୟନ୍ତୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି ଯୋଜନା ଆମର କାରିଗର, କୁଶଳୀ କାରିଗର ଏବଂ ପାରମ୍ପରିକ କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଅଟେ । ରୋଜଗାର ମେଳା ଆୟୋଜନ କରି ଗତ ୩୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ୧ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଯୁବକଯୁବତୀଙ୍କୁ ସରକାରୀ ଚାକିରି ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରଠାରୁ ୬ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଯୁବକ ଯୁବତୀଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
ଏହି ୩୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଆପଣ ନୂଆ ସଂସଦ ଭବନରେ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ସଂସଦ ଅଧିବେଶନ ମଧ୍ୟ ଦେଖିଥିବେ । ଦେଶର ନୂଆ ସଂସଦ ଭବନରେ ପ୍ରଥମ ବିଲ୍ ପାରିତ ହୋଇଥିଲା, ଯାହା ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ଖୁସିରେ ଭରି ଦେଇଛି। ନାରୀ ଶକ୍ତି ବନ୍ଦନ ଅଧିନିୟମ ମାଧ୍ୟମରେ ମହିଳାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସଂସଦ ଖୁସିରେ ଗ୍ରହଣ କରିଛି।
ସାଥୀମାନେ,
ଗତ ୩୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ମୋବିଲିଟି କୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ଆଉ ଏକ ବଡ଼ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି। ବ୍ୟାଟେରୀ ଶକ୍ତି ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ସିଷ୍ଟମ୍ ସଶକ୍ତୀକରଣ ଦିଗରେ ଆମ ସରକାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଜନାକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛନ୍ତି । କିଛି ଦିନ ତଳେ ଆମେ ଦ୍ୱାରକାସ୍ଥିତ ଯଶୋଭୂମି ଇଣ୍ଟରନ୍ୟାସନାଲ କନଭେନସନ୍ ସେଣ୍ଟରକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲୁ। କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଅଧିକ ସୁଯୋଗ ଦେବା ପାଇଁ ମୁଁ ବାରଣାସୀରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ରିକେଟ୍ ଷ୍ଟାଡିୟମର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛି। ଦୁଇ ଦିନ ତଳେ ମୁଁ ୯ଟି ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲି। ଗୋଟିଏ ଦିନରେ ଏକାସାଙ୍ଗରେ ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ଆଧୁନିକ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ କରିବା ମଧ୍ୟ ଆମର ଗତି ଓ ବ୍ୟାପକତାର ପ୍ରମାଣ।
ଏହି ୩୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଆମେ ଆଉ ଏକ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛୁ। ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ଥିବା ଏକ ବିଶୋଧନାଗାରରେ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି। ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ହିଁ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି, ଆଇଟି ପାର୍କ, ମେଗା ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିଆଲ ପାର୍କ ଏବଂ ୬ଟି ନୂଆ ଶିଳ୍ପାଞ୍ଚଳ ଉପରେ କାମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ମୁଁ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ କରିଥିବା ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରକଳ୍ପ ସିଧାସଳଖ ଯୁବକମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ସହିତ ଜଡିତ । ଏହି ତାଲିକା ଏତେ ଲମ୍ବା ଯେ ଆମ ପାଖରେ ସମୟ ସରିଯିବ। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏହି ୩୦ ଦିନର ହିସାବ ଦେଉଥିଲି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଆପଣ ଗତ ୩୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ କରିଥିବା ଜିନିଷଗୁଡିକୁ ଯୋଡିଛନ୍ତି କି? ବୋଧହୁଏ ଆପଣ କହିବେ ଯେ ଆପଣ ସର୍ବାଧିକ ଦୁଇଟି ସିନେମା ଦେଖିଥିଲେ । ମୋର ଯୁବ ସାଥୀମାନେ, ମୁଁ ଏହା କହୁଛି କାରଣ ମୋ ଦେଶର ଯୁବକମାନେ ଜାଣିବା ଉଚିତ ଯେ ଦେଶ କେତେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଗତି କରୁଛି ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ଦିଗରେ ଏହା କେତେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି |
ସାଥୀମାନେ,
ଆଶା, ସୁଯୋଗ ଓ ଖୋଲାପଣ ଥିଲେ ହିଁ ଯୁବପିଢ଼ି ପ୍ରଗତି କରିପାରିବେ। ସାଥୀମାନେ, ଆଜି ଭାରତ ଯେଭଳି ଭାବରେ ଆଗକୁ ବଢୁଛି, ଖୋଲା ଆକାଶରେ ଉଡ଼ିବା ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗ ରହିଛି। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏହା କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି - ବଡ଼ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ। ଏମିତି କିଛି ନାହିଁ ଯାହାଆପଣ ହାସଲ କରିପାରିବେ ନାହିଁ । ଏପରି କୌଣସି ଲକ୍ଷ୍ୟ ନାହିଁ ଯାହା ହାସଲ କରିବାରେ ଦେଶ ଆପଣଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବ ନାହିଁ । କୌଣସି ସୁଯୋଗକୁ ହାଲୁକା ଭାବେ ନିଅନ୍ତୁ ନାହିଁ। ବରଂ ସେହି ସୁଯୋଗକୁ ଏକ ନୂଆ ମାନଦଣ୍ଡ ରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ। ଏହି ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ଆମେ ଜି-୨୦କୁ ଏତେ ସୁନ୍ଦର ଏବଂ ବିଶାଳ କରିଛୁ । ଆମେ ମଧ୍ୟ ଜି-୨୦ ପ୍ରେସିଡେନ୍ସିକୁ କେବଳ କୂଟନୈତିକ ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀ କେନ୍ଦ୍ରୀତ ପ୍ରସଙ୍ଗ କରିପାରିଥାନ୍ତେ। କିନ୍ତୁ ଭାରତ ଏହାକୁ ଏକ ଜନଚାଳିତ ଜାତୀୟ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ କରିଥିଲା। ଭାରତର ବିବିଧତା, ଜନସଂଖ୍ୟା ଓ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଶକ୍ତି ଜି-୨୦କୁ ନୂଆ ଶିଖରକୁ ପହଞ୍ଚାଇଥିଲା।
୬୦ଟି ସହରରେ ଜି-୨୦ର ୨୦୦ରୁ ଅଧିକ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ଜି-୨୦ ର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ଦେଢ଼ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ନାଗରିକଙ୍କ ଯୋଗଦାନ ରହିଛି । ଟିୟର-୨ ଓ ଟିୟର-୩ ସହର, ଯେଉଁଠାରେ ପୂର୍ବରୁ କୌଣସି ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆୟୋଜନ କରାଯାଇ ନ ଥିଲା, ସେଠାରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରବଳ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯାଇଥିଲା। ଏବଂ ଆଜିର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଜି-୨୦ ପାଇଁ ମୁଁ ଆମର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀମାନଙ୍କୁ ବିଶେଷ ଭାବରେ ପ୍ରଶଂସା କରିବାକୁ ଚାହିଁବି। ୟୁନିଭର୍ସିଟି କନେକ୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ୧୦୦ରୁ ଅଧିକ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ୧ ଲକ୍ଷ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଜି-୨୦ରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ସ୍କୁଲ, ଉଚ୍ଚ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଅନୁଷ୍ଠାନର ୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ସରକାର ଜି-୨୦ ନେଇଥିଲେ। ଆମ ଲୋକମାନେ ବହୁତ ବଡ଼ ଭାବୁଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ଯାହା ଦେଇଥିଲେ ତାହା ଆହୁରି ଭବ୍ୟ ଥିଲା ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ଭାରତ ଏହାର 'ଅମୃତକାଳ'ରେ ଅଛି। ଏହି ଅମୃତକାଳ ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ସୁବର୍ଣ୍ଣ ପିଢ଼ିର ଅଟେ। ୨୦୪୭ରେ ଆମେ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୧୦୦ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିବୁ। ଏହା ଆମ ପାଇଁ ଏକ ଐତିହାସିକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ହେବ। ୨୦୪୭ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମୟ ହେଉଛି ସେହି ସମୟ ଯେଉଁଥିରେ ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ଯୁବକମାନେ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତ ଗଢ଼ିବେ। ଅର୍ଥାତ୍ ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନରେ ଯେତିକି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ଦେଶ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ତେଣୁ, ଏହା ଏକ ଏମିତି ସମୟ ଅଟେ, ଯେଉଁଥିରେ ଦେଶର ବିକାଶର ଅନେକ କାରକ ଏକାଠି ହୋଇଛନ୍ତି। ଇତିହାସରେ ଏଭଳି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ କେବେ ଆସିନଥିଲା, କିମ୍ବା ଭବିଷ୍ୟତରେ ମଧ୍ୟ ସମାନ ସୁଯୋଗ ରହିବ ନାହିଁ, ଅର୍ଥାତ୍ ଅତୀତ କିମ୍ବା ଭବିଷ୍ୟତରେ ମଧ୍ୟ ଆଜି ଆମେ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ଅର୍ଥନୀତିରେ ଅଛୁ, ଜଣାଅଛି ନା ଜଣାନାହିଁ। ଖୁବ୍ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଦଶମ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତିରୁ ପଞ୍ଚମ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ ହୋଇଛୁ। ଆଜି ଭାରତ ଉପରେ ବିଶ୍ୱର ବିଶ୍ୱାସ ବହୁତ ଅଧିକ ଏବଂ ଭାରତରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ରେକର୍ଡ ସ୍ତରରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ଆଜି ଭାରତର ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ସେବା କ୍ଷେତ୍ର ନୂଆ ଶିଖରକୁ ପହଞ୍ଚୁଛି । ଆମର ରପ୍ତାନି ନୂଆ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ମାତ୍ର ୫ ବର୍ଷରେ ୧୩.୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟମୁକ୍ତ ହୋଇପାରିଛନ୍ତି। ଏହା ଭାରତର ନବ-ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି।
ଦେଶରେ ସାମାଜିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଭୌତିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟି ଯୋଗୁଁ ବିକାଶରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଗତି ଘଟିଛି। ଚଳିତ ବର୍ଷ ଭୌତିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ୧୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ବିନିଯୋଗ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ବର୍ଷକୁ ବର୍ଷ ଏଭଳି ନିବେଶ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ, ଏହା ଆମ ଅର୍ଥନୀତି ଉପରେ କେତେ ବଡ଼ ପ୍ରଭାବ ପକାଇବ ଏବଂ କେତେ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ!
ସାଥୀମାନେ,
ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ହେଉଛି ଏକ ସୁଯୋଗର ସମୟ। ୨୦୨୦ ମସିହା ପରେ ପାଖାପାଖି ୫ କୋଟି ଲୋକ ଇପିଏଫଓ ପେରୋଲରେ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି । ଏମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରାୟ ୩.୫ କୋଟି ଲୋକ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଇପିଏଫଓ ପରିସରକୁ ଆସିଛନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବେ ଚାକିରି ପାଇଛନ୍ତି । ଅର୍ଥାତ୍ ଭାରତରେ ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଚାକିରିର ସୁଯୋଗ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି।
୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଆମ ଦେଶରେ ୧୦୦ରୁ କମ୍ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଥିଲା। ଆଜି ସେମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୧ ଲକ୍ଷ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି। ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ର ଏହି ଲହର ଅନେକ ଲୋକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତିର ସୁଯୋଗ ଦେଇଛି। ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ୱିତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ମୋବାଇଲ ନିର୍ମାତା ହୋଇପାରିଛି । ଆଜି ଆମେ ମୋବାଇଲ ଫୋନର ରପ୍ତାନିକାରୀ ପାଲଟିଯାଇଛୁ । ଫଳରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି। ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟାପକ ବିକାଶ ହୋଇଛି । ୨୦୧୪ ତୁଳନାରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ରପ୍ତାନି ପ୍ରାୟ ୨୩ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଯେତେବେଳେ ଏତେ ବଡ଼ ଧରଣର ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଇକୋସିଷ୍ଟମର ସମଗ୍ର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ ।
ମୁଁ ଜାଣେ ଯେ ଆମର ଅନେକ ଯୁବ ବନ୍ଧୁ ଚାକିରି ଖୋଜିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ଚାକିରି ସୃଷ୍ଟିକାରୀ ହେବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି । ସରକାରଙ୍କ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନାରେ ଦେଶର କ୍ଷୁଦ୍ର ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ମିଳିଥାଏ। ଆଜି ୮ କୋଟି ଲୋକ ପ୍ରଥମ ଥର ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଭାବେ ନିଜର ବ୍ୟବସାୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୫ ଲକ୍ଷ କମନ୍ ସର୍ଭିସ୍ ସେଣ୍ଟର ମଧ୍ୟ ଖୋଲାଯାଇଛି। ଏହି ସବୁ କେନ୍ଦ୍ରରେ ୨ରୁ ୫ ଜଣ ଙ୍କୁ ଚାକିରି ମିଳିଛି।
ସାଥୀମାନେ,
ରାଜନୈତିକ ସ୍ଥିରତା, ନୀତିରେ ସ୍ପଷ୍ଟତା ଏବଂ ଆମର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ କାରଣରୁ ଭାରତରେ ଏସବୁ ଘଟୁଛି। ବିଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦୁର୍ନୀତି କୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ପାଇଁ ଆନ୍ତରିକ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି । ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ଅଧିକାଂଶ ଛାତ୍ରଙ୍କ ବୟସ ପ୍ରାୟ ୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ୨୦୧୪ରେ ୧୦,୧୨ କିମ୍ବା ୧୪ ବର୍ଷ ହୋଇପାରେ । ବୋଧହୁଏ ସେହି ସମୟରେ ସେମାନେ ଖବରକାଗଜରେ ଥିବା ଶୀର୍ଷକ ବିଷୟରେ ଜାଣି ନ ଥାନ୍ତେ ଯେଉଁଥିରେ ଦୁର୍ନୀତି କିପରି ଦେଶକୁ ନଷ୍ଟ କରିଦେଇଥିଲା ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ମୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗର୍ବର ସହ କହିପାରିବି ଯେ ଦଲାଲ ଏବଂ ଲିକେଜ୍ କୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଆମେ ନୂତନ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଭିତ୍ତିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିଛୁ । ଅନେକ ପ୍ରକାରର ସଂସ୍କାର ଆଣି ଏବଂ ବ୍ୟବସ୍ଥାରୁ ଦଲାଲମାନଙ୍କୁ ହଟାଇ ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି। ଅସାଧୁ ଲୋକଙ୍କୁ ଦଣ୍ଡ ଦିଆଯାଉଛି ଓ ସଚ୍ଚୋଟତାକୁ ପୁରସ୍କୃତ କରାଯାଉଛି। ମୁଁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ଯେ ଆଜିକାଲି ମୋ ବିରୋଧରେ ଏକ ଅଭିଯୋଗ ଆସୁଛି ଯେ ମୋଦୀ ଲୋକଙ୍କୁ ଜେଲରେ ରଖିଛନ୍ତି । ଆପଣ ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ, ଯଦି ଆପଣ ଦେଶର ସମ୍ପତ୍ତି ଚୋରି କରିଛନ୍ତି ତେବେ ଆପଣ କେଉଁଠି ରହିବେ? କେଉଁଠି ରହିବା ଉଚିତ? ସେମାନଙ୍କୁ ଶିକାର କରି ଜେଲ୍ ପଠାଇବା ଉଚିତ ନୁହେଁ କି? ଆପଣମାନେ ଯାହା ଚାହୁଁଛନ୍ତି ମୁଁ ତାହା କରୁଛି, ଠିକ୍? କିଛି ଲୋକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ବିଚଳିତ ରହୁଛନ୍ତି।
ସାଥୀମାନେ,
ବିକାଶର ଯାତ୍ରା ଜାରି ରଖିବା ପାଇଁ ସ୍ୱଚ୍ଛ, ସଫା ଏବଂ ସ୍ଥିର ଶାସନ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ । ଯଦି ଆପଣ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ ହୁଅନ୍ତି ତେବେ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତକୁ ଏକ ବିକଶିତ, ସମାବେଶୀ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ରାଷ୍ଟ୍ର ରେ ପରିଣତ ହେବାରୁ କେହି ଅଟକାଇ ପାରିବେ ନାହିଁ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆମକୁ ଆଉ ଗୋଟିଏ କଥା ମଧ୍ୟ ମନେ ରଖିବାକୁ ପଡ଼ିବ। କେବଳ ଭାରତ ଆପଣଙ୍କୁ ଭଲ କରିବାକୁ ଆଶା କରୁନାହିଁ, ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଆପଣଙ୍କ ଉପରେ ଆଶା ରଖିଛି । ଭାରତ ଏବଂ ଏହାର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ଉଭୟ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରଦର୍ଶନ ବିଷୟରେ ବିଶ୍ୱ ଜାଣିବାକୁ ପାଇଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ସେମାନଙ୍କୁ ଭାରତର ପୁଅ ଓ ଝିଅମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ବିଷୟରେ କହିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ । ସେମାନେ ଏହାକୁ ବୁଝନ୍ତି ଓ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି ।
ବିଶ୍ଵର ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରଗତି ଓ ଭାରତର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ପ୍ରଗତି ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଶକ୍ତି ଯୋଗୁଁ ଅସମ୍ଭବ ମନେ ହେଉଥିଲେ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ଦେଶକୁ ବିନା ଦ୍ୱିଧାରେ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଇପାରିଛି, ତାହା ହିଁ ସମ୍ଭବ ହୋଇଛି ଆପଣମାନଙ୍କ ଶକ୍ତି, ମୋର ସାଥୀମାନେ। ଯଦି ମୁଁ ସେହି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିପୂରଣ କରିପାରିବି, ତେବେ ଏହା କେବଳ ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ଶକ୍ତି ପାଇଁ। ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ବିଶ୍ୱପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଭାରତର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ ହେଲି, ସେତେବେଳେ ମୋର ପ୍ରେରଣା ହେଉଛନ୍ତି ମୋର ଯୁବଶକ୍ତି । ତେଣୁ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ହିଁ ମୋର ପ୍ରକୃତ ଶକ୍ତି; ମୋର ପୂରା ଶକ୍ତି ଏଥିରେ ରହିଛି । ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି ଯେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କର ଉତ୍ତମ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଦିନ ରାତି କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିବି |
କିନ୍ତୁ ସାଥୀମାନେ,
ମୋର ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନଙ୍କ ଠାରୁ କିଛି ଆଶା ରହିଛି। ଆଜି ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଠାରୁ କିଛି ମାଗିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଆପଣଙ୍କୁ ଖରାପ ଲାଗିବ ନାହିଁ? ଆପଣ କ'ଣ ଭାବୁଥିବେ, ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ଯୁବକଙ୍କ ଠାରୁ କିଛି ମାଗିବା ପାଇଁ ମୁଁ କେଉଁ ପ୍ରକାରର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ? ସାଥୀମାନେ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ମୋତେ ନିର୍ବାଚନ ଜିତିବା ପାଇଁ କହୁନାହିଁ । ସାଥୀମାନେ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ମୋ ଦଳରେ ଯୋଗ ଦେବାକୁ ମଧ୍ୟ କହିବି ନାହିଁ ।
ସାଥୀମାନେ,
ମୋ ପାଇଁ କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଏଜେଣ୍ଡା ନାହିଁ; ସବୁକିଛି ଦେଶର ଅଟେ, ଏବଂ ଦେଶ ପାଇଁ ଅଟେ । ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆଜି ଆପଣମାନଙ୍କ ଠାରୁ କିଛି ମାଗୁଛି । ମୁଁ ଏହା ଦେଶ ପାଇଁ ଦାବି କରୁଛି। ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନକୁ ସଫଳ କରିବାରେ ଆପଣମାନେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ସ୍ୱଚ୍ଛଗ୍ରହ ଗୋଟିଏ କିମ୍ବା ଦୁଇ ଦିନିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ନୁହେଁ । ଏହା ଏକ ନିରନ୍ତର ପ୍ରକ୍ରିୟା। ଆମକୁ ଏହାକୁ ଅଭ୍ୟାସ ରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ପଡିବ । ତେଣୁ ଅକ୍ଟୋବର ୨ ତାରିଖରେ ପୂଜ୍ୟ ବାପୁଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ପୂର୍ବରୁ ଅକ୍ଟୋବର ପହିଲାରେ ସାରା ଦେଶରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଏକ ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତ ଯୁବ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ଏଥିରେ ଉତ୍ସାହର ସହ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି । ଆପଣ ଏହି ଦାବି ପୂରଣ କରିବେ କି? କଣ ଆପଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ ଅଛନ୍ତି କି ? ଏହା ଆପଣଙ୍କ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ। ଆପଣ ଏକ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବେ ଏବଂ ଏହାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିଷ୍କାର ରଖିବେ କି?
ମୋର ଦ୍ୱିତୀୟ ଅନୁରୋଧ ହେଉଛି ୟୁପିଆଇ ସହ ଜଡିତ ଡିଜିଟାଲ କାରବାର ବିଷୟରେ । ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଡିଜିଟାଲ ଭାରତ ଏବଂ ୟୁପିଆଇକୁ ବହୁତ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି । ଏହି ଗର୍ବ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କର । ଆପଣସମସ୍ତେ, ଯୁବ ବନ୍ଧୁମାନେ ଏହାକୁ ଖୁବଶୀଘ୍ର ଆପଣାଇଥିଲେ ଏବଂ ଫିନଟେକ୍ ରେ ଏହା ସହିତ ଜଡିତ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଉଦ୍ଭାବନ ମଧ୍ୟ କରିଥିଲେ । ଏବେ ଏହାକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରି ନୂଆ ଦିଗ ଦେବାର ଦାୟିତ୍ବ ମୋ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ବହନ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆପଣ ନିଶ୍ଚିତ କରିବେ କି ଆପଣ ଗୋଟିଏ ସପ୍ତାହରେ ଅତି କମରେ ସାତ ଜଣଙ୍କୁ ଶିଖାଇବେ କିପରି ୟୁପିଆଇ ପରିଚାଳନା କରିବେ, ୟୁପିଆଇ ସହିତ କିପରି କାମ କରିବେ, ଡିଜିଟାଲ କାରବାର କିପରି କରିବେ? ଦେଖନ୍ତୁ ସାଥୀମାନେ, ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ହୋଇଥାଏ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆପଣଙ୍କୁ ମୋର ତୃତୀୟ ଅନୁରୋଧ ହେଉଛି ଭୋକାଲ୍ ଫର୍ ଲୋକାଲ ବିଷୟରେ । ସାଥୀମାନେ, ଏହାକୁ କେବଳ ଆପଣ ହିଁ ଆଗକୁ ନେଇପାରିବେ। ଯଦି ଆପଣ ଏହାକୁ ଥରେ ନିଜ ହାତରେ ନେବେ, ତେବେ ଦୁନିଆ ବନ୍ଦ ହେବ ନାହିଁ, ମୋତେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତୁ । କାରଣ ଆପଣଙ୍କ ଶକ୍ତି ଉପରେ ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି । ମୁଁ ଜାଣେ ନାହିଁ ଆପଣଙ୍କର ନିଜର ଶକ୍ତି ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି କି ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଜାଣେ । ଦେଖନ୍ତୁ, ଏହା ହେଉଛି ପର୍ବପର୍ବାଣୀର ସମୟ । ପର୍ବପର୍ବାଣୀ ରେ ଉପହାର ଦେବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଆପଣ ଯାହା କିଣନ୍ତି ତାହା 'ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ' ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବା ଉଚିତ୍ । ସାଥୀମାନେ, ଦୟାକରି କେବଳ ସେହି ଜିନିଷ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକୁ ଆପଣଙ୍କ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନରେ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଜିଦ୍ କରନ୍ତୁ, ଯାହା ଭାରତୀୟ ମାଟିରେ ଉତ୍ପାଦିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏଥିରେ ଭାରତୀୟ ଶ୍ରମିକଙ୍କର ଝାଳ ଅଛି । ଆଉ ଭୋକାଲ୍ ଫର୍ ଲୋକାଲର ଏହି ଅଭିଯାନ କେବଳ ପର୍ବପର୍ବାଣୀରେ ସୀମିତ ରହିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ।
ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟ ଦେବି, ଆପଣ ତାହା କରିବେ କି? ହୋମୱାର୍କ ବିନା କୌଣସି କ୍ଲାସ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୁଏ ନାହିଁ, ଠିକ୍ କି? କିଛି ଲୋକ କଥା ବି କହୁନାହାନ୍ତି। ନିଜ ପରିବାରର ସମସ୍ତ ଲୋକଙ୍କ ସହ ମିଶି ପେନ୍ ଓ କାଗଜ ନିଅନ୍ତୁ କିମ୍ବା ଯଦି ଆପଣ ମୋବାଇଲରେ ଲେଖୁଛନ୍ତି ତେବେ ଆପଣଙ୍କ ଘରେ ବ୍ୟବହାର ହେଉଥିବା ଜିନିଷର ଏକ ତାଲିକା ନିଜ ମୋବାଇଲରେ ତିଆରି କରନ୍ତୁ। ଯେଉଁ ଜିନିଷଆପଣ ପ୍ରତିଦିନ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି । ସେଥିମଧ୍ୟରୁ କେତେ ଜିନିଷ ଆମ ଦେଶର ଏବଂ କେତେ ଅନ୍ୟ ଦେଶର? ଆପଣ ଏକ ତାଲିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବେ କି? ଆପଣ ହୁଏତ ଜାଣି ନଥିବେ ଯେ ଆପଣଙ୍କ ପକେଟରେ ଥିବା ପାନିଆ ବିଦେଶରୁ ଆସିଥାଇପାରେ । ସାଥୀମାନେ, ଏଭଳି ବିଦେଶୀ ଜିନିଷ ଆମ ଘରେ ଓ ଆମ ଜୀବନରେ ପ୍ରବେଶ କରିଛି । ଦେଶକୁ ବଞ୍ଚାଇବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ । ହଁ, ଏମିତି କିଛି ଜିନିଷ ଅଛି ଯାହା ଆମ ଦେଶରେ ଆଶା କରାଯାଉଥିବା ଭଳି ଭଲ ନୁହେଁ, ତାହା ଠିକ୍ । କିନ୍ତୁ ଯଦି ଆମେ କୌଣସି ଭୁଲ କରୁଛୁ ତେବେ ଆମକୁ ଏହାକୁ ଧ୍ୟାନର ସହ ଦେଖିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବା ଉଚିତ୍ । ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଆମ ଦେଶରେ ନିର୍ମିତ ଜିନିଷ କିଣିବା ଆରମ୍ଭ କରିବୁ, ଆପଣବନ୍ଧୁମାନେ, ଆମର ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ଏତେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଯେ ଆପଣ କଳ୍ପନା ମଧ୍ୟ କରିପାରିବେ ନାହିଁ! ଗୋଟିଏ ଛୋଟ ପଦକ୍ଷେପ ମଧ୍ୟ ବଡ଼ ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିପାରେ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆମ କ୍ୟାମ୍ପସ୍ ଭୋକାଲ୍ ଫର୍ ଲୋକାଲର ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟ ହୋଇପାରେ । ଆମ କ୍ୟାମ୍ପସ କେବଳ ଶିକ୍ଷାର ନୁହେଁ ବରଂ ଫ୍ୟାସନର ମଧ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ଅଟେ। ଆପଣ ଏହାକୁ ପସନ୍ଦ କରିଛନ୍ତି କି? ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଦିନ ପାଳନ କରିଥାଉ ସେତେବେଳେ କ'ଣ ହୋଇଥାଏ? କହିରଖୁଛୁ, ଆଜି ରୋଜ ଡେ । ଆମେ କ୍ୟାମ୍ପସରେ ଖଦି, ଭାରତୀୟ ପୋଷାକ, ଏକ ଫ୍ୟାଶନ ଷ୍ଟେଟମେଣ୍ଟ କରିପାରିବା ନାହିଁ କି? ତୁମ ଭଳି ସମସ୍ତ ଯୁବକଙ୍କ ପାଖରେ ଏହି ଶକ୍ତି ଅଛି । ଆପଣ ବଜାର, ବ୍ରାଣ୍ଡ, ଡିଜାଇନରମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଭାବିତ କରି ଆପଣଙ୍କ ଆଡକୁ ମୁହାଁଇପାରିବେ । କଲେଜ ଓ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପରିସରରେ ଅନେକ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥାଏ। ସେଠାରେ ଆମେ ଖାଦି ସହ ଜଡ଼ିତ ଫ୍ୟାସନ ସୋ'ର ଆୟୋଜନ କରିପାରିବା।
ଆମେ ଆମର ବିଶ୍ୱକର୍ମା ବନ୍ଧୁ, ଆମର ଆଦିବାସୀ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କ କାରିଗରୀ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିପାରିବା । ଏହା ହେଉଛି ଭାରତକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବା, ଭାରତକୁ ବିକଶିତ କରିବାର ଉପାୟ । ଏହି ମାର୍ଗକୁ ଅନୁସରଣ କରି ଆମେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବା। ଏବଂ ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ରଖିଥିବା ଏହି ତିନୋଟି ଛୋଟ ଛୋଟ ଦାବି ପୂରଣ ହେବା ପରେ ଆପଣ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶ କିପରି ଲାଭବାନ ହେବ ଏବଂ ଏହା ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ କିପରି ଲାଭଦାୟକ ହେବ ।
ମୋର ଯୁବ ସାଥୀମାନେ,
ଆମ ଯୁବପିଢ଼ି ଓ ନୂଆ ପିଢ଼ି ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ ହେଲେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଆଶାନୁରୂପ ଫଳ ମିଳିବ। ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଆପଣ ଏହି ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଆଜି ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ୍ ଛାଡ଼ିବେ । ଏବଂ ଏହି ସଂକଳ୍ପ ନେବା ଦ୍ୱାରା, ଆପଣ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଆପଣଙ୍କର ଏହି ଦକ୍ଷତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବେ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆସନ୍ତୁ ଗୋଟିଏ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ପାଇଁ ଚିନ୍ତା କରିବା; ଆମେ ସେହି ଲୋକ ଯେଉଁମାନେ ଦେଶ ପାଇଁ ଜୀବନ ବଳିଦାନ ଦେବାର ସୁଯୋଗ ପାଇନାହୁଁ । ଭଗତ ସିଂହ, ସୁଖଦେବ, ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖର ଓ ଆଜାଦଙ୍କୁ ଯେଉଁ ଭାଗ୍ୟ ମିଳିଥିଲା, ତାହା ଆମକୁ ମିଳିନଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଆମେ ଭରତଙ୍କ ପାଇଁ ବଞ୍ଚିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛୁ। ୧୦୦ ବର୍ଷ ପୁରୁଣାକୁ ଦେଖନ୍ତୁ ଏବଂ ୧୯୧୯, ୧୯୨୦, ୧୯୨୨, ୧୯୨୩, ୧୯୨୫ ମସିହାକୁ କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ । ସେହି ସମୟରେ ଯୁବକମାନେ ସ୍ଥିର କରିଥିଲେ ଯେ ଦେଶକୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଯାହା ବି କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ସେମାନେ କରିବେ। ସେମାନେ ଯାହା ବାଟ ପାଇବେ ତାହାକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବେ। ଆଉ ସେହି ସମୟର ଯୁବକମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କ ବହିଗୁଡ଼ିକୁ ଆଲମାରୀରେ ବନ୍ଦ କରି ଦେଉଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନେ ଜେଲ୍ ଯିବାକୁ ପସନ୍ଦ କରୁଥିଲେ। ସେମାନେ ଫାଶୀ ଦଣ୍ଡ ଭୋଗିବାକୁ ପସନ୍ଦ କରୁଥିଲେ। ସେମାନେ ନିଜ ପାଇଁ ଯାହା ବି ରାସ୍ତା ପାଊଥିଲେ, ସେହି ରାସ୍ତାରେ ଚାଲୁଥିଲେ। ପ୍ରାୟ ୧୦୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ସାହସିକତା ଚରମ ସୀମାରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲା; ବଳିଦାନର ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି ହେଲା; ମାତୃଭୂମି ପାଇଁ ମରିବାର ଇଚ୍ଛା ଦୃଢ଼ ହୋଇଗଲା; ଏବଂ ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନ ହେଲା । ଏହା ଘଟିଲା କି ନାହିଁ ସାଥୀମାନେ, ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ଏହା ଘଟିଛି କି ନାହିଁ? ସେହି ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଯେଉଁ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଉତ୍ସାହ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା ତାହା ୧୯୪୭ମସିହାରେ ଦେଶକୁ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦେଇଥିଲା।
ସାଥୀମାନେ,
ମୋ ସହିତ ଆସ । ଆସନ୍ତୁ, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛି । ଆମର ଆଗକୁ ୨୫ ବର୍ଷ ଅଛି। ଏହା ୧୦୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଘଟିଥିଲା; ଆମେ ଏକଦା ସ୍ୱରାଜ ଅଭିମୁଖେ ଯାତ୍ରା କରିଥିଲୁ, କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ପଦଯାତ୍ରା କରିବୁ । ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଦେଶକୁ ବିକଶିତ କରିବୁ। ଏଥିପାଇଁ ମୋତେ ଯାହା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ମୁଁ ପଛକୁ ହଟିବି ନାହିଁ। ସାଥୀଗଣ, ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ସମୃଦ୍ଧିର ଦ୍ୱାରରେ ପହଞ୍ଚିବା ଦରକାର । ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଆତ୍ମସମ୍ମାନକୁ ନୂତନ ଶିଖରକୁ ପହଞ୍ଚାଇବ। ଆସନ୍ତୁ ସେହି ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା; ଆସନ୍ତୁ ସମସ୍ତେ ମିଶି ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପପୂରଣ କରିବା; ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଆମେ ଏକ ବିକଶିତ ଦେଶ ହେବା ଉଚିତ। ଏବଂ ତା'ପରେ ତୁମେ ମଧ୍ୟ ଜୀବନର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ବିନ୍ଦୁରେ ରହିବେ । ୨୫ ବର୍ଷ ପରେ ଆପଣ ଯେଉଁଠି ବି ଥିବେ, ଆପଣ ଜୀବନର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ରହିବେ।
କେବଳ କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ ସାଥୀମାନେ, ଆଜି ମୁଁ ଯେଉଁ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛି ଏବଂ ଆସନ୍ତାକାଲି ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ଯେଉଁ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିବାକୁ ଯାଉଛି, ଏହା ଆପଣଙ୍କୁ କେତେ ଦୂର ନେଇଯିବ? ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର ହେବାରୁ କେହି ଅଟକାଇ ପାରିବେ ନାହିଁ । ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଉଛି ସାଥୀମାନେ, ମୁଁ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ତିନୋଟି ଅର୍ଥନୀତିରେ ପହଞ୍ଚାଇବି । ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କର ସମର୍ଥନ ଚାହୁଁଛି; ମୁଁ ଏହା ଭାରତ ମାତା ପାଇଁ ଚାହୁଁଛି । ମୁଁ ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଚାହୁଁଛି ।
ମୋ ସହିତ କୁହନ୍ତୁ – ଭାରତ ମାତା କି – ଜୟ, ଆପଣମାନେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତି ସହିତ କୁହନ୍ତୁ ସାଥୀମାନେ,– ଭାରତ ମାତା କି – ଜୟ, ଭାରତ ମାତା କି – ଜୟ
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।
ଅସ୍ୱୀକାର: ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ । ମୂଳ ଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା।