Prime Minister's Office
PM lays foundation stone of International Cricket Stadium in Varanasi, Uttar Pradesh
Galaxy of cricketing greats grace the occasion
“One place of Shiv Shakti is on the moon, while the other one is here in Kashi”
“Design of the International stadium in Kashi is dedicated to Lord Mahadev”
“When sports infrastructure is built, it has a positive impact not only on nurturing young sporting talent but also augurs well for the local economy”
“Now the mood of the nation is - Jo Khelega wo hi Khilega”
“Government moves with the athletes like a team member from school to the Olympics podium”
“Youth coming from small towns and villages have become the pride of the nation today”
“The expansion of sports infrastructure is essential for the development of a nation”
23 SEP 2023 3:10PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone of International Cricket Stadium in Varanasi today. The modern international cricket stadium will be developed in Ganjari, Rajatalab, Varanasi at a cost of about Rs 450 crores and spread across an area of more than 30 acres.
Addressing the gathering, the Prime Minister expressed delight in getting the opportunity to visit Varanasi once again and remarked that the joy of this city is beyond words. The Prime Minister highlighted that he is visiting Kashi on a day, exactly one month after India reached the Shiv Shakti point on the moon where Chandrayaan landed on the moon on the 23rd of last month. “One place of Shiv Shakti is on the moon, while the other one is here in Kashi”, the Prime Minister remarked, as he congratulated everyone for this momentous feat.
The Prime Minister also noted the significance of the venue which is at the intersection of the route to Mata Vindhyavasini and its proximity with the village Motikot, the place from which Raj Narain ji hailed.
The Prime Minister highlighted that the design of the International stadium dedicated to Lord Mahadev has instilled a feeling of pride among the citizens of Kashi. He said that the stadium would witness great cricket matches while the young athletes would get an opportunity to train at a stadium with international standards. “This will greatly benefit the citizens of Kashi”, he added.
The Prime Minister said that through cricket, the world is getting linked with India and many new countries are playing cricket leading to a greater number of matches. He said that this international stadium will cater to the rising demand for stadiums in the coming years. The Prime Minister also thanked the BCCI for their contribution.
The Prime Minister underlined that the development of sports infrastructure of such scale not only has a positive effect on sports but also has a positive impact on the regional economy. He mentioned that such developments attract more visitors which greatly benefits sectors such as hotels, eateries, rickshaws and auto drivers as well as oarsmen in the region. He highlighted that it also has a positive effect on sports coaching and management institutions thereby paving the way for youth to venture into sports startups. He also touched upon physiotherapy courses and said that a new sports industry is expected to shape up in Varanasi in the coming days.
The Prime Minister highlighted the changing attitude towards sports among parents. “Now the mood of the nation is - Jo Khelega wo hi Khilega (one who will play will blossom)”, the Prime Minister said. The Prime Minister recounted his recent visit to Shahdol and his interaction with youth in a tribal village there and remembered the local pride for the ‘Mini Brazil’ there and their deep love for football there.
The Prime Minister also described the change in Kashi towards sports. He said that that effort is to provide world-level sports facilities to the youth of Kashi. That is why, along with this stadium 400 crore rupees are being spent on Sigra stadium where facilities are being developed for more than 50 sports. This is going to be the first multi-sports complex which will be divyang friendly. The Prime Minister emphasized that along with the new construction, old systems are being improved as well.
The Prime Minister said that the recent sporting success of India is due to a changed approach as now sports have been linked with the fitness, employment and career of the youth. Compared to 9 years ago, this year's sports budget has been increased threefold. Khelo India's budget got a hike of about 70 percent compared to last year. Government moves with the athletes like a team member from school to the Olympics podium”, he said. He mentioned the growing participation of girls and the TOPS scheme.
The Prime Minister highlighted the World University Games where India has created history by winning more medals in this year’s edition when compared to the total sum of all medals earned in the entirety of its participation. The Prime Minister also conveyed his best wishes to the athletes taking part in the upcoming Asian Games.
Shri Modi acknowledged the presence of sporting potential in every village, city nook and corner of the country and emphasized the need to find them and develop their skills. “Youth coming from small towns and villages have become the pride of the nation today”, Shri Modi said as he stressed creating more and more opportunities for them. He gave the example of Khelo India where local talent is identified and the Government strives to turn them into international-level athletes. Acknowledging the presence of stalwarts from the sporting fraternity on the occasion, the Prime Minister thanked them for their affection towards Kashi.
“Good coaches and good coaching are equally important to encourage and hone new talent”, the Prime Minister emphasized as he informed that athletes who have won national and international accolades are encouraged to take up the role of coaches. In the last few years, the Prime Minister said that youth have been connected with various sports and games
He said that new infrastructure will give new opportunities to the athletes from small towns and villages. He expressed happiness that the infrastructure created under Khelo India is benefitting girls.
He informed that under the new National Education Policy sports is treated as a proper subject rather than an extracurricular activity. First National Sports University was established in Manipur. In Uttar Pradesh too, he said, thousands of crore rupees are being spent for the expansion of sports infrastructure. He mentioned the expansion of a sports college in Gorakhpur and the establishment of Major Dhyan Chand University in Meerut.
“The expansion of sports infrastructure is essential for the development of a nation”, the Prime Minister emphasized as he noted its significance for the reputation of a country. He mentioned that several cities in the world are known for organizing global sporting events and stressed developing sports infrastructure in the country capable of hosting such global events. This stadium, the Prime Minister said, will be a witness to this resolution of development which will not merely be a structure of bricks and concrete but will also become a symbol of the future of India.
The Prime Minister credited the people of Kashi for all the development efforts that are going on in the city. “Nothing can be realized in Kashi without you. With your support and blessings we will keep on scripting new chapters of Kashi’s development”, the Prime Minister concluded.
Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath, President of BCCI, Shri Roger Binny, Secretary of BCCI, Vice President of BCCI, Shri Rajeev Shukla, Shri Jay Shah, Former cricket players including Sachin Tendulkar, Sunil Gavaskar, Ravi Shastri, Kapil Dev, Dilip Vengsarkar, Madan Lal, Gundappa Viswanath, and Gopal Sharma, and Ministers from Uttar Pradesh Government were present on the occasion among others.
Background
The international cricket stadium in Varanasi will be a step towards realizing the Prime Minister’s vision to develop modern world-class sports infrastructure. The modern international cricket stadium will be developed in Ganjari, Rajatalab, Varanasi at a cost of about Rs 450 crores and spread across an area of more than 30 acres. The thematic architecture of this stadium draws inspiration from Lord Shiva, with designs developed for crescent-shaped roof covers, trident-shaped lights, ghat steps-based seating, and Bilvipatra-shaped metallic sheets on the facade. The stadium will have a capacity of 30,000 spectators.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ବାରଣାସୀରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ରିକେଟ ଷ୍ଟାଡିୟମର ଶିଳାନ୍ୟାସ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଏହି ଅବସରରେ ଅନେକ ମହାନ କ୍ରିକେଟ୍ ଖେଳାଳି ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ
"ଶିବ ଶକ୍ତିର ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନ ଚନ୍ଦ୍ରରେ ଥିବା ବେଳେ ଅନ୍ୟଟି କାଶୀରେ ଅଛି"
‘‘କାଶୀରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଷ୍ଟାଡିୟମର ଡିଜାଇନ ଭଗବାନ ମହାଦେବଙ୍କୁ ସମର୍ପିତ’’
‘‘କ୍ରୀଡ଼ା ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ ହେଲେ ଏହା କେବଳ ଯୁବ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଭାଙ୍କୁ ଗଠନ କରିବାରେ ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପକାଇନଥାଏ ବରଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଅର୍ଥନୀତି ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଶୁଭଙ୍କର ହୋଇଥାଏ’’
"ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶର ମନୋଭାବ ହେଉଛି - ଜୋ ଖେଲେଗା ଓ ହି ଖିଲେଗା"
"ସ୍କୁଲରୁ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ପୋଡିୟମ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦଳୀୟ ସଦସ୍ୟ ଭଳି ଆଥଲେଟଙ୍କ ପାଇଁ ସରକାର ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛନ୍ତି"
‘‘ଛୋଟ ଛୋଟ ସହର ଓ ଗାଁରୁ ଆସୁଥିବା ଯୁବକମାନେ ଆଜି ଦେଶର ଗୌରବ ପାଲଟିଛନ୍ତି’’
"ଏକ ଦେଶର ବିକାଶ ପାଇଁ କ୍ରୀଡ଼ା ଭିତ୍ତିଭୂମିର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଜରୁରୀ"
23 SEP 2023 3:10PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ବାରାଣସୀରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ରିକେଟ ଷ୍ଟାଡିୟମର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି । ପାଖାପାଖି ୪୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଗଞ୍ଜାରୀ, ରଜତାଲାବ, ବାରାଣାସୀରେ ଏହି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ରିକେଟ ଷ୍ଟାଡିୟମ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ ଏବଂ ଏହା ୩୦ ଏକରରୁ ଅଧିକ ଅଞ୍ଚଳରେ ବିସ୍ତାରିତ ହେବ।
ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୁଣି ଥରେ ବାରଣାସୀ ଗସ୍ତ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇ ଆନନ୍ଦ ପ୍ରକାଶ କରିବା ସହ ଏହି ସହରରେ ଆନନ୍ଦର ଶବ୍ଦ ବାହାରେ ବୋଲି କହିଥିଲେ । ଗତ ମାସ ୨୩ ତାରିଖରେ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ ଚନ୍ଦ୍ରରେ ଅବତରଣ କରିଥିବା ଚନ୍ଦ୍ରର ଶିବ ଶକ୍ତି ପଏଣ୍ଟରେ ପହଞ୍ଚିବାର ଠିକ୍ ଏକ ମାସ ପରେ ସେ କାଶୀ ଗସ୍ତରେ ଆସୁଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଫଳତା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବା ସହ କହିଥିଲେ, "ଶିବ ଶକ୍ତିର ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନ ଚନ୍ଦ୍ରରେ ଥିବା ବେଳେ ଅନ୍ୟଟି କାଶୀରେ ଅଛି"।
ମାତା ବିନ୍ଧ୍ୟବାସିନୀକୁ ଯିବା ରାସ୍ତାର ଛକରେ ଥିବା ଏହି ସ୍ଥାନର ମହତ୍ତ୍ୱ ଏବଂ ମୋତିକୋଟ ଗ୍ରାମ ସହିତ ଏହାର ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ସ୍ଥାନ, ଯେଉଁଠାରୁ ରାଜ ନାରାୟଣ ଜୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ସେହି ସ୍ଥାନକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
ମହାଦେବଙ୍କୁ ସମର୍ପିତ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଷ୍ଟାଡିୟମର ଡିଜାଇନ କାଶୀବାସୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଗର୍ବର ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଷ୍ଟାଡିୟମରେ ଭଲ କ୍ରିକେଟ ମ୍ୟାଚ୍ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିବ ଏବଂ ଯୁବ ଆଥଲେଟମାନେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମାନର ଷ୍ଟାଡିୟମରେ ଅଭ୍ୟାସ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବେ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଏହା ଦ୍ୱାରା କାଶୀବାସୀ ବହୁତ ଉପକୃତ ହେବେ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ କ୍ରିକେଟ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ବିଶ୍ୱ ଭାରତ ସହ ଯୋଡ଼ି ହେଉଛି ଏବଂ ଅନେକ ନୂଆ ଦେଶ କ୍ରିକେଟ୍ ଖେଳୁଛନ୍ତି ଯାହା ଫଳରେ ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ମ୍ୟାଚ୍ ଖେଳାଯାଉଛି। ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଷ୍ଟାଡିୟମର ବଢୁଥିବା ଚାହିଦାକୁ ଏହି ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଷ୍ଟାଡିୟମ ପୂରଣ କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବଦାନ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିସିସିଆଇକୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ଏତେ ପରିମାଣର କ୍ରୀଡ଼ା ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ କେବଳ କ୍ରୀଡ଼ା ଉପରେ ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପକାଇବ ନାହିଁ ବରଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ଅର୍ଥନୀତି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଏହାର ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏଭଳି ବିକାଶ ଅଧିକ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କୁ ଆକୃଷ୍ଟ କରେ ଯାହା ହୋଟେଲ, ଭୋଜନାଳୟ, ରିକ୍ସା ଏବଂ ଅଟୋ ଚାଳକ ତଥା ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ନୌଚାଳକମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ଉପକୃତ କରିଥାଏ । କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଏବଂ ପରିଚାଳନା ଅନୁଷ୍ଠାନ ଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଏହାର ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ୁଛି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଯୁବପିଢ଼ି କ୍ରୀଡ଼ା ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ରେ ପ୍ରବେଶ କରିବା ର ମାର୍ଗ ପ୍ରଶସ୍ତ ହେବ ବୋଲି ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଫିଜିଓଥେରାପି ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ବାରଣାସୀରେ ଏକ ନୂତନ କ୍ରୀଡ଼ା ଶିଳ୍ପ ଗଢ଼ି ଉଠିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ଅଭିଭାବକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତି ପରିବର୍ତ୍ତିତ ମନୋଭାବ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶର ମନୋଭାବ ହେଉଛି- ଜୋ ଖେଲେଗା ଓ ହି ଖିଲେଗା (ଯିଏ ଖେଳିବ ସେ ଆେଲାକିତ ହେବ)।" ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କର ନିକଟରେ ଶାହଡୋଲ ଗସ୍ତ ଏବଂ ସେଠାକାର ଏକ ଆଦିବାସୀ ଗ୍ରାମର ଯୁବକମାନଙ୍କ ସହ ତାଙ୍କର ବାର୍ତ୍ତାଳାପ ବିଷୟରେ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେଠାରେ 'ମିନି ବ୍ରାଜିଲ' ପାଇଁ ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକଙ୍କ ଗର୍ବ ଏବଂ ସେଠାରେ ଫୁଟବଲ ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ଗଭୀର ଭଲପାଇବାକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ।
କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତି କାଶୀର ପରିବର୍ତ୍ତନ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ। କାଶୀର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ସେଥିପାଇଁ ଏହି ଷ୍ଟାଡିୟମ ସହିତ ସିଗ୍ରା ଷ୍ଟାଡିୟମ ରେ ୪୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯାଉଛି ଯେଉଁଠାରେ ୫୦ରୁ ଅଧିକ କ୍ରୀଡ଼ା ପାଇଁ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଉଛି । ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରଥମ ବହୁମୁଖି କ୍ରୀଡା କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ଯାହା ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ଅନୁକୂଳ ହେବ । ନୂତନ ନିର୍ମାଣ ସହିତ ପୁରୁଣା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତି କରାଯାଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ନିକଟରେ ଭାରତର କ୍ରୀଡ଼ା ସଫଳତା ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଯୋଗୁଁ ହୋଇଛି କାରଣ ବର୍ତ୍ତମାନ କ୍ରୀଡ଼ା ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ଫିଟନେସ୍, ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ କ୍ୟାରିୟର ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛି । ୯ ବର୍ଷ ପୂର୍ବ ତୁଳନାରେ ଚଳିତ ବର୍ଷ କ୍ରୀଡ଼ା ବଜେଟ୍ ତିନି ଗୁଣା ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି। ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆର ବଜେଟରେ ଗତବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ପ୍ରାୟ ୭୦ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି। ସ୍କୁଲରୁ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ପୋଡିୟମ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦଳୀୟ ସଦସ୍ୟ ଭଳି କ୍ରୀଡ଼ାବିତଙ୍କ ପାଇଁ ସରକାର ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛନ୍ତି। ସେ ଝିଅମାନଙ୍କର ବଢୁଥିବା ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏବଂ ଟପସ୍‍ ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ କ୍ରୀଡ଼ା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ଭାରତ ଚଳିତ ବର୍ଷ ସଂସ୍କରଣରେ ଅଧିକ ପଦକ ଜିତି ଇତିହାସ ରଚିଛି, ଯେତେବେଳେ କି ଏହାର ଅଂଶଗ୍ରହଣର ସମୁଦାୟ ରାଶି ତୁଳନାରେ ଅଧିକ ରହିଛି । ଆଗାମୀ ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଭାଗ ନେଉଥିବା କ୍ରୀଡ଼ାବିତମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁ, ସହର ଓ କୋଣଅନୁକୋଣରେ କ୍ରୀଡ଼ାର ସମ୍ଭାବନା ଥିବାକୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସ୍ୱୀକାର କରିବା ସହ ସେମାନଙ୍କୁ ଖୋଜି ବାହାର କରି ସେମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । "ଛୋଟ ସହର ଏବଂ ଗାଁରୁ ଆସୁଥିବା ଯୁବକମାନେ ଆଜି ଦେଶର ଗୌରବ ପାଲଟିଛନ୍ତି", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରତିଭାମାନଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଏ ଏବଂ ସରକାର ସେମାନଙ୍କୁ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରର ଆଥଲେଟ୍ ରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ କ୍ରୀଡ଼ା ଜଗତର ମହାନ ଖେଳାଳିଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାଶୀ ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କ ଭଲପାଇବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ ।
ଜାତୀୟ ଓ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ପ୍ରଶଂସା ସାଉଁଟିଥିବା ଆଥଲେଟମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷକ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଥିବା ବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ନୂତନ ପ୍ରତିଭାମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଉତ୍ତମ ପ୍ରଶିକ୍ଷକ ଏବଂ ଉତ୍ତମ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଭାବରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଯୁବବର୍ଗ ବିଭିନ୍ନ କ୍ରୀଡ଼ା ଓ କ୍ରୀଡ଼ା ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ।
ନୂଆ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଛୋଟ ସହର ଓ ଗାଁର କ୍ରୀଡ଼ାବିତମାନଙ୍କୁ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ଦେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଧୀନରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଭିତ୍ତିଭୂମି ବାଳିକାମାନଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରୁଥିବାରୁ ସେ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ।
ନୂତନ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ଅଧୀନରେ କ୍ରୀଡ଼ାକୁ ଏକ ଅତିରିକ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପରିବର୍ତ୍ତେ ଏକ ଉପଯୁକ୍ତ ବିଷୟ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଉଛି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ମଣିପୁରରେ ପ୍ରଥମ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଥିଲା । ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶରେ ମଧ୍ୟ କ୍ରୀଡ଼ା ଭିତ୍ତିଭୂମିର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯାଉଛି। ସେ ଗୋରଖପୁରରେ ଏକ କ୍ରୀଡ଼ା ମହାବିଦ୍ୟାଳୟର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ମିରଠରେ ମେଜର ଧ୍ୟାନଚାନ୍ଦ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
"ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ରର ବିକାଶ ପାଇଁ କ୍ରୀଡ଼ା ଭିତ୍ତିଭୂମିର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଜରୁରୀ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏକ ଦେଶର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ସହର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା ଏବଂ ଏଭଳି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆୟୋଜନ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ଦେଶରେ କ୍ରୀଡ଼ା ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଏହି ଷ୍ଟାଡିୟମ ବିକାଶର ଏହି ସଂକଳ୍ପର ସାକ୍ଷୀ ହେବ ଯାହା କେବଳ ଇଟା ଓ କଂକ୍ରିଟର ଢାଞ୍ଚା ନୁହେଁ ବରଂ ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତର ପ୍ରତୀକ ମଧ୍ୟ ହେବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ସହରରେ ଚାଲିଥିବା ସମସ୍ତ ବିକାଶ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାଶୀବାସୀଙ୍କୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଛନ୍ତି । "ତୁମ ବିନା କାଶୀରେ କିଛି ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ । ଆପଣମାନଙ୍କ ସମର୍ଥନ ଏବଂ ଆଶୀର୍ବାଦ ରେ ଆମେ କାଶୀର ବିକାଶର ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ରଚନା ଜାରି ରଖିବୁ" ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶେଷରେ କହିଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ, ବିସିସିଆଇ ର ସଭାପତି ରୋଜର ବିନ୍ନି, ବିସିସିଆଇ ର ଉପାଧ୍ୟକ୍ଷ ରାଜୀବ ଶୁକ୍ଳା, ଜୟ ଶାହା, ସଚିନ ତେନ୍ଦୁଲକର, ସୁନୀଲ ଗାଭାସ୍କର, ରବି ଶାସ୍ତ୍ରୀ, କପିଳ ଦେବ, ଦିଲ୍ଲୀପ ଭେଙ୍ଗସରକାର, ମଦନ ଲାଲ, ଗୁଣ୍ଡପ୍ପା ବିଶ୍ୱନାଥ ଓ ଗୋପାଳ ଶର୍ମା ଙ୍କ ସମେତ ପୂର୍ବତନ କ୍ରିକେଟ ଖେଳାଳି ଏବଂ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ବାରାଣସୀରେ ଥିବା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ରିକେଟ ଷ୍ଟାଡିୟମ ଆଧୁନିକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ । ପାଖାପାଖି ୪୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଗଞ୍ଜାରୀ, ରଜତାଲାବ, ବାରାଣାସୀରେ ଏହି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ରିକେଟ ଷ୍ଟାଡିୟମ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ ଏବଂ ଏହା ୩୦ ଏକରରୁ ଅଧିକ ଅଞ୍ଚଳରେ ବିସ୍ତାରିତ ହେବ। ଏହି ଷ୍ଟାଡିୟମର ବିଷୟବସ୍ତୁ ଭଗବାନ ଶିବଙ୍କଠାରୁ ପ୍ରେରଣା ନେଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଅର୍ଦ୍ଧଚନ୍ଦ୍ର ଆକୃତିର ଛାତ, ତ୍ରିଶୂଳ ଆକୃତିର ଆଲୋକ, ଘାଟ ପାଦ ଭିତ୍ତିକ ବସିବା ଏବଂ ବେଲପତ୍ର ଆକୃତିର ଧାତବ ଚାଦର ପାଇଁ ଡିଜାଇନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି । ଷ୍ଟାଡିୟମରେ ୩୦ ହଜାର ଦର୍ଶକ ବସିପାରିବେ।