Prime Minister's Office
English rendering of PM’s interaction with ground level functionaries of G20 Summit
22 SEP 2023 10:59PM by PIB Delhi
Some of you may not admit that you were fatigued at all. Well, I have no intention of taking up much of your time. But such a grand success has been achieved, the name of the country has been illuminated, and praise is pouring in from all sides. All of you are those people who were behind it, who put in day and night, and, as a result, this success has been achieved. It is akin to when a player goes to the Olympic podium and wins a medal, and the name of the country shines, the applause for that continues for a long time. Similarly, all of you have together illuminated the name of the country.
Perhaps people may not even realize how many people were involved in organising this event and how much work was done under what circumstances. And most of you are likely the ones who have never had the opportunity to work on such a large event before. In a way, you had to also imagine the event, think about the likely problems and what could be done to resolve them. What should be the response in different circumstances? You had to consider many things in your own way. That's why I have a special request for all of you: Will you leave at that what you have accomplished?
Some of you may have been involved in this project for three to four years, or for four months only. You should record everything since the day when you were briefed and the time you took to undertake this project. You should write down everything. A website should be created. Everyone should write in their own language, in which they are comfortable with, how they managed to do this work, how they perceived it, what shortcomings they noticed, and if any problems arose, how they found solutions. If your experiences are recorded, it can serve as a valuable guideline for future projects and institutions. In the future, they can use it as a resource material while carrying out any responsibilities at this scale.
Therefore, I urge you to write down everything in detail and meticulously, no matter if it takes even 100 pages. You can store it in the cloud, where there's plenty of space. Your experiences will prove to be very useful. I hope such a system is created and everybody should benefit from it. However, I want to hear from you, I want to know your experiences, if any of you want to initiate.
For example, you have been assigned to take care of flowerpots. If this feeling emerges and this spirit is born, the upkeep of flowerpots will ensure the success of the G20. Any mess-up with the arrangement of the flowerpots could cast a shadow on the G20. Therefore, this is a crucial responsibility. If you consider that no task is small for you then success starts kissing your feet.
Friends,
Similarly, you should openly share and discuss your experiences with your colleagues in every department and listen to other people’s experiences as well. It is very beneficial. Sometimes when you are alone, you may think, "I have done a lot of work. If I weren't there, what would have happened to the G20?” But when everyone hears each other’s stories, it becomes clear that others did more than what you did. You would find that they were working harder during the tough times. It is then that you realize that what you did was good, but others also did a splendid job and that's how this success could be achieved.
The moment we recognize someone else's capabilities, understand their efforts, envy fades away, and we get an opportunity to look within ourselves. “Well, till yesterday, I was assuming that I did everything, but today I found out that so many other people have also contributed.” It's true that you would not have appeared on TV, your photos would not have been published in the newspapers, and your achievements would not have been discussed. You would be feeling that only those people hogged the limelight who did not shed any sweat and those who have expertise in it whereas all the work was carried out by us the labourers. Today’s program is a celebration of “Mazdoor Ekta” (labourers’ unity). I might be a slightly bigger labourer, and you might be smaller labourers, but ultimately, we are all labourers.
You must have also experienced the joy of this hard work. I mean, even on the night of the 10th or the 11th, if someone had called you and said something, you wouldn't have felt like, "Why is he bothering me? The work is already done." Instead, you would have thought, "No, no, something must be pending, let me do it." It's this spirit, you know, which is our greatest strength.
Friends,
Many of you have worked before as well. Many of you have been working in the government for 15-20-25 years. Most of you may have been tied to your desk, dealing with files, maybe exchanging greetings with your colleagues nearby while handing over files. Perhaps you have discussed your children's education during lunchtime or tea breaks. But, we often don't get to discover the capabilities of our colleagues when we are involved in routine office work. Even after spending 20 years together, we may not know what additional skills and abilities are hidden within others because we are confined to a prototype job.
When we work in such opportunities, we have to think anew every moment. New responsibilities emerge, new challenges arise, and solving them becomes a part of the routine. And when we see a colleague in action, it feels like there's excellent quality in him. This kind of shoulder-to-shoulder work in any field is beneficial for the success of any governance. It eliminates silos, both vertical and horizontal, and forms a team naturally.
You may have been working for many years, but this time you might have stayed up late at night, sat around, and maybe even searched for tea near the sidewalk during the G20 project. Among the new colleagues you met, you would not have come across in your 15 or 20 years of work experience. You must have met many colleagues with fresh capabilities in this project. Therefore, we should always look for opportunities to work together.
For example, as we can see, a cleanliness campaign is going on in all departments. If everyone in the department, including the secretary, steps out of their chambers and participates in this campaign, you will see that the atmosphere will change completely. You won't feel like work; it will feel like a festival. Let's clean up our homes, tidy up our offices, take out files from our desks – it's a joyful task. And I often say to everyone, let's have a department picnic once a year. Just take a day trip nearby, spend 24 hours together.
There is tremendous power in unity. When you're alone, no matter how much you do, you sometimes think, "Should I be doing all this alone? Am I responsible for everything? Everyone else gets their salaries, and I have to do all the work." Such thoughts come to mind when you're alone. But when you're with everyone, you realize that there are many people like you who contribute to success, whose efforts keep organizations running smoothly.
Friends,
Another important thing is that we as seniors should always step out of the world of hierarchy and protocols that exist and think about the people we work with. We often can't imagine what capabilities those people have. When you recognize the strength of your colleagues, you achieve remarkable results. Try this exercise at your office. I suggest you a game and you do it. For example, there are 20 colleagues with whom you are working in your department. You maintain a diary for a day. Then, one by one, ask each of the 20 colleagues to write down in the diary their full names, where they are originally from, what work they handle here, and what extraordinary qualities or skills they possess. Don't ask them directly; instead, observe what you know about them and put it in the diary. Later, read what those 20 colleagues have written about themselves. You'll be amazed to know that you were not aware of their qualities. You might say things like their handwriting is good, they are punctual, or they are polite, but you might not have noticed the deeper qualities they possess. Try it once, and you'll have an incredible experience. You will find extraordinary qualities that exist in your colleagues. It's like having an external perspective on imagination.
Friends, I have been working in human resources for years, and I've never had the opportunity to work with machines. My work has always been related to working with people, so I can understand these concepts well. However, these opportunities are extremely important from a capacity-building perspective. If an event is conducted correctly, it can yield great results. Otherwise, the common refrain is that things have been going on for ages and it will also be done this time. What happens with that approach? There are two experiences in front of our country in this regard. One, a few years ago, we hosted the Commonwealth Games. If you ask anyone about the Commonwealth Games, you'll get an idea of how people of Delhi or those from outside Delhi perceive about these games. Those of you who are seniors may remember that event. It was truly an opportunity to brand our country, create an identity, enhance our capabilities, and showcase our strengths. However, unfortunately, the event got mired in controversies and mismanagement, leading to a tarnished image for our country. It also left a sense of disillusionment and a belief among people and those in the government that such endeavours were beyond us.
On the other hand, with the G20, it's not like there were no shortcomings. It's not as if everything went exactly as planned, and every goal was achieved with a score of 99 or 100. In some cases, we may have scored 94, 99, and in some cases even 102. But the cumulative effect of these efforts was significant. The overall impact was that it showcased our country's capabilities and showed the world our potential. The success of such events is in the cumulative effect they have, not just in getting 10 editorials published. Modi is least bothered about it. What brings me joy is that there is now a belief in my country that we can accomplish any task effectively.
In the past, whenever there was a calamity or a need to work on humanitarian issues anywhere, we would find the Western world hogging the limelight. People would say that if something happened in some part of the world, this or that Western country, with its resources and capabilities, stepped in and helped. Our country was rarely mentioned. Major Western countries were the ones in the spotlight. However, we have seen a change. When earthquakes struck Nepal and our people went there to assist, when cyclones hit Fiji and our teams responded, when Sri Lanka faced a crisis and we sent aid, when the Maldives had an electricity crisis and our teams quickly provided help, when Yemen was in dire straits and we sent assistance, when Turkey experienced an earthquake, and when there was a rapid response from our people, all of these instances have instilled a belief in the world that Bharat is capable of making a difference in humanitarian efforts. In times of crisis, Bharat reaches out to the world, and this has built trust and confidence in our capabilities worldwide.
When the earthquake struck Jordan recently, I was very much occupied with the summit. However, despite my busy schedule, I made a phone call to officials early in the morning and inquired about how we could assist Jordan. I asked them to prepare our aircraft and equipment, figure out what we need to take, and identify the team that would go. Everything was ready on our end. On one hand, the G20 summit was happening, and on the other hand, preparations were underway to provide aid to Jordan. This demonstrates our capability. Jordan, recognizing its topography, informed us that they wouldn't require the kind of assistance we were preparing to offer. Finally, we did not have to go there. They managed their situation without our intervention.
My point is that where we were once invisible, where our name didn't even come up, we have achieved that status in such a short time. We need global exposure. Now, here we all are sitting here – the entire council of ministers, all the secretaries – and the program is structured in such a way that you are sitting in the front whereas others are sitting behind you. It's the opposite of how it usually happens. And this is what brings me joy because when I look at you from here it means our foundation is strong. Even if there's some disturbance at the top, it won’t matter much.
And that's why, my colleagues, now we will work with competence and our every endeavour will be in the global context. Now, look at the G20 Summit – there were one lakh people from around the world who came here, and there were the crucial teams of their respective countries. They were part of the decision-making teams. And they came here, saw Bharat and celebrated its diversity. It is not that they won't go back to their countries and keep these experiences to themselves; no, they will go back and become ambassadors for the tourism of our country.
You might think that you just greeted them when they arrived and asked what you could do for them. Would they like to have some tea or things like that? It might seem like a simple gesture, but by greeting him, asking him if he'd like tea, and fulfilling any of his needs, you've sown the seed for him to become an ambassador for Bharat. You've done such a significant service. He will become the ambassador of Bharat and wherever he goes, and he will say, "Bharat is like this, Bharat has these things. In technology, Bharat is far ahead”. He will surely mention that. My point is that we have the opportunity to take tourism to a whole new level in our country.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଅବସରରେ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରୀୟ କର୍ମକର୍ତ୍ତାଙ୍କ ସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ
22 SEP 2023 10:59PM by PIB Bhubaneswar
ଆପଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କିଛି ହୁଏତ ସ୍ୱୀକାର କରିବେ ନାହିଁ, ଯେ ଆପଣ ଆଦୌ ଥକି ଯାଇନଥିଲେ । ଠିକ୍ ଅଛି, ମୋର ଆପଣଙ୍କର ଅଧିକ ସମୟ ନେବାର କୌଣସି ଇଚ୍ଛା ନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ଏତେ ବଡ଼ ସଫଳତା ମିଳିଛି, ଦେଶର ନାମ ଉଜ୍ବଳ ହୋଇଛି ଏବଂ ଚାରିଆଡ଼ୁ ପ୍ରଶଂସାର ସୁଅ ଛୁଟୁଛି। ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ସେହି ଲୋକ, ଯେଉଁମାନେ ଏହା ପଛରେ ଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ ଦିନ ରାତି ପରିଶ୍ରମ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଏହି ସଫଳତା ଆଜି ହାସଲ ହୋଇଛି । ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ଖେଳାଳି ଅଲିମ୍ପିକ୍ ପୋଡିୟମ୍ କୁ ଯାଇ ପଦକ ଜିତିଥାନ୍ତି ଏବଂ ଦେଶର ନାମକୁ ଚମକାଇଥାନ୍ତି, ସେଥିପାଇଁ ପ୍ରଶଂସା ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଜାରି ରହିଥାଏ। ସେହିଭଳି ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ମିଶି ଦେଶର ନାମକୁ ଆଲୋକିତ କରିଛନ୍ତି।
ବୋଧହୁଏ ଲୋକମାନେ ଜାଣି ନଥିବେ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଆୟୋଜନରେ କେତେ ଲୋକ ସାମିଲ ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ କେଉଁ ପରିସ୍ଥିତିରେ କେତେ କାମ କରାଯାଇଥିଲା । ଏବଂ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ସମ୍ଭବତଃ ସେମାନେ ଅଟନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ପୂର୍ବରୁ ଏତେ ବଡ଼ ଇଭେଣ୍ଟରେ କାମ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇନଥିଲେ । ଏକ ପ୍ରକାରରେ, ଆପଣଙ୍କୁ ଏହି ଘଟଣାର କଳ୍ପନା ମଧ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡିବ, ସମ୍ଭାବ୍ୟ ସମସ୍ୟା ଗୁଡିକ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ସେଗୁଡିକର ସମାଧାନ ପାଇଁ କ'ଣ କରାଯାଇପାରିବ, କ’ଣ ଲାଭ ହୋଇପାରବି ନାହିଁ। ବିଭିନ୍ନ ପରିସ୍ଥିତିରେ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା କ'ଣ ହେବା ଉଚିତ୍? ଅନେକ ଜିନିଷକୁ ନିଜ ଉପାୟରେ ବିଚାର କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା। ସେଥିପାଇଁ ମୋର ଆପଣ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅନୁରୋଧ ଅଛି: ତୁମେ ଯାହା ହାସଲ କରିଛ ତାହା ତୁମେ ସେଠାରେ ଛାଡିବ କି?
ଆପଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ହୁଏତ ତିନିରୁ ଚାରି ବର୍ଷ ପାଇଁ ଏହି ପ୍ରୋଜେକ୍ଟରେ ଜଡିତ ଥାଇପାରନ୍ତି । ଆପଣଙ୍କୁ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଥିବା ଦିନଠାରୁ ଏବଂ ଆପଣ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ନେଇଥିବା ସମୟରୁ ଆପଣ ସବୁକିଛି ରେକର୍ଡ କରିବା ଉଚିତ୍ | ଆପଣ ସବୁ କିଛି ଲେଖିବା ଉଚିତ୍ | ଏକ ୱେବସାଇଟ୍ ତିଆରି କରିବା ଉଚିତ୍ । ସମସ୍ତେ ନିଜ ନିଜ ଭାଷାରେ ଲେଖିବା ଉଚିତ୍, କେଉଁ କାମରେ ସେମାନେ ସହଜ, କିପରି ଏହି କାମ କରିବାରେ ସଫଳ ହୋଇଥିଲେ, ଏହାକୁ କିପରି ଅନୁଭବ କରିଥିଲେ, କେଉଁ ତ୍ରୁଟି ଦେଖିଥିଲେ ଏବଂ ଯଦି କୌଣସି ସମସ୍ୟା ଉପୁଜିଥିଲା, ସେମାନେ କିପରି ତାହାର ସମାଧାନ ପାଇଲେ । ଯଦି ଆପଣଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତା ରେକର୍ଡ ହୋଇଛି, ତେବେ ଆପଣ ଭବିଷ୍ୟତରେ କୌଣସି ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡିକ ପାଇଁ ଏକ ମୂଲ୍ୟବାନ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ତିଆରି କରିପାରିବେ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରେ। ଭବିଷ୍ୟତରେ, ସେମାନେ ଏହି ସ୍ତରରେ କୌଣସି ଦାୟିତ୍ୱ ସମ୍ପାଦନ କରିବା ସମୟରେ ଏହାକୁ ଏକ ସମ୍ବଳ ସାମଗ୍ରୀ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ |
ତେଣୁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ, ୧୦୦ ପୃଷ୍ଠା ଲାଗିଲେ ମଧ୍ୟ ସବୁ କିଛି ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ଏବଂ ସତର୍କତାର ସହ ଲେଖନ୍ତୁ । ଆପଣଙ୍କୁ ସେଥିପାଇଁ କପବୋର୍ଡର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ, ଏହାକୁ କ୍ଲାଉଡରେ ରଖନ୍ତୁ। ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରଚୁର ଜାଗା ଅଛି । ଆପଣଙ୍କ ଅନୁଭୂତି ବହୁତ ଉପଯୋଗୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବ । ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ଯେ ଏଭଳି ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି ହେବ ଏବଂ ସମସ୍ତେ ଏଥିରୁ ଉପକୃତ ହେବା ଉଚିତ୍ । ତଥାପି, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କଠାରୁ ଶୁଣିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ଅନୁଭୂତି ଜାଣିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ଯଦି ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେହି ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି ।
ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଆପଣଙ୍କୁ ଫୁଲପାତ୍ରର ଯତ୍ନ ନେବାପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି । ଯଦି ଏହି ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ ଏବଂ ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ଜନ୍ମ ହୁଏ, ତେବେ ଫୁଲପାତ୍ରର ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଜି-୨୦ର ପ୍ରଭାବ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ । ଫୁଲପାତ୍ରର ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଯେକୌଣସି ବିଶୃଙ୍ଖଳା ଜି-୨୦ ଉପରେ ଛାୟା ପକାଇପାରେ। ତେଣୁ ଏହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦାୟିତ୍ୱ। ଯଦି ଆପଣ ଭାବୁଛନ୍ତି ଯେ କୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଛୋଟ ନୁହେଁ ତେବେ ସଫଳତା ଆପଣଙ୍କ ପାଦକୁ ଚୁମ୍ବନ ଦେବା ଆରମ୍ଭ କରିବ।
ସାଥୀମାନେ,
ସେହିଭଳି ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଭାଗର ସହକର୍ମୀଙ୍କ ସହ ଖୋଲାଖୋଲି ଭାବେ ନିଜର ଅନୁଭୂତି ବାଣ୍ଟିବା ସହ ଆଲୋଚନା କରିବା ସହ ଅନ୍ୟର ଅନୁଭୂତି ମଧ୍ୟ ଶୁଣିବା ଉଚିତ। ଏହା ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ ଅଟେ । ବେଳେବେଳେ ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଏକୁଟିଆ ଥାଆନ୍ତି, ଆପଣ ଭାବିପାରନ୍ତି ଯେ, "ମୁଁ ବହୁତ କାମ କରିଛି । ଯଦି ମୁଁ ସେଠାରେ ନଥାନ୍ତି, ତେବେ ଜି-୨୦ର କ'ଣ ହୋଇଥାନ୍ତା?" କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ସମସ୍ତେ ପରସ୍ପରର କାହାଣୀ ଶୁଣନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଏହା ସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇଯାଏ ଯେ ଅନ୍ୟମାନେ ଆପଣଙ୍କ ଠାରୁ ଅଧିକ କରିଛନ୍ତି । ଆପଣ ଦେଖିବେ ଯେ କଠିନ ସମୟରେ ସେମାନେ ଅଧିକ ପରିଶ୍ରମ କରୁଥିଲେ । ଏହା ପରେ ଆପଣ ଅନୁଭବ କରିପାରିବେ ଯେ ଆପଣ ଯାହା କରିଛନ୍ତି ତାହା ଭଲ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଅନ୍ୟମାନେ ମଧ୍ୟ ଚମତ୍କାର କାମ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ସଫଳତା କୁ ଏହିପରି ହାସଲ କରାଯାଇପାରିବ |
ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଅନ୍ୟ କାହାର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଚିହ୍ନିଥାଉ, ତା'ର ପ୍ରୟାସକୁ ବୁଝିଥାଉ, ଈର୍ଷା ଦୂର ହୋଇଯାଏ ଏବଂ ଆମକୁ ନିଜ ଭିତରେ ଦେଖିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥାଏ । "ହଁ, ଗତକାଲି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୁଁ ଭାବୁଥିଲି ଯେ ମୁଁ ସବୁ କିଛି କରିଥିଲି, କିନ୍ତୁ ଆଜି ମୁଁ ଜାଣିବାକୁ ପାଇଲି ଯେ ଆହୁରି ଅନେକ ଲୋକ ମଧ୍ୟ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହା ସତ ଯେ ଆପଣ ଟିଭିରେ ନଜର ଆସିନଥାନ୍ତେ, ଆପଣଙ୍କ ଫଟୋ ଖବରକାଗଜରେ ପ୍ରକାଶିତ ହୋଇନଥାନ୍ତା ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ସଫଳତା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇନଥାନ୍ତା । କିନ୍ତୁ ଆପଣ ଅନୁଭବ କରିବେ ଯେ କେବଳ ସେହି ଲୋକମାନେ ଚର୍ଚ୍ଚାକୁ ଆସିଥିଲେ ଯେଉଁମାନେ ସେମାନଙ୍କର କୌଣସି ପରିଶ୍ରମ ଛାଡି ନଥିଲେ ଏବଂ ଯେଉଁମାନଙ୍କର ଏଥିରେ ପାରଦର୍ଶିତା ଥିଲା। ଯେତେବେଳେ ସମସ୍ତ କାମ ଆମେ ଶ୍ରମିକମାନେ କରିଥିଲୁ। ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହେଉଛି 'ମଜଦୁର ଏକତା' (ଶ୍ରମିକ ଏକତା)ର ଉତ୍ସବ। ମୁଁ ସାମାନ୍ୟ ବଡ଼ ଶ୍ରମିକ ହୋଇପାରେ, ଏବଂ ଆପଣମାନେ ଛୋଟ ଶ୍ରମିକ ହୋଇପାରନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଶେଷରେ, ଆମେ ସମସ୍ତେ ଶ୍ରମିକ ।
ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଏହି ପରିଶ୍ରମର ଆନନ୍ଦ ନିଶ୍ଚୟ ଅନୁଭବ କରିଥିବେ । ଅର୍ଥାତ୍ ୧୦ କିମ୍ବା ୧୧ ତାରିଖ ରାତିରେ ଯଦି କେହି ଆପଣଙ୍କୁ ଫୋନ୍ କରି କିଛି କହିଥାନ୍ତେ, ତେବେ ଆପଣ ଅନୁଭବ କରିନଥାନ୍ତେ, "ସେ ମୋତେ କାହିଁକି ହଇରାଣ କରୁଛନ୍ତି? କାମ ଶେଷ ହୋଇସାରିଛି। ବରଂ ଆପଣ ଭାବୁଥିବେ, "ନା, ନା, ନିଶ୍ଚୟ କିଛି ଅଟକି ରହିଥିବ, ମୋତେ ତାହା କରିବାକୁ ଦିଅ। ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି ଏହି ଭାବନା ହିଁ ଆମର ସବୁଠାରୁ ବଡ ଶକ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ କାମ କରିଛନ୍ତି। ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ୧୫-୨୦-୨୫ ବର୍ଷ ଧରି ସରକାରରେ କାମ କରୁଛନ୍ତି। ଆପଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ହୁଏତ ଆପଣଙ୍କ ଡେସ୍କରେ ବାନ୍ଧି ହୋଇ ଥାଇପାରନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଫାଇଲ୍ ଗୁଡିକ ସହିତ କାରବାର କରୁଥିବେ, ହୁଏତ ଫାଇଲ୍ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିବା ସମୟରେ ନିକଟରେ ଥିବା ଆପଣଙ୍କ ସହକର୍ମୀମାନଙ୍କ ସହିତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ କରିଥିବେ। ବୋଧହୁଏ ଆପଣ ମଧ୍ୟାହ୍ନ ଭୋଜନ କିମ୍ବା ଚା' ବିରତି ସମୟରେ ଆପଣଙ୍କ ପିଲାଙ୍କ ପାଠପଢ଼ା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିବେ। କିନ୍ତୁ, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ନିୟମିତ ଅଫିସ୍ କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ ଥାଉ, ସେତେବେଳେ ଆମେ ଅନେକ ସମୟରେ ଆମର ସହକର୍ମୀଙ୍କ ଦକ୍ଷତାକୁ ଆବିଷ୍କାର କରିପାରିନଥାଉ। ୨୦ ବର୍ଷ ଏକାଠି ବିତାଇବା ପରେ ମଧ୍ୟ, ଆମେ ହୁଏତ ଜାଣି ନଥାଉ ଯେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କେଉଁ ଅତିରିକ୍ତ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ଲୁଚି ରହିଛି କାରଣ ଆମେ ଏକ ପ୍ରୋଟୋଟାଇପ୍ ଚାକିରିରେ ସୀମିତ ।
ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏଭଳି ସୁଯୋଗରେ କାମ କରୁ, ସେତେବେଳେ ଆମକୁ ପ୍ରତି ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ନୂଆ କରି ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ। ନୂଆ ଦାୟିତ୍ୱ ଉପୁଜିଥାଏ, ନୂଆ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ତାହାର ସମାଧାନ କରିବା ନିତିଦିନିଆ କାମର ଏକ ଅଂଶ ପାଲଟିଯାଏ । ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଆମେ କୌଣସି ସହକର୍ମୀଙ୍କୁ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଦେଖିଥାଉ, ସେତେବେଳେ ଅନୁଭବ ହୁଏ ଯେ ତାଙ୍କ ଭିତରେ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଗୁଣ ଅଛି | ଯେ କୌଣସି କ୍ଷେତ୍ରରେ କାନ୍ଧରେ କାନ୍ଧ ମିଳାଇ ଏଭଳି କାମ କରିବା ଯେ କୌଣସି ଶାସନର ସଫଳତା ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ହୋଇଥାଏ। ଏହା ଉଭୟ ଭର୍ଟିକାଲ ଏବଂ ହରିଜେଣ୍ଟାଲ ସିଲୋସକୁ ଦୂର କରିଥାଏ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଭାବରେ ଏକ ଦଳ ଗଠନ ହୋଇ ଯାଇଥାଏ।
ଆପଣ ହୁଏତ ଅନେକ ବର୍ଷ ଧରି କାମ କରୁଥିବେ, କିନ୍ତୁ ଏଥର ଆପଣ ବିଳମ୍ବିତ ରାତିରେ ଉଠିଥିବେ, ବସିଥିବେ ଏବଂ ବୋଧହୁଏ ଜି-୨୦ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ସମୟରେ ଫୁଟପାଥ୍ ନିକଟରେ ଚା' ଖୋଜିଥିବେ। ଆପଣ ଭେଟିଥିବା ନୂତନ ସହକର୍ମୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ, ଆପଣ ଙ୍କୁ ଆପଣଙ୍କର 15 କିମ୍ବା 20 ବର୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟ ଅଭିଜ୍ଞତା ମିଳିନଥାନ୍ତା । ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଏହି ପ୍ରୋଜେକ୍ଟରେ ନୂତନ କ୍ଷମତା ଥିବା ଅନେକ ସହକର୍ମୀଙ୍କୁ ଭେଟିଥିବେ । ତେଣୁ ଆମେ ସବୁବେଳେ ଏକାଠି ହୋଇ କାମ କରିବାର ସୁଯୋଗ ଖୋଜିବା ଉଚିତ।
ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଆମେ ଦେଖିପାରୁଛୁ ଯେ, ସମସ୍ତ ବିଭାଗରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ଚାଲିଛି । ସଚିବଙ୍କ ସମେତ ବିଭାଗର ସମସ୍ତେ ନିଜ ନିଜ ଚେମ୍ବରରୁ ବାହାରି ଏହି ଅଭିଯାନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କଲେ ପରିବେଶ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବଦଳିଯିବ। କାମ କରିବାକୁ ମନ ଲାଗିବ ନାହିଁ; ଏହା ଏକ ପର୍ବ ଭଳି ଅନୁଭବ କରିବ । ଆସନ୍ତୁ ଘର ସଫା କରିବେ, ଅଫିସ୍ ସଫା କରିବା, ଡେସ୍କରୁ ଫାଇଲ୍ ବାହାର କରିବା- ଏହା ଏକ ଆନନ୍ଦଦାୟକ କାର୍ଯ୍ୟ। ଏବଂ ମୁଁ ପ୍ରାୟତଃ ସମସ୍ତଙ୍କୁ କହୁଛି, ଆସନ୍ତୁ ବର୍ଷକୁ ଥରେ ଡିପାର୍ଟମେଣ୍ଟ ପିକନିକ୍ କରିବା । ନିକଟରେ ଗୋଟିଏ ଦିନର ଭ୍ରମଣ କରନ୍ତୁ, ୨୪ ଘଣ୍ଟା ଏକାଠି ବିତାନ୍ତୁ।
ଏକତାରେ ଅତୁଟ ଶକ୍ତି ରହିଛି। ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଏକୁଟିଆ ଥାଆନ୍ତି, ଆପଣ ଯେତେ କଲେ ମଧ୍ୟ ବେଳେବେଳେ ଭାବନ୍ତି, "ମୁଁ ଏକୁଟିଆ ଏସବୁ କରିବା ଉଚିତକି? ସବୁକିଛି ପାଇଁ ମୁଁ ଦାୟୀ କି? ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତେ ସେମାନଙ୍କର ଦରମା ପାଆନ୍ତି ଏବଂ ମୋତେ ସମସ୍ତ କାମ କରିବାକୁ ପଡିଥାଏ। ଏକୁଟିଆ ଥିବା ବେଳେ ମନରେ ଏଭଳି ଚିନ୍ତା ଆସିଥାଏ। କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହିତ ଥାଆନ୍ତି, ଆପଣ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି ଯେ ଆପଣଙ୍କ ପରି ଅନେକ ଲୋକ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ସଫଳତାରେ ଯୋଗଦାନ କରନ୍ତି, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ସୁରୁଖୁରୁରେ ଚାଲୁଛି।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି ଯେ ଆମେ ବରିଷ୍ଠ ଭାବରେ ସର୍ବଦା ପଦାଧିକାର ଏବଂ ପ୍ରୋଟୋକଲ ଦୁନିଆରୁ ବାହାରକୁ ଯିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଯେଉଁମାନଙ୍କ ସହିତ ଆମେ କାମ କରୁଛୁ ସେମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିବା ଉଚିତ୍ | ଆମେ ପ୍ରାୟତଃ କଳ୍ପନା କରିପାରୁନାହୁଁ ଯେ ସେହି ଲୋକମାନଙ୍କର କ'ଣ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଅଛି । ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଆପଣଙ୍କର ସହକର୍ମୀଙ୍କ ଶକ୍ତିକୁ ଚିହ୍ନିବେ, ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଫଳାଫଳ ମିଳିଥାଏ। କେତେବେଳେ ଆପଣ ନିଜ ଅଫିସରେ ଥରେ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତୁ । ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ଖେଳ ପାଇଁ ପରାମର୍ଶ ଦେଉଛି ଏବଂ ଆପଣ ତାହା କରନ୍ତୁ । ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, 20 ଜଣ ସହକର୍ମୀ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନଙ୍କ ସହିତ ଆପଣ ଆପଣଙ୍କ ବିଭାଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଆପଣ ଗୋଟିଏ ଦିନ ପାଇଁ ଏକ ଡାଏରୀ ରଖନ୍ତୁ। ତା'ପରେ ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ୨୦ ଜଣ ସହକର୍ମୀଙ୍କୁ ଡାଏରୀରେ ସେମାନଙ୍କର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନାମ ଲେଖିବାକୁ କୁହନ୍ତୁ, ସେମାନେ ମୂଳତଃ କେଉଁଠାରୁ ଆସିଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଏଠାରେ କେଉଁ କାମ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ କେଉଁ ଅସାଧାରଣ ଗୁଣ କିମ୍ବା ଦକ୍ଷତା ଅଛି । ସେମାନଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ପଚାରନ୍ତୁ ନାହିଁ; ଏହା ପରିବର୍ତ୍ତେ, ତୁମ୍ଭେ ସେମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ଯାହା ଜାଣିଛନ୍ତି ତାହାକୁ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଏହାକୁ ଡାଏରୀରେ ଲେଖି ରଖନ୍ତୁ। ପରେ ପଢନ୍ତୁ, ସେହି ୨୦ ଜଣ ସହକର୍ମୀ ନିଜ ବିଷୟରେ କ'ଣ ଲେଖିଛନ୍ତି । ଆପଣ ଜାଣି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେବେ ଯେ ଆପଣ ସେମାନଙ୍କ ଗୁଣ ବିଷୟରେ ଅବଗତ ନଥିଲେ । ଆପଣ କହିପାରନ୍ତି ଯେ ସେମାନଙ୍କ ହସ୍ତାକ୍ଷର ଭଲ, ସେମାନେ ସମୟାନୁବର୍ତ୍ତୀ ଅଟନ୍ତି, କିମ୍ବା ସେମାନେ ନମ୍ର ଅଟନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଆପଣ ହୁଏତ ସେମାନଙ୍କର ଗଭୀର ଗୁଣକୁ ଦେଖି ନଥିବେ । ଥରେ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତୁ, ଏବଂ ଆପଣ ଏକ ଅବିଶ୍ୱସନୀୟ ଅନୁଭୂତି ପାଇବେ। ସହକର୍ମୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ଅସାଧାରଣ ଗୁଣ ପାଇବେ। ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ଅକଳ୍ପ ଅନୁଭବ ହେବ, କଳ୍ପନା ବାହାରର ଅନୁଭବ ହେବ।
ସାଥୀମାନେ, ମୁଁ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ମାନବ ସମ୍ବଳ ଉପରେ କାମ କରୁଛି, ଏବଂ ମୁଁ କେବେ ବି ମେସିନ୍ ସହିତ କାମ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇନାହିଁ । ମୋର କାମ ସର୍ବଦା ଲୋକଙ୍କ ସହିତ କାମ କରିବା ସହିତ ଜଡିତ, ତେଣୁ ମୁଁ ଏହି ଧାରଣାଗୁଡ଼ିକୁ ଭଲ ଭାବରେ ବୁଝିପାରିବି | ତେବେ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଏହି ସୁଯୋଗ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଯଦି କୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସଠିକ ଭାବରେ ଆୟୋଜନ କରାଯାଏ, ତେବେ ଏହା ବହୁତ ଭଲ ଫଳାଫଳ ଦେଇପାରେ| ନଚେତ୍ ସାଧାରଣ କଥା ହେଉଛି, ଯୁଗଯୁଗ ଧରି ସବୁ କିଛି ଚାଲିଆସୁଛି ଏବଂ ଏଥର ମଧ୍ୟ ତାହା କରାଯିବ। ସେହି ପଦ୍ଧତିରେ କ'ଣ ହୁଏ? ଏ ନେଇ ଆମ ଦେଶ ସାମ୍ନାରେ ଦୁଇଟି ଅନୁଭୂତି ରହିଛି। ଗୋଟିଏ, କିଛି ବର୍ଷ ତଳେ ଆମେ ରାଜ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀ କ୍ରୀଡ଼ା ଆୟୋଜନ କରିଥିଲୁ। ରାଜ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀ କ୍ରୀଡ଼ା ବିଷୟରେ ଯଦି ଆପଣ କାହାକୁ ପଚାରିବେ, ତେବେ ଆପଣ ଆଲୋଚନା କରି ଜାଣିପାରିବେ ଯେ ଦିଲ୍ଲୀବାସୀ କିମ୍ବା ଦିଲ୍ଲୀ ବାହାରୁ ଆସିଥିବା ଲୋକମାନେ ଏହି ଖେଳଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ କ’ଣ ଚିନ୍ତା କରୁଛନ୍ତି। ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଯେଉଁମାନେ ବରିଷ୍ଠ ଅଟନ୍ତି ସେମାନେ ସେହି ଘଟଣାକୁ ମନେ ରଖିପାରନ୍ତି । ଏହା ପ୍ରକୃତରେ ଆମ ଦେଶକୁ ବ୍ରାଣ୍ଡକରିବା, ଏକ ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବା, ଆମର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଆମର ଶକ୍ତି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାର ଏକ ସୁଯୋଗ ଥିଲା | କିନ୍ତୁ ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବିବାଦ ଓ ଅବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଫସିଯାଇଥିଲା, ଯାହା ଆମ ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ଖରାପ ଭାବମୂର୍ତ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା। ଏପରି ପ୍ରୟାସ ଆମ ବାହାରେ ବୋଲି ଜନସାଧାରଣ ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଅସନ୍ତୋଷ ଓ ବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା।
ଅପରପକ୍ଷରେ, ଜି-୨୦ ରେ କୌଣସି ତ୍ରୁଟି ନଥିବା କଥା ନୁହେଁ। ଏପରି ନୁହେଁ ଯେ ସବୁକିଛି ଠିକ୍ ଯୋଜନା ଅନୁଯାୟୀ ଚାଲିଥିଲା ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ୯୯ କିମ୍ବା ୧୦୦ ସ୍କୋର ସହିତ ହାସଲ କରାଯାଇଥିଲା । କେତେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମେ ୯୪, ୯୯ ଏବଂ କେତେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୧୦୨ ସ୍କୋର ମଧ୍ୟ କରିଥିଲୁ। କିନ୍ତୁ ଏହି ପ୍ରୟାସର ସମୁଦାୟ ପ୍ରଭାବ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଥିଲା । ଏହାର ସାମଗ୍ରିକ ପ୍ରଭାବ ହେଉଛି ଏହା ଆମ ଦେଶର ସାମର୍ଥ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲୁ ଏବଂ ବିଶ୍ୱକୁ ଆମର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଦେଖାଇଥିଲୁ । କେବଳ ୧୦ଟି ସମ୍ପାଦକୀୟ ପ୍ରକାଶ ପାଇବାରେ ନୁହେଁ, ଏଭଳି ଘଟଣାର ସଫଳତା ସେମାନଙ୍କର ସମୁଦାୟ ପ୍ରଭାବରେ ରହିଛି। ଏହାକୁ ନେଇ ମୋଦି ଆଦୌ ଚିନ୍ତିତ ନୁହଁନ୍ତି। ଯାହା ମୋତେ ଆନନ୍ଦ ଦେଇଥାଏ ତାହା ହେଉଛି ବର୍ତ୍ତମାନ ମୋ ଦେଶରେ ଏକ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ ଆମେ ଯେକୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଢଙ୍ଗରେ ସମ୍ପାଦନ କରିପାରିବା |
ଅତୀତରେ ଯେତେବେଳେ ବି କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ କିମ୍ବା ମାନବିକ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ କାମ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ପଡୁଥିଲା, ଆମେ ପାଶ୍ଚାତ୍ୟ ଦୁନିଆକୁ ଚର୍ଚ୍ଚାରେ ରଖୁଥିଲୁ । ଲୋକମାନେ କହିବେ ଯେ ଯଦି ପୃଥିବୀର କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ କିଛି ଘଟେ, ତେବେ ଏଠାରେ ଏହି କିମ୍ବା ସେହି ପାଶ୍ଚାତ୍ୟ ଦେଶ, ନିଜର ସମ୍ବଳ ଏବଂ ସାମର୍ଥ୍ୟ ସହିତ ଆଗେଇ ଆସି ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲା । ଆମ ଦେଶ ବିଷୟରେ ଖୁବ୍ କମ୍ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଥିଲା। ପ୍ରମୁଖ ପାଶ୍ଚାତ୍ୟ ଦେଶମାନେ ଚର୍ଚ୍ଚାରେ ଥିଲେ। ତଥାପି, ଆମେ ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖିଛୁ । ଯେତେବେଳେ ନେପାଳରେ ଭୂମିକମ୍ପ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଆମ ଲୋକମାନେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାକୁ ସେଠାକୁ ଯାଇଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ ଫିଜିରେ ବାତ୍ୟା ଆସିଥିଲା ଏବଂ ଆମ ଟିମ୍ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଦେଇଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ ଶ୍ରୀଲଙ୍କା ଏକ ସଙ୍କଟର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଆମେ ସହାୟତା ପଠାଇଥିଲୁ, ଯେତେବେଳେ ମାଳଦ୍ୱୀପରେ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ସଙ୍କଟ ଥିଲା ଏବଂ ଆମ ଟିମ୍ ଶୀଘ୍ର ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ ୟେମେନ ଭୟଙ୍କର ଅବସ୍ଥାରେ ଥିଲା ଏବଂ ତୁର୍କୀ ଭୂମିକମ୍ପ ଅନୁଭବ କରିବା ସମୟରେ ଆମେ ସହାୟତା ପଠାଇଥିଲୁ। ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଆମ ଲୋକମାନଙ୍କତରଫରୁ ଦ୍ରୁତ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ମିଳିଲା, ଏହି ସବୁ ଉଦାହରଣ ବିଶ୍ୱରେ ଏକ ବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ଯେ ଭାରତ ମାନବିକ ପ୍ରୟାସରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇପାରିଛି। ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ପାଖରେ ପହଂଚିଛି ଏବଂ ଏହା ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଆମର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ଓ ଦୃଢ଼ତା ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ।
ନିକଟରେ ଯେତେବେଳେ ଜୋର୍ଡାନରେ ଭୂମିକମ୍ପ ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ମୁଁ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ବହୁତ ବ୍ୟସ୍ତ ଥିଲି । ତେବେ ବ୍ୟସ୍ତତା ସତ୍ତ୍ୱେ ମୁଁ ସକାଳୁ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଫୋନ୍ କରି ଜୋର୍ଡାନଙ୍କୁ କିପରି ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବୁ ସେ ବିଷୟରେ ପଚାରିଥିଲି। ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଆମର ବିମାନ ଏବଂ ଉପକରଣ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ କହିଲି, ଆମକୁ କ'ଣ ନେବାକୁ ହେବ ତାହା ବୁଝିବାକୁ ଏବଂ କେଉଁ ଦଳ ଯିବ ତାହା ଚିହ୍ନଟ କରିବାକୁ କହିଲି | ସବୁ କିଛି ଆମ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଥିଲା। ଗୋଟିଏ ପଟେ ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଚାଲିଥିବା ବେଳେ ଅନ୍ୟପଟେ ଜୋର୍ଡାନକୁ ସହାୟତା ଯୋଗାଇଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଚାଲିଛି । ଏହା ଆମର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଦର୍ଶାଉଛି। ଜର୍ଡାନ ଏହାର ଭୌଗୋଳିକ ସ୍ଥିତିକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ଆମକୁ ଜଣାଇଥିଲା ଯେ ଆମେ ଯେଉଁ ପ୍ରକାରର ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛୁ ତାହା ସେମାନଙ୍କୁ ଆବଶ୍ୟକ ହେବ ନାହିଁ । ଶେଷରେ ଆମକୁ ସେଠାକୁ ଯିବାକୁ ପଡ଼ିଲା ନାହିଁ। ସେମାନେ ଆମର ହସ୍ତକ୍ଷେପ ବିନା ସେମାନଙ୍କ ସ୍ଥିତି ପରିଚାଳନା କରିଥିଲେ।
ମୋର କହିବା କଥା ହେଉଛି ଯେଉଁଠି ଆମେ ଏକଦା ଅଦୃଶ୍ୟ ଥିଲୁ, ଯେଉଁଠି ଆମ ନାଁ ମଧ୍ୟ ଆସିନଥିଲା, ସେଠାରେ ଆମେ ଏତେ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ସେହି ମାନ୍ୟତା ହାସଲ କରିପାରିଛୁ । ଆମକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ ର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ, ଏଠାରେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ବସିଛୁ - ସମଗ୍ର ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳ, ସମସ୍ତ ସଚିବ - ଏବଂ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଏପରି ଭାବରେ ଗଠନ କରାଯାଇଛି ଯେ ଆପଣ ସାମ୍ନାରେ ବସିଥିବା ବେଳେ ଅନ୍ୟମାନେ ଆପଣଙ୍କ ପଛରେ ବସିଛନ୍ତି। ଏହା ସାଧାରଣତଃ ଯେପରି ଘଟେ ତାହାର ବିପରୀତ ଅଟେ । ଏବଂ ଏହା ହିଁ ମୋତେ ଆନନ୍ଦ ଦେଇଥାଏ କାରଣ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏଠାରୁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଦେଖୁଛି ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଆମର ଭିତ୍ତିଭୂମି ମଜବୁତ । ଶୀର୍ଷରେ କିଛି ବିଶୃଙ୍ଖଳା ଥିଲେ ମଧ୍ୟ କିଛି ଫରକ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ।
ସେଥିପାଇଁ ମୋର ସହକର୍ମୀମାନେ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ ଦକ୍ଷତାର ସହ କାମ କରିବୁ ଏବଂ ଆମର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରୟାସକୁ ବିଶ୍ୱ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ହେବ । ଏବେ ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଦେଖନ୍ତୁ- ସାରା ବିଶ୍ୱରୁ ଏକ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଏଠାକୁ ଆସିଥିଲେ ଏବଂ ସେଠାରେ ନିଜ ନିଜ ଦେଶର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଟିମ୍ ମଧ୍ୟ ଥିଲେ। ସେମାନେ ନିଷ୍ପତି ନେଉଥିବା ଟିମର ସଦସ୍ୟ ଥିଲେ । ଏବଂ ସେମାନେ ଏଠାକୁ ଆସି ଭାରତକୁ ଦେଖିଲେ ଏବଂ ଏହାର ବିବିଧତାକୁ ପାଳନ କଲେ । ଏପରି ନୁହେଁ ଯେ ସେମାନେ ନିଜ ଦେଶକୁ ଫେରିଯିବେ ନାହିଁ ଏବଂ ଏହି ଅନୁଭୂତିକୁ ନିଜ ପାଖରେ ରଖିବେ ନାହିଁ; ନା, ସେମାନେ ଫେରି ଯାଇ ଆମ ଦେଶର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପାଇଁ ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ ହେବେ।
ଆପଣ ଭାବୁଥିବେ ଯେ ସେମାନେ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ଆପଣ କେବଳ ସେମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ ପଚାରିଥିଲେ ଯେ ଆପଣ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ କ'ଣ କରିପାରିବେ। ସେମାନେ କିଛି ଚା' ପିଇବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି କି? ଏହା ଏକ ସରଳ ଇଙ୍ଗିତ ପରି ଲାଗୁଥିବ, କିନ୍ତୁ ତାଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବା, ସେ ଚା' ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି କି ନାହିଁ ବୋଲି ପଚାରିବା ଏବଂ ତାଙ୍କର କୌଣସି ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରି, ଆପଣ ତାଙ୍କୁ ଭାରତର ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ ହେବା ପାଇଁ ବିହନ ବୁଣିଛନ୍ତି। ଆପଣ ଏପରି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସେବା କରିଛନ୍ତି। ସେ ଭାରତର ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ ହେବେ ଏବଂ ସେ ଯେଉଁଠିକୁ ମଧ୍ୟ ଯିବେ, ସେ କହିବେ, "ଭାରତ ଏମିତି, ଭାରତ ପାଖରେ ଏସବୁ ଜିନିଷ ଅଛି । ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳକ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ବହୁତ ଆଗରେ ରହିଛି। ସେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଏହା ଉଲ୍ଲେଖ କରିବେ । ମୋର କଥା ହେଉଛି ଆମ ଦେଶରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନୂତନ ସ୍ତରକୁ ନେବାର ସୁଯୋଗ ଆମ ପାଖରେ ଅଛି ।
ଅସ୍ୱୀକାର: ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ । ମୂଳ ଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା।