Prime Minister's Office
English rendering of PM’s interaction with ground level functionaries of G20 Summit
22 SEP 2023 10:59PM by PIB Delhi
Some of you may not admit that you were fatigued at all. Well, I have no intention of taking up much of your time. But such a grand success has been achieved, the name of the country has been illuminated, and praise is pouring in from all sides. All of you are those people who were behind it, who put in day and night, and, as a result, this success has been achieved. It is akin to when a player goes to the Olympic podium and wins a medal, and the name of the country shines, the applause for that continues for a long time. Similarly, all of you have together illuminated the name of the country.
Perhaps people may not even realize how many people were involved in organising this event and how much work was done under what circumstances. And most of you are likely the ones who have never had the opportunity to work on such a large event before. In a way, you had to also imagine the event, think about the likely problems and what could be done to resolve them. What should be the response in different circumstances? You had to consider many things in your own way. That's why I have a special request for all of you: Will you leave at that what you have accomplished?
Some of you may have been involved in this project for three to four years, or for four months only. You should record everything since the day when you were briefed and the time you took to undertake this project. You should write down everything. A website should be created. Everyone should write in their own language, in which they are comfortable with, how they managed to do this work, how they perceived it, what shortcomings they noticed, and if any problems arose, how they found solutions. If your experiences are recorded, it can serve as a valuable guideline for future projects and institutions. In the future, they can use it as a resource material while carrying out any responsibilities at this scale.
Therefore, I urge you to write down everything in detail and meticulously, no matter if it takes even 100 pages. You can store it in the cloud, where there's plenty of space. Your experiences will prove to be very useful. I hope such a system is created and everybody should benefit from it. However, I want to hear from you, I want to know your experiences, if any of you want to initiate.
For example, you have been assigned to take care of flowerpots. If this feeling emerges and this spirit is born, the upkeep of flowerpots will ensure the success of the G20. Any mess-up with the arrangement of the flowerpots could cast a shadow on the G20. Therefore, this is a crucial responsibility. If you consider that no task is small for you then success starts kissing your feet.
Friends,
Similarly, you should openly share and discuss your experiences with your colleagues in every department and listen to other people’s experiences as well. It is very beneficial. Sometimes when you are alone, you may think, "I have done a lot of work. If I weren't there, what would have happened to the G20?” But when everyone hears each other’s stories, it becomes clear that others did more than what you did. You would find that they were working harder during the tough times. It is then that you realize that what you did was good, but others also did a splendid job and that's how this success could be achieved.
The moment we recognize someone else's capabilities, understand their efforts, envy fades away, and we get an opportunity to look within ourselves. “Well, till yesterday, I was assuming that I did everything, but today I found out that so many other people have also contributed.” It's true that you would not have appeared on TV, your photos would not have been published in the newspapers, and your achievements would not have been discussed. You would be feeling that only those people hogged the limelight who did not shed any sweat and those who have expertise in it whereas all the work was carried out by us the labourers. Today’s program is a celebration of “Mazdoor Ekta” (labourers’ unity). I might be a slightly bigger labourer, and you might be smaller labourers, but ultimately, we are all labourers.
You must have also experienced the joy of this hard work. I mean, even on the night of the 10th or the 11th, if someone had called you and said something, you wouldn't have felt like, "Why is he bothering me? The work is already done." Instead, you would have thought, "No, no, something must be pending, let me do it." It's this spirit, you know, which is our greatest strength.
Friends,
Many of you have worked before as well. Many of you have been working in the government for 15-20-25 years. Most of you may have been tied to your desk, dealing with files, maybe exchanging greetings with your colleagues nearby while handing over files. Perhaps you have discussed your children's education during lunchtime or tea breaks. But, we often don't get to discover the capabilities of our colleagues when we are involved in routine office work. Even after spending 20 years together, we may not know what additional skills and abilities are hidden within others because we are confined to a prototype job.
When we work in such opportunities, we have to think anew every moment. New responsibilities emerge, new challenges arise, and solving them becomes a part of the routine. And when we see a colleague in action, it feels like there's excellent quality in him. This kind of shoulder-to-shoulder work in any field is beneficial for the success of any governance. It eliminates silos, both vertical and horizontal, and forms a team naturally.
You may have been working for many years, but this time you might have stayed up late at night, sat around, and maybe even searched for tea near the sidewalk during the G20 project. Among the new colleagues you met, you would not have come across in your 15 or 20 years of work experience. You must have met many colleagues with fresh capabilities in this project. Therefore, we should always look for opportunities to work together.
For example, as we can see, a cleanliness campaign is going on in all departments. If everyone in the department, including the secretary, steps out of their chambers and participates in this campaign, you will see that the atmosphere will change completely. You won't feel like work; it will feel like a festival. Let's clean up our homes, tidy up our offices, take out files from our desks – it's a joyful task. And I often say to everyone, let's have a department picnic once a year. Just take a day trip nearby, spend 24 hours together.
There is tremendous power in unity. When you're alone, no matter how much you do, you sometimes think, "Should I be doing all this alone? Am I responsible for everything? Everyone else gets their salaries, and I have to do all the work." Such thoughts come to mind when you're alone. But when you're with everyone, you realize that there are many people like you who contribute to success, whose efforts keep organizations running smoothly.
Friends,
Another important thing is that we as seniors should always step out of the world of hierarchy and protocols that exist and think about the people we work with. We often can't imagine what capabilities those people have. When you recognize the strength of your colleagues, you achieve remarkable results. Try this exercise at your office. I suggest you a game and you do it. For example, there are 20 colleagues with whom you are working in your department. You maintain a diary for a day. Then, one by one, ask each of the 20 colleagues to write down in the diary their full names, where they are originally from, what work they handle here, and what extraordinary qualities or skills they possess. Don't ask them directly; instead, observe what you know about them and put it in the diary. Later, read what those 20 colleagues have written about themselves. You'll be amazed to know that you were not aware of their qualities. You might say things like their handwriting is good, they are punctual, or they are polite, but you might not have noticed the deeper qualities they possess. Try it once, and you'll have an incredible experience. You will find extraordinary qualities that exist in your colleagues. It's like having an external perspective on imagination.
Friends, I have been working in human resources for years, and I've never had the opportunity to work with machines. My work has always been related to working with people, so I can understand these concepts well. However, these opportunities are extremely important from a capacity-building perspective. If an event is conducted correctly, it can yield great results. Otherwise, the common refrain is that things have been going on for ages and it will also be done this time. What happens with that approach? There are two experiences in front of our country in this regard. One, a few years ago, we hosted the Commonwealth Games. If you ask anyone about the Commonwealth Games, you'll get an idea of how people of Delhi or those from outside Delhi perceive about these games. Those of you who are seniors may remember that event. It was truly an opportunity to brand our country, create an identity, enhance our capabilities, and showcase our strengths. However, unfortunately, the event got mired in controversies and mismanagement, leading to a tarnished image for our country. It also left a sense of disillusionment and a belief among people and those in the government that such endeavours were beyond us.
On the other hand, with the G20, it's not like there were no shortcomings. It's not as if everything went exactly as planned, and every goal was achieved with a score of 99 or 100. In some cases, we may have scored 94, 99, and in some cases even 102. But the cumulative effect of these efforts was significant. The overall impact was that it showcased our country's capabilities and showed the world our potential. The success of such events is in the cumulative effect they have, not just in getting 10 editorials published. Modi is least bothered about it. What brings me joy is that there is now a belief in my country that we can accomplish any task effectively.
In the past, whenever there was a calamity or a need to work on humanitarian issues anywhere, we would find the Western world hogging the limelight. People would say that if something happened in some part of the world, this or that Western country, with its resources and capabilities, stepped in and helped. Our country was rarely mentioned. Major Western countries were the ones in the spotlight. However, we have seen a change. When earthquakes struck Nepal and our people went there to assist, when cyclones hit Fiji and our teams responded, when Sri Lanka faced a crisis and we sent aid, when the Maldives had an electricity crisis and our teams quickly provided help, when Yemen was in dire straits and we sent assistance, when Turkey experienced an earthquake, and when there was a rapid response from our people, all of these instances have instilled a belief in the world that Bharat is capable of making a difference in humanitarian efforts. In times of crisis, Bharat reaches out to the world, and this has built trust and confidence in our capabilities worldwide.
When the earthquake struck Jordan recently, I was very much occupied with the summit. However, despite my busy schedule, I made a phone call to officials early in the morning and inquired about how we could assist Jordan. I asked them to prepare our aircraft and equipment, figure out what we need to take, and identify the team that would go. Everything was ready on our end. On one hand, the G20 summit was happening, and on the other hand, preparations were underway to provide aid to Jordan. This demonstrates our capability. Jordan, recognizing its topography, informed us that they wouldn't require the kind of assistance we were preparing to offer. Finally, we did not have to go there. They managed their situation without our intervention.
My point is that where we were once invisible, where our name didn't even come up, we have achieved that status in such a short time. We need global exposure. Now, here we all are sitting here – the entire council of ministers, all the secretaries – and the program is structured in such a way that you are sitting in the front whereas others are sitting behind you. It's the opposite of how it usually happens. And this is what brings me joy because when I look at you from here it means our foundation is strong. Even if there's some disturbance at the top, it won’t matter much.
And that's why, my colleagues, now we will work with competence and our every endeavour will be in the global context. Now, look at the G20 Summit – there were one lakh people from around the world who came here, and there were the crucial teams of their respective countries. They were part of the decision-making teams. And they came here, saw Bharat and celebrated its diversity. It is not that they won't go back to their countries and keep these experiences to themselves; no, they will go back and become ambassadors for the tourism of our country.
You might think that you just greeted them when they arrived and asked what you could do for them. Would they like to have some tea or things like that? It might seem like a simple gesture, but by greeting him, asking him if he'd like tea, and fulfilling any of his needs, you've sown the seed for him to become an ambassador for Bharat. You've done such a significant service. He will become the ambassador of Bharat and wherever he goes, and he will say, "Bharat is like this, Bharat has these things. In technology, Bharat is far ahead”. He will surely mention that. My point is that we have the opportunity to take tourism to a whole new level in our country.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
G20 সম্মিৎকী গ্রাউন্দ লেবেল ফঙ্কসনরীশিংগা লোয়ননা ৱারী ৱাতাই শাবদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
22 SEP 2023 10:59PM by PIB Imphal
নখোয় খরনা হায়গনি ৱাদে, ৱাদে, ঐহাক ৱাখিদে। ফরে ঐহাক্না নখোয়গী মতম শাংনা লৌনবগী ৱাখল্লোন লৈখিদে। অদুবু অচৌবা মাইপাক্লবা থৌরম অমা পাঙথোকখি, লৈবাক্কী মীংচৎ ফংখি, নাকল পুম্বদগী থাগৎনরকপগী ৱাহৈশিং তাবা ফংখি, মসিগী মরুমদা হোৎনখিবশিং, অয়ুক নুমিদাং খাইদনা থবক তৌবা অমসুং মসিগী মাইপাকপা ফংবা ঙমখিবা অসি নখোয় পুম্নমক্ননি…করিগুম্বা মতমদা শান্নরোয় অমনা ওলিম্পিক পোদিয়মদা চৎতুনা মেদল অমা লৌরকগা য়ুমদা হল্লকপদা অমসুং লৈবাক্কী মীংচৎ পুরকপদা মহাকপু খুবাক খুদুনা ওকপগী থৌরম মতম শাংনা চত্থৈ। অদুবু নখোয়না পুন্না লৈবাক অসিগী মীংচৎ পুরকখি।
মীয়াম্না খঙনরমদবা য়াই। মীওই কয়ানা থবক তৌখি, থবক কয়া য়াম্না তৌখি, করম্বা ফীভমদা তৌখি। অমসুং নখোয় কয়াদি অসিগুম্বা অচৌবা ইভেন্ত অমদা মমাংদা থবক তৌবগী খুদোংচাবা ফংদ্রিবা মীওইশিংসু ওইরমগনি। হায়বদি নখোয়না থৌরম অসি করম তৌগনি অমসুং করি সমস্যাশিং থেংনগনি, করি থোক্লবা য়াই, করি থোক্তবা য়াই খন্থরমগনি। করিগুম্বা মসি থোক্লবদি করি তৌগনি, করম তৌগনি। নখোয় নশাগী ওইবা মওংদা ৱাফম কয়া অমা খন্থবা তারমগনি। মরম অসিনা ঐহাক্না নখোয় পুম্নমক্তা অখন্নবা রিক্বেস্ত অমা তৌজরি, নখোয়না হায়রমগনি অসুক চাউখ্রবা থবক অমা তৌহল্লে, হৌজিকসু থাদোক্লোইদৌরিব্রা?
ঐগী রিক্বেস্ত অদুদি থবক অসি নখোয়না তৌরুরবনিনা, মসিগী থবক অসি চহি অহুম তৌরকপা, চহি মরি তৌরকপা, খরানা থা মরি তৌরম্বা য়াওরমগনি। অদুম ওইনমক নখোয়গা ৱারী অহানবা ওইনা শাখিবা নুমিৎ অদুদগী নখোয়না করিগুম্বা পুম্নমক রেকোর্দ তৌরম্বা, ইশিন্দুনা থম্বা তারবদি, অমসুং সেন্ত্রেল্লী এরেঞ্জমেন্ত তৌখিবশিংনা ৱেবসাইৎ অমা শেম্লবদি মীপুম খুদিংমক্না মখোয় মশাগী লোলদা, মখোয়গী খুদোংচাগদবা মওংদা, মখোয়না করম্না থবক অসি তৌখি, মখোয়না করি উবা ফংখি, করি অশোইবশিং উবা ফংখি, সমস্যা থোরকপদা করম্না কোকহনি। করিগুম্বা নখোয়গী এক্সপরিয়েন্সশিং অসি রেকোর্দ তৌরবদু মসি তুংদা থবক থোরকপদা অফবা গাইদলাইন অমা ওইবা য়াগনি অমসুং ইন্সতিত্যুসন অমা ওইবা য়াগনি।
অমসুং নখোয়না পুম্নমক কুপ্না ইরবদি, লমাই 100 শুজরবসু, মদুগীদমক উপু মথৌ তারোই নখোয়না ক্লাউদতা হাপ্পা য়াগনি মদুদা স্পেস মরাং কাইনা লৈ। অদুবু মসিগী কান্নবা কয়া অমা লৈ। ঐহাক্না সিস্তেম খরা শেম্বা পাম্মি অমসুং মীয়াম্না মদুগী খুদোংচাবা লৌগদবনি। ঐহাক্না নখোয়দগী তাবা পাম্মি, নখোয়গী এক্সপরিয়েন্স খংবা পাম্মি, নখোয়গী মরক্তগী অমনা হৌবীরকউ।
ঐহাক্না গমলাশিং য়েংশিনবা তাখি, হায়বদি ঐগী গমলাশিং খক্তনা G-20 মাইপাকপা ঙমহনখি। ঐগী গমলাশিং কাইরবদি G-20সু মাইপাক্লোই। মসিগী ৱাখল্লোন অসি পোক্লবা মতমদা, ঐহাক্না য়াম্না চাউনা মাইপাক্নবগী য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং লৌগনি, ঐগী ওইনা মরু ওইদবা থবক অমত্তা লৈতে হায়বা ৱাখল্লোন পোক্লবা মতমদা মশানা মাইপাকপা অসি মশানা লাকপা তাবনি।
মরুপশিং,
মতৌ অসুম্না ঐখোয়না ঐখোয়গী বিভাগশিংদা উন্নদুনা ৱারী শাগদবনি, অমনা ঙাংবা ফম্মিনদুনা তাগদবনি। মসিদগী কান্নবা য়াম্না ফংগনি। করিগুম্বা মতমদা অদোম নাইতোম লৈবা মতমদা ঐনা থবক য়াম্না তৌরে খল্লি। করিগুম্বা ঐ লৈরমদ্রবদি G-20 অসি করম তৌরমগনি? অদুবু পুম্নমক অসি তারবা মতুংদা নখোয়না ঐঙোন্দগী হেন্না মানা থবক তৌইকো হায়বা অদু খঙবা ঙমগনি। য়েংঙু অৱাবা কয়া মরক্তা মহাক্না থবক তৌরি। ঐখোয়না খনগনি ঐনা থবক নীংথিনা তৌখি অদুবু অতোপ্পশিংনসু য়াম্না নীংথিনা থবক তৌখি মসিনা মরম ওইদুনা মসি মাইপাকপা ঙমখিবনি।
ঐখোয়না অতোপ্পগী তৌবা ঙম্বা অমসুং খোঙথাংশিং খঙলবা মতমদা ঐখোয়না খমবনবা পোকলোই ঐখোয়না ইশাদা লৈরিবা অদু পুথোকচনবা খুদোংচাবা ফংগনি। ঙসি ঐহাক্না ঙরাং ঐনা পুম্নমক তৌখি খনখি অদুবু ঙসিদি মীওই কয়ানা মসি তৌখিবনি খঙবা ঙম্লে। চুম্মি TV নত্ত্রগা পাউচেদা নখোয় থোরক্লোই, নখোয়গী নমিং য়াওরোই। মমিং য়াওরিবা মীওইশিং অদুদি হুমাং মরিক অমা ফাওবা তারমলোই মরমদি মখোয়দি মসিদা এক্সপর্তিস লৈ। অমসুং ঐখোয়দি শিন্মী ঙাক্তনি অমসুং ঙসিগী থৌরম অসি মজদুর এক্তা জিনদাবাদকীসু ওইরি। ঐহাক অচৌবা শিন্মীনি, নখোয়না অপীকপা শিন্মীনি অদুবু ঐখোয় পুম্নমক শিন্মীনি।
মসিগী অৱাবা থবক অসিদা নখোয়না নুংঙাইবা ফঙবা নখোয়নসু উরমগনি। হায়বদি করিগুম্বা মীওই অমনা নুমিদাংদা নখোয়দা কৌরক্তুনা করিগুম্বা অমা হায়রক্লবদি, তাং 10 নত্ত্রগা 11দা মসি লোইরে, নখোয়না করিগী ঐঙোন্দা ৱাহল্লিনো? ফাওরমলোই। নখোয়না খল্লমগনি, করিগুম্বা অমদি ৱাৎলমখিগনি, হায়বীরকউ মদু ঐ তৌজগে। মসিগী ৱাখল্লোন অসিনা ঐখোয়গী খ্বাইদগী চাউবা শক্তিনি।
মরুপশিং,
নখোয়না মমাংদসু থবক তৌরমগনি। নখোয় কয়াগী ওইনদি সরকার অসিদা চহি 25, 20, 15 থবক তৌদুনা লাকপা ওইরমগনি, নখোয়গী তেবল, নখোয়গী ফাইলগা এতেৎচ তৌদুনা লৈরমগনি, নখোয়গী থংনবা মরুপতা ফাইল খুৎশিন্নবদা নখোয়না হেল্লো হায়নরমগনি, করিগুম্বা লঞ্চ মতমদা চা থকমিন্নরমগনি, করিগুম্বাদা অঙাংগী মহৈ মশিংগী মতাংদা ৱা শারমগনি। অদুবু ওফিসকী রুতিন ৱার্কশিংদা ঐখোয়গী মরুপ অদুগী তৌবা ঙম্বা অদু ঐখোয়না কৈদৌনুংদা খঙলোই। চহি 20 পুন্না থবক তৌমিন্নরবসু মঙোন্দা য়াওরিবা কেপাবিলিতীশিং খঙলোই। মরমদি ঐখোয়না থবক্কী প্রোতোতাইপ ঙাক্তুনা লৈ।
ঐখোয়না অসিগুম্বা খুদোংচাবা অমদা থবক তৌবা মতমদা ঐখোয়না মীকুপ খুদিংমক অনৌবা অমা ওইনা খনগদবনি, অনৌবা থৌদাং লাক্কনি, অনৌবা শিংনবা লাক্কনি, সোল্যুসন অমা থোরক্কনি অমসুং ঐখোয়গী মপাংদা য়েংবা মতমদা মাগী অফবা গুনশিং উবা ফংগনি… হায়য়দি গভর্নান্স অমা হেক্তগী মাইপাক্নবগীদমক ফিল্দদা পুন্না থবক তৌমিন্নবা, সিলোশিং, ভর্তিকেল সিলো অমসুং হোরাইজন্তেল সিলো লৌথোকপা, পুম্নমক অসি লৌথোক্লবা মতমদা তীম অমা মশানা শেমজরকই।
নখোয়না চহি কয়া থবক তৌরক্লমলগনি অদুবু G-20 মনুংদা নখোয়না নুমিদাং তুম্বা ফংলমলোই, ফমদুনা লৈরমগনি, ফুতপাথ নাকদা চা থক্নবা থীরমগনি। সর্ভিস তৌরকপা চহি 20 নত্ত্রগা 15দা থেংনরক্তবামরুপশিং থেংনরমগনি। থৌরম অসিদা অনৌবা শক্তি লৈবা মরুপশিং থেংনরমগনি। অমসুং মখোয়গা পুন্না থবক তৌবগী খুদোংচাবসু ফংলগনি।
হৌজিক্কী ওইনা বিভাগ খুদিংমক্তা স্বচ্ছতা অভিয়ান চত্থরি। করিগুম্বা বিভাগ অদুদা লৈবা মীপুম খুদিংমক্না পুন্না থবক তৌরবদি, করিগুম্বা সেক্রেতরীনা ফাওবা চেম্বরদগী থোরক্তুনা য়াওরবদি নখোয়না এতমোস্ফিয়রদা চাউনা অহোংবা লাকপা উবা ফংগনি। মতম অদুদা থবক তৌবনি হায়না ফাওরোই, কুহ্মৈ অমা ওইনা ফাওগনি, ঙসিদি ঐখোয়গী য়ুম লোইশিনসি, ঐখোয়গী ওফিস লোইশিনসি, ঐখোয়গী ওফিস্তা লৈরিবা ফাইলশিং খন্দোকসি খনগনি, মদুদা নুংঙাইবা ফংগনি। অমসুং ঐহাক্না মীপুম খুদিংমক্তা হায়জরি করিগুম্বদা নখোয়গী বিভাগতা চহি অমদা পিক্নিক অমুক্তং পাঙথোকপীয়ু। বস অমদা মফম অমদা পুং 24 কোইবীয়ু।
অপুনবগী ওইবা শক্তি অমা লৈ। নাইতোম তারবা মতমদা নখোয়না কয়া অমা তৌরবসু করিগুম্বা মতমদা মী খুদিংমক তোলোপ চারি ঐ খক্তনা মসি তৌগদ্রা হায়না মথন্তা লৈবা মতমদা খল্লকই। অদুবু মীয়ামগা লৈরবদি ঐগুম্বা মীওই কয়া লৈ মসিনা মাইপাকপা ঙমবনি, সিস্তেম অসি মসিনা চল্লাইহল্লিনি হায়না ফাওরক্কনি।
মরুপশিং,
অতোপ্পা মরু ওইবা ৱাফম অমনা ঐখোয়না হাইরার্কী অমসুং প্রোতোকলগী ৱাংমদা মালেমবু য়েংনবা তৌগদবনি। মথক থংবা অমসুং মখা থংবা মীওইশিংগী মরক্তা পুনবা মতমদা করি শক্তি ফংগনি ঐখোয়না খঙবা ঙমদে। অমসুং নখোয়গী মরুপশিংগী শক্তি অদু নখোয়না খঙলবা মতমদা কান্নবা কয়া ফংগনি, করিগুম্বদা নখোয়গী ওফিস্তা মসি তৌদুনা য়েংবীয়ু। ঐহাক্না অপীকপা গেম অমা হায়গে, মসি তৌবীয়ু। নখোয়গী বিভাগতা অদোম মীওই 20গা থবক তৌমিন্নবা তারবদি দাইরী অমা নোংমা অমগী পাইবীয়ু। অমসুং মখোয় 20দা অমমমতা ওইনা হংবীয়ু, মীওই 20 অদুগী মপুং ফাবা মমিং, মখোয় করি লমদগীনো, মসিদা করি থবক তৌই অমসুং মখোয়দা করি অখন্নবা গুন চেনবগী হায়বীয়ু। হংদ্রবসু ইদুনা বোল্স অমদা হাপ্পু। অমসুং কোন্না মখোয়গী কুনগী চে অদু পাবীয়ু, মদু পাবদা নখোয়না মখোয়গী খঙদবা গুনশিং খঙবদা অঙকপা পোক্কনি, মখোয় কয়াগী খুৎই ফজরমনগনি। মসি তৌদুনা য়েংবীয়ু।
মরুপশিং, চহি কয়া ঐহাক্না হ্যমেন রিসোর্সশিংদা খক্তা থবক তৌদুনা লাকখি। মেছিনগা থবক অমুক্তা তৌরকখিদ্রি ঐহাক্না মীওইবা খক্তগা থবক তৌমিন্নরকখি অদুনা ঐহাক্না মসি মুন্না খঙই। অদুবু কেপাসিতী বিল্দিংগী মীৎয়েংদগী মসি য়াম্না মরু ওইবা খুদোংচাবা অমনি। করিগুম্বা অফবা মওংদা থৌদোক অমা থোকপা মতমদা মদুদগী ফংবা ফল অদু করম্বা মখল ওইগনি, ওইনীংবা অমা ওইসনু খন্দোকপীয়ু। ঐখোয়গী লৈবাক্কী মাংদা এক্সপরিয়েন্স অনি লৈ। চহি খরগী মমাংদা ঐখোয়গী লৈবাক্তা কম্মনৱেল্থ গেম্স প্রোগ্রাম পাঙথোকখি। কনাগুম্বগা অদোমনা কম্মনৱেল্থ গেম্সকী মরমদা খন্নরবদি মহাক্কী ৱাখলদা করি পোকই? সিনিয়র ওইরিবা নখোয়গী নরক্তা য়াওরিবা মীওইশিংনা থৌদোক অদু নীংশিংলমগনি। তশেংবদি মদু ঐখোয়গী লৈবাক অসি ব্রান্দ তৌনবা, শক্তাক অমা শেমজনবা, লৈবাক্কী শক্তি হেনগৎহন্নবা অমসুং লৈবাক্কী মতিক ময়াই হেনগৎহন্নবা খুদোংচাবা অমা ওইখি। অদুবু লাইবক থীবদি থৌরম অদু মাইপাকখিদে। মতম অদুদা থবক তৌরিবা মীওইশিং ইকাইবা নংখি, লৈবাক অসিগী মীংচৎ থীখি, মসিনা মরম ওইদুনা লৈবাক্কী গভর্নমেন্ত সিস্তেমদা থাজবা মাংখি, ঐখোয়না মসি পাঙথোকপা ঙমলোই হায়না খনখি, থাজবা মাংখি।
নাকল অমরোমদা G-20দা অশোইবা য়াওরোই হায়বা নত্তে, ঐখোয়না খল্লিবা অদু 99-100গী মখাদা লৈনি হায়বা নত্তে। খরনা 94 য়ৌবা য়াই, খরনা 99 য়ৌবা য়াই অমসুং খরনা 102 য়ৌবা য়াউ। অদুবু অপুনবগী ওইবা ইফেক অমা ফংই। ইফেক্ত অদুদি মালেমদা লৈবাক অসিগী মতিক ময়াই অদু উহনবা ঙম্বগী ঐখোয়গী মাইপাকপনি। থৌরম অসিগী মাইপাকপা, G-20গী মাইপাকপা অমসুং মালেমদা ইদিতোরিএল 10 হেন্না ফোঙখিবা অসি মোদীগা মরী লৈনদর। মসি ঐহাক্কী ওইনদি নুংঙাইবনি।
মমাংদা খুদোংথিবা থোকপা খুদিংদা, করিগুম্বা ঐখোয়না হ্যুমেনিতরিয়ন ইস্যুশিংদা থবক তৌবা পাম্বদা ৱেস্তর্ন ৱর্ল্দ খক্তা পনগনি। করিগুম্বা অমা মালেমদা থোকপদা লৈবাক অদুনা অদানা মতেং পীরকখ্রে হায়না য়াওই, ঐখোয়গী মমিংশিং অমত্তা য়াওদে। অচৌবা লৈবাকশিং, নোংচুপকী লৈবাকশিং খক্তা পল্লি। অদুবু নেপালদা য়ুহার হাখিবা মতমদা ঐখোয়গী মীওইশিংনা থবক তৌখিবগী মওং, ফিজিদা নোংলৈ নুংশিৎ তৌবদা ঐখোয়গী মীওইশিংনা থবক তৌখিবগী মওং, শ্রী লঙ্কাদা ক্রাইসিস থোকপদা ঐখোয়না পোৎচৈ পীখি, মাল্দীপতা ইলেক্ত্রিসিতী ফংহনবা। ক্রাইসিস থোকপদা থক্নবা ঈশিং ফংখিদবদা ঐখোয়গী মীনা থুনমক ঈশিং ফংহনখি, য়েমেন্দা লৈবা ঐখোয়গী মীওইশিং অৱাবা তাবা মতমদা ঐখোয়না মখোয়বু পুথোরকপা, তর্লকীদা য়ুহার হাবদা য়ুহার হাবা হেক লোইবগী ঐখোয়গী মীওইশিং থোমজিনখিবা; পুম্নমক অসিনা ঙসিদি মালেমদা ভারতা মীওইবা জাতিদগী য়াইফনবা শক্তি অমা ওইনা লেপ্পী হায়বগী থাজবা পোকহনখি। ক্রাইসিস থোকপা খুদিংদা ঐখোয়না মালেমদা য়ৌশিনখি।
জোরদন্দা য়ুহর হেক হাখিবদা ঐহাক্না সম্মিৎ অসিনা মরম ওইদুনা থবক চিনখিবনা ঐহাক্না অয়ুক অদুদা ওফিসরশিংদা ফোন তৌদুনা ঙসি জোরদন্দা করম্না য়ৌশিনবা য়াগনি য়েংঙু হায়খি। অমসুং পুম্নমক শেম শাবা লোইরবা মতুংদা ঐখোবগী জহাজনা ঐখোয়গী মথৌ তাবা পোৎলম পুম্নমক হাপতুনা, কনা চৎকনি শিন্দোক্তুনা অমসুং পুম্নমক শেম শাদুনা চৎখি নাকল অমরোমদনা G-20 চত্থখি অমসুং নাকল অমরোমদনা জোরদন্দা মতেং পাংবা চৎনবা শেম শাখি, মসিনি ঐখোয়গী তৌবা ঙম্বা..
ঐনা হায়নীংবদি ঐখোয়বু উবা ফংখিদবা, ঐখোয়গী মমিং ফাওবা তাখিদবা মফম অদুদা অতেনবা মতমগী মনুংদা ঐখোয়গী স্তেতস অমা ফংবা ঙমখি। ঐখোয়দা গ্লোবেল এক্সপোজর মথৌ তাই। হৌজিক মরুপশিং ঐখোয়না মফম অসিদা ফম্মি, কাউন্সিল ওফ মিনিস্তর্স পুম্নমক মসিদা লৈ, সেক্রেতরী পুম্নমক মফম অসিদা য়াওরি অমসুং প্রোগ্রাম অসিগী স্ত্রকচর অসি নখোয় পুম্নমক মাংদা লৈ, মখোয়না তুংদা লৈ, মসি ওন্থোক্নবনি। মসিদনি ঐনা নুংঙাইরিবা। মরমদি মফম অসিদা নখোয়বু উবা ফংবা অসি ঐগী ফাউন্দেসন চেৎশিনহনবনি। মথক্তা লৈরিবশিংনা খরা হন্দোকপদা অকাইবা করিসু লৈতে।
অমসুং মরুপশিং হৌজিক ঐখোয়না গ্লোবেল কন্তেক্সতা পুম্নমক খনগদবনি অমসুং ঐখোয়গী তৌবা ঙম্বগী চাংদা থবক তৌগদবনি। হৌজিক G-20 সম্মিৎ উখ্রে, মালেমদগী মীওই লাখ অমনা মফম অসিদা লাকখি অসুং মীওইশিং অদু মখোয়গী লৈবাক্কী ৱারেপ লৌবদা য়াওবা মীওইশিংনি। পোলিসী শেম্বদা য়াওবা তীমগী মীওইশিংনি। অমসুং মখোয়না ভারত্তা লাক্তুনা য়েংলি অমসুং মাগী দাইভর্সিতী উবা ফংখি। মহাক্না মাগী লৈবাক্তা হনখ্রবা মতুংদা ৱাফমশিং অসি তমগনি, হায়বদি নখোয়গী তুরিজমগী এম্বেসেদর অমা ওইনা মহাক্না হনখিবনি।
নখোয়না খল্লমগনি মহাক্না মফম অসিদা মহাক্না লাকপদা মহাকপু ওক্লমগনি, ঐহাক্না মঙোন্দা করি সর্ভিস তৌজরকউগে হংলমগনি। ঐহাক্না হংখি, অদোম চা থক্নীংব্রা? মহাকপু ওকপা, চা পীথকপা, মখোয়গী মথৌ তাবশিং থুংহন্দুনা মখোয়না ভারতকী এম্বেসেদর ওইনবা মরু হুনবনি। নখোয়না নীংথিনা শেবা তৌখি। মহাক্না ভারতকী এম্বেসেদর ওইরগনি, মহাক্না চৎপা মফম খুদিংমকদা মহাক্না হায়গনি, ‘ইনাও ভারত অদু চৎলুসু, মফম অদুদা অসুম তৌহৌবনি’। মফম অদুদা অসুম্না তৌরকই। মহাক্না ভারত অসি তেক্নোলোজীদা মাংজিল থাই শোইদনা হায়গনি। ঐহাক্না হায়নীংলিবদি ঐখোয়গী তুরিজম অসি অনৌবা পনখৈ তম্না পুখৎনবগী খুদোংচাবা অমা লৈ।