Ministry of Electronics & IT
Digital India Experience Zone, key attraction at 18th G20 Summit in New Delhi
In a historic move, under India’s Presidency, G20 reached groundbreaking consensus on how to effectively shape Digital Public Infrastructure (DPI) of the future
Delegates to experience delightful use of Digital Public Infrastructure for Ease of Living
Digital Public Infrastructure viz. Aadhaar, Unified Payment Interface, DigiLocker, DIKSHA, Bhashini, ONDC, eSanjeevani, etc. to demonstrate the impact on the whole-of-society
Digital India Journey to showcase successes of Digital Transformation
04 SEP 2023 3:49PM by PIB Delhi
New Delhi is all geared up to host the 18th G20 Heads of State and Government Summit that will serve as a culmination of all the G20 processes and meetings that have been held through the year among ministers, senior officials, and civil societies. A G20 Leaders’ Declaration will be adopted at the conclusion of the New Delhi Summit, stating Leaders’ commitment towards the priorities discussed and agreed upon during the respective ministerial and working group meetings. The G20 Summit will be held between September 9-10, 2023 at Pragati Maidan, New Delhi.
The meetings of G20 Digital Economy Working Group (DEWG) were conducted successfully by Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY), GoI in Lucknow, Hyderabad, Pune and Bengaluru. It culminated to G20 Digital Economy Minister’s meeting in Bengaluru. The key outcomes and deliverables from these meetings are as follows:
• G20 consensus on the deliverables presented by the Indian Presidency, encompassing essential aspects such as Digital Public Infrastructure, One Future Alliance for financing DPIs in LMICs, Global DPI Repository, High-Level Principles for Supporting Businesses, Roadmap for Facilitating Cross Country Comparison of Digital Skills, Toolkit for Designing and Introducing Digital Up-skilling and Re-skilling Programs, and a Virtual Centre of Excellence Fostering Digitally-Skilled Talent, among others.
• Releaseof two knowledge products namely ‘Accelerating the SDGs through DPI’ and ‘The DPI Playbook’by G20 Indian Presidency in partnership with UNDP and having an aim to assist countries in their digital transformation journey
• Memorandums of Understanding (MoUs) with six countries on collaboration and sharing INDIA STACK, a portfolio of successful digital solutions implemented at a significant population scale
The Digital India Experience Zone is being set up as a key attraction in the 18th G20 Summit in New Delhi and it aims to provide hands-on experience to the G20 delegates on Digital Public Infrastructure and success of Digital Transformation implemented in India at significant population scale.
Digital India Experience Zone and International Media Centre
To facilitate the sharing of experience and best practices on implementing DPIs in the country, to make global stakeholders aware of projects that are scalable and replicable, and to offer visitors a unique opportunity to experience the power of technology first-hand, the MeitY is setting up two state-of-the-art Digital India Experience Zones in Hall 4 and Hall 14 at Pragati Maidan.
The ethos behind the expo is to showcase world-class initiatives which facilitate:
● Ease of Living
● Ease of Doing Business
● Ease of Governance
The Digital India Experience Zone is a treasure trove of cutting-edge technology, brimming with knowledge and insights into the crucial initiatives of Digital India. Seven key initiatives have been selected to showcase the best practices in implementing DPIs namely Aadhaar, DigiLocker, UPI, eSanjeevani, DIKSHA, Bhashini and ONDC. The exhibition will provide an immersive experience, enabling visitors to explore DPI repositories in India and gain insights for the betterment of the global community.
Through LIVE demonstrations of Aadhaar Face Authentication Software, attendees have the opportunity to gain hands-on experience and interact with cutting-edge technology, while the UPI exhibit will enable visitors to explore and discover the various applications of UPI worldwide. What’s more, visitors can scan the QR codes to buy goodies and initiate seamless transactions with a nominal payment.
Guests can also get to learn about the practical utility of India’s DigiLocker, showcasing its role in streamlining processes and enhancing efficiency across sectors such as education, finance and banking, travel, transport, real estate, legal and judiciary.
The highlight of the eSanjeevani exhibit is that doctors from various domains – Cardiology, Mental Health, Ophthalmologist, and General Medicine will be present to provide online consultation and give visitors real-time health analysis and advice along with an e-prescription.
The DIKSHA exhibit will offer an immersive and intuitive experience, allowing visitors to explore the wealth of educational resources available on DIKSHA. At the Bhashini exhibit, visitors can experience real-time speech-to-speech translation in all Indian languages as well as six UN languages. Facilitating further interaction, the ‘JugalBandi’ Telegram Bot will allow visitors ask questions and interact in any language of their choice.
While a grand display of Digital India’s iconic journey will take visitors through the major milestones of Digital India since 2014, bringing to life the advancements that have been made in the digital space through simulated virtual reality, visitors can find out DPI’s core principles and the evolution of Digital India initiatives in the Digital Tree exhibit.
Users can also interact to see how Open Network for Digital Commerce (ONDC) collaborates with sellers, customers and network providers on a large scale, whilst a kiosk introducing the G.I.T.A. application will provide a platform where visitors can seek answers to questions surrounding life in alignment with the revered holy book Shrimad Bhagwad Gita.
The Digital India Experience Zone employs cutting-edge technologies, in the form of interactive displays, Virtual Reality, and more. Each installation has been crafted to resonate with its target audience, ensuring meaningful engagement and age-appropriate content.

ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଠାରେ ୧୮ତମ ଜି- ୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ମୁଖ୍ୟ ଆକର୍ଷଣ ହେବ ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏକ୍ସପିରିଏନ୍ସ ଜୋନ୍‌
ଭାରତର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଏକ ଐତିହାସିକ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ୱରୂପ ଜି -୨୦ ଭବିଷ୍ୟତର ସାର୍ବଜନୀନ ଡିଜିଟାଲ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ କିପରି ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ରୂପ ଦେଇ ପାରିବ ସେ ନେଇ ଏକ ଐତିହାସିକ ସହମତିରେ ପହଞ୍ଚିଛି
ସହଜ ଜୀବନଯାପନ ପାଇଁ ସାର୍ବଜନୀନ ଡିଜିଟାଲ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଆନନ୍ଦଦାୟକ ବ୍ୟବହାରକୁ ଅନୁଭବ କରିବେ ପ୍ରତିନିଧି
ସମଗ୍ର ସମାଜ ଉପରେ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ ସାର୍ବଜନୀନ ଡିଜିଟାଲ ଭିତ୍ତିଭୂମି , ଯଥା - ଆଧାର, ୟୁନିଫାଇଡ୍ ପେମେଣ୍ଟ ଇଣ୍ଟରଫେସ୍‌, ଡିଜିଲକର, ଦୀକ୍ଷା, ଭାଷିଣୀ, ଓଏନ୍‌ଡିସି, ଇ- ସଞ୍ଜିବନୀ ଇତ୍ୟାଦି
ଡିଜିଟାଲ ରୂପାନ୍ତରଣର ସଫଳତା ପ୍ରଦର୍ଶନ ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଯାତ୍ରା
04 SEP 2023 3:49PM by PIB Bhubaneswar
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ୧୮ ତମ ଜି - ୨୦ ରାଷ୍ଟ୍ର ମୁଖ୍ୟ ମାନଙ୍କର ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ଭାରତ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି । ଏହି ବୈଠକ ମନ୍ତ୍ରୀ , ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ନାଗରିକ ସମାଜକୁ ନେଇ ବର୍ଷ ସାରା ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଥିବା ସମସ୍ତ ଜି- ୨୦ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏବଂ ବୈଠକର ଅନ୍ତିମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ହେବ । ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଶେଷରେ ଜି - ୨୦ ନେତା ମାନଙ୍କ ଘୋଷଣାନାମା ଗ୍ରହଣ କରାଯିବ, ଯେଉଁଥିରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ବୈଠକରେ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀ ବୈଠକରେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଛି ଏବଂ ସହମତି ବ୍ୟକ୍ତ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରାଥମିକତା ଗୁଡିକ ପ୍ରତି ନେତା ମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯିବ । ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୯ ରୁ ୧୦ ମଧ୍ୟରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ପ୍ରଗତି ମଇଦାନ ଠାରେ ଜି - ୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ ।
ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଲକ୍ଷ୍ନୌ, ହାଇଦ୍ରାବାଦ, ପୁଣେ ଏବଂ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ଠାରେ ଜି - ୨୦ ଡିଜିଟାଲ ଇକୋନୋମି ୱାର୍କିଂ ଗ୍ରୁପ୍ (ଡିଇଡବ୍ଲ୍ୟୁଜି)ର ବୈଠକ ସଫଳତାର ସହ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲା । ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ଠାରେ ଜି- ୨୦ ଡିଜିଟାଲ ଅର୍ଥନୀତିର ମନ୍ତ୍ରୀ ମାନଙ୍କର ବୈଠକରେ ଏହା ଶେଷ ହୋଇଥିଲା । ଏହି ବୈଠକ ଗୁଡିକର ମୁଖ୍ୟ ଫଳାଫଳ ଏବଂ ପରିଣାମ ନିମ୍ନଲିଖିତ ପ୍ରକାରର ଅଟେ:
ଡିଜିଟାଲ ପବ୍ଲିକ ଇନଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚର (ସାର୍ବଜନୀନ ଡିଜିଟାଲ ଭିତ୍ତିଭୂମି), ଏଲଏମଆଇସିରେ ଡିପିଆଇକୁ ଅର୍ଥ ସହାୟତା ଦେବା ପାଇଁ ୱାନ୍ ଫ୍ୟୁଚର ଆଲାଏନ୍ସ ( ଏକକ ଭବିଷ୍ୟତ ମେଂଟ), ଗ୍ଲୋବାଲ ଡିପିଆଇ ରିପୋଜିଟୋରୀ, ବ୍ୟବସାୟକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ନୀତି, ଡିଜିଟାଲ ଦକ୍ଷତାର ସୀମାପାର ଦେଶ ସହିତ ତୁଳନାକୁ ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ ରୋଡମ୍ୟାପ୍‌, ଡିଜିଟାଲ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ ପୁନଃ - ଦକ୍ଷତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଡିଜାଇନ୍ ଏବଂ ପ୍ରଚଳନ ପାଇଁ ଟୁଲ କିଟ୍ ଭଳି ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଦିଗକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରି ଭାରତୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଦ୍ୱାରା ଉପସ୍ଥାପିତ ପରିଣାମ ଉପରେ ଜି- ୨୦ ସହମତି, ଏବଂ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଡିଜିଟାଲ- ଦକ୍ଷ ପ୍ରତିଭାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଥିବା ଏକ ଭର୍ଚୁଆଲ ସେଣ୍ଟର ଅଫ୍ ଏକ୍ସଲେନ୍ସ ଇତ୍ୟାଦି
ୟୁଏନ୍‌ଡିପି ସହ ଭାଗିଦାରୀରେ ଜି - ୨୦ ଭାରତୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ମାଧ୍ୟମରେ 'ଡିପିଆଇ ମାଧ୍ୟମରେ ଏସଡିଜିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା' ଏବଂ 'ଡିପିଆଇ ପ୍ଲେବୁକ୍‌' ନାମରେ ଦୁଇଟି ଜ୍ଞାନ ଉତ୍ପାଦ ଉନ୍ମୋଚନ ଏବଂ ଦେଶ ଗୁଡ଼ିକର ଡିଜିଟାଲ ରୂପାନ୍ତରଣ ଯାତ୍ରାରେ ସହାୟତା କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି ।
ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଜନସଂଖ୍ୟା ସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଥିବା ସଫଳ ଡିଜିଟାଲ ସମାଧାନର ଏକ ପୋର୍ଟଫୋଲିଓ ଇଣ୍ଡିଆ ଷ୍ଟେକ୍ ର ସହଯୋଗ ଏବଂ ଅଂଶୀଦାର ପାଇଁ ୬ଟି ଦେଶ ସହ ବୁଝାମଣାପତ୍ର (ଏମଓୟୁ)
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ୧୮ତମ ଜି - ୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏକ୍ସପିରିଏନ୍ସ ଜୋନ୍ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଆକର୍ଷଣ ଭାବେ ସ୍ଥାପିତ ହେଉଛି ଏବଂ ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଡିଜିଟାଲ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଜନସଂଖ୍ୟା ସ୍ତରରେ ଭାରତରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଥିବା ଡିଜିଟାଲ ରୂପାନ୍ତରଣର ସଫଳତା ଉପରେ ଜି- ୨୦ ପ୍ରତିନିଧି ମାନଙ୍କୁ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ଅଭିଜ୍ଞତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ।
ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଜ୍ଞତା ଜୋନ୍ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଗଣମାଧ୍ୟମ କେନ୍ଦ୍ର
ଦେଶରେ ଡିପିଆଇ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ଅଭିଜ୍ଞତା ଏବଂ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ବଂଟନ କରିବା, ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଅଂଶୀଦାର ମାନଙ୍କୁ ମାପ ଯୋଗ୍ୟଏବଂ ନକଲ ଯୋଗ୍ୟ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକ ବିଷୟରେ ସଚେତନ କରାଇବା ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ମାନଙ୍କୁ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଶକ୍ତିକୁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଭାବରେ ଅନୁଭବ କରିବାର ଏକ ଅନନ୍ୟ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଏମଇଆଇଟିୱାଇ ପ୍ରଗତି ମଇଦାନରେ ହଲ୍ ୪ ଏବଂ ହଲ୍ ୧୪ରେ ଦୁଇଟି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଜ୍ଞତା ଜୋନ୍ ସ୍ଥାପନ କରୁଛି ।
ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ପଛର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବା ଯାହା ନିମ୍ନଲିଖିତ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରେ:
● ସହଜ ଜୀବନଯାପନ
● ବ୍ୟବସାୟ କରିବାରେ ସହଜତା
● ଶାସନରେ ସହଜତା
ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏକ୍ସପିରିଏନ୍ସ ଜୋନ୍ ହେଉଛି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ଭଣ୍ଡାର, ଯାହା ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଗୁଡିକ ବିଷୟରେ ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ବୁଦ୍ଧିରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ । ଆଧାର, ଡିଜି- ଲକର, ୟୁପିଆଇ, ଇ - ସଞ୍ଜିବନୀ, ଦୀକ୍ଷା, ଭାଷିଣୀ ଏବଂ ଓଏନଡିସି ଭଳି ଡିପିଆଇ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାରେ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ପ୍ରଦର୍ଶନ ପାଇଁ ୭ଟି ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ ଚୟନ କରାଯାଇଛି । ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଏକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଅନୁଭୂତି ପ୍ରଦାନ କରିବ, ଯାହା ପର୍ଯ୍ୟଟକ ମାନଙ୍କୁ ଭାରତରେ ଡିପିଆଇ ଭଣ୍ଡାର ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସମୁଦାୟର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ବୁଝାମଣା ହାସଲ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ ।
ଆଧାର ଫେସ୍ ଅଥେଣ୍ଟିକେସନ୍ ସଫ୍ଟୱେୟାରର ସିଧାସଳଖ ପ୍ରଦର୍ଶନ ମାଧ୍ୟମରେ, ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ସହିତ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ଅଭିଜ୍ଞତା ହାସଲ କରିବା ଏବଂ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବେ ଏବଂ ୟୁପିଆଇ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଦର୍ଶକ ମାନଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ୟୁପିଆଇର ବିଭିନ୍ନ ଆପ୍ଲିକେସନ୍ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ଆବିଷ୍କାର କରିବାରେ ସକ୍ଷମ କରିବ । କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନେ କ୍ୟୁଆର୍ କୋଡ୍ ସ୍କାନ୍ କରି ଗୁଡିଜ୍ କ୍ରୟ କରିପାରିବେ ଏବଂ ନାମମାତ୍ର ଦେୟରେ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ କାରବାର ଆରମ୍ଭ କରି ପାରିବେ ।
ଶିକ୍ଷା, ଅର୍ଥ ଓ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍‌, ଭ୍ରମଣ, ପରିବହନ, ରିୟଲ ଇଷ୍ଟେଟ୍‌, ଆଇନ ଓ ନ୍ୟାୟପାଳିକା ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସୁବ୍ୟବସ୍ଥିତ କରିବା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧିରେ ଏହାର ଭୂମିକାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ସହ ଭାରତର ଡିଜି - ଲକରର ବ୍ୟବହାରିକ ଉପଯୋଗିତା ବିଷୟରେ ଅତିଥିମାନେ ଜାଣିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇ ପାରିବେ ।
ଇ- ସଞ୍ଜିବନୀ ପ୍ରଦର୍ଶନୀର ବିଶେଷତ୍ୱ ହେଉଛି ବିଭିନ୍ନ ଦିଗ – ହୃଦ୍‌ରୋଗ ବିଶେଷଜ୍ଞ, ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଶେଷଜ୍ଞ, ଚକ୍ଷୁ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଏବଂ ଜେନେରାଲ ମେଡିସିନ୍‌ର ଡାକ୍ତରମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ରହି ଅନଲାଇନ୍ ପରାମର୍ଶ ପ୍ରଦାନ କରିବେ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କୁ ଇ- ପ୍ରେସ୍କ୍ରିପସନ୍ ସହିତ ବାସ୍ତବ ସମୟର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମ୍ପର୍କରେ ବିଶ୍ଲେଷଣ କରିବେ ଏବଂ ପରାମର୍ଶ ପ୍ରଦାନ କରିବେ ।
ଦୀକ୍ଷା ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଏକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଏବଂ ସହଜ ଅନୁଭୂତି ପ୍ରଦାନ କରିବ, ଯାହା ଦର୍ଶକ ମାନଙ୍କୁ ଦୀକ୍ଷାରେ ଉପଲବ୍ଧ ଶିକ୍ଷାଗତ ସମ୍ବଳର ସମ୍ପଦ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଭାଷିଣୀ ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନେ ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ ଭାଷା ତଥା ଜାତିସଂଘର ଛଅଟି ଭାଷାରେ ବାସ୍ତବ ସମୟ ଭାଷଣ - ରୁ - ଭାଷଣ ଅନୁବାଦ ଅନୁଭବ କରିପାରିବେ । 'ଜୁଗଳବନ୍ଦୀ' ଟେଲିଗ୍ରାମ ବଟ୍ ଦ୍ୱାରା ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନେ ସେମାନଙ୍କ ପସନ୍ଦର ଯେକୌଣସି ଭାଷାରେ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରି ପାରିବେ ଏବଂ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ କରି ପାରିବେ ।
ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଯାତ୍ରାର ଏକ ଭବ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ ୨୦୧୪ ପର ଠାରୁ ଦର୍ଶକଙ୍କୁ ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ପ୍ରମୁଖ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଦେଇ ନେଇଯିବ ଏବଂ ସିମୁଲେଟେଡ୍ ଆଭାଷୀ ବାସ୍ତବତା ମାଧ୍ୟମରେ ଡିଜିଟାଲ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ହୋଇଥିବା ଅଗ୍ରଗତିକୁ ସ୍ଫୁର୍ତ୍ତିଶୀଳ କରିବ, ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନେ ଡିଜିଟାଲ୍‌୍ ବୃକ୍ଷ ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ଡିପିଆଇର ମୂଳ ନୀତି ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ପଦକ୍ଷେପର ବିକାଶ ବିଷୟରେ ଜାଣି ପାରିବେ ।
ଓପନ୍ ନେଟୱାର୍କ ଫର ଡିଜିଟାଲ କମର୍ସ (ଓଏନ୍‌ଡିସି) କିପରି ବିକ୍ରେତା, ଗ୍ରାହକ ଏବଂ ନେଟୱାର୍କ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନକାରୀ ମାନଙ୍କ ସହ ବ୍ୟାପକ ସ୍ତରରେ ସହଯୋଗ କରେ ତାହା ଦେଖିବା ପାଇଁ ଉପଭୋକ୍ତାମାନେ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିପାରିବେ ଏବଂ ଜିଆଇଟିଏ ଆପ୍ଲିକେସନ୍ ପ୍ରଚଳନ କରୁଥିବା ଏକ କିଓସ୍କ ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରଦାନ କରିବ ଯେଉଁଠାରେ ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନେ ସମ୍ମାନଜନକ ପବିତ୍ର ପୁସ୍ତକ ଶ୍ରୀମଦ୍ ଭଗବତ ଗୀତା ସହିତ ସମାନ ଭାବରେ ଜୀବନ ସମ୍ପର୍କିତ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତର ଖୋଜି ପାରିବେ ।
ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏକ୍ସପିରିଏନ୍ସ ଜୋନ୍‌ରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ, ଇଣ୍ଟରଆକ୍ଟିଭ୍ ଡିସ୍ପେ୍ଲ, ଆଭାଷୀ ବାସ୍ତବତା ଏବଂ ଆହୁରି ଅନେକ କିଛି ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଇନ୍‌ଷ୍ଟଲେସନ୍‌କୁ ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟଭୁକ୍ତ ଦର୍ଶକଙ୍କ ସହ ଅନୁଭବ କରିବା ପାଇଁ, ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଏବଂ ବୟସ- ଉପଯୁକ୍ତ ବିଷୟବସ୍ତୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି ।