Prime Minister's Office
PM addresses G20 Culture Ministers’ Meeting
“Kashi is known to be a treasure chest of knowledge, duty and truth and it is indeed the cultural and spiritual capital of India”
“We in India are very proud of our eternal and diverse culture. We also attach great value to our intangible cultural heritage”
“‘Yuge Yugeen Bharat’ National Museum upon completion will stand as world's largest museum showcasing India's history and culture spanning over 5,000 years”
“Tangible heritage is not only of material value but it is also the history and identity of a nation”
“Heritage is a vital asset for economic growth and diversification, and it is echoed in India’s mantra of ‘Vikas Bhi Virasat Bhi’”
“India’s National Digital District Repository is helping rediscover the stories of freedom struggle”
“Working group reflects the importance of the four Cs - Culture, Creativity, Commerce and Collaboration”
26 AUG 2023 10:01AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the G20 Culture Ministers’ Meeting held in Varanasi, Uttar Pradesh via video link today.
The Prime Minister welcomed the dignitaries to Varanasi, also known as Kashi, and expressed delight that the G20 Culture Ministers’ Meeting is taking place here as the city is his parliamentary constituency. Referring to Kashi as one of the oldest living cities, the Prime Minister mentioned the nearing town of Sarnath where Lord Buddha delivered his first sermon. “Kashi is known to be a treasure chest of knowledge, duty and truth and it is indeed the cultural and spiritual capital of India”, the Prime Minister remarked and suggested the guests witness the the Ganga Aarti program, pay a visit to Sarnath and try out the delicacies of Kashi.
Highlighting the inherent potential of culture to unite and enable us to understand diverse backgrounds and perspectives, the Prime Minister said that the work of the G20 Culture Ministers Group holds immense significance for entire humanity. “We in India are very proud of our eternal and diverse culture. We also attach great value to our intangible cultural heritage”, Shri Modi said as he underlined that India has been working hard to preserve and revitalize its heritage sites. He mentioned mapping the country’s cultural assets and artists at the national level as well as village level. He also mentioned building several centers to celebrate India’s culture and gave the example of the tribal museums located in different parts of the country which showcase the vibrant culture of India's tribal communities. Referring to the Prime Ministers’ Museum in New Delhi, the Prime Minister said that it is a one-of-a-kind effort to showcase India's democratic heritage. He also mentioned developing the ‘Yuge Yugeen Bharat’ National Museum, which upon completion will stand as the world's largest museum showcasing India's history and culture spanning over 5,000 years.
Speaking about the important issue of restitution of cultural property, the Prime Minister welcomed the efforts of the working group and said that tangible heritage is not only of material value but it is also the history and identity of a nation. Shri Modi remarked, “Everyone has the right to access and enjoy their cultural heritage.” Since 2014, the Prime Minister informed that India has brought back hundreds of such artifacts that showcase the glory of its ancient civilisation. He also commended the efforts towards living heritage as well as contributions to ‘Culture for LiFE’. After all, the Prime Minister said, cultural heritage is not just what is cast in stone, it is also the traditions, customs and festivals that are handed down the generations. The Prime Minister expressed confidence that the efforts of the working group will foster sustainable practices and lifestyles.
The Prime Minister underlined that heritage is a vital asset for economic growth and diversification, and it is echoed in India’s mantra of ‘Vikas Bhi Virasat Bhi’ which means development as well as heritage. “India takes pride in its 2,000-year-old craft heritage, with nearly 3,000 unique arts and crafts”, the Prime Minister said as he highlighted the ‘One District, One Product’ initiative which showcases the uniqueness of Indian crafts while fostering self-reliance at the same time. He emphasized that the efforts of G20 nations towards promoting cultural and creative industries hold profound significance as they will facilitate inclusive economic development and support creativity and innovation. In the coming month, the Prime Minister informed that India is going to roll out the PM Vishwakarma Yojana with an initial outlay of 1.8 billion dollars. He stated that it would create an ecosystem of support for traditional artisans and enable them to flourish in their crafts and contribute to the preservation of India's rich cultural heritage.
Noting that technology is an important ally in celebrating culture, the Prime Minister mentioned India’s National Digital District Repository which is helping rediscover the stories of freedom struggle. He emphasized India’s usage of technology to ensure better preservation of its cultural landmarks while also making places of cultural importance more tourist-friendly.
Concluding the address, the Prime Minister expressed delight that the G20 Culture Ministers’ working group has launched the ‘Culture Unites All’ campaign which encapsulates the spirit of Vasudhaiva Kutumbakam - One Earth, One Family, One Future. He also commended their pivotal role in shaping a G20 Action Plan with tangible outcomes. “Your work reflects the importance of the four Cs - Culture, Creativity, Commerce and Collaboration. It will enable us to harness the power of culture to build a compassionate, inclusive and peaceful future”, the Prime Minister concluded.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না G20 কলচর মন্ত্রীশিংগী মীফমদা ৱা ঙাঙখ্রে
“কাশী অসি লৌশিং, থৌদাং অমসুং অচুম্বগী লন তুংফম্নি হায়না খঙনৈ অমসুং মসিদি তসেংনা ভারতকী কলচর অমসুং স্পিরিচুএলগী কোনুংনি”
“ভারত্তা লৈরিবা ঐখোয়না মতম নাইদ্রবা অমসুং তোঙানবা মতৌনা থল্লবা চৎনবীগীদমক্তা চাউথোকচৈ। ঐখোয়গী মমল নাইদ্রবা কলচরগী হেরিতেজপু ঐখোয়না য়াম্না লুনা লৌজৈ”
“”য়ুগে য়ুগীন ভারত নেস্নেল ম্যুজিয়ম” অসিনা লোইরকপা মতমদা ভারতকী চহি লিশিং 5000গী পুৱারী অমসুং চৎনবী উৎলিবা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ম্যুজিয়ম ওইরগনি”
“মিৎনা উবা ঙম্বা হেরিতেজ হায়বসিনা মেতরিএল ভেল্যু লৈবখক নত্তনা মসিনা ঐখোয়গী লৈবাক্কী পুৱারী অমসুং শক্তাকসু ওইরিবনি”
“হেরিতেজ হায়বসি শেন্মিৎলোনগী শাহৌ অমসুং দাইবর্সিফিকেসনগী মরু ওইবা এসেৎ অমা ওইরি, অমসুং ৱাফম অসি ভারতকী ‘বিকাস ভি, বিরাসত ভি’ হায়রিবা মন্ত্র অসিদা মমি তারি”
“ভারতকী নেস্নেল দিজিতেল দিস্ত্রিক্ত রিপোজিতরীনা নিংতম ইহৌগী ৱারীশিংবু নৌহৌননা থিদোকপদা তেংবাংলি”
“ৱর্কিং গ্রুপনা C মরি – কলচর, ক্রিএতিবিতী, কম্মর্স অমসুং কোলাবোরেসনগী মরু ওইবশিংবু শকখঙখি”
26 AUG 2023 10:01AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি উত্তর প্রদেশকী ভরানসীদা ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা G20 কলচরগী মন্ত্রীশিংগী মীফমদা ৱা ঙাঙখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা কাশী হায়নসু খঙনবা ভরানসীদা দিগ্নিতরীশিংবু তরাম্না ওকখি অমসুং মহাক্কী পার্লিয়ামেন্তরী কনস্তিত্বেস্নী ওইরিবা শহর অসিদা G20 কলচরগী মন্ত্রীশিংগী মীফম পাংথোক্লিবা অসিদা নুংঙাইবা ফাওই হায়না ফোংদোকখি। কাশীবু খ্বাইদগী লিবা অহিংবা শহর অমনি হায়রদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মসিগা নক্ননা লৈরিবা সার্নাথকী তাউন অসিদা বুদ্ধনা মহাক্কী অহানবা সর্মোন পীখিবনি হায়না পাউদমখি। “কাশী অসি লৌশিং, থৌদাং অমসুং অচুম্বগী লন তুংফম্নি হায়না খঙনৈ অমসুং মসিদি তসেংনা ভারতকী কলচর অমসুং স্পিরিচুএলগী কোনুংনি”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অমসুং মীথুংলেনশিংনা গঙ্গা আর্তী থৌরম য়েংবীয়ু, সার্নাথতা চৎপীয়ু অমসুং কাশীগী অহাও অথুমসু চাবীয়ু হায়খি।
ঐখোয়বু অমত্তা ওইহনবা ঙম্বা অমসুং তোঙান-তোঙানবা বেকগ্রাউন্দ অমসুং মিৎয়েংশিং খঙবা ঙমহনবগী কলচরগী নুংগী ওইবা মতিক মগুন্দা মিৎয়েং চঙলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা G20 কলচর মন্ত্রীশিংগী থবকশিং অসি মীওই খুন্নাই অপুনবগী ওইনা য়াম্না মরু ওই হায়না ফোংদোকখি। “ভারত্তা লৈরিবা ঐখোয়না মতম নাইদ্রবা অমসুং তোঙানবা মতৌনা থল্লবা চৎনবীগীদমক্তা চাউথোকচৈ। ঐখোয়গী মমল নাইদ্রবা কলচরগী হেরিতেজপু ঐখোয়না য়াম্না লুনা লৌজৈ”, শ্রী মোদীনা ভারতনা মশাগী হেরিতেজ মফমশিংবু ঙাক শেন্নবা অমসুং ইনোৎ হাপ্নবা হোৎনরিবা অসিগী মতাংদা পাউদম্লদুনা হায়খি। লৈবাক অমসুং খুঙ্গংগী থাক্তা লৈরিবা লৈবাক্কী কলচরগী এসেৎশিং অমসুং আর্তিস্তশিংবু খঙদোক্নবা হোৎনবগী থৌওংবুসু মহাক্না পনখি। ভারতকী কলচরবু শকখঙনবা মখল কয়াগী সেন্তর শাখৎলিবা অসিগী মতাংদা মহাক্না পল্লদুনা ভারতকী ত্রাইবেল খুন্নাইশিংগী মতিক-মগুন লৈরবা কলচর উৎলিবা লৈবাক্কী তোঙান-তোঙানবা মফমদা লৈরিবা ত্রাইবেল ম্যুজিয়মশিংগী খুদম পীখি। নই দিল্লীদা লৈবা প্রধান মন্ত্রীগী ম্যুজিয়মগী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মসিদি ভারতকী গনতন্ত্রগী হেরিতেজ উৎনবা হোৎনবা খ্বাইদগী তোপ-তোপ্পা থৌওং অমনি হায়না ফোংদোকখি। হৌজিক শাগৎলিবা ”য়ুগে য়ুগীন ভারত নেস্নেল ম্যুজিয়ম” অসিগী মতাংদা মহাক্না পাউদম্লদুনা মসিনা লোইরকপা মতমদা ভারতকী চহি লিশিং 5000গী পুৱারী অমসুং চৎনবী উৎলিবা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ম্যুজিয়ম ওইরগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা কলচরগী লন-থুমশিংবু নীংথিনা শেমজিনবগী মরু ওইবা হীরম অসিগী মতাংদা পাউদম্লদুনা, ৱর্কিং গ্রুপ অসিগী হোৎনজমনশিংবু মহাক্না তরাম্না ওকখি অমসুং মিৎনা উবা ঙম্বা হেরিতেজ হায়বসিনা মেতরিএল ভেল্যু লৈবখক নত্তনা মসিনা ঐখোয়গী লৈবাক্কী পুৱারী অমসুং শক্তাকসু ওইরিবনি হায়না ফোংদোকখি। “মীপুম খুদিংনা মশাগী কলচরগী হেরিতেজপু খঙজবা অমসুং মদুগী নুংঙাইবা লৌবগী হক লৈ”, শ্রী মোদীনা হায়খি। ভারতনা ইং 2014দগী হৌদুনা লৈবাক্কী অরিবা সিভিলাইজেসনগী নুংঙাই য়াইফবা মতৌ তাকপা মসিগুম্বা আর্তিফেক চা কয়া লৈবাকসিদা অমুক পুরক্লে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি। মহাক্না অহিংবা হেরিতেজকী মাইকৈদা হোৎনরিবশিং অমসুং ‘কলচর ফোর LiFE’তা তেংবাংবগী থৌওংশিংবু থাগৎপা ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা, কলচরেল হেরিতেজ হায়বসি নুংদা হক্লিবা অদুখক নত্তে, মসিদি চারোন-শুরোন কয়াদগী পীথদুনা লাক্লিবা চৎনবী, নাৎ অমসুং কুহ্মৈশিং অদুবুনি হায়খি। ৱর্কিং গ্রুপ্না হোৎনরিবা খুদিংনা সস্তেনেবল ওইবা প্রেক্তিস অমসুং পুন্সি মহিংবু খুমাং চাউশিলহনগনি হায়বগী থাজবা থম্মি হায়না ফোংদোকখি।
হেরিতেজ হায়বসি শেন্মিৎলোনগী শাহৌ অমসুং দাইবর্সিফিকেসনগী মরু ওইবা এসেৎ অমা ওইরি, অমসুং ৱাফম অসি চাউখৎ থৌরাংগা লোয়ননা হেরিতেজ হায়বা ৱাহন্থোক লৈব্রিবা ভারতকী ‘বিকাস ভি, বিরাসত ভি’ হায়রিবা মন্ত্র অসিদা মমি তারি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামগী পুক্নিং চীংশিনখি। “ভারতনা তোপ-তোপ্পা আর্ত অমসুং ক্রাফ 3000মুক্কা লোয়নবা মশাগী চহি লিশিং অনি শুরবা ক্রাফ হেরিতেজকীদমক্তা চাউথোকচরি”, প্রধান মন্ত্রীনা মরোমদোম লেপচবা ঙম্বগী থৌওংবু খুমাং চাউশিলহনবগা লোয়ননা ভারতকী ক্রাফকী তোপ-তোপ্পা মতৌবু উৎলিবা ‘ৱান দিস্ত্রিক্ত, ৱান প্রদক্ত’ খোঙথাংদা মিৎয়েং চঙদুনা হায়খি। G20 লৈবাকশিংনা কলচর অমসুং ক্রিএতিব ইন্দস্ত্রী খুমাং চাউশিলহন্নবা হোৎনরিবা থৌওংশিং অসিগী অচৌবা মরু ওইবা লৈ, মরমদি, থবকশিং অসিনা হীরম পুম্নমক মনুং চন্দুনা শেন্মিৎলোন চাউখৎহনবদা তেংবাংবগা লোয়ননা ক্রিএতিবিতী অমসুং ইন্নোভেসনবুসু শৌগৎলি হায়না মহাক্না অহেনবা মিৎয়েং চঙখি। ভারতনা লাক্কদৌরিবা থা খরগী মনুংদা বিলিয়ন দোল্লর 1.8কা লোয়নবা পি.এম. বিশ্বকর্ম য়োজনা হৌদোক্লগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি। মসিনা নাৎকী ওইবা আর্তিসানশিংদা তেংবাংবগী ইকোসীস্তেম অমা শেমগৎকনি অমসুং মখোয়বু মখোয়গী ক্রাফতা চাউখৎহনবদা তেংবাংগনি অমসুং ভারতকী ইনাক খুল্লবা কলচরগী হেরিতেজতা শরুক তম্বগী খুদোংচাবসু পীগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
কলচরগী ফজবা শকখঙবদা তেক্নোলোজী অসিসু য়াম্না মরু ওইবা খোঙলোই অমা ওই হায়না পাউদম্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা নিংতম ইহৌগী ৱারীশিংবু নৌহৌননা থিদোকপদা তেংবাংলিবা ভারতকী নেস্নেল দিজিতেল দিস্ত্রিক্ত রিপোজিতরীগী মতাংদা পনখি। ভারতনা মশাগী কলচরগী ওইবা মশক নাইবা মফমশিংবু হেন্না নীংথিজনা ঙাক-শেনবগা লোয়ননা কলচরগী লমদা মরু ওইবা মফমশিংবু লমকোয়বশিংনা লাক্নিংবা হেলহন্নবা তেক্নোলোজী শিজিন্নবগী থৌওংদা মহাক্না মিৎয়েং চঙখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনবা ওইনা, G20 কলচর মন্ত্রীশিংগী ৱর্কিং গ্রুপ্না বাসুদৈবা কুতুম্বাকম - পৃথীবি অমা, ইমুং অমা, তুংগী মতম অমগী ইথিল শাগোন্নরিবা ‘কলচর য়ুনাইৎস ওল’ কেম্পেন হৌদোকপা অসিদা নুংঙাইবা ফাওই হায়না পাউদমখি। মহৈ য়াল্লে খঙবা ঙমহনগদবা G20 এক্সন প্লান অমা শেম্বদা মখোয়না লৌরিবা মরু ওইবা থৌদাংশিংবুসু মহাক্না থাগৎখি। “অদোমগী থবকশিংদা C মরি – কলচর, ক্রিএতিবিতী, কম্মর্স অমসুং কোলাবোরেসনগী মরু ওইবশিংগী মমি তারি। মসিনা ঐখোয়বু কলচরগী শক্তিগী কান্নবা লৌবা ঙমহনগনি অমসুং পুম্নমক্কী খনবা, ইনক্লুসিব ওইবা অমসুং তংদু লৈতাবা তুংগী মতম অমা শেম্বদা তেংবাংগনি”, প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনখি।