Prime Minister's Office
Government schemes have enabled 13.5 crore people to break the shackles of poverty and join the new middle class: PM
15 AUG 2023 11:53AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, speaking from the ramparts of the Red Fort on the occasion of 77th Independence Day today, recalled that India has improved its world ranking from the 10th largest economy in 2014 to the 5th largest in 2023 today. The PM said that this rise happened due to fighting corruption, the stopping of leakages in transfer of government benefits and creation of a strong economy and spending of public money for the welfare of the poor. “Today, I want to tell the countrymen that when the country is economically prosperous, it does not just fill the coffers; it builds the capability of the citizens and the nation. If there is a government that takes a pledge to spend this honestly for the welfare of its citizens, only then one achieves such rare progressive outcomes.”
Transfer of funds from Centre to states up from Rs. 30 lakh crore to Rs. 100 lakh crore
Giving an account of the progress in the last 10 years, the PM said that the figures tell a compelling story of change. Asserting that the transformation is huge and a testament to the immense capability of the nation, the PM said that 10 years ago, 30 lakh crore rupees used to go to the states from the Government of India. In the last 9 years, this figure has reached 100 lakh crore, the PM pointed out. “Earlier, 70 thousand crore rupees were spent from the treasury of the Government of India for the development of local bodies, today it is more than 3 lakh crore rupees.”
Four-fold increase in housing for poor, Rs. 10 lakh crore urea subsidy for farmers
The PM told the nation that earlier, 90 thousand crore rupees were spent to build the houses of the poor; today it has increased 4 times and more than 4 lakh crore rupees are being spent to build the houses of the poor. The PM informed that bags of urea which are sold at Rs. 3,000 in some global markets are being given to farmers at not more than 300 rupees. “The bags of urea that are sold for 3,000 rupees in some global markets, we provide to our farmers for 300 rupees, and hence the government is providing a subsidy of 10 lakh crore rupees on urea for our farmers.”
MUDRA Yojana has enabled nearly 10 crore citizens to become job creators
The PM explained that the MUDRA Yojana has enabled crore of citizens to become entrepreneurs and thus also be job creators for others. “The Mudra Yojana, with a budget of over 20 lakh crore rupees, has provided opportunities for self-employment, businesses, and ventures for the youth of our country. About eight crore people have started new businesses, and it's not just eight crore people who started their businesses; each entrepreneur has provided employment to one or two individuals. The capability to provide employment to 8-10 crore new individuals has been achieved through the Mudra Yojana availed by eight crore citizens.” The PM added that businesses too were supported during the COVID-19 pandemic, wherein MSMEs were supported with nearly 3.5 lakh crore rupees, preventing them from sinking and providing them strength.
The PM also recalled how the "One Rank One Pension" initiative brought the benefit of 70,000 crore rupees from India's treasury to our soldiers, as a tribute to them. The families of our retired soldiers have got this money, he said.
The PM underlined that these are just a few examples and that there are many more initiatives that have significantly contributed to the country's development, generating employment in various corners of the nation. The PM reminded the nation that compared to earlier years, the nation’s budget has been increased manifold across categories.
“13.5 crore people have broken the chains of poverty and entered the new middle class”
The PM informed that as a result of all these efforts, 13.5 crore poor people have broken free from the chains of poverty and entered the new middle class, during the one tenure of five years of the government. The PM told that there can be no greater satisfaction in life than this. The PM added that the various schemes ranging from housing schemes, provision of 50,000 crore rupees to street vendors through the PM SVANidhi scheme, and many more such schemes have aided these 13.5 crore people to rise above the hardships of poverty.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
সরকারগী স্কিমশিংনা মীওই করোর 13.5বু লায়রবগী য়োৎলিং থদৎপা ঙমহনখি অমসুং অনৌবা মিদ্দল ক্লাস্তা চংবা ঙমহনখি: পি.এম.
15 AUG 2023 11:53AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি 77শুবা নীংতম নুমিৎকী থৌরমদা লাল কিলাগী লানবনদগী ৱাং ঙাংবদা ভারতনা 2014দা মালেমগী 10শুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকনোমী ওইনা লৈরম্বদগী ঙসি 2023দা 5শুবা ওইবা ঙম্লে হায়না নীংশিংখি। পি.এম.না হায়খি মদুদি লেপ্পা লৈতনা শেঞ্জা-থুমজা থেংনবা, সরকারগী কান্নবশিং ত্রান্সফর তৌবদা লীকেজ থিংবা অমসুং মপাঙ্গল কনবা ইকনোমী অমা শেম্বা অমসুং লায়রবগী য়াইফনবা মীয়ামগী শেল চাদিং তৌবনা মরম ওইরগা মসি কাখৎহনবা ঙমখিবনি।
“ঙসি ঐহাক্না ইরেবাকচাশিংদা হায়জনীংই মদুদি লৈবাক অসি শেল-থুমদা খুমাং চাউশিল্লবা মতমদা মসিনা অহোবশিং মেনখৎপা খক্তা নত্তনা প্রজাশিং অমসুং জাতিগী তৌবা ঙম্বা হেনগৎহল্লি। করিগুম্বা প্রজাগী য়াইফনবগীদমক মসিবু থমোয় শেংনা চাদিং তৌগনি হায়না ৱাশকপা সরকার অমা লৈরবা মতমদা খক্তা অসিগুম্বা অতাংবা চাউখৎপগী ফলশিং ফংবা ঙমগনি।”
কেন্দ্রদগী রাজ্যশিংদা ফন্দশিং ত্রান্সফর তৌবা লুপা করোর লাখ 30 দগী লুপা করোর লাখ 100 দা হেনগৎহনখি
হৌখিবা চহি 10দা খুমাং চাউশিনখিবগী মতাংদা পাউদম্লদুনা পি.এম.না হায়খি মদুদি মশীংশিং অসিনা অহোংবা পুরকপগী থৌগৎনীংঙাই ওইবা ৱারী অমা তাক্লি। অওনবা লাক্লিবা অসি পাক চাউই অমসুং লৈবাক্কী অচৌবা মতিক ময়াইগী শাখিনি হায়না ফোঙদোক্লদুনা চহি 10গী মমাংদা ভারত সরকারদগী রাজ্যশিংদা লুপা করোর লাখ 30 চাদিং তৌরমখি হায়না পি.এম.না ফোঙদোকখি। হৌখিবা চহি 9দা মসিগী মশিং অসি করোর লাখ 100 য়ৌহনখি হায়না পি.এম.না ফোঙদোকখি। “মমাংদা লুপা করোর লিশিং 70 লোকেল বোদীশিংগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক ভারত সরকারগী ত্রেজরীদগী চাদিং তৌখি, ঙসি মসি লুপা করোর লাখ 3 হেন্না হেল্লে”।
লায়রবগী হাউসিংদা শরুক মরি হেনগৎলকখি, লৌমীশিংগী য়ুরিয়া সবসিদীগীদমক লুপা করোর লাখ 10
পি.এম.না জাতিদা হায়খি মদুদি মমাংদা লায়বগী য়ুমশিং শান্নবা লুপা করোর লিশিং 90 চাদিং তৌখি; ঙসি মসি শরুক 4 হেনগৎহনখ্রে অমসুং লায়রবগী য়ুমশিং শান্নবা লুপা করোর লাখ 4 হেন্না চাদিং তৌখি। পি.এম.না হায়খি মদুদি য়ুরিয়া বেগশিং অসি গ্লোবেল মার্কেৎশিংদা লুপা 3,000দা য়োল্লিবা অসি লৌমীশিংদা লুপা 300দগী হেন্দনা ফংহল্লি। “গ্লোবেল মার্কেৎশিংদা লুপা 3,000দা য়োল্লিবা য়ুরিয়া বেগ অসি ঐখোয়গী লৌমীশিংদা লুপা 300দা পীরি অমসুং মরম অসিনা সরকারনা ঐখোয়গী লৌমীশিংগীদমক য়ুরিয়াদা লুপা করোর লাখ 10গী সবসিদী পীরি।”
MUDRA য়োজনানা প্রজা করোর 10গী ময়াবু জোব ক্রিএতরশিং ওইহনখি
পি.এম.না হায়খি মদুদি MUDRA য়োজনানা প্রজা করোর কয়াবু ওন্তপ্রিনোর ওইহনবা ঙমখি অমসুং অতোপ্পগীদমক জোব ক্রিএতরশিং ওইহনখি। “লুপা করোর লাখ 20 হেনবগী বজেৎকা লোয়ননা মুদ্রা য়োজননা ঐখোয়গী লৈবাক্কী নহারোলগীদমক মশানা মশা থবক পীজনবা, বিজিনেসশিং অমসুং বেঞ্চরশিংগীদমক খুদোংচাবশিং পীখি। মীওই করোর নিপানরোমনা অনৌবা বিজিনেসশিং হৌদোকখি অমসুং মসিদা মীওই করোর নিপান্না মখোয়গী বিজিনেসশিং হৌখিবা খক্তা নত্তনা ওন্তপ্রিনোর অমমমনা মীওই অমা নত্ত্রগা অনিদা থবক পীখি। প্রজা করোর নিপান অসিদা মুদ্রা য়োজনা ফংহনবগী খুত্থাংদা অনৌবা মীওই করোর 8-10দা থবক পীবা ঙমখি”। পি.এম.না মখা তারদুনা হায়খি বিজিনেসশিং অসিনসু COVID-19 লাইচৎ মনুংদা মতেং পাংখি, MSMEশিংদা লুপা করোর লাখ 3.5 গী ময়া পীদুনা মতেং পাংখি, মখোয়বু চৈথেং নংগদবদগী কনখি অমসুং মখোয়দা শক্তি পীখি।
পি.এম.না ঐখোয়গী লান্মীশিংদা ইকাই খুম্নবা উৎপা ওইনা ভারতকী ত্রেজরীদগী মখোয়দা লুপা করোর 70,000গী কান্নবা ফংহন্নবা “ৱান রেঙ্ক ৱান পেন্সন” থৌশিল করম্না হৌদোকখিবগে নীংশিংখ্রে। ঐখোয়গী থবক্তগী পোত্থারবা ইমুং মনুংশিংনা শেনফম অসি ফংখি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
পি.এম.না হায়খি মদুদি মসিদি শুপ্নগী খুদম খরনি অমসুং লৈবক্কী চাউখৎ-থৌরাং, লৈবাক্কী কাচিন কোয়া কয়ামরুমদা থবক পীবনচিংবদা চাউনা শরুক তমখিবা থৌশিল কয়ামরুম লৈ। পি.এম.না জাতিদা মমাংগী চহিশিংগা চাংদম্নবা মতমদা লৈবাক্কী বজেৎ অসি কেতগোরী কয়াদা শরুক কয়া থোক্না হেনগৎহনখি।
“মীওই করোর 13.5বু লায়রবগী য়োৎলিং থদৎপা ঙমখি অমসুং অনৌবা মিদ্দল ক্লাস অমদা চংবা ঙমহনখ্রে”
পি.এম.না হায়খি মদুদি খোঙথাং পুম্নমক অসিনা মরম ওইরগা সরকারগী চহি মঙাগী তেনর অমগী মনুংদা লায়রবা মীওই করোর 13.5 বু লায়রবগী য়োৎলিংদগী মনীং মখা তম্বা ফংহনখি অমসুং অনৌবা মিদ্দল ক্লাস্তা চংবা ঙমহনখি। পি.এম.না হায়খি মদুদি পুন্সিদা মসিদগী হেন্না পেন্নীংঙাই ওইবা অমা লৈররোই। পি.এম.না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি হাউসিং স্কিমশিংদগী হৌরগা, PM SVANidhi স্কিমগী খুত্থাংদা স্ত্রীৎ বেন্দরশিংদা লুপা করোর 50,000গী প্রোবিজন পীবা অমসুং অসিগুম্বা স্কিম কয়ামরুমনা মীওই করোর 13.5বু লায়রবগী অৱাবদগী কোকহনবা ঙমখ্রে।