প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
চৰকাৰী আঁচনিয়ে ১৩.৫ কোটি লোকক দৰিদ্ৰতাৰ বান্ধোনৰ পৰা মুক্ত কৰিছে আৰু তেওঁলোকক নতুন মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীলৈ উন্নীত কৰিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
15 AUG 2023 11:53AM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ৭৭ সংখ্যক স্বাধীনতা দিৱস উপলক্ষে লালকিল্লাৰ প্ৰাচীৰৰ পৰা ভাষণ প্ৰদান কৰে। তেওঁ কয় যে বিশ্ব ৰেংকিঙত ভাৰতে ২০১৪ চনৰ দশম বৃহত্তম অৰ্থনীতিৰ পৰা আজি ৫ম সৰ্ববৃহৎ স্থানলৈ নিজৰ স্থান উন্নীত কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে দুৰ্নীতিৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়া, চৰকাৰী লাভালাভ হস্তান্তৰত থকা বেমেজালি দূৰ কৰা আৰু এক শক্তিশালী অৰ্থনীতি সৃষ্টি কৰা আৰু দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ কল্যাণৰ বাবে ৰাজহুৱা ধন খৰচ কৰাৰ ফলত এই উন্নতি সম্ভৱ হৈছে। "আজি মই দেশবাসীক ক'ব বিচাৰো যে যেতিয়া দেশখন অৰ্থনৈতিকভাৱে সমৃদ্ধ হয়, ই কেৱল ৰাজকোষেই পূৰণ নকৰে; ই নাগৰিক আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ সামৰ্থ্য গঢ়ি তোলে। কোনো চৰকাৰে যদি দেশৰ নাগৰিকসকলৰ কল্যাণৰ বাবে সততাৰে অৰ্থ ব্যয় কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি লয়, তেন্তে এনে বিৰল প্ৰগতিশীল ফলাফল লাভ কৰিব পাৰি।"
ৰাজ্যসমূহলৈ কেন্দ্ৰই প্ৰদান কৰা পুঁজিৰ পৰিমাণ ৩০ লাখ কোটি টকাৰ পৰা ১০০ লাখ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি হৈছে।
বিগত ১০ বছৰৰ অগ্ৰগতিৰ বিৱৰণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই পৰিসংখ্যাই পৰিৱৰ্তনৰ এক আকৰ্ষণীয় চিত্ৰ দাঙি ধৰিছে। এই পৰিৱৰ্তন বৃহৎ আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ অপৰিসীম সামৰ্থ্যৰ প্ৰমাণ বুলি দাবী কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ১০ বছৰ পূৰ্বে ভাৰত চৰকাৰৰ পৰা ৰাজ্যসমূহলৈ ৩০ লাখ কোটি টকা প্ৰদান কৰা হৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে যোৱা ৯ বছৰত এই পৰিমাণ ১০০ লাখ কোটিত উপনীত হৈছে। "ইয়াৰ পূৰ্বে স্থানীয় প্ৰশাসনৰ উন্নয়নৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰৰ কোষাগাৰৰ পৰা ৭০ হাজাৰ কোটি টকা ব্যয় কৰা হৈছিল, আজি ই ৩ লাখ কোটি টকাতকৈও অধিক।"
দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে গৃহ নিৰ্মাণৰ ধন চাৰিগুণ বৃদ্ধি, কৃষকসকলৰ বাবে ১০ লাখ কোটি টকাৰ ইউৰিয়া ৰাজসাহায্য
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশবাসীক কয় যে ইয়াৰ পূৰ্বে দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ ঘৰ নিৰ্মাণৰ বাবে ৯০ হাজাৰ কোটি টকা ব্যয় কৰা হৈছিল; আজি ই ৪ গুণ বৃদ্ধি পাইছে আৰু দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ ঘৰ নিৰ্মাণৰ বাবে ৪ লাখ কোটিতকৈও অধিক টকা ব্যয় কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে যিসময়ত বিশ্বৰ বজাৰত এক বেগ ইউৰিয়াৰ দাম ৩,০০০ টকা, সেইসময়ত আমাৰ দেশৰ কৃষকসকলে সেয়া ৩০০ টকাত লাভ কৰি আহিছে। "আন্তৰ্জাতিক বজাৰত ৩,০০০ টকাত বিক্ৰী হোৱা এক বেগ ইউৰিয়াৰ আমি আমাৰ কৃষকসকলক ৩০০ টকাত প্ৰদান কৰিছোঁ, আৰু ইয়াৰ বাবে চৰকাৰে আমাৰ কৃষকসকলৰ বাবে ইউৰিয়াৰ ওপৰত ১০ লাখ কোটি টকাৰ ৰাজসাহায্য প্ৰদান কৰি আছে।"
মুদ্ৰা যোজনাৰ জৰিয়তে প্ৰায় ১০ কোটি নাগৰিকক কৰ্মসংস্থান সৃষ্টিকৰ্তা হৈ উঠিছে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে মুদ্ৰা যোজনাই কোটি কোটি নাগৰিকক উদ্যোগী হ'বলৈ সক্ষম কৰিছে আৰু এনেদৰে আনৰ বাবে চাকৰি সৃষ্টিও হৈ উঠিছে। "২০ লাখ কোটি টকাৰ বাজেটৰ মুদ্ৰা যোজনাই আমাৰ দেশৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ বাবে স্ব-নিয়োজন, ব্যৱসায় আৰু উদ্যোগৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিছে। প্ৰায় আঠ কোটি লোকে নতুন ব্যৱসায় আৰম্ভ কৰিছে, আৰু কেৱল আঠ কোটি লোকেই তেওঁলোকৰ ব্যৱসায় আৰম্ভ কৰা নাই; প্ৰতিজন উদ্যোগীয়ে এজন বা দুজন ব্যক্তিক নিযুক্তি প্ৰদান কৰিছে। আঠ কোটি নাগৰিকে লাভ কৰা মুদ্ৰা যোজনাৰ জৰিয়তে ৮-১০ কোটি নতুন ব্যক্তিক নিযুক্তি প্ৰদান কৰাৰ সামৰ্থ্য অৰ্জন কৰা হৈছে।" প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে কোভিড-১৯ মহামাৰীৰ সময়ত ব্যৱসায়-বাণিজ্যক নানা ধৰণে সহায় কৰা হৈছিল, য'ত এমএছএমইসমূহক প্ৰায় ৩.৫ লাখ কোটি টকাৰ সাহায্য দিয়া হৈছিল। ইয়াৰ ফলত তেওঁলোক আৰ্থিক সংকটৰ পৰা ৰক্ষা পাইছিল আৰু তেওঁলোকক শক্তি প্ৰদান কৰিছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে "এক পদ এক পেন্সন" পদক্ষেপে কিদৰে ভাৰতৰ কোষাগাৰৰ পৰা আমাৰ সৈনিকসকললৈ ৭০,০০০ কোটি টকাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছিল, যি প্ৰকৃততে তেওঁলোকৰ প্ৰতি সন্মান প্ৰদৰ্শনৰ এক নিদৰ্শন। আমাৰ অৱসৰপ্ৰাপ্ত সৈনিকসকলৰ পৰিয়ালে এই ধন লাভ কৰিছে, তেওঁ কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে এইবোৰ মাত্ৰ কেইটামান উদাহৰণ আৰু এনে বহুতো পদক্ষেপ আছে যিয়ে দেশৰ উন্নয়নত গুৰুত্বপূৰ্ণ অৰিহণা যোগাইছে, যাৰ ফলত দেশৰ বিভিন্ন কোণত কৰ্মসংস্থাপন সৃষ্টি হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশবাসীক আৰু কয় যে আগৰ বছৰবোৰৰ তুলনাত বিভিন্ন শ্ৰেণীত দেশৰ বাজেট বহুগুণে বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
"১৩.৫ কোটি লোকে দৰিদ্ৰতাৰ বান্ধোনৰ পৰা মুক্ত হৈ নতুন মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীত প্ৰৱেশ কৰিছে"
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই সকলো প্ৰচেষ্টাৰ ফলস্বৰূপে চৰকাৰৰ পাঁচ বছৰৰ এটা কাৰ্যকালত ১৩.৫ কোটি দৰিদ্ৰ লোকে দৰিদ্ৰতাৰ বান্ধোনৰ পৰা মুক্ত হৈ নতুন মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীত প্ৰৱেশ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে জীৱনত ইয়াতকৈ ডাঙৰ সন্তুষ্টি থাকিব নোৱাৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে গৃহ নিৰ্মাণ আঁচনিৰ পৰা আৰম্ভ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বনিধি আঁচনিৰ জৰিয়তে ৫০,০০০ কোটি টকা ব্যয় কৰা হৈছে। এনে বহুতো আঁচনিয়ে এই ১৩.৫ কোটি লোকক দৰিদ্ৰতাৰ বান্ধোনৰ পৰা মুক্ত হৈ আগুৱাই যোৱাত সহায় কৰিছে।

Prime Minister's Office
Government schemes have enabled 13.5 crore people to break the shackles of poverty and join the new middle class: PM
15 AUG 2023 11:53AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, speaking from the ramparts of the Red Fort on the occasion of 77th Independence Day today, recalled that India has improved its world ranking from the 10th largest economy in 2014 to the 5th largest in 2023 today. The PM said that this rise happened due to fighting corruption, the stopping of leakages in transfer of government benefits and creation of a strong economy and spending of public money for the welfare of the poor. “Today, I want to tell the countrymen that when the country is economically prosperous, it does not just fill the coffers; it builds the capability of the citizens and the nation. If there is a government that takes a pledge to spend this honestly for the welfare of its citizens, only then one achieves such rare progressive outcomes.”
Transfer of funds from Centre to states up from Rs. 30 lakh crore to Rs. 100 lakh crore
Giving an account of the progress in the last 10 years, the PM said that the figures tell a compelling story of change. Asserting that the transformation is huge and a testament to the immense capability of the nation, the PM said that 10 years ago, 30 lakh crore rupees used to go to the states from the Government of India. In the last 9 years, this figure has reached 100 lakh crore, the PM pointed out. “Earlier, 70 thousand crore rupees were spent from the treasury of the Government of India for the development of local bodies, today it is more than 3 lakh crore rupees.”
Four-fold increase in housing for poor, Rs. 10 lakh crore urea subsidy for farmers
The PM told the nation that earlier, 90 thousand crore rupees were spent to build the houses of the poor; today it has increased 4 times and more than 4 lakh crore rupees are being spent to build the houses of the poor. The PM informed that bags of urea which are sold at Rs. 3,000 in some global markets are being given to farmers at not more than 300 rupees. “The bags of urea that are sold for 3,000 rupees in some global markets, we provide to our farmers for 300 rupees, and hence the government is providing a subsidy of 10 lakh crore rupees on urea for our farmers.”
MUDRA Yojana has enabled nearly 10 crore citizens to become job creators
The PM explained that the MUDRA Yojana has enabled crore of citizens to become entrepreneurs and thus also be job creators for others. “The Mudra Yojana, with a budget of over 20 lakh crore rupees, has provided opportunities for self-employment, businesses, and ventures for the youth of our country. About eight crore people have started new businesses, and it's not just eight crore people who started their businesses; each entrepreneur has provided employment to one or two individuals. The capability to provide employment to 8-10 crore new individuals has been achieved through the Mudra Yojana availed by eight crore citizens.” The PM added that businesses too were supported during the COVID-19 pandemic, wherein MSMEs were supported with nearly 3.5 lakh crore rupees, preventing them from sinking and providing them strength.
The PM also recalled how the "One Rank One Pension" initiative brought the benefit of 70,000 crore rupees from India's treasury to our soldiers, as a tribute to them. The families of our retired soldiers have got this money, he said.
The PM underlined that these are just a few examples and that there are many more initiatives that have significantly contributed to the country's development, generating employment in various corners of the nation. The PM reminded the nation that compared to earlier years, the nation’s budget has been increased manifold across categories.
“13.5 crore people have broken the chains of poverty and entered the new middle class”
The PM informed that as a result of all these efforts, 13.5 crore poor people have broken free from the chains of poverty and entered the new middle class, during the one tenure of five years of the government. The PM told that there can be no greater satisfaction in life than this. The PM added that the various schemes ranging from housing schemes, provision of 50,000 crore rupees to street vendors through the PM SVANidhi scheme, and many more such schemes have aided these 13.5 crore people to rise above the hardships of poverty.