Prime Minister's Office
Text of address by Principal Secretary to Prime Minister during Third Meeting of G20 Disaster Risk Reduction Working Group
24 JUL 2023 7:06PM by PIB Delhi
Ms. Mami Mizutori, Special Representative of the UN Secretary General; Shri Amitabh Kant, India’s G20 Sherpa; Colleagues from G20 members as well as guest countries; Officials from International Organisations; Shri Kamal Kishore, Chair of the Working Group; Colleagues from India’s National Disaster Management Authority, National Disaster Management Institute, and Ministry of Home Affairs, ladies and gentlemen,
I am delighted to be here with you at the third meeting of the Disaster Risk Reduction Working Group. We met for the first time in Gandhinagar in March this year. Since then the world has seen some unprecedented disasters. Cities in almost the entire northern hemisphere have been in the grip of massive heat waves. The forest fires in Canada and the haze that followed affected cities in many parts of North America. Here in India, we have seen major cyclonic activity on our east and west coasts. Delhi experienced its worst flood in 45 years! And we are not even half way through the monsoon season!
Friends,
The impacts of climate change related disasters are no longer into the distant future. They are already here. They are enormous. They are interconnected. And they affect everyone across the planet. The challenges that the world faces today underlines the importance of this Working Group. In a short span of four months, the Working Group has made a lot of progress and generated good momentum. However, we need to do more. The ambition of this Working Group must match the scale of problems we face. The time for incremental change has passed. We need transformation of local, national and global systems for preventing the creation of new disaster risks and effectively managing existing disaster risks. It is a fact that disparate national and global efforts actively seek convergence so as to maximize their collective impact. We cannot afford fragmented efforts that are driven by narrow institutional perspectives. We must be driven by a problem solving approach.
The UN Secretary General’s “Early Warning For All” initiative is an example of this approach. It is good to note that G20 has identified “Early Warning and Early Action” as one of the five priorities and putting its full weight behind it. In the area of financing disaster risk reduction, it is important that we pursue structured mechanisms at all levels for financing all aspects of disaster risk reduction. Over the last few years, In India we have completely transformed the way disaster risk reduction is financed. We now have a predictable mechanism for financing not just disaster response but also disaster mitigation, preparedness and recovery. Can we have analogous arrangements at the global level as well? We need to pursue greater convergence between various streams of financing available for disaster risk reduction. Climate Finance has to be an integral part of financing for disaster risk reduction. Mobilizing private finance for disaster risk reduction has been a challenge, but without it we will not be able to go very far in addressing all the disaster risk reduction needs. What kind of enabling environment should the governments create to attract private finance into disaster risk reduction? How can G20 generate momentum around this area and ensure that private investment in disaster risk reduction is not only an expression of corporate social responsibility but part of the core business of firms?
In the area of disaster resilient infrastructure, we are already seeing the benefits of the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure we established in partnerships with a number of G20 nations, the UN, and others a few years ago. The Coalition’s work is informing how countries – including Small Island Developing Countries – can use better risk assessments and metrics to upgrade their standards and make more risk-informed investments in infrastructure development. It is important that we work towards taking these ideas to scale! We have to think beyond pilots and design our initiatives for scale. On “Building Back Better” after disasters there has been much practical experience over the last few years, but we have to find ways to institutionalize some of the good practices. Like “preparedness for response” we need to have emphasis on “preparedness for recovery” underpinned by financial arrangements, institutional mechanisms, and capacities.
Friends,
I am happy to note that in all the five priorities pursued by the Working Group, there has been significant progress on all the deliverables. I have seen the zero draft of the Communique that you are going to discuss over the next few days. It puts forward a very clear and strategic agenda on Disaster Risk Reduction for the G20 nations. I hope that the spirit of convergence, consensus, and co-creation that has permeated the deliberations of this Working Group over the last four months will prevail over the next three days and beyond.
We are grateful for the sustained support we have received from our knowledge partners in this endeavor. I am particularly appreciative of the personal engagement of the Special Representative of the UN Secretary General Ms Mami Mizutori in supporting the work of this group. We are also very pleased with the engagement of the TROIKA in shaping the agenda of this Working Group. We have built on the foundations laid by earlier presidencies including Indonesia, Japan and Mexico, and we are delighted that Brazil will take this forward. We are particularly delighted to welcome Secretary Wolnei from Brazil to this meeting. We want to assure Secretary Wolnei and his team that you will have our full support and engagement as we move forward.
During the last eight months of India’s G20 Presidency, the whole nation has participated very enthusiastically. So far 177 meetings have been held in 56 locations across the country. Delegates from various countries have actively participated in the deliberations. They also have had a glimpse of India’s social, cultural and natural variety. Much progress has been made in the substantive aspects of the G20 agenda. I am sure the Summit Meeting which will be held in one and half months’ time will be a landmark event. The contribution of all of you to this outcome will be significant.
I wish you all the very best for your deliberations over the coming days to ensure that G20 delivers a meaningful outcome on disaster risk reduction for the world.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
জি-২০ দুৰ্যোগ আশংকা হ্ৰাস কৰ্মগোটৰ তৃতীয় বৈঠকৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰধান সচিবৰ ভাষণৰ লিখিত ৰূপ
24 JUL 2023 7:06PM by PIB Guwahati
ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ মহাসচিবৰ বিশেষ প্ৰতিনিধি শ্ৰীমতী মামি মিজুট’ৰি; ভাৰতৰ জি-২০ শ্বেৰপা শ্ৰী অমিতাভ কান্ত; জি-২০ৰ সদস্যৰ লগতে অতিথি দেশৰ সহকৰ্মী; আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংস্থাসমূহৰ বিষয়াসকল; কাৰ্য্যগোষ্ঠীৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী কমল কিশোৰ; ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰীয় দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা কৰ্তৃপক্ষ, ৰাষ্ট্ৰীয় দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা প্ৰতিষ্ঠান, আৰু গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ সহকৰ্মীসকল, ভদ্ৰলোক আৰু ভদ্ৰমহিলাসকল।
দুৰ্যোগৰ আশংকা হ্ৰাস কৰ্মগোটৰ তৃতীয়খন বৈঠকত আপোনালোকৰ সৈতে ইয়াত উপস্থিত হৈ মই আনন্দিত হৈছো। চলিত বৰ্ষৰ মাৰ্চ মাহত গান্ধীনগৰত প্ৰথমবাৰৰ বাবে লগ হৈছিলো। তেতিয়াৰ পৰাই পৃথিৱীত কিছুমান অভূতপূৰ্ব দুৰ্যোগ দেখা গৈছে। প্ৰায় সমগ্ৰ উত্তৰ গোলাৰ্ধৰ চহৰসমূহ বৃহৎ গৰমৰ কবলত পৰিছে। কানাডাৰ বনাঞ্চলৰ জুই আৰু তাৰ পিছত হোৱা ধোঁৱাৰ ফলত উত্তৰ আমেৰিকাৰ বহু চহৰত প্ৰভাৱ পৰিছিল। ভাৰতত আমি আমাৰ পূব আৰু পশ্চিম উপকূলত ডাঙৰ ঘূৰ্ণীবতাহৰ কাৰ্যকলাপ দেখিছো। ৪৫ বছৰৰ ভিতৰত আটাইতকৈ ভয়াৱহ বানপানীৰ সন্মুখীন হ’ল দিল্লী! আৰু আমি বাৰিষাৰ আধা দিনো পাৰ কৰা নাই!
বন্ধুসকল,
জলবায়ু পৰিৱৰ্তন সম্পৰ্কীয় দুৰ্যোগৰ প্ৰভাৱে সুদূৰ ভৱিষ্যতলৈ অপেক্ষা নকৰে। ইতিমধ্যে আমি এই দূৰ্যোগৰ সন্মুখীন হৈছো। এইবোৰ বিশাল আৰু আটাইৰে মাজত আন্তঃসংযোগ আছে। আৰু এই দূৰ্যোগে সমগ্ৰ গ্ৰহটোৰ সকলোকে প্ৰভাৱিত কৰে। আজি বিশ্বই যিবোৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈছে, সেইবোৰে এই কাৰ্য্যগোষ্ঠীৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। চাৰি মাহৰ কম সময়ৰ ভিতৰতে কৰ্মগোটটোৱে বহুখিনি অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে আৰু এক নতুন গতিৰ সৃষ্টি কৰিছে। অৱশ্যে আমি আৰু অধিক কৰিব লাগিব। এই কাৰ্য্যগোষ্ঠীৰ উচ্চাকাংক্ষা আমি সন্মুখীন হোৱা সমস্যাৰ পৰিসৰৰ সৈতে মিলিব লাগিব। ক্ৰমান্বয়ে পৰিৱৰ্তনৰ সময় পাৰ হৈ গ’ল। নতুন দুৰ্যোগৰ বিপদৰ সৃষ্টি ৰোধ কৰাৰ বাবে আৰু বৰ্তমানৰ দুৰ্যোগৰ বিপদসমূহ ফলপ্ৰসূভাৱে পৰিচালনা কৰাৰ বাবে আমাক স্থানীয়, ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু বিশ্বব্যাপী ব্যৱস্থাৰ ৰূপান্তৰৰ প্ৰয়োজন। এইটো সত্য যে পৃথক পৃথক ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু বিশ্বব্যাপী প্ৰচেষ্টাসমূহে সক্ৰিয়ভাৱে অভিসৰণ বিচাৰে যাতে ইয়াৰ সামূহিক প্ৰভাৱ সৰ্বাধিক হয়। সংকীৰ্ণ প্ৰতিষ্ঠানিক দৃষ্টিভংগীৰে পৰিচালিত খণ্ডিত প্ৰচেষ্টা আমি যোগাৰ কৰিব নোৱাৰো। আমি সমস্যা সমাধানৰ পদ্ধতিৰে পৰিচালিত হ’ব লাগিব।
ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ মহাসচিবৰ “সকলোৰে বাবে আগতীয়া সতৰ্কবাণী” পদক্ষেপ এই পদ্ধতিৰ উদাহৰণ। মন কৰিবলগীয়া যে জি-২০-এ “আগতীয়া সতৰ্কবাণী আৰু আগতীয়াকৈ কাৰ্য্য”ক পাঁচটা অগ্ৰাধিকাৰৰ ভিতৰত অন্যতম হিচাপে চিনাক্ত কৰিছে আৰু ইয়াৰ পিছত নিজৰ সম্পূৰ্ণ ওজন ৰাখিছে। দুৰ্যোগৰ আশংকা হ্ৰাসৰ বিত্তীয় সাহায্যৰ ক্ষেত্ৰত আমি দুৰ্যোগৰ আশংকা হ্ৰাসৰ সকলো দিশৰ বিত্তীয় সাহায্যৰ বাবে সকলো স্তৰতে গাঁথনিগত ব্যৱস্থা অনুসৰণ কৰাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ। যোৱা কেইবছৰমানৰ পৰা ভাৰতত আমি দুৰ্যোগৰ আশংকা হ্ৰাসৰ বিত্তীয় সাহায্যৰ ধৰণ সম্পূৰ্ণৰূপে ৰূপান্তৰিত কৰিছো। আমাৰ হাতত এতিয়া কেৱল দুৰ্যোগৰ সঁহাৰিয়েই নহয়, দুৰ্যোগ প্ৰশমন, প্ৰস্তুতি আৰু পুনৰুদ্ধাৰৰ বাবেও বিত্তীয় সাহায্য প্ৰদানৰ বাবে এক ভৱিষ্যদ্বাণীযোগ্য ব্যৱস্থা আছে। বিশ্ব পৰ্যায়তো আমাৰ অনুৰূপ ব্যৱস্থা থাকিব পাৰেনে? দুৰ্যোগৰ আশংকা হ্ৰাসৰ বাবে উপলব্ধ বিত্তীয় সাহায্যৰ বিভিন্ন প্ৰবাহৰ মাজত আমি অধিক অভিসৰণ অনুসৰণ কৰিব লাগিব। দুৰ্যোগৰ আশংকা হ্ৰাসৰ বাবে জলবায়ু বিত্ত বিত্তীয় সাহায্যৰ এক অবিচ্ছেদ্য অংশ হ’ব লাগিব। দুৰ্যোগৰ আশংকা হ্ৰাসৰ বাবে ব্যক্তিগত বিত্তীয় সাহায্য সংগঠিত কৰাটো এটা প্ৰত্যাহ্বান হৈ আহিছে, কিন্তু ইয়াৰ অবিহনে আমি দুৰ্যোগৰ আশংকা হ্ৰাসৰ সকলো প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ ক্ষেত্ৰত বহু দূৰলৈ যাব নোৱাৰিম। দুৰ্যোগৰ আশংকা হ্ৰাসৰ দিশত ব্যক্তিগত বিত্তীয় সাহায্যক আকৰ্ষণ কৰিবলৈ চৰকাৰসমূহে কেনেধৰণৰ সক্ষম পৰিৱেশ সৃষ্টি কৰিব লাগে? এই ক্ষেত্ৰত জি-২০-এ কেনেকৈ গতি সৃষ্টি কৰিব পাৰে আৰু দুৰ্যোগৰ আশংকা হ্ৰাসৰ ক্ষেত্ৰত ব্যক্তিগত বিনিয়োগ কেৱল কৰ্পৰেট সামাজিক দায়বদ্ধতাৰ প্ৰকাশই নহয়, প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ মূল ব্যৱসায়ৰ অংশও হোৱাটো নিশ্চিত কৰিব পাৰে?
দুৰ্যোগ প্ৰতিৰোধী আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত আমি ইতিমধ্যে কেইবছৰমানৰ আগতে জি-২০ ৰাষ্ট্ৰ, ৰাষ্ট্ৰসংঘ আৰু অন্যান্যৰ সৈতে অংশীদাৰিত্বৰে স্থাপন কৰা দুৰ্যোগ প্ৰতিৰোধী আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে মিত্ৰজোঁটৰ সুবিধা দেখিবলৈ পাইছো। মিত্ৰজোঁটৰ কামে জনাইছে যে কেনেকৈ দেশসমূহে – ক্ষুদ্ৰ দ্বীপ উন্নয়নশীল দেশসমূহকে ধৰি – নিজৰ মানদণ্ড উন্নীত কৰিবলৈ আৰু আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নত অধিক বিপদ-অৱগত বিনিয়োগ কৰিবলৈ উন্নত বিপদ মূল্যায়ন আৰু মেট্ৰিক ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰে। এই ধাৰণাবোৰক স্কেললৈ লৈ যোৱাৰ দিশত আমি কাম কৰাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ! আমি পাইলটৰ বাহিৰেও চিন্তা কৰিব লাগিব আৰু আমাৰ পদক্ষেপসমূহ পৰিসৰৰ বাবে ডিজাইন কৰিব লাগিব। দুৰ্যোগৰ পিছত “বিল্ডিং বেক বেটাৰ”ৰ ওপৰত যোৱা কেইবছৰমানৰ পৰা বহু ব্যৱহাৰিক অভিজ্ঞতা হৈছে, কিন্তু আমি কিছুমান ভাল পদ্ধতিক প্ৰতিষ্ঠানিকৰণ কৰাৰ উপায় বিচাৰিব লাগিব। “প্ৰতিক্ৰিয়াৰ বাবে প্ৰস্তুতি”ৰ দৰেই আমিও বিত্তীয় ব্যৱস্থা, প্ৰতিষ্ঠানিক ব্যৱস্থা আৰু সামৰ্থ্যৰ দ্বাৰা আধাৰিত “আৰোগ্যৰ বাবে প্ৰস্তুতি”ৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
মই মন কৰিবলগীয়া যে কাৰ্য্যগোষ্ঠীয়ে গ্ৰহণ কৰা পাঁচটা অগ্ৰাধিকাৰৰ সকলোবোৰতে সকলোবোৰ ডেলিভাৰেবলৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট অগ্ৰগতি হৈছে। অহা কেইদিনমানৰ ভিতৰত আপুনি আলোচনা কৰিবলৈ ওলোৱা কমিউনিকৰ শূন্য খচৰাটো মই দেখিছো। ই জি-২০ ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ বাবে দুৰ্যোগৰ আশংকা হ্ৰাসৰ ওপৰত এক অতি স্পষ্ট আৰু কৌশলগত এজেণ্ডা আগবঢ়াইছে। মই আশা কৰিছো যে যোৱা চাৰিমাহত এই কাৰ্য্যগোষ্ঠীৰ আলোচনাত যি অভিসৰণ, সহমত আৰু সহ-সৃষ্টিৰ মনোভাৱ গ্ৰাস কৰিছে, সেই মনোভাৱে অহা তিনিদিন আৰু তাৰ পাছতো প্ৰাধান্য পাব।
এই প্ৰচেষ্টাত আমাৰ জ্ঞান অংশীদাৰসকলৰ পৰা আমি লাভ কৰা স্থায়ী সমৰ্থনৰ বাবে আমি কৃতজ্ঞ। এই গোটৰ কাম-কাজত সহায় কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ মহাসচিবৰ বিশেষ প্ৰতিনিধি শ্ৰীমতী মামি মিজুট’ৰীৰ ব্যক্তিগত নিয়োজিততাৰ বাবে মই বিশেষভাৱে শলাগ লৈছো। এই কাৰ্য্যগোষ্ঠীৰ কাৰ্যসূচী গঢ় দিয়াত ট্ৰ’ইকাৰ নিয়োজিততাত আমিও অতিশয় আনন্দিত হৈছো। ইণ্ডোনেছিয়া, জাপান আৰু মেক্সিকোকে ধৰি পূৰ্বৰ ৰাষ্ট্ৰপতি ৰাষ্ট্ৰসমূহে স্থাপন কৰা ভেটিৰ ওপৰত আমি নিৰ্মাণ কৰিছো আৰু ব্ৰাজিলে এই কাম আগুৱাই নিয়াৰ বাবে আমি আনন্দিত হৈছো। ব্ৰাজিলৰ পৰা সচিব উলনেইক এই বৈঠকলৈ আদৰণি জনাই আমি বিশেষভাৱে আনন্দিত হৈছো। আমি সচিব উলনেই আৰু তেওঁৰ দলটোক আশ্বস্ত কৰিব বিচাৰো যে আমি আগবাঢ়ি যোৱাৰ লগে লগে আপোনালোকৰ আমাৰ সম্পূৰ্ণ সমৰ্থন আৰু নিয়োজিততা থাকিব।
ভাৰতৰ জি-২০ অধ্যক্ষতাৰ যোৱা আঠ মাহত সমগ্ৰ ৰাষ্ট্ৰই অতি উৎসাহেৰে অংশগ্ৰহণ কৰিছে। এই পৰ্যন্ত দেশৰ ৫৬টা স্থানত ১৭৭খন সভা অনুষ্ঠিত হৈছে। বিভিন্ন দেশৰ প্ৰতিনিধিয়ে এই আলোচনাত সক্ৰিয়ভাৱে অংশগ্ৰহণ কৰিছে। ভাৰতৰ সামাজিক, সাংস্কৃতিক আৰু প্ৰাকৃতিক বৈচিত্ৰ্যৰ আভাসও তেওঁলোকে পাইছে। জি-২০ৰ কাৰ্যসূচীৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ দিশত বহু অগ্ৰগতি হৈছে। ডেৰ মাহৰ পিছত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া শীৰ্ষ সন্মিলনখন এক ল্যাণ্ডমাৰ্ক অনুষ্ঠান হ’ব বুলি মই নিশ্চিত। এই ফলাফলত আপোনালোক সকলোৰে অৱদান উল্লেখযোগ্য হ’ব।
জি-২০-এ যাতে বিশ্বৰ বাবে দুৰ্যোগৰ আশংকা হ্ৰাসৰ ক্ষেত্ৰত এক অৰ্থপূৰ্ণ ফলাফল প্ৰদান কৰে, তাৰ বাবে অনাগত দিনবোৰত আপোনালোকৰ আলোচনাৰ বাবে মই আপোনালোকক শুভেচ্ছা জনাইছো।