প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
G20 দিজাস্তর রিস্ক রিদক্সন ৱর্কিং গ্রুপকী অহুমশুবা মীফমদা প্রধান মন্ত্রীগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরীনা থমখিবা ৱারোল
24 JUL 2023 7:06PM by PIB Imphal
এম.এস. মমি মিজুতোরি, UN সেক্রেতরী জেনরেলগী অখন্নবা মীহুৎ; শ্রী অমিতাব কান্ত, ভারতকী G20 শর্পা; G20 মেম্বরশিংগা লোয়ননা গেস্ত ওইরিবা লৈবাকশিংগী কলিগশিং; ইন্তরনেস্নেল ওর্গনাইজেসনশিংগী ওফিসিএলশিং; শ্রী কমল কিশোর, চিয়র ওফ দি ৱর্কিং গ্রুপ; ভারতকী নেস্নেল দিজাস্তর মেনেজমেন্ত ওথোরিতী, নেস্নেল দিজাস্তর মেনেজমেন্ত ইন্সতিত্যুত অমসুং গৃহ মন্ত্রালয়গী কলিগশিং, তিল্লিবা মীয়াম্বু খুরুমজরি,
দিজাস্তর রি্সক রিদক্সন ৱর্কিং গ্রুপকী অহুমশুবা মীফম অসিদা নখোয়গা পুনবা অসিদা ঐহাক অপেনবা পোকই। চহি অসিগী মার্চ থাদা গান্ধিনগরদা ঐখোয় থেংনখ্রে। মদুদগী হৌরদুনা মালেম অসিনা অমুক্তা থেংনদ্রিবা দিজাস্তর খরা থেংনখ্রে। অৱাংথংবা হেমিস্ফিয়র পুম্বদা লৈবা সহরশিংদা হীত ৱেবকী চৈথেং ফংলি। কেনাদা থোক্লিবা উমং মৈচাকপা অমসুং মদুগী উৎ অদুনা অৱাং অমেরিকাগী সহর কয়ামরুমদা চৈথেং পীরি। ভারত্তা নোংপোকথংবা অমসুং নোংচুপ থংবা সমুদ্র তোর্বানশিংদা অচৌবা সাইক্লোনগী থৌদোকশিং থোক্লি। চহি 45গী মতুংদা দিল্লীদা খ্বাইদগী শাথিবা ইচাও থোক্লি! অদুগা ঐখোয়না নোংজু পন্থাগী তংখাই ফাওবা থেংনদ্রি!
মরুপশিং,
অইং-অশা হোংলকপগী থোরকপা দিজাস্তরশিংগী শাফু অসি ইকুই কুইদনা থেংনরগনি। মখোয় হৌজিক হৌজিক থেংনবা হৌরবনি। মখোয় অসি য়াম্না চাউই। মখোয় অসি অমগা অমগা মরী লৈনৈ। অমসুং মখোয়না পৃথিবী অসিদা লৈরিবা মীপুম খুদিংমক্তা শাফু পীরি। মালেম অসিনা ঙসি থেংনরিবা শিংনবশিং অসিনা মসিগী ৱর্কিং গ্রুপ অসিগী মরুওইবা অদু উৎলি। থা মরিগী অতেনবা মতম অসিদা ৱর্কিং গ্রুপ অসিনা য়াম্না চাউনা খুমাং চাউশিল্লে অমসুং অফবা খোংজেল অমা শাগৎপা ঙম্লে। অদুম ওইনমক ঐখোয়না হেন্না থবক পাইখৎপা মথৌ তাই। মসিগী ৱার্কিং গ্রুপ অসিগী পান্দম অসি ঐখোয়না মায়োক্নরিবা চৈথেংশিং অসিগা চুনহনগদবনি। তপ্না তপ্না অহোংবা পুরকপগী মতম অদু লোইখ্রে। অনৌবা দিজাস্তর রিস্কশিং শেম্বা থিংনবা অমসুং হৌজিক লৈরিবা দিজাস্তর রিস্কশিং অসি ইফেক্তিব ওইনা শিল লাংনবা লোকেল, নেস্নেল অমসুং গ্লোবল সিস্তেমশিং অসিদা অওনবা পুরকপা মথৌ তাই। তোঙান-তোঙানবা জাতি অমসুং মালেমগী থাক্তা হোৎনরিবশিং পুনশিন্দুনা মখোয়গী অপুনবা শক্তি অদু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা হোৎনরি। অখুবা ইন্সতিত্যুস্নেলগী ওইবা মীৎয়েংশিংনা লমজিংবা তোখাই-তোখাইবা খোঙথাংশিং পাইখৎপা য়ারোই। ঐখোয়না সমস্যা কোকহন্নবা লালোং অমনা লমজিংগদবনি।
য়ু.এন. সেক্রেতরী জেনরেলগী “আর্লী ৱার্নিং ফোর ওল” থৌশিল অসি লালোং অসিগী খুদম অমা ওইরি। খঙজিনবা য়াবদি জি২০না “আর্লী ৱার্নিং এন্দ আর্লী এক্সন” অসিবু মরু ওইবা হীরম মঙাগী মনুংদা অমা ওইনা শকখঙখি অমসুং মসিদা চাউনা মীৎয়েং চংখি। দিজাস্তর রিস্ক রিদক্সন্দা শেল থাদবগী লমদা ঐখোয়না দিজাস্তর রিস্ক রিদক্সনগী লম পুম্নমক্তা ফাইনান্স তৌনবগীদমক থাক পুম্নমক্তা স্ত্রকচর মেকানিজমশিং ঙাক্না চৎপা মরু ওই। হৌখিবা চহি খরা অসিদা ভারত্তা ঐখোয়না দিজাস্তর রিস্ক রিদক্সনদা ফাইনান্স তৌবগী মওং-মতৌদা মপুং ফানা অহোংবা পুরকপা ঙমখি। ঐখোয়দা হৌজিক শুপ্নগী দিজাস্তর রেস্পোন্স ফাইনান্স তৌবগী অকক্নবা মেকানিজম অমা লৈবতা নত্তনা দিজাস্তর মিতিগেসন, প্রিপিয়র্দনেস অমসুং রিকবরীগীদমক্তসু লৈরি। ঐখোয়না মালেমগী থাক্তসু মান্ননা শিল-লাংবা য়ারোইদ্রা? ঐখোয়না দিজাস্তর রিস্ক রিদক্সনগীদমক লৈরিবা ফাইনান্সিংগী তোঙান-তোঙানবা লমশিংগী মরক্তা চাউনা পুনশিন্নবা মথৌ তাই। ক্লাইমেৎ ফাইনান্স অসি দিজাস্তর রিস্ক রিদক্সনগী ফাইনান্সিং তৌবগী মরু ওইবা শরুক অমা ওইগদবনি। দিজাস্তর রিস্ক রিদক্সনগীদমক প্রাইবেৎ ফাইনান্স মোবিলাইজ তৌবা অসি শীংনবা অমনি অদুবু মসি য়াওদনা ঐখোয়না দিজাস্তর রিস্ক রিদক্সনগী মথৌ তাবা পুম্নমক কোকহনবা ঙমলোই। দিজাস্তর রিস্ক রিদক্সন্দা প্রাইবেৎ ফাইনান্স তৌনবা সরকারনা করম্নবা মখলগী ইনেব্লিং এনভাইর্নমেন্ত অমা শেম্বা তাই? করম্না লম অসিদা জি২০না শাহৌ পীবা য়াবগে অমসুং দিজাস্তর রিস্ক রিদক্সন্দা প্রাইবেৎ ইনভেস্তমেন্ত তৌবা অসিনা কোর্পোরেৎ সোসিএলগী থৌদাং লৌবা খক্তা নত্তনা ফর্মশিংগী মরু ওইবা বিজিনেসকী শরুক অমা ওইবগে?
দিজাস্তর রেজিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচরগী লমদা জি২০ লৈবাকশিং, য়ু.এন. অমসুং অতোপ্পশিংগা লোয়ননা চহি খরগী মমাংদা পার্তনরশিপ তৌদুনা ঐখোয়না কোলিজন ফোর দিজাস্তর রেজিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর লিংখৎতুনা মসিগী কান্নবশিং উবা ফংখ্রে। কোলিজনগী থবক অসিনা লৈবাকশিংনা – স্মোল আইলেন্দ দিবেলপিং কন্ত্রীশিং য়াওনা – করম্না হেন্না ফবা রিস্ক এসেসমেন্তশিং অমসুং মেত্রিকশিং শীজিন্নদুনা মখোয়গী স্তেন্দর্দশিং অপগ্রেদ তৌগনি অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্তশিংদা হেন্না রিস্ক-ইনফোর্ম ওইবা ইনভেস্তেমেন্তশিং তৌবগে তাক্লি। ৱাখল্লোনশিং অসি হেন্না চাউথোকহন্নবা মাইকৈদা ঐখোয়না থবক তৌবা মরু ওই! ঐখোয়না পাইলোতশিংগী ৱাংমদা খল্লি অমসুং ঐখোয়গী খোঙথাংশিং অসি পাক শন্না পাইখৎনবা থৌরাং তৌই। দিজাস্তর থোক্লবা মতুংদা “অমুক হন্না হেন্না ফবা মওংদা শেমগৎপা” হায়বা ৱাখল্লোন্দা হৌখিবা চহি খরা অসিদা থবক কয়ামরুম পাইখৎলে অদুবু ঐখোয়না অফবা থবক খরা চৎনহন্নবা লম্বেল অমা থিবা মথৌ তাই। “থেংননবা শেম শাবা” অসিগুম্না ঐখোয়না “ফগৎলক্নবা শেম শাবা” হায়বসিদা ফাইনান্সিএলগী শিল লাংবা, ইন্সতিত্যস্নেল মেকানিজম অমসুং কেপাসিতীশিং য়াওনা মীৎয়েং চংবা মথৌ তাই।
মরুপশিং,
ৱর্কিং গ্রুপ অসিনা পাইখৎলিবা মরুওইবা মঙা পুম্নমক্তা অঙকপা ফংনা খুমাং চাউশিনবা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই। মথংগী নুমিৎ খরনি অসিদা নখোয়না খন্নগদৌরিবা কম্ম্যুনিক অদুগী জিরো দ্রাফ ঐহাক্না উরে। ঐহাক্না G20 লৈবাকশিংগী ওইবা দিজাস্তর রিস্ক রিদক্সনদা য়াম্না ময়েক শেংবা অমসুং স্ত্রাতেজিক ওইবা এজেন্দা অমা মাংলোমদা পুখৎচরি।
প্রিন্সিপাল সেক্রেতরীনা খোঙথাং অসিগী মনুংদা লৌশিংগী পার্ত্নরশিংদগী লেপ্তনা ফংখিবা তেংবাং, মরু ওইনা, গ্রুপ অসিগী থবক থৌরমশিংদা UN সেক্রেতরী জেনেরেলগী অখন্নবা মীহুৎ, শুকুমারী মামি মিজুতোরীনা মশামক য়াওনা হোৎনখিববু থাগৎপা ফোংদোকচরি। ৱর্কিং গ্রুপ অসিগী এজেন্দা শেম্বদা TROIKAগা তেংবাংমিন্নবা অসিদা নুংঙাইবসু ফোংদোকচরি। ইন্দোনেসিয়া, জপান অমসুং মেক্সিকো য়াওনা মমাংগী প্রসিদেন্সীশিংনা শেম্লম্বা ফম্বাক্তা য়ুম্ফম ওইদুনা ভারতনা এজেন্দা অসিবু খুমাং চাউশিলহনখিবা অসিদা মহাক্না মিৎয়েং চঙলদুনা ব্রাজিলনা মসিবু হেন্না খুমাং চাউশিলহনগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্লি। ঐহাক্না ব্রাজিলগী সেক্রেতরী ৱোলনৈবু মীফম অসিদা তরাম্না ওকখি অমসুং তুংলমচত্তা খোঙদাবদা ভারতনা অঙম্বা মতেং পাংগনি হায়বগী থাজবা পীজরি।
ভারতকী প্রসিদেন্সীগী অকোনবা থা নিপানগী মনুংদা লৈবাক পুম্বনা মরী লৈনবা থবক থৌরমশিংনা থৱাই য়াওনা শরুক য়াখি অমসুং হৌজিক ফাওবদা লৈবাক শিনবা থুংবগী মফম 56তা পুন্না মীফম 77 পাংথোকখি। খন্ন-নৈনবশিংদা দেলিগেতশিংনা থৱাই য়াওনা শরুক য়াখিবগা লোয়ননা মখোয়না ভারতকী খুন্নাই, চৎনবী অমসুং মহৌশাগী ওইবা মখল-মখা কয়াসু উবা ফংখিবগী ৱাফম্বু মহাক্না মীয়ামদা ফোংদোকচরি। “G20 এজেন্দাগী মরু ওইবা হীরম কয়াদা মশক থোক্না মায় পাকখি। থা অমা মখায়গী মনুংদা পাংথোক্কদৌরিবা সম্মিত মীফম অসিদি মশক থোকপা থৌরম অমা ওইগনি হায়বগী ঐহাক্না থাজৈ। পুম্নমক অসিগী মহৈ পুরকপদা অদোম পুম্নমক্না য়াগদৌরিবা থৌদাং অসি য়াম্না চাউগনি”।
G20 না দিজাস্তর রিস্ক রিদক্সন্দা মালেমগী ওইনা অফবা ফল অমা পুরকপা ওইনবা লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা নখোয়না মাই পাকপা পুরকপা ওইরসনু হায়না ঐহাক্না পাউজেল পীজরি।

Prime Minister's Office
Text of address by Principal Secretary to Prime Minister during Third Meeting of G20 Disaster Risk Reduction Working Group
24 JUL 2023 7:06PM by PIB Delhi
Ms. Mami Mizutori, Special Representative of the UN Secretary General; Shri Amitabh Kant, India’s G20 Sherpa; Colleagues from G20 members as well as guest countries; Officials from International Organisations; Shri Kamal Kishore, Chair of the Working Group; Colleagues from India’s National Disaster Management Authority, National Disaster Management Institute, and Ministry of Home Affairs, ladies and gentlemen,
I am delighted to be here with you at the third meeting of the Disaster Risk Reduction Working Group. We met for the first time in Gandhinagar in March this year. Since then the world has seen some unprecedented disasters. Cities in almost the entire northern hemisphere have been in the grip of massive heat waves. The forest fires in Canada and the haze that followed affected cities in many parts of North America. Here in India, we have seen major cyclonic activity on our east and west coasts. Delhi experienced its worst flood in 45 years! And we are not even half way through the monsoon season!
Friends,
The impacts of climate change related disasters are no longer into the distant future. They are already here. They are enormous. They are interconnected. And they affect everyone across the planet. The challenges that the world faces today underlines the importance of this Working Group. In a short span of four months, the Working Group has made a lot of progress and generated good momentum. However, we need to do more. The ambition of this Working Group must match the scale of problems we face. The time for incremental change has passed. We need transformation of local, national and global systems for preventing the creation of new disaster risks and effectively managing existing disaster risks. It is a fact that disparate national and global efforts actively seek convergence so as to maximize their collective impact. We cannot afford fragmented efforts that are driven by narrow institutional perspectives. We must be driven by a problem solving approach.
The UN Secretary General’s “Early Warning For All” initiative is an example of this approach. It is good to note that G20 has identified “Early Warning and Early Action” as one of the five priorities and putting its full weight behind it. In the area of financing disaster risk reduction, it is important that we pursue structured mechanisms at all levels for financing all aspects of disaster risk reduction. Over the last few years, In India we have completely transformed the way disaster risk reduction is financed. We now have a predictable mechanism for financing not just disaster response but also disaster mitigation, preparedness and recovery. Can we have analogous arrangements at the global level as well? We need to pursue greater convergence between various streams of financing available for disaster risk reduction. Climate Finance has to be an integral part of financing for disaster risk reduction. Mobilizing private finance for disaster risk reduction has been a challenge, but without it we will not be able to go very far in addressing all the disaster risk reduction needs. What kind of enabling environment should the governments create to attract private finance into disaster risk reduction? How can G20 generate momentum around this area and ensure that private investment in disaster risk reduction is not only an expression of corporate social responsibility but part of the core business of firms?
In the area of disaster resilient infrastructure, we are already seeing the benefits of the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure we established in partnerships with a number of G20 nations, the UN, and others a few years ago. The Coalition’s work is informing how countries – including Small Island Developing Countries – can use better risk assessments and metrics to upgrade their standards and make more risk-informed investments in infrastructure development. It is important that we work towards taking these ideas to scale! We have to think beyond pilots and design our initiatives for scale. On “Building Back Better” after disasters there has been much practical experience over the last few years, but we have to find ways to institutionalize some of the good practices. Like “preparedness for response” we need to have emphasis on “preparedness for recovery” underpinned by financial arrangements, institutional mechanisms, and capacities.
Friends,
I am happy to note that in all the five priorities pursued by the Working Group, there has been significant progress on all the deliverables. I have seen the zero draft of the Communique that you are going to discuss over the next few days. It puts forward a very clear and strategic agenda on Disaster Risk Reduction for the G20 nations. I hope that the spirit of convergence, consensus, and co-creation that has permeated the deliberations of this Working Group over the last four months will prevail over the next three days and beyond.
We are grateful for the sustained support we have received from our knowledge partners in this endeavor. I am particularly appreciative of the personal engagement of the Special Representative of the UN Secretary General Ms Mami Mizutori in supporting the work of this group. We are also very pleased with the engagement of the TROIKA in shaping the agenda of this Working Group. We have built on the foundations laid by earlier presidencies including Indonesia, Japan and Mexico, and we are delighted that Brazil will take this forward. We are particularly delighted to welcome Secretary Wolnei from Brazil to this meeting. We want to assure Secretary Wolnei and his team that you will have our full support and engagement as we move forward.
During the last eight months of India’s G20 Presidency, the whole nation has participated very enthusiastically. So far 177 meetings have been held in 56 locations across the country. Delegates from various countries have actively participated in the deliberations. They also have had a glimpse of India’s social, cultural and natural variety. Much progress has been made in the substantive aspects of the G20 agenda. I am sure the Summit Meeting which will be held in one and half months’ time will be a landmark event. The contribution of all of you to this outcome will be significant.
I wish you all the very best for your deliberations over the coming days to ensure that G20 delivers a meaningful outcome on disaster risk reduction for the world.