Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah will address the Inaugural Session of “G20 Conference on Crime and Security in the age of NFTs, AI and Metaverse” in Gurugram, Haryana on 13th July 2023
Home Minister will flag off the Cyber Volunteer Squads from 7 premier educational institutions of India, Shri Amit Shah will also inaugurate an exhibition and release Conference Medallion
Under the leadership of the Prime Minister Shri Narendra Modi and guidance of Union Home Minister Shri Amit Shah, building Cyber Safe India is one of the top priorities of the Ministry of Home Affairs
The two day conference on July 13-14 will bring together over 900 participants from G20 countries, 9 special invitee countries, international bodies and technology leaders and domain experts from India and across the world
The conference is envisaged as an opportunity to forge a global partnership to build a safe cyberspace and to prioritize cybersecurity concerns, it will provide a platform for cutting-edge ideas, knowledge exchange and networking with visionaries around the globe
There will be 6 Technical Sessions and exhibitions to show case national and international products and services being offered by organizations/industries working in the ICT space
11 JUL 2023 5:11PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah will address the Inaugural Session of “G20 Conference on Crime and Security in the age of NFTs, AI and Metaverse” in Gurugram, Haryana on 13th July 2023. Home Minister will also flag off the Cyber Volunteer Squads from 7 premier educational institutions of India. These specially identified volunteers will work to generate cyber awareness in the society, identify and report harmful content and render technical assistance for making the society cyber safe. Shri Amit Shah will also inaugurate an exhibition and release Conference Medallion. The two day conference on 13-14 July 2023 will bring together over 900 participants from G20 countries, 9 special invitee countries, international bodies and technology leaders and domain experts from India and across the world.
Under the leadership of the Prime Minister Shri Narendra Modi and guidance of Union Home Minister Shri Amit Shah, building Cyber Safe India is one of the top priorities of the Ministry of Home Affairs. The conference is envisaged as an opportunity to forge a global partnership to build a safe cyberspace and to prioritize cybersecurity concerns. The proceedings will focus around cyber security and measures to counter cybercrime in the context of new and emerging technologies like Non Fungible Tokens (NFT), Artificial Intelligence (AI) and Metaverse.
Cybersecurity has become an essential aspect of security related affairs internationally, which requires adequate focus owing to its economic and geopolitical implications. Enhanced focus on cybersecurity at G20 forum can positively contribute in ensuring the security and integrity of critical information infrastructure and digital public platforms. The deliberations on cybersecurity and cybercrime prevention at the G20 forum will also help in development of information sharing framework.
The “G20 Conference on Crime and Security in the age of NFTs, AI and Metaverse” will provide a platform for cutting-edge ideas, knowledge exchange and networking with visionaries around the globe. Globally acclaimed cyber experts and guest speakers representing legal fraternity, academia, training institutions, financial intermediaries, Fintech, social media intermediaries, Information and Communication Technology, cyber forensics, regulators, startups, Over The Top (OTT) service providers, E-commerce companies and others will participate in the conference. Representatives from all Central Ministries, Organizations and Agencies and Chief Secretaries, Administrators and Director Generals of Police of all States/Union Territories will also participate in the conference.
The conference will begin with a Plenary Session on 13th July 2023 followed by Inaugural Session. During the two day conference there will be 6 Technical Sessions on following subjects:
1. Internet Governance - National Responsibility and Global Commons
2. Securing DPI amidst Unprecedented Scale of Digitization: Design, Architecture, Policies & Preparedness
3. Extended Reality, Metaverse and Future of Digital Ownership– Legal and Regulatory Framework
4. AI : Challenges Opportunities and Responsible Use
5. Connecting the Dots: Challenges of Crypto Currency & Darknet
6. Criminal Use of ICT: Evolving a Framework for International Cooperation
Alongside the conference, there will be exhibitions to show case national and international products and services being offered by organizations/industries working in the ICT space. The conference will conclude on 14th July with Valedictory Session, which will be addressed by the Union Minister of Electronics and Information Technology Shri Ashwini Vaishnav.
The conference is being organized by the Ministry of Home Affairs in partnership with Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY), Ministry of External Affairs (MEA), National Security Council Secretariat (NSCS), Department of Telecom (DoT) and the Central Bureau of Investigation (CBI) apart from Interpol and United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC). The other partners include Rashtriya Raksha University (RRU), National Forensic Sciences University (NFSU), Data Security Council of India (DSCI), National Law School of India University (NLSIU) Bangalore and Amrita Vishwa Vidyapeetham.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
জুলাই ১৩,২০২৩ দা হরিয়ানাগী গুরুগ্রামদা য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তর অমসুং কোওপরেসন মিনিস্তর শ্রী অমিত সাহনা ‘এন.এফ.তি, এ.আই অমসুং মেতভর্সগী মতম অসিদা ক্রাইম অমসুং সেকুরিতিগী জি-২০ মীফম’ হৌদোকপা থৌরমদা ৱা ঙাংগনি
ভারতকী মমিং লৈরিবা মহৈলোয়শঙ ৭গী সাইবর ভোলুন্তিয়ার স্কাদশিং হোম মিনিস্তরনা লমথাগনি, শ্রী অমিত সাহনা একজিবিসন অমা হাংদোক্কনি অমসুং কনফরেন্স মেদালিয়ন ফোঙগনি
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা অমসুং য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তর শ্রী অমিত সাহাগী লমজিং মখাদা, হোম মিনিস্ত্রিগী মরুওইবা থবকশিংগী মনুংদা সাইবরগী অশোই-অঙাম থোক্তবা ভারত অমা শেমগৎপা অসি পান্দম অমনি
জুলাই ১৩-১৪গী নুমিৎ নিনীগী মীফম অসিদা জি-২০ লৈবাকশিং, অখন্নবা চেবাউ পীদুনা শরুক য়াবা লৈবাক ৯, মালেমগী লুপশিং অমসুং তেক্নোলোজিগী লুচিংবশিং অমসুং ভারত অমসুং মালেমগী হিরম কয়াগী অখঙ-অহৈ চাউরাক্না ৯০০ হেন্না পুনগনি
অশোই-অঙাম থোক্তবা সাইবরস্পেস অমা শেমগৎনবা অমসুং সাইবরসেকুরিতিগা মরী লৈনবশিং মরুওইনা লৌনবা মালেমগী ওইনা পুন্না থবক তৌমিন্নবগী খুদোংচাবা অমা পীনবা মীফম অসিনা পান্দম থম্লি, মীফম অসিনা মালেম শীনবা থুংনা অনৌবা ৱাখল্লোনশিং, লৌশিং পীথোক-পীশিন তৌনবা অমসুং নেতৱার্কিং শেম্নবা মফম অমা পীরগনি
তেক্নিকেল সেসন ৬ লৈগনি অমসুং একজিবিসনশিংদা লৈবাক অসিগী অমসুং মালেমগী পোৎথোকশিং উৎকনি অমসুং আই.সি.তিগী লমদা লুপশিং/ইন্দস্ত্রিশিংনা পীরিব
11 JUL 2023 5:11PM by PIB Imphal
জুলাই ১৩,২০২৩ দা হরিয়ানাগী গুরুগ্রামদা য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তর অমসুং কোওপরেসন মিনিস্তর শ্রী অমিত সাহনা ‘এন.এফ.তি, এ.আই অমসুং মেতভর্সগী মতম অসিদা ক্রাইম অমসুং সেকুরিতিগী জি-২০ মীফম’ হৌদোকপা থৌরমদা ৱা ঙাংগনি। ভারতকী মমিং লৈরিবা মহৈলোয়শঙ ৭গী সাইবর ভোলুন্তিয়ার স্কাদশিং হোম মিনিস্তরনা লমথাগনি। শ্রী অমিত সাহনা একজিবিসন অমা হাংদোক্কনি অমসুং কনফরেন্স মেদালিয়ন ফোঙগনি। জুলাই ১৩-১৪গী নুমিৎ নিনীগী মীফম অসিদা জি-২০ লৈবাকশিং, অখন্নবা চেবাউ পীদুনা শরুক য়াবা লৈবাক ৯, মালেমগী লুপশিং অমসুং তেক্নোলোজিগী লুচিংবশিং অমসুং ভারত অমসুং মালেমগী হিরম কয়াগী অখঙ-অহৈ চাউরাক্না ৯০০ হেন্না পুনগনি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা অমসুং য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তর শ্রী অমিত সাহাগী লমজিং মখাদা, হোম মিনিস্ত্রিগী মরুওইবা থবকশিংগী মনুংদা সাইবরগী অশোই-অঙাম থোক্তবা ভারত অমা শেমগৎপা অসি পান্দম অমনি। অশোই-অঙাম থোক্তবা সাইবরস্পেস অমা শেমগৎনবা অমসুং সাইবরসেকুরিতিগা মরী লৈনবশিং মরুওইনা লৌনবা মালেমগী ওইনা পুন্না থবক তৌমিন্নবগী খুদোংচাবা অমা পীনবা মীফম অসিনা পান্দম থম্লি। অনৌবা তেক্নোলোজিশিং হায়বদি নন ফঞ্জিবল তোকন্স(এন এফ তি), আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্ত(এ আই) অমসুং মেতাভর্সদা সাইবরক্রাইম থেংননবা পাম্বৈশিং অমসুং সাইবর সেকুরিতিগী লমদা মীফম অদুদা মীৎয়েং থমগনি।
সাইবরসেকুরিতি অসি মালেমগী ওইনা সেকুরিতিগা মরী লৈনবা তঙাইফদবা থবক অমা ওইরে, মসিনা শেন-থুম অমসুং মালেমগী রাজনিতিগী ওইবা থবকশিংদা চৈথেং পীবা মরম্না মতিক চানা মীৎয়েং চঙবা দরকার ওই। জি-২০ ফোরমদা সাইবরসেকুরিতিদা মীৎয়েং চঙবা হেনগৎপা অসিনা মরুওইবা ই-পাউগী ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং দিজিতেল পব্লিক প্লেতফোর্মশিংদা সেকুরিতি হেনগৎহনবা ঙমগনি। জি-২০ ফোরমদা সাইবরসেকুরিতি অমসুং সাইবর ক্রাইম ঙাকথোক্নবা খন্ন-নৈনবা অসিনা ই-পাউ পীথোক-পীশিন তৌনবগী থবক চাউখৎহনবদা মতেং পাংগনি।
‘এন.এফ.তি, এ.আই অমসুং মেতভর্সগী মতম অসিদা ক্রাইম অমসুং সেকুরিতিগী জি-২০ মীফম’ অসিনা মালেম শীনবা থুংনা অনৌবা ৱাখল্লোনশিং, লৌশিং পীথোক-পীশিন তৌনবা অমসুং নেতৱার্কিং শেম্নবা মফম অমা পীরগনি।
মীফম অদুদা মালেমগী মমিং লৈরিবা সাইবর এক্সপার্তশিং অমসুং আইনগী লমদা থবক তৌরিবা মীওইশিং, অখঙ-অহৈশিং, ত্রেনিং ইন্সতিতুৎশিং, ফিনতেক, সোসিএল মেদিয়াগী লমদা থবক তৌরিবশিং, ইনফোর্মেসন অমসুং কম্মুনিকেসন তেক্নোলোজি, সাইবর ফোরেন্সিকশিং, রিগুলেতরশিং, স্তার্দঅপশিং, ও.তি.তি সর্বিস প্রোভাইদরশিং, ই-কম্মর্স কম্পেনিশিং অমসুং অতোপ্পশিং শরুক য়াগনি। কেন্দ্রগী মিনিস্ত্রিশিং, লুপশিং অমসুং এজেন্সিশিংগী মীহুৎশিং অমসুং চীফ সেক্রেতরিশিং, রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংগী দি.জি.পিশিং মীফম অদুদা শরুক য়াগনি।
জুলাই ১৩,২০২৩দা প্লেনারি সেসন অমগা লোয়ননা মীফম অদু হৌদোক্কনি অমসুং তুংদা মীফম হৌদোকপগী থৌরম পাংথোক্কনি। নুমিৎ নিনীগী মীফম মনুংদা মখাগী হিরমশিং অসিদা তেক্নিকেল সেসন ৬ পাংথোক্কনি :
1. ইন্তরনেত গভর্নান্স-লৈবাক্কী থৌদাং অমসুং মালেমগী ওইবা থবকশিং
2. পাক-চাউরবা দিজিতেলগী থবকশিং মরক্তা দি.পি.আই অশোই-অঙাম থোকহন্দবা; দিজাইন, আর্কিতেক, থৌশিলশিং অমসুং থৌরাং তৌবা
3. রিয়েলিতি, মেতাভর্স অমসুং দিজিতেলগী মপুগী মতাংদা আইন অমসুং কাংলোনশিংগী ঙাক্লৌ
4. এ.আই: শিংনবশিং, খুদোংচাবশিং অমসুং শীজিন্নবগী দাইত্ব
5. দোতশিং শম্নবা: ক্রিপ্তো করেন্সি অমসুং দার্কনেতকী শিংনবশিং
6. অরানবা থবকশিংদা আই.সি.তি শীজিন্নবা: মালেমগী ওইনা মতেং পীননবা ঙাক্লৌ অমা শেমগৎপা
একজিবিসনশিংদা লৈবাক অসিগী অমসুং মালেমগী পোৎথোকশিং উৎকনি অমসুং আই.সি.তিগী লমদা লুপশিং/ইন্দস্ত্রিশিংনা পীরিবা থবকশিং উৎকনি। জুলাই ১৪দা পাংথোক্কদবা মীফম লোইশিনবা থৌরমদা ইলেকত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজিগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী অশ্বিনি বৈষ্ণবনা ৱা ঙাংগনি।
মীফম অসি হোম এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিনা ইলেকত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজি মিনিস্ত্রি, এক্সতর্নেল এফেয়ার্স মিনিস্ত্রি, নেসনেল সেকুরিতি কাউন্সিল সেক্রেতরিয়েত, তেলিকোম দিপার্তমেন্ত, সি.বি.আই, ইন্তরপোল, য়ুনাইতেদ নেসন্স ওফিস ওন দ্রগস এন্দ ক্রাইম(য়ু এন ও দি সি)গা খুৎশম্নদুনা শীনবনি। মীফম অসি শীনবদা শরুক য়ারিবা অতোপ্পশিংদি রাস্ত্রিয়া রক্ষ য়ুনিভর্সিতি, নেসনেল ফোরেন্সিক সাইন্স য়ুনিভর্সিতি, দেতা সেকুরিতি কাউন্সিল ওফ ইন্দিয়া, নেসনেল লো স্কুল ওফ ইন্দিয়া, বেঙ্গালুরু অমসুং অমৃত বিশ্বা ভিদ্যপীথনি।