ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଓ ସହଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା ୧୩ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୩ରେ ହରିୟାଣାର ଗୁରୁଗ୍ରାମ ଠାରେ ‘ଏନଆଇଏଫଟିଏସ, ଏଆଇ ଏବଂ ମେଟାଭର୍ସ ଯୁଗରେ ଅପରାଧ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ଜି-୨୦ ସମ୍ମିଳନୀ’ର ଉଦଘାଟନୀ ଅଧିବେଶନକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବେ
ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତର ୭ ପ୍ରମୁଖ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନରୁ ସାଇବର ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ ସ୍ୱାଡକୁ ସବୁଜ ପତାକା ଦେଖାଇବେ, ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା ଏକ ପ୍ରଦର୍ଶନୀର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ସମ୍ମିଳନୀରେ ପାଚୀନ ପଦକର ଉନ୍ମୋଚନ ମଧ୍ୟ କରିବେ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହାଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ ସାଇବର ସୁରକ୍ଷିତ ଭାରତର ନିର୍ମାଣ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ
ଜୁଲାଇ ୧୩ ଏବଂ ୧୪ରେ ହେବାକୁ ଥିବା ଦୁଇଦିନିଆ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଜି-୨୦ ଦେଶ, ୯ ବିଶେଷ ଆମନ୍ତ୍ରିତ ଦେଶ, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂଗଠନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଗ୍ରଣୀ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ, ଭାରତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ଡୋମେନ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନଙ୍କ ସମେତ ୯୦୦ରୁ ଅଧିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଯୋଗଦେବେ
ଏହି ସମ୍ମିଳନୀର ଉଦେଣ୍ୟ ହେଉଛି ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ ସାଇବା ସ୍ପେସ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ସମ୍ବନ୍ଧିତ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସହଭାଗିତା ଗଠନ କରିବା, ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ସୂଚନା ଆଦାନ-ପ୍ରଦାନ ଏବଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ସମ୍ପନ୍ନ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ସହ ନେଟୱାର୍କିଂ ପାଇଁ ଏକ ମଞ୍ଚ ପ୍ରଦାନ କରିବ
ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ୬ଟି ବୈଷୟିକ ଅଧିବେଶନ ଏବଂ ଆଇସିଟି କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ସଂଗଠନ/ ଶିଳ୍ପ ଦ୍ୱାରା ଜାତୀୟ ତଥା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ
11 JUL 2023 5:11PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସହଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା ୧୩ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୩ରେ ହରିୟାଣାର ଗୁରୁଗ୍ରାମରେ ‘ଏନଆଇଏଫଟିଏସ, ଏଆଇ ଏବଂ ମେଟାଭର୍ସ ଯୁଗରେ ଅପରାଧ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ଜି-୨୦ ସମ୍ମିଳନୀ’ର ଉଦଘାଟନୀ ଅଧିବେଶନକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବେ । ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତର ୭ଟି ପ୍ରମୁଖ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନରୁ ସାଇବର ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ ସ୍କ୍ୱାଡକୁ ସବୁଜ ପତାକା ଦେଖାଇବେ । ଏହା ବିଶେଷ ଭାବରେ ମନୋନୀତ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀମାନେ ସମାଜରେ ସାଇବର ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା, କ୍ଷତିକାରକ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଏବଂ ରିପୋର୍ଟ କରିବା ଏବଂ ସମାଜକୁ ସାଇବର ସୁରକ୍ଷିତ କରିବା ପାଇଁ ବୈଷୟିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ । ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ସମୟରେ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା ଏକ ପ୍ରଦର୍ଶନୀର ଉଦଘାଟନ ମଧ୍ୟ କରିବେ ଏବଂ ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରାଚୀନ ପଦକର ଉନ୍ମୋଚନ କରିବେ । ୧୩ ଏବଂ ୧୪ ଜୁଲାଇରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଏହି ଦୁଇଦିନିଆ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଜି-୨୦ ଦେଶ, ୯ଟି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆମନ୍ତ୍ରିତ ଦେଶ, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂଗଠନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଥିବା ଅଗ୍ରଣୀ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ, ଭାରତ ତଥା ବିଶ୍ୱର ଡୋମେନ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ସମେତ ୯୦୦ରୁ ଅଧିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଯୋଗଦେବେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହାଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ ସାଇବର ସୁରକ୍ଷିତ ଭାରତର ନିର୍ମାଣ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ । ସମ୍ମିଳନୀର ଉଦେଶ୍ୟ ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ ସାଇବର ସ୍ପେସ ତିଆରି କରିବା ଏବଂ ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ସମ୍ବନ୍ଧିତ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ପାଇଁ ବୈଶ୍ୱିକ ସହଭାଗିତା କରିବାକୁ ହେବ । ସମ୍ମିଳନୀ ସମୟରେ ଆଲୋଚନା ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ନନ ଫୁଙ୍ଗିବଲ ଟୋକେନ (ଏନଏଫଟିଏସ), ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ (ଏଆଇ) ଏବଂ ମେଟାଭର୍ସ ଭଳି ନୂତନ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସମ୍ପର୍କରେ ସାଇବର ଅପରାଧର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଉପାୟ ଖୋଜିବ ।
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ଭଳି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିଗରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ଏହାର ଅର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ଭୌଗଳିକ ଜଟିଳତା ହେତୁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଧ୍ୟାନ ଦେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଜି-୨୦ ମଞ୍ଚ ଉପରେ ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ, ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସୂଚନା ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ପବ୍ଲିକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମର ସୁରକ୍ଷା ତଥା ଅକ୍ଷୟତାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ସକାରାତ୍ମକ ଯୋଗଦାନ ନେଇପାରେ । ଜି-୨୦ ମଞ୍ଚ ଉପରେ ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସାଇବର ଅପରାଧକୁ ରୋକିବା ଉପରେ ବିଚାରବିମର୍ଶ ଦ୍ୱାରା ସୂଚନା ବାଣ୍ଟିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।
‘ଏନଏଫଟିଏସ ଏବଂ ଏଆଇ ମେଟାଭର୍ସ ଯୁଗରେ ଅପରାଧ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ଜି-୨୦ ସମ୍ମିଳନୀ’ ବିଶ୍ୱର ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ସମ୍ପନ୍ନ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ସହ ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ସୂଚନା ଆଦାନ-ପ୍ରଦାନ ଏବଂ ନେଟୱାର୍କିଂ ପାଇଁ ଏକ ମଞ୍ଚ ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ଆଇନ କ୍ଷେତ୍ର, ଏକାଡେମୀ, ତାଲିମ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ, ଆର୍ଥିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ, ଫିଣ୍ଡେକ, ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ସଂସ୍ଥା, ସୂଚନା ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ସାଇବର ଫରେନସିକ ନିୟାମକ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ, ସବୁଠାରୁ ଶୀର୍ଷରେ (ଓଟିଟି) ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀ, ଇ-ବାଣିଜ୍ୟ କମ୍ପାନିଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଯୋଗଦେବେ । ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସାଇବର ବିଶେଷଜ୍ଞ ଏବଂ ଅତିଥି ବକ୍ତାଙ୍କ ସମେତ ଅନ୍ୟମାନେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ । ସମସ୍ତ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ସଂଗଠନ ଏବଂ ଏଜେନ୍ସିର ପ୍ରତିନିଧି ତଥା ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ, ପ୍ରଶାସକ ଏବଂ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ, କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ ।
ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ୧୩ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୩ରେ ପ୍ଲେନାରୀ ଅଧିବେଶନ ସହିତ ଆରମ୍ଭ ହେବ ଏବଂ ପରେ ଉଦଘାଟନୀ ଅଧିବେଶନ ଆରମ୍ଭ ହେବ । ଦୁଇଦିନିଆ ସମ୍ମିଳନୀରେ ନିମ୍ନଲିଖିତ ବିଷୟଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ୬ଟି ବୈଷୟିକ ଅଧିବେଶନ ହେବ ।
୧. ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ଶାସନ- ଜାତୀୟ ଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ଗ୍ଲୋବାଲ କମନ୍ସ ।
୨. ଡିଜିଟାଇଜେସନର ଅଦୃଶ୍ୟ ମାପ ମଧ୍ୟରେ ଡିପିଆଇକୁ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବା- ଡିଜାଇନ, ସ୍ଥାପତ୍ୟ, ନୀତି ଏବଂ ପ୍ରସ୍ତୁତି ।
୩. ଡିଟିଟାଲ ମାଲିକାନର ବିସ୍ତାରିତ ବାସ୍ତବତା, ମେଟାଭର୍ସ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ- ଆଇନଗତ ଏବଂ ନିୟାମକ ଢାଞ୍ଚା ।
୪. ଏଆଇ- ଆହ୍ୱାନ, ସୁଯୋଗ ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବହାର ।
୫. ବିନ୍ଦୁଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଯୋଗ କରିବା- କ୍ରିପ୍ଟୋ କରେନ୍ସି ଏବଂ ଡାର୍କନେଟର ଆହ୍ୱାନ ।
୬. ଆଇସିଟିର ଅପରାଧିକ ବ୍ୟବହାର- ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଏବଂ ଢାଞ୍ଚାର ବିକାଶ ।
ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ୬ଟି ବୈଷୟିକ ଅଧିବେଶନ ଏବଂ ଆଇସିଟି କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ସଂଗଠନ/ ଶିଳ୍ପ ଦ୍ୱାରା ଜାତୀୟ ତଥା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ସେବାଗୁଡ଼ିକର ଏକ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ମଧ୍ୟ ହେବ । କେନ୍ଦ୍ର ଇଲେକଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ୧୪ ଜୁଲାଇରେ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀର ସମାପନ ଅଧିବେଶନକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବେ ।
ଏହି ସମ୍ମିଳନୀର ଆୟୋଜନ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଇଲେକଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଏମଇଏ) ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦ ସଚିବାଳୟ (ଏନଏସସିଏସ), ଦୂରସଂଚାର ବିଭାଗ (ଡିଓଟି) ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଅନୁସନ୍ଧନ ବ୍ୟୁରୋ (ସିବିଆଇ) ବ୍ୟତୀତ ଇଣ୍ଟରପୋଲ ଏବଂ ଡ୍ରଗ୍ସ ଓ ଅପରାଧ ଉପରେ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ (ୟୁଏନଓଡିସି) ସହିତ ମିଳିତ ଭାବେ କରାଯାଉଛି । ସମ୍ମିଳନୀରେ ଅନ୍ୟ ସହଭାଗିତାରେ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସୁରକ୍ଷା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ (ଆରଆରଭି), ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଫରେନସିକ ବିଜ୍ଞାନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ (ଏଏଫଏସୟୁ), ଡାଟା ସିକ୍ୟୁରିଟୀ କାଉନସିଲ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ (ଡିଏସସିଆଇ), ନାସନାଲ ଲ’ସ୍କୁଲ୍ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ୟୁନିଭର୍ସିଟି (ଏନଏଲଏସଆଇୟୁ), ବାଙ୍ଗାଲୋର ଏବଂ ଅମୃତା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାପୀଠ ସାମିଲ ଅଛି

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah will address the Inaugural Session of “G20 Conference on Crime and Security in the age of NFTs, AI and Metaverse” in Gurugram, Haryana on 13th July 2023
Home Minister will flag off the Cyber Volunteer Squads from 7 premier educational institutions of India, Shri Amit Shah will also inaugurate an exhibition and release Conference Medallion
Under the leadership of the Prime Minister Shri Narendra Modi and guidance of Union Home Minister Shri Amit Shah, building Cyber Safe India is one of the top priorities of the Ministry of Home Affairs
The two day conference on July 13-14 will bring together over 900 participants from G20 countries, 9 special invitee countries, international bodies and technology leaders and domain experts from India and across the world
The conference is envisaged as an opportunity to forge a global partnership to build a safe cyberspace and to prioritize cybersecurity concerns, it will provide a platform for cutting-edge ideas, knowledge exchange and networking with visionaries around the globe
There will be 6 Technical Sessions and exhibitions to show case national and international products and services being offered by organizations/industries working in the ICT space
11 JUL 2023 5:11PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah will address the Inaugural Session of “G20 Conference on Crime and Security in the age of NFTs, AI and Metaverse” in Gurugram, Haryana on 13th July 2023. Home Minister will also flag off the Cyber Volunteer Squads from 7 premier educational institutions of India. These specially identified volunteers will work to generate cyber awareness in the society, identify and report harmful content and render technical assistance for making the society cyber safe. Shri Amit Shah will also inaugurate an exhibition and release Conference Medallion. The two day conference on 13-14 July 2023 will bring together over 900 participants from G20 countries, 9 special invitee countries, international bodies and technology leaders and domain experts from India and across the world.
Under the leadership of the Prime Minister Shri Narendra Modi and guidance of Union Home Minister Shri Amit Shah, building Cyber Safe India is one of the top priorities of the Ministry of Home Affairs. The conference is envisaged as an opportunity to forge a global partnership to build a safe cyberspace and to prioritize cybersecurity concerns. The proceedings will focus around cyber security and measures to counter cybercrime in the context of new and emerging technologies like Non Fungible Tokens (NFT), Artificial Intelligence (AI) and Metaverse.
Cybersecurity has become an essential aspect of security related affairs internationally, which requires adequate focus owing to its economic and geopolitical implications. Enhanced focus on cybersecurity at G20 forum can positively contribute in ensuring the security and integrity of critical information infrastructure and digital public platforms. The deliberations on cybersecurity and cybercrime prevention at the G20 forum will also help in development of information sharing framework.
The “G20 Conference on Crime and Security in the age of NFTs, AI and Metaverse” will provide a platform for cutting-edge ideas, knowledge exchange and networking with visionaries around the globe. Globally acclaimed cyber experts and guest speakers representing legal fraternity, academia, training institutions, financial intermediaries, Fintech, social media intermediaries, Information and Communication Technology, cyber forensics, regulators, startups, Over The Top (OTT) service providers, E-commerce companies and others will participate in the conference. Representatives from all Central Ministries, Organizations and Agencies and Chief Secretaries, Administrators and Director Generals of Police of all States/Union Territories will also participate in the conference.
The conference will begin with a Plenary Session on 13th July 2023 followed by Inaugural Session. During the two day conference there will be 6 Technical Sessions on following subjects:
1. Internet Governance - National Responsibility and Global Commons
2. Securing DPI amidst Unprecedented Scale of Digitization: Design, Architecture, Policies & Preparedness
3. Extended Reality, Metaverse and Future of Digital Ownership– Legal and Regulatory Framework
4. AI : Challenges Opportunities and Responsible Use
5. Connecting the Dots: Challenges of Crypto Currency & Darknet
6. Criminal Use of ICT: Evolving a Framework for International Cooperation
Alongside the conference, there will be exhibitions to show case national and international products and services being offered by organizations/industries working in the ICT space. The conference will conclude on 14th July with Valedictory Session, which will be addressed by the Union Minister of Electronics and Information Technology Shri Ashwini Vaishnav.
The conference is being organized by the Ministry of Home Affairs in partnership with Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY), Ministry of External Affairs (MEA), National Security Council Secretariat (NSCS), Department of Telecom (DoT) and the Central Bureau of Investigation (CBI) apart from Interpol and United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC). The other partners include Rashtriya Raksha University (RRU), National Forensic Sciences University (NFSU), Data Security Council of India (DSCI), National Law School of India University (NLSIU) Bangalore and Amrita Vishwa Vidyapeetham.