Ministry of Women and Child Development
Scheme of WCD Ministry under Nirbhaya Fund for Critical care and Support to POCSO victims
11 JUL 2023 1:08PM by PIB Delhi
Under Nirbhaya Fund, a scheme of Ministry of Women &Child Development namely Scheme for critical care and support for accessing justice to rape gang rape survivors and minor girls who get pregnant was appraised at the total cost of Rs.74.10 cr. The scheme aims at providing shelter, food & daily needs, safe transportation for attending court hearings and legal aid to the minor girls who have been abandoned by the family due to forced pregnancy, either due to rape/ gang rape or due to any other reason, and have no other means to support themselves.
In the year 2021, the National Crime Records Bureau reported 51,863 cases under the POCSO Act. Out of these, 64% (33,348) cases were reported under section 3 and 5 (penetrative sexual assault and aggravated penetrative sexual assault respectively).
Further analysis of this data shows that out of total 33,348 cases reported under section 3 and 5 of the Act 99% (33.036) cases were committed against girls. In many of these cases, girls become pregnant and bear several physical and mental health concerns, which are further aggravated when they are disowned or abandoned by their own families or are orphan.
Objectives of the Scheme are :
1. To provide integrated support and assistance to girl child victims under one roof and
2. To facilitate immediate, emergency and non-emergency access to a range of services including access to education, police assistance, medical (also comprising maternity, neo-natal and infant care), psychological and mental counselling legal support and insurance cover for the girl child victim and her new-born under one roof to enable access to justice and rehabilitation of such girl child victims.
The eligibility criteria are :
• Any girl below the age of 18 years, who is a victim of:
• · Penetrative Sexual Assault - Section 3 of the POCSO Act,
• · Aggravated Penetrative Sexual Assault - Section 5 of the POCSO Act,
• · Section 376, 376A-E of Indian Penal Code, 1860 (IPC)
• And has become pregnant due to such assault or rape is covered under the Scheme. Such girl child victim should be:
• An orphan or
• Abandoned by the family or
• Does not wish to live with the family
It is not mandatory for the girl child victim to have a copy of the FIR for availing the benefits under the Scheme. However, it shall be the responsibility of the persons responsible for the implementation of the Scheme to ensure that information is provided to the police and FIR is registered.
Procedure to be followed by Child Care Institutions (CCIs ) Children's Home
The person-in-charge of the Home shall provide a separate safe space for the girl child as her needs are different from other children residing in the Home. A case worker shall be immediately designated or appointed by the person-in-charge for taking care of the girl child. Separate funds shall be provided to the Home for the care and protection of the girl.
Under Mission Vatsalya guidelines provisions of dedicated CCIs for POCSO Victims will also be made for proper rehabilitation and for support of POCSO Victims.

নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়
নিরভায়া ফন্দ ফোর ক্রিতিকেল কেয়র এন্দ সপ্পোর্ত তু পোক্সো ভিক্তিম্সকী মখাদা দব্লিউ.সি.দি. মন্ত্রালয়গী স্কীম
11 JUL 2023 1:08PM by PIB Imphal
নিরভায়া ফন্দগী মখাদা মীরোলহৌরবা গেং রেপ সর্ভাইবর অমদি নুপীমচাশিংগী ওইবা স্কীম ফোর ক্রিতিকেল কেয়র এন্দ সপ্পোর্ত ফোর এসেসিং জস্তিস তু রেপ কৌবা ৱুমেন এন্দ চাইল্দ দিভেলপমেন্ত মন্ত্রালয়গী স্কীম অমা পুন্না লুপা করোর ৭৪.১০ চঙনা পায়খৎখ্রে‍। স্কীম অসিনা রেপ/ গেং রেপ নৎত্রগা মরম অমনা মরম ওইরগা নমফুদা মীরোনখিবদগী ইমুং মনুংদা ইন্থোকপিরবা, অমদি অতৈ পাম্বৈ অমত্তা লৈত্রবা অঙাং নুপীমচাশিংদা লৈফম-চাফম, চীঞ্জাক অমদি নোংমগী চঙদ্রবা য়াদ্রবা মচাকশিং, কোর্ত হীয়রিং য়াওবা চৎপদা শাফগদবা মওংদা চত্থোক চৎশিন তৌনবা অমদি আইনগী মতেঙ ফংহন্নবা পান্দম থম্লি‍।
ইং ২০২১দা, নেস্নেল ক্রাইম রেকোর্দ ব্যুরোনা পোক্সো এক্তকী মখাদা কেস ৫১,৮৬৩ রিপোর্ত তৌরকখি‍। মসিগী মনুংদা, ৬৪% (৩৩,৩৪৮) সেক্সন ৩ অমদি ৫কী মখাদা (মথঙশিৎনা পিনেত্রেতিব সেক্সুএল এসোল্ত অমদি এগ্রেবেতেদ পিনেত্রেতিব সেক্সুএল এসোল্ত) রিপোর্ত তৌরকপনি‍।
হায়রিবা দেতা অসি মখা তানা নৈনবদা, এক্ত অসিগী সেক্সন ৩ অমসুং ৫গী মখাদা রিপোর্ত তৌরকখিবা কেস ৩৩,৩৪৮গী মনুংদা ৯৯# (৩৩,০৩৬) দি নুপীমচাশিংদা চত্থখিবনি হায়বা উৎলি‍। অয়াম্বা কেসশিংদা নুপীমচাশিং মীরোল্লকই অমদি হকচাঙগী অমদি পুক্নিংগী ওইবা চরাংনবা ফীভম কয়া থেংনদুনা মখোয়গী ইমুং মনুংনা ইন্থোরকপা য়াওরকপা নৎত্রগা মমা মপা লৈজদ্রবা মীওইশিংদদি হেন্না ফীভম চাহন্দে‍।
স্কীম অসিগী পান্দমদি:
১. মফম অমদা অঙাং নুপীমচা ভিক্তিমশিংদা অপুনবা ঙাক্লৌ অমদি তেঙবাং পীবা অমদি
২. অসিগুম্বা অঙাং নুপীমচা ভিক্তিমশিংদা অচুম্বা ৱায়েল ফংহন্নবা অমদি রিহেবিলিতেসন পীননবগীদমক মফম অমদা মহৈ মশিং তমহনবা, পুলিসকী তেঙবাং, অনা লায়েং (মেতর্নিতী, নিও-নেতল অমদি ইনফেন্ত কেয়রসু য়াওরগা), সাইকোলোজিকেল অমদি মেন্তেল কাউন্সেল্লিং, আইনগী ঙাক্লৌ অমদি অঙান নুপীমচা ভিক্তিম অমসুং মহাক্কী নৌনা পোক্লক্কদৌরিবা মচাগী ইন্স্যুরেন্স কভর য়াওনা সর্ভিস মখল কয়াগী খুদক্কী, ইমর্জেন্সী অমদি নন-ইমর্জেন্সী এক্সেস ফংহনবনি‍।
ইলিজিবিলিতা ক্রাইতেরিয়াশিংদি:
• মখাগীশিং অসিগী ভিক্তিম ওইরবা চহি ১৮ মখাগী নুপীমচা অমা হেক্তা
• পিনেত্রেতিব সেক্সুএল এসোল্ত – পোক্সো এক্তকী সেক্সন ৩
• এগ্রেবেতেদ পিনেত্রেতিব সেক্সুএল এসোল্ত – পোক্সো এক্তকী সেক্সন ৫
• ইন্দিয়ন পেনেল কোদ, ১৮৬০ (আই.পি.সি.)গী সেক্সন ৩৭৬, ৩৭৬এ-ই
• অসিগুম্বা এসোল্ত নৎত্রগা রেপনা মরম ওইরগা মীরোল্লক্লবা নুপীমচাশিং স্কীম অসিগী মখাদা কোনশিল্লি‍। অদুগুম্বা নুপীমচাশিং অদুনা ওইগদবা ফীভমদি:
• মমা মপা লৈজদ্রবা নৎত্রগা
• ইমুং মনুংনা ইন্থোকপিরবা নৎত্রগা
• ইমুংগা পুন্না লৈমিন্নবা পামদ্রবা
স্কীম অসিগী মখাদা কান্নবশিং অসি লৌনবগীদমক অঙাং নুপীমচা অসিনা এফ.আই.আর.গী কোপী অমা পায়বা তঙায় ফদে‍। অদুম ওইনমক, হায়রিবা ৱাফম অসি পুলিসতা ফংহনবা অমদি এফ.আই.আর. রেজিস্তর তৌহনবগী দাইত্য স্কীম অসিবু পায়খৎলিবা মীওইশিং অদুগী থৌদাং ওইগদবনি‍।
চাইল্দ কেয়র ইন্সতিত্যুসন্স (সি.সি.আই.) চীলদ্রেন্স হোমশিংনা ইনগদবা থৌওংশিং
হোমগী ইন-চার্জ পুরিবা মীওইদুনা হোম অদুদা লৈরিবা অঙাং অতৈদগী অসিগুম্বা নুপীমচাশিং অসিগী মথৌ তাবা খেন্নবনা তোখায়বা শাফগদবা মফম অমা পীবিগদবনি‍। হায়রিবা অঙাং নুপীমচা অদুগী চেকশিন থৌরাং লৌখৎনবা অমদি য়েংশিন্নবা ইন-চার্জ পুরিবা মীওইদুনা খুদক্তা কেস ৱর্কর অমা হাপকদবনি‍। নুপীমচা অদু শেন্ননবা অমদি ঙাকথোক্নবা তোঙানবা ফন্দ হোম অদুদা পীগনি‍।
পোক্সো ভিক্তিমশিং মওং চুম্না রিহেবিলিতেসন তৌনবা অমদি ঙাক্লৌ পীনবগীদমক পোক্সো ভিক্তিমশিংগী দেদিকেতেদ সি.সি.আই.শিংগী প্রোভিজনশিং মিসন বতসল্যাগী পথাপকী মখাদা শেমগনি‍।