Prime Minister's Office
PM launches National Sickle Cell Anaemia Elimination Mission in Shahdol, Madhya Pradesh
Distributes sickle cell genetic status cards to beneficiaries
Starts distribution of about 3.57 crore AB-PMJAY cards in Madhya Pradesh
500th birth anniversary of Rani Durgavati will be celebrated at national level
“Campaign for elimination of Sickle Cell Anaemia will become a key mission of the Amrit Kaal”
“For us, the Adivasi community is not just an electoral number but a matter of great sensitivity and emotion”
“Beware of false guarantees as they are given by the people with ‘Niyat mein Khot aur Gareeb par Chot’ (evil intentions and the tendency to hurt the poor)”
01 JUL 2023 5:31PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi launched the National Sickle Cell Anaemia Elimination Mission in Shahdol, Madhya Pradesh today and distributed sickle cell genetic status cards to the beneficiaries. The Prime Minister also kickstarted the distribution of about 3.57 crore Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB-PMJAY) cards in Madhya Pradesh. During the programme, the Prime Minister honoured Rani Durgavati the ruling queen of Gondwana in the mid-16th century.
Addressing the gathering, the Prime Minister paid tributes to Rani Durgavati and said that the National Sickle Cell Anaemia Elimination Mission inspired by her is being initiated today. He also mentioned that 1 crore Ayushman Cards are being issued to the people of Madhya Pradesh. The Prime Minister underlined that the biggest beneficiaries of the two major efforts are the people of Gond, Bhil and other Adivasi societies. He congratulated the people and the double-engine government of Madhya Pradesh on the occasion.
The Prime Minister said that today, from the land of Shahdol, the nation is taking a big pledge of securing the lives of the people from the tribal communities, a resolution of freedom from Sickle Cell Anaemia and saving the lives of 2.5 lakh children and families that are affected by the disease. Recalling his personal experience with the tribal communities, the Prime Minister underlined the painful symptoms and genetic origin of Sickle Cell Anaemia.
The Prime Minister lamented the fact that no attention was paid towards the issue of Sickle Cell Anaemia for the past 70 years even though more than 50 percent of Sickle Cell Anaemia cases in the world arise in India itself. He highlighted the indifference of the past governments towards the Adivasi communities and stated that it was the present government that went on to find a solution for this. For the present government, the Prime Minister said, the Adivasi community is not just an electoral number but a matter of great sensitivity and emotion. The Prime Minister informed that he has been putting in efforts in this direction way before he first became the Chief Minister of Gujarat where he and the present Governor of Madhya Pradesh, Shri Mangubhai C Patel would visit Adivasi communities and create awareness about Sickle Cell Anaemia. He also recalled starting various campaigns in the state as the Chief Minister of Gujarat. He further informed about seeking help from a Nobel Prize-winning scientist during his visit to Japan as the Prime Minister of India.
The Prime Minister said that this campaign for elimination of Sickle Cell Anaemia will become a key mission of the Amrit Kaal. He expressed the determination to free the tribal communities and the country from the menace of Sickle Cell Anaemia by 2047. He underlined the need for a coordinated approach of government, health personnel and tribals. He informed that blood banks are being established for the patients, arrangement for bone marrow transplant is being enhanced, and screening of Sickle Cell Anaemia is being revamped. He asked the people to come forward for screening.
The Prime Minister said that disease affects the entire family as disease pushes the family into the web of penury. Referring to his own background of poverty, the Prime Minister said that the government knows this pain and is sensitive about helping the patients. These efforts have reduced the cases of TB and the country is working to eliminate TB completely by 2025. Giving facts about the incidence of various diseases, the Prime Minister said in 2013, there were 11,000 cases of Kala Azar, now they have been reduced to less than a thousand. In 2013 there were 10 lakh cases of Malaria which have now come down to less than 2 lakhs in 2022. Similarly, leprosy cases have come down from 1.25 lakh to 70-75 thousand.
“The present Government strives to not only reduce ailments but also minimize the expenses on any ailment”, the Prime Minister remarked as he highlighted the Ayushman Bharat Scheme which has significantly reduced the financial burden on the people due to medical expenses. He informed that 1 crore beneficiaries have been handed Ayushman cards today which will act as an ATM card worth 5 lakh rupees for the poor who have to pay a visit to the hospital. “Be it any part of India, you can show them this card and get free treatment worth 5 lakh rupees”, Shri Modi asserted.
The Prime Minister informed that about 5 crore patients have availed free treatment under the Ayushman Scheme, in the entire country, saving more than one lakh crore rupees of patients. This Ayushman Card is the guarantee of eliminating the biggest worry of the poor. No one has given this guarantee of 5 lakh rupees in the past, it is this government, it is Modi, that has given this guarantee”, the Prime Minister said.
The Prime Minister warned about those who are offering false guarantees and asked the people to identify their shortcomings. Referring to the guarantee of free electricity, the Prime Minister said that it implies that the cost of electricity will rise. Similarly, when a government is offering free rides, it means that the transport system of the state is about to be destroyed, when promises are made for higher pensions, it is a clear indication that the salaries of its employees would be delayed. He also referred to cheap petrol prices on offer and said that it only means increased tax rates for the people. Upon guarantees of employment, the Prime Minister said it is a surety that the newly introduced policies will destroy the industries in the state. Talking a sharp jibe at the opposition, the Prime Minister said, “The meaning of some political parties is ‘Niyat mein Khot aur Gareeb par Chot’ (evil intentions and the tendency to hurt the poor). In the past 70 years, the previous governments could barely put food on the table for the poor, but the present government is turning the tables by providing a guarantee of free food grains to 80 crore families through Garib Kalyan Yojna”. He also touched upon providing health security to 50 crore beneficiaries through Ayushman Yojna, free gas connections to 10 crore women beneficiaries of Ujjwala Yojna, and loans to 8.5 crore beneficiaries through the Mudra Yojna.
The Prime Minister also talked about the anti-tribal policies of the past. The Prime Minister said that the new National Education Policy has addressed the challenge of language before the tribal students. He lamented the opposition of NEP by the people who gave false guarantees. He informed about more than 400 new Eklavya Schools that are providing residential schooling to tribal kids. 24,000 such students are getting education in Madhya Pradesh alone.
As opposed to the earlier neglect, the Prime Minister said that the current government gave priority to tribal communities by creating a separate Ministry for Tribal Welfare and increasing the budget of the Ministry three times. 20 lakh titles have been distributed under Forest Rights Act. Unlike earlier loot, Shri Mddi continued, tribal communities were given their rights and their traditions were honoured by events like Aadi Mahotsav.
Continuing with honouring the tribal heritage, the Prime Minister talked about steps taken in the last 9 years. He listed steps like declaring 15 November, the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda as Janjatiya Gaurav Diwas and museums dedicated to various tribal freedom fighters. He also noted the attitude of many political parties on the election of a tribal woman to the post of the President of India. Giving local examples the Prime Minister highlighted the earlier practice of naming institutions after a single family even in the tribal areas and gave the example of the Shivraj Singh government naming Chhindwara University after great Gond Revolutionary Raja Shankar Shah and naming Patalpani station after Tantya Mama. He also mentioned that the current government rectified the neglect and disrespect of Gond leaders like Shri Dalveer Singh.
The Prime Minister announced that the 500th birth anniversary of Rani Durgavati will be celebrated by the government of India at national level. A film will be made on her life and a commemorative coin and postal stamp will be issued.
Concluding the address, the Prime Minister asked for the cooperation and blessings of the people to continue these efforts even further. He expressed confidence that the blessings and inspiration of Rani Durgavati will enable Madhya Pradesh to soar to new heights of development and together realize the dream of a developed India.
Governor of Madhya Pradesh, Shri Mangubhai C Patel, Chief Minister of Madhya Pradesh, Shri Shivraj Singh Chauhan, Union Minister for Health and Family Welfare, Dr Mansukh Mandaviya, Union Ministers of States, Members of Parliament, Ministers from Government of Madhya Pradesh and Members of Legislative Assembly were among those present on the occasion.
Background
The Mission aims to address the pressing health challenges posed by sickle cell disease, particularly among the tribal population. The launch will mark a crucial milestone in the Government’s ongoing efforts to eliminate sickle cell disease as a public health problem by 2047. The National Sickle Cell Anaemia Elimination Mission was announced in the Union Budget 2023. This will be implemented in 278 districts of 17 high-focus states in the country namely Gujarat, Maharashtra, Rajasthan, Madhya Pradesh, Jharkhand, Chhattisgarh, West Bengal, Odisha, Tamil Nadu, Telangana, Andhra Pradesh, Karnataka, Assam, Uttar Pradesh, Kerala, Bihar, and Uttarakhand.
The Prime Minister also kickstarted the distribution of about 3.57 crore Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB-PMJAY) cards in Madhya Pradesh. The ceremony for the distribution of Ayushman cards is being organized at Urban bodies, Gram panchayats and Development Blocks across the state. The Ayushman card distribution campaign is a step towards realizing the Prime Minister's vision of reaching out to every beneficiary to ensure 100 percent saturation of welfare schemes.
During the programme, the Prime Minister honoured Rani Durgavati, the ruling queen of Gondwana in the mid-16th century. She is remembered as a brave, fearless and courageous warrior who fought for freedom against the Mughals.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মধ্যপ্ৰদেশৰ শ্বাহদলত ৰাষ্ট্ৰীয় ছিকেল চেল এনিমিয়া নিৰ্মূলকৰণ অভিযান আৰম্ভ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
হিতাধিকাৰীসকলক ছিকেল চেল জেনেটিক ষ্টেটাছ কাৰ্ড বিতৰণ কৰে
মধ্যপ্ৰদেশত প্ৰায় ৩.৫৭ কোটি AB-PMJAY কাৰ্ডৰ বিতৰণ আৰম্ভ
ৰাণী দুৰ্গাৱতীৰ ৫০০ সংখ্যক জন্ম বাৰ্ষিকী ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত উদযাপন কৰা হ'ব
“ছিকেল চেল এনিমিয়া নিৰ্মূলৰ অভিযান অমৃত কালৰ এক মূল মিছনত পৰিণত হ’ব”
01 JUL 2023 5:31PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি মধ্যপ্ৰদেশৰ শ্বাহদলত ৰাষ্ট্ৰীয় ছিকেল চেল এনিমিয়া নিৰ্মূলকৰণ অভিযান আৰম্ভ কৰি হিতাধিকাৰীসকলক ছিকেল চেল জেনেটিক ষ্টেটাছ কাৰ্ড বিতৰণ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মধ্যপ্ৰদেশত প্ৰায় ৩.৫৭ কোটি আয়ুষ্মান ভাৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী জন আৰোগ্য যোজনাৰ (AB-PMJAY) কাৰ্ড বিতৰণৰ কামো আৰম্ভ কৰে। এই কাৰ্যসূচীৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ষোড়শ শতিকাৰ মাজভাগৰ গণ্ডৱানাৰ শাসক ৰাণী দুৰ্গাৱতীক শ্ৰদ্ধা জনায়।
সভাত ভাষণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাণী দুৰ্গাৱতীক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰি কয় যে তেওঁৰ পৰা অনুপ্ৰাণিত হৈ ৰাষ্ট্ৰীয় ছিকেল চেল এনিমিয়া নিৰ্মূল অভিযান আজি আৰম্ভ কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে মধ্যপ্ৰদেশৰ জনসাধাৰণক ১ কোটি আয়ুষ্মান কাৰ্ড প্ৰদান কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে এই দুটা বৃহৎ প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে আটাইতকৈ ডাঙৰ লাভৱান হৈছে গণ্ড, ভীল আদি আদিবাসী সমাজৰ জনসাধাৰণ। এই উপলক্ষে তেওঁ ৰাইজ আৰু মধ্যপ্ৰদেশৰ ডবল ইঞ্জিন চৰকাৰক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজি শ্বাহদলৰ ভূমিৰ পৰা জনজাতি জনগোষ্ঠীৰ পৰা জনসাধাৰণৰ জীৱন সুৰক্ষিত কৰাৰ এক বৃহৎ প্ৰতিশ্ৰুতি, ছিকেল চেল এনিমিয়াৰ পৰা মুক্তিৰ সংকল্প আৰু ২.৫ লাখ শিশু আৰু পৰিয়ালৰ জীৱন ৰক্ষাৰ সংকল্প গ্ৰহণ কৰিছে যিবোৰ ৰোগৰ দ্বাৰা আক্ৰান্ত হয়। জনজাতীয় জনগোষ্ঠীৰ সৈতে তেওঁৰ ব্যক্তিগত অভিজ্ঞতাক স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ছিকেল চেল এনিমিয়াৰ যন্ত্ৰণাদায়ক লক্ষণ আৰু জিনীয় উৎপত্তিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে।
বিশ্বৰ ৫০ শতাংশতকৈও অধিক ছিকল চেল এনিমিয়া ৰোগী স্বয়ং ভাৰততে উদ্ভৱ হয় যদিও বিগত ৭০ বছৰ ধৰি ছিকেল চেল এনিমিয়া বিষয়টোৰ প্ৰতি কোনো গুৰুত্ব দিয়া হোৱা নাছিল বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আক্ষেপ প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ আদিবাসী জনগোষ্ঠীৰ প্ৰতি বিগত চৰকাৰসমূহৰ উদাসীনতাক আলোকপাত কৰি কয় যে বৰ্তমানৰ চৰকাৰখনেই ইয়াৰ সমাধান বিচাৰি আগবাঢ়িছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বৰ্তমান চৰকাৰৰ বাবে আদিবাসী সম্প্ৰদায় কেৱল নিৰ্বাচনী সংখ্যা নহয় বৰঞ্চ অতি সংবেদনশীলতা আৰু আৱেগৰ বিষয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জনোৱা মতে, তেওঁ প্ৰথমে গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হোৱাৰ পূৰ্বে এই দিশত প্ৰচেষ্টা চলাই আহিছে য’ত তেওঁ আৰু মধ্যপ্ৰদেশৰ বৰ্তমানৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী মংগুভাই চি পেটেলে আদিবাসী জনগোষ্ঠীসমূহ ভ্ৰমণ কৰি ছিকেল চেল এনিমিয়া সম্পৰ্কে সজাগতা সৃষ্টি কৰিব। গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে ৰাজ্যত বিভিন্ন প্ৰচাৰ আৰম্ভ কৰাৰ কথাও তেওঁ স্মৰণ কৰে। তেওঁ ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে জাপান ভ্ৰমণৰ সময়ত এজন নোবেল বঁটা বিজয়ী বিজ্ঞানীৰ পৰা সহায় বিচৰাৰ বিষয়েও অৱগত কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ছিকেল চেল এনিমিয়া নিৰ্মূলৰ এই অভিযান অমৃত কালৰ এক মূল মিছনত পৰিণত হ’ব। ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত জনজাতীয় জনগোষ্ঠী আৰু দেশক ছিকেল চেল এনিমিয়াৰ বিপদৰ পৰা মুক্ত কৰাৰ সংকল্প প্ৰকাশ কৰি চৰকাৰ, স্বাস্থ্য কৰ্মী আৰু জনজাতীয় লোকৰ সমন্বিত পন্থাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ জনাইছে যে ৰোগীসকলৰ বাবে ব্লাড বেংক স্থাপন কৰা হৈছে, হাড়ৰ মজ্জা সংৰোপণৰ ব্যৱস্থা বৃদ্ধি কৰা হৈছে, আৰু ছিকেল চেল এনিমিয়াৰ পৰীক্ষাৰ নতুন ৰূপ দিয়া হৈছে। তেওঁ ৰাইজক স্ক্ৰীনিঙৰ বাবে আগবাঢ়ি আহিবলৈ কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ৰোগে পৰিয়ালটোক দৰিদ্ৰতাৰ গ্ৰাসলৈ ঠেলি দিয়াৰ লগতে সমগ্ৰ পৰিয়ালটোক প্ৰভাৱিত কৰে। নিজৰ দৰিদ্ৰতাৰ পটভূমিৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে চৰকাৰে এই যন্ত্ৰণা জানে আৰু ৰোগীসকলক সহায় কৰাৰ ক্ষেত্ৰত সংবেদনশীল। এই প্ৰচেষ্টাসমূহৰ ফলত টিবি ৰোগৰ সংক্ৰমণ হ্ৰাস পাইছে আৰু ২০২৫ চনৰ ভিতৰত টিবি সম্পূৰ্ণৰূপে নিৰ্মূল কৰাৰ বাবে দেশে কাম কৰি আছে। বিভিন্ন ৰোগৰ প্ৰাদুৰ্ভাৱৰ তথ্য দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ২০১৩ চনত কলা আজাৰৰ ১১ হাজাৰ ৰোগী আছিল, এতিয়া সেইবোৰ হ্ৰাস পাই হৈছে হাজাৰতকৈও কম। ২০১৩ চনত ১০ লাখ মেলেৰিয়া ৰোগী আছিল যি এতিয়া ২০২২ চনত ২ লাখতকৈও কম হৈছে। একেদৰে কুষ্ঠ ৰোগৰ সংখ্যা ১.২৫ লাখৰ পৰা ৭০-৭৫ হাজাৰলৈ হ্ৰাস পাইছে।
“বৰ্তমানৰ চৰকাৰে কেৱল অসুস্থতা হ্ৰাস কৰাই নহয়, যিকোনো ৰোগৰ খৰচো কম কৰিবলৈ চেষ্টা কৰে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি মন্তব্য কৰে যে ই চিকিৎসা ব্যয়ৰ বাবে জনসাধাৰণৰ ওপৰত আৰ্থিক বোজা বহু পৰিমাণে হ্ৰাস কৰিছে। তেওঁ জনোৱা মতে, আজি ১ কোটি হিতাধিকাৰীক আয়ুষ্মান কাৰ্ড প্ৰদান কৰা হৈছে যিয়ে চিকিৎসালয়লৈ যাবলগীয়া হোৱা দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে ৫ লাখ টকাৰ এটিএম কাৰ্ড হিচাপে কাম কৰিব। “ভাৰতৰ যিকোনো অংশই হওক, আপুনি তেওঁলোকক এই কাৰ্ড দেখুৱাই ৫ লাখ টকাৰ বিনামূলীয়া চিকিৎসা লাভ কৰিব পাৰে”, শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জনোৱা মতে, আয়ুষ্মান আঁচনিৰ অধীনত প্ৰায় ৫ কোটি ৰোগীয়ে বিনামূলীয়া চিকিৎসাৰ সুবিধা লাভ কৰিছে, সমগ্ৰ দেশতে, যাৰ ফলত এক লাখ কোটিতকৈ অধিক ৰোগীৰ ৰাহি হৈছে। এই আয়ুষ্মান কাৰ্ডখনেই হৈছে দুখীয়াৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ চিন্তা দূৰ কৰাৰ নিশ্চয়তা। ৫ লাখ টকাৰ এই নিশ্চয়তা বিগত সময়ত কোনেও দিয়া নাই, এই চৰকাৰেই, মোদীয়েই, এই নিশ্চয়তা দিছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভুৱা নিশ্চয়তা প্ৰদান কৰাসকলৰ সন্দৰ্ভত সকীয়াই দি ৰাইজক তেওঁলোকৰ অভাৱ চিনাক্ত কৰিবলৈ কয়। বিনামূলীয়া বিদ্যুতৰ নিশ্চয়তাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে বিদ্যুতৰ ব্যয় বৃদ্ধি পাব। একেদৰে যেতিয়া কোনো চৰকাৰে বিনামূলীয়াকৈ যাতায়াতৰ ব্যৱস্থা কৰি আছে, তেতিয়া ইয়াৰ অৰ্থ হ’ল ৰাজ্যখনৰ পৰিবহণ ব্যৱস্থা ধ্বংস হ’বলৈ ওলাইছে, যেতিয়া অধিক পেঞ্চনৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়া হয়, তেতিয়া ইয়াৰ কৰ্মচাৰীৰ দৰমহা পলম হ’ব বুলি স্পষ্ট ইংগিত পোৱা যায়। লগতে তেওঁ আগবঢ়োৱা সস্তীয়া পেট্ৰ’লৰ মূল্যৰ কথা উল্লেখ কৰি কয় যে ইয়াৰ অৰ্থ হ’ল জনসাধাৰণৰ বাবে কৰ হাৰ বৃদ্ধিহে। নিয়োগৰ নিশ্চয়তা সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে নতুনকৈ প্ৰৱৰ্তন কৰা নীতিসমূহে ৰাজ্যখনৰ উদ্যোগসমূহ ধ্বংস কৰিব বুলি নিশ্চিত। বিৰোধীক তীব্ৰ সমালোচনা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, ‘কিছুমান ৰাজনৈতিক দলৰ অৰ্থ হ’ল ‘নিয়ত মে' খোট ঔৰ গৰীব পৰ চোট’ (দুষ্ট উদ্দেশ্য আৰু দুখীয়াক আঘাত দিয়াৰ প্ৰৱণতা)। বিগত ৭০ বছৰত পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে দুখীয়াৰ বাবে খাদ্য টেবুলত কষ্টেৰে ৰাখিব পাৰিছিল, কিন্তু বৰ্তমানৰ চৰকাৰখনে গৰীব কল্যাণ যোজনাৰ জৰিয়তে ৮০ কোটি পৰিয়ালক বিনামূলীয়া খাদ্য শস্যৰ নিশ্চয়তা প্ৰদান কৰি টেবুল ঘূৰাইছে”। আয়ুষ্মান যোজনাৰ জৰিয়তে ৫০ কোটি হিতাধিকাৰীক স্বাস্থ্য সুৰক্ষা প্ৰদান, উজ্জ্বলা যোজনাৰ ১০ কোটি মহিলা হিতাধিকাৰীক বিনামূলীয়া গেছ সংযোগ, মুদ্ৰা যোজনাৰ জৰিয়তে ৮.৫ কোটি হিতাধিকাৰীক ঋণ প্ৰদানৰ কথাও তেওঁ উল্লেখ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পূৰ্বৰ জনজাতি বিৰোধী নীতিৰ কথাও কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিয়ে জনজাতীয় ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ সন্মুখত ভাষাৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ সমাধান কৰিছে। মিছা নিশ্চয়তা দিয়া লোকসকলে এনইপিৰ বিৰোধিতা কৰাত তেওঁ দুখ প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ ৪০০ৰো অধিক নতুন একলব্য বিদ্যালয়ৰ বিষয়ে অৱগত কৰে যিয়ে জনজাতীয় শিশুসকলক আৱাসিক বিদ্যালয়ৰ শিক্ষা প্ৰদান কৰিছে। কেৱল মধ্যপ্ৰদেশতে এনে ২৪ হাজাৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে শিক্ষা লাভ কৰি আছে।
পূৰ্বৰ অৱহেলাৰ বিপৰীতে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বৰ্তমানৰ চৰকাৰে জনজাতি কল্যাণৰ বাবে সুকীয়া মন্ত্ৰালয় গঠন কৰি মন্ত্ৰালয়ৰ বাজেট তিনিবাৰ বৃদ্ধি কৰি জনজাতীয় জনগোষ্ঠীক অগ্ৰাধিকাৰ দিছে। বন অধিকাৰ আইনৰ অধীনত ২০ লাখ টাইটেল বিতৰণ কৰা হৈছে। পূৰ্বৰ লুটপাতৰ দৰে নহয়, শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ক তেওঁলোকৰ অধিকাৰ দিয়া হৈছে আৰু তেওঁলোকৰ পৰম্পৰাক আদী মহোৎসৱৰ দৰে অনুষ্ঠানেৰে সন্মানিত কৰা হৈছে।
জনজাতীয় ঐতিহ্যক সন্মান জনোৱাৰ কাম অব্যাহত ৰাখি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিগত ৯ বছৰত গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপৰ কথা কয়। তেওঁ ১৫ নৱেম্বৰ, ভগৱান বীৰছা মুণ্ডাৰ জন্ম বাৰ্ষিকীক জনজাতীয় গৌৰৱ দিৱস হিচাপে ঘোষণা কৰাৰ দৰে পদক্ষেপ আৰু বিভিন্ন জনজাতীয় স্বাধীনতা সংগ্ৰামীৰ বাবে উৎসৰ্গিত সংগ্ৰহালয়ৰ কথা উল্লেখ কৰে। ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতি পদত এগৰাকী জনজাতীয় মহিলা নিৰ্বাচনৰ ক্ষেত্ৰত বহু ৰাজনৈতিক দলৰ মনোভাৱৰ কথাও তেওঁ উল্লেখ কৰে। স্থানীয় উদাহৰণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জনজাতীয় অঞ্চলতো একক পৰিয়ালৰ নামেৰে প্ৰতিষ্ঠানৰ নামকৰণৰ পূৰ্বৰ প্ৰথাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে আৰু শিৱৰাজ সিং চৰকাৰে মহান গণ্ড বিপ্লৱী ৰাজা শংকৰ শ্বাহৰ নামেৰে চিণ্ডৱাৰা বিশ্ববিদ্যালয়ৰ নামকৰণ আৰু পাটলপানী ষ্টেচনৰ নাম তন্ত্য মামাৰ নামেৰে ৰখাৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰে। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে বর্তমানৰ চৰকাৰে শ্রীদলবীৰ সিঙৰ দৰে গণ্ড নেতাৰ অৱহেলা আৰু অসন্মান শুধৰাই দিলে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ঘোষণা কৰে যে ৰাণী দুৰ্গাৱতীৰ ৫০০ সংখ্যক জন্ম জয়ন্তী ভাৰত চৰকাৰে ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত পালন কৰিব। তেওঁৰ জীৱনক লৈ এখন ছবি নিৰ্মাণ কৰা হ’ব আৰু স্মৃতিচাৰণ মুদ্ৰা আৰু ডাকটিকট প্ৰদান কৰা হ’ব।
ভাষণৰ সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই প্ৰচেষ্টাসমূহ আৰু অধিক আগুৱাই নিবলৈ ৰাইজৰ সহযোগিতা আৰু আশীৰ্বাদ বিচাৰিলে। ৰাণী দুৰ্গাৱতীৰ আশীৰ্বাদ আৰু প্ৰেৰণাই মধ্যপ্ৰদেশক উন্নয়নৰ নতুন উচ্চতালৈ উৰি যাবলৈ আৰু একেলগে উন্নত ভাৰতৰ সপোন বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ সক্ষম কৰিব বুলি তেওঁ আস্থা প্ৰকাশ কৰে।
এই উপলক্ষে অন্যান্যসকলৰ লগতে মধ্যপ্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল, মধ্য প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী মংগুভাই চি পেটেল, কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহান, কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী, সংসদৰ সদস্য, মধ্যপ্ৰদেশ চৰকাৰৰ মন্ত্ৰী আৰু বিধানসভাৰ সদস্যসকল উপস্থিত থাকে।
পৃষ্ঠভূমি
বিশেষকৈ জনজাতীয় জনসংখ্যাৰ মাজত ছিকেল চেল ৰোগে সৃষ্টি কৰা জৰুৰী স্বাস্থ্যজনিত প্ৰত্যাহ্বানসমূহ মোকাবিলা কৰাৰ লক্ষ্য এই মিছনৰ। ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত জনস্বাস্থ্য সমস্যা হিচাপে ছিকেল চেল ৰোগ নিৰ্মূল কৰাৰ বাবে চৰকাৰে চলাই থকা প্ৰচেষ্টাত এই মিছনৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটি হিচাপে পৰিগণিত হ’ব। ২০২৩ চনৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেটত ঘোষণা কৰা হয় ৰাষ্ট্ৰীয় ছিকেল চেল এনিমিয়া নিৰ্মূলকৰণ অভিযান। এই অভিযান দেশৰ ১৭খন হাই-ফ’কাছ ৰাজ্য ক্ৰমে গুজৰাট, মহাৰাষ্ট্ৰ, ৰাজস্থান, মধ্যপ্ৰদেশ, ঝাৰখণ্ড, ছত্তীশগড়, পশ্চিম বংগ, ওড়িশা, তামিলনাডু, তেলেংগানা, অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ, কৰ্ণাটক, অসম, উত্তৰ প্ৰদেশ, কেৰালা, বিহাৰ, আৰু উত্তৰাখণ্ডৰ ২৭৮খন জিলাত কাৰ্যকৰী কৰা হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মধ্যপ্ৰদেশত প্ৰায় ৩.৫৭ কোটি আয়ুষ্মান ভাৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী জন আৰোগ্য যোজনাৰ (AB-PMJAY) কাৰ্ড বিতৰণৰ কামো আৰম্ভ কৰে। সমগ্ৰ ৰাজ্যৰ নগৰ সমিতি, গ্ৰাম পঞ্চায়ত আৰু উন্নয়ন খণ্ডসমূহত আয়ুষ্মান কাৰ্ড বিতৰণৰ ব্যৱস্থা কৰি থকা হৈছে। আয়ুষ্মান কাৰ্ড বিতৰণ অভিযান কল্যাণমূলক আঁচনিৰ ১০০ শতাংশ পৰিপূৰকতা নিশ্চিত কৰিবলৈ প্ৰতিজন হিতাধিকাৰীৰ ওচৰলৈ যোৱাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দৃষ্টিভংগী বাস্তৱায়িত কৰাৰ দিশত এক পদক্ষেপ।
এই কাৰ্যসূচীৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ষোড়শ শতিকাৰ মাজভাগত গণ্ডৱানাৰ শাসক ৰাণী দুৰ্গাৱতীক শ্ৰদ্ধা জনায়। মোগলৰ বিৰুদ্ধে স্বাধীনতাৰ বাবে যুঁজ দিয়া এগৰাকী নিৰ্ভীক আৰু সাহসী যোদ্ধা হিচাপে তেওঁক স্মৰণ কৰা হয়।