ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଶାହଡୋଲରେ ଜାତୀୟ ସିକିଲ ସେଲ୍ ଆନିମିଆ ଉନ୍ମୁଳନ ମିଶନ୍‌ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ସିକିଲ ସେଲ୍ ଜେନେଟିକ୍ ଷ୍ଟାଟସ୍ କାର୍ଡ ବଣ୍ଟନ କରିଛନ୍ତି
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ୩.୫୭ କୋଟି ଏବି-ପିଏମଜେଏୱାଇ କାର୍ଡ ବଣ୍ଟନ ଆରମ୍ଭ
ରାଣୀ ଦୁର୍ଗାବତୀଙ୍କ ୫୦୦ ତମ ଜନ୍ମ ବାର୍ଷିକୀ ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ପାଳନ କରାଯିବ
“ଅମୃତ କାଳରେ ସିକିଲ ସେଲ ଆନିମିଆ ବିଲୋପ ପାଇଁ ଏହି ଅଭିଯାନ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ମିଶନ ହେବ”
“ଆମ ପାଇଁ, ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ କେବଳ ଏକ ର୍ନିବାଚନ ସଂଖ୍ୟା ନୁହେଁ ବରଂ ଏକ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ଏବଂ ଭାବପ୍ରବଣତାର ବିଷୟ"
“ମିଥ୍ୟା ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିରୁ ସାବଧାନ ରୁହନ୍ତୁ ଯେହେତୁ ସେମାନେ ଲୋକଙ୍କୁ ‘ ନିୟତ ମେଁ ଖୋଟ୍ ଔର ଗରିବ ପର୍ ଚୋଟ୍‌' (ମନ୍ଦ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏବଂ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ଆଘାତ କରିବାର ପ୍ରବୃତ୍ତି) ଦେଇଥାନ୍ତି”
01 JUL 2023 5:31PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଶାହଡୋଲରେ ଜାତୀୟ ସିକିଲ ସେଲ ଆନିମିଆ ଉନ୍ମୁଳନ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ସିକିଲ ସେଲ ଜେନେଟିକ ଷ୍ଟାଟସ କାର୍ଡ ବଣ୍ଟନ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ୩.୫୭ କୋଟି ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ପ୍ରଧାନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଜନ ଆରୋଗ୍ୟ ଯୋଜନା (ଏବି-ପିଏମଜେଏୱାଇ) କାର୍ଡ ବଣ୍ଟନ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଷୋଡଶ ଶତାବ୍ଦୀର ମଧ୍ୟଭାଗରେ ଗୋଣ୍ଡୱାନାର ଶାସକ ରାଣୀ ଦୁର୍ଗାବତୀଙ୍କ ପ୍ରତି ସମ୍ମାନ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ ।
ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଣୀ ଦୁର୍ଗାବତୀଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିବା ସହ ତାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ଜାତୀୟ ସିକିଲ ସେଲ ଆନିମିଆ ବିଲୋପ ମିଶନ ଆଜି ଆରମ୍ଭ କରାଯାଉଛି ବୋଲି କହିଛନ୍ତି । ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଏକ କୋଟି ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା ସେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଦୁଇଟି ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରୟାସର ସବୁଠାରୁ ବଡ ହିତାଧିକାରୀ ହେଉଛନ୍ତି ଗୋଣ୍ଡ, ଭିଲ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ଲୋକ । ଏହି ଅବସରରେ ସେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଲୋକ ଏବଂ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଶାହଦୋଲ ମାଟିରୁ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା, ସିକେଲ ସେଲ ରକ୍ତହୀନତାରୁ ମୁକ୍ତି ଏବଂ ୨.୫ ଲକ୍ଷ ଶିଶୁ ଏବଂ ପରିବାରର ଜୀବନ ରକ୍ଷା ପାଇଁ ଦେଶ ଏକ ବଡ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ନେଉଛି ଯାହା ଏହି ରୋଗ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥାଏ । ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସହିତ ତାଙ୍କର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସିକିଲ ସେଲ୍ ରକ୍ତହୀନତାର ଯନ୍ତ୍ରଣାଦାୟକ ଲକ୍ଷଣ ଏବଂ ଆନୁବଂଶିକ ଉତ୍ପତ୍ତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ ବିଗତ ୭୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସିକିଲ ସେଲ୍ ରକ୍ତହୀନତା ପ୍ରସଙ୍ଗରେ କୌଣସି ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇନଥିଲା । ଯଦିଓ ଦୁନିଆରେ ୫୦% ରୁ ଅଧିକ ସିକିଲ ସେଲ୍ ରକ୍ତହୀନତା ମାମଲା ଭାରତରେ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ । ସେ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପ୍ରତି ଅତୀତର ସରକାରଙ୍କ ଉଦାସୀନତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ହିଁ ଏହାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଆଗେଇ ଆସିଛନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ କେବଳ ର୍ନିବାଚନର ସଂଖ୍ୟା ନୁହଁନ୍ତି ବରଂ ଏକ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ଏବଂ ଭାବପ୍ରବଣତାର ବିଷୟ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଗୁଜୁରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ସେ ଏହି ଦିଗରେ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି ଯେଉଁଠାରେ ସେ ଏବଂ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ବର୍ତ୍ତମାନର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ମଙ୍ଗୁଭାଇ ସି ପଟେଲ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ନିକଟକୁ ଯିବେ ଏବଂ ସିକିଲ ସେଲ୍ ରକ୍ତହୀନତା ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବେ । ଗୁଜୁରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ରାଜ୍ୟରେ ବିଭିନ୍ନ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିବାକୁ ସେ ମନେ ପକାଇଛନ୍ତି । ସେ ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ଜାପାନ ଗସ୍ତ ସମୟରେ ନୋବେଲ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରାପ୍ତ ବୈଜ୍ଞାନିକଙ୍କ ସାହାଯ୍ୟ ମାଗିବା ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସିକିଲ ସେଲ ରକ୍ତହୀନତାକୁ ବିଲୋପ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ଅଭିଯାନ ଅମୃତ କାଳର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ମିଶନ ହେବ । ସେ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ତଥା ଦେଶକୁ ସିକିଲ ସେଲ୍ ରକ୍ତହୀନତାର ବିପଦରୁ ମୁକ୍ତ କରିବାକୁ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ସରକାର, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କର୍ମୀ ଏବଂ ଆଦିବାସୀଙ୍କ ସମନ୍ୱିତ ଆଭିମୁଖ୍ୟର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ରୋଗୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ଲଡ ବ୍ୟାଙ୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଉଛି, ଅସ୍ଥି ମଜ୍ଜା ପ୍ରତିରୋପଣ ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଉଛି ଏବଂ ସିକିଲ ସେଲ ରକ୍ତହୀନତାର ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ ପୁନଃ ର୍ନିମାଣ କରାଯାଉଛି । ସେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ ଆଗକୁ ଆସିବାକୁ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରୋଗ ପରିବାରକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥାଏ କାରଣ ରୋଗ ପରିବାରକୁ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟତା ଭିତରକୁ ଠେଲି ଦେଇଥାଏ । ନିଜର ଦାରିଦ୍ର‌ର ପୃଷ୍ଠଭୂମି ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ଏହି ଯନ୍ତ୍ରଣା ଜାଣିଛନ୍ତି ଏବଂ ରୋଗୀମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ । ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ଯକ୍ଷ୍ମା ରୋଗ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ଏବଂ ଦେଶ ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ଯକ୍ଷ୍ମାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ହଟାଇବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ବିଭିନ୍ନ ରୋଗର ଘଟଣା ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୧୩ ରେ କାଲା ଆଜାରର ୧୧,୦୦୦ ମାମଲା ରହିଥିଲା, ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହାକୁ ଏକ ହଜାରରୁ କମ୍‌କୁ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି । ୨୦୧୩ ରେ ମ୍ୟାଲେରିଆର ୧୦ ଲକ୍ଷ ମାମଲା ଥିଲା ଯାହା ୨୦୨୨ ରେ ୨ ଲକ୍ଷରୁ କମ୍ ହୋଇଛି । ସେହିଭଳି କୁଷ୍ଠ ରୋଗ ୧.୨୫ ଲକ୍ଷରୁ ୭୦-୭୫ ହଜାରକୁ ଖସି ଆସିଛି ।
ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏଥିଯୋଗୁଁ ଲୋକଙ୍କ ଉପରେ ଚିକିତ୍ସା ଖର୍ଚ୍ଚର ଆର୍ଥିକ ବୋଝ ହ୍ରାସ ପାଇଛି । ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ୧ କୋଟି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ଯାହା ଡାକ୍ତରଖାନାକୁ ଯିବାକୁ ପଡୁଥିବା ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଏଟିଏମ କାର୍ଡ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ । ଭାରତର ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନ ହେଉ, ଆପଣ ସେମାନଙ୍କୁ ଏହି କାର୍ଡ ଦେଖାଇପାରିବେ ଏବଂ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ପାଇପାରିବେ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପ୍ରାୟ ୫ କୋଟି ରୋଗୀ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ପାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ରୋଗୀମାନେ ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଅର୍ଥ ସଞ୍ଚୟ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ହେଉଛି ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ସବୁଠୁ ବଡ ଚିନ୍ତା ଦୂର କରିବାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି । ଅତୀତରେ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ଏହି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି କେହି ଦେଇ ନାହାଁନ୍ତି, ଏହି ସରକାର, ମୋଦୀ ହିଁ ଏହି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଇଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ଯେଉଁମାନେ ମିଥ୍ୟା ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଚେତାବନୀ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ତ୍ରୁଟି ଚିହ୍ନଟ କରିବାକୁ କହିଛନ୍ତି । ମାଗଣା ବିଦ୍ୟୁତର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ସୂଚିତ କରେ ଯେ ବିଦ୍ୟୁତ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ସେହିଭଳି, ଯେତେବେଳେ ସରକାର ମାଗଣା ଯାତ୍ରା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି, ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଯେ ରାଜ୍ୟର ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଧ୍ୱଂସ ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ଯେତେବେଳେ ଅଧିକ ପେନସନ ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦିଆଯିବ, ସେତେବେଳେ ଏହାର କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଦରମା ବିଳମ୍ବ ହେବାର ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ସୂଚକ ଅଟେ । ଶସ୍ତା ପେଟ୍ରୋଲ ମୂଲ୍ୟ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ କହିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଟିକସ ହାର ବୃଦ୍ଧି । ରୋଜଗାରର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଏକ ନିଶ୍ଚିତତା ଯେ ନୂତନ ଭାବେ ପ୍ରବର୍ତ୍ତିତ ନୀତି ରାଜ୍ୟର ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ନଷ୍ଟ କରିଦେବ । ବିରୋଧୀ ଦଳକୁ ଏକ ତୀବ୍ର ଜବାବ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, କିଛି ରାଜନତୈିକ ଦଳର କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି " ନିୟତ ମେଁ ଖୋଟ୍ ଔର ଗରିବ ପର୍ ଚୋଟ୍‌” (ମନ୍ଦ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏବଂ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ଆଘାତ କରିବାର ପ୍ରବୃତ୍ତି) । ବିଗତ ୭୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ପୂର୍ବ ସରକାର ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ଟେବୁଲ ଉପରେ ଖାଦ୍ୟ ରଖିପାରିଲେ ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ୮୦ କୋଟି ପରିବାରକୁ ମାଗଣା ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି । ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ୫୦ କୋଟି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା, ଉଜ୍ୱଳା ଯୋଜନାରେ ୧୦ କୋଟି ମହିଳା ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ମାଗଣା ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ୮.୫ କୋଟି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଋଣ ପ୍ରଦାନ ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅତୀତର ଆଦିବାସୀ ବିରୋଧୀ ନୀତି ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନୂତନ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ଆଦିବାସୀ ଛାତ୍ରଙ୍କ ଆଗରେ ଭାଷାର ଆହ୍ୱାନକୁ ସମାଧାନ କରିଛି । ମିଥ୍ୟା ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଇଥିବା ଲୋକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସେ ଏନଇପି ର ବିରୋଧକୁ ନେଇ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି । ସେ ୪୦୦ ରୁ ଅଧିକ ନୂତନ ଏକଲବ୍ୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯାହା ଆଦିବାସୀ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଯୋଗାଉଛି । ଏହିପରି ୨୪,୦୦୦ ଛାତ୍ର କେବଳ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ଶିକ୍ଷା ଲାଭ କରୁଛନ୍ତି ।
ପୂର୍ବ ଅବହେଳାକୁ ବିରୋଧ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଦିବାସୀ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ପୃଥକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ କରି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବଜେଟକୁ ତିନିଥର ବୃଦ୍ଧି କରି ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛନ୍ତି । ଜଙ୍ଗଲ ଅଧିକାର ଅଧିନିୟମ ଅନୁଯାୟୀ ୨୦ ଲକ୍ଷ ମାଲିକାନା ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି । ପୂର୍ବ ଲୁଟ ପରି, ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ତାଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟ ଜାରି ରଖି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ସେମାନଙ୍କର ଅଧିକାର ଦିଆଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଆଦି ମହୋତ୍ସବ ପରି ଘଟଣା ଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କର ପରମ୍ପରାକୁ ସମ୍ମାନିତ କରାଯାଇଥିଲା ।
ଆଦିବାସୀ ଐତିହ୍ୟକୁ ସମ୍ମାନ ଦେବା ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତ ୯ ବର୍ଷରେ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ । ସେ ୧୫ ନଭେମ୍ବର, ଭଗବାନ୍ ର୍ବିସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଜନ୍ମ ବାର୍ଷିକୀକୁ ଜାନଜାତୀୟ ଗୌରବ ଦିବସ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ଆଦିବାସୀ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଘୋଷଣା କରିବା ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ କରିଥିଲେ । ଭାରତର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପଦରେ ଜଣେ ଆଦିବାସୀ ମହିଳା ର୍ନିବାଚନରେ ଅନେକ ରାଜନୈତିକ ଦଳର ମନୋଭାବ ମଧ୍ୟ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ସ୍ଥାନୀୟ ଉଦାହରଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ମଧ୍ୟ ଗୋଟିଏ ପରିବାରର ନାମକରଣ କରିବାର ଅଭ୍ୟାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ମହାନ ଗୋଣ୍ଡ ବିପ୍ଳବୀ ରାଜା ଶଙ୍କର ଶାହାଙ୍କ ନାମରେ ଛିଣ୍ଡୱାଡା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ନାମକରଣ କରିବା ଏବଂ ତାନ୍ତ୍ୟା ମାମାଙ୍କ ନାମରେ ପାଟଲପାଣି ଷ୍ଟେସନ ନାମକରଣ କରିବା ପାଇଁ ଶିବରାଜ ସିଂହ ସରକାରଙ୍କର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ । ଏଥିସହ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ଶ୍ରୀ ଦଲବୀର ସିଂଙ୍କ ପରି ଗୋଣ୍ଡ ନେତାଙ୍କ ଅବହେଳା ଏବଂ ଅସମ୍ମାନକୁ ସଂଶୋଧନ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯେ ରାଣୀ ଦୁର୍ଗାବତୀଙ୍କ ୫୦୦ ତମ ଜନ୍ମ ବାର୍ଷିକୀକୁ ଭାରତ ସରକାର ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ପାଳନ କରିବେ । ତାଙ୍କ ଜୀବନ ଉପରେ ଏକ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ର୍ନିମାଣ କରାଯିବ ଏବଂ ଏକ ସ୍ମରଣୀୟ ମୁଦ୍ରା ଏବଂ ଡାକ ଟିକଟ ଜାରି କରାଯିବ ।
ଅଭିଭାଷଣ ସମାପ୍ତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଉଦ୍ୟମକୁ ଆହୁରି ଆଗକୁ ବଢାଇବା ପାଇଁ ଲୋକଙ୍କ ସହଯୋଗ ଏବଂ ଆଶୀର୍ବାଦ ଲୋଡିଛନ୍ତି । ସେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ରାଣୀ ଦୁର୍ଗାବତୀଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଏବଂ ପ୍ରେରଣା ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶକୁ ବିକାଶର ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚାଇବ ଏବଂ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବ ।
ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ମଙ୍ଗୁଭାଇ ସି ପଟେଲ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ, କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭୟ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ, ସାଂସଦ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ବିଧାନସଭାର ସଦସ୍ୟମାନେ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ବିଶେଷକରି ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସିକିଲ ସେଲ ରୋଗ ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟଗତ ଆହ୍ୱାନକୁ ସମାଧାନ କରିବାକୁ ଏହି ମିଶନ୍ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି । ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମସ୍ୟା ଭାବରେ ସିକିଲ ସେଲ୍‍ ରୋଗକୁ ବିଲୋପ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ଜାରି ପ୍ରୟାସରେ ଏହି ଶୁଭାରମ୍ଭ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟଣ୍ଟ ହେବ । ଜାତୀୟ ବଜେଟ୍ ୨୦୨୩ ରେ ଜାତୀୟ ସିକିଲ ସେଲ୍ ରକ୍ତହୀନତା ବିଲୋପ ମିଶନ୍ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା । ଏହା ୧୭ ଟି ଉଚ୍ଚ ଫୋକସ ଦିଆଯାଉଥିବା ରାଜ୍ୟ ଗୁଜୁରାଟ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ରାଜସ୍ଥାନ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ଝାଡଖଣ୍ଡ, ଛତିଶଗଡ, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ, ଓଡିଶା, ତାମିଲନାଡୁ, ତେଲେଙ୍ଗାନା, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ଆସାମ, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ, କେରଳ, ବିହାର, ଏବଂ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ୨୭୮ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ୩.୫୭ କୋଟି ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ପ୍ରଧାନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଜନ ଆରୋଗ୍ୟ ଯୋଜନା (ଏବି-ପିଏମଜେଏୱାଇ) କାର୍ଡ ବଣ୍ଟନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ବଣ୍ଟନ ସମାରୋହ ସାରା ରାଜ୍ୟରେ ପୌର ସଂସ୍ଥା, ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ଏବଂ ବିକଶିତ ବ୍ଲକରେ ଆୟୋଜିତ ହେଉଛି । ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ବଣ୍ଟନ ଅଭିଯାନ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନାରେ ଶତପ୍ରତିଶତ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣତା ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ହାସଲ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଷୋଡଶ ଶତାବ୍ଦୀର ମଧ୍ୟଭାଗରେ ଗୋଣ୍ଡୱାନାର ଶାସକ ରାଣୀ ଦୁର୍ଗାବତୀଙ୍କ ପ୍ରତି ସମ୍ମାନ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ । ତାଙ୍କୁ ଜଣେ ର୍ନିଭୀକ ଏବଂ ସାହସୀ ଯୋଦ୍ଧା ଭାବରେ ସ୍ମରଣ କରାଯାଇଛି ଯିଏ ମୋଗଲମାନଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ଲଢେଇ କରିଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
PM launches National Sickle Cell Anaemia Elimination Mission in Shahdol, Madhya Pradesh
Distributes sickle cell genetic status cards to beneficiaries
Starts distribution of about 3.57 crore AB-PMJAY cards in Madhya Pradesh
500th birth anniversary of Rani Durgavati will be celebrated at national level
“Campaign for elimination of Sickle Cell Anaemia will become a key mission of the Amrit Kaal”
“For us, the Adivasi community is not just an electoral number but a matter of great sensitivity and emotion”
“Beware of false guarantees as they are given by the people with ‘Niyat mein Khot aur Gareeb par Chot’ (evil intentions and the tendency to hurt the poor)”
01 JUL 2023 5:31PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi launched the National Sickle Cell Anaemia Elimination Mission in Shahdol, Madhya Pradesh today and distributed sickle cell genetic status cards to the beneficiaries. The Prime Minister also kickstarted the distribution of about 3.57 crore Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB-PMJAY) cards in Madhya Pradesh. During the programme, the Prime Minister honoured Rani Durgavati the ruling queen of Gondwana in the mid-16th century.
Addressing the gathering, the Prime Minister paid tributes to Rani Durgavati and said that the National Sickle Cell Anaemia Elimination Mission inspired by her is being initiated today. He also mentioned that 1 crore Ayushman Cards are being issued to the people of Madhya Pradesh. The Prime Minister underlined that the biggest beneficiaries of the two major efforts are the people of Gond, Bhil and other Adivasi societies. He congratulated the people and the double-engine government of Madhya Pradesh on the occasion.
The Prime Minister said that today, from the land of Shahdol, the nation is taking a big pledge of securing the lives of the people from the tribal communities, a resolution of freedom from Sickle Cell Anaemia and saving the lives of 2.5 lakh children and families that are affected by the disease. Recalling his personal experience with the tribal communities, the Prime Minister underlined the painful symptoms and genetic origin of Sickle Cell Anaemia.
The Prime Minister lamented the fact that no attention was paid towards the issue of Sickle Cell Anaemia for the past 70 years even though more than 50 percent of Sickle Cell Anaemia cases in the world arise in India itself. He highlighted the indifference of the past governments towards the Adivasi communities and stated that it was the present government that went on to find a solution for this. For the present government, the Prime Minister said, the Adivasi community is not just an electoral number but a matter of great sensitivity and emotion. The Prime Minister informed that he has been putting in efforts in this direction way before he first became the Chief Minister of Gujarat where he and the present Governor of Madhya Pradesh, Shri Mangubhai C Patel would visit Adivasi communities and create awareness about Sickle Cell Anaemia. He also recalled starting various campaigns in the state as the Chief Minister of Gujarat. He further informed about seeking help from a Nobel Prize-winning scientist during his visit to Japan as the Prime Minister of India.
The Prime Minister said that this campaign for elimination of Sickle Cell Anaemia will become a key mission of the Amrit Kaal. He expressed the determination to free the tribal communities and the country from the menace of Sickle Cell Anaemia by 2047. He underlined the need for a coordinated approach of government, health personnel and tribals. He informed that blood banks are being established for the patients, arrangement for bone marrow transplant is being enhanced, and screening of Sickle Cell Anaemia is being revamped. He asked the people to come forward for screening.
The Prime Minister said that disease affects the entire family as disease pushes the family into the web of penury. Referring to his own background of poverty, the Prime Minister said that the government knows this pain and is sensitive about helping the patients. These efforts have reduced the cases of TB and the country is working to eliminate TB completely by 2025. Giving facts about the incidence of various diseases, the Prime Minister said in 2013, there were 11,000 cases of Kala Azar, now they have been reduced to less than a thousand. In 2013 there were 10 lakh cases of Malaria which have now come down to less than 2 lakhs in 2022. Similarly, leprosy cases have come down from 1.25 lakh to 70-75 thousand.
“The present Government strives to not only reduce ailments but also minimize the expenses on any ailment”, the Prime Minister remarked as he highlighted the Ayushman Bharat Scheme which has significantly reduced the financial burden on the people due to medical expenses. He informed that 1 crore beneficiaries have been handed Ayushman cards today which will act as an ATM card worth 5 lakh rupees for the poor who have to pay a visit to the hospital. “Be it any part of India, you can show them this card and get free treatment worth 5 lakh rupees”, Shri Modi asserted.
The Prime Minister informed that about 5 crore patients have availed free treatment under the Ayushman Scheme, in the entire country, saving more than one lakh crore rupees of patients. This Ayushman Card is the guarantee of eliminating the biggest worry of the poor. No one has given this guarantee of 5 lakh rupees in the past, it is this government, it is Modi, that has given this guarantee”, the Prime Minister said.
The Prime Minister warned about those who are offering false guarantees and asked the people to identify their shortcomings. Referring to the guarantee of free electricity, the Prime Minister said that it implies that the cost of electricity will rise. Similarly, when a government is offering free rides, it means that the transport system of the state is about to be destroyed, when promises are made for higher pensions, it is a clear indication that the salaries of its employees would be delayed. He also referred to cheap petrol prices on offer and said that it only means increased tax rates for the people. Upon guarantees of employment, the Prime Minister said it is a surety that the newly introduced policies will destroy the industries in the state. Talking a sharp jibe at the opposition, the Prime Minister said, “The meaning of some political parties is ‘Niyat mein Khot aur Gareeb par Chot’ (evil intentions and the tendency to hurt the poor). In the past 70 years, the previous governments could barely put food on the table for the poor, but the present government is turning the tables by providing a guarantee of free food grains to 80 crore families through Garib Kalyan Yojna”. He also touched upon providing health security to 50 crore beneficiaries through Ayushman Yojna, free gas connections to 10 crore women beneficiaries of Ujjwala Yojna, and loans to 8.5 crore beneficiaries through the Mudra Yojna.
The Prime Minister also talked about the anti-tribal policies of the past. The Prime Minister said that the new National Education Policy has addressed the challenge of language before the tribal students. He lamented the opposition of NEP by the people who gave false guarantees. He informed about more than 400 new Eklavya Schools that are providing residential schooling to tribal kids. 24,000 such students are getting education in Madhya Pradesh alone.
As opposed to the earlier neglect, the Prime Minister said that the current government gave priority to tribal communities by creating a separate Ministry for Tribal Welfare and increasing the budget of the Ministry three times. 20 lakh titles have been distributed under Forest Rights Act. Unlike earlier loot, Shri Mddi continued, tribal communities were given their rights and their traditions were honoured by events like Aadi Mahotsav.
Continuing with honouring the tribal heritage, the Prime Minister talked about steps taken in the last 9 years. He listed steps like declaring 15 November, the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda as Janjatiya Gaurav Diwas and museums dedicated to various tribal freedom fighters. He also noted the attitude of many political parties on the election of a tribal woman to the post of the President of India. Giving local examples the Prime Minister highlighted the earlier practice of naming institutions after a single family even in the tribal areas and gave the example of the Shivraj Singh government naming Chhindwara University after great Gond Revolutionary Raja Shankar Shah and naming Patalpani station after Tantya Mama. He also mentioned that the current government rectified the neglect and disrespect of Gond leaders like Shri Dalveer Singh.
The Prime Minister announced that the 500th birth anniversary of Rani Durgavati will be celebrated by the government of India at national level. A film will be made on her life and a commemorative coin and postal stamp will be issued.
Concluding the address, the Prime Minister asked for the cooperation and blessings of the people to continue these efforts even further. He expressed confidence that the blessings and inspiration of Rani Durgavati will enable Madhya Pradesh to soar to new heights of development and together realize the dream of a developed India.
Governor of Madhya Pradesh, Shri Mangubhai C Patel, Chief Minister of Madhya Pradesh, Shri Shivraj Singh Chauhan, Union Minister for Health and Family Welfare, Dr Mansukh Mandaviya, Union Ministers of States, Members of Parliament, Ministers from Government of Madhya Pradesh and Members of Legislative Assembly were among those present on the occasion.
Background
The Mission aims to address the pressing health challenges posed by sickle cell disease, particularly among the tribal population. The launch will mark a crucial milestone in the Government’s ongoing efforts to eliminate sickle cell disease as a public health problem by 2047. The National Sickle Cell Anaemia Elimination Mission was announced in the Union Budget 2023. This will be implemented in 278 districts of 17 high-focus states in the country namely Gujarat, Maharashtra, Rajasthan, Madhya Pradesh, Jharkhand, Chhattisgarh, West Bengal, Odisha, Tamil Nadu, Telangana, Andhra Pradesh, Karnataka, Assam, Uttar Pradesh, Kerala, Bihar, and Uttarakhand.
The Prime Minister also kickstarted the distribution of about 3.57 crore Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB-PMJAY) cards in Madhya Pradesh. The ceremony for the distribution of Ayushman cards is being organized at Urban bodies, Gram panchayats and Development Blocks across the state. The Ayushman card distribution campaign is a step towards realizing the Prime Minister's vision of reaching out to every beneficiary to ensure 100 percent saturation of welfare schemes.
During the programme, the Prime Minister honoured Rani Durgavati, the ruling queen of Gondwana in the mid-16th century. She is remembered as a brave, fearless and courageous warrior who fought for freedom against the Mughals.