প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না মধ্য প্রদেশকী শাহদোলদা নেস্নেল সিক্কল সেল অনেমিয়া এলিমিনেশন মিসন লোঞ্চ তৌখ্রে
বেনিফিসরীশিংদা সিক্কল সেল জেনেতিক স্তেতস কার্দ য়েন্থোকখ্রে
মধ্য প্রদেশতা এ.বি.-পি.এম.জে.এ.ৱাই. কার্দ চাউরাক্না করোর ৩.৫৭ রোম য়েন্থোকপা হৌখ্রে
রানি দুর্গাৱতিগী ৫০০শুবা মপোক কুমওন থৌরম নেস্নেল লেভেলদা পাংথোক্লগনি
“সিক্কল সেল অনেমিয়া মুত্থৎপগী কেমপেন অসিনা অমৃত কালগী য়াম্না মরু ওইবা মিসন অমা ওইরগনি”
“ঐখোয়গীদমক্তদি, আদিৱাসি ফুরুপ অসি ইলেক্তোরেলগী মশিং খক্তা নত্তে, মখোয় অসি য়াম্না চাউবা সেন্সিতিবিতী অমসুং ইমোশনগী ৱাফম অমনি”
“নমথাক্কী গেরেন্তী পীবশিংদগী চেকশিন্না লৈবীয়ু মরমদি মখোয়শিং অসি ‘নিয়ত মে খোত ওর গরীব পর চোত’ (ফত্ত-লৌশিং লৈবশিং অমসুং লাইরবশিংদা শোকহন্নবগী ৱাখল্লোন লৈবা) মীওইশিংনা পীবনি”
01 JUL 2023 5:31PM by PIB Imphal
পর্ধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি মধ্য প্রদেশকী শাহদোলদা নেস্নেল সিক্কল সেল অনেমিয়া এলিমিনেশন মিসন লোঞ্চ তৌখ্রে অমসুং বেনিফিসরীশিংদা সিক্কল সেল জেনেতিক স্তেতস কার্দ য়েন্থোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা মধ্য প্রদেশতা আয়ুস্মান ভারত প্রধান মন্ত্রী জন আরোগ্য য়োজনা (এ.বি.-পি.এম.জে.এ.ৱাই.) কার্দ চাউরাক্না করোর ৩.৫৭ রোম য়েন্থোকপা হৌখ্রে। থৌরম অদুদা, প্রধান মন্ত্রীনা ১৬শুবা চহি চাগী ময়াই চল্লকপদা গোন্দৱানাগী মহারানি ওইনা পাল্লম্বা রানি দুর্গাৱতিবু ইকাইখুম্নখ্রে।
মীতিন অদুদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা রানি দুর্গাৱতিদা হৈকৎ-লৈকৎ তমখি অমসুং হায়খি মদুদি মহাক্না পুক্নিং থৌগত্তুনা নেস্নেল সিক্কল সেল অনেমিয়া এলিমিনেশন মিসন অসি ঙসি হৌদোকখ্রে। মহাক্নশু পনখি মদুদি মধ্য প্রদেশকী মিশিংদা আয়ুশ্মান কার্দ করোর ১ ইশু তৌখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা মরু ওইনা পনখি মদুদি য়াম্না চাউবা মরু ওইবা থবক অনিগী খ্বাইদগী চাউবা বেনিফিসরীশিং অদুদি গোন্দ, ভিল অমসুং অতোপ্পা আদিৱাসি সোসাইতীশিংগী মীশিংনি। মহাক্না থৌরম অসিদা মধ্য প্রদেশকী মীয়াম অমসুং দবল ইঞ্জিন সরকারবু থাগৎপা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসি শাহদোলগী লমদমদগী, লৈবাক অসিনা ত্রাইবল কম্যুনিতীশিংদগী মীশিংগী পুন্সিবু অশোই-অঙাম য়াওহন্দনা থম্না য়াম্না চা্বা ৱাশক অমা লৌরি, সিক্কল সেল অনেমিয়াদগী নিংখা তমহন্নবা অমসুং মসিগী লাইনা অসিনা শোকহল্লবা অঙাং অমসুং ইমুং লাখ ২.৫গী পুন্সি কন্নবা অচেৎপা ফিরেপ অমা লৌরি। ত্রাইবল কম্যুনিতীশিংদগী মহাক মশামক্না থেংনরকপশিং অদুবু নৌহৌননা নিংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা সিক্ল সেল অনেমিয়াগী য়াম্না নাবা সীমতমশিং অমসুংজেনেতিক ওরিজিন অদুবু য়াম্না মরু ওইনা পনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মালেম অসিগী সিক্কল সেল অনেমিয়া কেসশিংগী চাদা ৫০ হেন্না ভারত মশামক্তগী হৌরক্লবশু হৌখিবা চহি ৭০ অসিদা সিক্কল সেল অনেমিয়াগী ৱাফম অসিগী মতাংদা করিগুম্বা অমত্তা তৌখিদবা অসিবু য়াম্না নুংঙাইতবা ফাওখি। মহাক্না মমাংগী সরকারশিংনা আদিৱাসি ফুরুপকী মাইকৈদা করিগুম্বা অমত্তা তৌখিদবা অদুবু য়াম্না মরু ওইনা পনখি অমসুং হায়খি মদুদি হৌজিক লৈরিবা সরকার অসিনা মসিগীদমক্তা সোল্যুশন পুরক্নবা হৌৎনরি। হৌজিক পাল্লিবা সরকারগী ওইনদি, আদিৱাসি ফুরুপ অসি ইলেক্তোরেলগী মশিং খক্তা নত্তে, মখোয় অসি য়াম্না সেন্সিতিবআ ওইবা অমসুং ইমোশনগী ওইবা ৱাফম্নি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। প্রধা মন্ত্রীনা খঙহল্লকখি মদুদি মহাক্না ইহান-হানবা ওইনা গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী ওইদ্রিঙৈগী মমাংদগী মসিগী মাইকৈদা থবক তৌবা হৌখি অমসুং মসিদা মহাক্কা হৌজিক ওইরিবা মধ্য প্রদেশকী গোবর্নর, শ্রী মঙ্গুভাই সি. পতেলনা আদিৱাসি ফুরপ্তা চৎখি অমসুং সিক্কল সেল অনেমিয়াগী মতাংদা এৱেয়রনেস পীখি। মহাক্না গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী ওইনা রাজ্য অদুদা কেমপেন কয়া অঞা হৌখিবা অদুবুশু নিংশিংখি। মহাক্না ভারতকী প্রধান মন্ত্রী ওইনা জপানদা চৎপা মতমদা নোবেল-প্রাইজ ফংলবা সাইন্তিস্ত অমদগী মতেং নিবগী মতাংদশু মখাতানা খঙহল্লকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সিক্কল সেল অনেমিয়া মুত্থৎপগী কেমপেন অসিনা অমৃত কালগী য়াম্না মরু ওইবা মিসন অমা ওইরগনি। মহাক্না ২০৪৭ ফাওবদা ত্রাইবল কম্যুনিতীশিং অমসুং ভারত অসিবু সিক্কল সেল অনেমিয়াগী অৱাবদগী নিংখা তমহন্নবা মহাক্কী অচেৎপা ফিরেপ অদু ফোংদোকখি। মহাক্না সরকার, হেল্থ পার্সোনেলশিং অমসুং ত্রাইবলশিংনা খুৎশম্নদুনা থবক তৌমিন্নবগী তঙাইফদবা অদুগী মতাংদা মরু ওইনা পনখি। মআক্না খঙহল্লকখি মদুদি পেসেন্তশিংগীদমক্তা ব্লদ বেঙ্কশিং লিংখৎখ্রে, বোন মেরো ত্রান্সপ্লান্ত তৌনবগী এরঞ্জেমন্তশিং ফগৎ্নখ্রে, অমসুং সিক্ল সেল অনেমিয়াগী স্ক্রীনিং হেনগৎহনখ্রে। মহাক্না মীশিংবু স্ক্রীনিং তৌনবগীদমক্তা থোরক্নবা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লাইনা অসিনা ইমুং-মনুংশিংবু লাইর-অনং তালহনবনা ইমুং পুম্বা মসিগী লাইনা অসিনা শোকহল্লি। মহাক্কী লাইরবা হৌরকফম অদুবু পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সরকার অসিনা অনাবা অমত্তা খঙদে অমসুং পেসেন্তশিং মতেং পাংবগী মতাংদা য়াম্না খল্লি। হৌৎনরিবশিং অসিনা তি.বি,গী কেসশিং হন্থহনখ্রে অমসুং লৈবাক অসিনা ২০২৫ ফাওবদা তি.বি.বু মপুং ফানা মুত্থৎনবা লৈবাক অসিনা হোৎনরি। লাইনা কয়া অমগী থৌদোকশিংগী মতাংদা অশেংবা থৌদোকশিং পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ২০১৩দা কালা আজারগী কেস ১১,০০০ ।ঐরম্মি অদুবু হৌজিক্তি মদু লিশিং অমগী মখাদা হন্থহনখ্রে। ২০১৩দা মেলরিয়াগী কেস লাখ ১০ হেন্না লৈরম্মি অদুবু ২০২২দদি মদু লাখ ২গী মখাদা হন্থরকখ্রে। অসুম্না লেপ্রোসীগী কেসশিংশু লাখ ১.২৫দগী লিশিং ৭০-৭৫দা হন্থরকখ্রে।
“হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিনা লাইয়োংশিং অদুবু হন্থহনবদা নত্তনা লাইওংশংই অদুদা চংবা শেলদুশু হন্থহন্নবা হোৎনরি”, প্রধান মন্ত্রীনা পনখি মদুদি আয়ুশ্মান ভারত স্কীম অসিনা মেদিকেল এক্সপেন্সশিংনা মরম ওইরগা মীশিংদা লৈরিবা শেল-থুমগী অৱাবা পোতলুম অদু বাম্না হন্থহনখ্রে। মহাক্না খঙহল্লকখি মদুদিঙসি বেনিফিসরী করোর ১দা আয়ুশ্মান কার্দশিং য়েন্থোকখ্রে, মসিনা হোসপিতাল চৎপগী তঙাইফদবা লৈবা লাইরবশিংগীদমক্তা লুপা লাখ ৫গী এ.তি.এম. অমা ওইনা ওইরগনি। “ভারতকী মফম অমহেক্তদা ওইসনু, নহাক্না মখোয়দা মসিগী কার্দ উৎপা য়াগনি অমসুং লুপা লাখ ৫ ফাওবগী লেম্না লাইয়েংবা য়াগনি”, হায়ানা শ্রী মোদীনা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা খঙহল্লকখি মদুদি লৈবাক অসিগী মফম খুদংইমক্তা, চাউরাক্না পসেন্ত করোর ৫না আয়ুশ্মান স্কীম অসিগী মখাদা লেম্না লাইয়েংখ্রে, মসিনা পেসেন্তশিংগী লুপা করোর লাখ অমা হেন্না শেব তৌখি। মসিগী আয়ুশ্মান কার্দ অসিনা লাইরবশিংগী খ্বাইদগী চাউবা অৱাবা অদুবু কোকহন্নবা গরেন্তীনি। কনাগুম্বা অমত্তনা হৌখিবা মতমশিংদা লুপা লাখ ৫গী গেরেন্তী অসি পীখিদে, সরকার অসিনা, মোদীনা মসিগীগেরেন্তী অসি পীরি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা নমথাক্কী গেরেন্তী পীরিবশিং অদুগী মতাংদা চেকশিন্নবা হায়খি অমসুং মীয়ামদা মখোয়গী অশোইবশিং অদুব মশক খঙদোক্নবা হায়খি। ইলেক্ত্রিসিতী লেম্না পীবগী গেরেন্তী অদুগী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসিনা তাক্লিবসি ইলেক্ত্রিসিতীগী মমল হেনগৎলগনি হায়বনি। অসুম্না, সরকারনা লেম্না তোংহল্লগনি হায়বা মতমদা, মসিনা তাক্লিবসি রাজ্য অদুগী ত্রান্সপোর্ত সীস্তেম অদু মাংহল্লগনি হায়নদি, পেন্সন হেন্না ফংহল্লগনি হায়না থাজবা পীবা মতমদা, এমপ্লোয়ীশিং অদুগী থাগী তোলোপ অদু থেংথরগনি হায়না ময়েক শেংনা তাক্লি। মহাক্না অহোংবা পেত্রোল মমলগী ওফর অদুগী মতাংদা পল্লদুনা হায়খি মদুদি মসিনা তাক্লিবসি মীয়ামগী তেক্স হেনগৎলগনি হায়বনি। থবক্কী গেরেন্তীগী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নৌনা হৌদোরকপা পোলিসীশিং অদুনা রাজ্য অদুদা ইন্দস্ত্রীশিং মাংহল্লগনি হায়বনি। ওপোজিশনদা য়াম্না কন্না য়ৈরদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “পোলিতিকলে পার্তী খরগী ৱাহন্থোক অসি ‘নিয়ত মে খোত ওর গরীব পর চোত’(ফত্ত-লৌশিং লৈবশিং অমসুং লাইরবশিংদা শোকহন্নবগী ৱাখল্লোন লৈবা) হায়বনি। হৌখিবা চহি ৭০ অসিদা, হান্নগী সরকারশিংনা লাইরবশিংগী তেবলদা চাক নিংথিজনা থম্বা ঙম্লমদে, অদুবু হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিনা গরিব কল্যান য়োজনাগী খুত্থাংদা ইমুং করোর ৮০দা চাননবা চেং-হৱাইশিং লেম্না ফংহন্দুনা মখোয়গী ওন্না তৈনবদা থবক তৌখি”। মহাক্না আয়ুশ্মান য়োজনাগী খুত্থাংদা বেনিফিসরী করোর ৫০দা হেল্থ সেক্যুরিতী পীরি, উজ্বালা য়োজনাগী নুপী বেনিফিসরী করোর ১০দা গ্যাস কেনেক্সন লেম্না পীখি, অমসুং মুদ্র য়োজনাগী খুত্থাংদা বেনিফিসরী করোর ৮.৫তা লোনশিং পীখিবা অদুগী মতাংদশু পনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মমাংদা লৈরম্বা এন্তি-ত্রাইবল পোলিসীশিং অদুগী মতাংদ আপনখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অনৌবা নেস্নেল এজুকেশন পোলিসীনা ত্রাইবল মহৈরোইশিংনা মায়োক্নরিবা লোলগী শিংনবশিং অদুবু য়েংশিনখি। নমথাক্কী গেরেন্তীশিং পীবা মীশিংনা এন.ই.পি.গী মায়োক্তা লৈখিবা অদুবু মহাক্না য়াম্না নুংঙাইখিদে। মহাক্না ত্রাইবলগী অঙাংশিংদা রেসিদেন্সিয়েল স্কুলিং পীরিবা ৪০০দগীশু হেনবা অনৌবা একলৱ্য স্কুল অদুগী খঙহল্লকখি। মধ্য প্রদেশ খক্তদা অসিগুম্বা মহৈরোই ২৪,০০০ হেনবনা মহৈ-মশিং তম্লি।
মমাংদা থৌওইরমদবা অদুগী মায়োক্তা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হৌজিক্কী সরকার অসিনা ত্রাইবল ৱেলফিয়রগীদমক্তআ তোঙানবা মন্ত্রালয় শেমদুনা অমসুং মন্ত্রালয় অদুগী বজেত অদু শরুক অহুম থোক্না হেনগত্তুনা ত্রাইবল ফুরুপশিংদা অখন্নবা মিৎয়েং থমখি। ফোরেস্ত রাইতস এক্তকী মখাদা তাইতল লাখ ২০ হেন্না য়েন্থোকখ্রে। মমাংদা লুত তৌরম্বা অদুগী ওন্ন-তৈনবদা, ত্রাইবল কম্যুনিতীশিংবু মখোয়গী হক পীখি অমসুং মখোয়গী চৎনবীশিং অদুবু আদি মাহোতসবগুম্বা থৌরমশিং অসিনা মখোয়বু ইকাইখুম্নরি হায়না শ্রী মোদীনা মখা তাখি।
ত্রাইবল হেরিতেজবু ইকাইখুম্নবীবা অসিবু মখা চত্থরদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হৌখিবা চহি ৯ অসিদা পাইখৎখিবা খোংথাংশিং অদুগী মতাংদা ঙাংখি। মহাক্না পাইখৎখিবা খোংথাংশিং খুদম ওইনা নবেম্বর ১৫, ভগ্বান বির্স মুন্দাগী মপোক কুমওনবু জনজাতিয়া গৌরব দিৱস হায়না লাওথোকপা অমসুং ত্রাইবলগী নিংতম লান্মীশিংদা কত্থোক্লবা ম্যুজিয়ম, হায়রিবশিং অসি পনখি। মহাক্না ত্রাইবলগী নুপী অমবু ভারতকী রাস্ত্রপতিগী ফমদা খনবগীদমক্তা পোলিতিকেল পার্তী ময়াম অমনা উৎলকপা মতৌ অদুবুশু পনখি। লমদম অসিগি খুদমশিং পীরদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ত্রাইবলগি মফমশিংদা ফাওবা ইনস্তিত্যুতশিংবু ইমুং অমখক্কী মমিংদা থোনবগী মমাংদা লৈরম্বা চৎনবী অদুবু পনখি অমসুং মহাক্না খুদম ওইনা শিৱরাজ সরকারনা গোন্দগী অফাওবা রিভোল্যুশনরি, রাজা শঙ্কর শাহগী মমিং লৌরগা ছিন্দৱারা য়ুনিভর্সিতীগী মমিং থোনবা অমসুং তন্ত্যা মামাগী মমিং লৌরগা পাতালপানি স্তেশনগী মমিং থোনবা অদুগী মতাংআ পনখি। মহাক্না হৌজিক্কী সরকার অসিনা শ্রী দলৱীর সিংগুম্বা গোন্দ লুচিংবশিং অসিবু থৌওইদবা অমসুং ইকাইখুম্নবীদবা অদুবু শেমদোকখ্রে হায়নশু পনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা লাওথোকখি মদুদি রানি দুর্গাৱতিগী ৫০০শুবা মপোক কুমওন থৌরম নেস্নেল লেভেলদা পাংথোক্লগনি। মহাক্কী পুন্সিদা য়ুমফম ওইরগা ফিলম অমা নম্লগনি অমসুং মহাক্কী নিংশিং শেলয়েক অমসুং পোস্তেল স্তাম্প অমা থাদোক্লগনি।
মহাক্কী ৱারো অদু লোইশিল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ওৎনরিবশিং অসিবু মখাতানা অমুক্কশু হেন্না ফজনা তৌবা ঙম্নবা মীয়াম্না মসিদা কোওপরেশন অমসুং থৌজাল পীনবীনবা হায়খি। রানি দুর্গাৱতিগী থৌজাল অমসুং মহাক্না পুক্নিং থৌগৎলদুনা মধ্য প্রদেশপু চাউখৎ-থৌরাংগী অনৌবা অৱাংবা থাক অমদা পুখৎপা অমসুং চাউখৎপা ভারত অমগী মঙলান অদুবু ময়াম পুন্না মঙফাওনহনবা ঙম্লগনি হায়না মহাক্কী থাজবা অদু ফোংদোরকখি।
মধ্য প্রদেশকী গোবর্নর, শ্রী মঙ্গুভাই সি. পতেল, মধ্য প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী শিৱরাজ সিং চৌহন, কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রী, দা. মন্সুখ মান্দৱিয়া, কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রীশিং, পার্লিয়ামেন্তকী মেম্বরশিং, মধ্য প্রদেশ সরকারগী মন্ত্রীশিং অমসুং লেজিস্লেতিব এসেম্বলীগী মেম্বরশিংনা ধৌরম অদুদা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
মিসন অসিনা মরু ওইনা ত্রাইবল পোপুলেশনদা সিক্ল সেল লাইনানা লেপ্তনা মায়োক্নহল্লিবা হকশেলগআ মরি লৈনবা শিংনবশিং অদুবু য়েংশিংন্নবা পান্দম থম্লি। হৌদোকখিবা অসিনা ২০৪৭ ফাওবদা পব্লিক হেল্থ প্রোব্লেম অমা ওইনা সিক্ল সেল লাইনা অসিবু মুত্থৎনবা সরকার অসিনা হৌজিক-হৌজিক পাইখৎলিবা থবকশিং অদুদা য়াম্না মরু ওইবা মাইলস্তোন অমা ওইরগনি। নেস্নেল সিক্ল সেল অনেমিয়া এলিমিনেশন মিসন অসি য়ুনিয়ন বজেত ২০২৩দা লাওথোকখি। মসি লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী হেন্না মিৎয়েং চংলিবা রাজ্য ১৭কী জিলা ২৭৮তা থবক ওইনা পাইখৎলগনি, মিং ওইনা পল্লবদা গুজরাত, মহারাস্ত্র, রাজস্থান, মধ্য প্রদেশ, ঝারখন্দ, ছত্তিসগর, ৱেস্ত বেঙ্গল, ওরিশা, তামিল নাদু, তেলঙ্গনা, অন্ধ্র প্রদেশ, কর্নাতকা, অসাম, উত্তর প্রদেশ, কেরলা, বিহার, অমসুং উত্তরাখন্দনি।
প্রধান মন্ত্রীনা মধ্য প্রদেশতা আয়ুস্মান ভারত প্রধান মন্ত্রী জন আরোগ্য য়োজনা (এ.বি.-পি.এম.জে.এ.ৱাই.) কার্দ চাউরাক্না করোর ৩.৫৭ রোম য়েন্থোকপা হৌখ্রে। আয়ুশ্মান কার্দশিং য়েন্থোকপগী থৌরম অদু রাজ্য অদুগী মফম শিনবা থুংনা অর্বান বোদীশিং, গ্রাম পঞ্চায়তশিং অমসুং দেবেলপমেন্ত ব্লোকশিংদা শিনখি। আয়ুশ্মান চার্দ য়ান্থোকপগী কেমপেন অসি ৱেলফিবর স্কীমশিংবু চাদা ১০০ মপুং ফানা বেনিফিসরী খুদিংমক্তা য়ৌহন্নবগী প্রধান মন্ত্রীগী ভিজন অদুবু মঙফাওনহনবগী মাইকৈদা থাংবা খোংথাং অমনি।
থৌরম অদুদা, প্রধান মন্ত্রীনা ১৬শুবা চহি চাগী ময়াই চল্লকপদা গোন্দৱানাগী মহারানি ওইনা পাল্লম্বা রানি দুর্গাৱতিবু ইকাইখুম্নখ্রে। মহাকপু মুঘলশিংগী মায়োক্তা নিংখা তম্নবগীদমক্তা লান্থেংনখিবা মথৌনা-মরিংজেল লৈবা, অকিবা খঙদবা, থৌনা ফবা লানমী অমা ওইনা নিংশিংনরি।
हमारी सरकार आदिवासी बहनों-भाइयों के कल्याण के लिए प्रतिबद्ध है। मध्य प्रदेश के शहडोल में 'सिकल सेल एनीमिया मुक्ति मिशन' के शुभारंभ से उनके जीवन में महत्वपूर्ण बदलाव आएगा। https://t.co/0hi6fNCDv4
— Narendra Modi (@narendramodi) July 1, 2023
आज शहडोल की धरती पर देश बहुत बड़ा संकल्प ले रहा है।
ये संकल्प है- सिकल सेल एनीमिया की बीमारी से मुक्ति का। pic.twitter.com/Fh5ARoAMov
— PMO India (@PMOIndia) July 1, 2023
हमारे लिए आदिवासी समाज सिर्फ एक सरकारी आंकड़ा नहीं है।
ये हमारे लिए संवेदनशीलता का विषय है, भावनात्मक विषय है: PM @narendramodi pic.twitter.com/kiTGCyVRdK
— PMO India (@PMOIndia) July 1, 2023

Prime Minister's Office
PM launches National Sickle Cell Anaemia Elimination Mission in Shahdol, Madhya Pradesh
Distributes sickle cell genetic status cards to beneficiaries
Starts distribution of about 3.57 crore AB-PMJAY cards in Madhya Pradesh
500th birth anniversary of Rani Durgavati will be celebrated at national level
“Campaign for elimination of Sickle Cell Anaemia will become a key mission of the Amrit Kaal”
“For us, the Adivasi community is not just an electoral number but a matter of great sensitivity and emotion”
“Beware of false guarantees as they are given by the people with ‘Niyat mein Khot aur Gareeb par Chot’ (evil intentions and the tendency to hurt the poor)”
01 JUL 2023 5:31PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi launched the National Sickle Cell Anaemia Elimination Mission in Shahdol, Madhya Pradesh today and distributed sickle cell genetic status cards to the beneficiaries. The Prime Minister also kickstarted the distribution of about 3.57 crore Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB-PMJAY) cards in Madhya Pradesh. During the programme, the Prime Minister honoured Rani Durgavati the ruling queen of Gondwana in the mid-16th century.
Addressing the gathering, the Prime Minister paid tributes to Rani Durgavati and said that the National Sickle Cell Anaemia Elimination Mission inspired by her is being initiated today. He also mentioned that 1 crore Ayushman Cards are being issued to the people of Madhya Pradesh. The Prime Minister underlined that the biggest beneficiaries of the two major efforts are the people of Gond, Bhil and other Adivasi societies. He congratulated the people and the double-engine government of Madhya Pradesh on the occasion.
The Prime Minister said that today, from the land of Shahdol, the nation is taking a big pledge of securing the lives of the people from the tribal communities, a resolution of freedom from Sickle Cell Anaemia and saving the lives of 2.5 lakh children and families that are affected by the disease. Recalling his personal experience with the tribal communities, the Prime Minister underlined the painful symptoms and genetic origin of Sickle Cell Anaemia.
The Prime Minister lamented the fact that no attention was paid towards the issue of Sickle Cell Anaemia for the past 70 years even though more than 50 percent of Sickle Cell Anaemia cases in the world arise in India itself. He highlighted the indifference of the past governments towards the Adivasi communities and stated that it was the present government that went on to find a solution for this. For the present government, the Prime Minister said, the Adivasi community is not just an electoral number but a matter of great sensitivity and emotion. The Prime Minister informed that he has been putting in efforts in this direction way before he first became the Chief Minister of Gujarat where he and the present Governor of Madhya Pradesh, Shri Mangubhai C Patel would visit Adivasi communities and create awareness about Sickle Cell Anaemia. He also recalled starting various campaigns in the state as the Chief Minister of Gujarat. He further informed about seeking help from a Nobel Prize-winning scientist during his visit to Japan as the Prime Minister of India.
The Prime Minister said that this campaign for elimination of Sickle Cell Anaemia will become a key mission of the Amrit Kaal. He expressed the determination to free the tribal communities and the country from the menace of Sickle Cell Anaemia by 2047. He underlined the need for a coordinated approach of government, health personnel and tribals. He informed that blood banks are being established for the patients, arrangement for bone marrow transplant is being enhanced, and screening of Sickle Cell Anaemia is being revamped. He asked the people to come forward for screening.
The Prime Minister said that disease affects the entire family as disease pushes the family into the web of penury. Referring to his own background of poverty, the Prime Minister said that the government knows this pain and is sensitive about helping the patients. These efforts have reduced the cases of TB and the country is working to eliminate TB completely by 2025. Giving facts about the incidence of various diseases, the Prime Minister said in 2013, there were 11,000 cases of Kala Azar, now they have been reduced to less than a thousand. In 2013 there were 10 lakh cases of Malaria which have now come down to less than 2 lakhs in 2022. Similarly, leprosy cases have come down from 1.25 lakh to 70-75 thousand.
“The present Government strives to not only reduce ailments but also minimize the expenses on any ailment”, the Prime Minister remarked as he highlighted the Ayushman Bharat Scheme which has significantly reduced the financial burden on the people due to medical expenses. He informed that 1 crore beneficiaries have been handed Ayushman cards today which will act as an ATM card worth 5 lakh rupees for the poor who have to pay a visit to the hospital. “Be it any part of India, you can show them this card and get free treatment worth 5 lakh rupees”, Shri Modi asserted.
The Prime Minister informed that about 5 crore patients have availed free treatment under the Ayushman Scheme, in the entire country, saving more than one lakh crore rupees of patients. This Ayushman Card is the guarantee of eliminating the biggest worry of the poor. No one has given this guarantee of 5 lakh rupees in the past, it is this government, it is Modi, that has given this guarantee”, the Prime Minister said.
The Prime Minister warned about those who are offering false guarantees and asked the people to identify their shortcomings. Referring to the guarantee of free electricity, the Prime Minister said that it implies that the cost of electricity will rise. Similarly, when a government is offering free rides, it means that the transport system of the state is about to be destroyed, when promises are made for higher pensions, it is a clear indication that the salaries of its employees would be delayed. He also referred to cheap petrol prices on offer and said that it only means increased tax rates for the people. Upon guarantees of employment, the Prime Minister said it is a surety that the newly introduced policies will destroy the industries in the state. Talking a sharp jibe at the opposition, the Prime Minister said, “The meaning of some political parties is ‘Niyat mein Khot aur Gareeb par Chot’ (evil intentions and the tendency to hurt the poor). In the past 70 years, the previous governments could barely put food on the table for the poor, but the present government is turning the tables by providing a guarantee of free food grains to 80 crore families through Garib Kalyan Yojna”. He also touched upon providing health security to 50 crore beneficiaries through Ayushman Yojna, free gas connections to 10 crore women beneficiaries of Ujjwala Yojna, and loans to 8.5 crore beneficiaries through the Mudra Yojna.
The Prime Minister also talked about the anti-tribal policies of the past. The Prime Minister said that the new National Education Policy has addressed the challenge of language before the tribal students. He lamented the opposition of NEP by the people who gave false guarantees. He informed about more than 400 new Eklavya Schools that are providing residential schooling to tribal kids. 24,000 such students are getting education in Madhya Pradesh alone.
As opposed to the earlier neglect, the Prime Minister said that the current government gave priority to tribal communities by creating a separate Ministry for Tribal Welfare and increasing the budget of the Ministry three times. 20 lakh titles have been distributed under Forest Rights Act. Unlike earlier loot, Shri Mddi continued, tribal communities were given their rights and their traditions were honoured by events like Aadi Mahotsav.
Continuing with honouring the tribal heritage, the Prime Minister talked about steps taken in the last 9 years. He listed steps like declaring 15 November, the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda as Janjatiya Gaurav Diwas and museums dedicated to various tribal freedom fighters. He also noted the attitude of many political parties on the election of a tribal woman to the post of the President of India. Giving local examples the Prime Minister highlighted the earlier practice of naming institutions after a single family even in the tribal areas and gave the example of the Shivraj Singh government naming Chhindwara University after great Gond Revolutionary Raja Shankar Shah and naming Patalpani station after Tantya Mama. He also mentioned that the current government rectified the neglect and disrespect of Gond leaders like Shri Dalveer Singh.
The Prime Minister announced that the 500th birth anniversary of Rani Durgavati will be celebrated by the government of India at national level. A film will be made on her life and a commemorative coin and postal stamp will be issued.
Concluding the address, the Prime Minister asked for the cooperation and blessings of the people to continue these efforts even further. He expressed confidence that the blessings and inspiration of Rani Durgavati will enable Madhya Pradesh to soar to new heights of development and together realize the dream of a developed India.
Governor of Madhya Pradesh, Shri Mangubhai C Patel, Chief Minister of Madhya Pradesh, Shri Shivraj Singh Chauhan, Union Minister for Health and Family Welfare, Dr Mansukh Mandaviya, Union Ministers of States, Members of Parliament, Ministers from Government of Madhya Pradesh and Members of Legislative Assembly were among those present on the occasion.
Background
The Mission aims to address the pressing health challenges posed by sickle cell disease, particularly among the tribal population. The launch will mark a crucial milestone in the Government’s ongoing efforts to eliminate sickle cell disease as a public health problem by 2047. The National Sickle Cell Anaemia Elimination Mission was announced in the Union Budget 2023. This will be implemented in 278 districts of 17 high-focus states in the country namely Gujarat, Maharashtra, Rajasthan, Madhya Pradesh, Jharkhand, Chhattisgarh, West Bengal, Odisha, Tamil Nadu, Telangana, Andhra Pradesh, Karnataka, Assam, Uttar Pradesh, Kerala, Bihar, and Uttarakhand.
The Prime Minister also kickstarted the distribution of about 3.57 crore Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB-PMJAY) cards in Madhya Pradesh. The ceremony for the distribution of Ayushman cards is being organized at Urban bodies, Gram panchayats and Development Blocks across the state. The Ayushman card distribution campaign is a step towards realizing the Prime Minister's vision of reaching out to every beneficiary to ensure 100 percent saturation of welfare schemes.
During the programme, the Prime Minister honoured Rani Durgavati, the ruling queen of Gondwana in the mid-16th century. She is remembered as a brave, fearless and courageous warrior who fought for freedom against the Mughals.