Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Government approves Fair and Remunerative Price of sugarcane payable by Sugar Mills to sugarcane farmers for sugar season 2023-24
Highest ever Fair and Remunerative Price of Rs.315/qtl approved for Sugarcane Farmers
Government of India is committed to improve economic condition of farmers
Decision to benefit 5 crore sugarcane farmers (GannaKisan) and their dependents, as well as 5 lakh workers employed in the sugar mills and related ancillary activities
28 JUN 2023 3:52PM by PIB Delhi
Keeping in view interest of sugarcane farmers (GannaKisan), the Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved Fair and Remunerative Price (FRP) of sugarcane for sugar season 2023-24 (October - September) at Rs.315/qtl for a basic recovery rate of 10.25%. It has also been approved to provide a premium of Rs.3.07/qtl for each 0.1% increase in recovery over and above 10.25%, & reduction in FRP by Rs.3.07/qtl for every 0.1% decrease in recovery.
Further, with a view to protect interest of sugarcane farmers, government has also decided that there shall not be any deduction in case of sugar mills where recovery is below 9.5%. Such farmers will get Rs.291.975/qtl for sugarcane in ensuing sugar season 2023-24 in place of Rs.282.125/qtl in current sugar season 2022-23.
The cost of production of sugarcane for the sugar season 2023-24 is Rs.157/qtl. This FRP of Rs.315/qtl at a recovery rate of 10.25% is higher by 100.6% over production cost. The FRP for sugar season 2023-24 is 3.28% higher than current sugar season 2022-23.
The FRP approved shall be applicable for purchase of sugarcane from the farmers in the sugar season 2023-24 (starting w.e.f. 1st October, 2023) by sugar mills. The sugar sector is an important agro-based sector that impacts the livelihood of about 5 crore sugarcane farmers and their dependents and around 5 lakh workers directly employed in sugar mills, apart from those employed in various ancillary activities including farm labour and transportation.
The FRP has been determined on the basis of recommendations of Commission for Agricultural Costs and Prices (CACP) and after consultation with State Governments and other stake-holders. Details of FRP announced by the Government since sugar season 2013-14 are as under:
Background:
In the current sugar season 2022-23, about 3,353 lakh tons of sugarcane of worth Rs.1,11,366 crore purchased by sugar mills, which is the second highest next to the procurement of paddy crop at Minimum Support Price. The Government through its pro-farmer measures will ensure that sugarcane farmers get their dues in time.
Growth of ethanol as biofuel sector in last 5 years has amply supported the sugarcane farmers and sugar sector, as diversion of sugarcane/sugar to ethanol has led to better financial positions of sugar mills due to faster payments, reduced working capital requirements and reduced blockage of funds due to less surplus sugar with mills, thereby enabling them to make timely payment of cane dues of farmers. During 2021-22, revenue of about Rs.20,500 crore has been generated by sugar mills/distilleries from sale of ethanol to OMCs which has enabled them to clear cane dues of farmers.
The Ethanol Blended with Petrol (EBP) Programme has saved foreign exchange as well as strengthen energy security of the country and has reduced dependence on imported fossil fuel thereby helping in achieving the goal of Atmanirbhar Bharat in petroleum sector. By 2025, it is targeted to divert more than 60 LMT of excess sugar to ethanol, which would solve the problem of high inventories of sugar, improve liquidity of mills thereby help in timely payment of cane dues of farmers and will also generate employment opportunities in rural areas. Use of ethanol with petrol would reduce pollution and improve quality of air.
Proactive and farmer friendly policies of the Government has led to promotion of interest of farmers, consumers as well as workers in sugar sector improving livelihood of more than 5 crore persons directly and all the consumers by making sugar affordable. As a result of proactive policies of Government the sugar sector has now become self-sustainable.
India is now playing a crucial role in the global sugar economy as it is the second largest exporter of sugar in the world. In sugar season 2021-22, India has also become largest producer of sugar. It is expected that India would become third largest ethanol producing country in the world by 2025-26.

শেনমিৎলোন্দা মন্ত্রীমন্দলগী মীফম (সি.সি.ই.এ.)
চু য়োনবা মতম ২০২৩-২৪গী ওইনা চিনিগী মিলশিংনা চু থাবা লৌমীশিংদা পীগদবা চুগী মমল সরকারনা অয়াবা পীরে
খ্বাইদগী ৱাংবা ওইনা চু থাবা লৌমীশিংদা কুইন্তল অমদা লুপা ৩১৫ পীবা অয়াবা পীরে
লৌমীশিংগী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎনবা ভারত সরকারনা থবক পায়খৎলে
চু থাবা লৌমী(গন্নাকিষান) করোর ৫ অমসুং মখোয়গী মখা পোন্না হিংলিবশিং, চিনিগী মিলশিং অমসুং মরী লৈনবা থবকশিংদা থবক শুরিবা শিন্মী লাখ ৫ রোম ৱারেপ অসিনা কান্নবা পীরগনি
28 JUN 2023 3:52PM by PIB Imphal
চু থাবা লৌমীশিংগী য়াইফনবা খন্দুনা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেবিনেত কম্মিতি ওন ইকোনোমিক এফেয়ার্সনা, চু য়োনবা মতম ২০২৩-২৪ (ওক্তোবর-সেপ্তেম্বর)গী ওইনা চুগী মমল (ফিয়ার এন্দ রিমুনেরেতিপ প্রাইজ) চাদা ১০.২৫গী বেসিক রিকভরি রেত্তা কুইন্তল অমদা লুপা ৩১৫ পীবা অয়াবা পীরে। রিকভরি ওভরদা চাদা ০.১ হেনগত্তুনা কুইন্তল অমদা লুপা ৩.০৭ গী প্রেমিয়ম অমা পীবা অমসুং চাদা ১০.২৫গী মথক্তা, অমসুং এফ.আর.পি হন্থদুনা রিকভরিদা চাদা ০.১ হন্থবা খুদিংগী কুইন্তল অমদা লুপা ৩.০৭ হন্থবা অয়াবা পীরে।
করিগুম্বা চিনিগী মিলশিংদা রিকভরি চাদা ৯.৫কী মখাদা লৈবা মতমদা, লৌমীশিংগী য়াইফনবা খন্দুনা ককথবা অমতা তৌরোই হায়না সরকারনা ৱারেপ লৌরে। হৌজিক ২০২২-২৩গী চু য়োনবা মতমদা পীরিবা কুইন্তল অমদা লুপা ২৮২.১২৫গী মহুত্তা চু য়োনবা মতম ২০২৩-২৪দা লৌমীশিংনা কুইন্তল অমদা লুপা ২৯১.৯৭৫ ফংলগনি।
২০২৩-২৪ গী ওইনা চু পুথোকপদা চঙবা শেনফম অসি কুইন্তল অমদা লুপা ১৫৭ নি। রিকভরি রেত চাদা ১০.২৫ তা কুইন্তল অমদা লুপা ৩১৫গী মমল অসি পোৎথোক পুথোকপদা চঙবা মমলদগী চাদা ১০০.৬ হেল্লবনি। ২০২৩-২৪গী চুগী মমল অসি হৌজিক লৈরিবা ২০২২-২৩গী মমল অসিদগী চাদা ৩.২৮ হেল্লবনি।
অয়াবা পীরবা মমল অসি চিনিগী মিলশিংনা ওক্তোবর ১, ২০২৩দগী লৌমীশিংদগী চু লৈবা মতমদগী চৎনবা হৌগনি। চিনিগী সেক্তর অসি লৌমী করোর ৫ অমসুং মখোয়গী মখা পোন্না হিংলিবশিং অমসুং চিনিগী মিলশিংদা থবক তৌরিবা শিন্মী লাখ ৫ রোমদা হিংনবা লম্বী পীরিবা মরুওইবা সেক্তর অমনি। মসিনা লৌবুকশিং অমসুং পুথোক-পুশিন্দা মীওই কয়াশু থবক পীরি।
কম্মিসন ফোর এগ্রিকলচরেল কোস্তস এন্দ প্রাইজেস (সি এ সি পি)গী ৱারেপশিং মতুংইন্না অমসুং রাজ্য সরকারশিং অমসুং অতোপ্পা মরী লৈনবশিং খন্নরবা মতুংদা চুগী মমল লেপ্পনি। চু য়োনবা মতম ২০১৩-১৪ দগী হৌনা সরকারনা লাউথোকখিবা মমলগী অকুপ্পা মরোলশিং মখাদা লৈরে :
নুঙগীৱারোল
হৌজিক্কী চু লৈবগী মতম ২০২২-২৩দা, চিনিগী মিলশিংনা লুপা করোর ১,১১,৩৬৬ রোমগী চু তন লাখ ৩,৩৫৩ রোম লৈখ্রে, মসি ফৌগী মথংদা মিনিমম সপোর্ত প্রাইজদা খ্বাইদগী য়াম্না লৈবনি। সরকারনা লৌমীশিংগী য়াইফনবা পায়খৎলিবা থবকশিংগী খুৎথাংদা মতম চানা চু থাবা লৌমীশিং মখোয়গী শেনফমশিং ফংহনগনি।
হৌখিবা চহি ৫দা বাইওফুয়েল সেক্তরদা ইথানোল শীজিন্নবা হেনগৎলকপদগী চু থাবা লৌমীশিং অমসুং চিনিগী থবকশিং মপুংফানা শৌগৎলে অমসুং চু/চিনি ইথানোলদা শীজিন্নবদগী চিনিগী মিলশিংগী শেন-থুমগী ফিবম হেন্না ফগৎলক্তুনা শেনফমশিং অথুবা মতমদা পীথোক্লে, ৱার্কিং কেপিতেল দরকার ওইবা হন্থরে অমসুং মিলশিংদা অহেনবা চিনি য়াম্না লৈতবদগী ফন্দশিং পন্দুনা লৈবা হন্থরে, মরম অদুনা চু থাবা লৌমীশিংদা মতম চানা চুগী শেনফমশিং পীথোকপা ঙমহল্লে। ও.এম.সিশিংদা ইথানোল য়োনবদগী চিনিগী মিলশিং/দিস্তিল্লরিশিংনা ২০২১-২২দা লুপা করোর ২০,৫০০গী শেনফম তানবা ঙম্লে।
পেত্রোলদা ইথানোল য়ানশিনবগী থৌরম অসিনা ফোরেন একচেঞ্জশিং কনবা ঙম্লে অমসুং লৈবাক অসিদা ইনর্জি সেকুরিতি মপাঙ্গল কনখৎহল্লে অমসুং মপান্দগী পুশিল্লকপা থাউগী মখা পোনবা হন্থহন্দুনা পেত্রোল সেক্তরদা অত্মানির্ভার ভারতকী পান্দম ফংবদা মতেং পাংলে। ২০২৫ ফাওবদা, অহেনবা চিনি ৬০ এল.এম.তি ইথানোলদা য়ানশিন্নবা, মসিনা চিনি য়াম্না পৈশিনবদগী থেংনবা খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা পান্দম থম্লি। মসিনা মিলশিংনা মতম চানা চু থাবা লৌমীশিংগী শেন মতম চানা পীথোকপা ঙমহনগনি অমসুং খুঙ্গংগী লমশিংদা থবক ফংবগী খুদোংচাবশিং ফংবা হেনগৎহনগনি। পেত্রোলদা ইথানোল য়ানশিনবা অসিনা পোল্লুসন হন্থহনগনি অমসুং নুংশিৎ ফবা হেনগৎহনগনি।
লৌমীশিংগী য়াইফনবা সরকারনা পায়খৎলিবা থৌশিলশিংনা চিনি শীজিন্নরিবশিং অমসুং চিনি পুথোকপগী লমদা থবক তৌরিবশিং মীওই করোর ৫ হেনবগী হিংনবা লম্বী ফগৎহল্লে অমসুং অহোংবা মমলদা চিনি ফংহল্লে। সরকারগী লৌমীশিংগী য়াইফনবা থৌশিলশিংনা মরম ওইদুনা সুগর সেক্তর অসি হৌজিক মশা মরোমদোম লেপচবা ঙম্লে।
মালেমদা চিন মপান্দা থাদোকপা অনিশুবা খ্বাইদগী চাউবা লৈবাক ওইনা, মালেমগী চিনিগী শেন্মিৎলোন্দা হৌজিক ভারতনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরে। সুগর সিজন ২০২১-২২দা , ভারতনা চিনি খ্বাইদগী য়াম্না পুথোকপা লৈবাক ওইরে। ২০২৫-২৬ তা মালেমদা ইথানোল য়াম্না পুথোকপা অহুমশুবা লৈবাক ভারতনা ওইগনি হায়না পানরি।