AYUSH
Vice President to lead more than 15000 yoga enthusiasts in main event of 9th IDY at Garrison Ground, Jabalpur, MP
PM Narendra Modi to lead global celebration of Yoga from UN HQ on International Day of Yoga
This year International Day of Yoga will witness Ocean Ring of Yoga, Arctic to Antarctica, Yoga Bharatmala, Yog Sagarmala and Har Aangan Yog
20 JUN 2023 2:38PM by PIB Delhi
The National celebration of 9th International Day of Yoga 2023 will be led by Vice President of India Shri Jagdeep Dhankhar on 21st June at Jabalpur in Madhya Pradesh. On this occasion, Governor of Madhya Pradesh Shri Mangubhai Chhaganbhai Patel, Chief Minister of Madhya Pradesh Shri Shivraj Singh Chouhan, Union Minister of Ayush and Ports, Shipping & Waterways Shri Sarbananda Sonowal, MoS for Ayush Dr. Munjpara Mahendrabhai and several State Dignitaries will be present and also perform Common Yoga Protocol.
About 15,000 people are expected to participate in the main event. This year's theme of IDY is ‘Yoga for Vasudhaiva Kutumbakam’ which is the indicates the Indian socio-cultural heritage.
Because of initiative of Hon’ble PM, Yoga has reached to every corner of the world during the last 9 years. This year the Prime Minister Shri Narendra Modi will lead yoga at the United Nations Headquarters in New York, USA where more than180 countries are expected to join to show their commitment towards yoga. Before leaving for two nation visit, Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi said "I will celebrate the International Day of Yoga 2023 on June 21 at the UNHQ with the UN leadership and members of the international community. I look forward to this special celebration at the very location that supported India’s proposal in December 2014 to recognize an International Day of Yoga ".
The preparation of IDY 2023 had started on 13th Match 2023, with 100 days countdown launched by Hon’ble Minister of Ayush. Since then, every day countdown is being observed by all stakeholders including government bodies, making it a mass movement, culminating on 21st June 2023.
This year International Day of Yoga will witness unique feature like Ocean Ring of Yoga, where Indian Navy and Merchant ships will organize CYP demonstration at port/ vessels of the friendly countries in different oceans.
Yoga from Arctic to Antarctica is another feature, in which MEA is coordinating with Ministry of Ayush to organise CYP in countries falling in and around Prime Meridian line besides UN member countries. Yoga on North Pole and South Pole regions will be held in coordination with MoES at Himadri-the Indian research base in Arctic and Bharati-the Indian research base in Antarctica.
Yoga Bharatmala has been conceptualized, where Indian armed forces along with ITBP, BSF, BRO will make a chain of Yoga demonstration in unison. Yoga Sagarmala will witness yoga along Indian coast line. There will be Yoga demonstration at the flight deck of INS Vikrant under the leadership of Hon’ble Defense Minister.
At National level this year International Day of Yoga will try to achieve “Har Aangan Yoga by enabling observation of Yoga at village level. Prime Mininter modi in his letter to village Sarpanchs appealed them to celebrate International Yoga Day on 21st Day with their villagers in full strength. Any can join the observation in their nearest Anganwadis, health and wellness centers and schools. Apart from this, around 2 lakh Common Service Centers, AYUSH Health and Wellness Centers under National AYUSH Mission, AYUSH Gram will also participate in the International Yoga Day celebrations. Poeople with gather around 50,000 Amrit Sarovar to perform Yoga.
The Ministry of Ayush, in collaboration with the Indian Council for Cultural Relations (ICCR) and the Ministry of External Affairs has hosting a photography contest "Yoga My Pride" on MyGov.in platform. National and International participants can upload a photo of themselves doing “Yogasanas” along with a caption apt for the photograph. National and International participants will be awarded prizes in three categories.
This year Y-break at workspaces was also introduced by Ministry of Ayush with the aim to get de-stressed, refreshed, and re-focused at workspace. This year Y-break @ workspaces – Yoga in chair has been introduced, which can be done while sitting in chair. All ministries/departments of Government of India have been requested to ask their employees to practice Yoga in chair.
The International Day of Yoga is being celebrated with a whole government approach. All the key ministries of the Government of India, State Governments, National and International Leading Yoga institutes & organizations, Univesrities, Armed forces, NSS & NYK volunteers and other stakeholders are already participating in various run-up activities of IDY 2023. Along with these Indian missions and embassies, UN member countries will also participate in the International Day of Yoga on 21st June 2023.

ଆୟୁଷ
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଜବଲପୁର ସେନାଛାଉଣୀ ଠାରେ ନବମ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଯୋଗ ଦିବସର ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ୧୫ ହଜାର ଯୋଗ ଅନୁସନ୍ଧିତ୍ସୁଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱ ନେବେ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି
ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଯୋଗ ଦିବସ ଅବସରରେ ଜାତିସଂଘ ମୁଖ୍ୟାଳୟ ଠାରେ ଏହାର ବୈଶ୍ୱିକ ନେତୃତ୍ୱ ନେବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଚଳିତ ବର୍ଷ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଯୋଗ ଦିବସ ଯୋଗର ଏକ ସାମୁଦ୍ରିକ ବଳୟ ଦେଖିବ । ସୁମେରରୁ ଆଣ୍ଟାର୍କଟିକା, ଯୋଗ ଭାରତମାଳା, ଯୋଗ ସାଗରମାଳା ଏବଂ ହର ଆଙ୍ଗନ ଯୋଗ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ
20 JUN 2023 2:38PM by PIB Bhubaneswar
ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶର ଜବଲପୁର ଠାରେ ୨୧ ଜୁନ୍ ଦିନ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଯୋଗ ଦିବସ ୨୦୨୩ ପାଳନ କାଳରେ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀ ଜଗଦୀପ ଧନଖଡ଼ ଜାତୀୟ ସମାରୋହର ନେତୃତ୍ୱ ନେବେ । ଏହି ଅବସରରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶ ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ମଙ୍ଗୁଭାଇ ଛଗନଭାଇ ପଟେଲ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ, କେନ୍ଦ୍ର ଆୟୁଷ ଏବଂ ବନ୍ଦର, ଯାହାଜ ଚଳାଚଳ ଓ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୱାଲ, ଆୟୁଷ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ମୁଞ୍ଜପାରା ମହେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ ଏବଂ ରାଜ୍ୟର ଅନେକ ଗଣ୍ୟମାନ୍ୟ ଅତିଥି ଏଥିରେ ଉପସ୍ଥିତ ରହି ସାଧାରଣ ଯୋଗ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ପାଳନ କରିବେ ।
ଏହି ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରାୟ ୧୫ ହଜାର ବ୍ୟକ୍ତି ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରହିଛି । ଚଳିତ ବର୍ଷ ଆଇଡିୱାଇର ବାର୍ତ୍ତା ହେଉଛି ‘ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍ ନିମନ୍ତେ ଯୋଗ’, ଯେଉଁଥିରେ କି ଭାରତର ସାମାଜିକ - ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟ ନିହିତ ରହିଛି ।
ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପଦକ୍ଷେପ ଯୋଗୁ ଗତ ନଅ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଯୋଗ ପୃଥିବୀର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ପହଂଚି ପାରିଛି । ଚଳିତ ବର୍ଷ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ନୁ୍ୟର୍କର ଜାତିସଂଘ ମୁଖ୍ୟାଳୟରେ ଯୋଗ ଦିବସ ପାଳନର ନେତୃତ୍ୱ ନେବେ । ଏଥିରେ ଯୋଗ ପ୍ରତି ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧତା ସ୍ୱରୂପ ୧୮୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶର ପ୍ରତିନିଧି ଯୋଗ ଦେବାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରହିଛି । ଦୁଇଟି ଦେଶ ଗସ୍ତର ଅବ୍ୟବହିତ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ “ମୁଁ ଜୁନ୍ ୨୧ ତାରିଖ ଦିନ ଜାତିସଂଘର ମୁଖ୍ୟାଳୟ ଠାରେ ଜାତିସଂଘର ନେତୃତ୍ୱ ଓ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଗୋଷ୍ଠୀର ସଦସ୍ୟଙ୍କ ସହ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଯୋଗ ଦିବସ ୨୦୨୩ ପାଳନ କରିବି । ମୁଁ ଏହି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସମାରୋହ ପାଳନ ପାଇଁ ଅପେକ୍ଷା କରୁଛି ଯେଉଁଠି ଡିସେମ୍ବର ୨୦୧୪ରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଯୋଗ ଦିବସ ପାଳନ ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ସମର୍ଥନ ମିଳିଥିଲା ।”
ଆଇଡିୱାଇ ୨୦୨୩ ପାଳନ ପ୍ରସ୍ତୁତି ୩ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୩ ଦିନ ୧୦୦ ଦିନର ଅବଗଣନା ସହ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ସେହିଦିନ ଠାରୁ ପ୍ରତିଦିନ ଅବଗଣନା ପାଳନ କରାଯାଇଛି । ସରକାରୀ ସଂସ୍ଥା ସହ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ସହ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଏହି ଅଭିଯାନ ୨୧ ଜୁନ, ୨୦୨୩ ଦିନ ଉଦଯାପିତ ହେବ । ଚଳିତ ବର୍ଷ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଯୋଗ ଦିବସ ଯୋଗର ମହାସାଗର ମୁଦ୍ରିକା ଭଳି ଅନନ୍ୟ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ରହିବ । ଭାରତୀୟ ନୌସେନା ବନ୍ଧୁ ଭାବାପନ୍ନ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ମହାସାଗର ବକ୍ଷରେ ଭାରତୀୟ ନୌସେନା ଓ ମର୍ଚ୍ଚାଣ୍ଟ ଜାହାଜ ସହ ସେମାନଙ୍କ ବନ୍ଦର ଓ ନୌବହରରେ ସିୱାଇପିର ପରୀକ୍ଷାମଳକ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବେ ।
ସୁମେରୁ ଠାରୁ ଆଣ୍ଟାର୍କଟିକା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯୋଗ ଆଉ ଏକ ବୈଶିଷ୍ଟ ଥିବାବେଳେ, ଏଥିରେ ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସହଯୋଗରେ ଜାତିସଂଘ ସଦସ୍ୟ ଦେଶର ପ୍ରମୁଖ ଦ୍ରାଘିମା ରେଖା ଅଞ୍ଚଳରେ ସିୱାଇପି ଆୟୋଜନ କରିବେ । ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଜରିଆରେ ଉତ୍ତର ଓ ଦକ୍ଷିଣ ଗୋଲାର୍ଦ୍ଧ ଅଞ୍ଚଳରେ ଯୋଗାଭ୍ୟାସ କରାଯିବ । ସୁମେରୁର ଭାରତୀୟ ଗବେଷଣା ଘାଟି ହିମାଦ୍ରୀ ଓ ଆଣ୍ଟାର୍କଟିକାର ଗବେଷଣା ଘାଟି ଭାରତୀ ଠାରେ ଏହା ଆୟୋଜିତ ହେବ । ଯୋଗ ଭାରତମାଳାର ମଧ୍ୟ ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଠି ଭାରତୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ସେନା ଆଇଟିବିପି, ବିଏସଏଫ, ବିଆରଓ ସହ ମିଶି ଯୋଗର ପରୀକ୍ଷାମୂଳକ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବେ । ସେହିପରି ଯୋଗ ସାଗରମାଳାରେ ଭାରତୀୟ ତଟରେଖାରେ ଯୋଗ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ । ଆଇଏନଏସ ବିକ୍ରାନ୍ତର ବିମାନ ଉଡ଼ାଣ ଡେକରେ ପ୍ରତରିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଯୋଗ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ ।
ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଚଳିତବର୍ଷ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଯୋଗ ଦିବସ ‘ହର ଆଙ୍ଗନ ଯୋଗ’ ସଫଳତା ହାସଲ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି । ଗ୍ରାମୀଣ ସ୍ତରରେ ଯୋଗାଭ୍ୟାସ ହେଉଛି ଏହାର ମୂଳ ଲକ୍ଷ୍ୟ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗାଁ ସରପଞ୍ଚମାନଙ୍କୁ ଲେଖିଥିବା ତାଙ୍କ ପତ୍ରରେ ଜୁନ୍ ୨୧ରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଯୋଗ ଦିବସ ନିଜ ଗ୍ରାମବାସୀଙ୍କ ସହ ପୁରା ଦମରେ ପାଳନ କରିବାକୁ ନିବେଦନ କରିଛନ୍ତି । ଯେକୌଣସି ଗ୍ରାମବାସୀ ସେମାନଙ୍କ ନିକଟସ୍ଥ ଅଙ୍ଗନବାଡ଼ି, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ସୁଧାର କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଯୋଗ ଦିବସ ପାଳନ କରିପାରିବେ । ଦୁଇ ଲକ୍ଷ ସାଧାରଣ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର, ଜାତୀୟ ଆୟୁଷ ମିଶନ ଅଧୀନସ୍ଥ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ସୁଧାର କେନ୍ଦ୍ର, ଆୟୁଷ ଗ୍ରାମ ମଧ୍ୟ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଯୋଗ ଦିବସ ପାଳନ କରିବେ । ଜନସାଧାରଣ ପ୍ରାୟ ୫୦ ହଜାର ଅମୃତ ସରୋବର ନିକଟରେ ଏକାଠି ହୋଇ ଯୋଗାଭ୍ୟାସ କରିପାରିବେ ।
ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଭାରତୀୟ ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନସ୍ଥ ଭାରତୀୟ ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ପର୍କ ପରିଷଦ ସହ ମିଶି ‘ଯୋଗ ମାଇଁ ପ୍ରାଇଡ୍’ ଶୀର୍ଷକ ଏକ ଫଟୋ ଉତ୍ତୋଳନ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ମାଇଁ ଗଭ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଆୟୋଜନ କରୁଛି । ଜାତୀୟ ଓ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନେ ଯୋଗାସନ କରୁଥିବା ଚିତ୍ର ଶିରୋନାମା ସହ ପଠାଇପାରିବେ । ଏହିସବୁ ଶ୍ରେଣୀରେ ଜାତୀୟ ଓ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ପ୍ରତିଯୋଗୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପୁରସ୍କାର ପାଇବାର ମଧ୍ୟ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି ।
ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ କାର୍ଯ୍ୟସ୍ଥଳୀରେ ୱାଇ-ବ୍ରେକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ଚଳିତ ବର୍ଷ ପ୍ରବର୍ତ୍ତିତ ହୋଇଛି । ଚାପମୁକ୍ତ ହୋଇ ପ୍ରଫୁଲ୍ଲ ମନରେ କାମରେ ମନଦେବା ଏହାର ଉଦେଶ୍ୟ । କାର୍ଯ୍ୟସ୍ଥଳୀରେ ଚୌକିରେ ବସି ଚଳିତ ବର୍ଷ ୱାଇ-ବ୍ରେକଇୱାର୍କପ୍ଲେସ-ୟୋଗା ଇନ୍ ଚେୟାର ମଧ୍ୟ କରିହେବ । ସମସ୍ତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଓ ବିଭାଗଗୁଡ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କ କର୍ମଚାରୀମାନେ ଚୌକିରେ ବସି ଯୋଗ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି ।
ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସରକାରୀ ସହଯୋଗରେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଯୋଗ ଦିବସ ପାଳନ କରାଯାଉଛି । ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସମସ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ରାଜ୍ୟ ସରକାର, ଜାତୀୟ ଓ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ପ୍ରମୁଖ ଯୋଗ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଓ ସଂଗଠନ, ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ସଶସ୍ତ୍ର ସେନା, ଏନଏସଏସ ଓ ଏନୱାଇକେ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ୨୦୨୩ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଯୋଗ ଦିବସର ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ଭାଗ ନେଇ ସାରିଛନ୍ତି । ଏଥିସହ ଭାରତୀୟ ଦୂତାବାସ, ଜାତିସଂଘ ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ର ମଧ୍ୟ ୨୧ ଜୁନ ୨୦୨୩ରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଯୋଗ ଦିବସ ପାଳନ କରିବେ ।