আয়ুশ
উপ রাস্ত্রপতিনা এম.পি.গী জবলপুরদা লৈবা গেরিসন গ্রাউন্দদা ৯শুবা আই.দি.ৱাই.গী মপুং ওইবা ইভেন্ততা য়োগ পামজবা মীওই ১৫০০০ হেনববু লমজিংগনি
পি.এম. নরেন্দ্র মোদীনা ইন্তর্নেস্নেল দে ওফ য়োগদা য়ু.এন. ঐচ.ক্যু.দগী য়োগগী মালেমগী পালন থৌরমদা লমজিংগনি
চহি অসিগী ইন্তর্নেস্নেল দে ওফ য়োগদা ওসিন রিং ওফ য়োগ, আর্ক্তিক্তগী এন্তার্তিকা ফাওবা, য়োগ ভারতমালা, য়োগ সাগরমালা অমসুং হর অঙ্গন য়োগ উবা ফংগনি
20 JUN 2023 2:38PM by PIB Imphal
মধ্য প্রদেশকী জবলপুরদা জুন ২১দা ভারতকী উপ রাস্ত্রপতি, শ্রী জগদীপ ধনখরনা ৯শুবা ইন্তর্নেস্নেল দে ওফ য়োগ ২০২৩গী জাতিগী থাক্কী পালন থৌরম পাঙথোক্কনি। থৌরম অসিদা মধ্য প্রদেশকী রাজ্যপাল শ্রী মঙ্গুভাই ছগনভাই পতেল, মধ্য প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী শিবরাজ সিংহ চৌহান, আয়ুশ অমসুং পোর্তস, শিপ্পিং অমদি ৱাতরৱেজকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী সর্বানন্দ সোনোৱল, আয়ুশকী এম.ও.এস., দা. মুঞ্জপারা মহেন্দ্রভাই অমসুং তোঙান-তোঙানবা স্তেৎ দিগনিতরীশিংসু শরুক য়াগনি অমসুং কম্মন য়োগ প্রোতোকোলসু তৌগনি।
মপুং ওইবা থৌরম অসিদা মীওই ১৫,০০০রোনা শরুক য়াগনি। চহি অসিগী আই.দি.ৱাই.গী থিমনা ‘য়োগ ফোর বসুধৈবা কুতুম্বকম’না ওইরি, মসিনা ভারতকী সোসিও-কলচরেল হেরিতেজ তাক্লি।
ইকাই খুম্নরবা পি.এম.গী থৌশিলনা মরম ওইদুনা য়োগনা হৌখিবা চহি ৯ অসিদা মালেমগী কাচিন-কোয়া খুদিংমক্তা য়ৌবা ঙমখি। চহি অসিদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোসীনা য়ু.এস.এ.গী ন্যু য়োর্ক্তা লৈবা য়ুনাইতেদ নেসন্স হেদক্বাতর্সতা য়োগ লমজিংগনি, হায়রিবা অসিনা য়োগদা থৱায় য়াওবা উৎনবা লৈবাক ১৮০ হেনবনা শরুক য়ারবা য়াই। লৈবাক অনিগী খোঙচৎকীদমক থাদোক্ত্রিঙৈ মমাংদা ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি, “য়ু.এন. লীদরশপ অমসুং ইন্তর্নেস্নেল কম্ম্যুনিতীগী মেম্বরশিংগা লোয়ননা য়ু.এন.ঐচ.ক্যু.দা জুন ২১দা ঐহাক্না ইন্তর্নেস্নেল দে ওফ য়োগ ২০২৩ পালন তৌগনি। দিসেম্বর ২০১৪দা মসিবু ইন্তর্নেস্নেল দে ওফ য়োগ হায়না শখঙনবা ভারতনা পুখৎপদা শৌগৎখিবা মফম অদুমক্তদা অখন্নবা থৌরম অসি পালন তৌগদৌরিবা অসিবু ঐহাক্না খৌরাংনা ঙাইরি”।
আয়ুশকী ইকাই খুম্নরবা মন্ত্রীনা নুমিৎ ১০০নিগী কাউন্তদাউন হৌদোক্তুনা মার্চ ১৩, ২০২৩দা আই.দি.ৱাই. ২০২৩গী শেম-শাবা হৌখ। নুমিৎ অসিদগী হৌদুনা নুমিৎ খুদিংগী কাউন্তদাউন অসি সরকারগী বোদীশিং য়াওনা স্তেকহোল্দর পুম্নমক্না পাঙথোক্তুনা মসিবু জুন ২১, ২০২৩দা অচৌবা ইহৌ অমা ওইহল্লি।
চহি অসিগী ইন্তর্নেস্নেল দে ওফ য়োগদা ইন্দিয়ন নেভী অমসুং মর্চেন্ত শিপশিংনা তোঙান-তোঙানবা সমুদ্রশিংদা মরুপ ওইরিবা লৈবাকশিংগী হীথাংফম/বেসেলশিংদা সি.ৱাই.পি. দেমোনস্ত্রেসন তৌগদবা ওসিন রিং ওফ য়োগগুম্বা অখন্নবা মতৌ উবা ফংগনি।
আর্ক্তিকতগী এন্তার্তিকা ফাওবা য়োগ তৌবনা অখন্নবা মতৌ অমা ওইগনি মসিদা আয়ুশ মন্ত্রালয়গা খুৎশম্নদুনা এম.ই.এ.না য়ু.এন. মেম্বর লৈবাকশিংগী মথক্তা প্রাইম মেরিদিয়ন লাইন্দা অমসুং অকোইবদা লৈরিবা লৈবাকশিংদা সি.ৱাই.পি. পাঙথোক্কনি। নোর্থ পোল অমসুং সাউথ পোল রিজনশিংদা য়োগ অসি মথক শিৎনা আর্ক্তিক্তা লৈবা হিমাদ্রি- দি ইন্দিয়ন রিসর্চ বেজ অমসুং এন্তার্তিকাদা লৈবা ভারতি- দি ইন্দিয়ন রিসর্চ বেজতা এম.ও.ই.এস.কা খুৎশম্নদুনা পাঙথোক্কনি।
য়োগ ভারতমালা অসি আই.তি.বি.পি., বি.এস.এফ., বি.আর.ও.গা লোয়ননা ইন্দিয়ন আর্মদ ফোর্সশিংগা পুনশিন্দুনা য়োগ দেমোনস্ত্রেসনগী চেন অমা শেম্নবা কনসেপচুএলাইজ তৌখি। য়োগ সাগরমালা অসিদা ভারতকী সমুদ্র মাপলশিংদা য়োগ তৌবা উবা ফংগনি। ইকাই খুম্নরবা ঙাকশেল মন্ত্রীগী লুচিং মখাদা আই.এন.এস. বিক্রান্তগী ফ্লাইৎ দেক্তদা য়োগ দেমোনস্ত্রেসন তৌগনি।
চহি অসিগী ইন্তর্নেস্নেল দে ওফ য়োগদা জাতিগী থাক্তা ‘হর আঙ্গন য়োগ’ ফংবা ঙম্নবা খুঙ্গংগী থাক্তা য়োগ তৌগনি। খুঙ্গংগী সর্পঞ্চশংদা থাখিবা মহাক্কী চিথীদা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা মখোয়দা মখোয়গ খুঙ্গংশংদা মপুং ফানা জুন ২১দা ইন্তর্নেস্নেল দে ওফ য়োগ পাঙথোক্নবা আপীল তৌখি। মীওই অমা হেক্তা মখোয়গী মনাক নকপা অঙ্গনৱাদীশিং, হেল্থ এন্দ ৱেলনেস সেন্তরশিং অমসুং স্কুলশিংদা পাঙথোক্লিবা থৌরমদা শরুক য়াবা য়াগনি। মসিগী মথক্তা কম্মন সর্ভিস সেন্তর লাখ ২ রোম, নেস্নেল আয়ুশ মিসনগী মখাদা আয়ুশ হেল্থ এন্দ ৱেলনেস সেন্তরশিং, আয়ুশ গ্রামনা ইন্তর্নেস্নেল য়োগ দেগী থৌরমদা শরুক য়াগনি।ল য়োগতৌনবা অমৃত সরোভর ৫০,০০০রোমদা মীয়াম পুনগনি।
ইন্দিয় কাউন্সিল ফোর কলচরেল রিলেসন্স (আই.সি.সি.আর.) অমসুং মপাল থৌরম মন্ত্রালয়গা লোয়ননা খুৎশম্নদুনা আয়ুশ মন্ত্রালয়না MyGov.in প্লেৎফোর্মদা ফোতোগ্রাফী কন্তেস্ত “য়োগ মাই প্রাইদ” অমা পাঙথোক্লি। নেস্নেল অমসুং ইন্তর্নেস্নেল পার্তিসিপেন্তশিংনা ফোতোগ্রাফ অদুগা চান্নবা কেপ্সন হাপতুনা “য়োগসানাস” তৌবগী মখোয়গী ফোতো অমা অপলোদ তৌবা য়াগনি। নেস্নেল অমসুং ইন্তর্নেস্নেল পার্তিসিপেন্তশিংবু কেতগোরী অহুমদা মনাশিং পীগনি।
থবক মদমদা দি-স্ত্রেস, রিফ্রেশ, অমসুং রি-ফোকস তৌনবা পান্দমগা লোয়ননা আয়ুশ মন্ত্রালয়না চহি অসিদা থবক মফমশিংদা ৱাই-ব্রেক হৌদোকখি। চৌক্রিদা ফমদুনা তৌবা য়ানবা চহি অসিদা ৱাই-ব্রেক @ ৱার্কস্পেসেস - য়োগ ইন চিয়র হৌদোকখি। ভারত সরকারগী মন্ত্রালয়/বিভাগ পুম্নমক্না মখোয়গী এমপ্লোইয়ীশিংদা চৌক্রিদা য়োগ তৌনবা হায়খ্রে।
ইন্তর্নেস্নেল দে ওফ য়োগ অসি হোল ওফ গভর্নমেন্ত এপ্রোচকা লোয়ননা পাঙথোক্লি। ভারত সরকারগী মরু ওইবা মন্ত্রালয়শিং, রাজ্য সরকারশিং, জাতি অমসুং ইন্তর্নেস্নেলগী মাংজিল থারিবা য়োগ ইন্সতিত্যুতশিং অমসুং ওর্গনাইজেসনশিং, য়ুনিভর্সিতীশিং, আর্মদ ফোর্সশিং, এন.এস.এস. অমসুং এন.ৱাই.কে. ভোল্যুন্তীয়রশিং অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোল্দরশংনা আই.দি.ৱাই. ২০২৩গী তোঙান-তোঙানবা রন-অপ এক্তিবিতীশিংদা শরুক য়াদুনা লাকখি। ইন্দিয়ন মিসনশিং অমসুং এম্বেসীশিংগা লোয়ননা য়ু.এন. মেম্বর ওইরিবা লৈবাকশিংনা জুন ২১, ২০২৩দা ইন্তর্নেস্নেল দে ওফ য়োগদা শরুক য়াগনি।

AYUSH
Vice President to lead more than 15000 yoga enthusiasts in main event of 9th IDY at Garrison Ground, Jabalpur, MP
PM Narendra Modi to lead global celebration of Yoga from UN HQ on International Day of Yoga
This year International Day of Yoga will witness Ocean Ring of Yoga, Arctic to Antarctica, Yoga Bharatmala, Yog Sagarmala and Har Aangan Yog
20 JUN 2023 2:38PM by PIB Delhi
The National celebration of 9th International Day of Yoga 2023 will be led by Vice President of India Shri Jagdeep Dhankhar on 21st June at Jabalpur in Madhya Pradesh. On this occasion, Governor of Madhya Pradesh Shri Mangubhai Chhaganbhai Patel, Chief Minister of Madhya Pradesh Shri Shivraj Singh Chouhan, Union Minister of Ayush and Ports, Shipping & Waterways Shri Sarbananda Sonowal, MoS for Ayush Dr. Munjpara Mahendrabhai and several State Dignitaries will be present and also perform Common Yoga Protocol.
About 15,000 people are expected to participate in the main event. This year's theme of IDY is ‘Yoga for Vasudhaiva Kutumbakam’ which is the indicates the Indian socio-cultural heritage.
Because of initiative of Hon’ble PM, Yoga has reached to every corner of the world during the last 9 years. This year the Prime Minister Shri Narendra Modi will lead yoga at the United Nations Headquarters in New York, USA where more than180 countries are expected to join to show their commitment towards yoga. Before leaving for two nation visit, Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi said "I will celebrate the International Day of Yoga 2023 on June 21 at the UNHQ with the UN leadership and members of the international community. I look forward to this special celebration at the very location that supported India’s proposal in December 2014 to recognize an International Day of Yoga ".
The preparation of IDY 2023 had started on 13th Match 2023, with 100 days countdown launched by Hon’ble Minister of Ayush. Since then, every day countdown is being observed by all stakeholders including government bodies, making it a mass movement, culminating on 21st June 2023.
This year International Day of Yoga will witness unique feature like Ocean Ring of Yoga, where Indian Navy and Merchant ships will organize CYP demonstration at port/ vessels of the friendly countries in different oceans.
Yoga from Arctic to Antarctica is another feature, in which MEA is coordinating with Ministry of Ayush to organise CYP in countries falling in and around Prime Meridian line besides UN member countries. Yoga on North Pole and South Pole regions will be held in coordination with MoES at Himadri-the Indian research base in Arctic and Bharati-the Indian research base in Antarctica.
Yoga Bharatmala has been conceptualized, where Indian armed forces along with ITBP, BSF, BRO will make a chain of Yoga demonstration in unison. Yoga Sagarmala will witness yoga along Indian coast line. There will be Yoga demonstration at the flight deck of INS Vikrant under the leadership of Hon’ble Defense Minister.
At National level this year International Day of Yoga will try to achieve “Har Aangan Yoga by enabling observation of Yoga at village level. Prime Mininter modi in his letter to village Sarpanchs appealed them to celebrate International Yoga Day on 21st Day with their villagers in full strength. Any can join the observation in their nearest Anganwadis, health and wellness centers and schools. Apart from this, around 2 lakh Common Service Centers, AYUSH Health and Wellness Centers under National AYUSH Mission, AYUSH Gram will also participate in the International Yoga Day celebrations. Poeople with gather around 50,000 Amrit Sarovar to perform Yoga.
The Ministry of Ayush, in collaboration with the Indian Council for Cultural Relations (ICCR) and the Ministry of External Affairs has hosting a photography contest "Yoga My Pride" on MyGov.in platform. National and International participants can upload a photo of themselves doing “Yogasanas” along with a caption apt for the photograph. National and International participants will be awarded prizes in three categories.
This year Y-break at workspaces was also introduced by Ministry of Ayush with the aim to get de-stressed, refreshed, and re-focused at workspace. This year Y-break @ workspaces – Yoga in chair has been introduced, which can be done while sitting in chair. All ministries/departments of Government of India have been requested to ask their employees to practice Yoga in chair.
The International Day of Yoga is being celebrated with a whole government approach. All the key ministries of the Government of India, State Governments, National and International Leading Yoga institutes & organizations, Univesrities, Armed forces, NSS & NYK volunteers and other stakeholders are already participating in various run-up activities of IDY 2023. Along with these Indian missions and embassies, UN member countries will also participate in the International Day of Yoga on 21st June 2023.