Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the celebration of dedication of New Parliament Building to the Nation
28 MAY 2023 3:41PM by PIB Delhi
Hon’ble Speaker of Lok Sabha Shri Om Birla ji, Deputy Chairman of Rajya Sabha Shri Harivansh ji, Hon’ble Members of Parliament, all senior public representatives, distinguished guests, all other dignitaries, and my dear countrymen!
In every nation's journey of development, there are moments that become immortalized forever. Some dates etch an indelible signature on the forehead of history. Today, the 29th of May, 2023, is one such auspicious occasion. The country is celebrating ‘Amrit Mahotsav’ on the occasion of 75 years of its independence. The people of India have presented their democracy with the gift of this new Parliament House in this ‘Amrit Mahotsav’. An all-faith prayer was held in the morning in the Parliament House complex. I congratulate all the countrymen for this golden moment of Indian democracy.
Friends,
This is not just a building. It is a reflection of the aspirations and dreams of 140 crore Indians. This is the temple of our democracy giving the message of India's firm resolve to the world. This new Parliament House will prove to be an important link connecting plans with reality, policies with implementation, will power with action power and determination with success. This new building will serve as a medium to materialize the dreams of our freedom fighters. This new building will witness the dawn of ‘AatmaNirbhar Bharat’. This new building will witness the realization of the aspirations of a developed India. This new building is also an ideal representation of both the modern and ancient coexistence.
Friends,
New models can be established only by treading new paths. Today, a New India is setting new goals and forging new paths. There is a new enthusiasm and a new zeal. There is a new journey and a new perspective. The direction is new and the vision is new. The resolve is new, the confidence is new. And today, once again the entire world is looking at India, the determination of India, the prowess of the people of India, the spirit of the Indian people, with a sense of respect and hope. When India progresses, the world progresses. This new Parliament House will not only beckon India's development but also echo the call for global progress.
Friends,
On this historic occasion, the Holy Sengol has also been established in this new building of Parliament some time ago. Sengol was considered a symbol of the path of duty, service and nationhood in the Great Chola Empire. This Sengol became the symbol of the transfer of power under the guidance of Rajaji and the sages of Adheenam. The saints of Adheenam, who came especially from Tamil Nadu, were present in the Parliament House this morning to bless us. I respectfully bow down to them again. This sacred Sengol has been established in the Lok Sabha under their guidance. Recently, the media has shared a lot of information related to its history. I don't want to go into its details. But I believe it is our good fortune that we have been able to restore the glory and dignity of this sacred Sengol. Whenever proceedings begin in this Parliament House, this Sengol will continue to inspire us all.
Friends,
India is not only a democratic nation but also the mother of democracy. Today India is also a major base of global democracy. Democracy is not just a system for us; it is a culture, an idea, a tradition. Our Vedas teach us the democratic ideals of Sabhas and Samitis. The system of ‘ganas’ and republics is mentioned in texts like the Mahabharata. We have lived through republics like Vaishali. We have considered Lord Basaveshwara's ‘Anubhava Mantapa’ as our pride. The inscription of 900 AD found in Tamil Nadu still surprises everyone. Our democracy is our inspiration, our Constitution is our resolve. Our Parliament is the best representative of this inspiration and resolution. And this Parliament declares the rich culture that the country represents in the form of शेते निपद्य-मानस्य चराति चरतो भगः चरैवेति, चरैवेति- चरैवेति॥ It means that the one who stops, his luck also stops. But the one who keeps going, his fate moves ahead, touches new heights. And therefore, one should keep going. Our India started its new journey after losing a lot after servitude. That journey has gone through many ups and downs, overcoming many challenges, and has now entered the ‘Amrit Kaal’ of independence. This ‘Amrit Kaal’ of independence is the ‘Amrit Kaal’ to forge new dimensions of development while preserving the heritage. This ‘Amrit Kaal’ of independence is the ‘Amrit Kaal’ to give a new direction to the country. This ‘Amrit Kaal’ of independence is the ‘Amrit Kaal’ to fulfil infinite dreams and innumerable aspirations. The call of this ‘Amrit Kaal’ is --
मुक्त मातृभूमि को नवीन मान चाहिए।
नवीन पर्व के लिए, नवीन प्राण चाहिए।
मुक्त गीत हो रहा, नवीन राग चाहिए।
नवीन पर्व के लिए, नवीन प्राण चाहिए।
(The free motherland deserves new values.
For the new festival, we need new spirits.
As a new song is being sung, we need a new melody.
For the new festival, we need new spirits.)
Therefore, this workplace, which is going to make India's future bright, should also be equally innovative and modern.
Friends,
There was a time when India was counted among the most prosperous and splendid nations of the world. India's architecture proclaimed India's expertise from India's cities to palaces, from India's temples to sculptures. From the town planning of the Indus Civilization to the Mauryan pillars and stupas, from the magnificent temples built by the Cholas to the reservoirs and large dams, India's ingenuity amazed travellers from all over the world. But hundreds of years of slavery took away this pride from us. There was also a time when we started getting fascinated by the constructions in other countries. New India of 21st century, India full of high spirit, is leaving behind that mindset of slavery. Today, India is once again turning that glorious stream of ancient times towards itself. And this new Parliament House has become a living symbol of this effort. Today every Indian is full of pride looking at the new Parliament House. This building has heritage as well as architecture. There is art as well as skill in this building. There is culture in it as well as the voice of the Constitution.
You can see the interior of the Lok Sabha is based on the national bird peacock. The interior of the Rajya Sabha is based on the national flower lotus. And our national tree Banyan is also there in the premises of the Parliament. This new building has accommodated the diversity of different parts of our country. Granite and sandstone brought from Rajasthan have been used in it. The wooden work is from Maharashtra. The artisans of Bhadohi in UP have hand woven the carpets. In a way, we will see the spirit of 'Ek Bharat, Shrestha Bharat' in every particle of this building.
Friends,
We all know how difficult it was for everyone to carry out their work in the old building of the Parliament. There were problems related to technology as well as with seating arrangements. For the last two and a half decades, the country was continuously debating the need for a new Parliament building. And we also need to consider where will people sit when the number of seats will increase and the number of Members of Parliament will increase in the near future?
And therefore, it was the need of the hour that a new building of the Parliament should be constructed. And I am delighted to see that this magnificent building is equipped with modern facilities. As you can see, sunlight is directly entering this hall even at this moment. Full care has been taken care to ensure that electricity consumption is minimized and there are gadgets with the latest technology everywhere.
Friends,
This morning, I had the opportunity to meet a group of workers who were involved in the construction of this Parliament House. This Parliament House has also provided employment to around 60,000 workers. They have put their sweat and hard work into building this new structure. I am pleased to see that a dedicated digital gallery has been created in Parliament to honour their labour, which is perhaps a first of its kind in the world. Now their contribution to the construction of Parliament has also become immortal.
Friends,
If any expert assesses the past nine years, he will find that these nine years have been about new constructions and the welfare of the poor in India. Today, we take pride in the construction of the new Parliament House, but I am also satisfied with the construction of four crore homes for the poor in the past nine years. When we look at this magnificent building and hold our heads high, I am also satisfied with the construction of 11 crore toilets in the past nine years, which protected the dignity of women and made them hold their heads high. As we discuss the facilities in this Parliament House today, I am satisfied that we have constructed more than 400,000 kilometers of roads to connect villages in the past nine years. When we look at this eco-friendly building and feel happy, I am satisfied that we have constructed more than 50,000 ‘Amrit Sarovars’ (water reservoirs) to save every drop of water. As we celebrate and rejoice the Lok Sabha and Rajya Sabha in this new Parliament House, I am satisfied that we have also built more than 30,000 new Panchayat Bhavans (village council buildings) in the country. In other words, from Panchayat Bhavans to the Parliament House, our dedication remains the same, our inspiration remains unchanged.
The development of the country is synonymous with the development of its people.
Friends,
You would recall that I said ‘this is the time, the right time’ when I addressed the nation from the ramparts of the Red Fort on August 15. There comes a time in the history of every country, when the consciousness of the country is awakened anew. Reflecting on the 25 years before independence, the time leading up to 1947, a similar period occurred. Gandhi ji's non-cooperation movement instilled confidence in the entire nation. Gandhi ji connected every Indian with the resolve for self-rule. It was a time when every Indian wholeheartedly dedicated himself to the cause of independence, and we witnessed the outcome of this in India's freedom in 1947. This ‘Amrit Kaal’ of independence is also a significant milestone in India's history. In 25 years from now, India will celebrate 100 years of independence. We also have 25 years of ‘Amrit’ period ahead of us. Our goal is to make India a developed nation by working together in these 25 years. The goal is ambitious, the path challenging, but it requires every citizen to wholeheartedly commit, take new initiatives, make new resolutions, and embrace a new momentum. And history bears witness to the fact that the belief of Indians is not limited to India alone. The struggle for our independence had ignited a new consciousness in many countries around the world. Through our fight for independence, India not only gained freedom but also inspired several nations on the path to freedom. India's belief supported the belief of other nations. Therefore, when a diverse country like India, with its vast population and numerous challenges, moves forward with confidence, it also serves as an inspiration to many countries around the world. Every success of India will become a cause for inspiration, as a symbol of success for different countries in different parts of the world in the days to come. If India swiftly eradicates poverty today, it also provides inspiration for many countries to overcome poverty. The resolution for a developed India will become a source of strength for many other nations. Hence, the responsibility of India becomes even greater.
And friends,
The first condition for success is to have belief in oneself. This new Parliament House will elevate that belief to new heights. It will serve as a source of inspiration for all of us in the building of a developed India. This Parliament House will awaken the sense of duty in every Indian. I believe that the representatives who sit in this Parliament will strive to give a new direction to democracy with renewed inspiration. We must move forward with the spirit of "Nation First" – इदं राष्ट्राय इदं न मम. We must prioritize our responsibilities -- कर्तव्यमेव कर्तव्यं, अकर्तव्यं न कर्तव्यं. We must uphold our duties above all else. We must set an example through our conduct --- यद्यदा-चरति श्रेष्ठः तत्तदेव इतरो जनः We must constantly strive for self-improvement --- उद्धरेत् आत्मना आत्मानम्। We must create our own path­­ -- अप्प दीपो भव: We must discipline ourselves, introspect, and practice self-restraint --- तपसों हि परम नास्ति, तपसा विन्दते महत। We must make the welfare of the people our life's mantra --- लोकहितं मम करणीयम्. When we fulfil our responsibilities with honesty in this new Parliament House, the citizens of the country will also find new inspiration.
Friends,
This new Parliament will provide a fresh energy and strength to the world's largest democracy. Our workers have made this Parliament House magnificent with their hard work and sweat. Now, it is the responsibility of all of us parliamentarians to make it even more divine with our dedication. As a nation, the resolve of all the 140 crore Indians is the life force of this new Parliament. Every decision made here will shape and adorn the coming centuries. Every decision made here will empower the future generations. Every decision made here will lay the foundation for a bright future of India. This is where the path to empowerment of the poor, Dalits, marginalized communities, tribal communities, Divyangs, and every disadvantaged family traverses. Every brick, every wall of this new Parliament House is dedicated to the welfare of the poor. Over the next 25 years, the new laws enacted in this new Parliament House will transform India into a developed nation. The laws enacted in this Parliament will help alleviate poverty in India. The laws enacted in this Parliament will create new opportunities for the youth and empower women. I believe that this new Parliament House will serve as the foundation for the creation of a new India. It will be a prosperous, strong, and developed India that adheres to principles of policy, justice, truth, dignity, and duty. I extend my heartfelt congratulations to all the citizens of India on the inauguration of the new Parliament House. Thank you!

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নতুন সংসদ ভৱন ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উৎসৰ্গা উদযাপনৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ পাঠ
28 MAY 2023 3:41PM by PIB Guwahati
লোকসভাৰ মাননীয় অধ্যক্ষ শ্ৰী ওম বিৰলা জী, ৰাজ্যসভাৰ উপাধ্যক্ষ শ্ৰী হৰিবংশ জী, মাননীয় সাংসদসকল, জ্যেষ্ঠ জনপ্ৰতিনিধিসকল, বিশিষ্ট অতিথিবৃন্দ, গণ্যমান্য ব্যক্তিসকল আৰু মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী!
প্ৰতিখন দেশৰ উন্নয়নী যাত্ৰাত কিছুমান মুহূৰ্ত আহে যি চিৰদিনৰ বাবে অমৰ হৈ পৰে। কিছুমান তাৰিখ সময়ৰ ভাগ্যত ইতিহাসৰ অমলিন স্বাক্ষৰ হৈ পৰে। ২৮ মে’, ২০২৩ৰ আজিৰ এই দিনটোও হৈছে এনে এক পৱিত্ৰ উপলক্ষ্। দেশখনে স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰটো ‘অমৃত মহোৎসৱ’ হিচাপে উদযাপন কৰি আছে। এই ‘অমৃত মহোৎসৱ’ত ভাৰতৰ জনসাধাৰণে তেওঁলোকৰ গণতন্ত্ৰক সংসদৰ এই নতুন ভৱন উপহাৰ দিছে। আজি পুৱাতে সংসদ ভৱন চৌহদত এক সৰ্বধৰ্ম প্ৰাৰ্থনাসভা অনুষ্ঠিত হৈছিল। ভাৰতীয় গণতন্ত্ৰৰ এই সোণালী মুহূৰ্তত মই সকলো দেশবাসীক অভিনন্দন জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
এয়া কেৱল এটা অট্টালিকাই নহয়। এয়াটো হৈছে ১৪০ কোটি ভাৰতীয়ৰ আশা-আকাংক্ষা আৰু সপোনৰ প্ৰতিফলন। এয়া হৈছে আমাৰ গণতন্ত্ৰৰ মন্দিৰ যিয়ে বিশ্বক ভাৰতৰ সংকল্পৰ বাৰ্তা প্ৰদান কৰিছে। এই নতুন সংসদ ভৱনে ‘বাস্তৱৰ সৈতে পৰিকল্পনাক’, ‘নিৰ্মাণৰ সৈতে নীতিক’, ‘ইচ্ছাশক্তিৰ সৈতে ক্ৰিয়াশক্তি’ক, ‘সংকল্পৰ সৈতে সিদ্ধি’ক সংযোগ কৰা এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মাধ্যম হিচাপে পৰিগণিত হ'ব। এই নতুন ভৱনটো আমাৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামীসকলৰ সপোন বাস্তৱায়িত কৰাৰ এক মাধ্যম হৈ উঠিব। এই নতুন ভৱনটোত ‘আত্মনিৰ্ভৰশীল ভাৰত’ৰ সূৰ্য্যোদয়ৰ সাক্ষী হ'ব। এই নতুন ভৱনটোৱে উন্নত ভাৰতৰ সংকল্পসমূহ পূৰণ হোৱাটো দেখিব। এই নতুন ভৱনটো নতুন আৰু পুৰণিৰ সহাৱস্থানৰো এক আদৰ্শ হৈ উঠিব।
বন্ধুসকল,
নতুন পথৰে আগবাঢ়ি গৈহে নতুন দৃষ্টান্ত গঢ়িব পাৰি। আজি নতুন ভাৰতে নতুন লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে আৰু নতুন পথৰ সন্ধান কৰিছে। নতুন উদ্যম, নতুন উলাহ। নতুন যাত্ৰা, নতুন চিন্তা। দিশ নতুন, দৃষ্টি নতুন। সংকল্প নতুন, বিশ্বাস নতুন। আৰু আজি আকৌ এবাৰ সমগ্ৰ বিশ্বই ভাৰত, ভাৰতৰ সংকল্পৰ দৃঢ়তা, ভাৰতৰ জনসাধাৰণৰ প্ৰখৰতা, ভাৰতীয় জনশক্তিৰ জীৱনীশক্তিক সন্মান আৰু আশাৰে চাবলৈ ধৰিছে। যেতিয়া ভাৰত আগবাঢ়ি যায়, তেতিয়া বিশ্ব আগবাঢ়ি যায়। সংসদৰ এই নতুন ভৱনটোৱে ভাৰতৰ উন্নয়নৰ লগতে বিশ্বৰ উন্নয়নৰো আহ্বান জনাব।
বন্ধুসকল,
আজি, এই ঐতিহাসিক উপলক্ষত অলপ আগতে, সংসদৰ এই নতুন ভৱনটোত পবিত্ৰ ‘চেঙ্গোল’ও স্থাপন কৰা হৈছে। মহান ‘চোল সাম্ৰাজ্য’ত ‘চেঙ্গোল’ক কৰ্তব্যপথৰ, সেৱাৰপথৰ, ৰাষ্ট্ৰপথৰ প্ৰতীক হিচাপে গণ্য কৰা হৈছিল। ‘ৰাজাজী’ আৰু ‘অদিনাম’ৰ সাধুসকলৰ নিৰ্দেশনাত, এই ‘চেঙ্গোল’ ক্ষমতা হস্তান্তৰৰ প্ৰতীক হৈ উঠিছিল। তামিলনাডুৰ পৰা বিশেষভাৱে অহা ‘অদিনাম’ৰ সাধুসকল আজি পুৱা সংসদ ভৱনত আমাক আশীৰ্বাদ দিবলৈ উপস্থিত আছিল। মই আকৌ এবাৰ তেওঁলোকক শ্ৰদ্ধাৰে নমস্কাৰ জনাইছোঁ। তেওঁলোকৰ নিৰ্দেশনাত, এই পবিত্ৰ ‘চঙ্গোল’ ‘লোকসভা’ত প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছে। অতীতত, ইয়াৰ ইতিহাস সম্পৰ্কীয় বহুতো তথ্য সংবাদ মাধ্যমত প্ৰকাশ পাইছে। মই বিৱৰণলৈ যাব নিবিচাৰোঁ। কিন্তু মই বিশ্বাস কৰোঁ যে এই পবিত্ৰ ‘চেঙ্গোল’ক আমি ইয়াৰ মৰ্যাদা ঘূৰাই দিবলৈ সক্ষম হৈছোঁ, ইয়াৰ মান-মৰ্যাদা ওভতাই দিব পৰাটো হৈছে আমাৰ সৌভাগ্য। যেতিয়াই এই সংসদ ভৱনত কাৰ্যক্ৰম আৰম্ভ হ'ব, এই ‘চেঙ্গোল’য়ে আমাৰ সকলোকে অনুপ্ৰাণিত কৰি থাকিব।
বন্ধুসকল,
ভাৰত কেৱল এখন গণতান্ত্ৰিক ৰাষ্ট্ৰই নহয়, বৰঞ্চ ‘গণতন্ত্ৰৰ মাতৃ’ও, ‘মাদাৰ অব ডেমক্ৰেচী’ও হয়। ভাৰত আজি বিশ্ব-গণতন্ত্ৰৰো এটা বহুত ডাঙৰ ভেটি। আমাৰ বাবে, গণতন্ত্ৰ কেৱল এক ব্যৱস্থাই নহয়, ই এক সংস্কাৰ, এক ধাৰণা, এটা পৰম্পৰা। আমাৰ ‘বেদ’সমূহে আমাক ‘বিধানসভা’ আৰু ‘সমিতি’ৰ গণতান্ত্ৰিক আদৰ্শৰ শিকনি দিয়ে। ‘মহাভাৰত’ৰ দৰে গ্ৰন্থত ‘গণ’ আৰু ‘গণৰাজ্য’ৰ প্ৰণালীৰ বিষয়ে উল্লেখ আছে। আমি ‘বৈশালী’ৰ দৰে ‘গণৰাজ্য’ত জীৱন অতিবাহিত কৰি দেখুৱাইছোঁ। আমি ‘ভগৱান বাসৱেশ্বৰ’ৰ অভিজ্ঞতাক আমাৰ গৌৰৱ হিচাপে গণ্য কৰিছো। তামিলনাডুত পোৱা ৯০০ খ্ৰীষ্টাব্দৰ শিলালিপিয়ে এতিয়াও সকলোকে আশ্চৰ্যচকিত কৰে। আমাৰ গণতন্ত্ৰ হৈছে আমাৰ অনুপ্ৰেৰণা, আমাৰ সংবিধান হৈছে আমাৰ সংকল্প। যদি কোনোবা এই অনুপ্ৰেৰণাৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ প্ৰতিনিধি হয়, সেয়া হৈছে আমাৰ ‘সংসদ’। আৰু এই সংসদে দেশৰ যি সমৃদ্ধ সংস্কৃতিক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে, তাৰ ঘোষণা এই বুলি কৰে – ‘শ্বেতে নিপাদ্য-মানস্য চৰতি চৰাতো ভগঃ চৰৈৱতি, চৰৈৱতি- চৰৈৱতি’। অৰ্থাৎ, ‘যিজন ৰৈ যায় তেওঁৰ ভাগ্যও স্তব্ধ হৈ যায়। কিন্তু যি জনে আগবাঢ়ি গৈ থাকে, তেওঁলোকৰ ভাগ্যই শিখৰ স্পৰ্শ কৰে। আৰু সেয়েহে, আগবাঢ়ি যোৱা, আগবাঢ়ি যোৱা’। ‘দাসত্ব’ৰ পিছত আমাৰ ভাৰতে বহুত হেৰুৱাই ইয়াৰ নতুন যাত্ৰা আৰম্ভ কৰিছিল। সেই যাত্ৰাই বহুতো প্ৰত্যাহ্বান অতিক্ৰম কৰি ইমানবোৰ উত্থান-পতনৰ মাজেৰে স্বাধীনতাৰ ‘অমৃতকাল’ত প্ৰৱেশ কৰিছেহি। এয়া হৈছে, ‘স্বাধীনতাৰ অমৃতাল’ - ঐতিহ্য সংৰক্ষণ কৰি বিকাশৰ নতুন মাত্ৰা সৃষ্টি কৰাৰ ‘অমৃতকাল’। এয়া হৈছে ‘স্বাধীনতাৰ অমৃতকাল’ - দেশক এক নতুন দিশ প্ৰদানৰ ‘অমৃতকাল’। স্বাধীনতাৰ এই ‘অমৃতকাল’ হৈছে অনন্ত সপোন, অগণন আকাংক্ষা পূৰণ কৰাৰ ‘অমৃতকাল’। এই ‘অমৃতকাল’ৰ আহ্বান হৈছে-
“মুক্ত মাতৃভূমিক নতুন মূল্যৰ প্ৰয়োজন।
নতুন উৎসৱৰ বাবে, নতুন প্ৰাণৰ প্ৰয়োজন।
মুকুতিৰ গীত ধ্বনিত হৈছে, নতুন ৰাগৰ প্ৰয়োজন।
নতুন উৎসৱৰ বাবে, নতুন প্ৰাণৰ প্ৰয়োজন”।
আৰু সেয়েহে, ভাৰতৰ ভৱিষ্যত উজ্জ্বল কৰি তোলা এই কৰ্মক্ষেত্ৰখন সমানে অভিনৱ আৰু আধুনিক হ'ব লাগিব।
বন্ধুসকল,
এটা সময় আছিল যেতিয়া ভাৰতক বিশ্বৰ আটাইতকৈ সমৃদ্ধ আৰু বৈভৱশালী ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ অন্যতম বুলি গণ্য কৰা হৈছিল। ভাৰতৰ চহৰৰ পৰা প্ৰাসাদলৈকে, ভাৰতৰ মন্দিৰৰ পৰা মূৰ্তিলৈকে, ভাৰতৰ স্থাপত্যই ভাৰতৰ দক্ষতা ঘোষণা কৰিছিল। ‘সিন্ধু সভ্যতা’ৰ নগৰ পৰিকল্পনাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি ‘মৌৰ্য যুগ’ৰ ‘স্তম্ভ’ আৰু ‘স্তূপ’লৈকে, চোল শাসকসকলে নিৰ্মাণ কৰা বিশাল মন্দিৰৰ পৰা জলাশয় আৰু ডাঙৰ বান্ধলৈকে, ভাৰতৰ দক্ষতাই সমগ্ৰ বিশ্বৰ যাত্ৰীসকলক আচৰিত কৰি তুলিছিল। কিন্তু শ শ বছৰৰ দাসত্বই আমাৰ পৰা এই গৌৰৱ কাঢ়ি লৈছিল। এটা সময় আছিল যেতিয়া আমি আন দেশৰ নিৰ্মাণ দেখি মুগ্ধ হৈছিলোঁ। একবিংশ শতিকাৰ নতুন ভাৰতে, উচ্চ অভিলাসেৰে পৰিপূৰ্ণ ভাৰতে, এতিয়া দাসত্বৰ সেই মানসিকতাক পিচত এৰি আহিছে। আজিৰ ভাৰতে আকৌ এবাৰ প্ৰাচীন কালৰ সেই গৌৰৱময় ধাৰাক নিজৰ ফালে ঘূৰাই লৈছে। আৰু এই নতুন সংসদ ভৱনটো এই প্ৰচেষ্টাৰ এক জীৱন্ত প্ৰতীক হৈ উঠিছে। আজি, নতুন সংসদ ভৱন দেখি প্ৰতিগৰাকী ভাৰতীয় গৌৰৱেৰে ভৰি উঠিছে। এই ভৱনটোত ঐতিহ্য আৰু স্থাপত্যও আছে। ইয়াত কলাৰ লগতে দক্ষতাও আছে। ইয়াত সংস্কৃতি, আৰু সংবিধানৰ সুৰো আছে।
আপোনালোকে দেখি থকা ‘লোকসভা’ৰ এই ভিতৰ ভাগ, এয়াও চাওঁক, এয়াও চাওক, ‘ৰাষ্ট্ৰীয় পক্ষী’ ময়ূৰক আধাৰ কৰি নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ‘ৰাজ্যসভা’ৰ ভিতৰভাগ ‘ৰাষ্ট্ৰীয় ফুল’ পদুমক আধাৰ কৰি নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। আৰু সংসদৰ চোতালত আছে আমাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় গছ –‘বটগছ’। এই নতুন ভৱনটোৱে আমাৰ দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ সকলো বৈচিত্ৰ্যক স্থান দিছে। ৰাজস্থানৰ পৰা অনা ‘গ্ৰেনাইট’ আৰু ‘বলুৱা পাথৰ’ ইয়াত লগোৱা হৈছে। আপোনালোকে দেখা কাঠৰ কাম মহাৰাষ্ট্ৰৰ পৰা আহিছে। উত্তৰ প্ৰদেশৰ ভদোহীৰ শিল্পীসকলে ইয়াৰ বাবে নিজৰ হাতেৰে ‘কাৰ্পেট’ তৈয়াৰ কৰিছে। এক প্ৰকাৰে, এই ভৱনটোৰ প্ৰতিটো কোণত আমি 'এক ভাৰত, শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত'ৰ আত্মাকে দৰ্শন কৰিব পাৰিম।
বন্ধুসকল,
সংসদৰ পুৰণি ভৱনত, আমি সকলোৱে জানো যে নিজৰ কামবোৰ সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ যাওতে কিমান সমস্যাৰ সন্মুখীন হ’বগীয়া হৈছিল। প্ৰযুক্তিৰ সম্পৰ্কীয় সমস্যা, বহাৰ ঠাইক লৈ প্ৰত্যাহ্বান আছিল। সেয়েহে যোৱা ডেৰ-দুই দশক ধৰি দেশখনত নতুন সংসদ ভৱন এটাৰ প্ৰয়োজনীয়তাক লৈ নিৰন্তৰ চৰ্চা চলি আছিল। আৰু আমি এইটোও চাব লাগিব যে অনাগত সময়ত আসনৰ সংখ্যা বৃদ্ধি পাব, সাংসদৰ সংখ্যা বৃদ্ধি পাব, সেই লোকসকল ক'ত বহিব?
সেয়েহে, নতুন সংসদ ভৱন নিৰ্মাণ কৰাটো সময়ৰ আহ্বান আছিল। আৰু মই সুখী যে এই সুন্দৰ ভৱনটো আধুনিক সুবিধাৰে সম্পূৰ্ণৰূপে সুসজ্জিত। আপোনালোকে নিশ্চয় দেখিছে যে এই সময়তো সূৰ্যৰ পোহৰ পোনপটীয়াকৈ এই সদনলৈ আহি আছে। ই বিদ্যুতৰ ব্যয় ন্যূনতম কৰিব, সকলো ঠাইতে শেহতীয়া প্ৰযুক্তি থকা ‘গেজেট’, এই সকলোবোৰৰ ক্ষেত্ৰত বিশষ নজৰ দিয়া হৈছে।
বন্ধুসকল,
আজি পুৱা, মই শ্ৰমিকৰ এটা দলকৰ সৈতে মিলিত হৈছিলোঁ যিসকলে এই সংসদ ভৱনটো নিৰ্মাণ কৰিছিল। এই সংসদ ভৱনটোৱে প্ৰায় ৬০ হাজাৰ শ্ৰমিকক কৰ্ম-সংস্থান দিয়াৰ ক্ষেত্ৰতো ভূমিকা গ্ৰহণ কৰিছিল। তেওঁলোকে এই নতুন ভৱনটোৰ বাবে দেহৰ ঘাম বোৱাইছিল। মই সুখী যে তেওঁলোকৰ শ্ৰমৰ প্ৰতি উচৰ্গিত এখন ‘ডিজিটেল গেলেৰী’ও সংসদত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। আৰু এয়া হয়তো পৃথিৱীতে প্ৰথমবাৰৰ বাবে ঘটিছে। সংসদ নিৰ্মাণ প্ৰসংগত এতিয়া তেওঁলোকৰ অৱদানো অমৰ হৈ থাকিব।
বন্ধুসকল,
যদি কোনো বিশেষজ্ঞই যোৱা নটা বছৰৰ মূল্যাঙ্কন কৰে, তেন্তে দেখা যাব যে এই নটা বছৰ ভাৰতত সম্প্ন হোৱা ‘নতুন নিৰ্মাণ’ৰ আছিল, ‘দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ কল্যাণ’ৰ আছিল। আজি যদি আমি নতুন সংসদ ভৱন নিৰ্মাণক লৈ গৌৰৱান্বিত হৈছো, তেন্তে, একে সময়তে মই যোৱা ৯ বছৰত দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে নিৰ্মাণ কৰা ৪ কোটি গৃহক লৈয়ো সন্তোষ পাইছো। আজি যেতিয়া আমি এই সুন্দৰ অট্টালিকাটো দেখি শিৰ উন্নত কৰিছোঁ, মই যোৱা ৯টা বছৰত নিৰ্মাণ কৰা ১১ কোটি শৌচালয়ক লয়ো সন্তোষ পাইছোঁ, যিয়ে মহিলাসকলৰ মৰ্যাদা সুৰক্ষিত কৰিছে, তেওঁলোকক মূৰ দাঙি থিয় দিয়াৰ অৱকাশ প্ৰদান কৰিছে। আজি যেতিয়া আমি এই সংসদ ভৱনৰ সুবিধাসমূহৰ বিষয়ে কথা পাতি আছোঁ, মোৰ ভাল লাগিছে যে যোৱা ৯টা বছৰত আমি গাঁওসমূহক সংযোগ কৰিবলৈ ৪ লাখ কিলোমিটাৰৰো অধিক পথ নিৰ্মাণ কৰিছোঁ। আজি যেতিয়া আমি এই ‘পৰিৱেশ-অনুকূল’ ভৱনটো দেখি সুখী হৈছোঁ, মই সন্তুষ্ট যে আমি প্ৰতি টোপাল পানী বচাবলৈ ৫০ হাজাৰৰো অধিক ‘অমৃত সৰোবৰ’ নিৰ্মাণ কৰিছোঁ। আজি যেতিয়া আমি এই নতুন সংসদ ভৱনৰ ‘লোকসভা’ আৰু ‘ৰাজ্যসভা’ক দেখি উত্সৱ উদযাপন কৰিছোঁ, মই সন্তুষ্ট যে আমি দেশত ৩০ হাজাৰতকৈয়ো অধিক নতুন ‘পঞ্চায়ত ভৱন’ নিৰ্মাণ কৰিছোঁ। অৰ্থাৎ ‘পঞ্চায়ত ভৱন’ৰ পৰা ‘সংসদ ভৱন’লৈকে আমাৰ আনুগত্য একেই আছিল, আমাৰ অনুপ্ৰেৰণা একেই আছিল-
দেশৰ উন্নয়ন, দেশৰ জনসাধাৰণৰ উন্নয়ন।
বন্ধুসকল,
আপোনালোকৰ চাগৈ মনত আছে, ১৫ আগষ্টত মই লালকিল্লাৰ পৰা কৈছিলোঁ –এয়াই সময়, সঠিক সময়। প্ৰতিখন দেশৰ ইতিহাসত এনে একোটা সময় আহে যেতিয়া দেশৰ চেতনা নতুনকৈ জাগ্ৰত হয়। ভাৰতত স্বাধীনতাৰ ২৫ বছৰ আগতে, ‘৪৭’ৰ আগৰ ২৫টা বছৰ, স্বাধীনতাৰ ২৫ বছৰ আগতে, এনেকুৱা এটা সময়েই আহিছিল। গান্ধীজীৰ অসহযোগ আন্দোলনে সমগ্ৰ দেশকে এক বিশ্বাসেৰে ভৰাই তুলিছিল। গান্ধীজীয়ে প্ৰতিগৰাকী ভাৰতীয়ক ‘স্বৰাজ’ৰ সংকল্পৰে সংযুক্ত কৰিছিল। এয়া সেই সময় আছিল যেতিয়া প্ৰতিগৰাকী ভাৰতীয় স্বাধীনতাৰ বাবে একত্ৰিত হৈছিল। ইয়াৰ সাফল্য আমি ১৯৪৭ চনত ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ ৰূপত দেখিবলৈ পাইছিলোঁ। স্বাধীনতাৰ এই ‘অমৃতকাল’ও ভাৰতৰ ইতিহাসত এনেকুৱা এছোৱা সময়েই। আজিৰ পৰা ২৫ বছৰৰ পিছত, ভাৰতে স্বাধীনতাৰ ১০০ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিব। আমাৰ হাতত ২৫ বছৰৰ ‘অমৃত সময়’ আছে। এই ২৫টা বছৰত আমি একেলগে ভাৰতক এখন উন্নত ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে গঢ়ি তুলিব লাগিব। লক্ষ্যটো ডাঙৰ, লক্ষ্যটো কঠিনো, কিন্তু প্ৰতিগৰাকী দেশবাসীয়েই আজি ইয়াৰ বাবে একত্ৰিত হ'ব লাগিব, নতুন প্ৰতিশ্ৰুতি গ্ৰহণ কৰিব লাগিব, সংকল্প ল'ব লাগিব আৰু নতুন গতি লাভ কৰিব লাগিব। আৰু ইতিহাস এই কথাৰ সাক্ষী যে আমাৰ ভাৰতীয়সকলৰ বিশ্বাস কেৱল ভাৰততে সীমাবদ্ধ নহয়। আমাৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামে সেই সময়ত পৃথিৱীৰ বহুতো দেশত এক নতুন চেতনা জাগ্ৰত কৰিছিল। ভাৰতে আমাৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ জৰিয়তে নিজেতো স্বাধীন হৈছিলেই লগতে বহুতো দেশক স্বাধীনতাৰ পথত আগবাঢ়িবলৈ অনুপ্ৰাণিতও কৰিছিল। ভাৰতৰ বিশ্বাসে আন দেশৰ বিশ্বাসক সহযোগিতা আগবঢাইছিল। আৰু সেয়েহে, ভাৰতৰ দৰে বৈচিত্ৰময় এখন দেশে, ইমান বৃহৎ জনসংখ্যা থকা এখন দেশে, ইমান প্ৰত্যাহ্বানৰ সৈতে যুঁজি থকা এখন দেশে, যেতিয়া এটা বিশ্বাসেৰে আগবাঢ়ি যায়, ই বিশ্বৰ বহুতো দেশক অনুপ্ৰাণিত কৰে। ভাৰতৰ প্ৰতিটো সফলতা, অনাগত দিনত, বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত, বিভিন্ন দেশৰ সফলতাৰ ৰূপত অনুপ্ৰেৰণাৰ উৎস হ'বলৈ গৈ আছে। আজি, যদি ভাৰতে দ্ৰুতগতিত দৰিদ্ৰতা দূৰ কৰে, ই বহুতো দেশক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা মুক্ত হ’বলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিব। ভাৰতৰ বিকাশৰ সংকল্প আৰু বহুতো দেশৰ সহায়ক হৈ উঠিব। সেয়েহে, ভাৰতৰ দায়িত্ব আৰু ডাঙৰ হৈ উঠিছে।
আৰু বন্ধুসকল,
সফলতাৰ প্ৰথম চৰ্তটোৱেই হ'ল সফল হোৱাৰ বাবে মনৰ বিশ্বাস। এই নতুন সংসদ ভৱনটোৱে এই বিশ্বাসক এক নতুন উচ্চতা প্ৰদান কৰিবলৈ গৈ আছে। উন্নত ভাৰত গঢ়াৰ ক্ষেত্ৰত ই আমাৰ সকলোৰে বাবে এক নতুন অনুপ্ৰেৰণা হৈ উঠিব। এই সংসদ ভৱনে প্ৰতিগৰাকী ভাৰতীয়ৰ কৰ্তব্যবোধ জাগ্ৰত কৰিব। মই নিশ্চিত যে এই সংসদত বহিব লগা জনপ্ৰতিনিধিসকলে নতুন অনুপ্ৰেৰণাৰে গণতন্ত্ৰক এক নতুন দিশ দিবলৈ চেষ্টা কৰিব। আমি ‘নেশ্যন ফাৰ্ষ্ট’ৰ আকাংক্ষাৰে আগবাঢ়িব লাগিব – ‘ইদঁ ৰাষ্ট্ৰায় ইদঁ ন মম’ –‘আমি কৰ্তব্য আৰু কৰ্তব্যপথক সৰ্বোপৰি’ বুলি গ্ৰহণ কৰিব লাগিব, আমি আমাৰ আচৰণৰ দ্বাৰা এক উদাহৰণ স্থাপন কৰিব লাগিব – ‘য়াড্ডা-চৰতি শ্ৰেষ্ঠ: তত্তদেৱ ইতৰো জনঃ’। ‘আমি নিৰন্তৰ নিজকে উন্নত কৰি থাকিব লাগিব’ – ‘উধাৰেত আত্মানা আত্মনাম’। ‘আমি আমাৰ নিজৰ নতুন পথ সৃষ্টি কৰি থাকিব লাগিব’ – ‘আপ্পা দীপো ভৱ:’ ‘আমি নিজকে উচৰ্গিত কৰিব লাগিব, আমি নিয়োজিত কৰিব লাগিব’ – ‘তপসো হি পৰম নাষ্টি, তাপসা বিন্দতে মহত’।– ‘আমি জনকল্যাণক আমাৰ জীৱন মন্ত্ৰ কৰি তুলিব লাগিব’ – ‘লোক হিতম মাম কৰনিয়ম’, যেতিয়া আমি সংসদৰ এই নতুন ভৱনত সততাৰে আমাৰ দায়িত্ব পালন কৰিম, দেশবাসীয়েও নতুন অনুপ্ৰেৰণা লাভ কৰিব।
বন্ধুসকল,
এই নতুন সংসদে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ গণতন্ত্ৰক এক নতুন শক্তি আৰু নতুন সামৰ্থ্য প্ৰদান কৰিব। আমাৰ কৰ্মীসকলে তেওঁলোকৰ দেহৰ ঘাম বোৱাই এই সংসদ ভৱনটো ইমান আকৰ্ষণীয় কৰি তুলিছে। এতিয়া আমাৰ সকলো সাংসদৰ দায়িত্ব হৈছে আমাৰ নিষ্ঠাৰ দ্বাৰা ইয়াক অধিক ঐশ্বৰিক কৰি তোলাটো। এখন ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে, ১৪০ কোটি ভাৰতীয়ৰ সংকল্প হৈছে এই নতুন সংসদৰ প্ৰাণ। ইয়াত গৃহীত হোৱা প্ৰতিটো সিদ্ধান্তই আহিবলগীয়া শতিকাবোৰ সজাবলৈ গৈ আছে। ইয়াত হোৱা প্ৰতিটো সিদ্ধান্তই আহিবলগীয়া প্ৰজন্মক শক্তিশালী কৰিব। ইয়াত লোৱা প্ৰতিটো সিদ্ধান্তই ভাৰতৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ আধাৰ হ'ব। দৰিদ্ৰ, দলিত, পিছপৰা, জনজাতীয়, দিবাংগ, সমাজৰ প্ৰতিটো বঞ্চিত পৰিয়ালৰ সৱলীকৰণৰ পথ, বঞ্চিতসকলক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়াৰ পথ ইয়াৰ মাজেৰে পাৰ হৈ যায়। এই নতুন সংসদ ভৱনৰ প্ৰতিডোখৰ ইটা, প্ৰতিখন দেৱাল, প্ৰতিটো কণাই দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ কল্যাণৰ বাবে সমৰ্পিত। অহা ২৫টা বছৰত সংসদৰ এই নতুন ভৱনত প্ৰস্তুত কৰিব লগা নতুন আইনে ভাৰতক এক উন্নত ভাৰত হিচাপে গঢ়ি তুলিব। অহা ২৫টা বছৰত সংসদৰ এই নতুন ভৱনত প্ৰস্তুত কৰিব লগা নতুন আইনে ভাৰতক এক উন্নত ভাৰত হিচাপে গঢ়ি তুলিব। এই সংসদত প্ৰস্তুত কৰা আইনসমূহে ভাৰতক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা মুক্ত কৰাত সহায় কৰিব। এই সংসদত প্ৰস্তুত কৰা আইনসমূহে দেশৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ বাবে, মহিলাসকলৰ বাবে নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰিব। মই নিশ্চিত যে সংসদৰ এই নতুন ভৱনটো এখন নতুন ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ আধাৰ হৈ পৰিব। এক সমৃদ্ধ, শক্তিশালী আৰু উন্নত ভাৰত, এনে এখন ভাৰত যি নীতি, ন্যায়, সত্য, মৰ্যাদা আৰু কৰ্তব্যৰ ওপৰত আধাৰিত। নতুন সংসদ ভৱনৰ বাবে মই আকৌ এবাৰ সকলো ভাৰতীয়ক অভিনন্দন জনাইছোঁ। ধন্যবাদ!