Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the celebration of dedication of New Parliament Building to the Nation
28 MAY 2023 3:41PM by PIB Delhi
Hon’ble Speaker of Lok Sabha Shri Om Birla ji, Deputy Chairman of Rajya Sabha Shri Harivansh ji, Hon’ble Members of Parliament, all senior public representatives, distinguished guests, all other dignitaries, and my dear countrymen!
In every nation's journey of development, there are moments that become immortalized forever. Some dates etch an indelible signature on the forehead of history. Today, the 29th of May, 2023, is one such auspicious occasion. The country is celebrating ‘Amrit Mahotsav’ on the occasion of 75 years of its independence. The people of India have presented their democracy with the gift of this new Parliament House in this ‘Amrit Mahotsav’. An all-faith prayer was held in the morning in the Parliament House complex. I congratulate all the countrymen for this golden moment of Indian democracy.
Friends,
This is not just a building. It is a reflection of the aspirations and dreams of 140 crore Indians. This is the temple of our democracy giving the message of India's firm resolve to the world. This new Parliament House will prove to be an important link connecting plans with reality, policies with implementation, will power with action power and determination with success. This new building will serve as a medium to materialize the dreams of our freedom fighters. This new building will witness the dawn of ‘AatmaNirbhar Bharat’. This new building will witness the realization of the aspirations of a developed India. This new building is also an ideal representation of both the modern and ancient coexistence.
Friends,
New models can be established only by treading new paths. Today, a New India is setting new goals and forging new paths. There is a new enthusiasm and a new zeal. There is a new journey and a new perspective. The direction is new and the vision is new. The resolve is new, the confidence is new. And today, once again the entire world is looking at India, the determination of India, the prowess of the people of India, the spirit of the Indian people, with a sense of respect and hope. When India progresses, the world progresses. This new Parliament House will not only beckon India's development but also echo the call for global progress.
Friends,
On this historic occasion, the Holy Sengol has also been established in this new building of Parliament some time ago. Sengol was considered a symbol of the path of duty, service and nationhood in the Great Chola Empire. This Sengol became the symbol of the transfer of power under the guidance of Rajaji and the sages of Adheenam. The saints of Adheenam, who came especially from Tamil Nadu, were present in the Parliament House this morning to bless us. I respectfully bow down to them again. This sacred Sengol has been established in the Lok Sabha under their guidance. Recently, the media has shared a lot of information related to its history. I don't want to go into its details. But I believe it is our good fortune that we have been able to restore the glory and dignity of this sacred Sengol. Whenever proceedings begin in this Parliament House, this Sengol will continue to inspire us all.
Friends,
India is not only a democratic nation but also the mother of democracy. Today India is also a major base of global democracy. Democracy is not just a system for us; it is a culture, an idea, a tradition. Our Vedas teach us the democratic ideals of Sabhas and Samitis. The system of ‘ganas’ and republics is mentioned in texts like the Mahabharata. We have lived through republics like Vaishali. We have considered Lord Basaveshwara's ‘Anubhava Mantapa’ as our pride. The inscription of 900 AD found in Tamil Nadu still surprises everyone. Our democracy is our inspiration, our Constitution is our resolve. Our Parliament is the best representative of this inspiration and resolution. And this Parliament declares the rich culture that the country represents in the form of शेते निपद्य-मानस्य चराति चरतो भगः चरैवेति, चरैवेति- चरैवेति॥ It means that the one who stops, his luck also stops. But the one who keeps going, his fate moves ahead, touches new heights. And therefore, one should keep going. Our India started its new journey after losing a lot after servitude. That journey has gone through many ups and downs, overcoming many challenges, and has now entered the ‘Amrit Kaal’ of independence. This ‘Amrit Kaal’ of independence is the ‘Amrit Kaal’ to forge new dimensions of development while preserving the heritage. This ‘Amrit Kaal’ of independence is the ‘Amrit Kaal’ to give a new direction to the country. This ‘Amrit Kaal’ of independence is the ‘Amrit Kaal’ to fulfil infinite dreams and innumerable aspirations. The call of this ‘Amrit Kaal’ is --
मुक्त मातृभूमि को नवीन मान चाहिए।
नवीन पर्व के लिए, नवीन प्राण चाहिए।
मुक्त गीत हो रहा, नवीन राग चाहिए।
नवीन पर्व के लिए, नवीन प्राण चाहिए।
(The free motherland deserves new values.
For the new festival, we need new spirits.
As a new song is being sung, we need a new melody.
For the new festival, we need new spirits.)
Therefore, this workplace, which is going to make India's future bright, should also be equally innovative and modern.
Friends,
There was a time when India was counted among the most prosperous and splendid nations of the world. India's architecture proclaimed India's expertise from India's cities to palaces, from India's temples to sculptures. From the town planning of the Indus Civilization to the Mauryan pillars and stupas, from the magnificent temples built by the Cholas to the reservoirs and large dams, India's ingenuity amazed travellers from all over the world. But hundreds of years of slavery took away this pride from us. There was also a time when we started getting fascinated by the constructions in other countries. New India of 21st century, India full of high spirit, is leaving behind that mindset of slavery. Today, India is once again turning that glorious stream of ancient times towards itself. And this new Parliament House has become a living symbol of this effort. Today every Indian is full of pride looking at the new Parliament House. This building has heritage as well as architecture. There is art as well as skill in this building. There is culture in it as well as the voice of the Constitution.
You can see the interior of the Lok Sabha is based on the national bird peacock. The interior of the Rajya Sabha is based on the national flower lotus. And our national tree Banyan is also there in the premises of the Parliament. This new building has accommodated the diversity of different parts of our country. Granite and sandstone brought from Rajasthan have been used in it. The wooden work is from Maharashtra. The artisans of Bhadohi in UP have hand woven the carpets. In a way, we will see the spirit of 'Ek Bharat, Shrestha Bharat' in every particle of this building.
Friends,
We all know how difficult it was for everyone to carry out their work in the old building of the Parliament. There were problems related to technology as well as with seating arrangements. For the last two and a half decades, the country was continuously debating the need for a new Parliament building. And we also need to consider where will people sit when the number of seats will increase and the number of Members of Parliament will increase in the near future?
And therefore, it was the need of the hour that a new building of the Parliament should be constructed. And I am delighted to see that this magnificent building is equipped with modern facilities. As you can see, sunlight is directly entering this hall even at this moment. Full care has been taken care to ensure that electricity consumption is minimized and there are gadgets with the latest technology everywhere.
Friends,
This morning, I had the opportunity to meet a group of workers who were involved in the construction of this Parliament House. This Parliament House has also provided employment to around 60,000 workers. They have put their sweat and hard work into building this new structure. I am pleased to see that a dedicated digital gallery has been created in Parliament to honour their labour, which is perhaps a first of its kind in the world. Now their contribution to the construction of Parliament has also become immortal.
Friends,
If any expert assesses the past nine years, he will find that these nine years have been about new constructions and the welfare of the poor in India. Today, we take pride in the construction of the new Parliament House, but I am also satisfied with the construction of four crore homes for the poor in the past nine years. When we look at this magnificent building and hold our heads high, I am also satisfied with the construction of 11 crore toilets in the past nine years, which protected the dignity of women and made them hold their heads high. As we discuss the facilities in this Parliament House today, I am satisfied that we have constructed more than 400,000 kilometers of roads to connect villages in the past nine years. When we look at this eco-friendly building and feel happy, I am satisfied that we have constructed more than 50,000 ‘Amrit Sarovars’ (water reservoirs) to save every drop of water. As we celebrate and rejoice the Lok Sabha and Rajya Sabha in this new Parliament House, I am satisfied that we have also built more than 30,000 new Panchayat Bhavans (village council buildings) in the country. In other words, from Panchayat Bhavans to the Parliament House, our dedication remains the same, our inspiration remains unchanged.
The development of the country is synonymous with the development of its people.
Friends,
You would recall that I said ‘this is the time, the right time’ when I addressed the nation from the ramparts of the Red Fort on August 15. There comes a time in the history of every country, when the consciousness of the country is awakened anew. Reflecting on the 25 years before independence, the time leading up to 1947, a similar period occurred. Gandhi ji's non-cooperation movement instilled confidence in the entire nation. Gandhi ji connected every Indian with the resolve for self-rule. It was a time when every Indian wholeheartedly dedicated himself to the cause of independence, and we witnessed the outcome of this in India's freedom in 1947. This ‘Amrit Kaal’ of independence is also a significant milestone in India's history. In 25 years from now, India will celebrate 100 years of independence. We also have 25 years of ‘Amrit’ period ahead of us. Our goal is to make India a developed nation by working together in these 25 years. The goal is ambitious, the path challenging, but it requires every citizen to wholeheartedly commit, take new initiatives, make new resolutions, and embrace a new momentum. And history bears witness to the fact that the belief of Indians is not limited to India alone. The struggle for our independence had ignited a new consciousness in many countries around the world. Through our fight for independence, India not only gained freedom but also inspired several nations on the path to freedom. India's belief supported the belief of other nations. Therefore, when a diverse country like India, with its vast population and numerous challenges, moves forward with confidence, it also serves as an inspiration to many countries around the world. Every success of India will become a cause for inspiration, as a symbol of success for different countries in different parts of the world in the days to come. If India swiftly eradicates poverty today, it also provides inspiration for many countries to overcome poverty. The resolution for a developed India will become a source of strength for many other nations. Hence, the responsibility of India becomes even greater.
And friends,
The first condition for success is to have belief in oneself. This new Parliament House will elevate that belief to new heights. It will serve as a source of inspiration for all of us in the building of a developed India. This Parliament House will awaken the sense of duty in every Indian. I believe that the representatives who sit in this Parliament will strive to give a new direction to democracy with renewed inspiration. We must move forward with the spirit of "Nation First" – इदं राष्ट्राय इदं न मम. We must prioritize our responsibilities -- कर्तव्यमेव कर्तव्यं, अकर्तव्यं न कर्तव्यं. We must uphold our duties above all else. We must set an example through our conduct --- यद्यदा-चरति श्रेष्ठः तत्तदेव इतरो जनः We must constantly strive for self-improvement --- उद्धरेत् आत्मना आत्मानम्। We must create our own path­­ -- अप्प दीपो भव: We must discipline ourselves, introspect, and practice self-restraint --- तपसों हि परम नास्ति, तपसा विन्दते महत। We must make the welfare of the people our life's mantra --- लोकहितं मम करणीयम्. When we fulfil our responsibilities with honesty in this new Parliament House, the citizens of the country will also find new inspiration.
Friends,
This new Parliament will provide a fresh energy and strength to the world's largest democracy. Our workers have made this Parliament House magnificent with their hard work and sweat. Now, it is the responsibility of all of us parliamentarians to make it even more divine with our dedication. As a nation, the resolve of all the 140 crore Indians is the life force of this new Parliament. Every decision made here will shape and adorn the coming centuries. Every decision made here will empower the future generations. Every decision made here will lay the foundation for a bright future of India. This is where the path to empowerment of the poor, Dalits, marginalized communities, tribal communities, Divyangs, and every disadvantaged family traverses. Every brick, every wall of this new Parliament House is dedicated to the welfare of the poor. Over the next 25 years, the new laws enacted in this new Parliament House will transform India into a developed nation. The laws enacted in this Parliament will help alleviate poverty in India. The laws enacted in this Parliament will create new opportunities for the youth and empower women. I believe that this new Parliament House will serve as the foundation for the creation of a new India. It will be a prosperous, strong, and developed India that adheres to principles of policy, justice, truth, dignity, and duty. I extend my heartfelt congratulations to all the citizens of India on the inauguration of the new Parliament House. Thank you!

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
জাতিদা অনৌবা পার্লিয়ামেন্ত বিল্দিং কত্থোকপগী থৌরমদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোলগী মনিপুরি ৱাহন্থোক
28 MAY 2023 3:41PM by PIB Imphal
ইকাই খুম্নরবা লোক সভাগী স্পীকর শ্রী ওম বির্লাজী, রাজ্য সভাগী দিপুতী চিয়রমেন শ্রী হরিবন্সজী, ইকাই খুম্নরবা পার্লিয়ামেন্তগী মেম্বরশিং, মকোক থোংবা মীয়ামগী মীহুৎশিং, অখন্নবা মীথুংলেনশিং, অতোপ্পা দিগনিতরীশিং, অমসুং ঐহাক্কী ইরৈবাকচাশিং!
লৈবাক খুদিংমক্কী চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙচৎতা, মতম চুপ্পগী ওইনা অমর ওইরবা মীকুপশিং লৈখি। পুৱারীদা মুৎনাইদনা মমি তাখিবা তাং খরা লৈ। ঙসি, মে ২৯, ২০২৩ অসি অদুগুম্লবা য়াইফরবা নুমিৎ অমনি। লৈবাক অসিনা মাগী নীংতম্বগী চহি ৭৫ শুরকপদা ‘অমৃত মহোৎসব’ পালন তৌরি। ভারতকী মীয়াম্না মখোয়গী দেমোক্রেসীবু ‘অমৃত মহোৎসব’কী মতমদা অনৌবা পার্লিয়ামেন্ত হাউস খুদোল তমখি। পার্লিয়ামেন্ত হাউস কমপ্লেক্সতা অয়ুক্তা লাইনীং লাইশোন পুম্নমক্কী থৌনি থৌরম পাঙথোকখি। ঐহাক্না ইরৈবাকচা পুম্নমক্তা ভারতকী দেমোক্রেসীগী মরু ওইবা মীকুপ অসিগীদমক নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
মসি শুপ্নগী বিল্দিং অমা খক্তা নত্তে। মসি ভারত মচা করোর ১৪০গী অনীংবশিং অমসুং মঙলানশিংগী মমি অমনি। ঐখোয়গী দেমোক্রেসীগী মন্দিরনা মালেমদা ভারতকী অচেৎপা ফিরেপকী পাইজেল পীরি। অনৌবা পার্লিয়ামেন্ত হাউসনা অশেংবদা থোকপগা পোরমশিংগা, ইমপ্লিমেন্তেসনগা পোলোসীশিং অমসুং মাইপাকপগা অখাং কনবগী মরক্তা মরু ওইবা লিঙ্ক অমনি হায়না উৎলগনি। অনৌবা বিল্দিংনা ঐখোয়গী নীংতম লান্মীশিংগী মঙলানশিং মঙফাওনবা ঙম্নবা পাম্বৈ অমা ওইরগনি। অনৌবা বিল্দিং অসিনা ‘আত্মনির্ভর ভারত’কী মঙলান থুংহল্লগনি। অনৌবা বিল্দিং অসিনা চাউখৎপা ভারতকী অনীংবশিং মঙফাওনবা উবা ফংলগনি। অনৌবা বিল্দিং অসিনা অনৌবা অমদি অরিবা অনিমক্কী কোএকজিস্তেন্সকী মতিক চারবা রিপ্রজেন্সতেসন অমসু ওইরি।
মরুপশিং,
অনৌবা মোদেলশিং অসি অনৌবা লম্বীশিং য়াৎলবা মতমদতা ওইথোকপা ঙমগনি। ঙসি, অনৌবা ভারতনা অনৌবা পান্দমশিং থম্মি অমসুং অনৌবা লম্বীশিং শেম্মি। অনৌবা ইনোৎ য়াওরি। অনৌবা খোঙচৎ অমসুং অনৌবা ৱাখল্লোন ওইরি। মাইকৈ অদু অনৌবনি অমসুং বিজন অদু অনৌবনি। ফিরেপ অদু অনৌবনি, থাজবা অদু নৌবনি। অমসুং ঙসি, অমুক হন্না মালেম পুম্বনা ইকাই খুম্নবা অমসুং থাজবগা লোয়ননা ভারত্তা, ভারতকী অখাং কনবা মতৌ, ভারত মীয়ামগী মতিক-ময়াই, ভারত মচাগী থৌনাদা মীৎয়েং থম্মি। ভারতনা খুমাং চাউশিল্লবা মতমদা মালেমনা খুমাং চাউশিনবা ঙমগনি। অনৌবা পার্লিয়ামেন্ত হাউসনা ভারতকী চাউখৎ-খোঙচৎকী মৈরা ওইবা খক্তা নত্তনা মালেমগী খুমাং চাউশিন্নবগী খোলাউগী খোন্থাংসু ওইরগনি।
মরুপশিং,
পুৱারী ওইরবা মীকুপ অসিদা শেংলবা সেঙ্গোল অসি মীকুপ খরগী মমাংদা পার্লিয়ামেন্তগী অনৌবা বিল্দিংদা খিনখ্রে। সেঙ্গোল অসি অচৌবা চোলা সমরাজ্যগী মতমদা থৌদাং লৈ, শেবা অমসুং লৈবাক নীংবগী খুদম অমা ওইনা লৌনরম্মি। সেঙ্গোল অসিনা রাজাজী অমসুং অধীনমগী মুনিশংগী লমজিং মখাদা ত্রান্সফর ওফ পাৱরগী খুদম ওইরকখি। মপুং ওইনা তামিল নাদুগী অধীনমগী লম্বোইবশিংনা ঐখোয়বু থৌজাল পীবীনবা অয়ুক্তা পার্লিয়ামেন্ত হাউস অসিদা লাকপীরমখি। ঐহাক্না মখোয়দা অমুক হন্না ইকোক নোন্দুনা ইকাই খুম্নবা উৎচরি। শেংলবা সেঙ্গোল অসি মখোয়গী লমজিং লমতাক মখাদা লোক সভাদা খিনখি। হন্দক্তা মেদিয়ানা মসিগী পুৱারীগা মরী লৈনবা ইপাউ কয়া শিয়র তৌখি। ঐহাক্না মসিগী মতাংদা কুপ্না হায়জররোই। অদুবু ঐহাক্না থাজৈ মদুদি শেংলবা সেঙ্গোলগী মতিক ময়াই অমসুং ইকাই খুম্নবা অসি অমুক হঞ্জিন হনবা ঙম্বা হায়বা অসি ঐখোয়গী লৈবাক ফবনি। পার্লিয়ামেন্ত হাউস অসিদা প্রোসীদিংশিং হৌবা খুদিং সেঙ্গোল অসিনা ঐখোয় পুম্নমক্তা মখা তানা ইথিল পীগনি।
মরুপশিং,
ভারত অসি দেমোক্রেসী চৎপা লৈবা অমা ওইবা খক্তা নত্তনা দেমোক্রেসীগী মমাসু ওইরি। ঙসি ভারত অসি গ্লোবেল দেমোক্রেসীগী মরু ওইবা বেজ অমসু ওইরি। দেমোক্রেসী অসি ঐখোয়গীদমক সিস্তেম অমা খক্তা নত্তে; মসি কলচর, ৱাখল্লোন অমসুং চৎনবী অমনি। ঐখোয়গী বেদনা ঐখোয়দা সভা অমসুং সমিতীশিংগী দেমোক্রেতিক ওইবা ৱাখল্লোনশিং তাকপীখি। ‘গানাস’কী সিস্তেম অমসুং রিপব্লিক অসি মহাভারতকুম্বা তেক্সশিংদা য়াওরমখি। ঐখোয়না বৈশলিগুম্বা রিপব্লিক্কী খুত্থাংদা হিংখি। ঐখোয়না ভগৱন বসাবেশ্বরাগী ‘অনুভাব মন্তপা’ অসি ঐখোয়গী চাউথোকচবা অমা ওইনা লৌখি। তামিল নাদুদা ৯০০ এদি মতমগী ইনস্ক্রিপ্সন ফংখিবা অসিনা মীপুম খুদিংমক্তা হৌজিক ফাওবা অঙকপা পোক্নহনখি। ঐখোয়গী দেমোক্রেসী অসি ঐখোয়গী ইথিলনি, ঐখোয়গী কনস্তিত্যুসন্না ঐখোয়গী ফিরেপনি। ঐখোয়গী পার্লিয়ামেন্তনা মসিগী ইথিল অমসুং ফিরেপ অসিগী খ্বাইদগী ফবা রিপ্রজেন্তেতিব ওইরি। অমসুং পার্লিয়ামেন্তনা শেতে নিপধ্য-মানস্য চরাতি চরতো ভগ: চরৈবেতি, চরৈবেতি – চরৈবরি হায়বদি খোঙফম লেংদ্রবা মীশক অদুগী লাইবকসু খোঙফম লেংলরোই হায়বা অসি তাক্লিবা লৈবাক্কী ফজরবা কলচর অসি তাক্লি। অদুবু মখা তনা চংশিল্লিবা মীশক অদুগী মরাইবক অদুদি খুমাং চাউশিনগনি, অনৌবা পনখৈশিংসু য়ৌবা ঙমগনি মরম অসিনা ঐখোয়না মাংদা চংশিনগদবনি। ঐখোয়গী ভারতনা মাগী অনৌবা খোঙচৎ অসি মীখা পোন্দুনা মাংবা য়াবা কয়া মাংলবা মতুংদা হৌখি। খোঙচৎ অসিদা অৱাবা নুংঙাইবা কয়া থেংনখি, শীংনবা কয়া মায়োক য়াখি, অমসুং হৌজিক নীংতম্বগী “অমৃত কাল”দা চংশিল্লি। নীংতম্বগী “অমৃত কাল” অসি হেরিতেজ য়োকখৎপগা লোয়ননা চাউখৎপগী অনৌবা মায়োল অমদা চংশিল্লিবা ‘অমৃত কাল’ অদুনি। নীংতম্বগী ‘অমৃত কাল’ অসি লৈবাক্তা অনৌবা মাইকৈ তাক্লিবা ‘অমৃত কাল’ অদুনি। নীংতম্বগী ‘অমৃত কাল’ অসি লোইনাইদ্রবা মঙলানশিং অমসুং মশিং লাকঙমদ্রবা অনীংবশিং থুংহন্নবা ‘অমৃত কাল’ অদুনি। ‘অমৃত কাল’গী পান্দম অসি --
নীংতম্লবা ইমা লৈবাক অসিদা অনৌবা ভেল্যুশিং লৈফম থোকই।
অনৌবা কুহ্মৈ অসিগীদমক ঐখোয়না অনৌবা থৌনা মথৌ তাই।
অনৌবা ঈশৈ শকপগা ইরোইননা ঐখোয়না অনৌবা সুর অমা মথৌ তাই।
অনৌবা কুহ্মৈ অসিগীদমক ঐখোয়না অনৌবা থৌনা মথৌ তাই।
মরম অসিনা ভারতকী অফবা তুংলমচৎ শেমগদৌরিবা মসিগী থবক মফম অসিনা চপ মান্ননা ইন্নোবেতিব অমসুং মোর্দন ওইবা মথৌ তাই।
মরুপশিং,
মতম অমদা ভারত অসি খ্বাইদগী চাউখৎপা অমসুং মতিক ময়াই লৈবা মালেমগী লৈবাকশিংগী মনুংদা চল্লমখি। ভারতকী সহরশিংদগী কোনুংশিং ফাওবদা, ভারতকী মন্দিরশিংদগী স্কল্পচরশিং ফাওবদা ভারতকী আর্কিতেকচরনা ভারতকী হৈশিংবা অদু তাকখি। ইন্দস সিবিলাইজেসনগী তাউন প্লান্নিংদগী মৌর‍্যনগী য়ুম্বী অমসুং স্তুপাশিং ফাপবদা, চোলাশিংনা শারমখিবা অচৌবা মন্দিরশিংদগী রিজার্বর অমদি অচৌবা দামশিং, ভারতকী মতিক ময়াই অসিনা মালেমদগী লাকপা লমকোইবশিংদা অঙকপা পোকহনখি। অদুবু মীখা পোনবগী চহি কয়ানা ঐখোয়দগী মসিগী ফজরবা মতিক ময়াই অসি মুনবীখি। অতোপ্পা লৈবাকশিংদা শারিবা অসিনা ঐখোয়বু শুমহৎপা হৌখিবা মতমসু লৈখি। ২১শুবা চহিচাগী অনৌবা ভারত, থৌনা থল্লবা ভারতনা মীখা পোনবগী ৱাখল্লোন তুংওইনদুনা থম্লি। ঙসি ভারতনা অমুক হন্না মাগী অরিবা মতমগী মতিক ময়াই লৈরবা ইচেল অদু তম্না চংশিনখি। অমসুং অনৌবা পার্লিয়ামেন্ত হাউসনা খোঙথাং অসিগী হিংদুনা লৈরিবা খুদম অমা ওইরি। ঙসি ভারত মচাশিংনা অনৌবা পার্লিয়ামেন্ত হাউস অসি য়েংবদা চাউথোকচবনা থল্লি। বিল্দিং অসিদা হেরিতেজ লোয়ননা আর্কিতেকচর য়াওরি। মসিদা আর্ত লোয়ননা স্কিল য়াওরি। মসিদা কলচর লোয়ননা কন্সতিত্যুসনগী খোলাউ য়াওরি।
অদোমনা উবা ফংগনি লোক সভাগী মনুং অসি জাতিগী উচেক, ৱাহোংদা য়ুম্ফম ওই। রাজ্য সভাগী মনুং অসি জাতিগী লৈ, থম্বালদা য়ুম্ফম ওই। অমসুং ঐখোয়গী জাতিগী উ-পাম্বী খোঙনাং অসিসু পার্লিয়ামেন্ত মনুংদা লৈ। অনৌবা বিল্দিংদা ঐখোয়গী লৈবাক্কী তোঙান-তোঙানব শরুকশিং দাইভর্সিতী য়াওরি। রাজস্থানদগী পুরকখিবা গ্রেনাইৎ অমসুং সেন্দস্তোন শীজিন্নখি। ৱুদন ৱার্ক অসিনা মহারাস্ত্রদগীনি, য়ু.পি.গী ভাদোহিগী আর্তিসনশিংনা কার্পেৎশিং মখুৎনা শাখি। অমরোমদা ঐখোয়না বিল্দিং অসিগী পোৎলম খুদিংমক্তা ‘এক ভারত শ্রেস্থ ভারত’কী ৱাখল্লোন উবা ফংগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয় পুম্নমক্না খঙই মদুদি পার্লিয়ামেন্তগী অরিবা বিল্দিংদা থবক তৌবদা অৱাবা কয়া থেংনৈ হায়বা অসি। তেক্নোলোজী লোয়ননা ফমফমগী শিল-লাংবদা খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নৈ। হৌখিবা দিকেদ অনি মখাই অসিদা লৈবাক অসিনা অনৌবা পার্লিয়ামেন্ত বিল্দিং অমগী মথৌ তাবগী মতাংদা ফোঙদোক্তুনা লাকখি। অমসুং ঐখোয়না মীয়াম্না সীৎকী মশিং হেনগৎলকপা মতমদা মীয়াম্না কদাইদা ফমগনি অমসুং তুংদা পার্লিয়ামেন্তগী মেম্বরশিংগী মশিং হেনগৎলকপদা কমদৌগনি?
মরম অসিনা ঐওয়না পার্লিয়ামেন্তগী অনৌবা বিল্দিং অমা শাবা অসি তঙাই ফদবা অমা ওইখি। অমসুং মোদর্ন ফেসিলিতীশিং য়াওবা অচৌবা বিল্দিং অসি উবাদা ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকই। ঐখোয়না উবা ফংলে মদুদি মীকুপ অসিদা নুমিৎকী মঙালনা হোল অসিদা চংলি। মৈ শীজিন্নবগী চাং হন্থহন্নবা হোৎনখি অমসুং মফম খুদিংমক্তা খ্বাইদগী নৌবা তেক্নোলোজীগী গেদজেৎশিং লৈরি।
মরুপশিং,
অয়ু্ক্তা ঐহাক্না পার্লিয়ামেন্ত হাউস অসি শাবদা য়াওখিবা শিন্মী কাংলুপ অমগী উনবগী খুদোংচাবা ফংখি। পার্লিয়ামেন্ত হাউস অসিনা শিন্মী ৬০,০০০রোমদা থবক পীখি। মখোয়না অনৌবা বিল্দিং অসি শাবদা মখোয়গী হুমাং মমল য়াওখি। মখোয়না তৌখিবা থবক অদু ইকাই খুম্নবা উৎনবা পার্লিয়ামেন্ত অসিদা শাখিবা দিজিতেল গেলেরী কত্থোকপা উবা ফংখিবদা ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকই, মসি মালেমগী ওইনা অনৌবা মখল অমনি। হৌজিক মখোয়না পার্লিয়ামেন্তদা শাবদা শরুক তমখিবা অদু অমর ওইরগনি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি মাপন অসি এক্সপর্ত অমা হেক্তনা য়েংশিনবা মতমদা মহাক্না চহি মাপন অসি অনৌবা কনস্ত্রকসনশিং তৌবা অমসুং ভারতকী লায়রবশিংগী য়াইফনবা তৌখিবা থেংনগনি। ঙসি ঐখোয়না অনৌবা পার্লিয়ামেন্ত হাউসকীদমক চাউথোকচবা পোকপগা লোয়ননা হৌখিবা চহি মাপন অসিদা লায়রবশিংগীদমক য়ুম করোর মরি শাখিবা অসিদা ঐহাক্না অপেনবা পোকখি। ঐখোয়না অচৌবা বিল্দিং অসিদা য়েংবদা ঐখোয়না ঙক ৱাংনা থাংগৎপা মতমদা হৌখিবা চহি মাপান অসিদা তোইলেৎ করোর ১১ শাখিবদসু অপেনবা পোকখি, মসিনা নুপীশিংগী ইকাই খুম্নবা ঙাকশেনখি অমসুং মখোয়বু ইজৎ লৈনা হিংহনখি। ঙসি পার্লিয়ামেন্ত হাউসতা লৈরিবা ফেসিলিতীশিং অসিগী মতাংদা ঐখোয়না খন্নবা মতমদা ঐহাক্না হৌখিবা চহি মাপন অসিদা খুঙ্গংশিং ফাওননবা লম্বী কিমোমিতর ৪০০,০০০ হেন্না শাবা ঙমখিবা অসিদা অপেনবা পোকই। ঐখোয়না ইকো-ফ্রেন্দলী ওইবা বিল্দিং অসিদা য়েংবা মতমদা ঐহাক্না ঈশিং মরি খুদিংমক মাংহনদনবা ‘অমৃত সরোবর’ ৫০,০০০ হেন্না শাখিবদা ঐহাক্না অপেনবা পোকখি। অনৌবা পার্লিয়ামেন্ত হাউস অসিদা লৈরিবা লোক সভা অমসুং রাজ্য সভাগীদমক ঐখোয়না নুংঙাইবা ফোঙদোকপা মতমদা ঐহাক্না লৈবাক অসিদা অনৌবা পঞ্চায়ৎ ভবন ৩০,০০০ হেন্না শাখিবদা ঐহাক্না অপেনবা পোকই। অতোপ্পা ৱাহৈদা হায়রগনা পঞ্চায়ৎ ভবনদগী পার্লিয়ামেন্ত হাউস য়াওনা ঐখোয়গী কত্থোকপা অসি চপ মান্নৈ, ঐখোয়গী ইথিল অসি অহোংবা লৈতে।
লৈবাক চাউখৎপা হায়বা অসি মীয়ামগী চাউখৎপগা পাঙ্খক ওই।
মরুপশিং,
নখোয়না নীংশিলমগনি ঐহাক্না ওগস্ত ১৫দা লাল কিলাগী লানবনদগী জাতিদা ৱা ঙাংবা মতমদা ঐহাক্না হায়খি “হন্দক অসি মতম ওইরে, চপ চারবা তানফমনি’। লৈবাক্কী কনসিয়নেস য়কাইরকপগী মতম অমা লৈবাক খুদিংমক্কী পুৱারীদা মতম অমা লাকই। নীংতম্বা ফংদ্রিঙৈ মমাং চহি ২৫, ১৯৪৭কী মমাংগী মতম তুংহন্দুনা য়েংলুবদা চপ মান্নবা থৌদোক থোকখি। গান্ধীজীগী নন-কোওপরেসন মুফমেন্তনা লৈবাক পুম্বদা থাজবগী ইথিল পোকহনখি। গান্ধীজীনা মশানা মশা লৈঙাকচবগী ফিরেপকা লোয়ননা ভারত মচা খুদিংমকপু শম্নহনখি। মতম অদুদা ভারত মচা খুদিংমক্না নীংতম্বগীদমক মশাবু থৱায় হকচাং য়াওনা কত্থোকখি অমসুং ঐখোয়না মদুগী ফল অসি ১৯৪৭তা ভারতনা নীংতম্বা ফংবদা উবা ফংখি। নীংতম্বগী ‘অমৃত কাল’ অসি ভারতকী পুৱারীদা মরু ওইবা মাইলস্তন অমসু ওইরি। ঙসিদগী চহি ২৫গী মতুংদা ভারতনা নীংতম্বগী চহি ১০০ মপুং ফারগনি। ঐখোয়গী মাংদা ‘অমৃত’কী মতম ওইরিবা চহি ২৫ লৈরি। ঐখোয়গী পান্দম অসি চহি ২৫ অসিদা পুন্না থবক তৌদুনা চাউখৎপা ভারত অমা ওইহনবনি। পান্দম অসি অচৌবনি, লম্বেল অসি শীংনবনা থল্লি, অদুবু মসিদা প্রজা খুদিংমক্না থৱায় হকচাং য়াওনা কত্থোকপা, অনৌবা থৌরাং পাইখৎপা, অনৌবা ফিরেপশিং লৌবা অমসুং অনৌবা খোঙজেলগা লোয়ননা চংশিনবা মথৌ তাই। অমসুং পুৱারীনা শাখি ওইরি মদুদি ভারত মচাশিংগী থাজবা অসি ভারত খক্তগী নত্তে। ঐখোয়গী নীংতম্বগীদমক ৱাখিবা অদুনা মালেমগী অকোইবদা লৈরিবা লৈবাক কয়াদা অনৌবা কন্সিয়সনেস পোকহনখি। নীংতম্বগীদমক ঐখোয়না লান্থেংনখিবা অসিগী খুত্থাংদা ভারতনা নীংতম্বা ফংবা খক্তা নত্তনা নীংতম্বগী লম্বেলদা লৈবাক কয়াবু ইথিল পীখি। ভারতকী থাজবা অসিনা অতোপ্পা লৈবাকশিংগী থাজবদা ঙাকলৌ পীখি। মরম অসিনা ভারতগুম্বা দাইভর্স ওইবা লৈবাক অমনা, মাগী য়াম্লবা মীশিং অমসুং মশীং লাকঙমদ্রবা শীংনবশিংগা লোয়ননা মাংদা চংশিল্লি, মসিনা মালেমগী লৈবাক কয়াদা ইথিল অমা ওইরি। ভারতকী মাইপাকপা খুদিংমক্না তুংদা লাক্কদবা মতমশিংদা মালেমগী তোঙান-তোঙানবা শরুকশিংদা লৈরিবা লৈবাক কয়াগীদমক ইথিলগী হৌরকফম, মাইপাকপগী খুদম অমা ওইরগনি। করিগুম্বা ভারতনা ঙসি লায়রবা অসি মুত্থৎপা ঙম্লবদি মসিনা লায়রবা মুত্থৎনবা লৈবাক কয়াদা ইথিল পীগনি। চাউখৎপা ভারতকী ফিরেপনা অতোপ্পা লৈবাক কয়াগীদমক শক্তিগী হৌরকফম অমা ওইরগনি। মরম অসিনা ভারতকী থৌদাং অসি য়াম্না চাউই।
অমসুং মরুপশিং,
মাইপাকপগী অহানবা কন্সিদন অসি ইশাদা থাজবা থম্বনি। অনৌবা পার্লিয়ামেন্ত হাউসনা অনৌবা পনখৈশিং য়ৌনবা থাজবা অদু ৱাংখৎহনগনি। মসিনা চাউখৎপা ভারত অমা শেমগৎপদা ঐখোয় পুম্নমক্কীদমক ইথিলগী হৌরকফম অমা ওইরগনি। পার্লিয়ামেন্ত হাউসনা ভারত মচা খুদিংমক্তা থৌদাং লৈবগী ৱাখল্লোন পোকহনগনি। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি পার্লিয়ামেন্তদা ফম্মিবা মীহুৎশিংনা অনৌবা ইথিলগা লোয়ননা দেমোক্রেসীবু অনৌবা মাইকৈদা পুনবা হোৎনগনিখ ঐখোয়না “লৈবাক হান্না” হায়বা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা মাংদা চংশিনগদবনি। ঐখোয়গী থৌদাংশিং ঐখোয়না মরু ওইনা লৌগদবনি। ঐখোয়না পুম্নমক্তগী ঐখোয়গী থৌদাংবু হেন্না লুম্না লৌগদবনি। ঐখোয়গী খোঙথাংগী খুত্থাংদা ঐখোয়না ফিদম্নফম ওইরবা খুদম থম্বা তাই, ঐখোয়না ইশাবু ফগৎহন্নবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনবা তাই। ঐখোয়না ইশাগী লম্বী শেমজবা তাই, ঐখোয়না ইশাবু দিসিপ্লিন লৈহনগদবনি অমসুং ইশাবু ফাজিনবা তমগদবনি। ঐখোয়না মীয়ামগী য়াইফনবা তৌবা হায়বা অসিনা ঐখোয়গী পুন্সিগী মন্ত্র ওইহনগদবনি। অনৌবা পার্লিয়ামেন্ত হাউসতা পুকচেল শেংনা ঐখোয়গী থৌদাংশিং পাঙথোক্লবা মতমদা লৈবাক্কী প্রজাশিংনা অনৌবা ইথিলসু ফংগনি।
মরুপশিং,
অনৌবা পার্লিয়ামেন্ত অসিনা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা দেমোক্রেসীদা অনৌবা শক্তি অমসুং থৌনা অমা পীরগনি। ঐখোয়গী শিন্মীশিংনা কন্না হোৎন্দুনা অমসুং মখোয়গী হুমাং মমলনা অচৌবা পার্লিয়ামেন্ত হাউস শাখি। হৌজিক পার্লিয়ামেন্তরিয়ন ঐখোয় পুম্নমক্না কত্থোকপগা লোয়ননা হেন্না পুকচেল শেংনা থৌদাং লৌগদবি। লৈবাক অমা ওইনা ভারত মচা করোর ১৪০ হেনবগী ফিরেপনা অনৌবা পার্লিয়ামেন্তগী লাইফ ফোর্সসু ওইরি। মফম অসিদা লৌবা ৱারেপ খুদিংমক্না লাক্কদৌরিবা চহিচাশিংগী মখোঙ শোমগনি। মফম অসিদা লৌবা ৱারেপ খুদিংমক্না তুংগী মীরোলশিংবু শক্তি পীরগনি। মফম অসিদা লৌখিবা ৱারেপ খুদিংমক্না ভারতকী অফবা তুংলমচৎ অমগী য়ুম্ফম থোনগনি। মসি লায়রবা দলিৎ, মর্জিনেলাইজ কম্ম্যুনিতীশিং, ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিং, দিব্যাঙ্গশিং অমসুং শোত্থরবা ইমুং খুদিংমকপু শক্তি পীনবা লম্বেলসু ওইরি। অনৌবা পার্লিয়ামেন্ত হাউস শাবদা য়াওরিবা চেক খুদিংমক, ফকলাং খুদিংমক লায়রবগী য়াইফনবা কত্থোকখি। মথংগী চহি ২৫দা অনৌবা পার্লিয়ামেন্ত হাউসতা শেম্বা অনৌবা আইনশিংনা ভারত্তা লায়রবা কোকহনবদা মতেং পাংগনি। পার্লিয়ামেন্ত অসিদা শেম্বা আইনশিংনা নহাশিংগীদমক অনৌবা খুদোংচাবশিং পীরগনি অমসুং নুপীশিংদা শক্তি পীরগনি। অনৌবা পার্লিয়ামেন্ত হাউসনা অনৌবা ভারত অমা শেম্বগী য়ুম্ফম থোল্লগনি। মসি পোলিসী, জস্তিস, অশেংবা, ইকাই খুম্নবা অমসুং থৌদাংগী ৱাখল্লোনশিং ঙাক্না চৎপবা খুমাং চাউশিনবা, শক্তি লৈবা অমসুং চাউখৎপা ভারত অমা ওইহনবা ঙম্লগনি। ঐহাক্না অনৌবা পার্লিয়ামেন্ত হাউস অসি শঙ্গংবদা ভারতকী প্রজা পুম্নমক্তা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি। থাগৎচরি!