प्रधानमन्त्रीको कार्यालय
नयाँ संसद भवन राष्ट्रलाई समर्पण समारोहको अवसरमा प्रधानमन्त्रीको सम्बोधन
28 MAY 2023 3:41PM by PIB Gangtok
लोकसभाका स्पीकर आदरणीय श्री ओम बिरलाजी, राज्यसभाका उपसभापति श्री हरिवंशजी, माननीय सांसदगण, सबै वरिष्ठ जनप्रतिनिधि, विशिष्ट अतिथि, अन्य सबै महानुभव, अनि मेरा प्यारा देशवासीहरू!
हरेक देशको विकास यात्रामा केही पहल यस्तो आउँदछ, जुन सधैंको निम्ति अमर हुँदछ। केही तारिक, समयको ललाटमा इतिहासको अमेट हस्ताक्षर बन्दछ। आज 28 मई, 2023 को यो दिन, यस्तै शुभ अवसर हो। देशले स्वतन्त्रताको 75 वर्ष पूरा भएको अवसरमा अमृत महोत्सव मनाइरहेको छ। यस अमृत महोत्सवमा भारतका जनमानसले आफ्नो लोकतन्त्रलाई संसदको यस नयाँ भवनको उपहार दिएको छ। आज बिहान, संसद भवन परिसरमा, सर्वप्रथम प्रार्थना भयो। म सबै देशवासीलाई भारतीय लोकतन्त्रको यस स्वर्णिम क्षणको धेरै धेरै बधाई दिन चाहन्छु।
साथीहरू,
यो केवल एउटा भवन होइन। यो 140 करोड भारतवासीको आकाङ्क्षा अनि सपनाको प्रतिबिम्ब हो। यो विश्वलाई भारतको दृढ सङ्कल्पको सन्देश दिने हाम्रो लोकतन्त्रको मन्दिर हो। यो नयाँ संसद भवन, योजनालाई यथार्थका साथ, नीति निर्माणद्वारा, इच्छाशक्तिलाई क्रियाशक्तिद्वारा, सङ्कल्पदेखि सिद्धिसँग जोड्ने अहम कडी साबित हुनेछ। यो नयाँ भवन, हाम्रा स्वतन्त्रता सेनानीहरूका सपना साकार गर्ने माध्यम बन्नेछ। यो नयाँ भवन, आत्मनिर्भर भारतको सूर्योदयको साक्षी बन्नेछ। यो नयाँ भवनले, विकसित भारतको सङ्कल्पलाई सिद्धि भएको देख्नेछ। यो नयाँ भवन, नवीण अनि पुरातनको सह-अस्तित्त्वको पनि आदर्श हो।
साथीहरू,
नयाँ बाटोमा हिँडेर नै नयाँ प्रतिमान गढिन्छ। आज नयाँ भारतले नयाँ लक्ष्य तय गरिरहेको छ। नयाँ बाटो गढिरहेको छ। नयाँ जोश छ, नयाँ उमङ्ग छ। नयाँ यात्रा हो, नयाँ सोच हो। दिशा नयाँ छ, दृष्टि नयाँ छ। सङ्कल्प नयाँ छ, विश्वास नयाँ छ। र आज फएरि एकपटक पुनः सम्पूर्ण विश्वले, भारतलाई, भारतको सङ्कल्पको दृढतालाई, भारतवासीहरूका प्रखरतालाई, भारतीय जनशक्तिको जिजीविषालाई, आदर अनि आशाको भावका साथ हेरिरहेको छ। जब भारत अघि बढ्दछतब विश्व अघि बढ्दछ। संसदको यो नयाँ भवनले, भारतको विकाससित, विश्वको विकासलाई पनि आह्वान गर्नेछ।
साथीहरू,
आज यस ऐतिहासिक अवसरमा, केही अघि संसदको यस नयाँ भवनमा पवित्र सेङ्गोलको पनि स्थापना गरियो। महान चोल साम्राज्यमा सेङ्गोलको, कर्तव्यको, सेवापथको, राष्ट्रपथको प्रतीक मानिन्थ्यो। राजाजी अनि आदीनमका सन्त्हरूको मार्गदर्शनमा यही सेङ्गोल सत्ता हस्तान्तरणको प्रतीक बनेको थियो। तमिल नाडुबाट विशेष रूपमा आएका आदीनमका सन्त आज बिहान संसद भवनमा हामीलाई आशीर्वाद दिन उपस्थित भएका थिए। म उनीहरूलाई पुनः श्रद्धापूर्वक नमन गर्दछु। उनीहरूका मार्गदर्शनमा लोकसभामा यो पवित्र सेङ्गोल स्थापित भएको छ। बितेका दिन मिडियामा यसको इतिहाससँग जोडिएका अनेकौं जानकारी उजागर ए। म यसको विस्तारमा लैजान चाहँदिन। तर म मान्दछु, यो हाम्रो सौभाग्य हो, यस पवित्र सेङ्गोललाई हामीले यसको गरिमा फर्काउन सकेका छौं, यसको मान-मर्यादा फर्काउन सकेका छौं। जब पनि यस संसद भवनमा कार्वाही शुरु हुनेछ, यस सेङ्गोलले हामी सबैलाई प्रेरणा दिइरहनेछ।
साथीहरू,
भारत एउटा लोकतान्त्रिक राष्ट्र मात्र नभएर लोकतन्त्रको जननी पनि हो, मदर अव् डेमोक्रेसी पनि हो। भारत आज वैश्विक लोकतन्त्रको पनि धेरै ठूलो आधार हो। लोकतन्त्र हाम्रो निम्ति केवल एउटा व्यवस्था होइन, एउटा संस्कार हो, एउटा विचार हो, एउटा परम्परा हो। हाम्रो वेदले हामीलाई सभाहरू अनि समितिहरूको लोकतान्त्रिक आदर्श सिकाउँदछ। महाभारत जस्ता ग्रन्थनमा गण अनि गणतन्त्रको व्यवस्थाको उल्लेख पाउँदछौं। हामीले वैशाली जस्तो गणतन्त्रको जिकिर देखाएका छौं। हामीले भगवान बसवेश्वरका अनुभव मन्टपालाई आफ्नो गौरव मानेका छौं। तमिल नाडुमा पाइएको 900 ईस्वीको शिलालेखले आज पनि हरेकलाई चकित पार्दछ। हाम्रो लोकतन्त्र नै हाम्रो प्रेरणा हो, हाम्रो संविधान नै हाम्रो सङ्कल्प हो। यस प्रेरणा, यस सङ्कल्पको सबैभन्दा श्रेष्ठ प्रतिनिधि यदि कोही छ भने त्यो हाम्रो संसद हो। र यस संसदले देशको जुन समृद्ध संस्कृतिलाई प्रतिनिधित्त्व गर्दछ, त्यसको उद्घोष गर्दछ, - “शेते निपद्य-मानस्य चराति चरतो भगः चरैवेति, चरैवेति चरैवेति।भन्नुको तात्पर्य, जो रोकिन्छ, उसको भाग्य पनि रोकिन्छ। तर जो अघि बढिरहन्छ, उसको भाग पनि अघि बढिरहन्छ, शिखरहरू चुमिरहन्छ। र यसैले , बढ्दै जाऊ, बढ्दै जाऊ। गुलामीपछि हाम्रो भारतले धेरै गुमाएर आफ्नो नयाँ यात्रा शुरु गरेको थियो। त्यो यात्राले कति नै उतार-चढाउबाट गुज्रिँदै, कति नै चुनौतीहरू पार गर्दै, आजादीको अमृतकालमा प्रवेश गरिसकेको छ। आजादीको यो अमृतकाल, विरासतलाई सजाउँदै विकासका नयाँ आयाम गढ्ने अमृतकाल हो। आजादीको यो अमृतकाल देशलाई नयाँ दिशा दिने अमृतकाल हो। आजादीको यो अमृतकाल अनन्त सपनाको, असङ्ख्य आकाङ्क्षा पूरा गर्ने अमृतकाल हो। यस अमृतकालको आह्वान छ
मुक्त मातृभूमिलाई नवीन मान चाहिन्छ
नवीन पर्वका लागि, नवीन प्राण चाहिन्छ,
मुक्त गीतको नवीन राग चाहिन्छ
नवीन पर्वका लागि नवीन प्राण चाहिन्छ
र यसैले भारतको भविष्य उज्ज्वल बनाउने यस कार्यस्थाली पनि त्यति नै नवीन हुनुपर्नेछ, आधुनिक हुनुपर्नेछ।
साथीहरू,
एक समय थियो, जब भारत विश्वको सबैभन्दा समृद्ध अनि वैभवशाली राष्ट्रमा गनिन्थ्यो। भारतका नगरहरूदेखि लिएर महलहरूसम्म, भारतका मन्दिरहरूदेखि लिएर मूर्तिहरूसम्म, भारतका वास्तुले, भारतको विशेषज्ञताको उद्घोष गर्थ्यो। सिन्धु सभ्यताको नगर नियोजनदेखि लिएर मौर्यकालीन स्तम्भ अनि स्तूपहरूसम्म, चोल शासकहरूले बनाएका भव्य मन्दिरहरूदेखि लिएर जलाशय अनि विशाल बाँधहरूसम्म, भारतको कौशलले, विश्वभरीबाट आउने यात्रीहरूलाई अचम्भित बनाउँथ्यो। तर सयकडौं सालको गुलामीले हामीबाट हाम्रो यो गौरव खोसियो। एक समय यस्तो पनि आएको थियो, जब हामी अन्य देशमा भएका निर्माण देखेर मुग्ध हुन थालेका थियौं। 21 औं शताब्दीको नयाँ भारत दृढ साहसले भरिएको भारतले, अब गुलामीको त्यस सोचलाई पछि छोडिरहेको छ। आज भारतले, प्राचीनकालको त्यस गौरवशाली धारालाई एकपटक फेरि आफूतर्फ मोडिरहेको छ। र संसदको यो नयाँ भवन, यस प्रयासको जीवन्त प्रतीक बनेको छ। आज नयाँ संसद भवनलाई देखेर हरेक भारतीय गौरवले भरिएको छ। यस भवनमा विरासत पनि छ, वास्तु पनि छ। यसमा कला पनि छ, कौशल पनि छ। यसमा संस्कृति पनि छ र संविधानको स्वर पनि छ।
तपाईंहरूले देख्नुहुँदैछ, लोकसभाको आन्तरिक भाग, यहाँ होर्नुहोस्, यहाँ पनि हेर्नुहोस्, राष्ट्रिय पक्षी मयुरमा आधारित छ। राज्यसभाको आन्तरिक भाग राष्ट्रिय फूल कमलमा आधारित छ। र संसदको प्राङ्गणमा हाम्रो राष्ट्रिय वृक्ष बर पनि छ। हाम्रो देशको अलग-अलग भागको जुन विविधता छ, यस नयाँ भवनमा सबैलाई समाहित गरिएको छ। यसमा राजस्थानबाट ल्याइएको ग्रेनाइट र बलुवा पत्थर लगाइएको छ। यो जुन काठको काम देख्नु हुँदैछ, त्यो महाराष्ट्रबाट आएको हो। युपीको भदोहीका कारीगरहरूले यसका लागि आफ्नो हातले गलैंचा बुनेका छन्। एक प्रकारले, यस भवनको कण-कणमा हामीलाई एक भारत, श्रेष्ठ भारतको भावनाको दर्शन हुनेछ।
साथीहरू,
संसदको पुराना भवनमा, सबैका लागि आफ्नो कार्य पूरा गर्न धेरै गाह्रो भइरहेको थियो, यो हामी सबै जान्दछौं। टेक्नोलजीसँग जोडिएको समस्या, बस्ने ठाउँसित जोडिएको चुनौती थियो। यसैले बितेको डेढ-दुई दसकदेखि देशलाई नयाँ संसद भवनको आवश्यकता छ भन्ने चर्चा लगातार चलिरहेको थियो। र हामीले आउने समयमा सीटको सङ्ख्या बढ्नेछ, सांसदहरूको सङ्ख्या बढ्नेछ, उनीहरू कहाँ बस्ने? भन्ने पनि हेर्न आवश्यक छ।
र यसैले यो समयको माग थियो, संसदको नयाँ भवन निर्माण गरियोस्। र मलाई खुशी छ, यो भव्य भवन आधुनिक सुविधाले पूर्णरूपमा युक्त छ। तपाईंहरूले देख्नु हुँदैछ, यस हलमा सूर्यको प्रकाश सीधै आइरहेको छ। बिजुली कम्तिभन्दा कम्ति खर्च होस्, हरेक ठाउँ लेटेस्ट टेक्नोलजीको ग्याजेट्स होस्, यी सबैलाई यसमा पूरा ध्यान दिइएको छ।
साथीहरू,
आज बिहान नै मैले यस संसद भवनलाई बनाउने श्रमिकहरूको एक समूहसँग भेटघाट गरे। यस संसद भवनले करिब 60 हजार श्रमिकलाई रोजगार दिने काम गऱ्यो। उनीहरूले यस नयाँ भवनका लागि आफ्नो पसीना बगाए। उनीहरूको श्रमलाई समर्पित एउटा डिजिटल ग्यालेरी पनि संसदमा बनाइएको कुराले मलाई धेरै खुशी लागिरहेको छ। र विश्वमा सायद यो पहिलोपटक हुनेछ। संसदको निर्माणमा उनीहरूको योगदान पनि अमर भएको छ।
साथीहरू,
कुनै पनि एक्सपर्टले यदि बितेको नौ वर्षकै आकलन गरे, यो नौ साल, भारतमा नव निर्माणको रहेको, गरीब कल्याणको रहेको पाउनेछन्। आज हामीलाई संसदको नयाँ भवनको निर्माणको गर्व छ भने मलाई बितेको नौ सालमा गरीबहरूका लागि 4 करोड घर बनाउनुको पनि सन्तोष छ। आज जब हामी यस भव्य भवनलाई हेरेर आफ्नो शिर उच्च गरिरहेका छौं, तब मलाई बितेको 9 सालमा बनेका 11 करोड शौचालयको पनि सन्तोष छ, जसले महिलाहरूको गरिमाको रक्षा गरेको छ, उनीहरूको शिर उच्च गरिदिएको छ। आज जब हामीले यस संसद भवनमा सुविधाहरूको कुरा गरिरहेका छौं, तब मलाई सन्तोष छ, बितेका नौ सालमा हामीले गाउँहरूलाई जोड्नका लागि 4 लाख किलोमिटरभन्दा धेरै सडकको निर्माण गऱ्यौं। आज जब हामी यस ईको-फ्रेण्डली भवनलाई हेरेर खुशी छौं, तब मलाई सन्तोष छ हामीले पानीको एक-एक थोपा बचाउनका लागि 50 हजारभन्दा धेरै अमृत सरोवर निर्माण गरेका छौं। आज जब हामी यस नयाँ संसद भवनको लोकसभा अनि राज्यसभालाई हेरेर उत्सव मनाइरहेका छौं, तब मलाई सन्तोष छ, हामीले देशमा 30 हजारभन्दा धेरै नयाँ पञ्चायत भवन पनि बनाएका छौं। अर्थात् पञ्चायत भवनदेखि लिएर संसद भवनसम्म, हाम्रो निष्ठा एक समान छ, हाम्रो प्रेरणा एक रहेको छ
देशको विकास, देशका मानिसहरूको विकास।
साथीहरू,
तपाईंहरूको ध्यानमा होला, 15 अगस्तको दिन लाल किल्लाबाट मैले भनेको थिए, यही समय हो, सही समय हो। हरेक देशको इतिहासमा यस्तो समय आउँदछ, जब देशको चेतना नयाँ रूपमा जागृत हुँदछ। भारतमा स्वाधीनताको 25 सालअघि, 47 भन्दा अघि 25 साल याद गर्नुहोस्, आजादीको 25 साल पहिले, यस्तै नै समय आएको थियो। गान्धीजीको असहयोग आन्दोलनले सम्पूर्ण देशलाई एउटा विश्वासले भरिदिएको थियो। गान्धीजीको स्वराजको सङ्कल्पले हरेक भारतवासीलाई जोडेको थियो। यो त्यो समय थियो, जब भारतीय, स्वाधीनताको निम्ति जिउ-ज्यानका साथ जुटेका थिए। यसको परिणामस्वरूप हामीले 1947 मा भारतको स्वाधीनताको रूपमा देख्यौं। आजादीको यो अमृतकाल पनि भारतको इतिहासको त्यस्तै कोशेढुङ्गा हो। आजदेखि 25 सालपछि, भारतले आफ्नो स्वाधीनताको 100 वर्ष पूरा गर्नेछ. हामीसँग पनि 25 वर्षको अमृत कालखण्ड छ। यस 25 वर्षमा हामीले मिलेर भारतलाई विकसित राष्ट्र बनाउनु छ। लक्ष्य ठूलो छ, लक्ष्य कठिन पनि छ, तर हरेक देशवासीले आज यसका लागि जिउ-ज्यानका साथ जुट्नु नै पर्नेछ, नयाँ प्रण लिनुपर्नेछ, सङ्कल्प लिनुपर्नेछ, नयाँ गति पक्रनु पर्नेछ। र इतिहास साक्षी छ, हामी भारतीयको विश्वास, केवल भारतसम्म सीमित रहँदैन। हाम्रो स्वाधीनताको लडाईंले विश्वका धेरै देशमा त्यस समय नयाँ चेतना जागृत गरेको थियो। हाम्रो स्वाधीनताको लडाईले भारत त स्वतन्त्र भयो नै, साथै कैयौं देश पनि स्वतन्त्रताको मार्गमा अघि बढेको थियो। भारतको विश्वासले, अन्य देशको विश्वासलाई सहारा दिएको थियो। र यसैले, भारत जस्तो विविधताले भरिएको देश, यति विशाल जनसङ्ख्या भएको देश, यति धेरै चुनौतीसँग लड्ने देश, जब एक विश्वासका साथ अघि बढ्दछ, तब यसबाट विश्वका अनेकौं देशले प्रेरणा पाउँदछन्। भारतको हरेक सफलताले आउने दिनहरूमा विश्वका अलग-अलग भूभागमा, अलग-अलग देशको सफलताका रूपमा प्रेरणाका कारण बन्नेछ। आज यदि भारतले तेज गतिमा गरीबी समाप्त गर्दछ भने यसले कैयौं देशलाई गरीबीबाट बाहिर निक्लिन पनि प्रेरणा दिँदछ। भारतको विकसित हुने सङ्कल्प कैयौं अन्य देशको निम्ति सहारा बन्नेछ। यसैले भारतको जिम्मेवारी अझ बढेर जाँदछ।
र साथीहरू,
सफलताको पहिलो शर्त, सफल हुनुको विश्वास नै हुँदछ। यो नयाँ संसद भवनले, यस विश्वासलाई नयाँ पराकाष्टा दिनेछ। यो विकसित भारतको निर्माणमा हामी सबैको निम्ति नयाँ प्रेरणा बन्नेछ। यो संसद भवनले हरेक भारतीयको कर्तव्यभाव जागृत गर्नेछ। मलाई विश्वास छ, यस संसदमा जो प्रतिनिधि बस्नेछन्, उनले नयाँ प्रेरणाका साथ, लोकतन्त्रलाई नयाँ दिशा दिने प्रयास गर्नेछन्। हामीले राष्ट्र प्रथमको भावनाका साथ अघि बढ्नुपर्नेछ, “इदं राष्ट्राय इदं न मम”, हामीले कर्तव्यपथलाई सर्वोपरि राख्नुपर्नेछ –“कर्तव्यमेव कर्तव्यं, अकर्तव्यं न कर्तव्यं”, हामीले आफअनो व्यवहारले उदाहरण प्रस्तुत गर्नुपर्नेछ – “यद्या-चरति श्रेष्ठः तत्तदेव इतरो जनः।हामीले निरन्तर स्वयंमा सुधार गरिरहनुपर्नेछ – “उद्घरेत् आत्मना आत्मानम्।हामीले नयाँ बाटो स्वयं बनाउनुपर्नेछ – “अप्प दीपो भव:हामीले स्वयंलाई खपाउनुपर्नेछ, तपाउनुपर्नेछ – “तपसों हि परम नास्ति, तपसा विन्दते महत।हामीले लोक कल्याणलाई नै आफ्नो जीवन मन्त्र बनाउनुपर्नेछ – “लोकहितं मम करणीयम्”, जब संसदको यस नयाँ भवनमा हामी आफ्नो दायित्त्वलाई इमान्दारीका साथ निर्वहन गर्नेछौं, तब देशवासीहरूले पनि नयाँ प्रेरणा पाउनेछन्।
साथीहरू,
विश्वको सबैभन्दा बृहत् लोकतन्त्रको यो नयाँ संसदले एउटा नयाँ ऊर्जा अनि नयाँ सुदृढता प्रदान गर्नेछ। हाम्रा श्रमिकहरूले आफ्नो पसीनाले यस संसद भवनलाई यति भव्य बनाएका छन्। अब हामी सबै सांसदको दायित्त्व हुन्छ, यसलाई आफ्नो समर्पणले अरू बढी दिव्य बनाउनु। एक राष्ट्रका रूपमा हामी सबै 140 करोड भारतीयको सङ्कल्प नै यस नयाँ संसदको प्राण प्रतिष्ठा हो। यहाँ हुने हरेक निर्णयले आउने सदीहरूलाई सजाउने-अलङ्कृत गर्नेछ। यहाँ हुने हरेक निर्णयले, आउने पिँढीलाई सशक्त गर्नेछ। यहाँ हुने हरेक निर्णय, भारतको उज्ज्वल भविष्यको आधार बन्नेछ। गरीब, दलित, पछौटे, आदिवासी, दिव्याङ्ग, समाजका हरेक वञ्चित परिवारको सशक्तिकरणको, वञ्चितहरूलाई प्राथमिकताको बाटो यहींबाट गुज्रिनेछ। यस नयाँ संसद भवनको हरेक इटा, हरेक पर्खाल, यसका कण-कण गरीबको कल्याणका लागि समर्पित छ। आगामी 25 वर्षमा संसदको यस नयाँ भवनमा बनिने नयाँ कानूनले भारतलाई विकसित भारत बनाउनेछ। यस संसदमा बनिने कानूनले भारतलाई गरीबीबाट बाहिर निकाल्न सहयोग गर्नेछ। यस संसद भवनमा बनिने कानूनले देशका युवाहरूका लागि, महिलाहरूका लागि नयाँ अवसरको निर्माण गर्नेछ। मलाई विश्वास छ, संसदको यो नयाँ भवन, नयाँ भारतको सिर्जनाको आधार बन्नेछ। एउटा समृद्घ सशक्त अनि विकसित भारत, नीति, न्याय, सत्य, मर्यादा अनि कर्तव्यपथमा अझ सशक्त भएर अघि बढ्नेछ। म समस्त भारतवासीलाई नयाँ संसद भवनको फेरि पनि धेरै धेरै बधाई दिन चाहन्छु। धन्यवाद!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the celebration of dedication of New Parliament Building to the Nation
28 MAY 2023 3:41PM by PIB Delhi
Hon’ble Speaker of Lok Sabha Shri Om Birla ji, Deputy Chairman of Rajya Sabha Shri Harivansh ji, Hon’ble Members of Parliament, all senior public representatives, distinguished guests, all other dignitaries, and my dear countrymen!
In every nation's journey of development, there are moments that become immortalized forever. Some dates etch an indelible signature on the forehead of history. Today, the 29th of May, 2023, is one such auspicious occasion. The country is celebrating ‘Amrit Mahotsav’ on the occasion of 75 years of its independence. The people of India have presented their democracy with the gift of this new Parliament House in this ‘Amrit Mahotsav’. An all-faith prayer was held in the morning in the Parliament House complex. I congratulate all the countrymen for this golden moment of Indian democracy.
Friends,
This is not just a building. It is a reflection of the aspirations and dreams of 140 crore Indians. This is the temple of our democracy giving the message of India's firm resolve to the world. This new Parliament House will prove to be an important link connecting plans with reality, policies with implementation, will power with action power and determination with success. This new building will serve as a medium to materialize the dreams of our freedom fighters. This new building will witness the dawn of ‘AatmaNirbhar Bharat’. This new building will witness the realization of the aspirations of a developed India. This new building is also an ideal representation of both the modern and ancient coexistence.
Friends,
New models can be established only by treading new paths. Today, a New India is setting new goals and forging new paths. There is a new enthusiasm and a new zeal. There is a new journey and a new perspective. The direction is new and the vision is new. The resolve is new, the confidence is new. And today, once again the entire world is looking at India, the determination of India, the prowess of the people of India, the spirit of the Indian people, with a sense of respect and hope. When India progresses, the world progresses. This new Parliament House will not only beckon India's development but also echo the call for global progress.
Friends,
On this historic occasion, the Holy Sengol has also been established in this new building of Parliament some time ago. Sengol was considered a symbol of the path of duty, service and nationhood in the Great Chola Empire. This Sengol became the symbol of the transfer of power under the guidance of Rajaji and the sages of Adheenam. The saints of Adheenam, who came especially from Tamil Nadu, were present in the Parliament House this morning to bless us. I respectfully bow down to them again. This sacred Sengol has been established in the Lok Sabha under their guidance. Recently, the media has shared a lot of information related to its history. I don't want to go into its details. But I believe it is our good fortune that we have been able to restore the glory and dignity of this sacred Sengol. Whenever proceedings begin in this Parliament House, this Sengol will continue to inspire us all.
Friends,
India is not only a democratic nation but also the mother of democracy. Today India is also a major base of global democracy. Democracy is not just a system for us; it is a culture, an idea, a tradition. Our Vedas teach us the democratic ideals of Sabhas and Samitis. The system of ‘ganas’ and republics is mentioned in texts like the Mahabharata. We have lived through republics like Vaishali. We have considered Lord Basaveshwara's ‘Anubhava Mantapa’ as our pride. The inscription of 900 AD found in Tamil Nadu still surprises everyone. Our democracy is our inspiration, our Constitution is our resolve. Our Parliament is the best representative of this inspiration and resolution. And this Parliament declares the rich culture that the country represents in the form of शेते निपद्य-मानस्य चराति चरतो भगः चरैवेति, चरैवेति- चरैवेति॥ It means that the one who stops, his luck also stops. But the one who keeps going, his fate moves ahead, touches new heights. And therefore, one should keep going. Our India started its new journey after losing a lot after servitude. That journey has gone through many ups and downs, overcoming many challenges, and has now entered the ‘Amrit Kaal’ of independence. This ‘Amrit Kaal’ of independence is the ‘Amrit Kaal’ to forge new dimensions of development while preserving the heritage. This ‘Amrit Kaal’ of independence is the ‘Amrit Kaal’ to give a new direction to the country. This ‘Amrit Kaal’ of independence is the ‘Amrit Kaal’ to fulfil infinite dreams and innumerable aspirations. The call of this ‘Amrit Kaal’ is --
मुक्त मातृभूमि को नवीन मान चाहिए।
नवीन पर्व के लिए, नवीन प्राण चाहिए।
मुक्त गीत हो रहा, नवीन राग चाहिए।
नवीन पर्व के लिए, नवीन प्राण चाहिए।
(The free motherland deserves new values.
For the new festival, we need new spirits.
As a new song is being sung, we need a new melody.
For the new festival, we need new spirits.)
Therefore, this workplace, which is going to make India's future bright, should also be equally innovative and modern.
Friends,
There was a time when India was counted among the most prosperous and splendid nations of the world. India's architecture proclaimed India's expertise from India's cities to palaces, from India's temples to sculptures. From the town planning of the Indus Civilization to the Mauryan pillars and stupas, from the magnificent temples built by the Cholas to the reservoirs and large dams, India's ingenuity amazed travellers from all over the world. But hundreds of years of slavery took away this pride from us. There was also a time when we started getting fascinated by the constructions in other countries. New India of 21st century, India full of high spirit, is leaving behind that mindset of slavery. Today, India is once again turning that glorious stream of ancient times towards itself. And this new Parliament House has become a living symbol of this effort. Today every Indian is full of pride looking at the new Parliament House. This building has heritage as well as architecture. There is art as well as skill in this building. There is culture in it as well as the voice of the Constitution.
You can see the interior of the Lok Sabha is based on the national bird peacock. The interior of the Rajya Sabha is based on the national flower lotus. And our national tree Banyan is also there in the premises of the Parliament. This new building has accommodated the diversity of different parts of our country. Granite and sandstone brought from Rajasthan have been used in it. The wooden work is from Maharashtra. The artisans of Bhadohi in UP have hand woven the carpets. In a way, we will see the spirit of 'Ek Bharat, Shrestha Bharat' in every particle of this building.
Friends,
We all know how difficult it was for everyone to carry out their work in the old building of the Parliament. There were problems related to technology as well as with seating arrangements. For the last two and a half decades, the country was continuously debating the need for a new Parliament building. And we also need to consider where will people sit when the number of seats will increase and the number of Members of Parliament will increase in the near future?
And therefore, it was the need of the hour that a new building of the Parliament should be constructed. And I am delighted to see that this magnificent building is equipped with modern facilities. As you can see, sunlight is directly entering this hall even at this moment. Full care has been taken care to ensure that electricity consumption is minimized and there are gadgets with the latest technology everywhere.
Friends,
This morning, I had the opportunity to meet a group of workers who were involved in the construction of this Parliament House. This Parliament House has also provided employment to around 60,000 workers. They have put their sweat and hard work into building this new structure. I am pleased to see that a dedicated digital gallery has been created in Parliament to honour their labour, which is perhaps a first of its kind in the world. Now their contribution to the construction of Parliament has also become immortal.
Friends,
If any expert assesses the past nine years, he will find that these nine years have been about new constructions and the welfare of the poor in India. Today, we take pride in the construction of the new Parliament House, but I am also satisfied with the construction of four crore homes for the poor in the past nine years. When we look at this magnificent building and hold our heads high, I am also satisfied with the construction of 11 crore toilets in the past nine years, which protected the dignity of women and made them hold their heads high. As we discuss the facilities in this Parliament House today, I am satisfied that we have constructed more than 400,000 kilometers of roads to connect villages in the past nine years. When we look at this eco-friendly building and feel happy, I am satisfied that we have constructed more than 50,000 ‘Amrit Sarovars’ (water reservoirs) to save every drop of water. As we celebrate and rejoice the Lok Sabha and Rajya Sabha in this new Parliament House, I am satisfied that we have also built more than 30,000 new Panchayat Bhavans (village council buildings) in the country. In other words, from Panchayat Bhavans to the Parliament House, our dedication remains the same, our inspiration remains unchanged.
The development of the country is synonymous with the development of its people.
Friends,
You would recall that I said ‘this is the time, the right time’ when I addressed the nation from the ramparts of the Red Fort on August 15. There comes a time in the history of every country, when the consciousness of the country is awakened anew. Reflecting on the 25 years before independence, the time leading up to 1947, a similar period occurred. Gandhi ji's non-cooperation movement instilled confidence in the entire nation. Gandhi ji connected every Indian with the resolve for self-rule. It was a time when every Indian wholeheartedly dedicated himself to the cause of independence, and we witnessed the outcome of this in India's freedom in 1947. This ‘Amrit Kaal’ of independence is also a significant milestone in India's history. In 25 years from now, India will celebrate 100 years of independence. We also have 25 years of ‘Amrit’ period ahead of us. Our goal is to make India a developed nation by working together in these 25 years. The goal is ambitious, the path challenging, but it requires every citizen to wholeheartedly commit, take new initiatives, make new resolutions, and embrace a new momentum. And history bears witness to the fact that the belief of Indians is not limited to India alone. The struggle for our independence had ignited a new consciousness in many countries around the world. Through our fight for independence, India not only gained freedom but also inspired several nations on the path to freedom. India's belief supported the belief of other nations. Therefore, when a diverse country like India, with its vast population and numerous challenges, moves forward with confidence, it also serves as an inspiration to many countries around the world. Every success of India will become a cause for inspiration, as a symbol of success for different countries in different parts of the world in the days to come. If India swiftly eradicates poverty today, it also provides inspiration for many countries to overcome poverty. The resolution for a developed India will become a source of strength for many other nations. Hence, the responsibility of India becomes even greater.
And friends,
The first condition for success is to have belief in oneself. This new Parliament House will elevate that belief to new heights. It will serve as a source of inspiration for all of us in the building of a developed India. This Parliament House will awaken the sense of duty in every Indian. I believe that the representatives who sit in this Parliament will strive to give a new direction to democracy with renewed inspiration. We must move forward with the spirit of "Nation First" – इदं राष्ट्राय इदं न मम. We must prioritize our responsibilities -- कर्तव्यमेव कर्तव्यं, अकर्तव्यं न कर्तव्यं. We must uphold our duties above all else. We must set an example through our conduct --- यद्यदा-चरति श्रेष्ठः तत्तदेव इतरो जनः We must constantly strive for self-improvement --- उद्धरेत् आत्मना आत्मानम्। We must create our own path­­ -- अप्प दीपो भव: We must discipline ourselves, introspect, and practice self-restraint --- तपसों हि परम नास्ति, तपसा विन्दते महत। We must make the welfare of the people our life's mantra --- लोकहितं मम करणीयम्. When we fulfil our responsibilities with honesty in this new Parliament House, the citizens of the country will also find new inspiration.
Friends,
This new Parliament will provide a fresh energy and strength to the world's largest democracy. Our workers have made this Parliament House magnificent with their hard work and sweat. Now, it is the responsibility of all of us parliamentarians to make it even more divine with our dedication. As a nation, the resolve of all the 140 crore Indians is the life force of this new Parliament. Every decision made here will shape and adorn the coming centuries. Every decision made here will empower the future generations. Every decision made here will lay the foundation for a bright future of India. This is where the path to empowerment of the poor, Dalits, marginalized communities, tribal communities, Divyangs, and every disadvantaged family traverses. Every brick, every wall of this new Parliament House is dedicated to the welfare of the poor. Over the next 25 years, the new laws enacted in this new Parliament House will transform India into a developed nation. The laws enacted in this Parliament will help alleviate poverty in India. The laws enacted in this Parliament will create new opportunities for the youth and empower women. I believe that this new Parliament House will serve as the foundation for the creation of a new India. It will be a prosperous, strong, and developed India that adheres to principles of policy, justice, truth, dignity, and duty. I extend my heartfelt congratulations to all the citizens of India on the inauguration of the new Parliament House. Thank you!