Prime Minister's Office
English translation of Prime Minister’s opening statement at the Working session 9 of the G7 Summit
Working Session 9: Toward a Peaceful, Stable and Prosperous World
21 MAY 2023 10:20AM by PIB Delhi
Excellencies,
We heard President Zelenskyy today. I also met him yesterday.I do not consider the current situation as an issue of politics or economy.I believe that this is a matter of humanity, a matter of human values.From the very beginning, we have maintained that dialogue and diplomacy is the only way.And we will make every possible effort to contribute, in whatever way India can, for resolving this situation.
Excellencies,
Global peace, stability, and prosperity is our common objective.In today's inter-connected world, crises in any one region affect all the countries.And, the developing countries, which have limited resources, are the worst affected.In the current global situation, these countries are facing the maximum and most profound impact of the food, fuel, and fertilizer crisis.
Excellencies,
It raises the question as to why we are facing the need to discuss matters of peace and stability in distinct forums.The United Nations (UN), which was established with the very purpose of establishing peace, why does it often fail to prevent conflicts today?Why, even the definition of terrorism has not been accepted in the UN yet?If introspection is done, then one thing is clear.The institutions created in the last century are not in line with the system of the twenty-first century. They do not reflect the realities of the present.That is why it is necessary that reforms should be given concrete shape in big institutions like UN.It will also have to become the voice of the Global South. Otherwise we will just keep talking about ending conflict. UN and Security Council will become just a talk shop.
Excellencies,
It is necessary that all countries respect the UN Charter, International Law and sovereignty and territorial integrity of all countries.Raise your voice together against unilateral attempts to change the status quo.India has always been of the opinion that any tension, any dispute should be resolved through peaceful means, through dialogue.And if there is a solution from the law, then it should be accepted.And it was in this spirit, that India resolved its land and maritime boundary dispute with Bangladesh.
Excellencies,
In India, and here in Japan too, Lord Buddha has been followed for thousands of years.There is no such problem in the modern age, whose solution we cannot find in the teachings of the Buddha.Buddha had given the solution centuries ago to the war, unrest, and instability that the world is facing today.
Lord Buddha has said:
नहि वेरेन् वेरानी,
सम्मन तीध उदासन्,
अवेरेन च सम्मन्ति,
एस धम्मो सन्नतन।
That is, enmity does not calm enmity. Enmity is pacified by affinity.
It is in this spirit, we should move forward together with everyone.
Thank you.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜି-7 ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର 9ମ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଅଧିବେଶନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ବକ୍ତବ୍ୟ
21 MAY 2023 10:20AM by PIB Bhubaneswar
ମହାମହିମ,
ଆଜି ଆମେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଜେଲେନସ୍କିଙ୍କୁ ଶୁଣିଲେ । କାଲି ମୋର ତାଙ୍କ ସହିତ ମଧ୍ୟ ସାକ୍ଷାତ ହୋଇଥିଲା । ମୁଁ ବର୍ତମାନର ପରିସ୍ଥିତିକୁ ରାଜନୀତି ଅବା ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ପ୍ରସଙ୍ଗ ବୋଲି ଭାବୁ ନାହିଁ । ମୋ ମତରେ ଏହା ହେଉଛି ମାନବତାର ପ୍ରସଙ୍ଗ, ହେଉଛି ମାନବୀୟ ମୂଲ୍ୟବୋଧର ପ୍ରସଙ୍ଗ । ଆମେ ଆରମ୍ଭରୁ କହିଛୁ ଯେ, ଆଲୋଚନା ଏବଂ କୂଟନୀତି ହେଉଛି ଏକମାତ୍ର ପଥ । ଆଉ ଏହି ପରିସ୍ଥିତିର ସମାଧାନ ପାଇଁ, ଭାରତ ଦ୍ୱାରା ଯାହା କିଛି ମଧ୍ୟ ହୋଇପାରିବ, ଆମେ ଯଥାସମ୍ଭବ ପ୍ରୟାସ କରିବୁ ।
ମହାମହିମ,
ବୈଶ୍ୱିକ ଶାନ୍ତି, ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ହେଉଛି ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ପାରସ୍ପରିକ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ । ଆଜିକାର ଆନ୍ତଃ- ସଂଯୁକ୍ତ ବିଶ୍ୱରେ କୌଣସି ମଧ୍ୟ ଗୋଟିଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତେଜନା ସମସ୍ତ ଦେଶକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଛି । ଆଉ, ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶ, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପାଖରେ ସୀମିତ ସମ୍ବଳ ଅଛି, ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇ ଥାଆନ୍ତି । ବର୍ତମାନ ବୈଶ୍ୱିକ ପରିସ୍ଥିତିରେ, ଖାଦ୍ୟ, ଇନ୍ଧନ ଏବଂ ଉର୍ବରକ(ସାର) ସଙ୍କଟର ସର୍ବାଧିକ ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତର ପ୍ରଭାବ ସେହି ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ଭୋଗିବାକୁ ପଡ଼ୁଛି ।
ମହାମହିମ,
ଏହା ହେଉଛି ଚିନ୍ତାର ବିଷୟ ଯେ, ଆମକୁ କାହିଁକି ଭିନ୍ନ- ଭିନ୍ନ ମଂଚରେ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ଥିରତାର କଥା କହିବାକୁ ପଡ଼ୁଛି ? ମିଳିତ ଜାତିସଙ୍ଘ ଯାହାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଶାନ୍ତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ପାଇଁ ହିଁ କଳ୍ପନା କରାଯାଇଥିଲା, ତେବେ ଆଜି ବିବାଦ ରୋକିବାରେ କାହିଁକି ସଫଳ ହୋଇ ପାରି ନାହିଁ ? କାରଣ କ’ଣ, ୟୁଏନରେ ଆତଙ୍କବାଦର ପରିଭାଷା ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗ୍ରହଣଯୋଗ୍ୟ ହୋଇ ପାରି ନାହିଁ? ଯଦି ଆତ୍ମଚିନ୍ତନ କରାଯାଏ, ତେବେ ଗୋଟିଏ କଥା ହେଉଛି ସ୍ପଷ୍ଟ । ବିଗତ ଶତାବ୍ଦୀରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠ ହୋଇଥିବା ସଂଗଠନ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁରୂପ ହୋଇ ନାହିଁ । ବର୍ତମାନର ବାସ୍ତବତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରି ପାରୁ ନାହିଁ । ଏଥିପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ହେଉଛି ଯେ ମିଳିତ ଜାତିସଙ୍ଘ ଭଳି ବୃହତ ଅନୁଷ୍ଠାନରେ ସଂସ୍କାରକୁ ନୂତନ ସ୍ୱରୂପ ଦିଆଯାଉ । ଏହାକୁ ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥ୍ ସ୍ୱର(ଭଏସ) ମଧ୍ୟ କରିବାକୁ ହେବ । ନଚେତ୍ ଆମେ ସଂଘର୍ଷକୁ ଅନ୍ତ କରିବା ପାଇଁ କେବଳ ଚର୍ଚ୍ଚା ହିଁ କରି ଚାଲିଥିବା । ୟୁଏନ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦ ଏକମାତ୍ର ଶୀର୍ଷ ଆଲୋଚନାକରୀ ଗୋଷ୍ଠୀ ହୋଇ ରହିଯିବେ ।
ମହାମହିମ,
ଏହା ଜରୁରୀ ଯେ, ସମସ୍ତ ଦେଶ ମିଳିତ ଜାତିସଙ୍ଘ ସନନ୍ଦ, ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଆଇନ ଏବଂ ସମସ୍ତ ଦେଶର ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ଏବଂ ଆଂଚଳିକ ଅଖଣ୍ଡତାକୁ ସମ୍ମାନ ଦିଅନ୍ତୁ । ଯଥାସ୍ଥିତିକୁ ବଦଳାଇବାର ଏକତରଫା ପ୍ରୟାସ ବିରୁଦ୍ଧରେ ମିଳିମିଶି ସ୍ୱର ଉତୋଳନ କରନ୍ତୁ । ଭାରତର ସଦା ସର୍ବଦା ଏହି ମତ ରହିଛି ଯେ କୌଣସି ମଧ୍ୟ ଉତେଜନା, କୌଣସି ମଧ୍ୟ ବିବାଦର ସମାଧାନ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଢ଼ଙ୍ଗରେ, ଆଲୋଚନା ଜରିଆରେ କରାଯିବା ଉଚିତ । ଆଉ ଯଦି ଆଇନ ମାଧ୍ୟମରେ କୌଣସି ପରିଣାମ ବାହାରୁଛି, ତେବେ ତାହାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିବା ଉଚିତ । ଆଉ ଏହି ଭାବନା ଦ୍ୱାରା ଭାରତ ବାଙ୍ଗଲାଦେଶ ସହିତ ନିଜର ଭୂମି ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ସୀମା ବିବାଦର ସମାଧାନ କରିଥିଲା ।
ମହାମହିମ,
ଭାରତରେ ଏବଂ ଏଠାରେ ଜାପାନରେ ମଧ୍ୟ, ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କୁ ଅନୁସରଣ କରାଯାଉଛି । ଆଧୁନିକ ଯୁଗରେ ଏଭଳି କୌଣସି ସମସ୍ୟା ନାହିଁ, ଯାହାର ସମାଧାନ ଆମେ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ଦ୍ୱାରା ଖୋଜି ପାରିବା ନାହିଁ । ବିଶ୍ୱ ଆଜି ଯେଉଁ ଯୁଦ୍ଧ, ଅଶାନ୍ତି ଏବଂ ଅସ୍ଥିରତା ସହ ମୁକାବିଲା କରୁଛି, ତାହାର ସମାଧାନ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧ ଶତାବ୍ଦୀ- ଶତାବ୍ଦୀ ପୂର୍ବରୁ ହିଁ କରି ଦେଇଥିଲେ ।
ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧ କହିଛନ୍ତି :
ନହି ବେରେନ୍ ବେରାନୀ,
ସମ୍ମନ ତୀଧ ଉଦାସନ୍‌,
ଅବେରେନ ଚ ସମ୍ମନ୍ତି,
ଏସ ଧମ୍ମୋ ସନ୍ନତନ ।
ଅର୍ଥାତ, ଶତ୍ରୁତାରୁ ଶତ୍ରୁତା ଶାନ୍ତ ହୋଇ ନଥାଏ । ନିଜତ୍ୱ ଭାବରୁ ହିଁ ଶତ୍ରୁତା ଶାନ୍ତ ହୋଇ ଥାଏ । ଏହି ଭାବ ସହିତ ଆମକୁ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହିତ ମିଳିମିଶି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଦରକାର ।
ଧନ୍ୟବାଦ !