প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
জি-৭ সন্মিলনৰ কৰ্ম অধিৱেশন ৯ ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ উদ্বোধনী বিবৃতি
21 MAY 2023 10:20AM by PIB Guwahati
মহামান্য,
আজি আমি ৰাষ্ট্ৰপতি জেলেনস্কিৰ কথা শুনিলো। মইও কালি তেওঁক লগ পাইছিলো। মই সাম্প্ৰতিক পৰিস্থিতিক ৰাজনৈতিক বা অৰ্থনৈতিক বিষয় হিচাপে বিবেচনা নকৰো। মই বিশ্বাস কৰো যে ই মানৱতাৰ এটা সমস্যা, মানৱীয় মূল্যবোধৰ এটা সমস্যা। আমি আৰম্ভণিৰে পৰা কৈছো যে আলোচনা আৰু কূটনীতি হৈছে একমাত্ৰ উপায়। আৰু এই পৰিস্থিতি সমাধানৰ বাবে, ভাৰতৰ পৰা যি সম্ভৱ, আমি যথা সম্ভৱ চেষ্টা কৰিম।
মহামান্য,
বিশ্বব্যাপী শান্তি, স্থিৰতা আৰু সমৃদ্ধি আমাৰ সকলোৰে উমৈহতীয়া উদ্দেশ্য। আজিৰ আন্তঃসংযোগযুক্ত পৃথিৱীত, যিকোনো এটা অঞ্চলৰ উত্তেজনাই সকলো দেশক প্ৰভাৱিত কৰে। আৰু, সীমিত সম্পদ থকা উন্নয়নশীল দেশবোৰ আটাইতকৈ বেছি প্ৰভাৱিত হৈছে। সাম্প্ৰতিক গোলকীয় পৰিস্থিতিৰ বাবে, এই দেশবোৰে খাদ্য, ইন্ধন আৰু সাৰৰ সংকটৰ সৰ্বাধিক আৰু গভীৰ প্ৰভাৱ ভুগি আছে।
মহামান্য,
এইটো চিন্তাৰ বিষয়, আমি বিভিন্ন মঞ্চত শান্তি আৰু স্থিৰতাৰ বিষয়ে কিয় কথা পাতিব লাগে? শান্তি স্থাপনৰ ধাৰণাৰে আৰম্ভ কৰা ৰাষ্ট্ৰসংঘই আজি সংঘৰ্ষ প্ৰতিৰোধ কৰাত সফল নহয় কিয়? সৰ্বোপৰি, ৰাষ্ট্ৰসংঘত সন্ত্ৰাসবাদৰ সংজ্ঞা কিয় গ্ৰহণ কৰা হোৱা নাই? যোৱা শতিকাত সৃষ্টি হোৱা প্ৰতিষ্ঠানবোৰ একবিংশ শতিকাৰ প্ৰণালীৰ সৈতে খাপ খায় নহয়। বৰ্তমানৰ বাস্তৱতাক প্ৰতিফলিত নকৰিব। সেয়েহে, ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ দৰে ডাঙৰ প্ৰতিষ্ঠানত সংস্কাৰ উপলব্ধি কৰাটো প্ৰয়োজনীয়। তেওঁলোক গ্লোবেল চাউথৰ কণ্ঠস্বৰ হ'ব লাগিব। অন্যথা, আমি কেৱল বিবাদটো সমাপ্ত কৰাৰ বিষয়ে আলোচনা কৰি থাকিম। ৰাষ্ট্ৰসংঘ আৰু নিৰাপত্তা পৰিষদ কেৱল আলোচনাৰ এখন দোকান হৈ থাকিব।
মহামান্য,
সকলো দেশে ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ চাৰ্টাৰ, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন আৰু সকলো দেশৰ সাৰ্বভৌমত্ব আৰু আঞ্চলিক অখণ্ডতাক সন্মান কৰাটো অত্যাৱশ্যকীয়। স্থিতি সলনি কৰাৰ একপক্ষীয় প্ৰচেষ্টাৰ বিৰুদ্ধে একেলগে মাত মাতিব। ভাৰতে সদায়েই মত পোষণ কৰি আহিছে যে যিকোনো উত্তেজনা, যিকোনো বিবাদ শান্তিপূৰ্ণভাৱে, আলোচনাৰ জৰিয়তে সমাধান কৰিব লাগে। আৰু যদি আইনৰ পৰা সমাধান এটা ওলাই আহে, ইয়াক মানি চলিব লাগে। আৰু এই ভাৱনাৰেই ভাৰতে বাংলাদেশৰ সৈতে ইয়াৰ ভূমি আৰু সামুদ্ৰিক সীমা বিবাদ সমাধান কৰিছিল।
মহামান্য,
ভাৰতত আৰু ইয়াত জাপানতো, ভগৱান বুদ্ধক হাজাৰ হাজাৰ বছৰ ধৰি অনুসৰণ কৰা হৈছে। আধুনিক যুগত, এনে কোনো সমস্যা নাই, যাৰ সমাধান আমি বুদ্ধৰ শিক্ষাত বিচাৰি নাপাও। বুদ্ধই বহু শতিকাৰ আগতে বিশ্বই সন্মুখীন হোৱা যুদ্ধ, অস্থিৰতা আৰু অস্থিৰতাৰ সমাধান দিছিল।
ভগৱান বুদ্ধই কৈছিল:
नहि वेरेन् वेरानी,
सम्मन तीध उदासन्,
अवेरेन च सम्मन्ति,
एस धम्मो सन्नतन।
অৰ্থাৎ, শত্ৰুতাই শত্ৰুতাক শান্ত নকৰে। শত্ৰুতা স্নেহৰ দ্বাৰা শান্ত হয়।
এই মনোবৃত্তিৰে আমি সকলোৰে সৈতে একেলগে আগবাঢ়ি যোৱা উচিত।
ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English translation of Prime Minister’s opening statement at the Working session 9 of the G7 Summit
Working Session 9: Toward a Peaceful, Stable and Prosperous World
21 MAY 2023 10:20AM by PIB Delhi
Excellencies,
We heard President Zelenskyy today. I also met him yesterday.I do not consider the current situation as an issue of politics or economy.I believe that this is a matter of humanity, a matter of human values.From the very beginning, we have maintained that dialogue and diplomacy is the only way.And we will make every possible effort to contribute, in whatever way India can, for resolving this situation.
Excellencies,
Global peace, stability, and prosperity is our common objective.In today's inter-connected world, crises in any one region affect all the countries.And, the developing countries, which have limited resources, are the worst affected.In the current global situation, these countries are facing the maximum and most profound impact of the food, fuel, and fertilizer crisis.
Excellencies,
It raises the question as to why we are facing the need to discuss matters of peace and stability in distinct forums.The United Nations (UN), which was established with the very purpose of establishing peace, why does it often fail to prevent conflicts today?Why, even the definition of terrorism has not been accepted in the UN yet?If introspection is done, then one thing is clear.The institutions created in the last century are not in line with the system of the twenty-first century. They do not reflect the realities of the present.That is why it is necessary that reforms should be given concrete shape in big institutions like UN.It will also have to become the voice of the Global South. Otherwise we will just keep talking about ending conflict. UN and Security Council will become just a talk shop.
Excellencies,
It is necessary that all countries respect the UN Charter, International Law and sovereignty and territorial integrity of all countries.Raise your voice together against unilateral attempts to change the status quo.India has always been of the opinion that any tension, any dispute should be resolved through peaceful means, through dialogue.And if there is a solution from the law, then it should be accepted.And it was in this spirit, that India resolved its land and maritime boundary dispute with Bangladesh.
Excellencies,
In India, and here in Japan too, Lord Buddha has been followed for thousands of years.There is no such problem in the modern age, whose solution we cannot find in the teachings of the Buddha.Buddha had given the solution centuries ago to the war, unrest, and instability that the world is facing today.
Lord Buddha has said:
नहि वेरेन् वेरानी,
सम्मन तीध उदासन्,
अवेरेन च सम्मन्ति,
एस धम्मो सन्नतन।
That is, enmity does not calm enmity. Enmity is pacified by affinity.
It is in this spirit, we should move forward together with everyone.
Thank you.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.