Prime Minister's Office
PM inaugurates International Museum Expo 2023
Inaugurates virtual walkthrough of upcoming National Museum at North and South Blocks
Unveils Mascot of the International Museum Expo, Graphic Novel – A Day at the Museum, Directory of Indian Museums, Pocket Map of Kartavya Path, and Museum Cards
“Museum provides inspiration from the past and also gives a sense of duty towards the future”
“A new cultural infrastructure is being developed in the country”
“Government is running a special campaign to conserve local and rural museums along with the heritage of every state and every segment of society”
“Holy relics of Lord Buddha conserved over the generations are now uniting followers of Lord Buddha all over the world”
“Our heritage can become the harbinger of world unity”
“A mood preserving things of historical significance should be instilled in the society”
“Families, schools, institutions and cities should have their own museums”
“Youth can become a medium of global culture action”
“There should not be any such artwork in any museum of any country, which has reached there in an unethical way. We should make this a moral commitment for all the museums”
“We will conserve our heritage and will also create a new legacy”
18 MAY 2023 12:47PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the International Museum Expo 2023 at Pragati Maidan in New Delhi today. He also inaugurated a virtual walkthrough of the upcoming National Museum at the North and South Blocks. The Prime Minister also took a walkthrough of Techno Mela, Conservation Lab and the Exhibitions showcased on the occasion. The International Museum Expo is being organized as part of Azadi ka Amrit Mahotsav to celebrate the 47th International Museum Day with the theme of the year ‘Museums, Sustainability and Well Being’.
Addressing the gathering, the Prime Minister congratulated everyone on the occasion of International Museum Day. Highlighting the significance of the occasion, the Prime Minister mentioned that while India is celebrating Amrit Mahotsav on 75 years of independence, the different chapters of history are becoming alive with the inclusion of technology on the occasion of the International Museum Expo. He said when we enter a museum we engage with the past and the museum presents fact and evidence-based reality and it provides inspiration from the past and also gives a sense of duty towards the future. He said that today’s theme ‘Sustainability and Wellbeing’ highlights the priorities of today's world and makes the event even more relevant. The Prime Minister expressed the hope that today’s efforts will make the young generation better acquainted with their heritage.
The Prime Minister also mentioned his visit to the Museum before arriving at the venue for today’s event and praised the planning and execution efforts which helped in creating a huge impact on the mind of the visitor. The Prime Minister expressed confidence that today’s occasion will be a huge turning point for the world of museums in India.
Underlining that a lot of the heritage of the land was lost during the period of slavery which lasted for hundreds of years when ancient manuscripts and libraries were burnt to the ground, the Prime Minister emphasized that this was not just a loss to India but the heritage of the entire world. He lamented the lack of efforts after independence towards reviving and preserving the long-lost heritage of the land where the lack of awareness among citizens created an even bigger impact. Recalling the ‘Panch Pran’ or the five resolutions taken by the country during the Azadi Ka Amrit Kaal, the Prime Minister emphasized ‘Taking pride in our heritage’ and underlined that a new cultural infrastructure of the country is being developed. In these efforts, the Prime Minister continued, one can find the history of India’s fight for independence as well as the thousand-year-old heritage of the country. He informed that the Government is running a special campaign to conserve local and rural museums along with the heritage of every state and segment of society. The Prime Minister also mentioned that the development of ten special museums is underway to immortalize the contributions of the tribal communities in India’s freedom struggle, which will be one of the most unique initiatives in the world to provide a glimpse of tribal diversity. Giving examples of conserving the heritage of the land, the Prime Minister mentioned Dandi Path where Mahatma Gandhi marched during the Salt Satyagraha and the memorial built at the spot where he broke the salt law. He also mentioned the redevelopment of Mahaparinirvana Sthal of Dr B R Ambedkar into a National Memorial at 5, Alipore Road in Delhi along with the development of Panch Teerth related to his life, in Mhow where he was born, in London where he lived, in Nagpur where he took initiation, and the Chaitya Bhoomi in Mumbai where his Samadhi exists today. He also gave examples of the Museum at Sardar Patel’s Statue of Unity, Jallianwala Bagh in Punjab, Govind Guru Ji’s memorial in Gujarat, the Man Mahal Museum in Varanasi and the Museum of Christian Art in Goa. He also touched upon the Pradhan Mantri Sangrahalaya dedicated to the journey and contributions of all the former Prime Ministers of the country in Delhi and requested the guests to visit this museum once.
The Prime Minister said when a country starts conserving its heritage it gives rise to closeness with other countries also. He gave examples of holy relics of Lord Buddha which were conserved over the generations and now uniting followers of Lord Buddha all over the world. He mentioned sending four holy relics to Mongolia on the last Buddha Poornima, the arrival of the holy relics from Sri Lanka to Kushinagar. Similarly, the legacy of St. Ketevan of Goa is safe with India and remembered the enthusiasm in Georgia when the relics were sent there. “Our heritage becomes the harbinger of world unity”, he said.
The Prime Minister suggested that the museums should become active participants in conserving the resources for the coming generations. He suggested that museums can conserve and present the signs of many calamities that the earth has faced, and presentation of the changing face of the earth can also be done.
Mentioning the gastronomic section of the Expo, the Prime Minister talked about the growing profile of Ayurveda and Shree Anna Millets due to India’s efforts. He suggested that new museums can come up about the journey of Shree Anna and other grains.
The Prime Minister said that all this can be possible when preserving things of historical significance becomes the nature of the country. He elaborated how this can be achieved. He suggested that every family create a family museum of their own family. He said that simple things of today will be an emotional property for the coming generations. He exhorted schools and other institutions to create their own museums. He also asked cities to create city museums. This will create huge historical wealth for the future generations.
He noted that Museums are becoming a career option for the youth. He said that we should not view these youth as mere museum workers but as youth associated with subjects like history and architecture that can become the medium of global cultural action. He said that these youth will be very effective in taking the nation's heritage abroad and learning from them about their past.
The Prime Minister mentioned the collective challenges of smuggling and appropriation of artefacts and said that countries with ancient cultures like India have been struggling with this for hundreds of years. He pointed out that many artefacts have been taken out of the country in an unethical manner before and after independence and urged everyone to work together to put an end to such crimes. He also expressed delight that various countries have started returning India’s heritage amidst the increasing reputation of India in the world. He gave examples of the statue of Maa Annapurna stolen from Banaras, the statue of Mahishasurmardini stolen from Gujarat, the idols of Nataraja built during the Chola Empire, and the sword decorated with the name of Guru Hargobind Singh Ji. The Prime Minister informed that around 240 ancient artefacts have been recovered and brought back to India in the last 9 years in contrast to less than 20 for several decades after independence. He also stated that the smuggling of cultural artefacts from India has also reduced considerably in these 9 years. Shri Modi urged art connoisseurs around the world, especially those associated with museums, to further increase cooperation in this field. “There should not be any such artwork in any museum of any country, which has reached there in an unethical way. We should make this a moral commitment for all the museums”, the Prime Minister said. The Prime Minister concluded by saying “We will conserve our heritage and will also create a new legacy”.
Union Minister for Culture, Shri G. Kishan Reddy, Union Ministers of State for Culture, Shri Arjun Ram Meghwal and Smt. Meenakshi Lekhi, and Director of Louvre Abu Dhabi, Mr. Manuel Rabaté were among those present on the occasion.
Background
The International Museum Expo is being organized as part of Azadi ka Amrit Mahotsav to celebrate the 47th International Museum Day (IMD). The IMD theme for this year is ‘Museums, Sustainability and Well Being’. The Museum Expo is designed to initiate a holistic conversation on Museums with museum professionals to enable them to evolve as cultural centers that play a pivotal role in India’s cultural diplomacy.
During the programme, the Prime Minister inaugurated a virtual walkthrough of the upcoming National Museum at the North and South Blocks. The Museum is a comprehensive effort to highlight and showcase historical events, personalities, ideas and achievements related to India’s past that have contributed to the making of India’s present.
The Prime Minister also unveiled the Mascot of the International Museum Expo, the Graphic Novel – A Day at the Museum, the Directory of Indian Museums, the Pocket Map of Kartavya Path, and Museum Cards.
The Mascot of the International Museum Expo is a contemporized version of the Dancing Girl made of wood in the Chennapatnam art style. The Graphic Novel portrays a group of children visiting the National Museum where they learn about the different career opportunities that are available at the museum. The Directory of India Museums is a comprehensive survey of Indian museums. The Pocket Map of the Kartavya Path highlights the various Cultural Spaces and institutions and it also traces the history of the iconic pathways. Museums Cards are a set of 75 cards with illustrated facades of iconic museums across the country, and is an innovative way to introduce museums to people of all ages and each card holds brief information about Museums.
The programme witnessed the participation of international delegations from cultural centers and museums from across the world.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ইন্তরনেসনেল মিউজম এক্সপো ২০২৩ হৌদোকখ্রে
নোর্থ অমসুং সাউথ ব্লোকশিংদা শেমগৎলিবা নেসনেল মিউজমগী ভর্চুএল ৱাল্কথ্রু শঙ্গাখ্রে
ইন্তরনেসনেল মিউজম এক্সপোগী মাস্কোত, গ্রাফিক নোবেল-এ দে এদ মিউজম, ভারতকী মিউজমশিংগী দাইরেক্তোরি, কর্তভ্যা পথকী পোক্কেদ মেপ অমসুং মিউজম কার্দশিং হাংদোকখ্রে
“মিউজম্না হৌখ্রবা মতমদগী ইথিল পীরি অমসুং তুংগী থবক তৌনবা ৱাখল্লোন অমসু পীরি”
“লৈবাক অসিদা অনৌবা নাৎকী মচাক অমা শেমগৎলে”
“রাজ্য খুদিংমক্কী অমসুং খুন্নাইগী কাংলুপ খুদিংমক্কী নাৎকী পুক্কৈগা লোয়ন্না লমদম অমগী অমসুং খুঙ্গংগী মিউজমশিং ঙাক-শেন্নবা অখন্নবা খোঙজং অমা সরকারনা পায়খৎলি”
“মীরোল কয়া লীদুনা থম্লকখিবা ভাগবান বুদ্ধাগী হোলি রেলিক্সনা হৌজিক মালেম শীনবা থুংনা ভাগবান বুদ্ধগী তুংইন্নবশিং অমতা ওইনা পুনশিল্লে”
“ঐখোয়গী নাৎকী পুক্কৈ অসি মালেম অমতা ওইনা পুনশিন্নবা লমজিংবা ওইরে”
“পুৱারিগী মরুওইবা পোৎলমশিং লীদুনা থম্নবা ৱাখল্লোন অমা খুন্নাইদা লৈগদবনি”
“ইমুং-মনুংশিং, স্কুলশিং, ইন্সতিতুসনশিং অমসুং সহরশিং মখোয় মশাগী মিউজমশিং থমগদবনি”
“মালেমগী নাৎকী থবকশিংদা নহারোলনা পাম্বৈ অমা ওইগদবনি”
“লৈবাক অসিগী মিউজম অমতদা আইন্না য়াদবা মওং অমদা পুরকপ
18 MAY 2023 12:47PM by PIB Imphal
ঙসি নিউ দিল্লিদা প্রগাতি মৈদান্দা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ইন্তরনেসনেল মিউজম এক্সপো ২০২৩ হৌদোকখ্রে। মহাক্না নোর্থ অমসুং সাউথ ব্লোকশিংদা শেমগৎলিবা নেসনেল মিউজমগী ভর্চুএল ৱাল্কথ্রু অমসু শঙ্গাখ্রে। থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা তেক্নো মেলা, কঞ্জর্বেসন লেব অমসুং একজিবিসনশিংগী ৱাল্কথ্রু অমসু পাংথোকখি। ইন্তরনেসনেল মিউজম এক্সপো অসি, ৪৭শুবা ইন্তরনেসনেল মিউজম দে পাংথোক্নবা অজাদি কা অমৃত মহোৎসবকী শরুক অমা ওইনা পাংথোকপনি। চহি অসিগী ইন্তরনেসনেল মিউজম দেগী থিমদি ‘মিউজমস, স্তেনেবিলিতি এন্দ ৱেল বিংস’ হায়বনি।
থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতনা নিংতম্বা চহি ৭৫ মপুংফারকপগী থৌরম পাংথোকপা মতম অসিদা মালেমগী মিউজম এক্সপো অসিদা তেক্নোলোজি য়াওহন্দুনা পুৱারিগী তাঙ্কক কয়া হৌজিক হিঙ্গৎহল্লে। ঐখোয়না মিউজম অমদা চঙবা মতমদা ঐখোয়না হৌখ্রবা মতম খঙবা ঙম্মি অমসুং মিউজমশিং অসিদা অচুম্বা অমসুং খুদমদা য়ুম্ফম ওইবা অশেংবা উৎলি অমসুং মসিনা হৌখ্রবা মতমদগী ইথিল পীরি অমসুং তুংগী থবক তৌনবা ৱাখল্লোন অমসু পীরি। ঙসিগী থিম ‘মিউজমস, স্তেনেবিলিতি এন্দ ৱেল বিংস’ অসি ঙসিগী মালেম অসিগী মরুওইবা উৎলে অমসুং থৌরম অসি হেন্না মরী লৈনহল্লে। ঙসিগী থবকশিং অসিনা নহারোলশিং মখোয়গী নাৎকী পুক্কৈগী মরমদা হেন্না খঙবা ঙম্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসিগী থৌরম পাংথোকফম অসিদা য়ৌরক্ত্রিঙৈদা মহাক মিউজম য়েংখি অমসুং য়েংবা লাকপা মীওই অমগী পুক্নিং চিংশিন্নবা অচৌবা থৌরাং অমা পায়খৎলিবা অসিগীদমক থাগৎখি। ঙসিগী থৌরম অসিনা ভারত্তা লৈরিবা মিউজমশিংগী অচৌবা অওনবা অমা পুরক্লগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা থাজবা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চহি চা কয়া মীনাই ওইরিঙৈ মনুংদা অরিবা খুৎই লাইরিকশিং অমসুং লাইব্রেরিশিং মৈ থাদোক্তুনা লৈবাক অসিগী হেরিতেচ কয়া মাঙহনখ্রে। মসি ভারত খক্তগী মাংজবা নত্তনা মালেম শীনবা থুংবগী মাংজবনি। নিংতম্বা ফংলবা মতুংদা লমদম অসিগী মাংলুরবা হেরিতেচ হিঙ্গৎহন্নবা অমসুং কন্নবা থবকশিং পায়খৎতবা অমসুং মীয়াম মরক্তা ৱাখল তাবা ৱাৎপদগী অচৌবা চৈথেং অমা পীখি। অজাদি কা অমৃত কাল মনুংদা লৈবাক অসিনা ৱারেপ মঙা লৌদুনা ঐখোয়গী হেরিতেচগী চাউথোকচবা ফাউনবা থবক পায়খৎলে অমসুং লৈবাক অসিদা অনৌবা নাৎকী ইনফ্রাস্ত্রকচর অমা শেমগৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি হায়রিবা থবকশিং অসিদা কনাগুম্বা অমনা ভারতকী নিংতম ইহৌগী পুৱারি অমসুং লৈবাক অসিগী চহি চা কয়া কুইরবা হেরিতেচ উবা ফংগনি। রাজ্য খুদিংমক্কী অমসুং খুন্নাইগী কাংলুপ খুদিংমক্কী নাৎকী পুক্কৈগা লোয়ন্না লমদম অমগী অমসুং খুঙ্গংগী মিউজমশিং ঙাক-শেন্নবা অখন্নবা খোঙজং অমা সরকারনা পায়খৎলি। ভারতকী নিংতম ইহৌদা ত্রাইবেল ফুরুপশিংনা লৌখিবা থৌদাং নিংশিংদুনা লৈহৌনবা অখন্নবা মিউজম ১০ শেমগৎলি, মসি মখল কয়াগী ত্রাইবেলশিংগী শক্তম অমা মালেমদা উৎনবা অখন্নবা থৌরাং অমনি। থুমগী সত্যগ্রহ মনুংদা মহাত্মা গান্ধীগী খোঙচৎ পাংথোকখিবা দান্দি পাথ ঙাক-শেন্নবা অমসুং মহাক্কী থুমগী আইন থুগায়খিবা মফমদা মেমোরিএল অমা শাগৎনবা থবক পায়খৎলে।
মহাক্না হায়খি দিল্লিগী ৫, অলিপুর রোদতা লৈবা দোক্তর বি.আর অম্বেদকারগী মহাপরিনির্ভনা স্থাল অসি নেসনেল মেমোরিএল অমা ওইনা শেমগৎনবা অমসুং মহাক্কী পুন্সিগা মরী লৈনবা পঞ্চ তির্থ অমসু হাওদা লৈবা মহাক্কী পোক্নফম, লন্দন্দা মহাক্না লৈরম্বা মফম অমসুং মুম্বাইগী চৈত্য ভুমি অমুক হন্না শেমগৎলে। দিল্লিদা লৈরিবা প্রধান মন্ত্রী সংগ্রহলয় অসিদা লৈবাক অসিগী হান্নগী প্রধান মন্ত্রীশিংনা পাংথোক্লম্বা থবকশিং অমসুং খোঙচৎ উৎলে অমসুং মীয়াম্না মিউজম অসি অমুক্তং য়েংগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অমনা মসিগী হেরিতেচ ঙাক-শেনবা থৌরকপদা মতমদা অতোপ্পা লৈবাকশিংগা নকশিন্নবা হৌরকই। মীরোল কয়া লীদুনা থম্লকখিবা ভাগবান বুদ্ধাগী হোলি রেলিক্সনা হৌজিক মালেম শীনবা থুংনা ভাগবান বুদ্ধগী তুংইন্নবশিং অমতা ওইনা পুনশিল্লে। হৌখিবা বু্দ্ধ পুর্নিমাদা মোঙ্গলিয়াদা হোলি রেলিক্স মরি থাখ্রে, শ্রী লঙ্কাদগী কুসিনগরদা হোলি রেলিক্সশিং থুংলরে। গৱাগী সেন্ত কেতেবন ভারত্তা তেক্ত কাইদনা থম্লি অমসুং হোলি রেলিক্স অদু জর্জিয়াদা থাখিবা হরাওবা অদু নিংশিংলি। ঐখোয়গী নাৎকী পুক্কৈ অসি মালেম অমতা ওইনা পুনশিন্নবা লমজিংবা ওইরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি তুংগী মীরোলশিংগী লন-থুমশিং ঙাক-শেনবদা মিউজমশিংনা অকনবা থৌদাং লৌগদবনি। মালেম্না মায়োক্নখিবা অৱা-অনা কয়া মিউজমশিংদা থমগদবনি অমসুং মালেমগী হোঙলক্লিবা মশক অসিসু উৎকদবনি।
এক্সপো অসিগী গেস্ত্রোনোমিক সেক্সনগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতনা কন্না হোৎনবদগী অয়ুর্বেদা অমসুং শ্রী অন্ন মিল্লেতশিং মীয়াম্না পাম্না হেনগৎলক্লে। শ্রী অন্না অমসুং অতোপ্পা মহৈ-মরোংশিংগী অনৌবা মিউজমশিং লিংখৎকদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি পুৱারিগা শাগোন্নবা মরুওইবশিং লীদুনা থম্বা হায়বসি লৈবাক অসিগী চৎনবী অমা ওইরক্লবা মতমদা হায়রিবা থবক অসি পাংথোকপা ঙমগনি। ইমুং খুদিংমক মখোয় মশাগী মিউজম লিংখৎনবা হোৎনগদবনি। ঙসিগী অচম্বা পোৎলমশিং তুংগী মীরোলশিংগী নুংশিরবা পোৎলম অমা ওইরক্কনি। ইমুং-মনুংশিং, স্কুলশিং, ইন্সতিতুসনশিং অমসুং সহরশিং মখোয় মশাগী মিউজমশিং থমগদবনি। সহরশিং সিতি মিউজমশিং শেমগদবনি। মসিনা তুংগী মীরোলশিংগী অচৌবা পুৱারিগী লন-থুম শেমগনি।
মহাক্না হায়খি মিউজমশিং নহারোলশিংগী শীনফম অমা ওইরক্লে। হায়রিবা নহারোলশিং অসি ঐখোয়না মিউজমশিংগী শিন্মী অমা ওইনা লৌরোইদবনি অদুবু হিস্তোরি অমসুং আর্কিতেকচর সবজেকশিং তম্লিবা নহারোলশিং মালেমগী কলচরগী থবক্কী পাম্বৈ অমা ওইরক্লে। হায়রিবা নহারোলশিং অসি মপান লৈবাকশিংদা জাতিগী লন অমা ওইগনি অমসুং মখোয়গী হৌখ্রবা মতমগী মরমদা মখোয়দগী তম্বা য়াগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কলাগী পোৎলমশিং নারোন্দা পুথোক-পুশিন তৌবগী খুদোংচাদবা কয়া অরিবা কলচর লৈবা ভারতগুম্বা লৈবাক্না চহি চা কয়া মায়োক্নদুনা লাক্লি। নিংতম্বা ফংদ্রিঙৈ অমসুং ফংলবা মতুংদা আইন্না য়াদবা মওংদা লৈবাক অসিদগী কলাগী পোৎলম কয়া পুথোকখ্রে অমসুং অসিগুম্বা অরানবা থবকশিং অসি লেপ্নবা পুন্না থবক তৌমিন্নগদবনি। মালেমদা ভারতকী মিংচৎ হেনগৎলক্লিবা মরক অসিদা লৈবাক কয়ানা ভারতকী হেরিতেচ পীথোরকপা হৌরক্লে।
মহাক্না হায়খি বরানসতগী মা অন্নপুর্নাগী মীতম হুরানখি, গুজরাত্তগী মহিসাসুরমারদিনিগী মীতম হুরানখি, চোলা এম্পাইয়র মনুংদা নতরাজগী মীতমশিং হুরানখি অমসুং গুরু হরগোবিন্দ সিংহ জিগী মিংদা লৈতেংবা থাংশাং হুরানখি। হৌখিবা চহি ৯দা অরিবা কলাগী পোৎলম ২৪০ ফংবা ঙম্লে অমসুং ভারত্তা অমুক পুরক্লে। হৌখিবা চহি ৯ অসিদা ভারত্তা কলচরগা মরী লৈনবা কলাগী পোৎলমশিং নারোন্দা পুথোক-পুশিন তৌবা হন্থরে। হায়রিবা হিরম অসিদা মিউজমশিংগা মরী লৈনবা কলাগী লমদা থবক তৌরিবা মীওইশিংনা মতেং পাংবা হেনগৎলক্লে। লৈবাক অসিগী মিউজম অমতদা আইন্না য়াদবা মওং অমদা পুরকপা কলাগী পোৎলম অমতা থম্লোইদবনি। ঐখোয়না ৱাফম অসি মিউজম খুদিংমক্কী অচুম্বা ৱারেপ অমা ওইগদবনি। ঐখোয়না ঐখোয়গী নাৎকী পুক্কৈ ঙাক-শেনগদবনি অমসুং অনৌবা পুক্কৈ অমসু শেমগদবনি।
থৌরম অদুদা কলচরগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী জি কিসন রেদ্দি, কলচরগী রাজ্য মন্ত্রীশিং শ্রী অর্জুন রাম মেঘৱাল অমসুং শ্রীমতি মীনাক্সি লেখি অমসুং লোভর অবু ধবীগী দিরেক্তর মনুয়েল রবেত শরুক য়াখি।
নুঙগীৱারোল
ইন্তরনেসনেল মিউজম এক্সপো অসি, ৪৭শুবা ইন্তরনেসনেল মিউজম দে পাংথোক্নবা অজাদি কা অমৃত মহোৎসবকী শরুক অমা ওইনা পাংথোকপনি। চহি অসিগী ইন্তরনেসনেল মিউজম দেগী থিমদি ‘ মিউজমস, স্তেনেবিলিতি এন্দ ৱেল বিংস’ হায়বনি। ভারতকী কলচরগী থবকশিংদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরিবা মিউজমশিং কলচরগী মফম অমা ওইনা থবক তৌবা ঙম্নবা মিউজমশিং অমসুং মিউজমগী শীনফমদা থবক তৌরিবশিংগা ৱারি-ৱাতাই শান্নবা মিউজম এক্সপো অসি পাংথোকপনি।
থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা নোর্থ অমসুং সাউথ ব্লোকশিংদা শেমগৎলিবা নেসনেল মিউজমগী ভর্চুএল ৱাল্কথ্রু অমা শঙ্গাখ্রে। মিউজম অসি পুৱারিগী থৌদোকশিং, মীওইশিং, ৱাখল্লোনশিং অমসুং হৌজিক্কী ভারত অসিদা মমাংঙৈগী ভারতনা লৌখিবা থৌদাং উৎনবা মফম অমনি।
প্রধান মন্ত্রীনা ইন্তরনেসনেল মিউজম এক্সপোগী মাস্কোত, গ্রাফিক নোবেল-এ দে এত মিউজম, ভারতকী মিউজমশিংগী দাইরেক্তোরি, কর্তভ্যা পথকী পোক্কেদ মেপ অমসুং মিউজম কার্দশিং হাংদোকখি।
ইন্তরনেসনেল মিউজম এক্সপোগী মাস্কোত অসি চেন্নাপত্নম আর্ত স্তাইলগী উনা শাবা জগোয় শাবী নুপী অসি মতম অসিগী অনৌবা মওং অমদা শেমদোক্লবা মখল অমনি। গ্রাফিক নোবেল অসিদা অঙাং কাংবু অমা নেসনেল মিউজম য়েংবা অমসুং মখোয়না মিউজম অমদা ফংলিবা তোঙান-তোঙানবা শীনফমশিংদা চৎনবগী খুদোংচাবশিং অদু উৎলি। ভারতকী মিউজমশিংগী দাইরেক্তোরি অসি ভারতকী মিউজমশিং থিজিনবগী খোমজিনবা অমনি। কর্তভ্যাগী পোক্কেদ মেপ অসিদা তোঙান-তোঙানবা কলচরগী মফমশিং অমসুং ইন্সতিতুসনশিং উৎলি অমসুং মসিদা শিংথানিঙাই ওইরবা পাথৱেজশিংগী পুৱারিশিং খোঙ্গুল লিরি। মিউজম কার্দশিং অসিদা লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা মিউজমশিংগী মমাইশিং উৎপা কার্দ ৭৫ য়াওরি অমসুং মসি চহি কাংলুপ খুদিংমক্কী মীওইশিংদা মিউজম মশক তাক্নবা অনৌবা লম্বী অমনি অমসুং কার্দ অমমমদা মিউজমশিংগ অতেনবা ৱারোলশিং য়াওরি।
থৌরম অদুদা মালেমগী মফম কয়াদা লৈরিবা কলচরেল সেন্তরশিং অমসুং মিউজমশিংগী ইন্তরনেসনেল দেলিগেদশিং শরুক য়াখি।