ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଇଣ୍ଟରନାସନାଲ ମିଉଜିୟମ ଏକ୍ସପୋ-୨୦୨୩ ଉଦଘାଟିତ
ନର୍ଥ ଓ ସାଉଥ ବ୍ଲକ ମଧ୍ୟରେ ଭର୍ଚୁଆଲ ୱାକ ଥ୍ରୁ ର ଆଗାମୀ ଜାତୀୟ ସଂଗ୍ରହାଳୟକୁ କଲେ ଉଦଘାଟନ
ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ପ୍ରଦର୍ଶନୀର ମାସ୍କଟକୁ କଲେ ଅନାବରଣ, ଗ୍ରାଫିକ ନଭେଲ- ସଂଗ୍ରହାଳୟର ଗୋଟିଏ ଦିନ, ଭାରତୀୟ ସଂଗ୍ରହାଳୟଗୁଡ଼ିକର ଡାଇରେକ୍ଟୋରୀ, କର୍ତ୍ତବ୍ୟପଥର ପକେଟ ମାନଚିତ୍ର ଓ ସଂଗ୍ରହାଳୟ କାର୍ଡ
“ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଅତୀତରୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବା ସହ ଭବିଷ୍ୟତ ନିମନ୍ତେ କର୍ତ୍ତବ୍ୟବୋଧ ଉଦ୍ରେକ କରାଇଥାଏ”
“ଦେଶରେ ଏକ ସାଂସ୍କୃତିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକଶିତ ହେଉଛି”
“ସରକାର ସ୍ଥାନୀୟ ଓ ଗ୍ରାମୀଣ ସଂଗ୍ରହାଳୟଗୁଡ଼ିକର ସଂରକ୍ଷଣ ନିମନ୍ତେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଭିଯାନ ଚଳାଇଥିବା ବେଳେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ଓ ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାଗ ନିମନ୍ତେ ଐତିହ୍ୟର ରକ୍ଷା ମଧ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି”
“ବଂଶାନୁକ୍ରମିକ ଭାବେ ସଂରକ୍ଷିତ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ପବିତ୍ର ଅବଶେଷ ଆଜି ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ଅନୁଗାମୀମାନଙ୍କୁ ଏକାଠି କରୁଛି”
“ଆମର ଐତିହ୍ୟ ବିଶ୍ୱ ଏକତାର ବାର୍ତ୍ତାବହ ହୋଇପାରିବ”
“ଐତିହlସିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଷୟଗୁଡ଼ିକର ସଂରକ୍ଷଣ ସମାଜକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବ”
“ପରିବାର, ବିଦ୍ୟାଳୟ, ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଓ ନଗରୀଗୁଡ଼ିକର ନିଜସ୍ୱ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ରହିବା ଉଚିତ”
“ଆପଣ ବୈଶ୍ୱିକ ସଂସ୍କୃତି କାର୍ଯ୍ୟର ଜଣେ ମାଧ୍ୟମ ହୋଇପାରିବେ”
“କୌଣସି ଦେଶର କୌଣସି ସଂଗ୍ରହାଳୟରେ ଅନୈତିକ ଉପାୟରେ ଆସିଥିବା କଳାକୃତି ରହିବା ଅନୁଚିତ । ଆମେ ପ
18 MAY 2023 12:47PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି (୧୮-୫-୨୦୨୩) ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ପ୍ରଗତି ମୈଦାନ ଠାରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ-୨୦୨୩କୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ସେ ମଧ୍ୟ ନର୍ଥ ଓ ସାଉଥ ବ୍ଲକରେ ଏକ ଆଭାସୀ ଜାତାୟତକ୍ଷମ ଜାତୀୟ ସଂଗ୍ରହାଳୟକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ବୈଷୟିକ ମେଳା, ସଂରକ୍ଷଣ ଲ୍ୟାବ ଓ ଏହି ଅବସରରେ ଆୟୋଜିତ ପ୍ରଦର୍ଶନୀକୁ ବୁଲି ଦେଖିଥିଲେ । ସଂଗ୍ରହାଳୟ, ସ୍ଥାୟୀ ଓ ନିରନ୍ତର ଏବଂ ଜନକଲ୍ୟାଣ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ଆଧାରିତ ୪୭ତମ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଦିବସ ଯାହାକି ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ଅବସରରେ ପାଳନ କରାଯାଉଛି, ତା’ର ଅଂଶବିଶେଷ ଭାବେ ଏହି ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଆୟୋଜିତ ହେଉଛି ।
ସମବେତ ବ୍ୟକ୍ତବିଶେଷଙ୍କୁ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଦିବସ ଅବସରରେ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ । ଏହି ଦିବସର ମହତ୍ତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ତମ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଉପଲକ୍ଷେ ଦେଶ ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଥିବା ବେଳେ ଇତିହାସର ଅନେକ ଅଧ୍ୟାୟ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଯୋଗୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବଳରେ ଜୀବନ୍ୟାସ ପାଇ ଉଠିଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏକ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ମଧ୍ୟକୁ ପ୍ରବେଶ କରୁ ସେତେବେଳେ ଆମେ ଅତୀତ ସହ ହଜିଯାଉ ଓ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ସତ୍ୟାସତ୍ୟ ଉପରେ ଆଧାରିତ ତଥ୍ୟ ଓ ବାସ୍ତବତା ଆଡ଼କୁ ଆମକୁ ନେଇ ଯାଇଥାଏ । ଏହା ଆମକୁ ଅତୀତରୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବା ସହ ଭବିଷ୍ୟତ ନିମନ୍ତେ କର୍ତ୍ତବ୍ୟବୋଧ ଜ୍ଞାନ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ । ଆଜିର ବିଷୟବସ୍ତୁ “ସ୍ଥାୟୀ ଓ ନିରନ୍ତରତା ଓ ଜନକଲ୍ୟାଣ” ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବିଶ୍ୱର ଅଗ୍ରାଧିକାର ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବା ସହ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଅଧିକ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ କରିଛି । ଆଜିର ଉଦ୍ୟମ ଯୁବପିଢ଼ିକୁ ନିଜର ଐତିହ୍ୟ ସହ ଅଧିକ ପରିଚିତ କରାଇବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଶାପୋଷଣ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମସ୍ଥଳରେ ପହଂଚିବା ଆଗରୁ ସଂଗ୍ରହାଳୟକୁ ଯାଇ ସେଠାକାର ଯୋଜନା ଓ କାର୍ଯ୍ୟନୋୟନ ପରିଚାଳନାକୁ ନେଇ ସନ୍ତୋଷବ୍ୟକ୍ତ କରିବା ସହ ଉଦ୍ୟମର ପ୍ରଂଶସା କରିଥିଲେ । ଏହା ଦର୍ଶକଙ୍କ ମନରେ ପ୍ରଭାବ ମଧ୍ୟ ପକାଇବ ବୋଲି କହିଥିଲେ । ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଭାରତର ସଂଗ୍ରହାଳୟଗୁଡ଼ିକ ନିମନ୍ତେ ଏକ ମୋଡ଼ ଆଣିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଦାସତ୍ୱର ଶତାଧିକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମ ଐତିହ୍ୟର ବହୁଳାଂଶ ନଷ୍ଟ ହୋଇଛି ବୋଲି କହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସମୟରେ ଅନେକ ପ୍ରାଚୀନ ପୋଥି ଓ ଗ୍ରନ୍ଥାଗାର ଗୁଡ଼ିକୁ ଜାଳିପୋଡ଼ି ମାଟିରେ ମିଶାଇ ଦିଆଯାଇଥିଲା । ଏହା କେବଳ ଭାରତରେ ନୁହେଁ, ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ନିମନ୍ତେ ବିରାଟ କ୍ଷତି । ଏପରିକି ସ୍ୱାଧୀନତା ପ୍ରାପ୍ତି ପରେ ମଧ୍ୟ ଏ ମାଟିର ଦୀର୍ଘଦିନର ଦୃଢ଼ ଐତିହ୍ୟର ସଂରକ୍ଷଣ ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ ଉଦ୍ୟମର ଅଭାବ ଦେଖା ଯାଇଥିଲା । ନାଗରିକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସଚେତନତାର ଅଭାବ ମଧ୍ୟ ଏହାର ଅନ୍ୟ ଏକ କାରଣ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ‘ପଞ୍ଚପ୍ରାଣ’ ବା ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ କାଳରେ ନିଆଯାଇଥିବା ପାଞ୍ଚଟି ସଂକଳ୍ପକୁ ଦୋହରାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ “ଆମର ଐତିହ୍ୟକୁ ନେଇ ଗର୍ବ କରିବା” ଓ ଦେଶରେ ଏକ ନୂତନ ସଂସ୍କୃତିର ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକଶିତ ହେଉଛି ବୋଲି କହିଥିଲେ । ଏହି ଉଦ୍ୟମରେ ଜଣେ ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ନେଇ ସଂଗ୍ରାମ ଇତିହାସକୁ ଖୋଜି ପାଇବା ସହ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷର ଐତିହ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ପାଇବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ସରକାର ସ୍ଥାନୀୟ ଓ ଗ୍ରାମୀଣ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଗୁଡ଼ିକର ସଂରକ୍ଷଣ ନିମନ୍ତେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଭିଯାନ ଚଳାଇବା ସହ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ଓ ସମାଜର ସବୁ ଅଂଶର ଐତିହ୍ୟକୁ ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ବଦ୍ଧ ପରିକର ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କ ଅବଦାନର ଅମର ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ଉଜ୍ଜୀବିତ ରଖିବା ପାଇଁ ସରକାର ଦଶଟି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସଂଗ୍ରହାଳୟ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି । ଏହା ଆଦିବାସୀ ବିବିଧତା ନେଇ ବିଶ୍ୱକୁ ଏହାର ଝଲକ ଦେବା ପାଇଁ ଏକ ଅନନ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ । ଦେଶର ଐତିହ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣ ସମ୍ପର୍କରେ ଉଦାହରଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଲବଣ ସତ୍ୟାଗ୍ରହ ପାଇଁ ଯେଉଁ ଦାଣ୍ଡି ଯାତ୍ରା କରିଥିଲେ ଓ ଯେଉଁ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସ୍ଥାନରୁ ଆଇନ ଅମାନ୍ୟ କରି ସେ ଲୁଣ ମାରିଥିଲେ ସେଠାରେ ସ୍ମାରକୀ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି । ଦିଲ୍ଲୀର ୫-ଆଲୀପୁର ରୋଡ୍ ଠାରେ ଡକ୍ଟର ବି. ଆର. ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ମହାପରିନିର୍ବାଣ ସ୍ଥଳର ପୁନର୍ବିନ୍ୟାସ କରାଯାଇ ଏକ ଜାତୀୟ ସ୍ମାରକୀ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି ।
ଏହାଛଡ଼ା ଜୀବନ ସହ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ପଞ୍ଚତୀର୍ଥର ବିକାଶ ଯଥା ତାଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥାନ ମାଉ, ସେ ରହିଥିବା ଲଣ୍ଡନର ଆବାସସ୍ଥଳୀ, ସେ ଜ୍ଞାନ ଲାଭ କରିଥିବା ନାଗପୁର ଓ ମୁମ୍ବାଇର ଚୈତ୍ୟଭୂମି ଯେଉଁଠି ଆଜି ତାଙ୍କର ସମାଧି ରହିଛି ସେଗୁଡ଼ିକର ମଧ୍ୟ ବିକାଶ କରାଯାଇଛି । ସେ ମଧ୍ୟ ଏକତାର ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ନିକଟରେ ଥିବା ସର୍ଦ୍ଦlର ପଟେଲ ସଂଗ୍ରହାଳୟ, ପଞ୍ଜାବର ଜାଲିଆନାୱାଲାବାଗ, ଗୁଜରାଟର ଗୋବିନ୍ଦ ଗୁରୁଜୀ ସ୍ମାରକୀ, ବାରଣାସୀର ମନ ମହଲ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଓ ଗୋଆର ଖ୍ରୀଷ୍ଟିଆନ ଆର୍ଟର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ । ସେ ମଧ୍ୟ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଯେଉଁଠାରେ ଦେଶର ସମସ୍ତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଜୀବନଯାତ୍ରା ଓ ଅବଦାନ ସମ୍ପର୍କରେ ବର୍ଣ୍ଣନା ରହିଛି, ତାହାର ଉଦାହରଣ ଦେବା ସହ ଦର୍ଶକଗଣ ସେଠାକୁ ପରିଦର୍ଶନ ନିମନ୍ତେ ଯିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଗୋଟିଏ ଦେଶ ଏହାର ଐତିହ୍ୟର ସଂରକ୍ଷଣ କରେ, ସେତେବେଳେ ସେ ଦେଶ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ସହ ଅନ୍ତରଙ୍ଗ ମଧ୍ୟ ହୋଇଥାଏ । ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ପବିତ୍ର ଅବଶେଷର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବଂଶାନୁକ୍ରମିକ ଭାବେ ସଂରକ୍ଷିତ ହୋଇ ରହିଥିବା ଏହି ପବିତ୍ର ଦେହାବଶେଷ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଅନେକ ବୁଦ୍ଧ ଅନୁଗାମୀଙ୍କୁ ଏବେ ଏକାଠି କରିଛି । ଗତ ବୁଦ୍ଧ ପୂର୍ଣ୍ଣମୀରେ ମଙ୍ଗୋଲିଆକୁ ଚାରିଟି ପବିତ୍ର ଅବଶେଷ ପଠାଯାଇଛି ଓ ଶ୍ରୀଲଙ୍କାରୁ ଏହା କୁଶୀନଗର ଆସିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ସେହିପରି ଗୋଆର ସେଣ୍ଟ କେତେବାନଙ୍କ ଇଚ୍ଛାପତ୍ର ଭାରତରେ ନିରାପଦରେ ରହିଛି । ଯେତେବେଳେ ଦେହାବଶେଷ ଜର୍ଜିଆକୁ ପଠାଯାଇଥିଲା ସେତେବେଳେ ଯେଉଁ ବିପୁଳ ଉଦ୍ଦୀପନା ସେଠାରେ ଦେଖାଯାଇଥିଲା ତାହା ଅବର୍ଣ୍ଣନୀୟ । “ଆମର ଐତିହ୍ୟ ବିଶ୍ୱ ଐକ୍ୟର ବାର୍ତ୍ତାବହ” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ସଂଗ୍ରହାଳୟଗୁଡ଼ିକ ଆଗାମୀ ପିଢ଼ି ନିମନ୍ତେ ସମ୍ପଦ ସଂରକ୍ଷଣର ସକ୍ରିୟ ଅଂଶୀଦାର ହେବା ଉଚିତ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲେଃ ପୃଥିବୀ ସମ୍ମୁଖିନ ହୋଇଥିବା ଅନେକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟର ପଦଚିହ୍ନ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଗୁଡ଼ିକ ସଂରକ୍ଷିତ କରି ରଖିବା ଉଚିତ ଓ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ପୃଥିବୀର ମୁଖ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥାପିତ କରିବାକୁ ସେ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲେ ।
ସେ ପ୍ରଦର୍ଶନୀର ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ଅନୁଭାଗ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଭାରତର ଉଦ୍ୟମ ଯୋଗୁ ଶ୍ରୀଅନ୍ନ, ବଗଡ଼ା ଶସ୍ୟ ଓ ଆୟୁର୍ବେଦର ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି ବୋଲି କହିଥିଲେ । ନୂତନ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଗୁଡ଼ିକ ଶ୍ରୀଅନ୍ନ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବାକୁ ସେ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲେ ।
ଐତିହାସିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ବହନ କରୁଥିବା ବିଷୟମାନ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ମନୋଭାବ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଲେ ସବୁ ସମ୍ଭବପର ହୋଇପାରିବ । ଏହା କିପରି କରିହେବ ସେ ତାହାର ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ନିଜର ଏକ ପାରିବାରିକ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ସେ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲେ । ଆଜିର ଏକ ସାଧାସିଧା ଜିନିଷ ଆଗାମୀ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ଏକ ଭାବପ୍ରବଣ ସମ୍ପତ୍ତିର ରୂପ ନେଇପାରେ । ସେ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ନିଜସ୍ୱ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଖୋଲିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ସେ ମଧ୍ୟ ନଗରୀଗୁଡ଼ିକ ନଗର ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଖୋଲିବାକୁ କହିଥିଲେ । ଏହା ଭବିଷ୍ୟତ ବଂଶଧରଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରଚୁର ଐତିହାସିକ ସମ୍ପଦରେ ପରିଣତ ହେବ ।
ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସଂଗ୍ରହାଳୟଗୁଡ଼ିକ ଯୁବପିଢ଼ି ନିମନ୍ତେ ବୃତ୍ତିଗତ ବିଷୟ ହେବାରେ ଲାଗିଛି । ଆମେ ଏହି ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ କେବଳ ସଂଗ୍ରହାଳୟ କର୍ମୀ ଭାବେ ବିବେଚନା କରିବା ଅନୁଚିତ । ସେମାନେ ଇତିହାସ ଓ ସ୍ଥାପତ୍ୟ ସହ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ହେଉଥିବାରୁ ବୈଶ୍ୱିକ ସଂସ୍କୃତିର ମାଧ୍ୟମ ହୋଇପାରିବେ । ଏହି ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ ଦେଶର ଐତିହ୍ୟକୁ ବିଦେଶରେ ପରିଚିତ କରାଇବା ସହ ସେମାନଙ୍କ ଅତୀତ ନେଇ ମଧ୍ୟ ଶିଖିବାର ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଚୋରାଚାଲାଣ ଓ କଳାକୃତି ଗୁଡ଼ିକର ସମୂହ ଆହ୍ୱାନ ଉପରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଭଳି ସମୃଦ୍ଧ ଐତିହ୍ୟର ଦେଶ ଏହି ସମସ୍ୟା ସହ ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ଧରି ସଂଗ୍ରାମ କରି ଆସୁଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଅନେକ କଳାକୃତି ଅନୈତିକ ଉପାୟରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପୂର୍ବରୁ ଓ ପରେ ଦେଶରୁ ଚାଲାଣ ହୋଇଛି । ଏଭଳି ଅପରାଧର ଅନ୍ତ ଘଟାଇବାକୁ ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରିଥିଲେ । ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର ସୁଖ୍ୟାତି ଆଣିବା ପାଇଁ ଅନେକ ଦେଶ ଏସବୁ କଳାକୃତି ଫେରାଉଥିବାରୁ ସେ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ସେ ବନାରସରୁ ଚୋରି ଯାଇଥିବା ମାଆ ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣା, ଗୁଜରାଟରୁ ଚୋରି ହୋଇଥିବା ମା’ ମହିଷାମର୍ଦ୍ଦିନୀ, ଚୋଳ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ କାଳରେ ତିଆରି ହୋଇଥିବା ନଟରାଜ ମୂର୍ତ୍ତି, ଗୁରୁ ହରଗୋବିନ୍ଦ ସିଂହଙ୍କ ଖଣ୍ଡାଧାରୀ ମୂର୍ତ୍ତିର ସେ ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ । ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ମାତ୍ର ୨୦ଟି ମୂର୍ତ୍ତି ଦେଶକୁ ଅଣାଯାଇଥିବା ବେଳେ ଗତ ନଅ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୨୪୦ଟି ଏପରି ବିରଳ କଳାକୃତି ଦେଶକୁ ଫେରାଇ ଅଣାଯାଇଥିବା ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ । ଗତ ନଅ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସାଂସ୍କୃତିକ କଳାକୃତି ଚୋରାଚାଲାଣ ମଧ୍ୟ ଅନେକ କାଳରେ ହ୍ରାସ ପାଇଛି । ଏ ଦିଗରେ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଥିବା ପ୍ରତିନିଧି ଗଣ ଅଧିକ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ସେ ନିବେଦନ କରିଥିଲେ । “ଅନୈତିକ ଉପାୟରେ ଆସିଥିବା କୌଣସି ଦେଶର କଳାକୃତି ଓ ସଂଗ୍ରହାଳୟରେ ସ୍ଥାନ ପାଇଥିବା ଅନୁଚିତ । ସମସ୍ତ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ନିମନ୍ତେ ଆମେ ଏହାକୁ ନୈତିକ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଭାବେ ବିଚେତନା କରିବା ଅନୁଚିତ । ଆମେ ଆମର ଐତିହ୍ୟର ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ସହ ଏକ ନୂତନ ଓ ଏକ ନୂତନ ଇଚ୍ଛାପତ୍ର ସୃଷ୍ଟି କରିବା” କହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କର ଉଦବୋଧନର ପରିସମାପ୍ତି ଘଟାଇଥିଲେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜି. କିଶନ ରେଡ୍ଡୀ, କେନ୍ଦ୍ର ସଂସ୍କୃତି ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅର୍ଜୁନ ରାମ ମେଘୱାଲ ଓ ଶ୍ରୀମତୀ ମିନାକ୍ଷୀ ଲେଖି ଓ ଆବୁଧାବି ଲୋଭୁରେର ନିର୍ଦେଶକ ଶ୍ରୀ ମାନୁଏଲ ରାବାଟେ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବର ଅଂଶ ସ୍ୱରୂପ ୪୭ତମ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଦିବସ (ଆଇଏମଡି) ଅବସରରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ପ୍ରଦର୍ଶନୀର ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି । ଚଳିତ ବର୍ଷର ଆଇଏମଡି ବିଷୟବସ୍ତୁ “ସଂଗ୍ରହାଳୟ, ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ ଓ ନିରନ୍ତରତା ଓ ଜନ କଲ୍ୟାଣ” ରଖାଯାଇଛି । ଭାରତୀୟ ସାଂସ୍କୃତିକ କୂଟନୀତିରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ ନିମନ୍ତେ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ବୃତ୍ତିଗତ ଅଧିକାରୀଙ୍କୁ ସମର୍ଥ କରାଇବା ତଥା ସଂଗ୍ରହାଳୟ ସଂରକ୍ଷଣକୁ ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ରୂପ ଦେବା ପାଇଁ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଆୟୋଜିତ ହେଉଛି ।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନର୍ଥ ଓ ସାଉଥ ବ୍ଲକରେ ଏକ ଜାତୀୟ ସଂଗ୍ରହାଳୟକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ । ଏହି ସଂଗ୍ରହାଳୟ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ଐତିହାସିକ ଘଟଣା ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ, ଅତୀତର ଚିନ୍ତାଧାରା ଓ ସଫଳତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବ ଯାହା ଭାରତର ବର୍ତ୍ତମାନ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସହାୟକ ହେବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ପ୍ରଦର୍ଶନୀର ମାସ୍କଟ, ଗ୍ରାଫିକ୍ସ ନଭେଲ- ସଂଗ୍ରହାଳୟରେ ଗୋଟିଏ ଦିନର ଅନାବରଣ କରିବା ସହ ଭାରତୀୟ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଡାଇରେକ୍ଟୋରୀ, କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥର ପକେଟ ମାନଚିତ୍ର ଓ ସଂଗ୍ରହାଳୟ କାର୍ଡ ଅନାବରଣ କରିଥିଲେ ।
ଚେନ୍ନାପାଟନମ କଳା ଶୈଳୀରେ ଏହି ମାସ୍କଟ ଏକ ନୃତ୍ୟରତ ବାଳିକାର ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଏହା କାଠରେ ତିଆରି ହୋଇଛି । ଗ୍ରାଫିକ୍ସ ନଭେଲରେ ପିଲାମାନେ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ପରିଦର୍ଶନ କରି ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟରେ ଅବଗତ ହେବା ଦୃଶ୍ୟ ସନ୍ନିବେଶିତ ହୋଇଛି । ଭାରତୀୟ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ସର୍ଭେ ଡାଇରେକ୍ଟୋରୀରେ ରହିଛି । କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥରେ ବିଭିନ୍ନ ସାଂସ୍କୃତିକ ଓ କୀର୍ତ୍ତିରାଜି ସମ୍ପନ୍ନ ଇତିହାସର ବର୍ଣ୍ଣନା ରହିଛି । ଦେଶର କୀର୍ତ୍ତିରାଜି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ୭୫ଟି କାର୍ଡ ସଂଗ୍ରହାଳୟ କାର୍ଡରେ ରହିଛି । ଏପରି ସଂଗ୍ରହାଳୟଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ପର୍କରେ ତଥ୍ୟ ରହିଛି ।
ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପି ବିଭିନ୍ନ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଓ ସାଂସ୍କୃତିକ କେନ୍ଦ୍ରର ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ପ୍ରତିନିଧି ଗଣ ଏଥିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ।

Prime Minister's Office
PM inaugurates International Museum Expo 2023
Inaugurates virtual walkthrough of upcoming National Museum at North and South Blocks
Unveils Mascot of the International Museum Expo, Graphic Novel – A Day at the Museum, Directory of Indian Museums, Pocket Map of Kartavya Path, and Museum Cards
“Museum provides inspiration from the past and also gives a sense of duty towards the future”
“A new cultural infrastructure is being developed in the country”
“Government is running a special campaign to conserve local and rural museums along with the heritage of every state and every segment of society”
“Holy relics of Lord Buddha conserved over the generations are now uniting followers of Lord Buddha all over the world”
“Our heritage can become the harbinger of world unity”
“A mood preserving things of historical significance should be instilled in the society”
“Families, schools, institutions and cities should have their own museums”
“Youth can become a medium of global culture action”
“There should not be any such artwork in any museum of any country, which has reached there in an unethical way. We should make this a moral commitment for all the museums”
“We will conserve our heritage and will also create a new legacy”
18 MAY 2023 12:47PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the International Museum Expo 2023 at Pragati Maidan in New Delhi today. He also inaugurated a virtual walkthrough of the upcoming National Museum at the North and South Blocks. The Prime Minister also took a walkthrough of Techno Mela, Conservation Lab and the Exhibitions showcased on the occasion. The International Museum Expo is being organized as part of Azadi ka Amrit Mahotsav to celebrate the 47th International Museum Day with the theme of the year ‘Museums, Sustainability and Well Being’.
Addressing the gathering, the Prime Minister congratulated everyone on the occasion of International Museum Day. Highlighting the significance of the occasion, the Prime Minister mentioned that while India is celebrating Amrit Mahotsav on 75 years of independence, the different chapters of history are becoming alive with the inclusion of technology on the occasion of the International Museum Expo. He said when we enter a museum we engage with the past and the museum presents fact and evidence-based reality and it provides inspiration from the past and also gives a sense of duty towards the future. He said that today’s theme ‘Sustainability and Wellbeing’ highlights the priorities of today's world and makes the event even more relevant. The Prime Minister expressed the hope that today’s efforts will make the young generation better acquainted with their heritage.
The Prime Minister also mentioned his visit to the Museum before arriving at the venue for today’s event and praised the planning and execution efforts which helped in creating a huge impact on the mind of the visitor. The Prime Minister expressed confidence that today’s occasion will be a huge turning point for the world of museums in India.
Underlining that a lot of the heritage of the land was lost during the period of slavery which lasted for hundreds of years when ancient manuscripts and libraries were burnt to the ground, the Prime Minister emphasized that this was not just a loss to India but the heritage of the entire world. He lamented the lack of efforts after independence towards reviving and preserving the long-lost heritage of the land where the lack of awareness among citizens created an even bigger impact. Recalling the ‘Panch Pran’ or the five resolutions taken by the country during the Azadi Ka Amrit Kaal, the Prime Minister emphasized ‘Taking pride in our heritage’ and underlined that a new cultural infrastructure of the country is being developed. In these efforts, the Prime Minister continued, one can find the history of India’s fight for independence as well as the thousand-year-old heritage of the country. He informed that the Government is running a special campaign to conserve local and rural museums along with the heritage of every state and segment of society. The Prime Minister also mentioned that the development of ten special museums is underway to immortalize the contributions of the tribal communities in India’s freedom struggle, which will be one of the most unique initiatives in the world to provide a glimpse of tribal diversity. Giving examples of conserving the heritage of the land, the Prime Minister mentioned Dandi Path where Mahatma Gandhi marched during the Salt Satyagraha and the memorial built at the spot where he broke the salt law. He also mentioned the redevelopment of Mahaparinirvana Sthal of Dr B R Ambedkar into a National Memorial at 5, Alipore Road in Delhi along with the development of Panch Teerth related to his life, in Mhow where he was born, in London where he lived, in Nagpur where he took initiation, and the Chaitya Bhoomi in Mumbai where his Samadhi exists today. He also gave examples of the Museum at Sardar Patel’s Statue of Unity, Jallianwala Bagh in Punjab, Govind Guru Ji’s memorial in Gujarat, the Man Mahal Museum in Varanasi and the Museum of Christian Art in Goa. He also touched upon the Pradhan Mantri Sangrahalaya dedicated to the journey and contributions of all the former Prime Ministers of the country in Delhi and requested the guests to visit this museum once.
The Prime Minister said when a country starts conserving its heritage it gives rise to closeness with other countries also. He gave examples of holy relics of Lord Buddha which were conserved over the generations and now uniting followers of Lord Buddha all over the world. He mentioned sending four holy relics to Mongolia on the last Buddha Poornima, the arrival of the holy relics from Sri Lanka to Kushinagar. Similarly, the legacy of St. Ketevan of Goa is safe with India and remembered the enthusiasm in Georgia when the relics were sent there. “Our heritage becomes the harbinger of world unity”, he said.
The Prime Minister suggested that the museums should become active participants in conserving the resources for the coming generations. He suggested that museums can conserve and present the signs of many calamities that the earth has faced, and presentation of the changing face of the earth can also be done.
Mentioning the gastronomic section of the Expo, the Prime Minister talked about the growing profile of Ayurveda and Shree Anna Millets due to India’s efforts. He suggested that new museums can come up about the journey of Shree Anna and other grains.
The Prime Minister said that all this can be possible when preserving things of historical significance becomes the nature of the country. He elaborated how this can be achieved. He suggested that every family create a family museum of their own family. He said that simple things of today will be an emotional property for the coming generations. He exhorted schools and other institutions to create their own museums. He also asked cities to create city museums. This will create huge historical wealth for the future generations.
He noted that Museums are becoming a career option for the youth. He said that we should not view these youth as mere museum workers but as youth associated with subjects like history and architecture that can become the medium of global cultural action. He said that these youth will be very effective in taking the nation's heritage abroad and learning from them about their past.
The Prime Minister mentioned the collective challenges of smuggling and appropriation of artefacts and said that countries with ancient cultures like India have been struggling with this for hundreds of years. He pointed out that many artefacts have been taken out of the country in an unethical manner before and after independence and urged everyone to work together to put an end to such crimes. He also expressed delight that various countries have started returning India’s heritage amidst the increasing reputation of India in the world. He gave examples of the statue of Maa Annapurna stolen from Banaras, the statue of Mahishasurmardini stolen from Gujarat, the idols of Nataraja built during the Chola Empire, and the sword decorated with the name of Guru Hargobind Singh Ji. The Prime Minister informed that around 240 ancient artefacts have been recovered and brought back to India in the last 9 years in contrast to less than 20 for several decades after independence. He also stated that the smuggling of cultural artefacts from India has also reduced considerably in these 9 years. Shri Modi urged art connoisseurs around the world, especially those associated with museums, to further increase cooperation in this field. “There should not be any such artwork in any museum of any country, which has reached there in an unethical way. We should make this a moral commitment for all the museums”, the Prime Minister said. The Prime Minister concluded by saying “We will conserve our heritage and will also create a new legacy”.
Union Minister for Culture, Shri G. Kishan Reddy, Union Ministers of State for Culture, Shri Arjun Ram Meghwal and Smt. Meenakshi Lekhi, and Director of Louvre Abu Dhabi, Mr. Manuel Rabaté were among those present on the occasion.
Background
The International Museum Expo is being organized as part of Azadi ka Amrit Mahotsav to celebrate the 47th International Museum Day (IMD). The IMD theme for this year is ‘Museums, Sustainability and Well Being’. The Museum Expo is designed to initiate a holistic conversation on Museums with museum professionals to enable them to evolve as cultural centers that play a pivotal role in India’s cultural diplomacy.
During the programme, the Prime Minister inaugurated a virtual walkthrough of the upcoming National Museum at the North and South Blocks. The Museum is a comprehensive effort to highlight and showcase historical events, personalities, ideas and achievements related to India’s past that have contributed to the making of India’s present.
The Prime Minister also unveiled the Mascot of the International Museum Expo, the Graphic Novel – A Day at the Museum, the Directory of Indian Museums, the Pocket Map of Kartavya Path, and Museum Cards.
The Mascot of the International Museum Expo is a contemporized version of the Dancing Girl made of wood in the Chennapatnam art style. The Graphic Novel portrays a group of children visiting the National Museum where they learn about the different career opportunities that are available at the museum. The Directory of India Museums is a comprehensive survey of Indian museums. The Pocket Map of the Kartavya Path highlights the various Cultural Spaces and institutions and it also traces the history of the iconic pathways. Museums Cards are a set of 75 cards with illustrated facades of iconic museums across the country, and is an innovative way to introduce museums to people of all ages and each card holds brief information about Museums.
The programme witnessed the participation of international delegations from cultural centers and museums from across the world.