प्रधानमन्त्रीको कार्यालय
प्रधानमन्त्रीले गरे अन्तर्राष्ट्रिय सङ्ग्रहालय एक्स्पो 2023 को उद्घाटन
उत्तर र दक्षिण ब्लकमा आगामी राष्ट्रिय सङ्ग्रहालयको भर्चुअल परिदर्शनको उद्घाटन गरे
इन्टरनेशनल म्युजियम एक्सपोको मस्कट, ग्राफिक नोवल - सङ्ग्रहालयमा एक दिन, भारतीय सङ्ग्रहालयहरूको निर्देशिका, कार्तव्य पथको पकेट नक्सा र सङ्ग्रहालय कार्डको अनावरण हुने
“सङ्ग्रहालयले विगतबाट प्रेरणा उपलब्ध गराउँछ र भविष्यप्रति कर्तव्यलाई भावना पनि दिँदछ”
“देशमा नयाँ सांस्कृतिक पूर्वाधार विकास भइरहेको छ”
“प्रत्येक राज्य र समाजका प्रत्येक वर्गको सम्पदासँगै स्थानीय र ग्रामीण सङ्ग्रहालयको संरक्षणका लागि सरकारले विशेष अभियान चलाइरहेको छ”
“पुस्तौँदेखि संरक्षित भगवान् बुद्धका पवित्र अवशेषहरू अब विश्वभरिका भगवान् बुद्धका अनुयायीहरूलाई एकजुट गर्दैछन्”
“हाम्रो सम्पदा विश्व एकताको अग्रदूत बन्न सक्छ”
“ऐतिहासिक महत्त्वका कुराहरूलाई जोगाउने मनोभाव समाजमा स्थापित गरिनुपर्छ”
“परिवार, विद्यालय, संस्थान र शहरहरूको आफ्नै सङ्ग्रहालय हुनुपर्छ”
“युवाहरू विश्वव्यापी संस्कृति कार्यको माध्यम बन्न सक्छन्”
“कुनै पनि देशको कुनै पनि सङ्ग्रहालयमा यस्तो कलाकृति हुनु हुँदैन, जुन अनैतिक तरिकाले त्यहाँ पुगेको ह
18 MAY 2023 12:47PM by PIB Gangtok
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीले आज नयाँ दिल्लीको प्रगति मैदानमा अन्तर्राष्ट्रिय सङ्ग्रहालय एक्सपो 2023 को उद्घाटन गरेका छन्। उनले उत्तर र दक्षिण ब्लकमा आगामी राष्ट्रिय सङ्ग्रहालयको भर्चुअल वाकथ्रुको पनि उद्घाटन गरे। सो अवसरमा प्रधानमन्त्रीले टेक्नो मेला, संरक्षण प्रयोगशाला र प्रदर्शनीहरूको पनि परिदर्शन गरेका थिए। ‘सङ्ग्रहालय, दिगोपन र कल्याण’ भन्ने नाराका साथ 47 औँ अन्तर्राष्ट्रिय सङ्ग्रहालय दिवस मनाउन आजादीका अमृत महोत्सव अन्तर्गत अन्तर्राष्ट्रिय सङ्ग्रहालय एक्स्पो आयोजना गरिएको हो।
सभालाई सम्बोधन गर्दै प्रधानमन्त्रीले अन्तर्राष्ट्रिय सङ्ग्रहालय दिवसको अवसरमा सबैलाई बधाई दिए। सो अवसरको महत्त्वलाई प्रकाश पार्दै प्रधानमन्त्रीले भारतले स्वतन्त्रताको 75 औँ वर्षमा अमृत महोत्सव मनाइरहँदा अन्तर्राष्ट्रिय सङ्ग्रहालय एक्स्पोको अवसरमा प्रविधिको समावेशीकरणले इतिहासका विभिन्न अध्याय जीवन्त बन्दै गएको उल्लेख गरे। सङ्ग्रहालयमा प्रवेश गर्दा हामी विगतसँग घुलमिल हुन्छौँ र सङ्ग्रहालयले तथ्य तथा प्रमाणमा आधारित यथार्थ प्रस्तुत गर्छ र यसले विगतबाट प्रेरणा दिने र भविष्यप्रतिको कर्तव्यको अनुभूति पनि गराउने उनले बताए। उनले आजको विषय ‘स्थायित्व र कल्याण’ ले आजको विश्वको प्राथमिकतालाई उजागर गर्दै कार्यक्रमलाई थप सान्दर्भिक बनाएको बताए। प्रधानमन्त्रीले आजको प्रयासले युवा पुस्तालाई आफ्नो सम्पदासँग अझ राम्रोसँग परिचित गराउने विश्वास व्यक्त गरे।
प्रधानमन्त्रीले आजको कार्यक्रम स्थलमा आउनुअघि सङ्ग्रहालयको भ्रमण गरेको उल्लेख गर्दै आगन्तुकको मनमा ठूलो प्रभाव पार्ने योजना र कार्यान्वयनको प्रयासको प्रशंसा गरे। प्रधानमन्त्रीले आजको अवसर भारतका सङ्ग्रहालयहरूको विश्वका लागि ठूलो टर्निङ पोइण्ट हुने विश्वास व्यक्त गरे।
सयौँ वर्षसम्म चलेको दासत्वको कालखण्डमा प्राचीन पाण्डुलिपि र पुस्तकालयहरू जलेर जमिनमुनिका धेरै सम्पदा गुमेको कुरामाथि जोड दिँदै प्रधानमन्त्रीले यो भारतलाई मात्रै नभएर सम्पूर्ण संसारको सम्पदाको क्षति भएको बताए। नागरिकमा चेतनाको अभावले झनै ठूलो असर पारेको भूमिको लामो समयदेखि हराएको सम्पदाको पुनरुत्थान र संरक्षणमा स्वतन्त्रतापछिको प्रयास हुन नसकेको उनले गुनासो गरे। ‘पञ्च प्राण’ वा आजादीका अमृत कालमा देशले लिएका पाँचवटा सङ्कल्पलाई स्मरण गर्दै प्रधानमन्त्रीले ‘हाम्रो सम्पदामा गर्व गर्ने’ कुरामा जोड दिँदै देशको नयाँ सांस्कृतिक पूर्वाधार निर्माण भइरहेको बताए। यी प्रयासहरूमा प्रधानमन्त्रीले जारी राख्दै भने, कसैले भारतको स्वतन्त्रताको लडाईको इतिहासका साथ साथै देशको हजार वर्ष पुरानो विरासत पाउन सक्छ। उनले राज्य र समाजका प्रत्येक वर्गका सम्पदासँगै स्थानीय तथा ग्रामीण सङ्ग्रहालयको संरक्षणका लागि सरकारले विशेष अभियान सञ्चालन गरिरहेको जानकारी दिए। प्रधानमन्त्रीले भारतको स्वतन्त्रता सङ्ग्राममा जनजाति समुदायको योगदानलाई अमर बनाउन दशवटा विशेष सङ्ग्रहालयको विकास भइरहेको पनि उल्लेख गरे, जुन आदिवासी विविधताको झलक प्रदान गर्न विश्वकै सबैभन्दा अनौठो पहल हुनेछ। भूमिको सम्पदाको संरक्षणको उदाहरण दिँदै प्रधानमन्त्रीले महात्मा गान्धीले नून सत्याग्रहको क्रममा पदयात्रा गरेको डाण्डी पथ र उनले नून कानून उल्लङ्घन गरेको ठाउँमा निर्माण गरिएको स्मारकको उल्लेख गरे। उनले डा. बीआर अम्बेडकरको महापरिनिर्वाण स्थललाई दिल्लीको 5, अलिपुर रोडमा रहेको राष्ट्रिय स्मारकको रूपमा पुनर्विकास गर्नुका साथै उनको जन्म भएको महूमा, लण्डनमा, जहाँ उनी बसेका थिए, नागपुरमा जहाँ उनले दीक्षा लिए, र मुम्बईको चैत्य भूमि जहाँ उनको समाधि आज अवस्थित छ। उनको जीवनसँग सम्बन्धित पञ्च तीर्थको विकासको पनि प्रधानमन्त्रीले उल्लेख गरे। उनले सरदार पटेलको स्टेच्यू अफ् युनिटी, पञ्जाबको जलियानवाला बाग, गुजरातमा गोविन्द गुरु जीको स्मारक, वाराणसीको मान महल सङ्ग्रहालय र गोवामा क्रिश्चियन कला सङ्ग्रहालयको उदाहरण पनि दिए। उनले दिल्लीमा रहेका देशका सबै पूर्वप्रधानमन्त्रीहरूको यात्रा र योगदानप्रति समर्पित प्रधानमन्त्री सङ्ग्रहालयलाई पनि स्पर्श गर्दै पाहुनाहरूलाई एकपटक यो सङ्ग्रहालय भ्रमण गर्न आग्रह गरे।
प्रधानमन्त्रीले कुनै पनि देशले जब आफ्नो सम्पदाको संरक्षण गर्न थाल्छ, तब अन्य देशसँग पनि निकटता बढ्ने बताए। उनले भगवान् बुद्धका पवित्र अवशेषहरूका उदाहरण पनि दिँदै जसले पुस्तौँसम्म संरक्षित रहेर अहिले विश्वभरिका भगवान् बुद्धका अनुयायीहरूलाई एकताको सूत्रमा बाँधेर राखेको बताए। उनले अन्तिम बुद्ध पूर्णिमामा चारवटा पवित्र अवशेष श्रीलङ्काबाट कुशीनगर पुगेर मङ्गोलिया पठाएको उल्लेख गरे। त्यसैगरी, गोवाको सेन्ट केटेवनको विरासत भारतसँग सुरक्षित छ र त्यहाँ अवशेषहरू पठाउँदा जर्जियामा भएको उत्साहको स्मरण भयो। हाम्रो सम्पदा विश्व एकताको अग्रदूत बनेको छ, उनले भने।
प्रधानमन्त्रीले आगामी पुस्ताका लागि सम्पदाको संरक्षणमा सङ्ग्रहालयहरूलाई सक्रिय सहभागी बनाउन सुझाव दिए। उनले सङ्ग्रहालयले पृथ्वीले भोगेका धेरै विपद्का सङ्केतहरूलाई संरक्षण र प्रस्तुत गर्न सकिने र पृथ्वीको परिवर्तनशील मुहारको प्रस्तुति पनि गर्न सकिने सुझाउ दिए।
एक्स्पोको पाक कला विषयक खण्डको उल्लेख गर्दै प्रधानमन्त्रीले भारतको प्रयासको कारण आयुर्वेद र श्री अन्न मिलेट्सको बढ्दो प्रोफाइलको बारेमा कुरा राखे। उनले श्री अन्नको यात्रा र अन्य अन्नको बारेमा नयाँ सङ्ग्रहालय आउन सक्ने सुझाउ दिए।
प्रधानमन्त्रीले ऐतिहासिक महत्त्वका वस्तुको संरक्षण गर्नु देशको प्रकृति बनेपछि यो सबै सम्भव हुने बताए। यसलाई कसरी हासिल गर्न सकिन्छ भन्ने विषयमा उनले स्पष्ट पारे। उनले प्रत्येक परिवारले आफ्नो परिवारको पारिवारिक सङ्ग्रहालय बनाउन सुझाउ दिए। उनले आजका सामान्य कुराहरू भावी पुस्ताका लागि भावनात्मक सम्पत्ति हुने पनि बताए। उनले विद्यालय र अन्य संस्थाहरूलाई आफ्नै सङ्ग्रहालय बनाउन आग्रह गरे। उनले शहरलाई शहरी सङ्ग्रहालय बनाउन पनि आग्रह गरे। यसले भावी पुस्ताका लागि ठूलो ऐतिहासिक सम्पदा सिर्जना गर्नेछ।
उनले सङ्ग्रहालय युवाका लागि करियरको विकल्प बन्दै गएको बताए। उनले यी युवाहरूलाई सङ्ग्रहालयका कामदारका रूपमा मात्र नभई विश्व सांस्कृतिक कार्यको माध्यम बन्न सक्ने इतिहास र वास्तुकला जस्ता विषयहरूसँग जोडिएका युवाका रूपमा हेर्नुपर्ने बताए। उनले यी युवाहरू देशको विरासतलाई विदेशसम्म पुर्याउने र उनीहरूबाट आफ्नो अतीतको बारेमा जान्नका लागि धेरै सहयोगी सिद्ध हुने बताए।
प्रधानमन्त्रीले पुरातात्त्विक वस्तुको तस्करी र विनियोजनको सामूहिक चुनौतीको उल्लेख गर्दै भारत जस्तो प्राचीन संस्कृति भएको देश सयौँ वर्षदेखि यससँग लड्दै आएको बताए। उनले स्वतन्त्रताअघि र पछि देशबाट अनैतिक रूपमा धेरै पुरातात्त्विक वस्तुहरू बाहिर लगिएको औँल्याउदै यस्ता अपराधको अन्त्यका लागि सबै मिलेर काम गर्न आग्रह गरे। विश्वमा भारतको बढ्दो प्रतिष्ठाका बीच विभिन्न देशले भारतको सम्पदा फिर्ता गर्न थालेकोमा उनले खुशी व्यक्त गरे। उनले बनारसबाट चोरी भएको माँ अन्नपूर्णाको मूर्ति, गुजरातबाट चोरी भएको महिषासुरमर्दिनीको मूर्ति, चोल साम्राज्यको समयमा बनेको नटराजको मूर्ति, गुरु हरगोविन्द सिंह जीको नामले सजाइएको तरवारको उदाहरण दिए। स्वतन्त्रतापछि कैयौँ दशकमा 20 भन्दा कमको तुलनामा विगत 9 वर्षमा करिब 240 पुराना पुरातात्त्विक वस्तुहरू भारतमा फिर्ता ल्याइएको प्रधानमन्त्रीले जानकारी दिए। प्रधानमन्त्रीले पछिल्ला 9 वर्षमा भारतबाट हुने सांस्कृतिक सम्पदाको तस्करीमा पनि उल्लेख्य कमी आएको बताए। श्री मोदीले विश्वभरिका कला विशेषज्ञहरूलाई, विशेष गरी सङ्ग्रहालयहरूसँग सम्बन्धित व्यक्तिहरूलाई यस क्षेत्रमा थप सहयोग बढाउन आग्रह गरे। कुनै पनि देशको कुनै पनि सङ्ग्रहालयमा यस्तो कलाकृति हुनु हुँदैन, जुन अनैतिक तरिकाले त्यहाँ पुगेको होस्। यसलाई हामीले सबै सङ्ग्रहालयका लागि नैतिक प्रतिबद्धता बनाउनुपर्छ, प्रधानमन्त्रीले भने। प्रधानमन्त्रीले हामी आफ्नो सम्पदा जोगाउने छौँ र नयाँ विरासत पनि सृजना गर्नेछौँ भन्दै आफ्नो सम्बोधनलाई समापन गरे।
केन्द्रीय संस्कृति मन्त्री श्री जी किशन रेड्डी, केन्द्रीय संस्कृति राज्य मन्त्री श्री अर्जुन राम मेघवाल र श्रीमती मिनाक्षी लेखी र लुभ्रे अबु धाबीका निर्देशक श्री मेनुअल राबाटे सो अवसरमा उपस्थित थिए।
पृष्ठभूमि
47औँ अन्तर्राष्ट्रिय सङ्ग्रहालय दिवस (आईएमडी) को उपलक्ष्यमा आजादी का अमृत महोत्सव अन्तर्गत अन्तर्राष्ट्रिय सङ्ग्रहालय एक्स्पो आयोजना गरिएको छ। यो वर्षको आईएमडीको विषयवस्तु ‘सङ्ग्रहालय, दिगोपन र कल्याण’ रहेको छ। म्युजियम एक्स्पोलाई सङ्ग्रहालयका पेशेवरहरूसँग भारतको सांस्कृतिक कूटनीतिमा निर्णायक भूमिका खेल्ने सांस्कृतिक केन्द्रहरूको रूपमा विकसित गर्न सक्षम बनाउन सङ्ग्रहालयहरूमा समग्र कुराकानी शुरु गर्न डिजाइन गरिएको हो।
कार्यक्रमको क्रममा प्रधानमन्त्रीले उत्तर र दक्षिण ब्लकहरूमा आगामी राष्ट्रिय सङ्ग्रहालयको भर्चुअल परिदर्शनको उद्घाटन गरे। सङ्ग्रहालय ऐतिहासिक घटनाहरू, व्यक्तित्वहरू, विचारहरू र भारतको वर्तमान निर्माणमा योगदान पुर्याउने भारतको विगतसँग सम्बन्धित उपलब्धिहरूलाई प्रकाश गर्ने र प्रदर्शन गर्ने एक व्यापक प्रयास हो।
प्रधानमन्त्रीले इन्टरनेशनल म्युजियम एक्स्पोको मस्कट, ग्राफिक उपन्यास - सङ्ग्रहालयमा एक दिन, भारतीय सङ्ग्रहालयहरूको निर्देशिका, कर्तव्य पथको पकेट नक्सा र सङ्ग्रहालय कार्डहरू पनि अनावरण गरे।
इन्टरनेशनल म्युजियम एक्सपोको मस्कट चेन्नापट्टनम कला शैलीमा काठबाट बनेको डान्सिङ गर्लको समकालीन संस्करण हो। ग्राफिक नोवलले राष्ट्रिय सङ्ग्रहालय भ्रमण गर्ने बालक - बालिकाहरूको समूहलाई चित्रण गर्दछ जहाँ उनीहरूले सङ्ग्रहालयमा उपलब्ध विभिन्न करियर अवसरहरूबारे जान्दछन्। भारतीय सङ्ग्रहालयहरूको निर्देशिका भारतीय सङ्ग्रहालयहरूको एक व्यापक सर्वेक्षण हो। कर्तव्य पथको पकेट नक्साले विभिन्न सांस्कृतिक स्थान र संस्थाहरूलाई प्रकाश गर्दछ र यसले प्रतिष्ठित मार्गहरूको इतिहासलाई पनि चिन्हित गर्दछ। म्युजियम कार्डहरू देशभरिका प्रतिष्ठित सङ्ग्रहालयहरूको सचित्र अनुहारसहित 75 कार्डहरूको सङ्कलन हो र सबै उमेर वर्गका मानिसहरूलाई सङ्ग्रहालय परिचय गराउने एउटा अभिनव तरिका हो र प्रत्येक कार्डमा सङ्ग्रहालयहरूको बारेमा संक्षिप्त जानकारी हुन्छ।
कार्यक्रममा विश्वभरिका सांस्कृतिक केन्द्र र सङ्ग्रहालयका अन्तर्राष्ट्रिय प्रतिनिधिमण्डलहरूको सहभागिता रहेको थियो।

Prime Minister's Office
PM inaugurates International Museum Expo 2023
Inaugurates virtual walkthrough of upcoming National Museum at North and South Blocks
Unveils Mascot of the International Museum Expo, Graphic Novel – A Day at the Museum, Directory of Indian Museums, Pocket Map of Kartavya Path, and Museum Cards
“Museum provides inspiration from the past and also gives a sense of duty towards the future”
“A new cultural infrastructure is being developed in the country”
“Government is running a special campaign to conserve local and rural museums along with the heritage of every state and every segment of society”
“Holy relics of Lord Buddha conserved over the generations are now uniting followers of Lord Buddha all over the world”
“Our heritage can become the harbinger of world unity”
“A mood preserving things of historical significance should be instilled in the society”
“Families, schools, institutions and cities should have their own museums”
“Youth can become a medium of global culture action”
“There should not be any such artwork in any museum of any country, which has reached there in an unethical way. We should make this a moral commitment for all the museums”
“We will conserve our heritage and will also create a new legacy”
18 MAY 2023 12:47PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the International Museum Expo 2023 at Pragati Maidan in New Delhi today. He also inaugurated a virtual walkthrough of the upcoming National Museum at the North and South Blocks. The Prime Minister also took a walkthrough of Techno Mela, Conservation Lab and the Exhibitions showcased on the occasion. The International Museum Expo is being organized as part of Azadi ka Amrit Mahotsav to celebrate the 47th International Museum Day with the theme of the year ‘Museums, Sustainability and Well Being’.
Addressing the gathering, the Prime Minister congratulated everyone on the occasion of International Museum Day. Highlighting the significance of the occasion, the Prime Minister mentioned that while India is celebrating Amrit Mahotsav on 75 years of independence, the different chapters of history are becoming alive with the inclusion of technology on the occasion of the International Museum Expo. He said when we enter a museum we engage with the past and the museum presents fact and evidence-based reality and it provides inspiration from the past and also gives a sense of duty towards the future. He said that today’s theme ‘Sustainability and Wellbeing’ highlights the priorities of today's world and makes the event even more relevant. The Prime Minister expressed the hope that today’s efforts will make the young generation better acquainted with their heritage.
The Prime Minister also mentioned his visit to the Museum before arriving at the venue for today’s event and praised the planning and execution efforts which helped in creating a huge impact on the mind of the visitor. The Prime Minister expressed confidence that today’s occasion will be a huge turning point for the world of museums in India.
Underlining that a lot of the heritage of the land was lost during the period of slavery which lasted for hundreds of years when ancient manuscripts and libraries were burnt to the ground, the Prime Minister emphasized that this was not just a loss to India but the heritage of the entire world. He lamented the lack of efforts after independence towards reviving and preserving the long-lost heritage of the land where the lack of awareness among citizens created an even bigger impact. Recalling the ‘Panch Pran’ or the five resolutions taken by the country during the Azadi Ka Amrit Kaal, the Prime Minister emphasized ‘Taking pride in our heritage’ and underlined that a new cultural infrastructure of the country is being developed. In these efforts, the Prime Minister continued, one can find the history of India’s fight for independence as well as the thousand-year-old heritage of the country. He informed that the Government is running a special campaign to conserve local and rural museums along with the heritage of every state and segment of society. The Prime Minister also mentioned that the development of ten special museums is underway to immortalize the contributions of the tribal communities in India’s freedom struggle, which will be one of the most unique initiatives in the world to provide a glimpse of tribal diversity. Giving examples of conserving the heritage of the land, the Prime Minister mentioned Dandi Path where Mahatma Gandhi marched during the Salt Satyagraha and the memorial built at the spot where he broke the salt law. He also mentioned the redevelopment of Mahaparinirvana Sthal of Dr B R Ambedkar into a National Memorial at 5, Alipore Road in Delhi along with the development of Panch Teerth related to his life, in Mhow where he was born, in London where he lived, in Nagpur where he took initiation, and the Chaitya Bhoomi in Mumbai where his Samadhi exists today. He also gave examples of the Museum at Sardar Patel’s Statue of Unity, Jallianwala Bagh in Punjab, Govind Guru Ji’s memorial in Gujarat, the Man Mahal Museum in Varanasi and the Museum of Christian Art in Goa. He also touched upon the Pradhan Mantri Sangrahalaya dedicated to the journey and contributions of all the former Prime Ministers of the country in Delhi and requested the guests to visit this museum once.
The Prime Minister said when a country starts conserving its heritage it gives rise to closeness with other countries also. He gave examples of holy relics of Lord Buddha which were conserved over the generations and now uniting followers of Lord Buddha all over the world. He mentioned sending four holy relics to Mongolia on the last Buddha Poornima, the arrival of the holy relics from Sri Lanka to Kushinagar. Similarly, the legacy of St. Ketevan of Goa is safe with India and remembered the enthusiasm in Georgia when the relics were sent there. “Our heritage becomes the harbinger of world unity”, he said.
The Prime Minister suggested that the museums should become active participants in conserving the resources for the coming generations. He suggested that museums can conserve and present the signs of many calamities that the earth has faced, and presentation of the changing face of the earth can also be done.
Mentioning the gastronomic section of the Expo, the Prime Minister talked about the growing profile of Ayurveda and Shree Anna Millets due to India’s efforts. He suggested that new museums can come up about the journey of Shree Anna and other grains.
The Prime Minister said that all this can be possible when preserving things of historical significance becomes the nature of the country. He elaborated how this can be achieved. He suggested that every family create a family museum of their own family. He said that simple things of today will be an emotional property for the coming generations. He exhorted schools and other institutions to create their own museums. He also asked cities to create city museums. This will create huge historical wealth for the future generations.
He noted that Museums are becoming a career option for the youth. He said that we should not view these youth as mere museum workers but as youth associated with subjects like history and architecture that can become the medium of global cultural action. He said that these youth will be very effective in taking the nation's heritage abroad and learning from them about their past.
The Prime Minister mentioned the collective challenges of smuggling and appropriation of artefacts and said that countries with ancient cultures like India have been struggling with this for hundreds of years. He pointed out that many artefacts have been taken out of the country in an unethical manner before and after independence and urged everyone to work together to put an end to such crimes. He also expressed delight that various countries have started returning India’s heritage amidst the increasing reputation of India in the world. He gave examples of the statue of Maa Annapurna stolen from Banaras, the statue of Mahishasurmardini stolen from Gujarat, the idols of Nataraja built during the Chola Empire, and the sword decorated with the name of Guru Hargobind Singh Ji. The Prime Minister informed that around 240 ancient artefacts have been recovered and brought back to India in the last 9 years in contrast to less than 20 for several decades after independence. He also stated that the smuggling of cultural artefacts from India has also reduced considerably in these 9 years. Shri Modi urged art connoisseurs around the world, especially those associated with museums, to further increase cooperation in this field. “There should not be any such artwork in any museum of any country, which has reached there in an unethical way. We should make this a moral commitment for all the museums”, the Prime Minister said. The Prime Minister concluded by saying “We will conserve our heritage and will also create a new legacy”.
Union Minister for Culture, Shri G. Kishan Reddy, Union Ministers of State for Culture, Shri Arjun Ram Meghwal and Smt. Meenakshi Lekhi, and Director of Louvre Abu Dhabi, Mr. Manuel Rabaté were among those present on the occasion.
Background
The International Museum Expo is being organized as part of Azadi ka Amrit Mahotsav to celebrate the 47th International Museum Day (IMD). The IMD theme for this year is ‘Museums, Sustainability and Well Being’. The Museum Expo is designed to initiate a holistic conversation on Museums with museum professionals to enable them to evolve as cultural centers that play a pivotal role in India’s cultural diplomacy.
During the programme, the Prime Minister inaugurated a virtual walkthrough of the upcoming National Museum at the North and South Blocks. The Museum is a comprehensive effort to highlight and showcase historical events, personalities, ideas and achievements related to India’s past that have contributed to the making of India’s present.
The Prime Minister also unveiled the Mascot of the International Museum Expo, the Graphic Novel – A Day at the Museum, the Directory of Indian Museums, the Pocket Map of Kartavya Path, and Museum Cards.
The Mascot of the International Museum Expo is a contemporized version of the Dancing Girl made of wood in the Chennapatnam art style. The Graphic Novel portrays a group of children visiting the National Museum where they learn about the different career opportunities that are available at the museum. The Directory of India Museums is a comprehensive survey of Indian museums. The Pocket Map of the Kartavya Path highlights the various Cultural Spaces and institutions and it also traces the history of the iconic pathways. Museums Cards are a set of 75 cards with illustrated facades of iconic museums across the country, and is an innovative way to introduce museums to people of all ages and each card holds brief information about Museums.
The programme witnessed the participation of international delegations from cultural centers and museums from across the world.