Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during an event on National Technology Day in New Delhi
11 MAY 2023 3:16PM by PIB Delhi
Present in the program are my senior colleagues in the cabinet Shri Rajnath Singh ji and Dr. Jitendra Singh ji, all respected members of the science and technology community and my young colleagues! Today is one of the proudest days in the history of India. It was on this day that the scientists of India had made such an achievement in Pokhran, which made every child of Mother India proud. I can never forget the day when Atal ji announced India's successful nuclear test. India not only proved its scientific prowess, but also gave a new height to India's global stature through the Pokhran nuclear test. I quote Atal ji's words, “We have never stopped in our mission, never bowed down before any challenge”. I wish all the countrymen a very happy National Technology Day.
Friends,
On this occasion, many futuristic initiatives have been inaugurated and the foundation stone has also been laid. All these institutions, be it the National Hadron Beam Therapy Facility and Radiological Research Centre in Mumbai, the Rare Earth Permanent Magnet Plant at the BARC campus in Visakhapatnam, the Fission Moly-99 production facility in Mumbai, or the cancer hospitals in various cities, will accelerate the progress of humanity and India with the help of nuclear technology. Today, the foundation stone of Tata Institute of Fundamental Research and Laser Interferometer Gravitational- Wave Observatory- India (LIGO-India) has also been laid. LIGO is one of the best science and technology initiatives of the 21st century. Only a few countries in the world have such observatories today. This observatory will create new opportunities for modern research for the students and scientists of India. I also congratulate the scientific community and all the countrymen for these projects.
Friends,
At present, we are in the initial months of the ‘Amrit Kaal’ of independence. We have clear goals for 2047. We have to make the country developed and self-reliant. Be it India's economic growth, sustainable development goals, or creating an inclusive ecosystem for innovation, technology is essential for us at every step. And therefore, India is moving forward in this direction with a new thinking, with a 360° holistic approach. India does not consider technology as a medium to dominate, but a tool to speed up the country's progress. And I am very happy to see that this year's theme is 'School to Start-ups -- Igniting Young Minds to Innovate'. Our today's young generation and students will determine the future of India in this ‘Amrit Kaal’ of independence. Today's young generation has new dreams and new resolutions. Their energy, passion and enthusiasm is a great strength of India.
Friends,
The great scientist and former President of our country Dr. Kalam used to say: Knowledge with action converts adversity into prosperity. Today, when India is getting empowered as a knowledge society, it is taking action equally fast. A strong foundation has been laid in the country in the last nine years to inspire the young minds of India towards innovation. Atal Tinkering Lab i.e., ATL, which was started a few years back, is today becoming the innovation nursery of the country. Today, more than 10,000 Atal Tinkering Labs have been set up in 700 districts of 35 states in the country. And it is not that this mission of science, technology, innovation and incubation is limited only to big cities. About 60 percent of Atal Tinkering Labs have been set up in government and rural schools. You can imagine the means of education which are changing for a large number of children and they are getting inspired towards innovation. You will be happy to know that today more than 75 lakh students are working wholeheartedly on about 12 lakh innovation projects in Atal Tinkering Labs. In other words, lakhs of junior scientists are going to reach every corner of the country in the near future. It is our responsibility to hand-hold them and help them in every way to implement their ideas. Today there are hundreds of start-ups which have been incubated in Atal Innovation Centres. Like Atal Tinkering Labs, Atal Innovation Centres (AICs) are also emerging as laboratories of New India. Earlier, we saw entrepreneurs, but now they are Tinker-preneurs. You will see that these Tinker-preneurs are going to become leading entrepreneurs in future.
Friends,
There is a sutra of Maharishi Patanjali -- परमाणु परम महत्त्व अन्त: अस्य वशीकारः That is, when we are completely devoted to a goal, then everything from the atom to the universe comes under our control. The way India has started laying emphasis on science and technology since 2014; it has led to major changes. The Start-up India campaign, the Digital India campaign or the National Education Policy have also given a new height to India's success in the technology sector. Science, which was limited only to books earlier, is now moving beyond experiments and turning into more and more patents. Around 4,000 patents were granted in a year about 10 years ago in India. Today its number has increased to more than 30,000 annually. Ten years ago, about 10,000 designs were registered annually in India. Today, more than 15,000 designs are being registered annually in India. Less than 70,000 trademarks were registered annually in India 10 years ago. Today, more than 2.5 lakh trademarks are being registered annually in India.
Friends,
Today India is moving forward in every direction which is necessary for a tech leader country. Many of you friends know that there were only around 150 incubation centres in our country in 2014. Today the number of incubation centres in India has crossed 650. India, which was at number 81 in the Global Innovation Index, has jumped to 40th place today. Today the youth of the country and our students are setting up their digital ventures and launching start-ups. The number of start-ups in our country was only around a few hundreds in 2014. Today, the number of recognized start-ups in our country has also reached almost one lakh. Today India is the third largest start-up ecosystem in the world. And this growth has come about at a time when the world is going through a period of economic uncertainty. This shows India's potential and talent. Therefore, I reiterate this to the policy makers, our scientific community, our thousands of research labs spread across the country and to our private sector that this period is very important. The journey of 'School to Start-ups' will be undertaken by our students, but you will have to continuously guide and encourage them. And you will have my full support in this regard.
Friends,
When we move forward understanding the social context of technology, then technology becomes a great medium of empowerment. It also becomes a means of ensuring social justice and eradicating the imbalance. There was a time when technology was beyond the reach of the common Indian. You will also recall that carrying a credit or debit card in pocket used to be a status symbol once upon a time. But India's UPI has become the new normal today because of its simplicity. Today, everyone from street vendors to rickshaw pullers is using digital payments. Today India is one of those countries in the world where internet data is used the most. Internet users are more in rural areas than in urban areas. This is opening up a new world of information, resources and opportunities to people. Be it JAM Trinity, GeM portal, CoWIN portal or digital agriculture market for farmers – eNAM, our government has used technology as an agent of inclusion.
Friends,
Using technology in the right way and at the right time gives new power to society. Today, one or the other technological solutions are being prepared for every stage of the life cycle in India. There is an online birth certificate facility at the time of birth. The school going child has free e-learning platforms like ePathshala and DIKSHA. And he can also apply for a scholarship on the national scholarship portal later. When he starts his job, he has the facility of universal access number, so that he does not face any problem even after changing jobs. He can immediately arrange for his treatment with the help of eSanjeevani today in the event of any illness. There is a facility of biometric-enabled digital service - Jeevan Pramaan -- for the elderly. You think over it. Earlier, the elderly had to give proof of their being alive for issues like pension. Whether they were ill or had problems walking, they had to go for the verification themselves. Now all these problems are being taken care of with the help of technology. Technology solutions are helping the citizens of the country in their day-to-day life. If somebody wants a quick passport, then there is mPassport Seva for him. If he wants to ensure a hassle-free experience at the airport, DigiYatra app is there. There is DigiLocker if he has to keep important documents safe. All these efforts have helped in ensuring social justice and increasing the ease of living.
Friends,
Rapid changes are taking place in the world of technology every day. Only the youth of India will lead the country in matching and crossing this speed. Today AI tools have emerged as the new game changers. Today we can see infinite possibilities in the health sector. Everyday new innovations are taking place in drone technology. Similarly, the therapeutics sector is also progressing rapidly. We have to take the lead in such revolutionary technology. Today India is making its defence sector self-reliant. It is also creating many opportunities for our young start-ups. We have also started Innovation for Defence Excellence i.e. iDEX for innovation in defence. I am happy that the Ministry of Defence has procured 14 innovations from iDEX worth more than Rs.350 crore.
Friends,
Be it iCreate, or initiatives like DRDO young scientists labs, today these efforts are being given a new direction. India is emerging as a global game changer in the space sector too through new reforms. Just now, I was looking at technologies like SSLV and PSLV orbital platform. We have to provide new opportunities to our youths and start-ups in the space sector. We need to take the lead in every field, from coding to gaming and programming. India is also increasing its presence in new avenues like semiconductors. We are taking initiatives like the PLI scheme at the policy level. It is the responsibility of the industry and institutions to support talented youths in this field.
Friends,
Today hackathons have an important role to play from innovation to security. The government is continuously promoting them. We have to take forward the hackathon culture and prepare the Start-ups for new challenges. We have to create a framework so that there should be hand-holding of these talents and they do not have to struggle to move forward. There should be an institutionalized system to involve the youth who are graduating from the Atal Tinkering Labs. Can we identify 100 labs in the country in different areas which should be youth driven? We have to promote research and technology in areas like clean energy and natural farming, where the country is laying a special focus. It is very important to involve the youth in mission mode in this regard. I am sure the National Technology Week will play an important role in realizing these possibilities. With this expectation, many best wishes to all of you for this event.
Thanks a lot.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নতুন দিল্লীত ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰযুক্তি দিৱসৰ এক অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া ৰূপান্তৰ
11 MAY 2023 3:16PM by PIB Guwahati
কেবিনেটত মোৰ জ্যেষ্ঠ সহকৰ্মী শ্ৰী ৰাজনাথ সিংজী, ড০ জীতেন্দ্ৰ সিংজী, বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি সম্প্ৰদায়ৰ সকলো সন্মানীয় সদস্য আৰু কাৰ্যসূচীত উপস্থিত থকা মোৰ যুৱ সহকৰ্মীসকল!
আজি, ১১ মে, ভাৰতৰ ইতিহাসৰ আটাইতকৈ গৌৰৱান্বিত দিনবোৰৰ ভিতৰত এটা। আজি ভাৰতৰ বিজ্ঞানীসকলে পোখৰাণত সেই সাফল্য অৰ্জন কৰিছে যাৰ ফলত ভাৰত মাতৃৰ প্ৰতিটো সন্তানৰ মুৰব্বী গৌৰৱেৰে উচ্চ স্থানত উপনীত হৈছে। মই সেই দিনটো কেতিয়াও পাহৰিব নোৱাৰো যেতিয়া অটলজীয়ে ভাৰতৰ সফল পাৰমাণৱিক পৰীক্ষাৰ ঘোষণা কৰিছিল। পোখৰাণ পাৰমাণৱিক পৰীক্ষাৰ জৰিয়তে ভাৰতে কেৱল ইয়াৰ বৈজ্ঞানিক সামৰ্থ্য প্ৰমাণ কৰাই নহয়, লগতে ভাৰতৰ বিশ্বব্যাপী মৰ্যাদাক এক নতুন উচ্চতা প্ৰদান কৰিছে। অটলজীৰ ভাষাত, "আমাৰ মিছন-যাত্ৰাত আমি কেতিয়াও ৰৈ যোৱা নাই। কেতিয়াও কোনো প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখত শিৰ দোওৱা নাই।" মই আজিৰ দিনটোত আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰযুক্তি দিৱস উপলক্ষে সকলো দেশবাসীলৈ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছো।
বন্ধুসকল,
আজি এই উপলক্ষে বহুতো ভৱিষ্যতৰ পদক্ষেপো উদ্বোধন কৰা হৈছে আৰু আধাৰশিলাও স্থাপন কৰা হৈছে। মুম্বাইৰ ৰাষ্ট্ৰীয় হেড্ৰন বীম থেৰাপী সুবিধা আৰু ৰেডিঅ'লজিকেল গৱেষণা কেন্দ্ৰ, বিশাখাপত্তনমৰ বিএআৰচি চৌহদত বিৰল পৃথিৱী স্থায়ী চুম্বক প্ৰকল্প, মুম্বাইৰ বিভাজন মলি-৯৯ উৎপাদন সুবিধা বা বিভিন্ন চহৰৰ কৰ্কট ৰোগ চিকিৎসালয়, এই সকলোবোৰ প্ৰতিষ্ঠানে, পাৰমাণৱিক প্ৰযুক্তিৰ সহায়ত, মানৱতা আৰু ভাৰতৰ প্ৰগতি ত্বৰান্বিত কৰিব। আজি টাটা মৌলিক গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠান আৰু 'লেজাৰ ইণ্টাৰফেৰোমিটাৰ গ্ৰেভিটেশ্যনেল-ৱেভ অবজাৰ্ভেটৰী-ইণ্ডিয়া'ৰ (লাইগো-ইণ্ডিয়া) আধাৰশিলাও স্থাপন কৰা হৈছে। লিগো হৈছে একবিংশ শতিকাৰ অন্যতম শ্ৰেষ্ঠ বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিগত পদক্ষেপ। পৃথিৱীৰ কেৱল কেইখনমান দেশতে আজি এনে ধৰণৰ পৰ্যৱেক্ষণালয় আছে। এই পৰ্যৱেক্ষণালয়ে ভাৰতৰ শিক্ষাৰ্থী আৰু বিজ্ঞানীসকলৰ বাবে আধুনিক গৱেষণাৰ বাবে নতুন সুযোগ আনিছে। এই প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে মই দেশৰ বৈজ্ঞানিক সম্প্ৰদায় আৰু সকলো দেশবাসীক অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
এই সময়ত, আমি স্বাধীনতাৰ অমৃতৰ প্ৰাৰম্ভিক মাহবোৰত আছোঁ। ২০৪৭ চনৰ বাবে আমাৰ স্পষ্ট লক্ষ্য আছে। আমি দেশখন উন্নত কৰিব লাগিব, আমি দেশক স্বাৱলম্বী কৰি তুলিব লাগিব। ভাৰতৰ অৰ্থনৈতিক বিকাশ, বহনক্ষম উন্নয়নৰ লক্ষ্য, বা উদ্ভাৱনৰ বাবে এক সামগ্ৰিক পৰিৱেশ তন্ত্ৰ গঢ়ি তোলা ই হওক, প্ৰযুক্তি আমাৰ বাবে ঢাপে ঢাপে গুৰুত্বপূৰ্ণ। আৰু সেয়েহে আজি ভাৰতে ৩৬০° সামগ্ৰিক দৃষ্টিভংগীৰে এক নতুন চিন্তাধাৰাৰে এই ক্ষেত্ৰত আগবাঢ়িছে। ভাৰতে প্ৰযুক্তিক আধিপত্য বিস্তাৰ কৰাৰ উপায় হিচাপে বিবেচনা নকৰে কিন্তু দেশৰ প্ৰগতি ত্বৰান্বিত কৰাৰ এক সঁজুলি হিচাপে বিবেচনা কৰে। আৰু মই এইটো দেখি অত্যন্ত সুখী যে এইবাৰৰ বিষয়বস্তু হৈছে 'স্কুল টু ষ্টাৰ্ট আপচ - ইগনাইটিং ইয়ং মাইণ্ডছ টু ইনোভেট'। স্বাধীনতাৰ এই অমৃত, ভাৰতৰ ভৱিষ্যত, আজি আমাৰ যুৱ প্ৰজন্মত, আমাৰ আজিৰ শিক্ষাৰ্থীসকলে সিদ্ধান্ত ল'ব। আজিৰ যুৱ প্ৰজন্মৰ নতুন সপোন, নতুন সংকল্প আছে। তেওঁলোকৰ শক্তি, তেওঁলোকৰ উৎসাহেই হৈছে ভাৰতৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ শক্তি।
বন্ধুসকল,
আমাৰ দেশৰ মহান বিজ্ঞানী আৰু প্ৰাক্তন ৰাষ্ট্ৰপতি ড০ কালামে কৈছিল - কাৰ্যৰ সৈতে জ্ঞানে প্ৰতিকূলতাক সমৃদ্ধিলৈ ৰূপান্তৰ কৰে। আজি, যেতিয়া ভাৰত এখন জ্ঞান সমাজ হিচাপে শক্তিশালী হৈ উঠিছে, ই একে গতিত পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি আছে। ভাৰতৰ যুৱ মনক উদ্ভাৱনৰ দিশত অনুপ্ৰাণিত কৰাৰ বাবে, যোৱা 9 বছৰত দেশত এক শক্তিশালী ভেটি গঢ়ি উঠিছে। কেইবছৰমান আগতে আৰম্ভ হোৱা অটল টিংকাৰিং লেব - এটিএল আজি দেশৰ উদ্ভাৱন নাৰ্চাৰী হৈ পৰিছে। আজি দেশৰ ৩৫ খন ৰাজ্যৰ ৭০০ খন জিলাত ১০,০০০ তকৈও অধিক অটল টিংকাৰিং লেব স্থাপন কৰা হৈছে। আৰু এনে নহয় যে বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি, উদ্ভাৱন আৰু উদ্ভাৱনৰ এই অভিযান কেৱল ডাঙৰ চহৰতে সীমাৱদ্ধ। চৰকাৰী আৰু গ্ৰাম্য বিদ্যালয়সমূহত প্ৰায় ৬০ শতাংশ অটল টিংকাৰিং লেব খোলা হৈছে। আপুনি কল্পনা কৰিব পাৰে যে বৃহৎ সংখ্যক শিশুৰ বাবে শিক্ষাৰ অৰ্থ কেনেদৰে সলনি হৈছে, তেওঁলোকে উদ্ভাৱনৰ প্ৰতি অনুপ্ৰাণিত হৈছে। আপুনি জানি আনন্দিত হ'ব যে আজি অটল টিংকাৰিং লেবৰ ৭৫ লাখতকৈও অধিক শিক্ষাৰ্থীয়ে ১২ লাখতকৈও অধিক উদ্ভাৱন প্ৰকল্পত নিষ্ঠাৰে কাম কৰি আছে। অৰ্থাৎ অনাগত সময়ত লাখ লাখ কনিষ্ঠ বিজ্ঞানী বিদ্যালয়ৰ পৰা ওলাই আহি দেশৰ প্ৰতিটো কোণত উপস্থিত হ'ব। তেওঁলোকক হাতত ধৰি ৰখা, তেওঁলোকক সকলো ধৰণে সহায় কৰা, তেওঁলোকক তেওঁলোকৰ ধাৰণাবোৰ ৰূপায়ণ কৰাত সহায় কৰা, এয়া আমাৰ সকলোৰে বাবে এক ডাঙৰ দায়িত্ব। আজি, শ শ ষ্টাৰ্টআপ আছে যাৰ ইনকিউবেচন অটল উদ্ভাৱন কেন্দ্ৰত সংঘটিত হৈছে। অটল টিংকাৰিং লেবৰ দৰে, অটল উদ্ভাৱন কেন্দ্ৰসমূহো নতুন ভাৰতৰ পৰীক্ষাগাৰ হিচাপে উদীয়মান হৈছে। আপুনি দেখিব, এই টিংকাৰ-প্ৰেনিউৰসকল, ভাৰতৰ উদ্যোগীসকল, আমি এই টিংকাৰ-প্ৰেনিউৰবোৰ দেখিছিলো। কাইলৈ তেওঁলোক আগশাৰীৰ উদ্যোগী হ'বলৈ গৈ আছে।
বন্ধুসকল,
মহৰ্ষি পতঞ্জলিৰ এটা সূত্ৰ আছে - পৰমাণু উত্তম উত্তম অন্তঃ আস্য বশীকাৰঃ। অৰ্থাৎ, যেতিয়া আমি এটা লক্ষ্যৰ প্ৰতি সম্পূৰ্ণৰূপে সমৰ্পিত হওঁ, পৰমাণুৰ পৰা বিশ্বব্ৰহ্মাণ্ডলৈকে সকলোবোৰ নিয়ন্ত্ৰিত হয়। ২০১৪ চনৰ পৰা, ভাৰতে বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা আৰম্ভ কৰিছে, ই গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰিৱৰ্তনৰ সৃষ্টি কৰিছে। আমি আৰম্ভ কৰা ষ্টাৰ্টআপ ইণ্ডিয়া অভিযান, আমি আৰম্ভ কৰা ডিজিটেল ইণ্ডিয়া অভিযান, আমি সৃষ্টি কৰা ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিয়েও প্ৰযুক্তি খণ্ডত ভাৰতৰ সফলতাক এক নতুন উচ্চতা প্ৰদান কৰিছে। আগতে কিতাপত সীমাৱদ্ধ থকা বিজ্ঞানটো এতিয়া পৰীক্ষাৰ বাহিৰত অধিকতৰ পেটেন্টলৈ আগবাঢ়িছে। ১০ বছৰ আগতে ভাৰতত, এবছৰত প্ৰায় ৪,০০০ পেটেন্ট অনুদান আছিল। আজি ইয়াৰ সংখ্যা বাৰ্ষিক ৩০ হাজাৰতকৈও অধিক হৈছে। দহ বছৰ আগতে, ভাৰতত বছৰি ১০,০০০ ডিজাইন পঞ্জীয়ন হৈছিল। আজি, ভাৰতত বছৰি ১৫,০০০ ৰো অধিক ডিজাইন পঞ্জীয়ন কৰা হয়। দহ বছৰ আগতে, ভাৰতত বছৰি ৭০,০০০ তকৈও কম বাণিজ্য নম্বৰ পঞ্জীয়ন কৰা হৈছিল। আজি ভাৰতত বছৰি ২.৫ লাখতকৈও অধিক বাণিজ্য নম্বৰ পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতে এখন প্ৰযুক্তিনেতা দেশৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় প্ৰতিটো দিশত আগবাঢ়িছে। আপোনালোকৰ বহুতে জানে, ২০১৪ চনত, আমাৰ দেশত প্ৰায় ১৫০টা ইনকিউবেচন কেন্দ্ৰ আছিল। আজি, ভাৰতত ইনকিউবেচন কেন্দ্ৰৰ সংখ্যা ৬৫০ অতিক্ৰম কৰিছে। আজি, বিশ্ব উদ্ভাৱন সূচকত ভাৰত ৮১ তম স্থানত আছে, য'ৰ পৰা ই ৪০ তম স্থানলৈ উন্নীত হৈছে। আজি দেশৰ যুৱপ্ৰজন্ম, আমাৰ শিক্ষাৰ্থীসকলে ষ্টাৰ্টআপ আৰম্ভ কৰি তেওঁলোকৰ নিজা ডিজিটেল উদ্যোগ স্থাপন কৰিছে। ২০১৪ চনত, আমাৰ দেশত ষ্টাৰ্ট-আপৰ সংখ্যাও প্ৰায় কেইশমান আছিল। আজি আমাৰ দেশত স্বীকৃত ষ্টাৰ্ট-আপৰ সংখ্যাও প্ৰায় ১ লাখত উপনীত হৈছে। আজি, ভাৰত হৈছে বিশ্বৰ তৃতীয় সৰ্ববৃহৎ ষ্টাৰ্ট-আপ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ। আৰু এই বিকাশ এনে এক সময়ত যেতিয়া পৃথিৱীখন অৰ্থনৈতিক অনিশ্চয়তাৰ সময়ৰ মাজেৰে গৈ আছে। ই ভাৰতৰ শক্তি প্ৰদৰ্শন কৰে, ভাৰতৰ প্ৰতিভা প্ৰদৰ্শন কৰে। আৰু সেয়েহে, মই পুনৰ ক'ম, এইবাৰ নীতি নিৰ্মাতাসকলৰ বাবে, আমাৰ বৈজ্ঞানিক সম্প্ৰদায়ৰ বাবে, সমগ্ৰ দেশত বিয়পি থকা আমাৰ হাজাৰ হাজাৰ গৱেষণা পৰীক্ষাগাৰৰ বাবে, আমাৰ ব্যক্তিগত খণ্ডৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। "আমাৰ শিক্ষাৰ্থীসকলে বিদ্যালয়ৰ পৰা ষ্টাৰ্টআপলৈ অভিগমন কৰিব, কিন্তু আপোনালোকে তেওঁলোকক নিৰন্তৰ নিৰ্দেশনা আৰু উৎসাহিত কৰিব লাগিব। আৰু ইয়াত, আপোনালোক সকলোলৈ মোৰ সম্পূৰ্ণ সমৰ্থন থাকিব।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া আমি প্ৰযুক্তিৰ সামাজিক প্ৰেক্ষাপট বুজি আগবাঢ়ি যাওঁ, তেতিয়া প্ৰযুক্তি সশক্তিকৰণৰ এক মহান মাধ্যম হৈ পৰে। সামাজিক ন্যায় নিশ্চিত কৰা আৰু ভাৰসাম্যহীনতা দূৰ কৰাৰ বাবেও ই এটা মাধ্যম হৈ পৰে। এটা সময় আছিল যেতিয়া প্ৰযুক্তি সাধাৰণ ভাৰতীয়ৰ প্ৰৱেশৰ বাহিৰত আছিল। আপোনালোকৰ হয়তো মনত থাকিব পাৰে, পূৰ্বে পকেটত ক্ৰেডিট বা ডেবিট কাৰ্ড কঢ়িয়াই নিয়াটো এটা ষ্টেটাচ ছিম্বল আছিল। কিন্তু ভাৰতৰ ইউপিআই ইয়াৰ সৰলতাৰ বাবে আজি নতুন স্বাভাৱিক হৈ পৰিছে। আজি, পথৰ বিক্ৰেতাৰ পৰা ৰিক্সাচালকলৈকে, সকলোৱে ডিজিটেল পৰিশোধ ব্যৱহাৰ কৰি আছে। আজি, ভাৰত হৈছে বিশ্বৰ সেই দেশবোৰৰ ভিতৰত য'ত সৰ্বাধিক ইণ্টাৰনেট ডাটা ব্যৱহাৰ কৰা হয়। নগৰ অঞ্চলতকৈ গ্ৰামাঞ্চলত অধিক ইণ্টাৰনেট ব্যৱহাৰকাৰী আছে। ই জনসাধাৰণৰ সন্মুখত তথ্য, সম্পদ আৰু সুযোগৰ এক নতুন পৃথিৱী মুকলি কৰি দিছে। জেএএম ট্ৰিনিটি, জিইএম পৰ্টেল, কোউইন পৰ্টেল হওক বা কৃষকসকলৰ বাবে ডিজিটেল কৃষি বজাৰ হওক - ই-এনএএম, আমাৰ চৰকাৰে প্ৰযুক্তিক অন্তৰ্ভুক্তিৰ এজেণ্ট হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
সঠিক ধৰণৰ প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰে, সঠিক সময়ত, সমাজক নতুন শক্তি প্ৰদান কৰে। আজি ভাৰতত জীৱন চক্ৰৰ প্ৰতিটো পৰ্যায়ৰ বাবে প্ৰযুক্তিগত সমাধান প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। জন্মৰ সময়ত, অনলাইন জন্ম প্ৰমাণপত্ৰৰ সুবিধা আছে। যেতিয়া শিশুটোৱে স্কুল আৰম্ভ কৰে, তেওঁৰ ওচৰত ই-পাঠশালা আৰু দীক্ষাৰ দৰে বিনামূলীয়া ই-লাৰ্ণিং প্লেটফৰ্ম থাকে। আৰু আগবাঢ়ি গৈ, তেওঁ ৰাষ্ট্ৰীয় বৃত্তি পৰ্টেলত বৃত্তিৰ বাবে আবেদন কৰিব পাৰে। যেতিয়া তেওঁ চাকৰি আৰম্ভ কৰে, তেওঁৰ ওচৰত সাৰ্বজনীন প্ৰৱেশাধিকাৰ নম্বৰৰ সুবিধা থাকে, যাতে চাকৰি সলনি কৰাৰ পিছতো তেওঁৰ কোনো সমস্যা নহয়। যিকোনো ৰোগৰ ক্ষেত্ৰত, তেওঁ আজি ই-সঞ্জীৱনীৰ সহায়ত লগে লগে তেওঁৰ চিকিৎসাৰ ব্যৱস্থা কৰিব পাৰে। বায়োমেট্ৰিক-সক্ষম ডিজিটেল সেৱা আছে - বৃদ্ধসকলৰ বাবে জীৱন প্ৰণাম। কল্পনা কৰক, আগতে বৃদ্ধসকলে পেঞ্চনৰ দৰে কামৰ বাবে তেওঁলোকৰ জীয়াই থকাৰ প্ৰমাণ দিব লগা হৈছিল। তেওঁ অসুস্থ হওক বা খোজ কাঢ়িবলৈ কঠিন পাওক, তেওঁ নিজে প্ৰমাণীকৰণৰ বাবে যাব লগা হৈছিল। এতিয়া এই সকলোবোৰ সমস্যা প্ৰযুক্তিৰ সহায়ত শেষ হৈছে। দৈনন্দিন জীৱনত, প্ৰযুক্তি সমাধানে প্ৰতিটো পদক্ষেপত দেশৰ নাগৰিকসকলক সহায় কৰি আহিছে। যদি আপুনি সোনকালে পাছপোৰ্ট লাভ কৰিব বিচাৰে, তেন্তে এমপাছপোৰ্ট সেৱা আছে। যদি বিমানবন্দৰত এক অসুবিধামুক্ত অভিজ্ঞতা নিশ্চিত কৰিব লগা হয়, তেন্তে ডিজিযাত্ৰা এপ আছে। যদি তেওঁ গুৰুত্বপূৰ্ণ নথিপত্ৰবোৰ সুৰক্ষিত ৰাখিব বিচাৰে, তেন্তে ডিজিলকাৰ আছে। এই সকলো বোৰ প্ৰচেষ্টাই সামাজিক ন্যায় নিশ্চিত কৰাত আৰু জীৱনধাৰণৰ সহজতা বৃদ্ধিকৰাত সহায় কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আজি, প্ৰযুক্তিৰ পৃথিৱীখন প্ৰতিদিনে দ্ৰুতগতিত সলনি হৈ আছে। ভাৰতৰ যুৱপ্ৰজন্মই এই গতি অতিক্ৰম কৰি এই গতিৰ সৈতে মিলাবলৈ দেশক নেতৃত্ব দিব। আজি এআই সঁজুলিবোৰ নতুন গেম চেঞ্জাৰ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। আজি আমি স্বাস্থ্য খণ্ডত বহুতো অপৰিসীম সম্ভাৱনা দেখিছো। ড্ৰোন প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰতো প্ৰতিদিনে নতুন উদ্ভাৱন হৈ আছে। একেদৰে, থেৰাপিউটিক্স খণ্ডও দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি হৈ আছে। আমি এনে বৈপ্লৱিক প্ৰযুক্তিত আগভাগ ল'ব লাগিব। আজি ভাৰতে ইয়াৰ প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডক আত্মনিৰ্ভৰশীল কৰি তুলিছে। ই আমাৰ যুৱ ষ্টাৰ্ট-আপবোৰকো যথেষ্ট সুযোগ প্ৰদান কৰিছে। প্ৰতিৰক্ষা ক্ষেত্ৰত উদ্ভাৱনৰ বাবে, আমি প্ৰতিৰক্ষা উৎকৰ্ষতাৰ বাবে উদ্ভাৱন আৰম্ভ কৰিছো ৷ মই সুখী যে প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়ে ৩৫০ কোটি টকাৰ অধিক মূল্যৰ ১৪ টা উদ্ভাৱন আইডিইএক্স ক্ৰয় কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আই-ক্ৰিয়েট হওঁক, বা ডিআৰডিঅ' ইয়ং চাইণ্টিষ্ট লেবৰ দৰে পদক্ষেপে আজি এই প্ৰচেষ্টাবোৰক এক নতুন দিশ প্ৰদান কৰিছে। মহাকাশ খণ্ডতো, নতুন সংস্কাৰৰ জৰিয়তে ভাৰত এক বিশ্বব্যাপী খেল পৰিৱৰ্তনকাৰী হিচাপে উদীয়মান হৈছে। এই মুহূৰ্তত মই এছএছএলভি আৰু পিএছএলভি কক্ষীয় মঞ্চৰ দৰে প্ৰযুক্তিৰ ওপৰত দৃষ্টি ৰাখিছিলো। আমি আমাৰ ষ্টাৰ্টআপ, মহাকাশ খণ্ডৰ যুৱসকলৰ বাবে নতুন সুযোগ প্ৰদান কৰিব লাগিব। আমি প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে আগভাগ ল'ব লাগিব, কোডিঙৰ পৰা গেমিং আৰু প্ৰ'গ্ৰামিংলৈকে। বৰ্তমান, ভাৰতেও অৰ্ধপৰিবাহীৰ দৰে নতুন পথত ইয়াৰ উপস্থিতি বৃদ্ধি কৰি আছে। নীতি পৰ্যায়ত, আমি পিএলআই আঁচনিৰ দৰে পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি আছো। এই ক্ষেত্ৰত প্ৰতিভাশালী যুৱক-যুৱতীসকলক সমৰ্থন কৰাটো উদ্যোগ আৰু প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ দায়িত্ব।
বন্ধুসকল,
আজি, উদ্ভাৱনৰ পৰা নিৰাপত্তালৈকে হেকাথনৰ এক বৃহৎ ভূমিকা আছে। চৰকাৰে তেওঁলোকক নিৰন্তৰে প্ৰচাৰ কৰি আছে। আমি হেকাথন সংস্কৃতিক আগুৱাই নিব লাগিব, নতুন প্ৰত্যাহ্বানৰ বাবে ষ্টাৰ্টআপ প্ৰস্তুত কৰিব লাগিব। আমি এই প্ৰতিভাবোৰ কঢ়িয়াই অনাৰ বাবে এক পৰিকাঠামো সৃষ্টি কৰিব লাগিব, তেওঁলোকে আগবাঢ়িবলৈ সংগ্ৰাম কৰিব নালাগে। বিশেষকৈ, অটল টিংকাৰিং লেবৰ পৰা ওলাই অহা যুৱক-যুৱতীসকলক জড়িত কৰি ৰখাৰ বাবে এক প্ৰতিষ্ঠানগত প্ৰণালী থাকিব লাগে। আমি একেদৰে বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত দেশৰ ১০০টা পৰীক্ষাগাৰ চিনাক্ত কৰিব পাৰোঁ নেকি যি যুৱ চালিত হ’ব পাৰে? পৰিষ্কাৰ শক্তি আৰু প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ দৰে ক্ষেত্ৰত, য'ত দেশৰ বিশেষ গুৰুত্ব আছে, আমি গৱেষণা আৰু প্ৰযুক্তিৰ প্ৰচাৰ কৰিব লাগিব। ইয়াৰ বাবে, যুৱসকলক মিছন মোডত সংযোজিত কৰাটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। মই নিশ্চিত যে ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰযুক্তি সপ্তাহে এই সম্ভাৱনাবোৰ উপলব্ধি কৰাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব। এই প্ৰত্যাশাৰে, আকৌ এবাৰ এই অনুষ্ঠানটোৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে শুভেচ্ছা জনাইছো।
অশেষ ধন্যবাদ ৷