ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଜାତୀୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଦିବସ ପାଳନ ଅବସରରେ ଆୟୋଜିତ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ମୂଳ ପାଠ
11 MAY 2023 3:16PM by PIB Bhubaneswar
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା କ୍ୟାବିନେଟର ମୋର ବରିଷ୍ଠ ସହଯୋଗୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ ଜୀ, ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଜୀ, ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସମସ୍ତ ସମ୍ମାନିତ ସଦସ୍ୟ ଏବଂ ମୋର ଯୁବ ସାଥୀମାନେ!
ଆଜି ୧୧ ମେର ଏହି ଦିନ, ଭାରତ ଇତିହାସର ସବୁଠାରୁ ଗୌରବମୟ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ୟତମ । ଆଜି ଭାରତୀୟ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ପୋଖରାନରେ ସେହି ସଫଳତା ହାସଲ କରିଥିଲେ, ଯାହା ମାତା ଭାରତୀଙ୍କର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସନ୍ତାନଙ୍କର ମଥା ଗର୍ବର ସହିତ ଉପରକୁ ଉଠିଥିଲା । ମୁଁ ସେହି ଦିନକୁ କେବେ ଭୁଲିପାରିବି ନାହିଁ, ଯେତେବେଳେ ଅଟଳ ଜୀ ଭାରତର ସଫଳ ପରମାଣୁ ପରୀକ୍ଷଣର ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ । ପୋଖରାନ ପରମାଣୁ ପରୀକ୍ଷଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତ କେବଳ ଏହାର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କର ଦକ୍ଷତାକୁ ପ୍ରମାଣ କରିନାହିଁ, ବରଂ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଏକ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତା ମଧ୍ୟ ଆଣି ଦେଇଛି । ଅଟଳ ଜୀଙ୍କ ଶବ୍ଦରେ ମୁଁ କହିବି, ତେବେ- ଅପନୀ ଧେୟ-ୟାତ୍ରା ମେଁ, ହମ୍ କଭି ରୁକେ ନେହିଁ ହେ । କିସି ଚୁନୋତି କେ ସମକ୍ଷ, କଭି ଝୁକେ ନେହିଁ ହେ ।ମୁଁ ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଆଜିର ଦିନର, ଜାତୀୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଦିବସ ଅବସରରେ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ଏହି ଅବସରରେ ଅନେକ ଭବିଷ୍ୟତର ପଦକ୍ଷେପକୁ ଲୋକାର୍ପଣ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ ମଧ୍ୟ ହୋଇଛି । ମୁମ୍ବାଇ ଠାରେ ଜାତୀୟ ହାଡ୍ରନ ବିମ୍ ଥେରାପି ସୁବିଧା ଏବଂ ରେଡିଓଲୋଜିକାଲ ରିସର୍ଚ୍ଚ ସେଣ୍ଟର, ବିଶାଖାପଟନମର ବିଏଆରସି କ୍ୟାମ୍ପସରେ ବିରଳ ପୃଥିବୀ ସ୍ଥାୟୀ ଚୁମ୍ବକୀୟ କାରଖାନା, ମୁମ୍ବାଇର ଫିସନ ମଲ୍ଲୀ-୯୯ ଉତ୍ପାଦନ ସୁବିଧା, କିମ୍ବା ବିଭିନ୍ନ ସହରର କ୍ୟାନସର ହସ୍ପିଟାଲ, ଏହି ସମସ୍ତ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ, ଆଣବିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ସହଯୋଗରେ, ମାନବିକତା ଏବଂ ଭାରତର ପ୍ରଗତିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ । ଆଜି ଟାଟା ଇନଷ୍ଟିଚୁଟ ଅଫ ଫଣ୍ଡାମେଣ୍ଟାଲ ରିସର୍ଚ୍ଚ ଏବଂ ଲେଜର ଇଣ୍ଟରଫେରୋମିଟର ଗ୍ରାଭିଟେସନାଲ ୱେବ ଅବଜରଭେଟୋରୀ- ଇଣ୍ଡିଆ (ଲିଗୋ-ଇଣ୍ଡିଆ),ର ଶିଳାନ୍ୟାସ ମଧ୍ୟ ହୋଇଛି । ଲିଗୋଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ସବୁଠାରୁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ । ଦୁନିଆରେ କେବଳ ଅଳ୍ପ କେତେକ ଦେଶରେ ଆଜି ଏପରି ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ ସ୍ଥାନ ଅଛି । ଏହି ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣକାରୀ ଭାରତର ଛାତ୍ର ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆଧୁନିକ ସନ୍ଧାନ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ଆଣିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି । ମୁଁ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଦେଶର ବୈଜ୍ଞାନିକ ସମୁଦାୟଙ୍କୁ, ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ କାଳର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ମାସରେ ଅଛୁ । ୨୦୪୭ ପାଇଁ ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ପଷ୍ଟ ରହିଛି । ଆମକୁ ଦେଶ ବିକଶିତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଦେଶକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଭାରତର ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହେଉ, ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉ, କିମ୍ବା ପୁଣି, ନବସୃଜନ ପାଇଁ ଏକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଇକୋ ସିଷ୍ଟମର ନିର୍ମାଣ କରିବା ହେଉ, ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପାଦକ୍ଷେପରେ ଆମ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ ଅଟେ । ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ଭାରତ, ଏକ ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ, ୩୬୦ ସାମଗ୍ରିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସହିତ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଗକୁ ବଢୁଛି । ଭାରତ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିକୁ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦେବା ପାଇଁ ଏକ ମାଧ୍ୟମ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରୁନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ଦେଶର ପ୍ରଗତିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଉପକରଣ ଭାବରେ ମାନୁଛି । ଏବଂ ମୋତେ ଏହା ଦେଖି ବହୁତ ଖୁସି ଲାଗୁଛି ଯେ, ଚଳିତ ବର୍ଷର ବିଷୟବସ୍ତୁ ସ୍କୁଲ ଟୁ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ସ- ଇଗନିଟିଙ୍ଗ ୟଙ୍ଗ ମାଇଣ୍ଡସ୍ ଟୁ ଇନୋଭେଟଏହା ରଖାଯାଇଛି । ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏହି ଅମୃତ କାଳରେ ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତ, ଆମର ଆଜିର ଯୁବପିଢ଼ି, ଆମର ଆଜିର ଛାତ୍ରମାନେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବେ । ଆଜିର ଯୁବପିଢ଼ି ମାନଙ୍କର ନୂତନ ସ୍ୱପ୍ନ, ନୂତନ ସଂକଳ୍ପ ଅଛି । ସେମାନଙ୍କର ଶକ୍ତି, ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ସାହ, ସେମାନଙ୍କର ଉଦ୍ଦୀପନା, ଏହା ଭାରତର ବହୁତ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ଅଟେ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆମ ଦେଶର ମହାନ ବୈଜ୍ଞାନିକ ତଥା ପୂର୍ବତନ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଡକ୍ଟର କଲାମ କହୁଥିଲେ- ନଲେଜ ୱିଥ୍ ଆକ୍ସନ, କନଭର୍ଟ ଆଡଭର୍ସିଟି ଇନ୍ ଟୁ ପ୍ରସ୍ପରିଟି। ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ଏକ ଜ୍ଞାନ ସମାଜ ଭାବରେ ସଶକ୍ତ ହେଉଛି, ସେତେବେଳେ ଏହା ମଧ୍ୟ ସମାନ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରୁଛି । ଭାରତର ଯୁବ ମନକୁ ନବସୃଜନ ଦିଗରେ ପ୍ରେରଣା ଦେବା ପାଇଁ ଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଦୃଢ଼ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି । କିଛିବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଂ ଲାବସ- ଏଟିଏଲ୍, ଆଜି ଦେଶର ଅଭିନବ ନର୍ସରୀ ପାଲଟିଛି । ଆଜି ଦେଶର ୩୫ଟି ରାଜ୍ୟରେ, ୭୦୦ ଜିଲ୍ଲାରେ ୧୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଂ ଲାବସ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି । ଏବଂ ଏହା ନୁହେଁ ଯେ ବିଜ୍ଞାନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ନବସୃଜନ ଏବଂ ଇନକୁ୍ୟବେସନର ଏହି ମିଶନ କେବଳ ବଡ଼ ସହର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ରହିଛି । ପ୍ରାୟ ୬୦ ପ୍ରତିଶତ ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଂ ଲାବସ ସରକାରୀ ଏବଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ବିଦ୍ୟାଳୟ ମାନଙ୍କରେ ଖୋଲାଯାଇଛି । ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରୁଥିବେ, କେତେ ବଡ଼ ସଂଖ୍ୟାରେ ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଠ ପଢ଼ିବା ପାଇଁ ଶିକ୍ଷାର ଅର୍ଥ ବଦଳୁଛି । ସେମାନେ ନୂତନତ୍ୱ ଆଡ଼କୁ ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହେଉଛନ୍ତି । ଆପଣ ଏହା ମଧ୍ୟ ଜାଣି ଖୁସି ହେବେ ଯେ ଆଜି ୭୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଛାତ୍ର ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଂ ଲାବସରେ ୧୨ ଲକ୍ଷରୁ ଉଦ୍ଭାବନ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ନିଜକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମାତ୍ରାରେ ଯୋଡ଼ି ପାରିଛନ୍ତି, କାମ କରୁଛନ୍ତି । ଅର୍ଥାତ ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କନିଷ୍ଠି ବୈଜ୍ଞାନିକ, ବିଦ୍ୟାଳୟରୁ ବାହାରିବା ପରେ ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ପହଂଚିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କର ହାତ ଧରିବା, ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା, ସେମାନଙ୍କର ଧାରଣାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା, ଏହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ଏକ ବଡ଼ ଦାୟିତ୍ୱ । ଆଜି ସେଠାରେ ଶହ ଶହ ସଂଖ୍ୟାରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ଅଛି, ଯାହା ଅଟଳ ଇନୋଭେସନ ସେଣ୍ଟରରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହୋଇଛି । ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଂ ଲାବସ ପରି ଅଟଳ ଇନୋଭେସନ ସେଣ୍ଟର- ଏଆଇସି ମଧ୍ୟ ନୂତନ ଭାରତର ଲାବ୍ରୋଟୋରୀ ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛି । ଆପଣ ଦେଖିବେ, ଭାରତର ଏହି ଟିଙ୍କର-ପ୍ରିନର୍ସ, ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ ଆମେ ଦେଖୁଛୁ ଯେ, ସେମାନେ ଟିଙ୍କର-ପ୍ରିନର୍ସ ଅଟନ୍ତି । ଆଗାମୀ ଦିନରେ ସେମାନେ ଅଗ୍ରଣୀ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ହେବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ,
ମହର୍ଷି ପତଞ୍ଜଳିଙ୍କର ଏକ ସୂତ୍ର ଅଛି- ପରମାଣୁ ପରମ ମହତ୍ୱ ଅନ୍ତ: ଅଶ୍ୟ ବଶୀକାର: । । ଅର୍ଥାତ ଯେତେବେଳେ ଆମେ କୌଣସି ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ସମର୍ପିତ ହୋଇ ଯାଇଥାଉ, ସେତେବେଳେ ପରମାଣୁ ଠାରୁ ନେଇ ବ୍ରହ୍ମାଣ୍ଡ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁ କିଛି ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ମଧ୍ୟକୁ ଆସି ଯାଇଥାଏ । ୨୦୧୪ ପରଠାରୁ ଭାରତ ଯେଉଁଭଳି ଭାବରେ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି, ଏହା ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେବାର କାରଣ ପାଲଟିଛି । ଆମେ ଯେଉଁ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ, ଯେଉଁ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ, ଯେଉଁ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷାନୀତି କରିଥିଲୁ, ତାହା ମଧ୍ୟ ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ସଫଳତାକୁ ନୂତନ ଶିଖରକୁ ନେଇପାରିଛି। ପୂର୍ବରୁ ଯେଉଁ ବିଜ୍ଞାନ କେବଳ ବହିରେ ସୀମିତ ଥିଲା, ତାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ପରୀକ୍ଷଣ ଠାରୁ ଅଧିକ ଭାବରେ ଗତି କରୁଛି ଏବଂ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ପେଟେଣ୍ଟରେ ପରିଣତ ହେଉଛି । ଭାରତରେ ୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ଗୋଟିଏ ବର୍ଷରେ ପ୍ରାୟ ୪ ହଜାର ପେଟେଣ୍ଟ ମଞ୍ଜୁର ହେଉଥିଲା । ଆଜି ଏହାର ସଂଖ୍ୟା ବାର୍ଷିକ ୩୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି । ୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଭାରତରେ ବାର୍ଷିକ ୧୦ ହଜାର ଡିଜାଇନ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଥିଲା, ଆଜି ଭାରତରେ ବାର୍ଷିକ ୧୫ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଡିଜାଇନ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହେଉଛି । ଭାରତରେ ୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ, ବାର୍ଷିକ ୭୦ ହଜାରରୁ ମଧ୍ୟ କମ ଟ୍ରେଡମାର୍କ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହେଉଥିଲା । ଆଜି ଭାରତରେ ବାର୍ଷିକ ୨.୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଟ୍ରେଡମାର୍କ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହେଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ଭାରତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢୁଛି, ଯାହା ଏକ ବୈଷୟିକ ନେତା ଦେଶ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଅଟେ । ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ଜାଣନ୍ତି ଯେ, ୨୦୧୪ରେ ଆମ ଦେଶରେ ପାଖାପାଖି କେବଳ ୧୫୦ଟି ଇନକୁ୍ୟବେସନ ସେଣ୍ଟର ଥିଲା । ଆଜି ଭାରତରେ ଇନକୁ୍ୟବେସନ କେନ୍ଦ୍ରର ସଂଖ୍ୟା ୬୫୦ ମଧ୍ୟ ଅତିକ୍ରମ କରିସାରିଛି। ଆଜି ଭାରତ ଗ୍ଲୋବାଲ ଇନୋଭେସନ ଇଡେକ୍ସରେ ୮୧ତମ ସ୍ଥାନରେ ଥିଲା । ସେଠାରୁ ଉଠି ୪୦ତମ ସ୍ଥାନରେ ପହଂଚିଛି । ଆଜି ଦେଶର ଯୁବକମାନେ, ଆମର ଛାତ୍ରମାନେ ନିଜର ଡିଜିଟାଲ ବେଞ୍ଚର୍ସ ସ୍ଥାପନ କରିପାରିଛନ୍ତି, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ଆରମ୍ଭ କରୁଛନ୍ତି । ୨୦୧୪ରେ ଆମର ଏଠାରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ସର ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ କିଛି ୧୦୦ ପାଖାପାଖି ଥିଲା । ଆଜି ଆମ ଦେଶରେ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ପ୍ରାୟ ୧ ଲକ୍ଷରେ ପହଂଚିଛି । ଆଜି ଭାରତ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତମ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ଇକୋସିଷ୍ଟମ । ଏବଂ ଏହି ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏକ ସମୟରେ ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅନିଶ୍ଚିତତା ମଧ୍ୟରେ ଗତି କରୁଛି, ଏହା ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଦର୍ଶାଏ, ଭାରତର ପ୍ରତିଭାକୁ ଦର୍ଶାଏ । ଏବଂ ତେଣୁ ମୁଁ ପୁନର୍ବାର କହିବି, ନୀତି ନିର୍ମାତାମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ଆମର ବୈଜ୍ଞାନିକ ସମ୍ପ୍ରଦାୟଙ୍କ ପାଇଁ, ଦେଶରେ ବ୍ୟାପିଥିବା ହଜାର ହଜାର ଅନୁସନ୍ଧାନ ଲ୍ୟାବ ପାଇଁ, ଆମର ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ, ଏହି ସମୟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ସ୍କୁଲ୍ ଟୁ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ସର ଯାତ୍ରା ଆମର ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରାଯିବ, କିନ୍ତୁ ଆପଣଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କୁ ନିରନ୍ତର ଭାବେ ଗାଇଡ୍ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଏବଂ ଏଥିରେ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କର ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ଥନ ପାଇବି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀର ସାମାଜିକ ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ବୁଝିବା ପାଇଁ ଆଗକୁ ବଢୁ, ସେତେବେଳେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀ ସଶକ୍ତୀକରଣର ଏକ ଉତ୍ତମ ମାଧ୍ୟମ ହୋଇ ଯାଇଥାଏ । ଏହା ମଧ୍ୟ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ, ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ଅସନ୍ତୁଳନ ଦୂର କରିବାର ଏକ ମାଧ୍ୟମ ହୋଇଯାଏ । ଏକ ସମୟ ଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀ ସାଧାରଣ ଭାରତୀୟମାନଙ୍କ ପାଖରେ ନ ଥିଲା । ଆପଣଙ୍କର ମଧ୍ୟ ମନେ ଥିବ ଯେ, ଥରେ ପକେଟରେ ଏକ କ୍ରେଡିଟ୍ କିମ୍ବା ଡେବିଟ୍ କାର୍ଡ ନେଇ ଏକ ଷ୍ଟାଟସ୍ ସଂକେତ ହେଉଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଏହାର ସରଳତା ହେତୁ ଭାରତର ୟୁପିଆଇ ଆଜି ନୂଆ ସ୍ୱାଭାବିକ ହୋଇପାରିଛି । ଆଜି ଷ୍ଟ୍ରିଟ୍ ବିକ୍ରେତାମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ରିକ୍ସା ଟାଣିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମସ୍ତେ ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟ ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି । ଆଜି ଭାରତ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ସେହି ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଯେଉଁଠାରେ ଇଣ୍ଟରନେଟ ତଥ୍ୟ ସର୍ବାଧିକ ବ୍ୟବହୃତ ହୋଇଥାଏ । ସହରାଞ୍ଚଳ ଅପେକ୍ଷା ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଇଣ୍ଟରନେଟ ବ୍ୟବହାରକାରୀ ମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଅଧିକ । ଏହା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସୂଚନା, ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ସୁଯୋଗର ଏକ ନୂତନ ଜଗତ ଖୋଲୁଛି । ଜେଏଏମ ଟ୍ରିନିଟି ହେଉ, ଜିଇଏମ ପୋର୍ଟାଲ ହେଉ, କୋୱିନ ପୋର୍ଟାଲ ହେଉ କିମ୍ବା କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ କୃଷି ବଜାର- ଇ-ନାମ, ଆମ ସରକାର ଟେକ୍ନୋଲୋଜିକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀର ଏଜେଣ୍ଟ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରିଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ,
ସଠିକ ସମୟରେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀ ବ୍ୟବହାର କରିବା, ସମାଜକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ । ଆଜି ଭାରତର ଜୀବନଚକ୍ରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପାଇଁ କୌଣସି ନା କୌଣସି ବୈଷୟିକ ସମାଧାନ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛି । ଜନ୍ମ ସମୟରେ, ଅନଲାଇନରେ ଜନ୍ମ ପ୍ରମାଣପତ୍ରର ସୁବିଧା ଅଛି । ଯେତେବେଳେ ପିଲା ବିଦ୍ୟାଳୟ ଯିବା ଆରମ୍ଭ କରେ, ସେତେବେଳେ ତାଙ୍କର ଇ-ପାଠଶାଳା ଏବଂ ଦୀକ୍ଷା ଭଳି ମାଗଣା ଲର୍ଣ୍ଣିଂ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଥାଏ । ଏବଂ ଆଗକୁ ବଢ଼ି ସେ ଜାତୀୟ ବୃତ୍ତି ପୋର୍ଟାଲରେ ଛାତ୍ରବୃତ୍ତି ପାଇଁ ଆବେଦନ କରିପାରିବେ । ଯେତେବେଳେ ସେ ଚାକିରି ଆରମ୍ଭ କରନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ତାଙ୍କର ସର୍ବଭାରତୀୟ ପ୍ରବେଶ ନମ୍ବରର ସୁବିଧା ଅଛି, ଯାହା ଫଳରେ ଚାକିରି ବଦଳାଇବା ପରେ ମଧ୍ୟ ସେ କୌଣସି ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବେ ନାହିଁ । କୌଣସି ଅସୁସ୍ଥତା ହେଲେ ସେ ତୁରନ୍ତ ଇ-ସଞ୍ଜିବନୀଙ୍କ ସାହାଯ୍ୟରେ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିପାରିବେ । ବୟୋଜ୍ୟେଷ୍ଠମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବାୟୋମେଟ୍ରିକ- ସକ୍ଷମ ଡିଜିଟାଲ ସେବା ଜୀବନ ପ୍ରମାଣର ସୁବିଧା ଅଛି । ଆପଣ ଭାବନ୍ତୁ, ପୂର୍ବରୁ ବୃଦ୍ଧମାନଙ୍କୁ ପେନସନ ଭଳି କାମ ପାଇଁ ଜୀବିତ ଥିବା ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଦେବାକୁ ପଡୁଥିଲା । ସେ ଅସୁସ୍ଥତା ଥାଆନ୍ତୁ କିମ୍ବା ଚାଲିବାରେ ସମସ୍ୟା ଥାଉ, ସେମାନଙ୍କୁ ଯାଞ୍ଚ କରିବା କିମ୍ବା ଚାଲିବାରେ ସମସ୍ୟା ଥାଉ, ସେମାନଙ୍କୁ ଯାଞ୍ଚ କରିବା ପାଇଁ ନିଜକୁ ଯିବାକୁ ପଡୁଥିଲା । ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ସବୁ ସମସ୍ୟା ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀ ସାହାଯ୍ୟରେ ଶେଷ ହେଉଛି । ଦିନକୁ ଦିନ ଜୀବନରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦକ୍ଷେପରେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀ ସମାଧାନ ଦେଶର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି । ଯଦି ସେ ଶୀଘ୍ର ଏକ ପାସପୋର୍ଟ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ତେବେ ସେଠାରେ ଏମ-ପାସପୋର୍ଟ ସେବା ଅଛି । ଯଦି ବିମାନବନ୍ଦରରେ ହାସଲେ-ଫ୍ରି-ଅଭିଜ୍ଞତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଚାହାନ୍ତି, ତେବେ ଡିଜି ଯାତ୍ରା ଆପ୍ ରହିଛି । ଯଦି ତାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ତଥ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଡିଜି ଲକର ଅଛି । ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ଏବଂ ଜୀବନର ସହଜତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ ମିଳିଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିନ ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀ ଜଗତରେ ଦ୍ରୁତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଘଟୁଛି । ଭାରତର ଯୁବକମାନେ ଏହି ବେଗକୁ ମେଳ କରାଇବାରେ, ଏହି ଗତିକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିବାରେ ଦେଶକୁ ଆଗେଇ ନେବେ । ଆଜି ଏଆଇ ଉପକରଣଗୁଡ଼ିକ ନୂତନ ଖେଳ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି । ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଜି ଅସୀମ ସମ୍ଭାବନା ଦେଖୁଛୁ । ଡ୍ରୋନ ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀରେ ପ୍ରତିଦିନ ନୂତନ ଉଦ୍ଭାବନ ଘଟୁଛି । ସେହିଭଳି, ଚିକିତ୍ସା କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛି । ଏହିପରି ବୈପ୍ଳବିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ଆମକୁ ଆଗେଇ ନେବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଆଜି ଭାରତ ଏହାର ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରୁଛି । ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଆମର ଯୁବ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଗୁଡ଼ିକ ଅନେକ ସୁଯୋଗ ପାଇଛନ୍ତି । ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ନବସୃଜନ ପାଇଁ, ଆମେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉକ୍ରର୍ଷତା ପାଇଁ ଇନୋଭେସନ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ ଯଥା- ଆଇଡିଇଏକ୍ସ । ମୋତେ ଖୁସି ଲାଗୁଛି ଯେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତଣାଳୟ ଆଇଡିଇଏକ୍ସରୁ ୩୫୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ୧୪ଟି ଅଭିନବ ଉପାର୍ଜନ କରିଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଇ-କ୍ରିଏଟ୍ ହେଉ କିମ୍ବା ପୁଣି ଡିଆରଡିଓ ଯୁବ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଲ୍ୟାବ ପରି ପଦକ୍ଷେପ, ଆଜି ଏହି ପ୍ରୟାସକୁ ଏକ ନୂତନ ଦିଗ ଦେଉଛି । ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ସଂସ୍କାର ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତ ଏକ ବିଶ୍ୱ ଖେଳ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ମୁଁ ଏସଏସଏଲଭି ଏବଂ ପିଏସଏଲଭି କକ୍ଷପଥ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପରି ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀ ଦେଖୁଥିଲି । ଆମ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ସ୍ପେସ୍ ସେକ୍ଟରରେ ଆମର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ପାଇଁ ଆମକୁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଆମେ କୋଭିଡ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଖେଳ ଏବଂ ପ୍ରୋଗ୍ରାମିଂ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଗ୍ରଣୀ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଏହି ସମୟରେ ଭାରତ ମଧ୍ୟ ସେମି କଣ୍ଡକ୍ଟର ପରି ନୂତନ ରାସ୍ତାରେ ନିଜର ଉପସ୍ଥିତି ବଢ଼ାଉଛି । ନୀତି ସ୍ତରରେ ଆମେ ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନା ପରି ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛୁ । ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦକ୍ଷ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ଏବଂ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ଦାୟିତ୍ୱ ଅଟେ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ଅଭିନବତା ଠାରୁ ନେଇ ସୁରକ୍ଷା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହାକଥନ୍ସର ଏଖ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି । ସରକାର ସେମାନଙ୍କୁ ନିରନ୍ତର ଭାବେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି । ଆମକୁ ହାକଥନ ସଂସ୍କୃତିକୁ ଆଗକୁ ନେବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ମାନଙ୍କୁ ନୂତନ ଚାଲେଞ୍ଜ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଏହି ପ୍ରତିଭାମାନଙ୍କର ହାତ ଧରିବା ଉଚିତ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କୁ ଆଗକୁ ସଂଘର୍ଷ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ; ଏଥିପାଇଁ ଆମକୁ ଏକ ଢାଞ୍ଚା ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ବିଶେଷ କରି, ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଂ ଲାବ୍ସରୁ ବାହାରକୁ ଆଣିବା ପାଇଁ ଏକ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିବା ଉଚିତ । ଆମେ ସମାନ ଭାବରେ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୧୦୦ଟି ଲାବ ଚିହ୍ନଟ କରିପାରିବା, ଯାହା ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରାଯିବା ଉଚିତ? ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ପରି କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଯେଉଁଠାରେ ଦେଶର ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ରହିଛି, ଆମକୁ ଗବେଷଣା ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଏଥିପାଇଁ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ମିଶନ ମୋଡରେ ଜଡ଼ିତ କରିବା ମଧ୍ୟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ, ଏହି ସମ୍ଭଽନାକୁ ହୃଦୟଙ୍ଗମ କରିବାରେ ଜାତୀୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସପ୍ତାହ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ । ଏହି ଆଶା ସହିତ, ଏହି ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପୁଣିଥରେ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ।
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during an event on National Technology Day in New Delhi
11 MAY 2023 3:16PM by PIB Delhi
Present in the program are my senior colleagues in the cabinet Shri Rajnath Singh ji and Dr. Jitendra Singh ji, all respected members of the science and technology community and my young colleagues! Today is one of the proudest days in the history of India. It was on this day that the scientists of India had made such an achievement in Pokhran, which made every child of Mother India proud. I can never forget the day when Atal ji announced India's successful nuclear test. India not only proved its scientific prowess, but also gave a new height to India's global stature through the Pokhran nuclear test. I quote Atal ji's words, “We have never stopped in our mission, never bowed down before any challenge”. I wish all the countrymen a very happy National Technology Day.
Friends,
On this occasion, many futuristic initiatives have been inaugurated and the foundation stone has also been laid. All these institutions, be it the National Hadron Beam Therapy Facility and Radiological Research Centre in Mumbai, the Rare Earth Permanent Magnet Plant at the BARC campus in Visakhapatnam, the Fission Moly-99 production facility in Mumbai, or the cancer hospitals in various cities, will accelerate the progress of humanity and India with the help of nuclear technology. Today, the foundation stone of Tata Institute of Fundamental Research and Laser Interferometer Gravitational- Wave Observatory- India (LIGO-India) has also been laid. LIGO is one of the best science and technology initiatives of the 21st century. Only a few countries in the world have such observatories today. This observatory will create new opportunities for modern research for the students and scientists of India. I also congratulate the scientific community and all the countrymen for these projects.
Friends,
At present, we are in the initial months of the ‘Amrit Kaal’ of independence. We have clear goals for 2047. We have to make the country developed and self-reliant. Be it India's economic growth, sustainable development goals, or creating an inclusive ecosystem for innovation, technology is essential for us at every step. And therefore, India is moving forward in this direction with a new thinking, with a 360° holistic approach. India does not consider technology as a medium to dominate, but a tool to speed up the country's progress. And I am very happy to see that this year's theme is 'School to Start-ups -- Igniting Young Minds to Innovate'. Our today's young generation and students will determine the future of India in this ‘Amrit Kaal’ of independence. Today's young generation has new dreams and new resolutions. Their energy, passion and enthusiasm is a great strength of India.
Friends,
The great scientist and former President of our country Dr. Kalam used to say: Knowledge with action converts adversity into prosperity. Today, when India is getting empowered as a knowledge society, it is taking action equally fast. A strong foundation has been laid in the country in the last nine years to inspire the young minds of India towards innovation. Atal Tinkering Lab i.e., ATL, which was started a few years back, is today becoming the innovation nursery of the country. Today, more than 10,000 Atal Tinkering Labs have been set up in 700 districts of 35 states in the country. And it is not that this mission of science, technology, innovation and incubation is limited only to big cities. About 60 percent of Atal Tinkering Labs have been set up in government and rural schools. You can imagine the means of education which are changing for a large number of children and they are getting inspired towards innovation. You will be happy to know that today more than 75 lakh students are working wholeheartedly on about 12 lakh innovation projects in Atal Tinkering Labs. In other words, lakhs of junior scientists are going to reach every corner of the country in the near future. It is our responsibility to hand-hold them and help them in every way to implement their ideas. Today there are hundreds of start-ups which have been incubated in Atal Innovation Centres. Like Atal Tinkering Labs, Atal Innovation Centres (AICs) are also emerging as laboratories of New India. Earlier, we saw entrepreneurs, but now they are Tinker-preneurs. You will see that these Tinker-preneurs are going to become leading entrepreneurs in future.
Friends,
There is a sutra of Maharishi Patanjali -- परमाणु परम महत्त्व अन्त: अस्य वशीकारः That is, when we are completely devoted to a goal, then everything from the atom to the universe comes under our control. The way India has started laying emphasis on science and technology since 2014; it has led to major changes. The Start-up India campaign, the Digital India campaign or the National Education Policy have also given a new height to India's success in the technology sector. Science, which was limited only to books earlier, is now moving beyond experiments and turning into more and more patents. Around 4,000 patents were granted in a year about 10 years ago in India. Today its number has increased to more than 30,000 annually. Ten years ago, about 10,000 designs were registered annually in India. Today, more than 15,000 designs are being registered annually in India. Less than 70,000 trademarks were registered annually in India 10 years ago. Today, more than 2.5 lakh trademarks are being registered annually in India.
Friends,
Today India is moving forward in every direction which is necessary for a tech leader country. Many of you friends know that there were only around 150 incubation centres in our country in 2014. Today the number of incubation centres in India has crossed 650. India, which was at number 81 in the Global Innovation Index, has jumped to 40th place today. Today the youth of the country and our students are setting up their digital ventures and launching start-ups. The number of start-ups in our country was only around a few hundreds in 2014. Today, the number of recognized start-ups in our country has also reached almost one lakh. Today India is the third largest start-up ecosystem in the world. And this growth has come about at a time when the world is going through a period of economic uncertainty. This shows India's potential and talent. Therefore, I reiterate this to the policy makers, our scientific community, our thousands of research labs spread across the country and to our private sector that this period is very important. The journey of 'School to Start-ups' will be undertaken by our students, but you will have to continuously guide and encourage them. And you will have my full support in this regard.
Friends,
When we move forward understanding the social context of technology, then technology becomes a great medium of empowerment. It also becomes a means of ensuring social justice and eradicating the imbalance. There was a time when technology was beyond the reach of the common Indian. You will also recall that carrying a credit or debit card in pocket used to be a status symbol once upon a time. But India's UPI has become the new normal today because of its simplicity. Today, everyone from street vendors to rickshaw pullers is using digital payments. Today India is one of those countries in the world where internet data is used the most. Internet users are more in rural areas than in urban areas. This is opening up a new world of information, resources and opportunities to people. Be it JAM Trinity, GeM portal, CoWIN portal or digital agriculture market for farmers – eNAM, our government has used technology as an agent of inclusion.
Friends,
Using technology in the right way and at the right time gives new power to society. Today, one or the other technological solutions are being prepared for every stage of the life cycle in India. There is an online birth certificate facility at the time of birth. The school going child has free e-learning platforms like ePathshala and DIKSHA. And he can also apply for a scholarship on the national scholarship portal later. When he starts his job, he has the facility of universal access number, so that he does not face any problem even after changing jobs. He can immediately arrange for his treatment with the help of eSanjeevani today in the event of any illness. There is a facility of biometric-enabled digital service - Jeevan Pramaan -- for the elderly. You think over it. Earlier, the elderly had to give proof of their being alive for issues like pension. Whether they were ill or had problems walking, they had to go for the verification themselves. Now all these problems are being taken care of with the help of technology. Technology solutions are helping the citizens of the country in their day-to-day life. If somebody wants a quick passport, then there is mPassport Seva for him. If he wants to ensure a hassle-free experience at the airport, DigiYatra app is there. There is DigiLocker if he has to keep important documents safe. All these efforts have helped in ensuring social justice and increasing the ease of living.
Friends,
Rapid changes are taking place in the world of technology every day. Only the youth of India will lead the country in matching and crossing this speed. Today AI tools have emerged as the new game changers. Today we can see infinite possibilities in the health sector. Everyday new innovations are taking place in drone technology. Similarly, the therapeutics sector is also progressing rapidly. We have to take the lead in such revolutionary technology. Today India is making its defence sector self-reliant. It is also creating many opportunities for our young start-ups. We have also started Innovation for Defence Excellence i.e. iDEX for innovation in defence. I am happy that the Ministry of Defence has procured 14 innovations from iDEX worth more than Rs.350 crore.
Friends,
Be it iCreate, or initiatives like DRDO young scientists labs, today these efforts are being given a new direction. India is emerging as a global game changer in the space sector too through new reforms. Just now, I was looking at technologies like SSLV and PSLV orbital platform. We have to provide new opportunities to our youths and start-ups in the space sector. We need to take the lead in every field, from coding to gaming and programming. India is also increasing its presence in new avenues like semiconductors. We are taking initiatives like the PLI scheme at the policy level. It is the responsibility of the industry and institutions to support talented youths in this field.
Friends,
Today hackathons have an important role to play from innovation to security. The government is continuously promoting them. We have to take forward the hackathon culture and prepare the Start-ups for new challenges. We have to create a framework so that there should be hand-holding of these talents and they do not have to struggle to move forward. There should be an institutionalized system to involve the youth who are graduating from the Atal Tinkering Labs. Can we identify 100 labs in the country in different areas which should be youth driven? We have to promote research and technology in areas like clean energy and natural farming, where the country is laying a special focus. It is very important to involve the youth in mission mode in this regard. I am sure the National Technology Week will play an important role in realizing these possibilities. With this expectation, many best wishes to all of you for this event.
Thanks a lot.