প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
নই দিল্লীদা নেস্নেল তেক্নোলোজী দেগী থৌরমদা পি.এম.না থমখিবা ৱারোল
11 MAY 2023 3:16PM by PIB Imphal
থৌরম অসিদা শরুক য়ারিবা কেবিনেত্তা ঐগা লোইননা থৌ পুমিন্নরিবা, শ্রীমান রাজনাথ সিং জী, দা. জিতেন্দ্র সিং জী, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী কম্যুনিতীগী ইকাইখুম্নরবা মীওইশিং, অমসুং ঐগী নহা ওইরিবা মরুপশিং!
ঙসি মে ১১গী নুমিৎ অসি ভারতকী পুৱারিগী খ্বাইদগী চাউথোকচনিংঙাই ওইবা নুমিৎশিংগী মনুংদা অমনি। ঙসি ভারতকী সাইন্তিস্তশিংনা পোখ্রানদা মাইপাকখিবা অদুনা ভারত ইমাগী মচা পুম্বা চাউথোকহল্লে। ঐহাক্না নুমিৎ অদু কৈদৌনুংদা কাওবা ঙম্লরোই, মতম অদুদা অতল জীনা ভারতপু মাইপাক্না ন্যুক্লিয়র তেস্ত তৌবগী মতাংদা লাউথোকখি। পোখ্রানগী ন্যুক্লিয়র তেস্তকী খুত্থাংদা ভারতনা সাইন্সকী লমদা খুমাং চাউশিনবা অদুবু মশক তাকপদা নত্তনা ভারতপু মালেমগী থাক্তা অনৌবা থাক অমদা পুখৎখি। অতল জীগী ৱাঙাংদা থম্লগদি – “ঐখোয়গী মিসনদা ঐখোয়না কৈদৌনুংদা লেপ্পা লৈখিদে। শিংনবা খুদিংদা কেদৌনুংদা কোক নোল্লক্তে”। ঐহাক্না লৈবাক অসিগী মীপুম খুদিংমকপু ঙসিগী নুমিৎ অসিগী, নেস্নেল তেক্নোলোজী দে অসিগী হন্না-হন্না নুংঙাইবা ফোংদোক্লি
মরুপশিং,
ঙসিগী তাঞ্জা অসিদা ফ্যুচরিস্তিক ইনিসিয়েতিব কয়া অমা হৌদোকখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুংসু তমখ্রে। মুম্বাইদা নেস্নেল হেদ্রোন বীম থেরাপী ফেসিলিতী অমসুং রেদিয়োলোজিকেল রিসর্চ সেন্তর, ৱিশাখাপত্নমগী বি.এ.আর.সি. কেমপসতা রেয়র অর্থ পার্মনেন্ত মেগ্নেত প্লান্ত, মুম্বাইগী ফিজন মোলী-৯৯ প্রোদক্সন ফেসিলিতী, অদুগা সহর কয়া অমদা কেন্সর হোসপিতালশিং, হায়রিবা ইনস্তিত্যুশনশিং অসি ন্যুক্লিয়র তেক্নোলোজীগী মতেংনা মীওইবা জাতিগী অমসুং ভারতকী চাউখৎ-খোংথাংদা খোংজেল য়াংখৎহল্লগনি। ঙসি তাতা ইনস্তিত্যুত ওফ ফন্দামেন্তেল রিসর্চ অমসুং ‘লেজর ইন্তরফেরোমিতর গ্রেভিতেস্নেল- ৱেব ওবজার্ভেতরী- ইন্দিয়া (এল.আই. জি.ও.- ইন্দিয়া)’গী উরেপ-উয়ুংসু তমখ্রে। (এল.আই. জি.ও.) ২১শুবা চহি চাগী খ্বাইদগী ফবা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী ইনিসিয়েতিশিংগী মনুংদা অমনি। মালেম অসিদা অখন্নবা লৈবাক খরা খক্তমক অসিগুম্বা ওবজার্ভেতরী অসি লৈ। ভারতকী মহৈরোইশিং অমসুং সাইন্তিস্তশিংগীদমক্তা মসিগী ওবজার্ভেতরী অসিনা মতম অসিগী ওইবা অনৌবা মখলগী রিসর্চকীদমক্তা খুদোংচাবা অমা পুরক্লগনি। ঐহাক্না মসিগী প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক্তশু লৈবাক অসিগী সাইন্তিফিক কম্যুনিতীবু, লৈবাক অসিগী মীপুম খুদিংমকপু নুংঙাইবা ফোংদোক্লি।
মরুপশিং,
হৌজিক ঐখোয় আজাদি কা অমৃতকালগী অহৌবা থাশিংগী মনুংদা লৈরি। ঐখোয়গী ইমাংদা ২০৪৭গী ময়েক শেংলবা পান্দম অমা লৈরি। ঐখোয়না লৈবাক অসিবু চাউখৎহনগদবনি, ঐখোয়না লৈবাক অসিবু মীপাল তাংদনা মরোমদোম লেপচবা ঙমহনগদবনি। ভারতকী ইকোনোমিক গ্রোথ, সস্তেনেবল দেবেলপমেন্তকী পান্দমশিংবু ওইরো নত্রগা ইন্নোভেশনগীদমক্তা ইনক্লুসিব ওইবা সীস্তেম অমা হৌদোকপবু ওইরো, খোংথাং খুদিংদা তেক্নোলোজী অসি ঐখোয়গীদমক্তা য়াম্না মরু ওই। মরম অদুনা ঙসি ভারতনা অনৌবা ৱাখল্লোন অমগা লোইননা ৩৬০° হোলিস্তিক এপ্রোচকা লোইননা মসিগী লমসিদা ঐখোয়না মাংলোমদা খোং থাংজিল্লি। ভারতনা তেক্নোলোজীবু নমথনবগী পাম্বৈ অমা ওইনা লৌদে, মসিগী মতেংনা লৈবাক অসিগী চাউখৎ-থৌরাংদা খোজেল য়াংখৎহন্নবগী তুল অমা ওইনা লৌই। অমসুং ঐহাক্না হন্দক্কী চহি অসি ‘স্কুল তু স্তার্তঅপস- ইগ্নাইতিং য়ং মাইন্দস তু ইন্নোভেত’ হায়বা থীম অসি থম্বা অসিদা য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই। নিংখা তম্বগী অমৃতকাল অসিদা ভারতকী তুংগী লম্বি অসি মতম অসিগী ঐখোয়গী নহারোলশিং, মতম অসিগী ঐখোয়গী মহৈরোইশিং অসিনা লেপকদৌরিবনি। মতম অসিগী নহারোলশিংদা অনৌবা মঙলান অমসুং অনৌবা ফিরেপ কয়া অমা লৈ। মখোয়গী শক্তি, মখোয়গী ইথিল, মখোয়গী থৱায় য়াওবা অদুনা ভারতকী খ্বাইদগী চাউবা পাঙ্গলনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী মমিং লৈরবা সাইন্তিস্ত অমসুং হান্নগী রাস্ত্রপতি দোক্তর কলামনা তোইনা হায়রম্মি- নোলেজ ৱিত এক্সন, কনভর্তস এদভর্সিতী ইনতু প্রোসপরিতী. ঙসি ভারতনা নোলেজ সোসাইতী অমা ওইনা চাউখৎলকপগী মতুং ইন্না অদুগা চপ মান্ননা থবক-থৌরমসু পাইখৎলি। ভারতকী য়ং মাইন্দশিংবু ইন্নোভেশনগী মাইকৈদা পুক্নিং থৌগৎনবগীদমক্তা হৌখিবা চহি ৯ অসিদা লৈবাক অসিদা য়াম্না লিংবা য়ুম্ফম অমা শেমখি। চহি খরগী মমাংদা হৌদোকখিবা অতল তিংকরিং লেবস- এ.তি.এল., ঙসিদি লৈবাক অসিগী ইন্নোভেশন নর্সরী ওইরক্লি। ঙসি লৈবাক অসিগী রাজ্য ৩৫দা, জিলা ৭০০তা লিশিং ১০দগীসশু হেনবা অতল তিংকরিং লেবস শেমখ্রে। অমসুং মসিগী সাইন্স, তেক্নোলোজী, ইন্নোভেশন অমসুং ইনক্যুবেশনগী মিসন অসি অচৌবা সহরশিংদা খক্তমক লোইবা নত্তে। অতল তিংকরিং লেবস চাউরাক্না চাদা ৬০দি সরকার অমসুং খুঙ্গংগী স্কুলশিংদা হাংদোকই। নখোয়না খন্দুনা য়েংঙু, মশিং কয়াদা য়াম্লবা অঙাংশিংগীদমক্তা লাইরিক তম্বগী মওং অদু হোংলক্লি, মখোয়না ইন্নোভেশনগী মাইকৈদা পুক্নিং থৌগৎলি। নখোয়না খঙবদা নুংঙাইবা ফাওগনি মদুদি ঙসি অতল তিংকরিং লেবসতা মহৈরোই লাখ ৭৫ হেনবনা ইন্নোভেশন প্রোজেক্ত লাখ ১২ হেনবদা থৱায়-হকচাং য়াওনা থবক তৌরি। হায়বদি লাক্কদবা মতমশিংদা জুনিয়র সাইন্তিস্ত লাখ কয়া অমা স্কুলদগী থোরক্তুনা লৈবাক অসিগী কাচিন-কোয়াদা শিনবা থুংনা য়ৌরগনি। মখোয়বু হেন্দ-হোল্দিং তৌবা, মওং অমহেক্তদা মখোয়গী মতেং পাংবা , মখোয়গী আইদিয়াশিং অদুবু ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা মখোয়গী মতেং পাংবা, হায়রিবা থবকশিং অসি ঐখোয় পুম্নমক্কী য়াম্না চাউরবা থৌদাংনি। ঙসি মশিং য়াম্না য়াম্লবা স্তার্তঅপশিংগী ইনক্যুবেশন অতল ইন্নোভেশন সেন্তরশিংদগী ওইরকখি। অতল তিংকরিং লেবসগুম্না অতল ইন্নোভেশন সেন্তরশিং- এ.আই.সি.শিংশু ন্যু ইন্দিয়াগী লেবোরেতী অমা ওইনা থোরক্লি। নখোয়না খন্দুনা য়েংঙু, ভারতকী মসিগী তিংকর-প্রেনরশিং, এন্ত্রপ্রেনরশিংবু তিংকর-প্রেনরশিং ওইনা উই। হয়েংদি মখোয়শিং অসি মকোক থোংবা এন্ত্রপ্রেনরশিং ওইরক্লগনি।
মরুপশিং,
মহার্সি পতাঞ্জলিগী সুত্র অমা লৈ- পর্মানু পরম মহত্ব অন্ত: অস্য ৱশিকার:।। হায়বদি করিগুম্বা পান্দম অমগীদমক্তা মপুং ফানা পুক্নিং-হকচাং য়াওনা লুপ্পা তারবদি এতমশিংদগী হৌরগা জগত পুম্বা পোৎ খুদিংমক নহাক্না খুদুম চনবা ঙমগনি। ২০১৪গী মতুংদা ভারত্তা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীদা অহেনবা মিৎয়েং চংলক্লিবা অসি অহোংবা কয়া অমনা মরম ওইরগা ওইরক্লিবনি। ঐখোয়না হৌদোকখিবা স্তার্তঅপ ইন্দিয়া কেমপেন, ঐখোয়না হৌদোকখিবা দিজিতেল ইন্দিয়া কেমপেন, শেমখিবা নেস্নেল এজুকেশন পোলিসী, মখোয়নসু তেক্নোলোজীগী লমদা ভারতকী মাইপাকপাবু অনৌবা অৱাংবা থাক অমদা পুখৎখি। হান্না লাইরিক খক্তদা লৈরম্বা সাইন্সশিং অদু হৌজিক্তি এক্সপরিমেন্ত তৌদুনা খুমাং চাউশিন্দুনা পেতেন্তশিংদা ওইনা ওন্থোরক্লি। ভারত্তা চহি ১০গী মমাংদা, চহি অমদা লিশিং ৪গী ময়া নক্না পেতেন্ত গ্রান্ত তৌরম্মি। ঙসিদি মসিগী মশিং অসি চহিগী ওইনা লিশিং ৩০দগীশু হেন্না ওইখ্রে। ভারত্তা চহি ১০গী মমাংদা চহি অমদা দিজাইন লিশিং ১০ রেজিস্তর তৌরম্মি। ঙসিদি ভারত্তা চহি খুদিংগী দিজাইন লিশিং ১৫ হেন্না রেজিস্তর তৌরক্লি। ভারত্তা চহি ১০গী মমাংদা চহি অমগী ওইনা ত্রেদমার্ক লিশিং ৭০দগীশু তানা রেজিস্তর তৌরম্মি। ঙসিদি ভারত্তা চহি খুদিংগী ত্রেদমার্ক লাখ অনি মখাইদগীশু হেন্না রেজিস্তর তৌরি।
মরুপশিং,
ঙসি ভারতনা মাইকৈ খুদিংমক্তা খুমাং চাউখৎলক্লি, হায়রিবা অসি তেক লীদর কন্ত্রী অমগীদমক্তা য়াম্না তঙাইফদে। নখোয়গী মরক্তগী মরুপ কয়া অমনা খঙই মদুদি ২০১৪দা ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা ইনক্যুবেশন সেন্তর চাউরাক্না ১৫০ মুক্তং লৈরম্মি। ঙসিদি ভারত্তআ ইনক্যুবেশন সেন্তরশীংগী মশিং অসি ৬৫০গী মথক হেনখ্রে। ঙসি ভারত অসি গ্লোবল ইন্নোভেশন ইন্দেক্সতা ৮১শুবদা লৈরম্মি অদুবু হৌজিক্তি হায়গৎলক্তুনা ৪০শুবদা লৈরে। ঙসি লৈবাক অসিগী নহারোলশিং, ঐখোয়গী মহৈরোইশিংনা মশাগী দিজিতেল ভেঞ্চরশিং লিংখৎলক্লি, স্তার্তঅপশিং হৌদোরক্লি। ২০১৪দা ঐখোয়গী লমদম অসিদা স্তার্তঅপশিংগী মশিং অসি চাউরাক্না চামা রোমতমক লৈরম্মি। ঙসি ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা রিকোগ্নাইজ স্তার্তঅপশিংগী মশিং অসি চাউরাক্না লাখ ১ য়ৌখ্রে। ঙসিদি ভারত অসি মালেমগী ওইনা অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা স্তার্তঅপ ইকোসীস্তেমনি। অমসুং মসিগী গ্রোথ অসি মালেমগী ওইনা শেন্মিৎলোনগী ফিভম য়াম্না শোকপা মতম অদুদা লাকখি। মসিনা ভারতকী তৌবা ঙম্বা মতিক অদু তাক্লি, ভারতকী তেলেন্ত অদুবু তাকই। অমসুং মরম অদুনা ঐহাক্না অমুক্কসু হন্না হায়গনি মদুদি, পোলিসী মেকরশিংগীদমক্তা, ঐখোয়গী সা্তিফিক কম্যুনিতীগীদমক্তা, লৈবাক শিনবা থুংনা শন্দোক্তুনা লৈরিবা ঐখোয়গী রিসর্চ লেবশিংগীদমক্তা, ঐখোয়গী প্রাইভেত সেক্তরগীদমক্তা, মতম অসি য়াম্না মরু ওই। ‘স্কুল তু স্তার্তঅপস’কী খোংচৎ অসি ঐখোয়গী মহৈরোইশিংনা পাংথোক্কনি, অদুবু নখোয়না লেপ্তনা গাইদ তৌবা তাই, পুক্নিং থৌগৎপা তাই। অমসুং মসিদা নখোয় পুম্নমক্তা ঐহাক্কী সপোর্ত পীগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না তেক্নোলোজীগা খুনাই অসিগা লৈনরিবা মরি অসিবু খঙনা খুমাং চাউশিনবা মতমদা তেক্নোলোজীনা এমপাৱরমেন্তকী খ্বাইদগী চাউবা পাম্বৈ অমা ওইরগনি। মসিনা সোসিয়েল জস্তিস পুরক্নবগী অমসুং খেৎনবা লৈরবশিং অসি মুথৎনবগী পাম্বৈ অমা ওইরগনি। মতম অমদা তেক্নোলোজী অসি মীচম প্রজাদা য়ৌরমদে। নখোয়শু নিংশিংলমগনি, করিগুম্বা মতমদা ফুরিৎখাওদা ক্রেদিৎ নত্রগা দেবিৎ কার্দ পুদুনা চৎপা হায়বসি স্তেতস সীম্বোল ওইরম্মি। অদুবু ভারতকী য়ু.পি.আই. ঙসিদি ঐখোয়গী সিম্প্লিসিতীনা মরম ওইরগা অনৌবা নোর্মল ওইরে। ঙসিদি রোদসাইত ভেন্দরশিংদগী হৌরগা রিকশো থৌবা মী ফাওবা, মীপুম খুদিংমক্না দিজিতেল পেমেন্ত শিজিনরি। ঙসি ভারতনা মালেম অসিগী ওইনা ইন্তর্নেত দেতা খ্বাইদগী য়াম্না শিজিন্নবা লৈবাকশিংগী মনুংদা অমা ওইরে। সহরগী মফমশিংগা চাংদম্নবদা খুঙ্গংগী মফমশিংদনা ইন্তর্নেত য়ুজরগী মশিং অসি য়াম্বা হেল্লি। মসিদগী মীয়ামদা ইনফোর্মেশনশিং, ফেসিলিতীশিং অমসুং খুদোংচাবা কয়া অমগী অনৌবা তাইবং অমা হাংলরে। জে.এ.এম. ত্রিনিতীবু ওইরো, জি.ই.এম. পোর্তলবু ওইরো, কোৱিন পোর্তলবু ওইরো নত্রগা লৌমীশিংগীদমক্তা দিজিতেল এগ্রিকলচর মার্কেত- ই-নাম ঐখোয়গী সরকারনা এজেন্ত ওফ ইনক্লুজনগী শক্তমদা তেক্নোলোজীবু শিজিন্নখি।
মরুপশিং,
তেক্নোলোজীবু নিয়ম চুম্না, মতম চানা শিজিন্নবনা খুনাই অসিদা অনৌবা শক্তি অমা পী। ঙসি ভারত্তা পুন্সি খোংচৎ অসিগী তাঙ্কক খুদিংমক্কী তেক্নোলোজিকেল সোল্যুশন অমা নত্রগা অমা শেম্লি। পোকপা মতমদা ওনলাইন বর্থ সার্তিফিকেতকী খুদোংচাবা পীরি। অঙাংনা স্কুল কাবা হৌরকপা মতমদা মখোয়দা ই-পাথসালা অমসুং দিক্সাগুম্বা ফ্রী ই-লর্নিং প্লেতফোর্মশিং লৈ। অমসুং চাউখৎলকপা মতমদা নেস্নেল স্কোলারশিপ পোর্তলদা স্কোলার্শিপকীদমক্তা এপ্লাই তৌবা য়াই। মখোয়না থবক তৌবা হৌরকপা মতমদা মখোয়দা য়ুনিভর্সেল এক্সেস নম্বরগী ফেসিলিতী লৈ, মরমদি মখোয়না থবক হোংবা মতমদা অৱাবা অমত্তা মায়োক্নদনবা। অনা-অয়েক থোকপা মতমদাফাওবা হৌজিক্তি খুদক্তা ই-সঞ্জীৱনিগী মতেংনা দোক্তরগা কন্সল্ত তৌবগী ফেসিলিতী লৈরে। নখোয়না খন্দুনা য়েংউ, হান্নদি অহলশিংদা পেন্সনগুম্বা থবকশিংগীদমক্তা হিংলি হায়বগী খুদম-চাংদম পীবগী মথৌ তারম্মি। হৌজিক্তি মসিগী অৱাবশিং অসি তেক্নোলোজীগি মতেংনা কোহল্লে। দে তু দে লাইফতা খোংথাং খুদিংদা তেক্নোলোজী সোল্যুশনশিংনা লৈবাক অসিগী নগরিকশিংবু মতেং পাংলি। করিগুম্বা মখোয়না অথুবদা পাসপোর্ত শাহন্নিংলবদি, এম.পাসপোর্ত সেবা লৈরে। করিগুম্বা মখোয়না এয়র্পোর্ত্তা হেসল-ফ্রী এক্সপরিয়েন্স পাম্লবদি, দিজিয়াত্রা এপ লৈরে। করিগুম্বা মখোয়না মরু ওইবা দোক্যুমেন্তশিং চেকশিন্না তম্বা পাম্লবদি, দিজিলোকর লৈরে। পাইখৎলিবা থবকশিং অসিনা সোসিয়েল জস্তিস ফংহনবদা অমসুং ইজ ওফ লিবিং হেনগৎহনবদা মতেং পাংলি।
মরুপশিং,
ঙসিদি নুমিৎ তেক্নোলোজীগী তাইবংদা য়াম্না য়াংনা অহোংবা লাক্লি। ভারতকী নহাশিং খক্তনা মসিগী স্পীদ অসিগা লেং মান্ননা চৎপদা, মসিগী স্পীদ অসিবু ক্রোস তৌবদা লৈবাক অসিবু লমজিংলগনি। ঙসিদি এ.আই. তুলশিংনা অনৌবা গেম চেঞ্জর ওইদুনা থোরক্লি। হেল্থ সেক্তরদা ঙসিদি মপাল নাইদ্রবা ওইথোকপা য়াবা কয়া উবা ফংলে। দ্রোন তেক্নোলোজীদসু নুমিৎ খুদিংগী অনৌবা ইন্নোভেশনশিং তৌরি। অসিগুম্না থেরোপেতিক্স সেক্তরসু য়াম্না য়াংনা খুমাং চাউশিল্লক্লি। ঐখোয়না অসিগুম্বা রিভোল্যুসনরী তেক্নোলোজীদা মাংজিল থাদুনা চৎপগী তঙাইফদবা লৈ। ঙসি ভারতনা মখোয়গী দিফেন্স সেক্তরবু মীপাল তাংদনা মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা হোৎনরি। মসিদসু ঐখোয়গী নৌরিবা স্তার্তঅপশিংবু তাঞ্জা কয়া অমা ফংলি। দিফেন্সতা ইন্নোভেশন তৌনবগীদমক্তা ঐখোয়না ইন্নোভেশন ফোর দিফেন্স এক্সেলেন্স হায়বদি, আই.দেক্সশু হৌদোকখ্রে। দিফেন্স মন্ত্রালয়না আই.দেক্সকী লুপা করোর অহুম মখাই হেনবা ইন্নোভেশন ১৪ প্রোক্যোর তৌখি হায়বসি ঐহাক্না য়াম্না হরাওবা ফাওই।
মরুপশিং,
আই.-ক্রিয়েতপু ওইরো, নত্রগা দি.আর.দি.ও. য়ং সাইন্তিস্ত লেবসগুম্বা ইনিসিয়েতিব অসিনা ঙসিদি অসিগুম্বা থবকশিং অসিবু অনৌবা মাইকৈ অমা পীরি। স্পেস সেক্তরদশু ন্যু রিফোর্মশিংগী খুত্থাংদা ভারতনা গ্লোবল গেম চেঞ্জরগী থৌদাংদা মাংজিল থারক্লি। হৌজিক ঐহাক্না এস.এস.এল.ভি. অমসুং পি.এস.এল.ভি. ওর্বিতল প্লেতফোর্মগুম্বা তেক্নোলোজী উবা ফংলি। ঐখোয়না স্পেস সেক্তরদা ঐখোয়গী স্তার্তঅপশিংগীদমক্তা, নহাশিংগীদমক্তা অনৌবা খুদোংচাবা অমা ফংহনবা তাই। ঐখোয়না কোদিংদগী হৌরগা গেমিং অমসুং প্রোগ্রামিং ফাওবা, হিরম খুদিংমক্তা মাংজিল থাবা মথৌ তাই। হৌজিক ভারতনা সেমি কন্দক্তরগুম্বা অনৌবা এভেন্যুশিংদশু ঐখোয়না শরুক য়াবা হেনগৎপা তাই। পোলিসী লেভেলগী থাক্তা ঐখোয়না পি.এল.আই. স্কীমগুম্বা অনৌবা থৌরাংশিং লৌখৎলি। ইন্দস্ত্রী অমসুং ইনস্তিত্যুশনশিংনা মসিগী ফীল্দ অসিদা হৈ-শিংলবা নহাশিংবু সপোর্ত তৌবা হায়বসি মখোয়গী মথৌদাংনি।
মরুপশিং,
ঙসিদি ইন্নোভেশনদগী হৌরগা সেক্যুরিতী ফাওবগীদমক্তা হেকাথোনশিংগী য়াম্না চাউরবা থৌদাং অমা লৈ। সরকারনা মসিবু লেপ্তনা প্রোমোত তৌরি। ঐখোয়না হেকাথোন কলচরবু খুমাং চাউশিনহনবা মথৌ তাই, স্তার্তশপশিংবু অনৌবা শিংনবশিংগিদমক্তা শেম-শাবা মথৌ তাই। মসিগী হৈথোই-শিংথৌইরবশিংগী হেন্দ-হোল্দিংবু ওইরো, মখোয়শিং অসিবু খুমাং চাউশিহন্নবগীদমক্তা অৱাবা মায়োক্নদনবা, ঐখোয়না মসিগীদমক্তা ফ্রেমৱার্ক অমা শেম্বগী মথৌ তাই। মরু ওইনা অতল তিংকরিং লেবশিংদগী থোরকপা নহাশিং অদুবু মসিদা শরুক য়াহন্নবগীদমক্তা ইনস্তিত্যুস্নেলাইজ সীস্তেম অমা থমগদবনি। ঐখোয়না অসিগুম্না তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা লৈবাক অসিগী লেব ১০০ খনগত্তুনা নহাশিং খক্তগী ওইবা অমা ওইনা শেমগৎপা য়ারোইদ্রা? ক্লীন ইনর্জী অমসুং নেচরেল ফার্মিংগুম্বা লৈবাক অসিনা অহেনবা মিৎয়েং থম্লিবা হিরম অসিদা ঐখোয়না রিসর্চ অমসুং তেক্নোলোজীবু প্রোমোত তৌবা তাই। মসিগীদমক্তসু নহাশিংবু মিসন মোদতা মসিদা শরুক য়াহনবা হায়বসি য়াম্না মরু ওই। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি নেস্নেল তেক্নোলোজী ৱীকনা মসিগি ওইথোকপা য়াবশিং অসিবু মপুং ফাহনবদা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরগনি। মসিগী থাজবা অসিগা লোইননা নখোয় ময়াম্বু অমুক্কশু হন্না মসিগী থৌরম অসিগীদমক্তা হন্না-হন্না থাগৎপা ফোংদোক্লি।
হন্না-হন্না থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during an event on National Technology Day in New Delhi
11 MAY 2023 3:16PM by PIB Delhi
Present in the program are my senior colleagues in the cabinet Shri Rajnath Singh ji and Dr. Jitendra Singh ji, all respected members of the science and technology community and my young colleagues! Today is one of the proudest days in the history of India. It was on this day that the scientists of India had made such an achievement in Pokhran, which made every child of Mother India proud. I can never forget the day when Atal ji announced India's successful nuclear test. India not only proved its scientific prowess, but also gave a new height to India's global stature through the Pokhran nuclear test. I quote Atal ji's words, “We have never stopped in our mission, never bowed down before any challenge”. I wish all the countrymen a very happy National Technology Day.
Friends,
On this occasion, many futuristic initiatives have been inaugurated and the foundation stone has also been laid. All these institutions, be it the National Hadron Beam Therapy Facility and Radiological Research Centre in Mumbai, the Rare Earth Permanent Magnet Plant at the BARC campus in Visakhapatnam, the Fission Moly-99 production facility in Mumbai, or the cancer hospitals in various cities, will accelerate the progress of humanity and India with the help of nuclear technology. Today, the foundation stone of Tata Institute of Fundamental Research and Laser Interferometer Gravitational- Wave Observatory- India (LIGO-India) has also been laid. LIGO is one of the best science and technology initiatives of the 21st century. Only a few countries in the world have such observatories today. This observatory will create new opportunities for modern research for the students and scientists of India. I also congratulate the scientific community and all the countrymen for these projects.
Friends,
At present, we are in the initial months of the ‘Amrit Kaal’ of independence. We have clear goals for 2047. We have to make the country developed and self-reliant. Be it India's economic growth, sustainable development goals, or creating an inclusive ecosystem for innovation, technology is essential for us at every step. And therefore, India is moving forward in this direction with a new thinking, with a 360° holistic approach. India does not consider technology as a medium to dominate, but a tool to speed up the country's progress. And I am very happy to see that this year's theme is 'School to Start-ups -- Igniting Young Minds to Innovate'. Our today's young generation and students will determine the future of India in this ‘Amrit Kaal’ of independence. Today's young generation has new dreams and new resolutions. Their energy, passion and enthusiasm is a great strength of India.
Friends,
The great scientist and former President of our country Dr. Kalam used to say: Knowledge with action converts adversity into prosperity. Today, when India is getting empowered as a knowledge society, it is taking action equally fast. A strong foundation has been laid in the country in the last nine years to inspire the young minds of India towards innovation. Atal Tinkering Lab i.e., ATL, which was started a few years back, is today becoming the innovation nursery of the country. Today, more than 10,000 Atal Tinkering Labs have been set up in 700 districts of 35 states in the country. And it is not that this mission of science, technology, innovation and incubation is limited only to big cities. About 60 percent of Atal Tinkering Labs have been set up in government and rural schools. You can imagine the means of education which are changing for a large number of children and they are getting inspired towards innovation. You will be happy to know that today more than 75 lakh students are working wholeheartedly on about 12 lakh innovation projects in Atal Tinkering Labs. In other words, lakhs of junior scientists are going to reach every corner of the country in the near future. It is our responsibility to hand-hold them and help them in every way to implement their ideas. Today there are hundreds of start-ups which have been incubated in Atal Innovation Centres. Like Atal Tinkering Labs, Atal Innovation Centres (AICs) are also emerging as laboratories of New India. Earlier, we saw entrepreneurs, but now they are Tinker-preneurs. You will see that these Tinker-preneurs are going to become leading entrepreneurs in future.
Friends,
There is a sutra of Maharishi Patanjali -- परमाणु परम महत्त्व अन्त: अस्य वशीकारः That is, when we are completely devoted to a goal, then everything from the atom to the universe comes under our control. The way India has started laying emphasis on science and technology since 2014; it has led to major changes. The Start-up India campaign, the Digital India campaign or the National Education Policy have also given a new height to India's success in the technology sector. Science, which was limited only to books earlier, is now moving beyond experiments and turning into more and more patents. Around 4,000 patents were granted in a year about 10 years ago in India. Today its number has increased to more than 30,000 annually. Ten years ago, about 10,000 designs were registered annually in India. Today, more than 15,000 designs are being registered annually in India. Less than 70,000 trademarks were registered annually in India 10 years ago. Today, more than 2.5 lakh trademarks are being registered annually in India.
Friends,
Today India is moving forward in every direction which is necessary for a tech leader country. Many of you friends know that there were only around 150 incubation centres in our country in 2014. Today the number of incubation centres in India has crossed 650. India, which was at number 81 in the Global Innovation Index, has jumped to 40th place today. Today the youth of the country and our students are setting up their digital ventures and launching start-ups. The number of start-ups in our country was only around a few hundreds in 2014. Today, the number of recognized start-ups in our country has also reached almost one lakh. Today India is the third largest start-up ecosystem in the world. And this growth has come about at a time when the world is going through a period of economic uncertainty. This shows India's potential and talent. Therefore, I reiterate this to the policy makers, our scientific community, our thousands of research labs spread across the country and to our private sector that this period is very important. The journey of 'School to Start-ups' will be undertaken by our students, but you will have to continuously guide and encourage them. And you will have my full support in this regard.
Friends,
When we move forward understanding the social context of technology, then technology becomes a great medium of empowerment. It also becomes a means of ensuring social justice and eradicating the imbalance. There was a time when technology was beyond the reach of the common Indian. You will also recall that carrying a credit or debit card in pocket used to be a status symbol once upon a time. But India's UPI has become the new normal today because of its simplicity. Today, everyone from street vendors to rickshaw pullers is using digital payments. Today India is one of those countries in the world where internet data is used the most. Internet users are more in rural areas than in urban areas. This is opening up a new world of information, resources and opportunities to people. Be it JAM Trinity, GeM portal, CoWIN portal or digital agriculture market for farmers – eNAM, our government has used technology as an agent of inclusion.
Friends,
Using technology in the right way and at the right time gives new power to society. Today, one or the other technological solutions are being prepared for every stage of the life cycle in India. There is an online birth certificate facility at the time of birth. The school going child has free e-learning platforms like ePathshala and DIKSHA. And he can also apply for a scholarship on the national scholarship portal later. When he starts his job, he has the facility of universal access number, so that he does not face any problem even after changing jobs. He can immediately arrange for his treatment with the help of eSanjeevani today in the event of any illness. There is a facility of biometric-enabled digital service - Jeevan Pramaan -- for the elderly. You think over it. Earlier, the elderly had to give proof of their being alive for issues like pension. Whether they were ill or had problems walking, they had to go for the verification themselves. Now all these problems are being taken care of with the help of technology. Technology solutions are helping the citizens of the country in their day-to-day life. If somebody wants a quick passport, then there is mPassport Seva for him. If he wants to ensure a hassle-free experience at the airport, DigiYatra app is there. There is DigiLocker if he has to keep important documents safe. All these efforts have helped in ensuring social justice and increasing the ease of living.
Friends,
Rapid changes are taking place in the world of technology every day. Only the youth of India will lead the country in matching and crossing this speed. Today AI tools have emerged as the new game changers. Today we can see infinite possibilities in the health sector. Everyday new innovations are taking place in drone technology. Similarly, the therapeutics sector is also progressing rapidly. We have to take the lead in such revolutionary technology. Today India is making its defence sector self-reliant. It is also creating many opportunities for our young start-ups. We have also started Innovation for Defence Excellence i.e. iDEX for innovation in defence. I am happy that the Ministry of Defence has procured 14 innovations from iDEX worth more than Rs.350 crore.
Friends,
Be it iCreate, or initiatives like DRDO young scientists labs, today these efforts are being given a new direction. India is emerging as a global game changer in the space sector too through new reforms. Just now, I was looking at technologies like SSLV and PSLV orbital platform. We have to provide new opportunities to our youths and start-ups in the space sector. We need to take the lead in every field, from coding to gaming and programming. India is also increasing its presence in new avenues like semiconductors. We are taking initiatives like the PLI scheme at the policy level. It is the responsibility of the industry and institutions to support talented youths in this field.
Friends,
Today hackathons have an important role to play from innovation to security. The government is continuously promoting them. We have to take forward the hackathon culture and prepare the Start-ups for new challenges. We have to create a framework so that there should be hand-holding of these talents and they do not have to struggle to move forward. There should be an institutionalized system to involve the youth who are graduating from the Atal Tinkering Labs. Can we identify 100 labs in the country in different areas which should be youth driven? We have to promote research and technology in areas like clean energy and natural farming, where the country is laying a special focus. It is very important to involve the youth in mission mode in this regard. I am sure the National Technology Week will play an important role in realizing these possibilities. With this expectation, many best wishes to all of you for this event.
Thanks a lot.