Prime Minister's Office
PM addresses Post Budget Webinar on ‘Enhancing Efficiency of the Financial Services for Creating Growth Opportunities’
“Government is paving way for collective ownership and equal partnership in the implementation of the Budget through the Post Budget Webinars”
“Trust and expectations have replaced question marks in every discussion of Indian economy”
“India is being called the bright spot of the global economy.”
“Today you have a government that is taking policy decisions with courage, clarity and confidence, you too will have to step up”
“The need of the hour is that the benefits of the strength in India's banking system should reach maximum people”
“The Government's policies related to Financial Inclusion have made crores of people part of the formal financial system”
“Vision of Vocal for local and the Aatmnirbharta is a national responsibility.”
“Vocal for Local is bigger than just buying products of the Indian cottage industry. We have to see which are the areas where we can save the country's money by building capacity in India itself”
“Private sector of the country should also increase their investment just like the government so that the country gets maximum benefit from it”
“The increase in the tax base is proof that people have faith in the government, and they believe that the tax they are paying is being spent for public good”
“In the era of ‘Industry 4.0’ platforms developed by India are becoming models for the world”
“RuPay and UPI are not just a low cost and highly secure technology, but our identity in the world”
07 MAR 2023 10:29AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, addressed a Post Budget Webinar on the subject of ‘Enhancing Efficiency of the Financial Services for Creating Growth Opportunities’. It is the tenth of a series of 12 post-budget webinars organized by the government to seek ideas and suggestions for effectively implementing the initiatives announced in the Union Budget 2023.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that the government is paving the way for collective ownership and equal partnership in the implementation of the budget through these Post Budget Webinars where the views and suggestions of stakeholders hold utmost importance.
The Prime Minister remarked that the entire world is witnessing the impact of India's fiscal and monetary policy during the Corona pandemic and credited the efforts of the government in strengthening the fundamentals of India's economy in the last 9 years. Recalling the time when the world looked at India with suspicion, the Prime Minister pointed out that discussions on India’s economy, budget and goals would often begin and end with a question. He highlighted the changes in financial discipline, transparency and inclusive approach and noted that the question mark at the beginning and end of the discussion has been replaced by Vishwas (trust) and Apeksha (expectations). Throwing light on the recent achievements, the Prime Minister said, “Today India is being called the bright spot of the global economy.” He also highlighted that India is presiding over G-20 and also attracted the highest FDI in the country in the year 2021-22. The Prime Minister noted that a major part of this investment has taken place in the manufacturing sector. He emphasized that applications are continuously pouring in to avail of the PLI scheme which makes India an important part of the global supply chain. The Prime Minister urged everyone to take full advantage of this opportunity.
The Prime Minister emphasized that as today’s India is moving with new capabilities, the responsibility of those in the financial world of India has increased. He told them that they have a robust financial system of the world and a banking system that is in profit after being on the verge of collapse 8-10 years ago. Also, there is a government that is taking policy decisions with courage, clarity and confidence. “Today, the need of the hour is that the benefits of the strength in India's banking system should reach the maximum number of people,” the Prime Minister exhorted the participants. Giving an example of the Government’s support to the MSME sector, the Prime Minister asked the banking system to reach out to the maximum number of sectors. “1 crore 20 lakh MSMEs have received huge help from the government during the pandemic. In this year's budget, the MSME sector has also got additional collateral-free guaranteed credit of 2 lakh crores. Now it is very important that our banks reach out to them and provide them adequate finance”, he added.
The Prime Minister pointed out that the Government's policies related to Financial Inclusion have made crores of people part of the formal financial system. The government has helped fulfill the dreams of crores of youth by giving Mudra loans of more than 20 lakh crore rupees without a bank guarantee. For the first time, more than 40 lakh street vendors and small shopkeepers received help from banks through PM Swanidhi Yojana. He called upon the stakeholders to re-engineer all the processes to reduce the cost and increase the speed of credit so that it reaches the small entrepreneurs quickly.
Touching upon the issue of ‘Vocal for Local’ the Prime Minister said that this is not a matter of choice but “Vocal for local and vision of self-reliance is a national responsibility.” Shri Modi noted the tremendous enthusiasm for Vocal for Local and aatmnirbharta in the country and talked about increased domestic production and record growth in exports. “Our exports have been at an all-time high, whether in goods or services. This indicates growing possibilities for India”, the Prime Minister said and asked the stakeholders like organizations and Chambers of Industry and commerce to take up the responsibility to promote local artisans and entrepreneurs up to the district level.
The Prime Minister once again clarified that Vocal for Local is bigger than just buying products from the Indian cottage industry. “We have to see which are the areas where we can save the country's money by building capacity in India itself”, he said and gave examples of higher education and edible oil where a lot of money goes out.
Touching upon the massive increase in the Capital expenditure outlay in the Budget to the tune of Rs 10 lakh crore and dynamism induced by PM Gatishakti Masterpaln, the Prime Minister emphasized the need to support the private sector that is working for the progress of the different geographical areas and economic sectors. “Today, I would also call upon the private sector of the country to increase their investment just like the government so that the country gets maximum benefit from it”, he added.
Dwelling on the tax-related post Budget narrative, the Prime Minister said as opposed to the past, the tax burden has come down significantly in India due to GST, reduction in Income Tax and Corporate tax. This, the Prime Minister said, has resulted in better tax collection. In 2013-14 gross tax revenue was about 11 lakh crore rupees which can rise to 33 lakh crore in 2023-24, an increase of 200 percent. The number of individual tax returns filed increased from 3.5 crores to 6.5 crores from 2013-14 to 2020-21. “Paying tax is such a duty, which is directly related to nation building. The increase in the tax base is proof that people have faith in the government, and they believe that the tax paid is being spent for public good”, the Prime Minister said.
The Prime Minister said Indian talent, infrastructure and innovators can take the Indian financial system to the top. “In the era of ‘Industry 4.0’ platforms developed by India are becoming models for the world”, the Prime Minister said giving examples of GeM, Digital transactions. He exclaimed that in the 75th year of independence, 75 thousand crore transactions were done digitally which shows how wide the expansion of UPI has become. “RuPay and UPI are not just a low cost and highly secure technology, but it is our identity in the world. There is immense scope for innovation. UPI should become a means of financial inclusion and empowerment for the whole world, we have to collectively work for it. I suggest that our financial institutions should also have maximum partnership with fintechs to increase their reach”, the Prime Minister added.
The Prime Minister reiterated that sometimes, even a small step can make a huge difference in boosting and gave the example of buying goods without the bill. Pointing out that feeling that there is no harm done by this, the Prime Minister emphasized the need to increase awareness about getting a copy of the bill that will benefit the nation in return. “We just need to make people more and more aware”, he added.
Concluding the address, the Prime Minister stated that the benefits of India's economic development should reach every class and person and urged all stakeholders to work with this vision. He also stressed creating a large pool of well-trained professionals. “I want all of you to discuss such futuristic ideas in detail”, he concluded.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না ‘এনহেন্সিং ইফিসিএন্সী ওফ দি ফাইনান্সিএল সর্ভিসেস ফোর ক্রিএতিং গ্রোথ ওপুরচুনিতীজ’ হায়বা বজেৎ মতুংগী ৱেবিনারদা ৱা ঙাংখ্রে
“সরকারনা বজেৎ মতুংগী ৱেবিনারশিংগী খুত্থাংদা সরকারনা বজেৎ ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা অপুনবগী থৌদাং অমদি থোং মান্নবা পার্তনরশিপকীদমক লম্বী য়াৎলি”
“ভারতকী শেন্মীৎলোনগী খন্ন-নৈনবা খুদিংমক্তা ৱাহং খুদমশিং থমদুনা লাকখিবা অদু থাজবা অমসুং অনীংবশিংনা মহুৎশিনখি”
“ভারত অসি মালেমগী ইকনোমীগী ঙান্থোইরিবা মফম অমা ওইনা খঙনরক্লি”
“ঙসি থৌনা, ময়েক শেংবা অমসুং থাজবগা লোয়ননা পোলিসীগী ৱারেপশিং লৌরিবা সরকার অমা লৈরে, নখোয়সু খুমাং চাউশিন্নবা হোৎনগদবনি”
“পুংফম অসিগী মথৌ তারিবা অসি ভারতকী বেঙ্কিং সিস্তেমগী শক্তিগী কান্নবশিং অসি মীওই মশিং কয়াদা য়ৌহনবা অসিনা ওইরি”
“ফাইনান্সিএল ইনক্লুজনগা মরী লৈনবা সরকারগী পোলিসীশিং অসিনা মীওই করোর কয়াবু ফোর্মেল ফাইনান্সিএল সিস্তেমগী শরুক অমা ওইহনখি”
“ভোকেল ফোর লোকেল অমসুং আত্মনির্ভরতাগী বিজন অসি জাতিগী থৌদাংনি”
“ভোকেল ফোর লোকেল অসি ভারতকী কোত্তেজ ইন্দস্ত্রীগী প্রদক্তশিং লৈবদগী হেন্না চাউই। ঐখোয়না ভারত্তা মশাগী কেপাসিতী লৈহন্দুনা লৈবাক্কী শেল অসি করম্বা মফমশিংদা চৎহনদবা য়াবগী য়েংগদবনি”
“লৈবাক্কী প্রাইবেৎ সেক্তরনা মখোয়দগী লৈবাক অসিনা চাউনা কান্নবা ফংনবগীদমক সরকারগু
07 MAR 2023 10:29AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ‘এনহেন্সিং ইফিসিএন্সী ওফ দি ফাইনান্সিএল সর্ভিসেস ফোর ক্রিএতিং গ্রোথ ওপুরচুনিতীজ’ হায়বা হীরমদা বজেৎ মতুংগী ৱেবিনার অমদা ৱা ঙাংখ্রে। মসি কেন্দ্রগী বজেৎ ২০২৩দা লাউথোকখিবা থৌশিলশিং নীংথিনা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবগী ৱাখল্লোন অমদি পাউতাকশিং লৌনবা সরকারনা পাঙথোকপা বজেৎ মতুংগী ৱেবিনার ১২গী তরা শুবনি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সরকারনা বজেৎ মতুংগী ৱেবিনারশিংগী খুত্থাংদা বজেৎ ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা অপুনবগী থৌদাং অমদি থোং মান্নবা পার্তনরশিপকীদমক লম্বী য়াৎলি, হায়রিবা অসিদা স্তেকহোল্দরশিংগী ৱাখল্লোনশিং অমসুং সজেসনশিং খ্বাইদগী মরু ওইরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কোরোনা লাইচৎ মনুংদা ভারতকী ফিস্কল অমসুং মোনিতরী পোলিসীগী কান্নবা মালেম পুম্বনা উবা ফংলি অমসুং হৌখিবা চহি ৯দা ভারতকী ইকনোমীগী ফন্দামেন্তেলশিং মপাঙ্গল কনখৎহল্লিবা সরকারগী খোঙথাংশিংবু থাগৎখি। মালেমনা ভারত্তা চীংনবা মীৎয়েংগা লোয়ননা য়েংখিবা মতম অদু নীংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতকী ইকনোমী, বজেৎ অমসুং পান্দমশিংগী মতাংদা খন্ন-নৈনবশিং তোইনা হৌরি অমসুং ৱাহং অমগা লোয়ননা লোইশিনখি। মহাক্না ফাইনান্সিএল দিস্সিপ্লিন, ত্রান্সপরেন্সী অমসুং ইনক্লুসিব এপ্রোচতা লাক্লিবা অহোংবশিংগী মতাংদা পল্লদুনা খন্ন-নৈনবগী অহৌবা অমসুং অরোইবদা থম্লিবা অহংবা খুদম অসি বিশ্বাস (থাজবা) অমসুং অপেক্ষা (অনীংবনা) মহুৎ শিনখি হায়না ফোঙদোকখি। হন্দক্তা মাইপাকখিবশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি “ঙসি ভারতনা গ্লোবেল ইকনোমীদা ঙন্থোইরিবা মফম অমা কনবগীদমক খঙনরি”। মহাক্না হায়খি ভারতনা জি-২০ প্রিসাইদ তৌরি অমসুং ২০২১-২২দা লৈবাক্কী খ্বাইদগী ৱাংবা এফ.দি.আই. লাকহনখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মেন্যুফেকচরিং সেক্তরদা ইনভেস্তমেন্ত অসিগী অচৌবা শরুক লাকখি। মহাক্না হায়খি ভারতপু গ্লোবেল সপ্লাই চেনগী মরু ওইবা শরুক অমা ওইহল্লিবা পি.এল.আই. স্কিম ফংহন্নবা লেপ্পা লৈতনা এপ্লিকেসনশিং পুথোক্লি। প্রধান মন্ত্রীনা মীপুম খুদিংমক্তা খুদোংচাবা অসিগী মপুং ফানা কান্নবা লৌনবা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসিগী ভারতনা অনৌবা তৌবা ঙম্বশিংগাই লোয়ননা মাংদা চংশিল্লি। মহাক্না হায়খি চহি ৮-১০গী মমাংদা মুৎকে তৌরম্লবা মতুংদা মালেমগী মপাঙ্গল কনবা ফাইনান্সিএল সিস্তেম অমসুং শেন্দোং লৈবা বেঙ্কিং সিস্তেম অমা মখোয়দা লৈরি। লোয়ননা থৌনা, ময়েক শেংবা অমসুং থাজবগা লোয়ননা পোলিসীগী ৱারেপশিং লৌরিবা সরকার অমা লৈরি। শরুক য়ারিবশিংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “ঙসি পুংফম অসিদা মথৌ তারিবা অসি ভারতকী বেঙ্কিং সিস্তেমদা লৈরিবা শক্তিগী কান্নবশিং অসি মীওই কয়াদা য়ৌহনবা অসিনি”। এম.এস.এম.ই. সেক্তরদা সরকারনা পীরিবা মতেং অসি খুদম ওইনা পীরদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি বেঙ্কিং সিস্তেমনা সেক্তর মশিং য়াম্না য়ৌশিনগদবনি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি, “এম.এস.এম.ই. করোর ১গা লাখ ২০না লাইচৎ মনুংদা সরকারগী চাউনা মতেং ফংখি। চহি অসিগী বজেৎতা এম.এস.এম.ই. সেক্তরনা লুপা করোর লাখ ১গী অহেনবা কোল্লাতরেল-ফ্রী গরেন্তীদ ক্রেদিৎ ফংখি। হৌজিক ঐখোয়গী বেঙ্কশিংনা মখোয়দা য়োশিনবা অমসুং ফাইনান্স মতিক চানা পীবা হায়বা অসি য়াম্না মরু ওই”।
ফাইনান্সিএল ইনক্লুজনগা মরী লৈনবা সরকারগী পোলিসীশিংনা মীওই করোর কয়াবু ফোর্মেল ফাইনান্সিএল সিস্তেমগী শরুক ওইহনখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। সরকারনা বেঙ্ক গরেন্তী য়াওদনা লুপা করোর লাখ ২০ হেনবগী মুদ্র লোনশিং পীদুনা নহারোল করোর কয়াগী মঙলানশিং থুংহনবদা মতেং পাংখি। অহানবা ওইনা স্ত্রীৎ ভেন্দর অমসুং অপীকপা দুকানদার লাখ ৪০ হেনবনা পি.এম. স্বনিধি য়োজনাগী মখাদা বেঙ্কশিংদগী মতেং ফংখি। মহাক্না স্তেকহোল্দরশিংদা কোস্ত হন্থহন্নবা প্রোসে পুম্নমক রি-ইঞ্জিনীয়র তৌনবা অমসুং অপীকপা ওন্তপ্রিনোরশিংদা থুনা য়ৌবা ঙম্নবা ক্রেদিৎকী খোঙজেল হেনগৎহন্নবা হায়খি।
‘ভোকেল ফোর লোকেল’গী হীরমদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মসি খন্নবগী ৱাফম নত্তে অদুবু “ভোকেল ফোর লোকেল অমসুং আত্মনির্ভরতাগী বিজন অসি জাতিগী থৌদাং অমনি”। শ্রী মোদীনা হায়খি লৈবাক অসিদা ভোকেল ফোর লোকেল অমসুং আত্মনির্ভরতাগীদমক চাউনা থৱায় য়াওরি হায়রদুনা দোমেস্তিক প্রদক্সনশিং হেনগৎহন্নবা অমসুং এক্সপোর্তশিংদা রেকোর্দ গ্রোথ থম্বা ঙম্নবা হায়খি। “ঐখোয়গী এক্সপোর্তশিং অসি গুদস নত্ত্রগা সর্ভিসেস ওইরবসু খ্বাইদগী ৱাংবা ওইহনগদবনি। মসিনা ভারতকী হেনগৎলক্লিবা ওইথোকপা য়াবশিং অদু তাক্লি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি অমসুং ওর্গনাইজেসনশিং অমসুং ‌ইন্দস্ত্রী অমদি কম্মর্সকী চেম্বরশিংগুম্বা স্তেকহোল্দরশিংদা জিলাগী থাক্তা লোকেল আর্তিসেনশিং অমসুং ওন্তপ্রিনোরশিংবু প্রমোৎ তৌনবা থৌদাং লৌনবা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা অমুক হন্না শেংদোকখি মদুদি ভোকেল ফোর লোকেল অসি ইন্দিয়ন কোতেজ ইন্দস্ত্রীদগী প্রদক্তশিং লৈবদগী হেন্না চাউই। মহাক্না হায়, “ঐখোয়না ভারতনা মশাগী কেপাসিতী শেমগৎপদা লৈবাক্কী শেল তুংশিনবা ঙমগদবা লমশিং য়েংবা তাই” অমসুং হায়র এজুকেসন অমসুং ইদিবল ওইল অসিদা শেল য়াম্না চৎলি হায়না খুদমশিং পীখি।
বজেৎতা কেপিতেল এক্সপেন্দিচরদা লুপা করোর লাখ ১০ চাউনা হেনগৎহনখিবা অমসুং পিএম. গতিশক্তি মাস্তরপ্লান্না পুরকখিবা দাইনামিজমগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা তোঙান-তোঙানবা জিওগ্রাফিকেলগী লমশিং অমসুং ইকনোমিক সেক্তরশিংগী খুমাং চাউশিন্নবা থবক তৌরিবা প্রাইবেৎ সেক্তরদা মতেং পাংবা মথৌ তাই হায়খি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি, “ঙসি ঐহাক্না লৈবাক অসিগী প্রাইবেৎ সেক্তরদা সরকারগুম্বা মখোয়গী ইনভেস্তমেন্তশিং হেনগৎহন্দুনা মসিদগী লৈবাক্না চাউনা কান্নবা ফংনবা হায়জরি”।
তেক্সকা মরী লৈনবা বজেৎ মতুংগী নরেতিবকী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মমাংগা য়েংনবদা জি.এস.তি, ইনকম তেক্স অমদি কোর্পোরেৎ তেক্সতা হন্থরকপনা মরম ওইদুনা ভারত্তা তেক্সকী পোৎলুম অসি শীংথানীংঙাই ওইনা হন্থরকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়, মসিনা মরম ওইনা তেক্স কল্লেক্সন হেনগৎহনখি। ২০১৩-১৪দা গ্রোস তেক্স রিভেন্যু অসি লুপা করোর লাখ ১১ রোম ওইখি হায়রিবা অসি ২০২৩-২৪দা করোর লাখ ৩৩দা হেনগৎহনবা ঙমগনি, হায়বদি চাদা ২০০ হেনগৎপা হায়বনি। ইন্দিবিজুএল তেক্স রিতর্ন ফাইল তৌরকপা অসি ২০১৩-১৪দা করোর ৩.৫ ওইরম্বদগী ২০২০-২১দা করোর ৬.৫দা হেনগৎলকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “তেক্স থীবা অসি থৌদাং অমনি মসি জাতি শেমগৎপগা হকথেংননা মরী লৈনৈ। তেক্স বেজতা হেনগৎলকপা অসিনা মীয়াম্না সরকারদা থাজবা থম্মি অমসুং মখোয়না থীখিবা তেক্স অদি মীয়ামগী য়াইফনবা থবক্তা চাদিং তৌরি হায়না থাজবা থম্মি”।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ইন্দিয়ন তেলেন্ত, ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং ইন্নোভেতরশিংনা ভারতকী ফাইনান্সিএল সিস্তেম অসি ৱাংনা পুখৎপা ঙমগনি। জি.ই.এম., দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সনশিংগী খুদমশিং পীরদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়, “‘ইন্দস্ত্রী ৪.০’গী মতম অসিদা ভারতনা দিবেলপ তৌবা প্লেৎফোর্মশিংনা মালেমগীদমক মোদেলশিং ওইরক্লি”। মহাক্না হায়খি মদুদি নীংখা তম্বগী চহি ৭৫ অসিদা ত্রাঞ্জেক্সন করোর লিশিং ৭ দিজিতেল ওইনা তৌখিবা অসিনা য়ু.পি.আই. অসি কয়া য়াম্না পাকশন্না শীজিন্নবগে উৎলি। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়খি, “রুপে অমসুং য়ু.পি.আই. অসি শুপ্নগী লো কোস্ত ওইবা অমসুং চাউনা সেক্যুর ওইবা তেক্নোলোজী ওইবা খক্তা নত্তনা মালেমদা ঐখোয়গী মশক তাক্লি। ইন্নোভেসনগীদমক চাউনা স্কোপ লৈ। মালেম পুম্বগীদমক য়ু.পি.আই. অসি ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন অমসুং মালেম পুম্বা শক্তি পীনবগী পাম্বৈ অমা ওইরক্লি, ঐখোয়না মসিগীদমক পুন্না থবক তৌবা তাই। ঐহাক্না ঐখোয়গী ফাইনান্সিএল ইন্সতিত্যুসনশিংদা মখোয়না য়ৌশিল্লিবা অদু হেনগৎহন্নবা ফিনতেকশিংগা লোয়ননা চাউনা পার্তনরশিপ তৌনবসু হায়জরি”।
প্রধান মন্ত্রীনা নৌহৌনা ফোঙদোকখি মদুদি করিগুম্বা মতমদা অপীকপা খোঙথাং অমনা ফাওবা শাহৌ পীবদা চাউনা খেন্নবা পুরকপা ঙম্মি অমসুং বিল য়াওদনা পোৎশিং লৈরিবা অসি খুদম ওইনা পীখি। মসিনা অকাইবা অমত্তা পীদে হায়বা ৱাখল্লোনগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা জাতিদা কান্নবা পীগদবা বিলগী কোপী অমা ফংনবগী মতাংদা এৱের্নেস পীবা হেনগৎপগী মথৌ তাই হায়খি। মহাক্না মখা তারদুনা হায় “ঐখোয়না মীয়ামবু হেন্না-হেন্না ভাব তাহনবা মথৌ তাই”।
ৱারোল পীবা লোইশিনবদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতকী শেন্মীৎলোনগী চাউখৎ-থৌরাংনা কাংলুপ অমসুং মীওই খুদিংমক্তা য়ৌহনগদবনি অমসুং স্তেকহোল্দর পুম্নমক্তা বিজন অসিগা লোয়ননা থবক তৌনবা হায়খি। মহাক্না নীংথিনা ত্রেন তৌবা প্রোফেস্নেলশিংগী অচৌবা পুল অমা শেম্বা মথৌ তাই হায়খি। লোইশিনবদা মহাক্না হায়, “ঐহাক্না নখোয় পুম্নমক্না তুংলমচৎতা কান্নদবা আইদিয়াশিং কুপ্না খন্ন-নৈনবীবা পামজৈ”।