ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ସେବାର ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ସଂକ୍ରାନ୍ତ ବଜେଟ ପରବର୍ତ୍ତୀ ୱେବିନାରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦ୍‌ବୋଧନ
ବଜେଟ ପରବର୍ତ୍ତୀ ୱେବିନାର ମାଧ୍ୟମରେ ବଜେଟ୍‌ର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ନିମନ୍ତେ ସରକାର ମିଳିତ ମାଲିକାନା ଓ ସମାନ ଅଂଶୀଦାରୀ ପାଇଁ ରାସ୍ତା ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରୁଛନ୍ତି”
“ବିଶ୍ୱାସ ଓ ଆସ୍ଥା ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥନୀତିର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆଲୋଚନା ଉପରେ ଥିବା ପ୍ରଶ୍ନ ଚିହ୍ନକୁ ଦୂର କରିଛି”
“ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତିର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳମୟ କ୍ଷେତ୍ର ଭାବେ ନାମିତ କରାଯାଇଛି”
“ଏବେକାର ସରକାର ସାହସ, ସ୍ୱଷ୍ଟତା ଓ ଆତ୍ମ ବିଶ୍ୱାସର ସହିତ ନୀତିଗତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ହେଉଛି; ଆପଣଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ତଦନୁସାରେ ଆଗେଇ ଆସିବାକୁ ପଡିବ”
“ବର୍ତ୍ତମାନର ଆବଶ୍ୟକତା ହେଲା ଭାରତୀୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଲାଭ ସର୍ବାଧିକ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବା ଆବଶ୍ୟକ”
“ଆର୍ଥିକ ସମାବେଶୀକରଣ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ସରକାରଙ୍କ ନୀତି ଫଳରେ ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ଲୋକ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହୋଇପାରିଛନ୍ତି”
“ଭୋକାଲ ଫର ଲୋକାଲ ଭାରତୀୟ କୁଟୀର ଶିଳ୍ପରୁ ସାମଗ୍ରୀ କିଣିବା କଥା ଠାରୁ ଯଥେଷ୍ଟ ବଡ; କେଉଁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦକ୍ଷତା ନିର୍ମାଣ କରି ଆମେ ଦେଶର ଟଙ୍କା ବଞ୍ଚାଇ ପାରିବା ତାହାକୁ ଆମକୁ ଦେଖିôବାକୁ ପଡିବ”
“ଦେଶର ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଭଳି ନିଜର ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଉଚିତ; ଏହା ଦ୍ୱାରା ଦେଶ ସର୍ବାଧିକ ଉପକୃତ ହୋଇପାରିବ”
“ଟିକସ ପରିସର ବୃଦ୍ଧି ପ୍ରମାଣିତ କରୁଛି ଯେ ସରକାରଙ୍କ ଉପରେ ଲୋକଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି, ସେମାନେ ଆସ୍ଥା
07 MAR 2023 10:29AM by PIB Bhubaneswar
ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଏକ ବଜେଟ ପରବର୍ତ୍ତୀ ୱେବିନାର ଏଠାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଯାଇଛି । ବଜେଟ୍ ପରବର୍ତ୍ତୀ ୧୨ଟି ୱେବିନାର ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ଏହା ଦଶମ । ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ଏହି ୱେବିନାରରେ ୨୦୨୩ ବଜେଟ୍‌ର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ସମ୍ପର୍କରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସମସ୍ତ ପକ୍ଷଙ୍କ ମତାମତ ଓ ପ୍ରସ୍ତାବ ଲୋଡାଯାଇଛି ।
ଏଥିରେ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏଭଳି ବଜେଟ୍ ପରବର୍ତ୍ତୀ ୱେବିନାର ମାଧ୍ୟମରେ ସରକାର ବଜେଟ୍‌ର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମିଳିତ ମାଲିକାନ ଏବଂ ସମାନ ଅଂଶୀଦାରୀ ପାଇଁ ପଥ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିଛନ୍ତି । ୱେବିନାରରେ ଉପସ୍ଥାପିତ ମତାମତ, ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ସରକାର ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ବଜେଟ୍‌ର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାରେ ତାହାକୁ ବିଚାରକୁ ନିଆଯାଉଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ କରୋନା ମହାମାରୀର ପ୍ରଭାବ ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥନୀତି ଉପରେ କିପରି ପଡିଛି ଏବଂ ଭାରତ ଏହାର କିଭଳି ମୁକାବିଲା କରୁଛି, ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ତା’ ଉପରେ ନଜର ରଖିଛି । ଆମ ବିତ୍ତୀୟ ଓ ଆର୍ଥିକ ନୀତି ଉପରେ ସମସ୍ତଙ୍କର ଦୃଷ୍ଟି ରହିଛି । ପ୍ରତିକୂଳ ପରିସ୍ଥିତି ସତ୍ତ୍ୱେ ଭାରତ ତାହାର ଅର୍ଥନୀତିର ମୌଳିକ କ୍ଷେତ୍ର ଓ ସୂତ୍ରଗୁଡିକୁ ଠିକ୍ ରଖିବାରେ ସମର୍ଥ ହୋଇଛି । ବିଗତ ନ’ବର୍ଷ ଧରି ଆମେ ଆମ ଅର୍ଥନୀତିର ମୌଳିକ ଆଧାରକୁ ସୁଦୃଢ କରିପାରିଛୁ । ସମଗ୍ର ବଶ୍ୱ ଯେତେବେଳେ ଭାରତକୁ ସନ୍ଦେହ ଚକ୍ଷୁରେ ଦେଖୁଥିଲା ସେତେବେଳେ ଏହାର ଅର୍ଥନୀତି, ବଜେଟ୍ ଓ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଉପରେ ଅନେକ ଆଲୋଚନା କରୁଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ଏହାର ରହସ୍ୟ ଭେଦ କରିବା କାହାରି ପକ୍ଷେ ସମ୍ଭବ ନ ଥିଲା । ସମସ୍ତେ ପ୍ରଶ୍ନ ଚିହ୍ନ ଳଗାଇ ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ଛାଡି ଦେଉଥିଲେ। ଆମ ଅର୍ଥନୀତିର ଗତି, ସ୍ଥିତି, ବିତ୍ତୀୟ ଶୃଙ୍ଖଳା, ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ପାରଦର୍ଶିତା ସମାବେଶିତା ଆଦି ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱାସ ଓ ଆଶା ଏହାକୁ ସୁଦୃଢ କରିଛି ।
ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏବେ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତିର ଊଜ୍ଜ୍ୱଳ କ୍ଷେତ୍ର ଭାବେ ନାମିତ କରାଯାଇଛି । ଭାରତ ଏବେ ଜି-୨୦ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ପଦରେ ରହିଛି । ଭାରତକୁ ମଧ୍ୟ ୨୦୨୧-୨୨ରେ ସର୍ବାଧିକ ଏଫଡିଆଇ ଆସିଛି । ଏହି ବିଦେଶୀ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ପୁଞ୍ଜି ବା ଏଫଡିଆଇର ବଡ ଭାଗ ମାନୁଫ୍ୟାକଚରିଂ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିନିଯୋଗ ହୋଇଛି । ଏବେ ପିଏଲଆଇ ସ୍କିମର ଲାଭ ନେବାକୁ ଆବେଦନପତ୍ର ଗଦା ହେଉଛି । ଆମେ ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଙ୍ଗରେ ପରିଣତ ହୋଇଛୁ । ଏହି ସୁଯୋଗର ଲାଭ ସମସ୍ତେ ଉଠାଇବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଇଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜିର ଭାରତ ନୂଆ ସାମର୍ଥ୍ୟର ସହିତ ଆଗକୁ ବଢୁଛି । ଭାରତର ଆର୍ଥିକ ଜଗତ ସହିତ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସବୁପକ୍ଷଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଆଠ ଦଶବର୍ଷ ତଳେ ଆମ ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଓ ବ୍ୟାଙ୍କ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏକ ପ୍ରକାର ଉଜୁଡିବା ଅବସ୍ଥାରେ ଥିଲା । ଏବେ ସେଥିରେ ଅବିଶ୍ୱସନୀୟ ପ୍ରଗତି ଆସିଛି । ଆମ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟତମ ଦୃଢ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ଓ ବ୍ୟାଙ୍କ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପ୍ରଚୁର ଲାଭ ହେଉଛି। ସର୍ବୋପରି ଦେଶରେ ଏକ ସରକାର ରହିଛି ଯିଏ ସାହସ, ସ୍ପଷ୍ଟତା ଓ ଆତ୍ମ ବିଶ୍ୱାସର ସହିତ ନୀତିଗତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଉଛି । ଏବେ ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା ହେଲା ଭାରତୀୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସାମର୍ଥ୍ୟର ଲାଭ ସର୍ବାଧିକ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ôଚଇବା ଆବଶ୍ୟକ । ବ୍ୟାଙ୍କ ସମୂହ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପହଞ୍ôଚ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଅଭବୃଦ୍ଧିରେ ସହାୟକ ହେବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଇଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ୧. ୨୦କୋଟି ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମଇ ସରକାରଙ୍କଠାରୁ ବିପୁଳ ସହାୟତା ପାଇଥିଲା । ଏହା ପରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ୨ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅତିରିକ୍ତ ବନ୍ଧକ ମୁକ୍ତ ଋଣ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଥିଲା । ଏବେ ବ୍ୟାଙ୍କମାନେ ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମଇ ଗୁଡିକ ପାଖରେ ପହଞ୍ôଚ ସେମାନଙ୍କୁ ଆବଶ୍ୟକ ପରିମାଣର ଋଣ ଯୋଗାଇ ଦେବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ଆବଶ୍ୟକତା ହେଲା ଭାରତୀୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଲାଭ ଦେଶର ସର୍ବାଧିକ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ôଚବା ଆବଶ୍ୟକ । ଆର୍ଥିକ ସମାବେଶୀକରଣ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ସରକାରଙ୍କ ନୀତି ଫଳରେ ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ଲୋକ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହୋଇପାରିଛନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କରେ ଖାତା ଖୋଲିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି । ସରକାର କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ଆର୍ଥିକ ଲାଭ ଯୋଗାଉଛନ୍ତି । ବିନା ବ୍ୟାଙ୍କ ଗ୍ୟାଣ୍ଟେିରେ ୨୦ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ମୁଦ୍ରା ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ୪୦ଲକ୍ଷ ଷ୍ଟ୍ରୀଟ ଭେଣ୍ଡର ଓ ଛୋଟ ଦୋକାନୀ ପିଏମ୍ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନାରେ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ଅର୍ଥ ସହାୟତା ପାଇଛନ୍ତି । ଋଣ ଯୋଗାଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସରଳ କରିବା ସହିତ ଏ ବାବଦର ଖର୍ଚ୍ଚକୁ କମ୍ କରିବାକୁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି ।
‘ଭୋକାଲ ଫର ଲୋକାଲ’ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା କେବଳ ଏକ ‘ଚଏସ ବା ପ୍ରସନ୍ଦ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏକ ଆତ୍ମ ନିର୍ଭରଶୀଳତାର ଲକ୍ଷ୍ୟ । ଏହା ମଧ୍ୟ ଏକ ଜାତୀୟ ଦାୟିତ୍ୱ । ଭୋକାଲ ଫର ଲୋକଲ ଓ ଆତ୍ମନିର୍ଭରତା ପ୍ରତି ଦେଶର ଜନ ସମର୍ଥନ ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି । ଏହା ଫଳରେ ଦେଶର ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଓ ରପ୍ତାନୀ ବଢିବ । ଏବେ ଆମ ରପ୍ତାନୀ ସର୍ବକାଳୀନ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ସ୍ଥିତିରେ ଅଛି । ଉଭୟ ଦ୍ରବ୍ୟ ଓ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମ ରପ୍ତାନୀ ଅତି ଭଲ ଅବସ୍ଥାରେ ରହିଛି । ଏହା ସୂଚାଉଛି ଯେ ଭାରତର ସମ୍ଭାବନା ଓ ସାମର୍ଥ୍ୟ ବିଶ୍ୱ ଦରବାରରେ ବଢୁଛି । ସ୍ଥାନୀୟ କାରିଗର, ଶିଳ୍ପୀ ଓ ଉତ୍ପାଦନକାରୀଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାର ଦାୟିତ୍ୱ ନେବାକୁ ସେ ବ୍ୟବସାୟୀ ମହଲକୁ ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଇଛନ୍ତି ।
ସେ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଭୋକାଲ ଫର ଲୋକାଲ କେବଳ ଭାରତୀୟ କୁଟୀର ଶିଳ୍ପରୁ ସାମଗ୍ରୀ କିଣିବାରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ, ବାସ୍ତବରେ ଏହା ଏକ ବଡ ପରିକଳ୍ପନା । କେଉଁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦକ୍ଷତା ନିର୍ମାଣ କରି ଆମେ ଦେଶର ଟଙ୍କା ବଂଚାଇ ପାରିବା ତାହାକୁ ଆମକୁ ଦେଖିôବାକୁ ପଡିବ । ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ଓ ଖାଇବା ତେଲର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶର ଅଧିକ ଅର୍ଥ ବିଦେଶକୁ ଯାଉଛି ଏବଂ ଏଥି ପାଇଁ ଆମକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବାକୁ ପଡିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ପୁଞ୍ଜିଗତ ବ୍ୟୟକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି । ଏଥର ବଜେଟ୍‌ରେ ୧୦ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟୟବରାଦ ଏଥି ପାଇଁ କରାଯାଇଛି । ପିଏମ୍ ଗତିଶକ୍ତି ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନ ଏଥି ପାଇଁ ବଳ ଯୋଗାଉଛି । ଦେଶର ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଭଳି ନିଜର ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଉଚିତ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଦେଶ ସର୍ବାଧିକ ଉପକୃତ ହୋଇପାରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ବଜେଟ୍‌ରେ ଟିକସ ଜନିତ ପ୍ରସଙ୍ଗ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଜିଏସ୍‌ଟି ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ଫଳରେ ପୂର୍ବ ତୁଳନାରେ ଏବେ ଜନତାଙ୍କ ଟିକସ ବୋଝ୍ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ ପାଇଛି । ଆୟକର ଓ କମ୍ପାନୀ ଟିକସ ହ୍ରାସ ଫଳରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଟିକସଦାତା ସ୍ୱସ୍ତିର ନିଃଶ୍ୱାସ ମାରୁଛନ୍ତି । ଏହା ସତ୍ୱେ ଦେଶର ଟିକସ ସଂଗ୍ରହ ପରିମାଣ ବଢିଛି । ୨୦୧୩-୧୪ରେ ଦେଶ ମୋଟ ୧୧ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଟିକସ ଆଦାୟ ହୋଇଥିବାବେଳେ ୨୦୨୩-୨୪ରେ ଏହା ୨୦୦% ବଢି ୩୩ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ପହଂଚିଛି । ଏହା ଛଡା ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଟିକସ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଫାଇଲ ସଂଖ୍ୟା ୨୦୧୩-୧୪ ତୁଳନାରେ ପ୍ରାୟ ଦୁଇଗୁଣ ବଢି ୨୦୨୦-୨୧ରେ ୬. ୫ କୋଟିରେ ପହଞ୍ôଚଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଟିକସ ପରିସର ବୃଦ୍ଧି ପ୍ରମାଣିତ କରୁଛି ଯେ ସରକାରଙ୍କ ଉପରେ ଲୋକଙ୍କର ଆସ୍ଥା ଓ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି; ସେମାନେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ଯେ ଲୋକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଦିଆଯାଉଥିବା ଟିକସ ଜନକଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ‘ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରି ୪.୦’ଯୁଗରେ ଭାରତ ଦ୍ୱାରା ବିକଶିତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ମଡେଲରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ରୂପେ ଓ ୟୁପିଆଇ କେବଳ ଶସ୍ତା ଓ ଅତ୍ୟନ୍ତ ନିରାପଦ ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜି ନୁହଁ; ଏହା ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱରେ ଆମ ପରିଚୟ ବହନ କରୁଛି । ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ତମ ବର୍ଷରେ ୭୫ହଜାର କୋଟିର ଡିଜିଟାଲ କାରବାର ଆମ ୟୁପିଆଇର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଓ ଲୋକପ୍ରିୟତାକୁ ପ୍ରମାଣିତ କରୁଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅନେକ ସମୟରେ ଗୋଟିଏ ଗୋଟିଏ ଛୋଟ ପଦକ୍ଷେପ ବିରାଟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଥାଏ । କୌଣସି ସାମଗ୍ରୀ କିଣିବାବେଳେ କ୍ରୟର ରସିଦ୍ ଆଣିବାକୁ ନ ଭୁଲିବାକୁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଟିକସ ଠକି ହେବ ନାହିଁ ଏବଂ ଦେଶର ବିକାଶ ଘଟିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଭାଷଣର ଉପସଂହାରରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ଅର୍ଥନୀତିକ ବିକାଶର ଲାଭ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗ ଓ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବା ଉଚିତ । ସେହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖି ସମସ୍ତେ କାମ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଏକ ଉତ୍ତମ ତାଲିମପ୍ରାପ୍ତ ପେସାଦାର ଲୋକବଳ ସୃଷ୍ଟି ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ସହିତ ସବୁ ଭବିଷ୍ୟବାଦୀ ବିଚାର ଓ ପ୍ରସ୍ତାବ ଉପରେ ବ୍ୟାପକ ଚର୍ଚ୍ଚା କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି ।

Prime Minister's Office
PM addresses Post Budget Webinar on ‘Enhancing Efficiency of the Financial Services for Creating Growth Opportunities’
“Government is paving way for collective ownership and equal partnership in the implementation of the Budget through the Post Budget Webinars”
“Trust and expectations have replaced question marks in every discussion of Indian economy”
“India is being called the bright spot of the global economy.”
“Today you have a government that is taking policy decisions with courage, clarity and confidence, you too will have to step up”
“The need of the hour is that the benefits of the strength in India's banking system should reach maximum people”
“The Government's policies related to Financial Inclusion have made crores of people part of the formal financial system”
“Vision of Vocal for local and the Aatmnirbharta is a national responsibility.”
“Vocal for Local is bigger than just buying products of the Indian cottage industry. We have to see which are the areas where we can save the country's money by building capacity in India itself”
“Private sector of the country should also increase their investment just like the government so that the country gets maximum benefit from it”
“The increase in the tax base is proof that people have faith in the government, and they believe that the tax they are paying is being spent for public good”
“In the era of ‘Industry 4.0’ platforms developed by India are becoming models for the world”
“RuPay and UPI are not just a low cost and highly secure technology, but our identity in the world”
07 MAR 2023 10:29AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, addressed a Post Budget Webinar on the subject of ‘Enhancing Efficiency of the Financial Services for Creating Growth Opportunities’. It is the tenth of a series of 12 post-budget webinars organized by the government to seek ideas and suggestions for effectively implementing the initiatives announced in the Union Budget 2023.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that the government is paving the way for collective ownership and equal partnership in the implementation of the budget through these Post Budget Webinars where the views and suggestions of stakeholders hold utmost importance.
The Prime Minister remarked that the entire world is witnessing the impact of India's fiscal and monetary policy during the Corona pandemic and credited the efforts of the government in strengthening the fundamentals of India's economy in the last 9 years. Recalling the time when the world looked at India with suspicion, the Prime Minister pointed out that discussions on India’s economy, budget and goals would often begin and end with a question. He highlighted the changes in financial discipline, transparency and inclusive approach and noted that the question mark at the beginning and end of the discussion has been replaced by Vishwas (trust) and Apeksha (expectations). Throwing light on the recent achievements, the Prime Minister said, “Today India is being called the bright spot of the global economy.” He also highlighted that India is presiding over G-20 and also attracted the highest FDI in the country in the year 2021-22. The Prime Minister noted that a major part of this investment has taken place in the manufacturing sector. He emphasized that applications are continuously pouring in to avail of the PLI scheme which makes India an important part of the global supply chain. The Prime Minister urged everyone to take full advantage of this opportunity.
The Prime Minister emphasized that as today’s India is moving with new capabilities, the responsibility of those in the financial world of India has increased. He told them that they have a robust financial system of the world and a banking system that is in profit after being on the verge of collapse 8-10 years ago. Also, there is a government that is taking policy decisions with courage, clarity and confidence. “Today, the need of the hour is that the benefits of the strength in India's banking system should reach the maximum number of people,” the Prime Minister exhorted the participants. Giving an example of the Government’s support to the MSME sector, the Prime Minister asked the banking system to reach out to the maximum number of sectors. “1 crore 20 lakh MSMEs have received huge help from the government during the pandemic. In this year's budget, the MSME sector has also got additional collateral-free guaranteed credit of 2 lakh crores. Now it is very important that our banks reach out to them and provide them adequate finance”, he added.
The Prime Minister pointed out that the Government's policies related to Financial Inclusion have made crores of people part of the formal financial system. The government has helped fulfill the dreams of crores of youth by giving Mudra loans of more than 20 lakh crore rupees without a bank guarantee. For the first time, more than 40 lakh street vendors and small shopkeepers received help from banks through PM Swanidhi Yojana. He called upon the stakeholders to re-engineer all the processes to reduce the cost and increase the speed of credit so that it reaches the small entrepreneurs quickly.
Touching upon the issue of ‘Vocal for Local’ the Prime Minister said that this is not a matter of choice but “Vocal for local and vision of self-reliance is a national responsibility.” Shri Modi noted the tremendous enthusiasm for Vocal for Local and aatmnirbharta in the country and talked about increased domestic production and record growth in exports. “Our exports have been at an all-time high, whether in goods or services. This indicates growing possibilities for India”, the Prime Minister said and asked the stakeholders like organizations and Chambers of Industry and commerce to take up the responsibility to promote local artisans and entrepreneurs up to the district level.
The Prime Minister once again clarified that Vocal for Local is bigger than just buying products from the Indian cottage industry. “We have to see which are the areas where we can save the country's money by building capacity in India itself”, he said and gave examples of higher education and edible oil where a lot of money goes out.
Touching upon the massive increase in the Capital expenditure outlay in the Budget to the tune of Rs 10 lakh crore and dynamism induced by PM Gatishakti Masterpaln, the Prime Minister emphasized the need to support the private sector that is working for the progress of the different geographical areas and economic sectors. “Today, I would also call upon the private sector of the country to increase their investment just like the government so that the country gets maximum benefit from it”, he added.
Dwelling on the tax-related post Budget narrative, the Prime Minister said as opposed to the past, the tax burden has come down significantly in India due to GST, reduction in Income Tax and Corporate tax. This, the Prime Minister said, has resulted in better tax collection. In 2013-14 gross tax revenue was about 11 lakh crore rupees which can rise to 33 lakh crore in 2023-24, an increase of 200 percent. The number of individual tax returns filed increased from 3.5 crores to 6.5 crores from 2013-14 to 2020-21. “Paying tax is such a duty, which is directly related to nation building. The increase in the tax base is proof that people have faith in the government, and they believe that the tax paid is being spent for public good”, the Prime Minister said.
The Prime Minister said Indian talent, infrastructure and innovators can take the Indian financial system to the top. “In the era of ‘Industry 4.0’ platforms developed by India are becoming models for the world”, the Prime Minister said giving examples of GeM, Digital transactions. He exclaimed that in the 75th year of independence, 75 thousand crore transactions were done digitally which shows how wide the expansion of UPI has become. “RuPay and UPI are not just a low cost and highly secure technology, but it is our identity in the world. There is immense scope for innovation. UPI should become a means of financial inclusion and empowerment for the whole world, we have to collectively work for it. I suggest that our financial institutions should also have maximum partnership with fintechs to increase their reach”, the Prime Minister added.
The Prime Minister reiterated that sometimes, even a small step can make a huge difference in boosting and gave the example of buying goods without the bill. Pointing out that feeling that there is no harm done by this, the Prime Minister emphasized the need to increase awareness about getting a copy of the bill that will benefit the nation in return. “We just need to make people more and more aware”, he added.
Concluding the address, the Prime Minister stated that the benefits of India's economic development should reach every class and person and urged all stakeholders to work with this vision. He also stressed creating a large pool of well-trained professionals. “I want all of you to discuss such futuristic ideas in detail”, he concluded.