প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
‘বিকাশৰ সুযোগ সৃষ্টিৰ বাবে বিত্তীয় সেৱাৰ দক্ষতা বৃদ্ধি’ শীৰ্ষক বাজেটোত্তৰ ৱেবিনাৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণ
“বাজেটোত্তৰ ৱেবিনাৰৰ জৰিয়তে বাজেট ৰূপায়ণৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰে সামূহিক মালিকীস্বত্ব আৰু সম অংশীদাৰিত্বৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিছে”
“ভাৰতীয় অৰ্থনীতিৰ প্ৰতিটো আলোচনাতে প্ৰশ্নবোধক চিহ্নৰ ঠাই লৈছে আস্থা আৰু প্ৰত্যাশাই”
“ভাৰতক বিশ্ব অৰ্থনীতিৰ উজ্জ্বল স্থান বুলি কোৱা হৈছে।”
“আজি আপোনালোকৰ এনে এখন চৰকাৰ আছে যিখনে সাহস, স্পষ্টতা আৰু আত্মবিশ্বাসেৰে নীতিগত সিদ্ধান্ত লৈছে, আপুনিও খোজ দিব লাগিব”
“সময়ৰ আহ্বান এই যে ভাৰতৰ বেংকিং ব্যৱস্থাত শক্তিৰ সুফল অধিকাংশ লোকৰ মাজলৈ যাব লাগে”
“বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তিৰ সৈতে জড়িত চৰকাৰৰ নীতিয়ে কোটি কোটি লোকক আনুষ্ঠানিক বিত্তীয় ব্যৱস্থাৰ অংশ কৰি তুলিছে”
“ভোকেল ফৰ লোকেল আৰু আত্মনিৰ্ভৰতাৰ দৃষ্টিভংগী এক ৰাষ্ট্ৰীয় দায়িত্ব।”
“ভাৰতীয় কুটীৰ উদ্যোগৰ সামগ্ৰী ক্ৰয় কৰাতকৈও ভোকেল ফৰ লোকেল ডাঙৰ পদক্ষেপ। আমি চাব লাগিব কোনবোৰ ক্ষেত্ৰ য’ত আমি ভাৰততে সামৰ্থ্য গঢ়ি তুলি দেশৰ ধন ৰাহি কৰিব পাৰো”
“দেশৰ ব্যক্তিগত খণ্ডইও চৰকাৰৰ দৰেই নিজৰ বিনিয়োগ বৃদ্ধি কৰক যাতে দেশে ইয়াৰ পৰা সৰ্বাধিক লাভৱান হয়”
“কৰৰ আধাৰ বৃদ্ধি চৰকাৰৰ ওপৰত জনতাৰ বিশ্বাস থকাৰ প্ৰমাণ আৰু তেওঁলোকে বিশ
07 MAR 2023 10:29AM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ‘বিকাশৰ সুযোগ সৃষ্টিৰ বাবে বিত্তীয় সেৱাৰ দক্ষতা বৃদ্ধি’ বিষয়ক বাজেটোত্তৰ ৱেবিনাৰত ভাষণ আগবঢ়ায়। ২০২৩ৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেটত ঘোষণা কৰা পদক্ষেপসমূহ ফলপ্ৰসূভাৱে ৰূপায়ণৰ বাবে ধাৰণা আৰু পৰামৰ্শ বিচাৰি চৰকাৰে আয়োজন কৰা ১২খন ৱেবিনাৰৰ এই দশমখন ধাৰাবাহিক ৱেবিনাৰ।
এই উপলক্ষে অংশগ্ৰহণকাৰী ব্যক্তিসকলক উদ্দেশ্যি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে বাজেটোত্তৰ ৱেবিনাৰৰ জৰিয়তে বাজেট ৰূপায়ণৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰে সামূহিক মালিকীস্বত্ব আৰু সম অংশীদাৰিত্বৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিছে, য’ত অংশীদাৰিত্ব লোকসকলৰ মতামত আৰু পৰামৰ্শই সৰ্বাধিক গুৰুত্ব লাভ কৰে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ক’ৰোনা মহামাৰীৰ সময়ত ভাৰতৰ বিত্তীয় আৰু মুদ্ৰানীতিৰ প্ৰভাৱ সমগ্ৰ বিশ্বই প্ৰত্যক্ষ কৰি থকা বুলি মন্তব্য কৰি বিগত ৯ বছৰত ভাৰতৰ অৰ্থনীতিৰ মৌলিক দিশসমূহ শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ কৃতিত্ব প্ৰদান কৰে। বিশ্বই ভাৰতক সন্দেহৰ দৃষ্টিৰে চোৱা সময়ৰ কথা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে ভাৰতৰ অৰ্থনীতি, বাজেট আৰু লক্ষ্যৰ ওপৰত আলোচনা প্ৰায়ে এটা প্ৰশ্নৰে আৰম্ভ আৰু শেষ হয়। তেওঁ বিত্তীয় অনুশাসন, স্বচ্ছতা আৰু সৰ্বাংগীন দৃষ্টিভংগীৰ পৰিৱৰ্তনৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি আলোচনাৰ আৰম্ভণি আৰু শেষত প্ৰশ্নবোধক চিহ্নৰ ঠাইত বিশ্বাস আৰু প্ৰত্যাশাই লোৱা বুলি উল্লেখ কৰে। শেহতীয়া সাফল্যৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, “আজি ভাৰতক বিশ্ব অৰ্থনীতিৰ উজ্জ্বল স্থান বুলি কোৱা হৈছে।” তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতে জি-২০ৰ অধ্যক্ষতা কৰাৰ লগতে ২০২১-২২ বৰ্ষত দেশৰ সৰ্বাধিক প্ৰত্যক্ষ বিদেশী বিনিয়োগ আকৰ্ষণ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে এই বিনিয়োগৰ এটা ডাঙৰ অংশ উৎপাদন খণ্ডত সংঘটিত হৈছে। তেওঁ সজোৰে কয় যে পিএলআই আঁচনিৰ সুবিধা ল’বলৈ ব্যাপক হাৰত আবেদন কৰি থকা হৈছে যিয়ে ভাৰতক বিশ্বৰ যোগান শৃংখলৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ কৰি তুলিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সকলোকে এই সুযোগৰ সম্পূৰ্ণ সুবিধা ল’বলৈ আহ্বান জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বৰ্তমানৰ ভাৰত নতুন সামৰ্থ্যৰে আগবাঢ়ি যোৱাৰ লগে লগে ভাৰতৰ বিত্তীয় জগতত থকাসকলৰ দায়িত্ব বাঢ়িছে বুলি সজোৰে কয়৷ তেওঁ সেই লোকসকলক উদ্দেশ্যি কয় যে তেওঁলোকৰ হাতত বিশ্বৰ এক শক্তিশালী বিত্তীয় ব্যৱস্থা আৰু ৮-১০ বছৰ পূৰ্বে পতনৰ পথত থকাৰ পিছত লাভজনক বেংকিং ব্যৱস্থা আছে। লগতে সাহস, স্পষ্টতা আৰু আত্মবিশ্বাসেৰে নীতিগত সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা চৰকাৰ এখনো আছে।‘বৰ্তমান সময়ৰ আহ্বান এই যে ভাৰতৰ বেংকিং ব্যৱস্থাত শক্তিৰ সুফল অধিকাংশ লোকৰ মাজলৈ যাব লাগে,” প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অংশগ্ৰহণকাৰীসকলক উপদেশ দিয়ে৷ এমএছএমই খণ্ডৰ প্ৰতি চৰকাৰে জনোৱা সমৰ্থনৰ উদাহৰণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বেংকিং ব্যৱস্থাক অধিক সংখ্যক খণ্ডক সামৰি ল’বলৈ কয়। “ক’ৰোনা মহামাৰীৰ সময়ত ১ কোটি ২০ লাখ এমএছএমইয়ে চৰকাৰৰ পৰা বিপুল সহায় লাভ কৰিছে। এইবাৰৰ বাজেটত এমএছএমই খণ্ডইও ২ লাখ কোটিৰ অতিৰিক্ত জামিনবিহীন নিশ্চয়তাযুক্ত ঋণ লাভ কৰিছে। এতিয়া আমাৰ বেংকসমূহে তেওঁলোকৰ ওচৰলৈ হাত আগবঢ়াই তেওঁলোকক পৰ্যাপ্ত বিত্তীয় সাহায্য প্ৰদান কৰাটো অতি প্ৰয়োজনীয়”, তেওঁ লগতে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তিৰ সৈতে জড়িত চৰকাৰৰ নীতিয়ে কোটি কোটি লোকক আনুষ্ঠানিক বিত্তীয় ব্যৱস্থাৰ অংশ কৰি তুলিছে। চৰকাৰে বেংকৰ নিশ্চয়তা অবিহনে ২০ লাখ কোটিতকৈ অধিক টকাৰ মুদ্ৰা ঋণ দি কোটি কোটি যুৱকৰ সপোন পূৰণত সহায় কৰিছে। প্ৰথমবাৰৰ বাবে পিএম স্বনিধি যোজনাৰ জৰিয়তে ৪০লক্ষাধিক ৰাজপথৰ ব্যৱসায়ী আৰু ক্ষুদ্ৰ দোকানীয়ে বেংকৰ পৰা সহায় লাভ কৰে। তেওঁ অংশীদাৰসকলক সকলো প্ৰক্ৰিয়া পুনৰ ব্যৱহাৰ কৰি খৰচ কমোৱাৰ লগতে ঋণৰ গতি বৃদ্ধি কৰিবলৈ আহ্বান জনায় যাতে ই ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগীসকলৰ ওচৰলৈ দ্ৰুতভাৱে উপনীত হয়।
‘ভোকেল ফৰ লোকেল’ বিষয়ৰ সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এইটো পছন্দৰ বিষয় নহয় বৰঞ্চ “ভোকেল ফৰ লোকেল’ আৰু আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ দৃষ্টিভংগী এটা ৰাষ্ট্ৰীয় দায়িত্ব।” শ্ৰী মোদীয়ে দেশত ভোকেল ফৰ লোকেল আৰু আত্মনিৰ্ভৰতাৰ প্ৰতি থকা প্ৰচণ্ড উৎসাহৰ কথা উল্লেখ কৰি ঘৰুৱা উৎপাদন আৰু ৰপ্তানিৰ অভিলেখ বৃদ্ধিৰ কথা কয়। “আমাৰ ৰপ্তানি সৰ্বকালৰ উচ্চতম স্তৰত আছে, সেয়া সামগ্ৰীয়েই হওক বা সেৱাতেই হওক। ই ভাৰতৰ বাবে ক্ৰমবৰ্ধমান সম্ভাৱনাৰ ইংগিত দিয়ে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই কথা উল্লেখ কৰে আৰু সংস্থা আৰু উদ্যোগ আৰু বাণিজ্য চেম্বাৰৰ দৰে অংশীদাৰসকলক জিলা পৰ্যায়লৈকে স্থানীয় শিপিনী আৰু উদ্যোগীসকলক উন্নীত কৰাৰ দায়িত্ব ল’বলৈ আহ্বান জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পুনৰ স্পষ্ট কৰি দিয়ে যে ভাৰতীয় কুটীৰ উদ্যোগৰ পৰা সামগ্ৰী ক্ৰয় কৰাতকৈও ভোকেল ফৰ লোকেল ডাঙৰ পদক্ষেপ। “আমি চাব লাগিব কোনবোৰ ক্ষেত্ৰ য’ত আমি ভাৰততে সামৰ্থ্য গঢ়ি তুলি দেশৰ ধন ৰাহি কৰিব পাৰো”, তেওঁ লগতে উচ্চ শিক্ষা আৰু খোৱা তেলৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰে য’ত বহু ধন বাহিৰলৈ ওলাই যায়।
বাজেটত ১০ লাখ কোটি টকাৰ মূলধনী ব্যয় ব্যয়ৰ ব্যাপক বৃদ্ধি আৰু পিএম গতিশক্তি মাষ্টাৰ প্লেনৰ দ্বাৰা প্ৰৰোচিত গতিশীলতাৰ সন্দৰ্ভত উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিভিন্ন ভৌগোলিক অঞ্চল আৰু অৰ্থনৈতিক খণ্ডৰ অগ্ৰগতি বাবে কাম কৰা ব্যক্তিগত খণ্ডক সহায় কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। “আজি মই দেশৰ ব্যক্তিগত খণ্ডকো চৰকাৰৰ দৰেই নিজৰ বিনিয়োগ বৃদ্ধি কৰিবলৈ আহ্বান জনাম, যাতে দেশে ইয়াৰ পৰা সৰ্বাধিক লাভ অৰ্জন কৰে”, তেওঁ লগতে কয়।
কৰ সম্পৰ্কীয় বাজেটোত্তৰ আখ্যানৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে পূৰ্বৰ বিপৰীতে ভাৰতত জিএছটি, আয়কৰ হ্ৰাস আৰু কৰ্পৰেট কৰৰ বাবে কৰ বোজা যথেষ্ট হ্ৰাস পাইছে। ইয়াৰ ফলত কৰ সংগ্ৰহ বৃদ্ধি পাইছে হৈছে বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। ২০১৩-১৪ চনত মুঠ কৰ ৰাজহ আছিল প্ৰায় ১১ লাখ কোটি টকা, যিটো ২০০ শতাংশ বৃদ্ধিৰে ২০২৩-২৪ চনত ৩৩ লাখ কোটিলৈ বৃদ্ধি পোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে৷ কৰদাতাই দাখিল কৰা ব্যক্তিগত কৰ ৰিটাৰ্ণৰ সংখ্যা ২০১৩-১৪ৰ পৰা ২০২০-২১ চনলৈ ৩.৫ কোটিৰ পৰা ৬.৫ কোটিলৈ বৃদ্ধি পাইছে। ‘কৰ পৰিশোধ কৰাটো এনে এটা কৰ্তব্য, যিটো ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ সৈতে প্ৰত্যক্ষভাৱে জড়িত। কৰৰ আধাৰ বৃদ্ধিয়ে চৰকাৰৰ ওপৰত জনতাৰ বিশ্বাস থকাৰ প্ৰমাণ আৰু তেওঁলোকে বিশ্বাস কৰে যে প্ৰদান কৰা কৰ ৰাজহুৱা মংগলৰ বাবে ব্যয় কৰা হৈছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতীয় প্ৰতিভা, আন্তঃগাঁথনি আৰু উদ্ভাৱকসকলে ভাৰতীয় বিত্তীয় ব্যৱস্থাক শীৰ্ষলৈ লৈ যাব পাৰে। “‘উদ্যোগ ৪.০’ৰ যুগত ভাৰতে বিকশিত কৰা প্লেটফৰ্মসমূহ বিশ্বৰ বাবে আৰ্হি হৈ পৰিছে”, জিইএম, ডিজিটেল লেনদেনৰ উদাহৰণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। তেওঁ কয় যে স্বাধীনতাৰ ৭৫সংখ্যক বছৰত ৭৫ হাজাৰ কোটি লেনদেন ডিজিটেলী কৰা হৈছে, যিটোৱে ইউপিআইৰ সম্প্ৰসাৰণ কিমান ব্যাপক হৈ পৰিছে সেয়া দেখুৱাইছে। “ৰুপে আৰু ইউপিআই কেৱল কম খৰচী আৰু অতি সুৰক্ষিত প্ৰযুক্তিয়েই নহয়, বৰঞ্চ ই বিশ্বত আমাৰ পৰিচয়। উদ্ভাৱনৰ অপৰিসীম পৰিসৰ। ইউপিআই সমগ্ৰ বিশ্বৰ বাবে আৰ্থিক অন্তৰ্ভুক্তি আৰু সৱলীকৰণৰ মাধ্যম হ’ব লাগে, আমি ইয়াৰ বাবে সামূহিকভাৱে কাম কৰিব লাগিব। মই পৰামৰ্শ দিওঁ যে আমাৰ বিত্তীয় প্ৰতিষ্ঠানসমূহেও ফিনটেকৰ সৈতে সৰ্বাধিক অংশীদাৰিত্ব ৰাখিব লাগে যাতে তেওঁলোকৰ প্ৰসাৰ বৃদ্ধি পায়”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পুনৰ কয় যে কেতিয়াবা, এটা সৰু পদক্ষেপেও বুষ্টিঙৰ ক্ষেত্ৰত বৃহৎ পৰিৱৰ্তন আনিব পাৰে আৰু বিল অবিহনে সামগ্ৰী ক্ৰয় কৰাৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰে। ইয়াৰ দ্বাৰা কোনো ক্ষতি নহয় বুলি অনুভৱ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিনিময়ত দেশখনক উপকৃত কৰিব পৰা বিধেয়কখনৰ প্ৰতিলিপি লাভ কৰাৰ সন্দৰ্ভত সজাগতা বৃদ্ধিৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। “আমি মাত্ৰ মানুহক অধিক সচেতন কৰি তুলিব লাগিব”, তেওঁ লগতে কয়।
ভাষণৰ সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতৰ অৰ্থনৈতিক উন্নয়নৰ সুফল প্ৰতিটো শ্ৰেণী আৰু ব্যক্তিৰ মাজলৈ যাব লাগে বুলি উল্লেখ কৰি সকলো অংশীদাৰক এই দৃষ্টিভংগীৰে কাম কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ সু-প্ৰশিক্ষিত পেছাদাৰীৰ এক বৃহৎ পুল গঢ়ি তোলাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। “মই বিচাৰো যে আপোনালোক সকলোৱে এনে ভৱিষ্যতৰ ধাৰণাসমূহৰ বিষয়ে বিতংভাৱে আলোচনা কৰক,” এই মন্তব্যৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাষণ সামৰে৷

Prime Minister's Office
PM addresses Post Budget Webinar on ‘Enhancing Efficiency of the Financial Services for Creating Growth Opportunities’
“Government is paving way for collective ownership and equal partnership in the implementation of the Budget through the Post Budget Webinars”
“Trust and expectations have replaced question marks in every discussion of Indian economy”
“India is being called the bright spot of the global economy.”
“Today you have a government that is taking policy decisions with courage, clarity and confidence, you too will have to step up”
“The need of the hour is that the benefits of the strength in India's banking system should reach maximum people”
“The Government's policies related to Financial Inclusion have made crores of people part of the formal financial system”
“Vision of Vocal for local and the Aatmnirbharta is a national responsibility.”
“Vocal for Local is bigger than just buying products of the Indian cottage industry. We have to see which are the areas where we can save the country's money by building capacity in India itself”
“Private sector of the country should also increase their investment just like the government so that the country gets maximum benefit from it”
“The increase in the tax base is proof that people have faith in the government, and they believe that the tax they are paying is being spent for public good”
“In the era of ‘Industry 4.0’ platforms developed by India are becoming models for the world”
“RuPay and UPI are not just a low cost and highly secure technology, but our identity in the world”
07 MAR 2023 10:29AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, addressed a Post Budget Webinar on the subject of ‘Enhancing Efficiency of the Financial Services for Creating Growth Opportunities’. It is the tenth of a series of 12 post-budget webinars organized by the government to seek ideas and suggestions for effectively implementing the initiatives announced in the Union Budget 2023.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that the government is paving the way for collective ownership and equal partnership in the implementation of the budget through these Post Budget Webinars where the views and suggestions of stakeholders hold utmost importance.
The Prime Minister remarked that the entire world is witnessing the impact of India's fiscal and monetary policy during the Corona pandemic and credited the efforts of the government in strengthening the fundamentals of India's economy in the last 9 years. Recalling the time when the world looked at India with suspicion, the Prime Minister pointed out that discussions on India’s economy, budget and goals would often begin and end with a question. He highlighted the changes in financial discipline, transparency and inclusive approach and noted that the question mark at the beginning and end of the discussion has been replaced by Vishwas (trust) and Apeksha (expectations). Throwing light on the recent achievements, the Prime Minister said, “Today India is being called the bright spot of the global economy.” He also highlighted that India is presiding over G-20 and also attracted the highest FDI in the country in the year 2021-22. The Prime Minister noted that a major part of this investment has taken place in the manufacturing sector. He emphasized that applications are continuously pouring in to avail of the PLI scheme which makes India an important part of the global supply chain. The Prime Minister urged everyone to take full advantage of this opportunity.
The Prime Minister emphasized that as today’s India is moving with new capabilities, the responsibility of those in the financial world of India has increased. He told them that they have a robust financial system of the world and a banking system that is in profit after being on the verge of collapse 8-10 years ago. Also, there is a government that is taking policy decisions with courage, clarity and confidence. “Today, the need of the hour is that the benefits of the strength in India's banking system should reach the maximum number of people,” the Prime Minister exhorted the participants. Giving an example of the Government’s support to the MSME sector, the Prime Minister asked the banking system to reach out to the maximum number of sectors. “1 crore 20 lakh MSMEs have received huge help from the government during the pandemic. In this year's budget, the MSME sector has also got additional collateral-free guaranteed credit of 2 lakh crores. Now it is very important that our banks reach out to them and provide them adequate finance”, he added.
The Prime Minister pointed out that the Government's policies related to Financial Inclusion have made crores of people part of the formal financial system. The government has helped fulfill the dreams of crores of youth by giving Mudra loans of more than 20 lakh crore rupees without a bank guarantee. For the first time, more than 40 lakh street vendors and small shopkeepers received help from banks through PM Swanidhi Yojana. He called upon the stakeholders to re-engineer all the processes to reduce the cost and increase the speed of credit so that it reaches the small entrepreneurs quickly.
Touching upon the issue of ‘Vocal for Local’ the Prime Minister said that this is not a matter of choice but “Vocal for local and vision of self-reliance is a national responsibility.” Shri Modi noted the tremendous enthusiasm for Vocal for Local and aatmnirbharta in the country and talked about increased domestic production and record growth in exports. “Our exports have been at an all-time high, whether in goods or services. This indicates growing possibilities for India”, the Prime Minister said and asked the stakeholders like organizations and Chambers of Industry and commerce to take up the responsibility to promote local artisans and entrepreneurs up to the district level.
The Prime Minister once again clarified that Vocal for Local is bigger than just buying products from the Indian cottage industry. “We have to see which are the areas where we can save the country's money by building capacity in India itself”, he said and gave examples of higher education and edible oil where a lot of money goes out.
Touching upon the massive increase in the Capital expenditure outlay in the Budget to the tune of Rs 10 lakh crore and dynamism induced by PM Gatishakti Masterpaln, the Prime Minister emphasized the need to support the private sector that is working for the progress of the different geographical areas and economic sectors. “Today, I would also call upon the private sector of the country to increase their investment just like the government so that the country gets maximum benefit from it”, he added.
Dwelling on the tax-related post Budget narrative, the Prime Minister said as opposed to the past, the tax burden has come down significantly in India due to GST, reduction in Income Tax and Corporate tax. This, the Prime Minister said, has resulted in better tax collection. In 2013-14 gross tax revenue was about 11 lakh crore rupees which can rise to 33 lakh crore in 2023-24, an increase of 200 percent. The number of individual tax returns filed increased from 3.5 crores to 6.5 crores from 2013-14 to 2020-21. “Paying tax is such a duty, which is directly related to nation building. The increase in the tax base is proof that people have faith in the government, and they believe that the tax paid is being spent for public good”, the Prime Minister said.
The Prime Minister said Indian talent, infrastructure and innovators can take the Indian financial system to the top. “In the era of ‘Industry 4.0’ platforms developed by India are becoming models for the world”, the Prime Minister said giving examples of GeM, Digital transactions. He exclaimed that in the 75th year of independence, 75 thousand crore transactions were done digitally which shows how wide the expansion of UPI has become. “RuPay and UPI are not just a low cost and highly secure technology, but it is our identity in the world. There is immense scope for innovation. UPI should become a means of financial inclusion and empowerment for the whole world, we have to collectively work for it. I suggest that our financial institutions should also have maximum partnership with fintechs to increase their reach”, the Prime Minister added.
The Prime Minister reiterated that sometimes, even a small step can make a huge difference in boosting and gave the example of buying goods without the bill. Pointing out that feeling that there is no harm done by this, the Prime Minister emphasized the need to increase awareness about getting a copy of the bill that will benefit the nation in return. “We just need to make people more and more aware”, he added.
Concluding the address, the Prime Minister stated that the benefits of India's economic development should reach every class and person and urged all stakeholders to work with this vision. He also stressed creating a large pool of well-trained professionals. “I want all of you to discuss such futuristic ideas in detail”, he concluded.