Prime Minister's Office
PM interacts with NDRF personnel involved in ‘Operation Dost’ in Türkiye and Syria
“India's quick response during the earthquake has attracted the attention of the whole world. It is a reflection of the preparedness of our rescue and relief teams”
“India has nurtured its selflessness along with its self-sufficiency”
“Wherever there is a disaster in the world, India is found ready as a first responder”
“Wherever we reach with the 'Tiranga', there is an assurance that now that the Indian teams have arrived, the situation will start getting better”
“NDRF has built a very good reputation among the people of the country. The people of the country trust you”
“We have to strengthen our identity as the best relief and rescue team in the world. The better our own preparation, the better we will be able to serve the world”
20 FEB 2023 7:48PM by PIB Delhi
The Prime Minister interacted with the National Disaster Response Force personnel involved in ‘Operation Dost’ in earthquake-hit Türkiye and Syria.
Addressing the personnel, the Prime Minister lauded them for their great work in ‘Operation Dost’ in earthquake-hit Türkiye and Syria. The Prime Minister elaborated on the concept of Vasudhaiva Kutumbakam. The Prime Minister said in Türkiye and Syria the Indian team reflected the spirit of the entire world being one family for us.
Highlighting the importance of quick response time during a natural calamity, the Prime Minister referred to the ‘Golden Hour’ and said that the speedy response of the NDRF team in Turkiye drew the attention of the entire world. He said that the quick response highlights the preparedness and training skills of the team.
Recalling the images of a mother who blessed the members of the team for their efforts, the Prime Minister noted the pride that every Indian felt after witnessing every image of rescue and relief operations that was carried out in the affected areas. The Prime Minister underlined the unmatched professionalism and the human touch and said that it plays a crucial role when a person is dealing with trauma and has lost everything. The Prime Minister also praised the acts of compassion shown by the team
Remembering the 2001 earthquake in Gujarat and recalling his time as a volunteer there, the Prime Minister underlined the difficulty of the task of removing rubble and finding people below that and how the entire medical system was hit as the hospital itself had collapsed in Bhuj. The Prime Minister also recalled the Machhu Dam tragedy in 1979. “On the basis of my experiences in these calamities, I can appreciate your hard work, spirit and emotions. Today I salute you all.”, the Prime Minister said.
He underlined that those who are capable of helping themselves are called self-sufficient but those who have the capability to help others in their time of need are called selfless. This, he said, applies not only to individuals but to nations also. That is why in the past few years India has nurtured its selflessness along with its self-sufficiency. “Wherever we reach with the ‘Tiranga’, there is an assurance that now that the Indian teams have arrived, the situation will start getting better”, the Prime Minister said as he threw light on the role of Tiranga in Ukraine. The Prime Minister also talked about the respect that the Tricolor earned among the local people. The Prime Minister also remembered how the Tricolor worked as a shield for everyone in Ukraine during Operation Ganga. Similarly, evacuations were conducted in very adverse circumstances from Afghanistan in Operation Devi Shakti. The Same commitment, the Prime Minister said, was evident during the Corona pandemic when India brought back every citizen home and earned global goodwill by supplying medicines and vaccines.
“India was one of the first responders when the earthquake hit Türkiye and Syria”, the Prime Minister said as he underlined India’s commitment to humanity through ‘Operation Dost’. He gave examples of earthquakes in Nepal, and the crisis in Maldives and Sri Lanka and said that India was the first to come forward to help. He noted that the trust of other countries is also increasing in the Indian forces as well as the NDRF. The Prime Minister expressed delight that the NDRF has built a very good reputation among the people of the country over the years. “The people of the country trust NDRF”, he said. He underlined that the faith and hope of the people are reassured when NDRF reaches the field and said that it is a great achievement in itself. When sensitivity is added to a force with skill, the Prime Minister said, then the strength of that force increases manifold.
Emphasizing the need to strengthen India’s capacity for relief and rescue at the time of the disaster, the Prime Minister said, “We have to strengthen our identity as the best relief and rescue team in the world. The better our own preparation, the better we will be able to serve the world.” Concluding the address, the Prime Minister lauded the efforts and experiences of the NDRF team and said that even though they were carrying out rescue operations in the field, he had always been connected with them over the past 10 days through the mind and heart.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তুৰ্কিয়ে আৰু ছিৰিয়াত 'অপাৰেশ্যন দোস্ত'ত অন্তৰ্ভুক্ত এনডিআৰএফ কৰ্মীৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰে
'ভূমিকম্পৰ পাছত ভাৰতৰ ত্বৰিত প্ৰতিক্ৰিয়াই সমগ্ৰ পৃথিৱীৰ মনোযোগ আকৰ্ষিত কৰে। ই আমাৰ উদ্ধাৰ আৰু সাহায্য দলৰ প্ৰস্তুতিক প্ৰতিপন্ন কৰিছে'
'ভাৰতে নিজৰ আত্মনিৰ্ভৰতাৰ লগতে নিজৰ নিস্বাৰ্থতাৰো প্ৰদৰ্শন কৰিছে'
'পৃথিৱীত য'তেই কিবা দুৰ্যোগ হয়, ভাৰতে সবাতোকৈ আগত প্ৰতিক্ৰিয়া কৰোতা হিচাপে সাজু থাকে'
'আমি য'তেই 'ত্ৰিৰংগ' লৈ গৈ পাওঁ, তাত এটা আশ্বাস পাই যায় যে এতিয়া ভাৰতৰ টীম আহি গ'ল, পৰিস্থিতি ভাল হ'বলৈ আৰম্ভ কৰিব'
'এনডিআৰএফে দেশৰ মানুহৰ মাজত এটা অত্যন্ত ভাল ভাৱমূৰ্তি গঢ়িছে। দেশৰ জনসাধাৰণে আপোনালোকৰ ওপৰত ভৰষা কৰে'
'আমি পৃথিৱীৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ উদ্ধাৰ আৰু সাহায্য দল হিচাপে নিজৰ পৰিচয় শক্তিশালী কৰিব লাগিব। আমাৰ প্ৰস্তুতি যিমানেই ভাল হ'ব, আমি পৃথিৱীৰো সিমানেই উন্নত উপায়েৰে সেৱা কৰিব পাৰিম'
20 FEB 2023 7:48PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আজি ভূমিকম্প প্ৰভাৱিত তুৰ্কিয়ে আৰু ছিৰিয়াত 'অপাৰেশ্যন দোস্ত'ত অন্তৰ্ভুক্ত ৰাষ্ট্ৰীয় দুৰ্যোগ প্ৰশমন বাহিনীৰ কৰ্মীসকলৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰে।
কৰ্মীসকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভূমিকম্প প্ৰভাৱিত তুৰ্কিয়ে আৰু ছিৰিয়াত 'অপাৰেশ্যন দোস্ত'ৰ জৰিয়তে কৰা চমকপ্ৰদ কাৰ্যৰ বাবে তেওঁলোকৰ প্ৰশংসা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতৰ বসুধৈৱ কুটুম্বকমৰ অৱধাৰণাৰ বিষয়ে বিস্তৃত ৰূপত আলোচনা কৰে। পিএমে কয় যে তুৰ্কিয়ে আৰু ছিৰিয়াত ভাৰতীয় দলে আমাৰ বাবে 'সমগ্ৰ পৃথিৱী এটা পৰিয়াল', এই ভাবনা প্ৰকট কৰিলে।
প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগৰ সময়ত শীঘ্ৰেই প্ৰতিক্ৰিয়াৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে 'গোল্ডেন আৱাৰ'ৰ উল্লেখ কৰে। তেওঁ কয় যে তুৰ্কিয়েত এনডিআৰএফৰ টীম যিমান সোনকালে তাত উপস্থিত হ'ল, ই সমগ্ৰ পৃথিৱীৰ মনোযোগ আকৰ্ষণ কৰিছে। তেওঁ কয় যে ই দলৰ প্ৰস্তুতি আৰু প্ৰশিক্ষণৰ দক্ষতাক প্ৰতিপন্ন কৰে।
পিএমে এগৰাকী মাতৃৰ আলোকচিত্ৰৰ চৰ্চা কৰে, যি টীমৰ সদস্যসকলক মুৰত চুমা খাই আশীৰ্বাদ দি আছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰভাৱিত ঠাইসমূহৰ পৰা উদ্ধাৰ আৰু সাহায্য কাৰ্যৰ আলোকচিত্ৰ দেখাৰ পাছত প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই গৌৰৱ অনুভৱ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে অতুলনীয় বৃত্তিমূলক অনুভূতিৰ সমান্তৰালকৈ মানৱীয় সহমৰ্মিতাৰ যি সমাৱেশ কৰা হ'ল, সেয়া অতুলনীয়। তেওঁ কয় যে ই তেতিয়াই আৰু অধিক মহত্বপূৰ্ণ হৈ পৰে যেতিয়া ব্যক্তিয়ে নিজৰ সৰ্বস্ব হেৰুৱাই পেলায় আৰু আশংকাৰ পৰা মুক্ত হোৱাৰ চেষ্টা চলাই থাকে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এনেকুৱা সময়ত সেনাৰ হাস্পতাল আৰু আমাৰ কৰ্মীসকলে যি সহমৰ্মিতাৰে কাম কৰিলে, সেয়াও প্ৰশংসনীয়।
গুজৰাটত ২০০১ত অহা ভূমিকম্পৰ পাছত স্বয়ংসেৱক হিচাপে নিজৰ সময়ৰ কথা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভগ্নস্তুপ আঁতৰোৱা আৰু তাৰ তলত সোমাই থকা মানুহ বিচৰাৰ কামত অহা বিপদৰ ৰেখাপাত কৰে। তেওঁ কয় যে কেনেকৈ সমগ্ৰ চিকিৎসা ব্যৱস্থা ধ্বংস হৈ গৈছিল কিয়নো ভুজত হাস্পতালেই ধ্বংস হৈ গৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১৯৭৯ত মচ্ছু বান্ধ ট্ৰাষ্ডিৰ কথাও স্মৰণ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "সেই দুৰ্যোগত নিজৰ অনুভৱ স্মৰণ কৰি মই আপোনালোকৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম, উদ্দীপনা আৰু ভাবনাৰ প্ৰশংসা কৰিছো। আজি, মই আপোনালোক সকলোকে ছেলুট কৰিছো।'
তেওঁ কয় যে যেতিয়া কোনোবাই নিজৰ সহায় নিজে কৰিব পাৰে, তেতিয়াই তেওঁক আত্মনিৰ্ভৰ বুলি ক'ব পাৰি, কিন্তু যেতিয়া কোনোবাই আনৰ সহায় কৰিবলৈ সক্ষম হয় তেতিয়াই তেওঁ নিস্বাৰ্থ হয়। তেওঁ কয় যে এই কথা কেৱল ব্যক্তিৰ ওপৰতে নহয়, ৰাষ্ট্ৰৰ ওপৰতো খাতে। সেয়ে ভাৰতে যোৱা বছৰবোৰত আত্মনিৰ্ভৰতাৰ সমান্তৰালকৈ নিস্বাৰ্থ দেশৰ পৰিচয়ো শক্তিশালী কৰিছে। ইউক্ৰেইনত ত্ৰিৰংগৰ ভূমিকাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, 'ত্ৰিৰংগ লৈ আমি য'তেই গৈ পাওঁ, তাত এটা আশ্বাস পাই যায় যে এতিয়া ভাৰতৰ টীম আহি গ'ল, পৰিস্থিতি ভাল হ'বলৈ আৰম্ভ কৰিব।' প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্থানীয় মানুহৰ মাজত ত্ৰিৰংগই পোৱা সন্মানৰ কথাও উল্লেখ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্মৰণ কৰে যে কেনেকৈ অপাৰেশ্যন গংগাৰ সময়ত ইউক্ৰেইনত ভাৰতীয় নাগৰিকৰ লগতে আন দেশৰ নাগৰিকৰ বাবেও ত্ৰিৰংগ ঢাল হৈ পৰিছিল। এনেকৈ, অপাৰেশ্যন দৈৱ শক্তিত আফগানিস্তানৰ পৰাও বহুত বিপৰীত পৰিস্থিতিত আমি আপোনজনক নিৰাপদে ওভতাই আনিলো। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই সংকল্পবদ্ধতাকে কৰোনা বিশ্বজনীন মহামাৰীৰ সময়তো দেখা গ'ল। অনিশ্চয়তাৰে ভৰা পৰিস্থিতিত ভাৰতে এজন-এজন নাগৰিকক স্বদেশলৈ অনাৰ দায়িত্ব ল'লে আৰু অভাবী দেশক ঔষধ আৰু ভেকচিন যোগান ধৰিলে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে 'অপাৰেশ্যন দোস্ত'ৰ মাধ্যমত মানৱতাৰ প্ৰতি ভাৰতৰ সংকল্পবদ্ধতাৰ ৰেখাপাত কৰে। তেওঁ কয়, 'যেতিয়া তুৰ্কিয়ে আৰু ছিৰিয়াত ভূমিকম্প আহে তেতিয়া ভাৰতে সবাতোকৈ আগত সহায় লৈ উপস্থিত হোৱাসকলৰ অন্যতম আছিল।' তেওঁ নেপালত ভূমিকম্প, মালদ্বীপ আৰু শ্ৰীলংকাত সংকটৰ উদাহৰণ দিয়ে আৰু কয় যে ভাৰত সবাতোকৈ প্ৰথমে সহায় লৈ আগবাঢ়ি আহিল। তেওঁ কয় যে এতিয়া তো ভাৰতৰ সেনাৰ সমান্তৰালকৈ এনডিআৰএফৰ ওপৰতো দেশৰ উপৰি অন্য দেশৰ ভৰষা বাঢ়ি আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই কথাৰ ওপৰত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে যে যোৱা বছৰবোৰত এনডিআৰএফে দেশৰ জনসাধাৰণৰ মাজত এটা অত্যন্ত ভাল ভাৱমূৰ্তি গঢ়িছে। তেওঁ কয়, 'দেশৰ মানুহে এনডিআৰএফৰ ওপৰত বিশ্বাস কৰে।' তেওঁ এই কথাৰ ওপৰত জোৰ দিয়ে যে যেতিয়াই এনডিআৰএফৰ টীম গৈ পায় তেতিয়াই মানুহৰ আশা আৰু বিশ্বাস উভতি আহে, এয়া নিজে নিজেই এটা বহুত ডাঙৰ প্ৰাপ্তি।
দুৰ্যোগৰ সময়ত সাহায্য আৰু উদ্ধাৰৰ ভাৰতৰ ক্ষমতাক শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰয়োজনৰ ওপৰত জোৰ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, 'আমি পৃথিৱীৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ সাহায্য আৰু উদ্ধাৰ দলৰ নিজৰ পৰিচয় শক্তিশালী কৰিব লাগিব। আমাৰ নিজৰ প্ৰস্তুতি যিমানেই ভাল হ'ব, আমি পৃথিৱীৰো সিমানেই উন্নত উপায়েৰে সেৱা কৰিব পাৰিম।' সম্বোধনৰ শেষত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এনডিআৰএফ দলৰ প্ৰয়াস আৰু প্ৰাপ্তিৰ প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ কয় যে যদিও তেওঁলোকে তাত উদ্ধাৰ অভিযান চলাই আছিল কিন্তু তেওঁলোকে যোৱা ১০ দিনৰ পৰা অহৰহ মন আৰু মগজুৰে তেওঁৰ সৈতে সংযুক্ত হৈ আছিল।