Prime Minister's Office
PM interacts with NDRF personnel involved in ‘Operation Dost’ in Türkiye and Syria
“India's quick response during the earthquake has attracted the attention of the whole world. It is a reflection of the preparedness of our rescue and relief teams”
“India has nurtured its selflessness along with its self-sufficiency”
“Wherever there is a disaster in the world, India is found ready as a first responder”
“Wherever we reach with the 'Tiranga', there is an assurance that now that the Indian teams have arrived, the situation will start getting better”
“NDRF has built a very good reputation among the people of the country. The people of the country trust you”
“We have to strengthen our identity as the best relief and rescue team in the world. The better our own preparation, the better we will be able to serve the world”
20 FEB 2023 7:48PM by PIB Delhi
The Prime Minister interacted with the National Disaster Response Force personnel involved in ‘Operation Dost’ in earthquake-hit Türkiye and Syria.
Addressing the personnel, the Prime Minister lauded them for their great work in ‘Operation Dost’ in earthquake-hit Türkiye and Syria. The Prime Minister elaborated on the concept of Vasudhaiva Kutumbakam. The Prime Minister said in Türkiye and Syria the Indian team reflected the spirit of the entire world being one family for us.
Highlighting the importance of quick response time during a natural calamity, the Prime Minister referred to the ‘Golden Hour’ and said that the speedy response of the NDRF team in Turkiye drew the attention of the entire world. He said that the quick response highlights the preparedness and training skills of the team.
Recalling the images of a mother who blessed the members of the team for their efforts, the Prime Minister noted the pride that every Indian felt after witnessing every image of rescue and relief operations that was carried out in the affected areas. The Prime Minister underlined the unmatched professionalism and the human touch and said that it plays a crucial role when a person is dealing with trauma and has lost everything. The Prime Minister also praised the acts of compassion shown by the team
Remembering the 2001 earthquake in Gujarat and recalling his time as a volunteer there, the Prime Minister underlined the difficulty of the task of removing rubble and finding people below that and how the entire medical system was hit as the hospital itself had collapsed in Bhuj. The Prime Minister also recalled the Machhu Dam tragedy in 1979. “On the basis of my experiences in these calamities, I can appreciate your hard work, spirit and emotions. Today I salute you all.”, the Prime Minister said.
He underlined that those who are capable of helping themselves are called self-sufficient but those who have the capability to help others in their time of need are called selfless. This, he said, applies not only to individuals but to nations also. That is why in the past few years India has nurtured its selflessness along with its self-sufficiency. “Wherever we reach with the ‘Tiranga’, there is an assurance that now that the Indian teams have arrived, the situation will start getting better”, the Prime Minister said as he threw light on the role of Tiranga in Ukraine. The Prime Minister also talked about the respect that the Tricolor earned among the local people. The Prime Minister also remembered how the Tricolor worked as a shield for everyone in Ukraine during Operation Ganga. Similarly, evacuations were conducted in very adverse circumstances from Afghanistan in Operation Devi Shakti. The Same commitment, the Prime Minister said, was evident during the Corona pandemic when India brought back every citizen home and earned global goodwill by supplying medicines and vaccines.
“India was one of the first responders when the earthquake hit Türkiye and Syria”, the Prime Minister said as he underlined India’s commitment to humanity through ‘Operation Dost’. He gave examples of earthquakes in Nepal, and the crisis in Maldives and Sri Lanka and said that India was the first to come forward to help. He noted that the trust of other countries is also increasing in the Indian forces as well as the NDRF. The Prime Minister expressed delight that the NDRF has built a very good reputation among the people of the country over the years. “The people of the country trust NDRF”, he said. He underlined that the faith and hope of the people are reassured when NDRF reaches the field and said that it is a great achievement in itself. When sensitivity is added to a force with skill, the Prime Minister said, then the strength of that force increases manifold.
Emphasizing the need to strengthen India’s capacity for relief and rescue at the time of the disaster, the Prime Minister said, “We have to strengthen our identity as the best relief and rescue team in the world. The better our own preparation, the better we will be able to serve the world.” Concluding the address, the Prime Minister lauded the efforts and experiences of the NDRF team and said that even though they were carrying out rescue operations in the field, he had always been connected with them over the past 10 days through the mind and heart.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
তুর্কিয়ে অমসুং সিরিয়াদা ‘ওপরেসন দোস্ত’ শরুক য়ারুবা এন.দি.আর.এফ পর্সোনেলগা প্রধান মন্ত্রীগা উনখ্রে
“য়ুহা হাবা মনুংদা ভারতনা অথুবা মতমদা মতেং পাংখিবা অদুদা মালেম পুম্নমক্কী পুক্নিং চিংশিনখ্রে। মসি ঐখোয়গী মী কনবা অমসুং মতেং পাংবা কাংবুগী থৌরাং তৌদুনা লৈবা অদুগী মমি অমনি”
“লৈবাক অসিগী মশাগী ওক্নবা লৈজবগা লোয়ন্না লৈবাক অসিগী কৎথোকপা অদু ভারতনা য়োকখৎতুনা থম্লি”
“মালেমগী মফম অমদা খুদোংথিবা অমা থোকপদা, অহানবা মতেং পাংবা লৈবাক অমা ওইনবা ভারতনা থৌরাং তৌদুনা লৈরি”
“মচু অহুমগী ফিরালগা লোয়ন্না ঐখোয়না থুংলুবা মফমদা, হৌজিক ভারতকী কাংবু য়ৌরক্লে, ফিবম ফগৎলক্লগনি হায়বগী থাজবা অমা লৈরে”
“লৈবাক্কী মীয়াম মরক্তা এন.দি.আর.এফকী অফবা মিংচৎ অমা থম্লে। লৈবাক্কী মীয়াম্না অদোম থাজরে”
“মালেমদা খ্বাইদগী ফবা মী কনবা অমসুং তেংবাং পীবা কাংবুনি হায়না ঐখোয়না ঐখোয়গী শক্তম মপাঙ্গল কনখৎহনগদবনি। ঐখোয় ইশাগী ফজনা থৌরাং তৌবনা, ঐখোয়না মালেমগী ফজনা থবক তৌবা ঙমগনি”
20 FEB 2023 7:48PM by PIB Imphal
তুর্কিয়ে অমসুং সিরিয়াদা ‘ওপরেসন দোস্ত’ শরুক য়ারুবা নেসনেল দিজাস্তার রেসপোন্স ফোর্স(এন.দি.আর.এফ)পর্সোনেলগা প্রধান মন্ত্রীগা উনখ্রে।
য়ুহা হাবনা শোকহল্লবা তুর্কিয়ে অমসুং সিরিয়াদা ‘ওপরেসন দোস্ত’তা মখোয়না শিংথানিঙাই ওইবা থবক পাংথোকপগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা মখোয় থাগৎখি। প্রধান মন্ত্রীনা বসুধাইবা কুতুম্বকামগী ৱাখল্লোন অদু শন্দোক্না তাকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মালেম পুম্বা অসি ইমুং অমনি হায়বা ঐখোয়গী ৱাখল্লোন অদু ভারতকী কাংবুনা তুর্কিয়ে অমসুং সিরিয়াদা উৎখ্রে।
মহৌশাগী ওইবা অমাং-অতা থোরকপা মতমদা অথুবা মতমদা মতেং পাংবগী মরুওইবা অদু পল্লদুনা, ‘গোল্দন অৱার’গী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি “য়ুহা হাবা মনুংদা তুর্কিয়েদা ভারতনা অথুবা মতমদা মতেং পাংখিবা অদুদা মালেম পুম্নমক্কী পুক্নিং চিংশিনখ্রে। অথুবা মতমদা চংশিন্নবা কাংবু অদু থৌরাং তৌবা অমসুং স্কিলশিং ত্রেনিং পীবা মথৌ তাই।
মখোয়না পাংথোকখিবা থবকশিং অদুগীদমক মমা অমনা তিমগী মীওইশিংদা বর পীরকখিবগী ফোতোশিং অদু নিংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অৱাবা নংলবা মফমশিংদা ঐখোয়না মী কনবা অমসুং মতেং পাংবগী চৎথখিবা থবকশিংগী ফোতো খুদিংমক্না ভারতমচা খুদিংমক চাউথোকচবা পোকহল্লে। লাম্বা লৈতনা শীনফম অসিগী লমদা খঙবা অমসুং মীওইবগী মমল খঙনা থবক তৌবা অসিনা অৱাবা তারবা মতমদা মীওই অমা মতেং পাংবা মতমদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। কাংবু অসিনা উৎখিবা মীনুংশি লৈবা থবকশিং অদুশু প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎখি।
২০০১দা গুজরাত্তা থোকখিবা য়ুহা হাবা অমসুং মফম অদুদা মহাক্না ভোলুন্তিয়ার ওইখিবা অদু নিংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মখাদা ননখ্রবা মীওইশিং থিবদা অমসুং অতেক-অকায় লৌথোকপদা খুদোংথিবা কয়া মায়োক্নখি অমসুং ভুজতা হোস্পিতাল নিংখায়খিবদগী অনা-লায়য়েংগী থবকশিং খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নখি। ১৯৭৯দা থোকখিবা মাছু দামগী খুদোংথিবা থৌদোক অদুশু প্রধান মন্ত্রীনা নিংশিংখি। মহাক্না হায়খি হায়রিবা খুদোংথিবশিং অদুদা ঐনা থেংনখিবশিং অদুদা য়ুম্ফম ওইরগা, অদোমগী থবক,থৌনা অমসুং পুক্নিংগী ইহুল অদু ঐনা থাগৎলি। ঙসি ঐনা ময়াম পুম্নমক ইকায়খুম্নবা উৎচরি।
মহাক্না হায়খি মশানা মশাবু মতেং পাংবা ঙমজবা অদু মশাগী ওক্নবা পুথোকচবা কৌই অদুগা অতোপ্পশিংনা মতেং দরকার ওইরকবা মতমদা মতেং পাংবা ঙম্বা অদুবুনা মশাগী ওইজনাম থাদোকপা কৌই। মসি লনাই মীওইশিং খক নত্তনা লৈবাক্কী ওইনশু চৎনগদবনি। মরম অদুনা হৌখিবা চহি খর অসিদা ভারতনা মশাগী ওইজনাম থাদোকপগা লোয়ন্না মশাগী ওক্নবা পুথোক্নবশু হোৎনরে। য়ুক্রেনদা মচু অহুমগী ফিরালনা লৌখিবা থৌদাং পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মচু অহুমগী ফিরালগা লোয়ন্না ঐখোয়না থুংলুবা মফমদা, হৌজিক ভারতকী কাংবু য়ৌরক্লে, ফিবম ফগৎলক্লগনি হায়বগী থাজবা অমা লৈরে।
মফম অদুগী মীয়াম্না মচু অহুমগী ফিরাল ইকায়খুম্নবা উৎপা অদুশু প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। ওপরেসন গঙ্গা মনুংদা কমদৌনা মচু অহুমগী ফিরালনা মীওই খুদিংমক্কী চুঙ্গোই অমা ওইনা থবক তৌখিবগে হায়বগী মতাংদশু প্রধান মন্ত্রীনা নিংশিংখি। মসিগা মান্নবা মওংদা, ওপরেসন দেবী শক্তিদা অফগানিস্থানদা য়াম্না অরুবা ফিবমশিংদগী মী কনবগী থবকশিং পাংথোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কোরোনা লাইচৎ মনুংদা নাগরিক খুদিংমক ভারত্তা পুরকখিবা অদুনা খুদম্নি অমসুং হিদাক-লাংথকশিং অমসুং তিকাশিং পীদুনা মালেমগী য়াইফ-থৌজাল ফংখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি তুর্কিয়ে অমসুং সিরিয়াদা য়ুহা হাবা মতমদা অহানবা মতেং পাংখিবশিংগী মনুংদা ভারত অমা ওইখি। ওপরেসন দোস্তকী মখাদা ভারতনা মীওইবা খুন্নাইগী খনবা অদু থবক ওইনা পাংথোকখি। নেপাল, মালদিবস অমসুং শ্রী লঙ্কাদা য়ুহা হাবা থোকখিবদা ভারতনা ইহান হান্না মতেং পাংখি। ভারতকী ফোর্সশিং অমসুং এন.দি.আর.এফতা অতোপ্পা লৈবাকশিংনা থাজবা হেনগৎলক্লি। লৈবাক্কী মীয়াম মরক্তা এন.দি.আর.এফকী অফবা মিংচৎ অমা থম্লে। লৈবাক্কী মীয়াম্না অদোম থাজরে। মসি ফোর্স অসিগী অচৌবা মাইপাকপনি। স্কিলগা লোয়ন্না ফোর্স অমদা মীকুপ-নাহুম শিংনা লৈবা হেনগৎহনবা মতমদা ফোর্স অদুগী থৌনা শরুক কয়া হেনগৎলি।
মহৌশাগী ওইবা অমাং-অতা থোরকপা মতমদা ভারতকী মী কনবা অমসুং তেংবাং পীবগী শক্তি হেনগৎহনবগী দরকার ওইবা অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মালেমদা খ্বাইদগী ফবা মী কনবা অমসুং তেংবাং পীবা কাংবুনি হায়না ঐখোয়না ঐখোয়গী শক্তম মপাঙ্গল কনখৎহনগদবনি। ঐখোয় ইশাগী ফজনা থৌরাং তৌবনা, ঐখোয়না মালেমগী ফজনা থবক তৌবা ঙমগনি।
লোইশিল্লকপদা, প্রধান মন্ত্রীনা এন.দি.আর.এফ কাংবুগী থবকশিং থাগৎলদুনা হায়খি মখোয়না মী কনবগী থবকশিং পাংথোক্লবশু, মহাক্না থৱায়-হকচাং য়াওনা হৌখিবা নুমিৎ ১০ মতম পুম্নমক্তা মখোয়গা পাউ ফাউনখি।