ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ତୁର୍କୀ ଏବଂ ସିରିଆରେ "ଅପରେସନ ଦୋସ୍ତ” ସହିତ ଜଡିତ ଏନ୍‍ଡିଆରଏଫ୍‍ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
“ଭୂକମ୍ପ ସମୟରେ ଭାରତର ତ୍ୱରିତ ପଦକ୍ଷେପ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିଛି; ଏହା ଆମର ଉଦ୍ଧାର ଏବଂ ରିଲିଫ ଦଳଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରସ୍ତୁତିର ପ୍ରତିଫଳନ”
“ଭାରତ ନିଜର ଆତ୍ମର୍ନିଭରଶୀଳତା ସହିତ ନିଜର ନିଃସ୍ୱାର୍ଥପରତାର ପ୍ରତିପାଳନ କରିଛି”
“ବିଶ୍ୱର ଯେଉଁଠାରେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଘଟେ, ଭାରତ ପ୍ରଥମେ ସହାୟତାର ହାତ ବଢ଼ାଇଥାଏ”
“ଆମେ ଯେଉଁଠି "ତିରଙ୍ଗା” ସହିତ ପହଞ୍ଚୁ, ସେଠାରେ ଏକ ନିଶ୍ଚିତତା ଅଛି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତୀୟ ଦଳ ପହଞ୍ଚିଲେ ପରିସ୍ଥିତି ଭଲ ହେବା ଆରମ୍ଭ କରିବ”
“ଏନଡିଆରଏଫ୍‍ ଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବହୁତ ଭଲ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ଦେଶର ଲୋକମାନେ ଆପଣଙ୍କ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି”
“ଦୁନିଆର ସର୍ବୋତ୍ତମ ରିଲିଫ ଏବଂ ଉଦ୍ଧାରକାରୀ ଦଳ ଭାବରେ ଆମର ପରିଚୟକୁ ମଜବୁତ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଆମର ନିଜସ୍ୱ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଯେତେ ଭଲ ହେବ, ଆମେ ବିଶ୍ୱକୁ ସେବା କରିବାରେ ସେତେ ସକ୍ଷମ ହେବୁ”
20 FEB 2023 7:48PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭୂକମ୍ପ ପ୍ରଭାବିତ ତୁର୍କୀ ଏବଂ ସିରିଆରେ "ଅପରେସନ ଦୋସ୍ତ” ସହିତ ଜଡିତ ଜାତୀୟ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଶମନ ବାହିନୀର କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ।
କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭୂକମ୍ପ ପ୍ରଭାବିତ ତୁର୍କୀ ଏବଂ ସିରିଆରେ "ଅପରେସନ ଦୋସ୍ତ” ରେ ସେମାନଙ୍କର ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମର ସଂକଳ୍ପ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିସ୍ତୃତ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ତୁର୍କୀ ଏବଂ ସିରିଆରେ ଭାରତୀୟ ଦଳ ଆମ ପାଇଁ ଗୋଟିଏ ପରିବାର ବୋଲି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଆବେଗକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଛି ।
ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସମୟରେ ତ୍ୱରିତ ପଦକ୍ଷେପ ସମୟର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ "ଗୋଲଡେନ ଆୱାର” ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ ଏବଂ ତୁର୍କୀରେ ଏନଡିଆରଏଫ ଦଳର ତ୍ୱରିତ ପଦକ୍ଷେପ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିଥିଲା । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ତ୍ୱରିତ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଦଳର ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ ତାଲିମ ଦକ୍ଷତାକୁ ଆଲୋକପାତ କରିଥାଏ ।
ଜଣେ ମାତାଙ୍କ ପ୍ରତିଛବିକୁ ମନେ ପକାଇ ଯିଏ ଦଳର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ପାଇଁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଇଥିଲେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳରେ କରାଯାଇଥିବା ଉଦ୍ଧାର ଓ ରିଲିଫ କାର୍ଯ୍ୟର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରତିଛବି ଦେଖିବା ପରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଏହା ଅନୁଭବ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଲଗା ବୃତ୍ତି ଏବଂ ମାନବ ସ୍ପର୍ଶ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ଆଘାତ ସହ ମୁକାବିଲା କରେ ଏବଂ ସବୁକିଛି ହରାଇଥାଏ ସେତେବେଳେ ଏହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ । ଦଳ ଦ୍ୱାରା ଦେଖାଯାଇଥିବା କରୁଣାର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି ।
୨୦୦୧ ମସିହାରେ ଗୁଜୁରାଟରେ ହୋଇଥିବା ଭୂକମ୍ପ ଓ ସେଠାରେ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ ଭାବରେ ତାଙ୍କ ସମୟକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଳିଆ ଆବର୍ଜନା ହଟାଇବା ଏବଂ ତଳେ ଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ଖୋଜିବା ତଥା ଭୁଜରେ ଡାକ୍ତରଖାନା ଭୁଶୁଡ଼ି ପଡ଼ିବାରୁ ସମଗ୍ର ଚିକିତ୍ସା ବ୍ୟବସ୍ଥା କିପରି କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ହୋଇଥିଲା ତାହା ଉପରେ କହିଥିଲେ । ୧୯୭୯ ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ମାଛୁ ଡ୍ୟାମ ଦୁଃଖଦ ଘଟଣାକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ । ଏହି ବିପର୍ଯ୍ୟୟରେ ମୋର ଅନୁଭୂତି ଆଧାରରେ ମୁଁ ତୁମର କଠିନ ପରିଶ୍ରମ, ଆବେଗ ଏବଂ ଭାବନାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିପାରିବି । ଆଜି ମୁଁ ତୁମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସାଲ୍ୟୁଟ କରୁଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ସେ ସୂଚାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଯେଉଁମାନେ ନିଜକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ ଅଟନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ଆତ୍ମର୍ନିଭରଶୀଳ କୁହାଯାଏ କିନ୍ତୁ ଯେଉଁମାନଙ୍କର ଆବଶ୍ୟକତା ସମୟରେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କର ସାହାଯ୍ୟ କରିବାର କ୍ଷମତା ଅଛି ସେମାନଙ୍କୁ ନିଃସ୍ୱାର୍ଥପର କୁହାଯାଏ । ଏହା କେବଳ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ସେଥିପାଇଁ ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ନିଜର ଆତ୍ମର୍ନିଭରଶୀଳତା ସହିତ ନିଜର ନିଃସ୍ୱାର୍ଥପରତା ପ୍ରତିପାଳନ କରିଛି । ୟୁକ୍ରେନରେ ତ୍ରିରଙ୍ଗାର ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଆମେ ଯେଉଁଠାରେ "ତ୍ରିରଙ୍ଗା” ସହିତ ପହଞ୍ଚୁ ସେଠାରେ ଏକ ନିଶ୍ଚିତତା ଅଛି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତୀୟ ଦଳ ପହଞ୍ଚିଲେ ପରିସ୍ଥିତି ଭଲ ହେବା ଆରମ୍ଭ କରିବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ହାସଲ କରିଥିବା ସମ୍ମାନ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ମନେ ପକାଇଲେ ଯେ ଅପରେସନ୍ ଗଙ୍ଗା ସମୟରେ ୟୁକ୍ରେନର ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ତ୍ରିରଙ୍ଗା କିପରି ସୁରକ୍ଷାର ଢାଲ ଭାବରେ କାମ କଲା । ସେହିଭଳି ଅପରେସନ୍ ଦେବୀ ଶକ୍ତିରେ ଆଫଗାନିସ୍ତାନରୁ ଅତ୍ୟଧିକ ପ୍ରତିକୂଳ ପରିସ୍ଥିତିରେ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରାଯାଇଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମାନ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା କରୋନା ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଭାରତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଘରକୁ ଫେରାଇ ଆଣି ଔଷଧ ଏବଂ ଟିକା ଯୋଗାଇ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଲାଭ କରିଥିଲା ।
ତୁର୍କୀ ଏବଂ ସିରିଆରେ ଭୂକମ୍ପ ଅନୁଭୂତ ହେବାପରେ ଭାରତ ପ୍ରଥମ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ରାଷ୍ଟ୍ରଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ ବୋଲି ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ "ଅପରେସନ ଡଷ୍ଟ” ମାଧ୍ୟମରେ ମାନବିକତା ପ୍ରତି ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସୂଚାଇ ଦେଇଛନ୍ତି । ସେ ନେପାଳରେ ହୋଇଥିବା ଭୂକମ୍ପ ଏବଂ ମାଳଦ୍ୱୀପ ଏବଂ ଶ୍ରୀଲଙ୍କାରେ ସଙ୍କଟ ବିଷୟରେ ଉଦାହରଣ ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଭାରତ ପ୍ରଥମେ ଆଗେଇ ଆସିଥିଲା । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତୀୟ ସୈନ୍ୟବାହିନୀ ତଥା ଏନଡିଆରଏଫ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ୟ ଦେଶର ବିଶ୍ୱାସ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏନ୍‍ଡିଆରଏଫ୍‍ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବହୁତ ଭଲ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି, ଦେଶର ଲୋକମାନେ ଏନଡିଆରଏଫ୍‍ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି । ଏନ୍‍ଡିଆରଏଫ୍‍ ଘଟଣାସ୍ଥଳରେ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ଲୋକଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଭରସା ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥାଏ ଏବଂ ଏହା ନିଜେ ଏକ ବଡ଼ ସଫଳତା । ଯେତେବେଳେ ଦକ୍ଷତା ସହିତ ଏକ ଶକ୍ତିରେ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ଯୋଗ କରାଯାଏ ସେତେବେଳେ ସେହି ଶକ୍ତିର କ୍ଷମତା ବହୁଗୁଣିତ ହୁଏ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସମୟରେ ରିଲିଫ ଏବଂ ଉଦ୍ଧାର କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଭାରତର କ୍ଷମତାକୁ ମଜବୁତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଆମକୁ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବୋତ୍ତମ ରିଲିଫ ଏବଂ ଉଦ୍ଧାରକାରୀ ଦଳ ଭାବରେ ଆମର ପରିଚୟକୁ ଦୃଢ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଆମର ନିଜର ପ୍ରସ୍ତୁତି ଯେତେ ଭଲ ହେବ, ଆମେ ବିଶ୍ୱକୁ ସେବା କରିବାରେ ସେତେ ସକ୍ଷମ ହେବୁ । ଅଭିଭାଷଣ ସମାପ୍ତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏନଡିଆରଏଫ ଦଳର ଉଦ୍ୟମ ଏବଂ ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯଦିଓ ସେମାନେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଦ୍ଧାର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ତଥାପି ସେ ଗତ ୧୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ମନ ଓ ହୃଦୟ ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନଙ୍କ ସହ ଜଡିତ ଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
PM interacts with NDRF personnel involved in ‘Operation Dost’ in Türkiye and Syria
“India's quick response during the earthquake has attracted the attention of the whole world. It is a reflection of the preparedness of our rescue and relief teams”
“India has nurtured its selflessness along with its self-sufficiency”
“Wherever there is a disaster in the world, India is found ready as a first responder”
“Wherever we reach with the 'Tiranga', there is an assurance that now that the Indian teams have arrived, the situation will start getting better”
“NDRF has built a very good reputation among the people of the country. The people of the country trust you”
“We have to strengthen our identity as the best relief and rescue team in the world. The better our own preparation, the better we will be able to serve the world”
20 FEB 2023 7:48PM by PIB Delhi
The Prime Minister interacted with the National Disaster Response Force personnel involved in ‘Operation Dost’ in earthquake-hit Türkiye and Syria.
Addressing the personnel, the Prime Minister lauded them for their great work in ‘Operation Dost’ in earthquake-hit Türkiye and Syria. The Prime Minister elaborated on the concept of Vasudhaiva Kutumbakam. The Prime Minister said in Türkiye and Syria the Indian team reflected the spirit of the entire world being one family for us.
Highlighting the importance of quick response time during a natural calamity, the Prime Minister referred to the ‘Golden Hour’ and said that the speedy response of the NDRF team in Turkiye drew the attention of the entire world. He said that the quick response highlights the preparedness and training skills of the team.
Recalling the images of a mother who blessed the members of the team for their efforts, the Prime Minister noted the pride that every Indian felt after witnessing every image of rescue and relief operations that was carried out in the affected areas. The Prime Minister underlined the unmatched professionalism and the human touch and said that it plays a crucial role when a person is dealing with trauma and has lost everything. The Prime Minister also praised the acts of compassion shown by the team
Remembering the 2001 earthquake in Gujarat and recalling his time as a volunteer there, the Prime Minister underlined the difficulty of the task of removing rubble and finding people below that and how the entire medical system was hit as the hospital itself had collapsed in Bhuj. The Prime Minister also recalled the Machhu Dam tragedy in 1979. “On the basis of my experiences in these calamities, I can appreciate your hard work, spirit and emotions. Today I salute you all.”, the Prime Minister said.
He underlined that those who are capable of helping themselves are called self-sufficient but those who have the capability to help others in their time of need are called selfless. This, he said, applies not only to individuals but to nations also. That is why in the past few years India has nurtured its selflessness along with its self-sufficiency. “Wherever we reach with the ‘Tiranga’, there is an assurance that now that the Indian teams have arrived, the situation will start getting better”, the Prime Minister said as he threw light on the role of Tiranga in Ukraine. The Prime Minister also talked about the respect that the Tricolor earned among the local people. The Prime Minister also remembered how the Tricolor worked as a shield for everyone in Ukraine during Operation Ganga. Similarly, evacuations were conducted in very adverse circumstances from Afghanistan in Operation Devi Shakti. The Same commitment, the Prime Minister said, was evident during the Corona pandemic when India brought back every citizen home and earned global goodwill by supplying medicines and vaccines.
“India was one of the first responders when the earthquake hit Türkiye and Syria”, the Prime Minister said as he underlined India’s commitment to humanity through ‘Operation Dost’. He gave examples of earthquakes in Nepal, and the crisis in Maldives and Sri Lanka and said that India was the first to come forward to help. He noted that the trust of other countries is also increasing in the Indian forces as well as the NDRF. The Prime Minister expressed delight that the NDRF has built a very good reputation among the people of the country over the years. “The people of the country trust NDRF”, he said. He underlined that the faith and hope of the people are reassured when NDRF reaches the field and said that it is a great achievement in itself. When sensitivity is added to a force with skill, the Prime Minister said, then the strength of that force increases manifold.
Emphasizing the need to strengthen India’s capacity for relief and rescue at the time of the disaster, the Prime Minister said, “We have to strengthen our identity as the best relief and rescue team in the world. The better our own preparation, the better we will be able to serve the world.” Concluding the address, the Prime Minister lauded the efforts and experiences of the NDRF team and said that even though they were carrying out rescue operations in the field, he had always been connected with them over the past 10 days through the mind and heart.