Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at dedication of 75 Digital Banking Units in 75 Districts
16 OCT 2022 3:26PM by PIB Delhi
Finance Minister Nirmala ji, my other Cabinet colleagues, the RBI Governor, Secretaries of various Ministries, Chief Ministers from the different states of the country, the Ministers who are guiding this programme, economists, all the financial experts, experts from the banking sector, other dignitaries, ladies and gentlemen!
Heartiest congratulations to all the countrymen on the occasion of the launch of 75 Digital Banking Units. Today the country is once again witnessing the potential of Digital India. Today 75 digital banking units are coming up in the 75 districts of the country. I congratulate all the people associated with this mission, our banking sector as well as the RBI.
Friends,
Digital Banking Units are another major step towards making the lives of the common man of India easier, the objective towards which the country has already been moving. This is one such special banking system which will work to provide maximum services with 'Minimum Digital Infrastructure'. These services will be free of paperwork and hassle, and will be easier than ever before. That is, it will not only provide convenience but also a strong digital banking security. In a village or a small town, when a person avails the services of a digital banking unit, everything from sending money to taking loans will become easy online. Just imagine! There was a time when a villager or a poor person had to struggle for basic banking services. This used to be a great hassle for such people. But today they will be happy and excited to experience this change.
Friends,
The goal of our government is to empower the common man of India and to make him powerful. Therefore, we made policies keeping in mind the people in the lowest strata of the society. And the whole government is following the path of ensuring convenience and progress to the people. We worked on two things together. First- reforming the banking system, strengthening it and bringing transparency within it; and second- financial inclusion. Earlier when there were intellectual seminars, great scholars used to discuss the banking system, the economy and the poor. They used to talk of financial inclusion, but the arrangements and facilities were limited to ideas only. The systems were not developed for this revolutionary work i.e. for financial inclusion. Earlier it was thought that the poor themselves would go to the bank and would be connected to the banking system. But we changed this practice. We decided that the bank and its facilities would be taken to the homes of the poor. For this we had to first reduce the distance between the poor and the banks. Therefore, br not only reduced the physical distance but also the psychological of which was the biggest hurdle. We have given top priority to make banking services reach every doorstep even in the far flung areas. Today more than 99 percent of the villages in India have some or the other bank branch, banking outlet or a Bank Mitra or a banking correspondent within 5 kms. Apart from this, the vast network of post offices in the country have also become a part of the mainstream banking through India Post Bank. Today, the number of bank branches in the country for every 100,000 adult population is more than that of countries like Germany, China and South Africa.
Friends,
We are working hard day and night with a resolve to raise the standard of living of the common man. Our resolve is to improve the systems and to bring transparency. Our resolve is to reach the poorest of the poor. When we started the Jan Dhan campaign, some people protested saying - 'what will the poor do with bank accounts' ? Even many experts in this field were not able to comprehend the importance of this campaign. But the power of a bank account is being witnessed by the whole country today. The ordinary citizen of my country is experiencing it. Because of bank accounts, we have given insurance coverage to the poor at a very low premium. After connecting them with the bank accounts, the poor are now able to get loans without any guarantee. Now the subsidy money is reaching directly into the bank accounts of the poor beneficiaries. It is only through bank accounts that the poor are able to build houses, toilets and get gas subsidies as the money given is directly flowing into their accounts. Farmers could also avail all the assistance from the various government schemes due to their bank accounts as the money could easily reach them. And during the period of corona pandemic, the money was sent directly to the bank accounts of the poor, mothers and sisters. It was because of the bank accounts that the Svanidhi scheme could be started for our street vendors. But that was the time when even the developed countries were facing difficulties in this kind of work. You must have heard that a short while back the IMF has lauded India's digital banking infrastructure. The credit for this goes to the poor of India, the farmers of India and the labourers of India, who adopted new technologies with courage and understanding and have made it a part of their lives.
Friends,
When financial partnerships are combined with digital partnerships, a whole new world of possibilities opens up. UPI is the best example and India is proud of it. UPI is the world's first technology of its kind. But in India you can see it everywhere, from a city to a village, from showrooms to vegetable carts. Besides UPI, now the power of 'Rupay Card' is also in the hands of the common man of the country. There was a time when credit or debit cards were considered to be an elite system. It was associated with the rich and elite class of the society. The cards used to be foreign; there were very few people who used them; they were used only in some select places. But, today in India more than 70 crore RuPay cards are with the common man. Today India's indigenous RuPay card is being accepted across the world. This combination of technology and economy is giving great power to the dignity of the poor and the middle class on the one hand and eliminating the digital divide of the country on the other.
Friends,
JAM i.e. Triple power of Jan Dhan, Aadhar and Mobile together has taken care of another major disease plaguing the country and the disease is corruption. The money that was released by the government would disappear by the time it reached the poor. But, now through Direct Benefit Transfer i.e. DBT, the money reaches the account of the person for whom the money was released and that too instantly. So far more than 25 lakh crore rupees have been transferred under different schemes through DBT. Similarly tomorrow also, I am going to send another installment of Rs 2000 to crores of farmers of the country.
Brothers & Sisters,
Today the whole world is appreciating this DBT and digital power of India. We are looking at it today as a global model. The World Bank has even gone so far to declare that India has become a leader in ensuring social security through digitization. Even the most successful people around the world in terms of technology or the masters of technology in the world are appreciating this system of India a lot! They too are surprised by its success.
Brothers Sisters
Just imagine! When digital participation and economic participation have so much power individually, how far can we take our country by using 100 percent potential of both? Therefore, today FinTech is at the heart of India's policies and efforts, And is guiding the future of our country. The Digital Banking units will further enhance this capability of FinTech. If Jan Dhan accounts had laid the foundation stone of financial inclusion in the country, then FinTech would form the basis of financial revolution.
Friends,
Recently, the Indian government has also announced the launch of a digital currency based on blockchain technology. Be it digital currency of the future, or digital transactions in today's time, many important dimensions are associated with them besides economy. For example, the money spent on printing currency can be saved by the country. We import paper and ink from abroad for printing currency. We can save money even on these things by turning towards the digital economy. I considered this to be a huge contribution of the banking sector of India and RBI in a self-reliant India. At the same time, reducing the consumption of paper will also have a huge benefit to the environment.
Friends,
Banking today has gone beyond financial transactions and has also become a medium for offering 'Good Governance' and 'Better Service Delivery'. Today this system has given rise to immense possibilities of growth for the private sector and small scale industries as well. Today, there is hardly any field or sector in India where product and service delivery is not happening through technology while creating a new startup ecosystem. You see, today if you want honey from Bengal, or bamboo products from Assam, or herbs from Kerala, or if you want to order something from a local restaurant, or you need to know about the law or want some advice on health, everything is possible online. Even a young man in the village can attend a class of a teacher living in the city! Digital India has made everything possible. We could not even have imagined this scenario a few years back.
Friends,
Digital economy today is a huge strength of our economy, our startup world, Make in India and a self-reliant India. Today our small industries, MSMEs, are also participating in government tenders through a system like GEM. They are getting new business opportunities. So far, orders worth Rs 2.5 lakh crore have been placed on GEM. You can imagine the advantage it is bringing to the local economy of the country and to the mission of 'Vocal for Local'. Many more new opportunities will now arise in this direction through Digital Banking Units. We will have to make innovations in this direction. And with new thinking, we must welcome new opportunities.
Friends,
The state of development of a country's economy is directly related to the strength of its banking system. Today India's economy is moving forward ceaselessly. This is becoming possible because in these 8 years the country has shifted from the pre-2014 phone banking system to the current digital Banking system. You might remember the Phone banking system before 2014! Banks used to get phone calls from higher authorities to decide their functioning. This 'phone banking' politics had made the banks unsafe, ruined the system and had made the country's economy unsafe too. It had sown the seeds of major scams. We would constantly hear about scams in the news. But now with digital banking everything is going on in a transparent manner. We worked towards bringing transparency in the identification of NPAs. Lakhs of crores of rupees came back into the banking system. We recapitalized banks, took action against willful defaulters and reformed the Prevention of Corruption Act. The resolution of NPA related issues was expedited with the help of IBC. We also promoted the use of technology and analytics for loans, so that a transparent and scientific system could be created. Due to policy paralysis, important decisions like merger of banks were not taken. The country has taken those issues seriously. Today decisions and steps are being taken and the results are before us. The world is appreciating us. A new self-driven mechanism is now being created for the banking system through new systems like digital banking units and the innovative use of FinTech. On one hand there is autonomy for the consumers while on the other hand there is convenience and transparency for the banks. The stakeholders should work in the direction of solving questions like - 'how to make such arrangements more comprehensive? How to take it forward on a large scale?' All our banks should aim to connect as many people as possible with digital systems.
I want to make a request particularly to the people of the banking sector, the small businessmen and traders across villages who are connected with banks. Since we are celebrating the 'Azadi Ka AmritKaal', I hope you will fulfil this request for the country. Can our banks and our small traders do something together? If at least 100 merchants from your bank branch's commanding area can be connected to your bank with a system of fully digital transactions or 100% digital transactions, you can build the foundation of a massive revolution!
Brothers & Sisters,
This could be a wonderful beginning for the country. I am simply making a request to you. No one can make any law or rules for this. And when you see the benefit of it, then I won't have to convince anyone to increase that number from 100 to 200.
Friends,
Each branch should aim to connect 100 merchants with it. The reason for the success of Jan Dhan accounts today are our bank staff and employees in the lower positions and their hard work. They used to visit the huts of the poor. They even worked on weekends. Jan Dhan became successful because of that. The country is witnessing the strength of the bank workers who made Jan Dhan successful. If today the bank workers and managers can motivate, educate and connect 100 merchants within their command area with their bank branch, you will be leading a massive revolution. I am sure, this beginning will take our banking system and economy to a point where we are future ready, and our banking system will have the capability to lead the global economy. With best wishes, I extend my heartiest congratulations to the Finance Minister of India, the Ministry of Finance, our RBI Governor, the team of RBI and all the people, the employees associated with our banking sector because you have presented a valuable gift to the country! And dedicating this priceless gift of 75 digital banking units to the people of the country before Diwali and on the 75 years of independence is a wonderful coincidence! Best wishes, thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
জিলা ৭৫দা বেঙ্কিং য়ুনিত ৭৫ হাংদোকপগী থৌরমদা প্রধান মন্ত্রীনা থমখিবা ৱাফম
16 OCT 2022 3:26PM by PIB Imphal
ফাইনান্স মন্ত্রী, শ্রী নিররমলাজী, কেন্দ্র মন্ত্রী মন্দলগী ঐহাক্কী মরুপ, আর.বি.আই. গবর্নর, মন্ত্রালয় কয়াগী সেক্রেতরী, লৈবাক্কী তোঙান-তোঙানবা মফমগী মুখ্য মন্ত্রী, অমসুং থৌরম অসিবু শীন-লাঙলিবা মন্ত্রী পরিসদকী মীওই, অতোপ্পা মশক নাইবা মীওই অমসুং ইচিল ইনাওশিং!
দিজিতেল বেঙ্কিং য়ুনিত ৭৫ হৌদোকপগী য়াইফরবা থৌরমসিদা লৈবাক মীয়াম্বু ঐহাক্না থাগৎচরি। ঙসিদি, লৈবাক অসিনা দিজিতেল ইন্দিয়াগী মতিক্কী শাখী অমুক হন্না ওইরি। ঙসি, লৈবাক্কী জিলা ৭৫দা দিজিতেল বেঙ্কিং য়ুনিত ৭৫ হাংদোক্লি। ঐহাক্না মিসন অসিগা মরী লৈনবা মীয়াম, ঐখোয়গী বেঙ্কিং সেক্তর অমসুং আর.বি.আই.বু হন্না হন্না থাগৎচরি।
মরূপশিং,
ভারতকী মীচম মীয়ামগী পুন্সি মহিং লাইহন্নবা লৈবাক শীনবা থুংবদা খোঙজং চত্থরি, দিজিতেল বেঙ্কিংনা মাইকৈ অসিদা থাংজিনবা অচৌবা খোঙথাং অমা ওইরি। মসিদি শুপ্নগী বেঙ্কিংগী খুদোংচাবা অমখক নত্তে, মসিদি মিনিমম দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচরদগী মেক্সিমম সেবা পীনবা থৌওং অমনি। মসিনা চে-চাং শিজিন্নবদগী নীংতমহন্দুনা হান্নদগী য়াম্না হেন্না লায়থোকহনগনি। হায়বদি, মসিনা কান্নবা পীগনি অমসুং মপাঙ্গল লৈবা দিজিতেল বেঙ্কিংগী ঙাক শেনবগী মতৌসু য়াওগনি। খুঙ্গং, শহর মচাশিংদা মীওই কয়ানা দিজিতেল বেঙ্কিংগী সেবা ফংবা মতমদা, মহাক্কী মফমদা শেল থাদোক-থাজিন তৌবা য়াম্না লায়থোকহল্লগনি, ওনলাইন্দা ওইরগনি। বেঙ্কিংগী সেবা ফংনবগীদমক্তা খুঙ্গংগী মীয়াম্না য়াম্না ৱানরম্বনি। অদুবু, ঙসিদি মখোয়না হীরমসিদা অহোংবা অমা থেংনরগনি, হেন্না নুংঙাইরগনি।
মরূপশিং,
ঐখোয়গী সরকারগী পান্দমদি মীচম মীয়াম্বু মপাঙ্গল লৈহনবনি, শক্তি লৈহনবনি। মরম অদুনা, ঐখোয়না খুন্নাইগী খ্বাইদগী মতাইদা লেপ্লিবা মীওইবুসু খন্নদুনা পোলিসী কয়া শেম্লি, সরকার অপুনবনা মদুগুম্বা খুদোংচাবা লৈবা অমসুং চাউইখৎপা লম্বীদা চৎলি। ঐখোয়না মতম অমত্তদা থবক অনি পাংথোক্লি। অহানবা – বেঙ্কিংগী সেবাবু শেমদোকপা, মপাঙ্গল লৈহনবা, মতমগা চুনহনবা। অনিশুবা – ফাইনেন্সিএল ইনক্লুজন লৈহনবা। ফাইনেন্সিএল ইনক্লুজন লৈহল্লে। মমাংদা পাংথোকখিবা খন্ন-নৈনবগী থৌরম কয়াদা বেঙ্কিং অমসুং শেন্মিৎলোনগা মরী লৈনবা অখঙ-অহৈ কয়া লাকখি, লাইরবশিংগী মতাংদা খন্নখি। মতমদুদা, ফাইনেন্সিএল ইনক্লুজনগী ৱারী য়াম্না শানখি, অদুবু ৱাফমশিং অদু ৱারীদা অদুমক লৈখি, থবক্তা ওন্থোকখিদে। মতমদুগী ফেসিলিতীশিংনা খুদোংচাবা অসিগীদমক্তা শেম শাদুনা লৈরমদে। লাইরবনা মশানা বেঙ্কতা লাক্কনি, বেঙ্কিং সীস্তেমগী শরুক ওইগনি খন্নরম্মি। অদুবু ঐখোয়না চৎনবী অসি হোংদোকখি। বেঙ্কনা লাইরবগী মনাক্তা চৎকনি হায়না ঐখোয়না ৱারেপ লৌখি। মসিগীদমক্তা, ঐখোয়না লাইরবা অমসুং বেঙ্ককী মরক্তা লৈবা অরাপ্পা হান্না মুত্থৎপা তাবনি। ঐখোয়না হকচাংগী লাপ্নবগা লোয়ননা খ্বাইদগী মরু ওইবা ওইরিবা ৱাখল্লোন লাপ্নবগী মতৌ হান্না মুত্থৎপা তাবনি। ঐখোয়না য়ুম্থোং খুদিংদা বেঙ্কিংগী খুদোংচাবা য়ৌহনবদা অহানবা মিৎয়েং চঙখি। ঙসিদি, ভারতকী খুঙ্গংগী কিলোমীতর ৫গী অথাপ্পগী মনুংদা বেঙ্কিং মিত্রা, বেঙ্কিং করেস্পোন্দেন্ত, বেঙ্কিং আউতলেত ৯৯%গী চাংদা লৈরে। মসিদা নত্তনা, লৈবাক্কী পোস্ত ওফিসকী মপুং ওইবা নেতৱর্ক অসিদসু ইন্দিয়া পোস্তকী খুত্থাংদা বেঙ্কিংগী ইকোসীস্তেমগী শরুক ওইরে। ঙসিদি, লৈবাক্কী মীশিং লাখ ১গীদমক্তা লৈরিবা বেঙ্কিকী ব্রাঞ্চ মশিংনা জর্মনী, চাইনা অমসুং খা অফ্রিকাগুম্বা লৈবাক্তগী হেল্লে।
মরূপশিং,
মীচম মীয়ামগী পুন্সি হিংবগী স্তেন্দর্দ হোংদোক্নবা ঐখোয়না অহিং নুংথিল নাইদনা হোৎনরি। ঐখয়গী অপাম্বদি ফেসিলিতীশিংবু হেন্না ফগৎহনবা, মতমগা চুনহনবা অমসুং খ্বাইদগী মতাইদা লৈরিবা মীওইবুসু শরুক ওইহনবা হায়বসিনি। ঐখোয়না জন ধন একাউন্তকী থবক হৌদোকখিবা মতমদা, মীওই খরনা লাইরবগী বেঙ্ক একাউন্ত হাংলগা কৌদৌগনি হায়রম্মি। খোঙজং অসিগী তসেংবা ৱাহন্থোক করিনো হায়বা এক্সপর্তশিংনা ফাওবা খঙবা ঙম্লমদে। অদুবু, বেঙ্ক একাউন্ত হাংবগী মপাঙ্গল করিনো হায়বা ঙসিদি লৈবাক পুম্নমক্না উবা ফংলে। লৈবাক্কী অচম্বা মীয়াম্না মসিগী কান্নবা ফংলে, খঙলে। বেঙ্ক একাউন্ত হাংবনা মরম ওইরগা ঐখোয়না লাইরবশিংগীদমক্তা অপীকপা প্রিমিয়মগী ইন্স্যুরেন্স পীবা ঙম্লে। গেরেন্তী য়াওদনা লোন ফংবগী খুদোংচাবা পীরে। লাইরবা বেনিফিশরীশিংগী মফমদা হকথেংননা শেল পীবা ঙম্লে। লাইরবশিংগী ময়ুম শাবা ওইরো, অমাংশঙ শাবা ওইরো, গ্যাসকী সবসিদী ফংবা ওইরো, পুম্নমক ফংহল্লে। মখোয়গী একাউন্ততা শেল হকথেংননা পীবা ঙম্লে। সরকারগী স্কিমগী মখাদা ফংবা খুদোংচাবা পুম্নমক মখোয়গী বেঙ্ক একাউন্ত লৈবনা মরম ওইরগা, য়াম্না লায়না ফংহনবা ঙম্লে। অদুগা কোরোনাগী লাইচৎ লাকপা মতমদা, লাইরবা, ইমা অমসুং ইচেল ইচলশিংগী বেঙ্ক একাউন্ততা শেল য়ৌহনবা ঙমখি, ঐখোয়গী স্ত্রীত ভেন্দরশিংগীদমক্তা স্বনিধী য়োজনা হৌদোকপা ঙমখি। মতমসিদদি চাউখৎলবা লৈবাক কয়া ফাওবনা মসিগুম্বা থবকসি পাংথোকপা ঙমখিবা নত্তে। অদোম্না তারম্লগনি, আই.এম.এফ.না ভারতকী দিজিতেল বেঙ্কিং ইনফ্রাস্ত্রকচরবু য়াম্না থাগৎখ্রবনি। মসিগী মহৈদি ভারতকী লাইরবা, লৌমী অমসুং শিন্মীশিংদা পীফম থোকই, মখোয়না নিংহন্নবা লৈতনা, ভাব তানা পথাপ অসিবু য়াজখি অমসুং মখোয়গী পুন্সিগী শরুক ওইহনখি।
মরূপশিং,
ফাইনেন্সিএলকী কাঙলোনগা দিজিতেলগা খোঙলোই ওইরকপা মতমদা খুদোংচাবগী অচৌবা থোঙ কয়া হাংদোরকই। ঐখোয়গী মাঙদা য়ু.পি.আই.গুম্বা চাউরবা খুদম অমা লৈরে। মসি ভারতকী চাউথোকচনীংঙাইনি। য়ু.পি.আই.না মসিগুম্বা মখলগী ওইনা মালেমগী খ্বাইদগী অহানবা তেক্নোলোজীনি। অদুগা অদোম্না মসিবু খুঙ্গংদগী শহর ফাওবা, মনা মশিং য়োনবা থেলা অমসুং দুকান্দগীনা অচৌবা শোরুম্ফাওবদা উবা ফংগনি। মসিগা লোয়ননা ঙসিদি ভারতকী মীচম মীয়ামগী মখুত্তা রুপে কার্দসু পায়রে। ক্রেদিত কার্দ নত্ত্রগা ডেবিট কার্দ অসিদি ইনাক খুনবা মীওই খক্তনা পায়বনি হায়না খন্নরম্বা মতম অমা লৈরম্মি। মপাঙ্গল লৈবা খুন্নাইগী ফেসিলিতীনি খন্নরম্মি। কার্দসু মীরমগী পায়নরম্মি, মদুবু শিজিন্নবা মীওইশিংসু অখন্নবা মীওই খরা ওইরম্মি। অদুবু ঙসিদি, ভারত্তা মীওই করোর ৭০ হেনবনা রুপে কার্দ পায়নরে। ভারতকী মশাগী রুপে কার্দ অসি মালেম পুম্বনা শিজিন্নবা হৌরক্লে। তেক্নোলোজী অমসুং শেন্মিৎলোনগী মসিগুম্বা পুংবা অসিনা লাইরবগী মশাবু ইকায় খুম্নবগী অচৌবা পাঙ্গল অয়া ওইরক্লে। অদুগা মসিদগী লৈবাক্কী দিজিতেল দিভাইদসু লোইশিল্লক্লে।
মরূপশিং,
জে.এ.এম., হায়বদি জন ধন, আধার অমসুং মোবাইলগী ত্রিশক্তিনা পুন্দুনা অচৌবা অনাবা অমা লাইয়েংলে। হায়রিবা লাইনা অসিদি – শেঞ্জা থুমজানি। মথক্তগীদি শেল থাদৈ, অদুবু লাইরবগী মনাক্তা য়ৌদ্রিঙৈদা অদুমক মাঙখি। অদুবু, দাইরেক্ত বেনিফিত ত্রান্সফর, হায়বদি দি.বি.তি.গী খুত্থাংদা য়ৌগদৌরিবা মীওইগী মিংদা শেল হেক থাদোকখিবা মতমদদি, ফংফম থোকপগী মফমদা শোইদনা ফংলে। মতম চানা ফংলে। তোঙান-তোঙানবা স্কিমশিং ওইনা হৌজিক ফাওবদা দি.বি.তি.গী খুত্থাংদা লুপা করোর লাখ ২৫ হেন্না বেঙ্ক একাউন্ততা শেল ওইনা থাখ্রে। অদুগা হয়েংসু, লৈবাক্কী লৌমী করোর কয়াগী মফমদা করোর লিশিং ২ হেনবগী ইন্সতোলমেন্ত থাগদৌরি।
ইচিল ইনাওশিং,
ভারতকী মসিগুম্বা দি.বি.তি. অমসুং দিজিতেলগী মপাঙ্গলবু মালেম্ন পুম্বনা থাগৎনরি। মসিবু ঙসিগী মতমগী গ্লোবেল মোদেল ওইনা খন্নরি। ভারতনা দিজিতাইজেসন তৌদুনা সোসিএল সেক্যুরিতী লৈহনবগী মতাংদা মালেমগী মকোক ওইরে হায়না ৱর্ল্দ বেঙ্কনা হায়রিবনি। মালেমগী মায় পাক্লবা মীওই, অমসুং তেক্নোলোজীগী মালেমদা শক্নাইরবা মীওইশিংনা মসিবু য়াম্না থাগৎনরি। মসিগুম্বা মায় পাকপা অসিদা মখোয়না অঙকপা ফাওনরি।
ইচিল ইনাওশিং,
অদোমসু অমুক্তা খনবীয়ু, দিজিতেল অমসুং শেন্মিৎলোন্না অসুক নীংথিনা খোঙলোই ওইরিবসিদা, লৈবাক্না মসিগী ১০০%গী চাংদা খুদোংচাবা লৌরবদি, ঐখোয়না কয়া য়াম্না চাউখৎকনি? ঙসিদি, ফিন্তেক্না ভারতকী পোলিসী অমসুং তুংগী মতমগী মাইকৈ তাক্লি। দিজিতেল বেঙ্কিং য়ুনিতশিংনা ফিন্তেক্কী মসিগুম্বা কান্নবা কয়া হৌদোক্লগনি। মশিং থীঙমদবা বেঙ্ক একাউন্তশিংনা লৈবাক্কী ফাইনেন্সিএল ইনক্লুজনগী য়ুম্বী শেম্বগা লোয়ননা ফিন্তেক ফাইনেন্সিএল রিভোল্যুসনগী ফম্বাক অমসু শেম্লি।
সরকারনা হন্দক্তা ব্লোকচেন তেক্নোলোজীদা য়ুম্ফম ওইবা দিজিতেল করেন্সী হৌদোক্কনি লাউথোকখ্রে। লাক্কদৌরিবা মতমগী দিজিতেল করেন্সী ওইরো, নত্ত্রগা ঙসিগী মতমদা পাংথোক্লিবা দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সন ওইরো, শেন্মিৎলোন্দখক নত্তনা অতোপ্পা মরু ওইবা হীরম কয়াগসু মসিগা মরী লৈনরি। খুদম ওইনা হায়রবদা, করেন্সী নম্বগী শেল তিংলরোই, লৈবাক্কী শেল কনবা ঙমগনি। করেন্সী নম্বগী চে অমসুং মুকশিং অসি মীরমদগী চেনবা ঙাক্তনি। ঐখোয়না মসিবু দিজিতেল ইকোনোমীগী খুত্থাংদগী কান্থোকপা য়াগনি। মসিনা আত্মানির্ভর ভারত্তা বেঙ্কিং সেক্তর অমসুং আর.বি.আই.গী চাউরবা থৌদাংনি হায়না ঐহাক্না খল্লি। মসিদা নত্তনা, চে শিজিন্নবা হন্থবনা অকোয়বগী ফিভমদসু য়াম্না কান্নবা ফংগনি।
মরূপশিং,
বেঙ্কিংনা ফাইনেন্সিএল ত্রাঞ্জেক্সন্দগী হেন্দোক্তুনা ‘গুদ গবর্নেন্স’ অমসুং ‘বেত্তর সর্ভিস দিলিবরী’গী পাম্বৈ অমসু ওইরবনি। মসিনা প্রাইভেত সেক্তর অমসুং স্মোল স্কেল ইন্দস্ত্রীশিংগী শাহৌ লৌবগী খুদোংচাবা কয়াসু শেম্লে। তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা প্রদক্ত অমসুং সর্ভিস দিলিবরীগী অনৌবা ইকোসীস্তেম শেমদবা সেক্তর অমত্তা ঙসি ভারত্তা লৈরম্লোই। অদোম্না অমুক্তা য়েংবীয়ু, অদোম্না বেঙ্গোলদগী খোইহী পাম্লবা, অসমগী ৱাগী পোত্থোক তঙাই ফরক্তবা মতমদা, নত্ত্রগা কেরলাগী হবর্স পাম্লকপা অমসুং লোকেল রেস্তোরেন্ততগী অপাম্বা চিঞ্জাক অমা চানীংলকপা মতমদা, অদুগা হকশেলগী পাউতাক পাম্লকপা মতমদা, লিগেলগী পাউতাক পাম্লকপা মতমদা, খুঙ্গংদা ফমদুনা শহরগী ওজাদগী মহৈ তম্নীংবা মতমদা, অদোমগী পাউখুম খুদিংমক দিজিতেল ইন্দিয়ানা পীবা ঙম্লগনি, মসি ঐখোয়না চহি খরগী মমাংদা খনবা ফাওবা ঙম্লম্বা নত্তে।
মরূপশিং,
দিজিতেল ইকোনোমী হায়বসি ঙসিদি ঐখোয়গী অমসুং স্তার্ত-অপ মালেমগী ইকোনোমী ওইরবনি, মেক ইন ইন্দিয়া অমসুং আত্মানির্ভর ভারতকী মপাঙ্গল চাউনা লৈরবনি। ঐখোয়গী ইন্দস্ত্রী অপীকপা, এম.এস.এম.ই., জি.ই.এম.গুম্বা খুদোংচাবা কয়াগী খুত্থাংদা সরকারগী তেন্দর তৌবদা শরুক য়াবা য়াহল্লি। মখোয়না কারবার তৌবগী অনৌবা খুদোংচাবা ফংনরি। হৌজিক ফাওবগী ওইনা, জি.ই.এম.দা করোর লাখ অমা মখায় হেনবগী ওর্দর পীরকখ্রে। মসিনা লৈবাক্কী শেন্মিৎলোন, ভোকেল ফোর লোকেল মিসন্দা কান্নবা কয়া য়াম্না পীগনি হায়বা অদোমসু খঙলম্লগনি। দিজিতেল বেঙ্কিং য়ুনিতকী খুত্থাংদা মসিগী মাইকৈ অসিদা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া লৈরক্লগনি। ঐখোয়না মাইকৈ অসিদা ইন্নোভেসন তৌবা তাই, অনৌবা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা খুদোংচাবশিং অসিবু তরাম্না ওকপা তাবনি।
মরূপশিং,
লৈবাক অমগী বেঙ্কিং সীসতেম্না মপাঙ্গল কল্লিবমখৈ, লৈবাক্তুগী শেন্মিৎলোন চাউখৎকনি। ঙসিদি, ভারতকী শেন্মিৎলোন্না লেপ্পা লৈতনা শাহৌ লৌরি। লৈবাক অসিদা মমাংদা লৈরম্বা ফোন বেঙ্কিং সীস্তেমদগী ঐখোয়না মমাংগী চহি ৮ অসিদা দিজিতেল বেঙ্কিংদা হোংদোকপদগী ঙসিগী মায় পাকপা অসি ফংবা ঙম্লিবনি। ইং ২০১৪গী মমাংগী ফোন বেঙ্কিংগী মরমদা অদোম্না নীংথিনা খঙলমগনি। বেঙ্কতগী ফোন কয়া য়াম্না লাক্লম্মি, বেঙ্কনা করম্না মথৌ তৌগনি, কনাদা শেল পীগনি হায়বা বেঙ্কনা লেপ্পম্বনি। মসিগুম্বা ফোন বেঙ্কিংগী চৎনবীনা বেঙ্কশিংগী সেক্যুরিতী য়াম্না হন্থহল্লমি, লৈখা তাহল্লম্মি, ৱাথোক অমগী মথংদা ৱাথোক অমা থোকপগী ই-পাউনা ৱাই চাইরম্মি। অদুবু, হৌজিক্তি দিজিতেল বেঙ্কিং নীংথিনা মথৌ তৌরে। ঐখোয়না এন.পি.এ. মশক খঙদোক্নবা মোদর্নিতীগী মাইকৈদা থবক পাংথোকখি। বেঙ্কিং সীস্তেমদা লুপা করোর লাখ কয়া অমুক হল্লক্লে। ঐখোয়না বেঙ্কশিংবু রিকেপিতেলাইজ তৌখি, মশানা খঙনা দিফোল্ত তৌবশিংগী মাইয়োক্তা থবক লৌখৎখি, প্রিভেন্সন ওফ করপ্সন এক্ততসু অহোংবা পুরকখি। এন.পি.এ.গা মরী লৈনবা শিংনবা কয়া লোইশিন্নবা আই.বি.সি.গী মতেং খোঙজেল থুনা পুরকখি। ঐখোয়না লোন পীনবগীদমক্তা তেক্নোলোজী অমসুং এনালাইতিক্স শিজিন্নবা হেনগৎখি, মসিদগী মোদর্ন ওইবা অমসুং সাইন্তিফিক ওইবা ফেসিলিতী কয়া শেমগৎপা ঙমখি। বেঙ্ক পুন্সিনবগুম্বা মরু ওইবা ৱারেপ লৌবগী পোলিসী মতম কুইনা থবক তৌবা ঙম্লমদ্রে, লৈবাক্না মদুবুসু মপাঙ্গল কনখৎহল্লে। ঙসি ৱারেপ লৌরে, থবক থুনা হৌরে। ৱারেপশিং অসিগী মহৈ ঐখোয়গী মাঙদা লৈরে। মালেম্না মসিবু থাগৎনরি। দিজিতেল বেঙ্কিং য়ুনিতকুম্বা অনৌবা থৌওং হৌদোকপা অমসুং ফিন্তেকপু ইন্নোভেতিব ওইবা মওংদা শিজিন্নবদগী বেঙ্কিং ফেসিলিতীগীদমক্তা সেল্ফ দ্রিভন তেক্নোলোজী অনৌবা অমা শেম্লি। মসিদা কস্তমরশিংগী ওতোনোমী য়াম্না লৈগনি, বেঙ্কিং সীস্তেম য়াম্না সেক্যুর ওইরগনি অমসুং মতমগা চুনবসু ঙম্লগনি। মসিগুম্বা ফেসিলিতীশিংবু হেন্না চাউখৎহনবা করম্না ওইগনি, লার্জ স্কেলদা পাংথোকপা করম্না ঙমগনি হায়বগী মাইকৈদা ঐহাক্না স্তেকহোলদর খুদিংনা থবক পায়খৎহন্নীংই। ঐখোয়গী বেঙ্কশিংনা দিজিতেল ফেসিলিতীদা য়ারিবমখৈ মীওই মশিং য়াম্না পুশিলহন্নবা পান্দম থমহন্নীংই। ঐহাক্না অদোমগী মফমদা করিগুম্বা খরা হায়নীংই। মরু ওইনা বেঙ্কিং সেক্তরগী মীওইশিংদা। অদুগা বেঙ্ককা মরী লৈনবা খুঙ্গং কয়াদা লৈরিবা অপীকপা কারবার তৌরিবা মীওইশিংগী মফমদসু হায়জনীংই। নীংতম্বগী অমৃত কালগী মতমসু ওইরি। ঐহাক্না লৈবাক মীয়ামদা হীরম অসি খঙহন্দুনা অদোম্না ইনগনি হায়বগী থাজবা থম্মি। ঐখোয়গী বেঙ্ক অমসুং অপীকপা কারবারশিংনা পুন্দুনা থবক অমা পাংথোকপা য়াদবরা? ঐখোয়গী বেঙ্ককী ব্রাঞ্চ কয়া লৈরিবা, শহরদা নত্ত্রগা খুঙ্গংদা লৈবা ওইরো, মখোয়গী মফম্না কোনবা মফমশিংগী য়ামদ্রবদা ১০০বু, ঐহাক য়াম্না হায়দ্রবনি, দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সনগী শরুক ওইহনবা ঙমগদরা? অদোম্না অমুক্তা খল্লগা য়েংবীয়ু, ঐখোয়না কয়া য়াম্না চাউবা ইহৌ অমা পুরকপা ঙমগনি।
ইচিল ইনাওশিং,
মসিনা লৈবাক্কী ওইনা অনৌবা অহৌবা অমা ওইবা য়াগনি। মসিগীদমক্তা লো, কাঙলোন অমত্তা শেম্বা য়ারোই, অদুবু অদোম্না মসিগী কান্নবা উরকপা মতমদা, ঐহাক্না মশিং অসি ১০০দগী ২০০দা হেনগৎহন্সি হায়না অমুক হন্না হায়বগী মথৌ তাররোই খল্লি।
মরূপশিং,
ব্রাঞ্চ খুদিংনা কারবার তৌবা মীওই ১০০ মখোয়গী মখাদা পুরক্নবা পান্দম থম্বীয়ু। ঙসি জন ধন একাউন্তনা মায় পাক্লি। মসিগী মরমদি, বেঙ্কতা ফম্লিবা মীওইশিংনা, ফম পীকপা ঐখোয়গী মরুপ পুম্নমক, ওইথোকহনবনি। মখোয়না লাইরবশিংগী ময়ুম ময়ুমদা চৎখিবনি, থাংজা নোংমাইজিং ফাওবা মখোয়না থবক তৌখিবনি। মসিনা মরম ওইরগা জন ধন মায় পাক্লিবনি। জন ধনবু মায় পাকহনখিবা বেঙ্ককী মরুপ খুদিংগী পাঙ্গল ঙসিদি লৈবাক্না উরে। বেঙ্ককী ফেসিলিতী শেন্নরিবা, ব্রাঞ্চপু শেন্নরিবা মীওইশিংনা মখোয়গী কম্মান্দ মখাদা কারবার তৌবা মীওই ১০০বু পুক্নিং থৌগৎপীয়ু, মখোয়বু অদোমগা পুলহনবীয়ু। অদোম্না চাউরবা ইহৌ অমা লমজিংগদৌরিবনি। মসিগী অহৌবসিনা ঐখোয়গী বেঙ্কিং সীস্তেম অমসুং শেন্মিৎলোনবু ফ্যুচর রেদী ওইবা অমসুং গ্লোবেল ইকোনোমীবু লমজিংবা ঙম্বগী মতিক লৈবা মশক নাইবা থাক অমদা পুবা ঙমগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। মসিগুম্বা য়াইফ পাউজেলশিংগা লোয়ননা, ঐহাক্না ভারতকী ফাইনান্স মন্ত্রী, ফাইনান্স মন্ত্রালয়, ঐখোয়গী আর.বি.আই. গবর্নর, আর.বি.আই. তীম, বেঙ্কিং সেক্তরগা মরী লৈনবা ঐখোয়গী ফম পীকপা মরুপ খুদিংমকপু পুম্নমক্না ইকায় খুম্নফম থোকই হায়জরি। অদোম্না লৈবাক্কীদমক্তা অচৌবা খুদোল অমা পীবিরে। মতম অমত্তদা লৈবাক মীয়ামগী মসিগুম্বা মমল নাইদ্রবা খুদোল, দিৱালী মমাংগী মসিগুম্বা খুদোল, নীংতম্বগী চহি ৭৫ মপুং ফাবগী মসিগুম্বা খুদোল ফংবসি য়াম্না তান চান্নবনি। পুম্নমকপু হন্না হন্না থাগৎচরি!