ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
୭୫ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ୭୫ ଡିଜିଟାଲ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ୟୁନିଟର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ମୂଳପାଠ
16 OCT 2022 3:26PM by PIB Bhubaneshwar
ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ନିର୍ମଳା ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳର ମୋର ଅନ୍ୟ ସହଯୋଗୀଗଣ, ଆରବିଆଇ ଗଭର୍ଣ୍ଣର, ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ, ଦେଶର ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ କୋଣରେ ଥିବା ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ମନ୍ତ୍ରି ପରିଷଦର ଲୋକମାନେ ଯେଉଁମାନେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଛନ୍ତି, ଅର୍ଥନୀତି ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସମସ୍ତ ବିଶେଷଜ୍ଞ, ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ କ୍ଷେତ୍ରର ବିଶେଷଜ୍ଞ, ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି, ମହିଳା ଏବଂ ଭଦ୍ର ଲୋକମାନେ,
୭୫ ଡିଜିଟାଲ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ୟୁନିଟ ଉନ୍ମୋଚନ ଅବସରରେ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ । ଆଜି ଦେଶ ପୁଣିଥରେ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆର ସମ୍ଭାବନାକୁ ଦେଖୁଛି । ଆଜି ଦେଶର ୭୫ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ୭୫ଟି ଡିଜିଟାଲ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ୟୁନିଟ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି । ମୁଁ ଏହି ମିଶନ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସମସ୍ତ ଲୋକମାନଙ୍କୁ, ଆମର ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ କ୍ଷେତ୍ରକୁ, ଆମ ଆରବିଆଇକୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଭାରତରେ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ଯେଉଁ ଅଭିଯାନ ଦେଶରେ ଚାଲିଛି, ଡିଜିଟାଲ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ୟୁନିଟସ ସେହି ଦିଗରେ ଆହୁରି ଏକ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ । ଏହା କେବଳ ଗୋଟିଏ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ସିଷ୍ଟମ ଯାହା ସର୍ବନିମ୍ନ ଭିତ୍ତିଭୂମିରୁ ସର୍ବାଧିକ ସେବା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ । ଏହି ସେବାଗୁଡ଼ିକ କାଗଜପତ୍ର ଏବଂ ଅସୁବିଧାରୁ ମୁକ୍ତ ହେବ ଏବଂ ପୂର୍ବ ଅପେକ୍ଷା ସହଜ ହେବ । ତାହା ହେଉଛି ସେମାନଙ୍କର ସୁବିଧା ହେବ ଏବଂ ଗୋଟିଏ ମଜୁବତ ଡିଜିଟାଲ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗର ସୁରକ୍ଷା ମଧ୍ୟ ହେବ । ଗାଁରେ, ଛୋଟ ସହରରେ କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି ଯେତେବେଳେ ଡିଜିଟାଲ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ୟୁନିଟର ସେବା ନେବେ ତେବେ ସେଥିପାଇଁ ପଇସା ପଠାଇବା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଋଣ ନେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସବୁକିଛି ସୁବିଧା ହୋଇଯିବ, ଅନଲାଇନ ହୋଇଯିବ । ଆପଣ କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ । ଥରେ ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ଗ୍ରାମବାସୀ, ଆମ ଗାଁର ଜଣେ ନାଗରିକ, ଜଣେ ଗରୀବ, ଛୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କ ସେବା ପାଇଁ ସଂଘର୍ଷ କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଆଜି ବହୁତ ସହଜରେ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ସେମାନେ ଜୀଇଁବା ପାଇଁ ଆନଂଦିତ ହେବେ, ଉତ୍ସାହିତ ହେବେ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆମ ସରକାରଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଭାରତର ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା, ତାଙ୍କୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିବା । ତେଣୁ ସମାଜରେ ଛିଡ଼ା ହୋଇଥିବା ଶେଷ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ଆମେ ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥିଲୁ ଏବଂ ସମଗ୍ର ସରକାର ତାଙ୍କ ସୁବିଧା ଏବଂ ପ୍ରଗତିର ପଥ ଅନୁସରଣ କରିଥିଲେ । ଆମେ ଦୁଇଟି ଜିନିଷ ଉପରେ ଏକାଠି କାମ କଲୁ । ପ୍ରଥମ- ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସଂସ୍କାର ଆଣିବା, ଏହାକୁ ମଜବୁତ କରିବା, ଏଥିରେ ପାରଦର୍ଶିତା ଆଣିବା ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟରେ- ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ କରିବା । ପୂର୍ବରୁ ଯେତେବେଳେ ବୌଦ୍ଧିକ ଆଲୋଚନାଚକ୍ର ହେଉଥିବା ବଡ଼ ବଡ଼ ବିଦ୍ୱାନ ଲୋକମାନେ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଅର୍ଥନୀତି, ଗରୀବମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରୁଥିଲେ । ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବେ ସେତେବେଳେ ଅର୍ଥନୈତିକ ସମାବେଶର କଥା ହେଉଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଯେଉଁ ବ୍ୟବସ୍ଥାମାନ ଥିଲା ତାହା ବିଚାର ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ରହି ଯାଉଥିଲା । ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ଏହି କ୍ରାନ୍ତିକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ, ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ ପାଇଁ, ସମାବେଶ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉ ନ ଥିଲା । ଏହା ପୂର୍ବରୁ ଚିନ୍ତା କରାଯାଉଥିଲା ଯେ ଗରୀବମାନେ ନିଜେ ବ୍ୟାଙ୍କକୁ ଯିବେ, ସେମାନେ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ସିଷ୍ଟମ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ହେବେ । କିନ୍ତୁ ଆମେ ରୀତିନୀତି ପରିବର୍ତ୍ତନ କଲୁ । ଆମେ ସ୍ଥିର କଲୁ ଯେ ବ୍ୟାଙ୍କ ଗୁଡ଼ିକ ନିଜେ ଗରୀବର ଘର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯିବ । ଏଥିପାଇଁ ଆମକୁ ପ୍ରଥମେ ଗରୀବ ଓ ବ୍ୟାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଦୂରତା ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଲା । ଆମେ ଶାରୀରିକ ଦୂରତା ଏବଂ ସବୁଠାୁ ବଡ଼ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କଲୁ, ଆମେ ମାନସିକ ଦୂରତା ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କଲୁ । ଆମେ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ସେବାଗୁଡ଼ିକ ଦୂରଦୂରାନ୍ତରରେ ଦ୍ୱାର-ଦ୍ୱାରରେ ପହଂଚିବା ପାଇଁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛୁ । ଆଜି ଭାରତର ୯୯ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଗାଁରେ ୫ କିଲୋମିଟର ମଧ୍ୟରେ କୌଣସି ନା କୌଣସି ବ୍ୟାଙ୍କ ବ୍ରାଞ୍ଚ, ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ଆଉଟଲେଟ କିମ୍ବା ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ମିତ୍ର, ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ସମ୍ବାଦଦାତା ଅଛନ୍ତି । ଏହାବ୍ୟତୀତ, ଦେଶରେ ଯେଉଁଠି ଡାକଘରମାନ ଅଛି, ଆଜି ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକଖ ଏକ ଲକ୍ଷ ବୟସ୍କ ଜନସଂଖ୍ୟା ପାଇଁ ବ୍ୟାଙ୍କ ଶାଖାମାନ ରହିଛି, ତାହା ଜର୍ମାନୀ, ଚୀନ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ଆଫ୍ରିକା ଭଳି ଦେଶରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ଅଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆମେ ସାଧାରଣ ମଣିଷର ଜୀବନଧାରଣ ମାନ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାକୁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଦିନରାତି କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛୁ । ଆମର ସଂକଳ୍ପ ହେଉଛି ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକରେ ଉନ୍ନତି, ଆମର ସଂକଳ୍ପ ହେଉଛି ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଆଣିବା, ଆମର ସଂକଳ୍ପ ହେଉଛି ଶେଷ ଧାଡ଼ିରେ ଠିଆ ହୋଇଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଂଚିବା । ଯେଉଁମାନେ ଆମେ ଜନଧନ ଆକାଉଣ୍ଟ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କଲୁ, ସେତେବେଳେ କିଛି ସ୍ୱର ଉଠିଲା ଯେ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ସହିତ ଗରୀବ ଲୋକ କ’ଣ କରିବେ? ଏପରିକି ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଏହି ଅଭିଯାନର ମହତ୍ତ୍ୱ କ’ଣ ବୁଝିବାକୁ ସକ୍ଷମ ହେଲେ ନାହିଁ; କିନ୍ତୁ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାର ଶକ୍ତି କ’ଣ? ଏହାକୁ ଆଜି ସାରା ଦେଶ ଦେଖୁଛନ୍ତି । ମୋ ଦେଶର ସାଧାରଣ ନାଗରିକ ଏହାକୁ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି । ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ହେତୁ ଆମେ ଅତି କମ ପ୍ରିମିୟମରେ ଗରୀବ ଲୋକଙ୍କୁ ବୀମା ସୁବିଧା ଦେଇଛୁ । ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ଗୁଡ଼ିକର ଶକ୍ତି ସହିତ ସଂଯୋଗ ହେବା ପରେ ଗରୀବଙ୍କ ପାଇଁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ବିନା ଋଣ ପାଇବା ପାଇଁ ରାସ୍ତା ଖୋଲା ଯାଇଥିଲା । ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ଥିବାରୁ ସବସିଡ ଟଙ୍କା ଗରୀବ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ସିଧାସଳଖ ପହଂଚିପାରିଲା, ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ମାଧ୍ୟମରେ ହିଁ ଗରୀବ ଲୋକଙ୍କୁ ଘର ନିର୍ମାଣ, ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ, ଗ୍ୟାସ ସବସିଡି ପାଇବାକୁ ଅଛି, ସେମାନଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ସେମାନଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ଦିଆଯାଇ ପାରିଲା । ସମସ୍ତ ସରକାରୀ ଯୋଜନାରୁ କୃଷକମାନେ ମଧ୍ୟ ସହାୟତା ପାଇଲେ, ସେମାନଙ୍କର ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ହେତୁ ସେମାନେ ସହଜରେ ସେମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଂଚିପାରିବେ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ କରୋନା ମହାମାରୀ ସମୟ ଆସିଲା ସେତେବେଳେ ଗରିବଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ସିଧାସଳଖ ଟଙ୍କା, ସିଧାସଳଖ ମା’ ଏବଂ ଭଉଣୀଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ପଠାଗଲା । ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଆମର ରାସ୍ତାଘାଟ ବିକ୍ରେତାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ସେହି ସମୟରେ ବିକଶିତ ଦେଶମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟରେ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲେ । ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଶୁଣିଥିବେ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଆଇଏମଏଫ ଭାରତର ଡିଜିଟାଲ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ପ୍ରଶଂସା କରିଛି । ଏଥିପାଇଁ ସମସ୍ତ ଶ୍ରେୟ ଭାରତର ଗରୀବ, ଭାରତର କୃଷକ ଏବଂ ଭାରତର ଶ୍ରମିକ, ଯେଉଁମାନେ ସାହସ, ବୁଝାମଣା ସହିତ ନୂତନ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ, ତାହାକୁ ନିଜ ଜୀବନର ଏକ ଅଂଶ କରିଦେଲେ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଯେତେବେଳେ ଆର୍ଥିକ ସହଭାଗିଦା ଡିଜିଟାଲ ସହଭାଗିତା ସହିତ ମିଳିତ ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ସମ୍ଭାବନାର ଏକ ନୂଆ ବିଶ୍ୱ ଖୋଲିବାର ଲାଗିଥାଏ, ୟୁପିଆଇ ପରି ଏକ ବଡ଼ ଉଦାହରଣ ଆମ ସାମ୍ନାରେ ଏବଂ ଭାରତ ଏଥିପାଇଁ ଗର୍ବିତ । ୟୁପିଆଇ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ପ୍ରଥମ ପ୍ରକାର ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀ କିନ୍ତୁ ଆପଣ ଏହାକୁ ସବୁ ସ୍ଥାନରୁ ଦେଖିପାରିବେ, ସହର ଠାରୁ ଗାଁ, ଶୋ’ରୁମ ହେଉ କିମ୍ବା ପନିପରିବା ଠେଲା, ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ଥାନରେ ତାହାକୁ ଦେଖିପାରିବେ । ୟୁପିଆଇ ସହିତ ବର୍ତ୍ତମାନ ‘ରୁପେ କାର୍ଡ’ର ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ ଦେଶର ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ହାତରେ ଅଛି । ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ କ୍ରେଡିଟ କିମ୍ବା ଡେବିଟ କାର୍ଡ ଏକ ଇଲାଇଟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା, ବଡ଼ ସମାଜର ସମ୍ଭ୍ରାନ୍ତମାନଙ୍କ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ବିଚାର କରାଯାଏ । କାର୍ଡଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ବିଦେଶୀ ଥିଲା, ସେଠାରେ ବହୁତ କମ ଲୋକ ଥିଲେ ଯେଉଁମାନେ ସେମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନେ କେବଳ ହାତଗଣତି ଥିଲା, ଏବଂ ତାହାର ବ୍ୟବହାର ମଧ୍ୟ ସେମିତି ବଛା ବଛା ସ୍ଥାନରେ ହେଉଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଆଜି ଭାରତରେ ୭ଠ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ରୁପେ କାର୍ଡ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ସହିତ ଅଛି । ଆଜି ଭାରତର ସ୍ୱଦେଶୀ ରୁପେ କାର୍ଡ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଛି । ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀ ଏବଂ ଅର୍ଥନୀତିର ଏହି ମିଶ୍ରଣ ଗୋଟିଏ ପଟେ ଗରୀବ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀର ସମ୍ମାନକୁ ମହାନ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । ତେଣୁ ଏହା ସହିତ ଦେଶର ଡିଜିଟାଲ ବିଭାଜନକୁ ମଧ୍ୟ ଶେଷ କରୁଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଜେଏଏମ ଅର୍ଥାତ ଜନଧନ, ଆଧାରା ଏବଂ ମୋବାଇଲର ତ୍ରିଶକ୍ତି ମିଶି ଗୋଟିଏ ବଡ଼ ରୋଗର ଚିକିତ୍ସା ମଧ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ରୋଗ ହେଉଛି- ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାରର ରୋଗ । ଟଙ୍କା ଉପରୁ ଯାଉଥିଲା କିନ୍ତୁ ଗରୀବ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଂଚିବା ବେଳକୁ ଏହା ଅଦୃଶ୍ୟ ହୋଇ ଯାଉଥିଲା; କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ସିଧାସଳଖ ବେନିଫିଟ ଟ୍ରାନ୍ସଫର ଅର୍ଥାତ ଡିବିଟି ମାଧ୍ୟମରେ ଟଙ୍କା ଯାଇପାରୁଛି ସେହି ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ । ଡିବିଟି ମାଧ୍ୟମରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୨୫ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନାରେ ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଆସନ୍ତାକାଲି ମଧ୍ୟ ମୁଁ ସମାନ କିସ୍ତି ଦୁଇ ହଜାର ଟଙ୍କା ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ଗରୀବ ଚାଷୀଙ୍କୁ ପଠାଇବାକୁ ଯାଉଛି ।
ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଏହି ଡିବିଟି ଏବଂ ଭାରତର ଡିଜିଟାଲ ଶକ୍ତିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି । ଆଜି ଆମେ ଏହାକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ମଡେଲ ଭାବରେ ଦେଖୁଛୁ । ଡିଜିଟାଇଜେସନ ମାଧ୍ୟମରେ ସାମାଜିକ ନିରାପତ୍ତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ଭାରତ ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ଦେଶ ହୋଇପାରିଛି ବୋଲି ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କ ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କହିଛି । ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀ ଜଗତର ସବୁଠାରୁ ସଫଳ ବ୍ୟକ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀ ଜଗତର ଗୁରୁ, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ବହୁତ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛନ୍ତି, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହାର ସଫଳତା ଦ୍ୱାରା ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇ ଯାଇଛନ୍ତି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆପଣ କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ, ଯେତେବେଳେ ଡିଜିଟାଲ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଉପରେ ଏତେ ଶକ୍ତି ଥାଏ, ଆମେ ଉଭୟର ଶତ ପ୍ରତିଶତ ସମ୍ଭାବନାକୁ ବ୍ୟବହାର କରି ଆମ ଦେଶକୁ କେତେଦୂର ନେଇପାରିବା? ତେଣୁ ଆଜି, ଫିଣ୍ଟେକ ଭାରତର ନୀତି, ଭାରତର ପ୍ରୟାସ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରୁଛି । ଡିଜିଟାଲ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ୟୁନିଟସ ଫିଣ୍ଟେକର ଏହି ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଆହୁରି ବଢ଼ାଇବ । ଯଦି ଜନଧନ ଆକାଉଣ୍ଟ ଦେଶରେ ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିର ମୂଳଦୁଆ ପକାଇଥାନ୍ତେ, ତେବେ ଫିଣ୍ଟେକ ଆର୍ଥିକ ବିପ୍ଳବର ମୂଳଦୁଆ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ସମ୍ପ୍ରତି ବ୍ଲଡ ଚେନ ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀ ଉପରେ ଆଧାର କରି ଏକ ଡିଜିଟାଲ ମୁଦ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଭାରତ ସରକାର ମଧ୍ୟ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି । ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଡିଜିଟାଲ ମୁଦ୍ରା ହେଉ କିମ୍ବା ଆଜିର ସମୟରେ ଡିଜିଟାଲ କାରବାର ହେଉ, ଅର୍ଥନୀତି ବ୍ୟତୀତ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିଗ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଜଡ଼ିତ । ଉଦାହରଣସ୍ୱରୂପ, ମୁଦ୍ରା ଛାପିବା ପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଥିବା ଅର୍ଥ ଦେଶ ଦ୍ୱାରା ସଞ୍ଚୟ ହୋଇଥାଏ, ଆମେ ବିଦେଶରୁ ମୁଦ୍ରା ପାଇଁ କାଗଜ ଏବଂ କାଳୀ ଆମଦାନୀ କରୁଛୁ । ଡିଜିଟାଲ ଅର୍ଥନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଏଥିରୁ ବଞ୍ଚôଛୁ । ଏକ ଭିନ୍ନ ଢଙ୍ଗରେ, ଏକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତରେ, ଭାରତର ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ କ୍ଷେତ୍ର ଆମର ଆରବିଆଇ ଏକ ବଡ଼ ଅବଦାନ ବୋଲି ମୁଁ ବିଚାର କରୁଛି । ଏଥିସହିତ, କାଗଜ ବ୍ୟବହାରକୁ ହ୍ରାସ କରି ପରିବେଶ ମଧ୍ୟ ଏକ ବଡ଼ ଲାଭ ପାଇବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ଆଜି ଆଥିକ କାରବାରକୁ ଅତିକ୍ରମ କରି ‘ଉତ୍ତମ ଶାସନ’ ଏବଂ ‘ଉତ୍ତମ ସେବା ବିତରଣ’ର ଏକ ମାଧ୍ୟମ ପାଲଟିଛି । ଆଜି ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଅପାର ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟଇ କରିଛି । ଆଜି ଭାରତରେ କୌଣସି କ୍ଷେତ୍ର ନାହିଁ ଯେଉଁଠାରେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ସେବା ବିତରଣ ଏକ ନୂତନ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି କରୁନାହିଁ । ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ, ଆଜି ଯଦି ଆପଣ ବଙ୍ଗଳାରୁ ମହୁ ଚାହାନ୍ତି, କିମ୍ବା ଆସାମରୁ ବାଉଁଶ ଦ୍ରବ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ କରନ୍ତି, ଯଦି ଆପଣଙ୍କୁ କେରଳରୁ ହର୍ବ୍ସ ଆବଶ୍ୟକ ହୁଏ, କିମ୍ବା ସ୍ଥାନୀୟ ରେଷ୍ଟୁରାଣ୍ଟରୁ କୌଣସି ପସନ୍ଦର ଜିନିଷ ଖାଇବାକୁ ମଗାଇବାକୁ ହୁଏ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟଥା, ଆପଣଙ୍କୁ ଆଇନ ସହିିତ ଜଡ଼ିତ ପରାମର୍ଶର ଆବଶ୍ୟକ ହେଉ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ କୌଣସି ପରାମର୍ଶ ହେଉ, କିମ୍ବା ଗାଁରେ ବସିଥିବା ଜଣେ ଯୁବକ ସହରର ଜଣେ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ଠାରୁ କ୍ଲାସ ନେବାକୁ ପଡ଼ିବ! ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ସବୁକିଛି ସମ୍ଭବ କରିପାରିଛି ଯାହାକୁ ଆମେ କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ କଳ୍ପନା ମଧ୍ୟ କରିପାରୁନାହୁଁ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଡିଜିଟାଲ ଅର୍ଥନୀତି ଆଜି ଆମର ଅର୍ଥନୀତି, ଆମର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ଦୁନିଆର, ମେକ ଇନ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଶକ୍ତି । ଆଜି ଆମର ଛୋଟ ଶିଳ୍ପ, ଆମର ଏମଏସଏମଇଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଜିଇଏମ ଭଳି ଏକ ସିଷ୍ଟମ ମାଧ୍ୟମରେ ସରକାରୀ ଟେଣ୍ଡରରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି । ସେମାନେ ନୂତନ ବ୍ୟବସାୟରେ ସୁଯୋଗ ପାଉଛନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଜିଇଏମ ଉପରେ ୨.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅର୍ଡର ଦିଆଯାଇଛି । ଆପଣ ଆକଳନ କରପାରିବେ, ସ୍ଥାନୀୟ ଅର୍ଥନୀତି ପାଇଁ, ସ୍ଥାନୀୟ ଭୋକାଲ ମିଶନ ପାଇଁ ଏହା କେତେ ବଡ଼ ଲାଭ ହୋଇଥାନ୍ତା । ଡିଜିଟାଲ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ୟୁନିଟ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ଦିଗରେ ଆହୁରି ଅନେକ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ । ଆମକୁ ଏହି ଦିଗରେ ନୂତନତ୍ୱ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ, ଆମକୁ ନୂତନ ସୁଯୋଗକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଯେକୌଣସି ଦେଶର ଅର୍ଥନୀତି ଯେତିକି ପ୍ରଗତିଶୀଳ, ଏହାର ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଶକ୍ତିଶାଳୀ । ଆଜି ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତି କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ଆଗକୁ ବଢୁଛି । ଏହା ସମ୍ଭବ ହୋଇ ପାରିଛି କାରଣ ଏହି ୮ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବ ଫୋନ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ସିଷ୍ଟମରୁ ଡିଜିଟାଲ ବ୍ୟାଙ୍କକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ ହୋଇଛି । ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଫୋନ ବ୍ୟାଙ୍କି, ଆପଣ ବହୁତ ଭଲ ଭାବରେ ମନେ ରଖିଥିବେ, ବୁଝୁଥିବେ! ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକ ଉପରୁ କଲ ପାଇବାକୁ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିଲେ ଏବଂ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକ କିପରି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ, କାହାକୁ ଟଙ୍କା ଦେବା ପାଇଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଗଲା । ଏହି ଫୋନ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ରାଜନୀତି ବ୍ୟାଙ୍ଗୁଡ଼ିକୁ ଅସୁରକ୍ଷିତ କରି ଦେଇଥିଲା, ଗର୍ତ୍ତରେ ପକା ଯାଇଥିଲା, ଦେଶର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଅସୁରକ୍ଷିତ କରି ଦେଇଥିଲା, ହଜାର ହଜାର କୋଟି ସ୍କିମର ଦୁର୍ନୀତି, କ୍ରମାଗତ ସ୍କାମଗୁଡ଼ିକ ସ୍କାମର ଖବର ଭାବରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥିଲା । କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଡିଜିଟାଲ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ସହିତ ସବୁକିଛି ସ୍ୱଚ୍ଛ ଢଙ୍ଗରେ ଚାଲିଛି । ଆମେ ଏନପିଏର ପରିଚୟରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଆଣିବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲୁ । ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଫେରି ଆସିଲା । ଆମେ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକୁ ପୁନରାବୃତ୍ତି କରିଛୁ; ଇଚ୍ଛାକୃତ ଖିଲାପକାରୀଙ୍କ ବିରୋଧରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିଛୁ, ଦୁର୍ନୀତି ନିବାରଣ ଆଇନରେ ସଂସ୍କାର ଆଣିଛୁ । ଆଇବିସି ସହାୟତାରେ ଏନପିଏ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହେଲା । ଆମେ ଋଣ ପାଇଁ ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀ ଏବଂ ଆନାଲିଟିକ୍ସର ବ୍ୟବହାରକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛୁ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରିବ । ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକର ମିଶ୍ରଣ ଭଳି ଗୁୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନୀତି ପକ୍ଷାଘାତର ଶିକାର ହୋଇଥିଲେ; ଦେଶ ସେମାନଙ୍କୁ ସମାନ ଭାବରେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କଲା । ଆଜି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଅ, ପଦକ୍ଷେପ ନିଅ, ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗୁଡ଼ିକର ଫଳାଫଳ ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ଅଛି । ଦୁନିଆ ପ୍ରଶଂସା କରିଛି । ଡିଜିଟାଲ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ୟୁନିଟ ଏବଂ ଫିଣ୍ଟେକର ଅଭିନବ ବ୍ୟବହାର ଭଳି ନୂତନ ପରିଚୟ ମାଧ୍ୟମରେ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ସିଷ୍ଟମ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ଯନ୍ତ୍ରକୌଶଳ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି । ଗ୍ରାହକଙ୍କ ପାଇଁ ଯେତିକି ସ୍ୱାଧୀନତା ଅଛି, ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସମାନ ସୁବିଧା ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଛି । ମୁଁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ସମସ୍ତ ହିତାଧିକାରୀ ଏହି ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତୁ, ଏହିପରି ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ କିପରି ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବ, ଏହାକୁ କିପରି ଏକ ବୃହତ ସ୍ତରରେ ଆଗକୁ ନିଆଯିବ । ଆମର ସମସ୍ତ ବ୍ୟାଙ୍କ ଡିଜିଟାଲ ସିଷ୍ଟମ ସହିତ ଯଥାସମ୍ଭବ ଲୋକଙ୍କୁ ସଂଯୋଗ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିବା ଉଚିତ । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ଅନୁରୋଧ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ବିଶେଷ କରି ମୋର ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ କ୍ଷେତ୍ରର ଲୋକଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହିଁବି ଏବଂ ଛୋଟ ବ୍ୟବସାୟୀ, କ୍ଷୁଦ୍ର ବ୍ୟବସାୟୀ, ଯେଉଁମାନେ ଗାଁରୁ ଗାଁକୁ ବ୍ୟାପିଥିବା ବ୍ୟାଙ୍କ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏଲିକ୍ସିର ତାଏ, ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ଆପଣ ଦେଶ ପାଇଁ ଏହି ଅନୁରୋଧକୁ ପୂରଣ କରିବେ । ଆମେ ଆମର ବ୍ୟାଙ୍କ ଏବଂ ଆମର ଛୋଟ ବ୍ୟବସାୟୀମାନଙ୍କ ସହିତ ଗୋଟିଏ ଜିନିଷ କରିପାରିବା କି? ଆମ ବ୍ୟାଙ୍କର ବ୍ୟାଙ୍କ ଶାଖା, ଏହା ଏକ ସହର ହେଉ କିମ୍ବା ଗାଁ, ସେହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଅତି କମରେ ୧ଠଠ ବ୍ୟବସାୟୀ, ଯାହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଡିଜିଟାଲ କାରବାର ସହିତ ସିଷ୍ଟମ, ୧ଠଠ ପ୍ରତିଶତ ଡିଜିଟାଲ ସହିତ ସିଷ୍ଟମ କାରବାର ଯଦି ଆମର ୧ଠଠ ବଣିକ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ଯୋଗ ଦିଅନ୍ତି, ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ ଯେ ଆମେ ବିପ୍ଳବର ମୂଳଦୁଆ କେତେ ବଡ଼ ତିଆରି କରିଥାଉ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଏହା ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଆରମ୍ଭ ହୋଇପାରେ । ମୁଁ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ କରୁଛି, ଏଥିପାଇଁ କୌଣସି ଆଇନ ତିଆରି କରିପାରିବି ନାହିଁ, ଏଥିପାଇଁ ନିୟମ ତିଆରି କରିପାରିବି ନାହିଁ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଏହାର ଲାଭ ଦେଖିବେ, ସେତେବେଳେ ମୋତେ ଆଉ ୧ଠଠରୁ ୨ଠଠ କରିବାକୁ କାହାକୁ ମନାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ ।
ସାଥୀମାନେ,
ପ୍ରତ୍ୟେକ ଖାତା ୧ଠଠ ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିବା ଉଚିତ । ଜନଧନ ଖାତାର ସଫଳତା ଆଜି କ’ଣ? ଏହାର ମୂଳ କାରଣ ହେଉଛି ବ୍ୟାଙ୍କ ଶାଖାରେ ବସିଥିବା ଆମର ଛୋଟ ଛୋଟ ସାଥୀ, ଆମର କର୍ମଚାରୀ, ସେହି ସମୟରେ ସେମାନେ କରିଥିବା କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଗରୀବଙ୍କ କୁଟୀରକୁ ଯାଉଥିଲା । ଶନିବାର-ରବିବାର ମଧ୍ୟ କାମ କଲା, ସେହି କାରଣରୁ ଜନଧନ ସଫଳ ହୋଇଥିଲା । ସେହି ସମୟରେ ଯେଉଁ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକର ସହକର୍ମୀମାନେ ଜନଧନକୁ ସଫଳ କରିଥିଲେ, ଆଜି ଦେଶ ଏହାର ଶକ୍ତିକୁ ଦେଖୁଛି । ଯଦି ଆଜି ଯେଉଁମାନେ ବ୍ୟାଙ୍କର ସିଷ୍ଟମକୁ ଦେଖନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ଶାଖା ପରିଚାଳନା କରନ୍ତି, ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଅଞ୍ଚଳରେ କମାଣ୍ଡ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୧ଠଠ ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା, ଶିକ୍ଷିତ କରିବା, ଯୋଗ କରିବା ଉଚିତ । ଆପଣ ହାତରେ ଏକ ବିରାଟ ବିପ୍ଳବର ନେତୃତ୍ୱ ନେବେ । ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଏହି ଉନ୍ମୋଚନ ଆମର ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ସିଷ୍ଟମ ଏବଂ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଏକ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ପହଂଚାଇବ ଯାହା ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଆଗେଇ ନେବା କ୍ଷମତା ରଖିବ। ଏହି ଶୁଭକାମନା ସହିତ, ମୁଁ ଭାରତର ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ, ଭାରତର ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଆମର ଆରବିଆଇ ଗଭର୍ଣ୍ଣର, ଆରବିଆଇ ଟିମ, ଆମର ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସମସ୍ତ ଛୋଟ ଛୋଟ ସାଥୀ ଆଜି ଆପଣ ସମସ୍ତେ ମୋ ତରଫରୁ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନର ଅଧିକାରୀ ଅଟନ୍ତି । କାରଣ ଆପଣ ଦେଶକୁ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଉପହାର ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ଅମୂଲ୍ୟ ଉପହାର ପାଇଁ ଦୀପାବଳିର ପୂର୍ବ ଏହି ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବସର ପାଇଁ ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ଏବଂ ୭୫ ଡିଜିଟାଲ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ୟୁନିଟ ଗୋଟିଏ ଅଦ୍ଭୁତ ସଂଯୋଗ ଅଟେ । ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା, ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at dedication of 75 Digital Banking Units in 75 Districts
16 OCT 2022 3:26PM by PIB Delhi
Finance Minister Nirmala ji, my other Cabinet colleagues, the RBI Governor, Secretaries of various Ministries, Chief Ministers from the different states of the country, the Ministers who are guiding this programme, economists, all the financial experts, experts from the banking sector, other dignitaries, ladies and gentlemen!
Heartiest congratulations to all the countrymen on the occasion of the launch of 75 Digital Banking Units. Today the country is once again witnessing the potential of Digital India. Today 75 digital banking units are coming up in the 75 districts of the country. I congratulate all the people associated with this mission, our banking sector as well as the RBI.
Friends,
Digital Banking Units are another major step towards making the lives of the common man of India easier, the objective towards which the country has already been moving. This is one such special banking system which will work to provide maximum services with 'Minimum Digital Infrastructure'. These services will be free of paperwork and hassle, and will be easier than ever before. That is, it will not only provide convenience but also a strong digital banking security. In a village or a small town, when a person avails the services of a digital banking unit, everything from sending money to taking loans will become easy online. Just imagine! There was a time when a villager or a poor person had to struggle for basic banking services. This used to be a great hassle for such people. But today they will be happy and excited to experience this change.
Friends,
The goal of our government is to empower the common man of India and to make him powerful. Therefore, we made policies keeping in mind the people in the lowest strata of the society. And the whole government is following the path of ensuring convenience and progress to the people. We worked on two things together. First- reforming the banking system, strengthening it and bringing transparency within it; and second- financial inclusion. Earlier when there were intellectual seminars, great scholars used to discuss the banking system, the economy and the poor. They used to talk of financial inclusion, but the arrangements and facilities were limited to ideas only. The systems were not developed for this revolutionary work i.e. for financial inclusion. Earlier it was thought that the poor themselves would go to the bank and would be connected to the banking system. But we changed this practice. We decided that the bank and its facilities would be taken to the homes of the poor. For this we had to first reduce the distance between the poor and the banks. Therefore, br not only reduced the physical distance but also the psychological of which was the biggest hurdle. We have given top priority to make banking services reach every doorstep even in the far flung areas. Today more than 99 percent of the villages in India have some or the other bank branch, banking outlet or a Bank Mitra or a banking correspondent within 5 kms. Apart from this, the vast network of post offices in the country have also become a part of the mainstream banking through India Post Bank. Today, the number of bank branches in the country for every 100,000 adult population is more than that of countries like Germany, China and South Africa.
Friends,
We are working hard day and night with a resolve to raise the standard of living of the common man. Our resolve is to improve the systems and to bring transparency. Our resolve is to reach the poorest of the poor. When we started the Jan Dhan campaign, some people protested saying - 'what will the poor do with bank accounts' ? Even many experts in this field were not able to comprehend the importance of this campaign. But the power of a bank account is being witnessed by the whole country today. The ordinary citizen of my country is experiencing it. Because of bank accounts, we have given insurance coverage to the poor at a very low premium. After connecting them with the bank accounts, the poor are now able to get loans without any guarantee. Now the subsidy money is reaching directly into the bank accounts of the poor beneficiaries. It is only through bank accounts that the poor are able to build houses, toilets and get gas subsidies as the money given is directly flowing into their accounts. Farmers could also avail all the assistance from the various government schemes due to their bank accounts as the money could easily reach them. And during the period of corona pandemic, the money was sent directly to the bank accounts of the poor, mothers and sisters. It was because of the bank accounts that the Svanidhi scheme could be started for our street vendors. But that was the time when even the developed countries were facing difficulties in this kind of work. You must have heard that a short while back the IMF has lauded India's digital banking infrastructure. The credit for this goes to the poor of India, the farmers of India and the labourers of India, who adopted new technologies with courage and understanding and have made it a part of their lives.
Friends,
When financial partnerships are combined with digital partnerships, a whole new world of possibilities opens up. UPI is the best example and India is proud of it. UPI is the world's first technology of its kind. But in India you can see it everywhere, from a city to a village, from showrooms to vegetable carts. Besides UPI, now the power of 'Rupay Card' is also in the hands of the common man of the country. There was a time when credit or debit cards were considered to be an elite system. It was associated with the rich and elite class of the society. The cards used to be foreign; there were very few people who used them; they were used only in some select places. But, today in India more than 70 crore RuPay cards are with the common man. Today India's indigenous RuPay card is being accepted across the world. This combination of technology and economy is giving great power to the dignity of the poor and the middle class on the one hand and eliminating the digital divide of the country on the other.
Friends,
JAM i.e. Triple power of Jan Dhan, Aadhar and Mobile together has taken care of another major disease plaguing the country and the disease is corruption. The money that was released by the government would disappear by the time it reached the poor. But, now through Direct Benefit Transfer i.e. DBT, the money reaches the account of the person for whom the money was released and that too instantly. So far more than 25 lakh crore rupees have been transferred under different schemes through DBT. Similarly tomorrow also, I am going to send another installment of Rs 2000 to crores of farmers of the country.
Brothers & Sisters,
Today the whole world is appreciating this DBT and digital power of India. We are looking at it today as a global model. The World Bank has even gone so far to declare that India has become a leader in ensuring social security through digitization. Even the most successful people around the world in terms of technology or the masters of technology in the world are appreciating this system of India a lot! They too are surprised by its success.
Brothers Sisters
Just imagine! When digital participation and economic participation have so much power individually, how far can we take our country by using 100 percent potential of both? Therefore, today FinTech is at the heart of India's policies and efforts, And is guiding the future of our country. The Digital Banking units will further enhance this capability of FinTech. If Jan Dhan accounts had laid the foundation stone of financial inclusion in the country, then FinTech would form the basis of financial revolution.
Friends,
Recently, the Indian government has also announced the launch of a digital currency based on blockchain technology. Be it digital currency of the future, or digital transactions in today's time, many important dimensions are associated with them besides economy. For example, the money spent on printing currency can be saved by the country. We import paper and ink from abroad for printing currency. We can save money even on these things by turning towards the digital economy. I considered this to be a huge contribution of the banking sector of India and RBI in a self-reliant India. At the same time, reducing the consumption of paper will also have a huge benefit to the environment.
Friends,
Banking today has gone beyond financial transactions and has also become a medium for offering 'Good Governance' and 'Better Service Delivery'. Today this system has given rise to immense possibilities of growth for the private sector and small scale industries as well. Today, there is hardly any field or sector in India where product and service delivery is not happening through technology while creating a new startup ecosystem. You see, today if you want honey from Bengal, or bamboo products from Assam, or herbs from Kerala, or if you want to order something from a local restaurant, or you need to know about the law or want some advice on health, everything is possible online. Even a young man in the village can attend a class of a teacher living in the city! Digital India has made everything possible. We could not even have imagined this scenario a few years back.
Friends,
Digital economy today is a huge strength of our economy, our startup world, Make in India and a self-reliant India. Today our small industries, MSMEs, are also participating in government tenders through a system like GEM. They are getting new business opportunities. So far, orders worth Rs 2.5 lakh crore have been placed on GEM. You can imagine the advantage it is bringing to the local economy of the country and to the mission of 'Vocal for Local'. Many more new opportunities will now arise in this direction through Digital Banking Units. We will have to make innovations in this direction. And with new thinking, we must welcome new opportunities.
Friends,
The state of development of a country's economy is directly related to the strength of its banking system. Today India's economy is moving forward ceaselessly. This is becoming possible because in these 8 years the country has shifted from the pre-2014 phone banking system to the current digital Banking system. You might remember the Phone banking system before 2014! Banks used to get phone calls from higher authorities to decide their functioning. This 'phone banking' politics had made the banks unsafe, ruined the system and had made the country's economy unsafe too. It had sown the seeds of major scams. We would constantly hear about scams in the news. But now with digital banking everything is going on in a transparent manner. We worked towards bringing transparency in the identification of NPAs. Lakhs of crores of rupees came back into the banking system. We recapitalized banks, took action against willful defaulters and reformed the Prevention of Corruption Act. The resolution of NPA related issues was expedited with the help of IBC. We also promoted the use of technology and analytics for loans, so that a transparent and scientific system could be created. Due to policy paralysis, important decisions like merger of banks were not taken. The country has taken those issues seriously. Today decisions and steps are being taken and the results are before us. The world is appreciating us. A new self-driven mechanism is now being created for the banking system through new systems like digital banking units and the innovative use of FinTech. On one hand there is autonomy for the consumers while on the other hand there is convenience and transparency for the banks. The stakeholders should work in the direction of solving questions like - 'how to make such arrangements more comprehensive? How to take it forward on a large scale?' All our banks should aim to connect as many people as possible with digital systems.
I want to make a request particularly to the people of the banking sector, the small businessmen and traders across villages who are connected with banks. Since we are celebrating the 'Azadi Ka AmritKaal', I hope you will fulfil this request for the country. Can our banks and our small traders do something together? If at least 100 merchants from your bank branch's commanding area can be connected to your bank with a system of fully digital transactions or 100% digital transactions, you can build the foundation of a massive revolution!
Brothers & Sisters,
This could be a wonderful beginning for the country. I am simply making a request to you. No one can make any law or rules for this. And when you see the benefit of it, then I won't have to convince anyone to increase that number from 100 to 200.
Friends,
Each branch should aim to connect 100 merchants with it. The reason for the success of Jan Dhan accounts today are our bank staff and employees in the lower positions and their hard work. They used to visit the huts of the poor. They even worked on weekends. Jan Dhan became successful because of that. The country is witnessing the strength of the bank workers who made Jan Dhan successful. If today the bank workers and managers can motivate, educate and connect 100 merchants within their command area with their bank branch, you will be leading a massive revolution. I am sure, this beginning will take our banking system and economy to a point where we are future ready, and our banking system will have the capability to lead the global economy. With best wishes, I extend my heartiest congratulations to the Finance Minister of India, the Ministry of Finance, our RBI Governor, the team of RBI and all the people, the employees associated with our banking sector because you have presented a valuable gift to the country! And dedicating this priceless gift of 75 digital banking units to the people of the country before Diwali and on the 75 years of independence is a wonderful coincidence! Best wishes, thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.