প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
৭৫ খন জিলাত ৭৫ টা ডিজিটেল বেংকিং ইউনিট দেশবাসীলৈ উৎসৰ্গা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
16 OCT 2022 3:26PM by PIB Guwahati
বিত্ত মন্ত্ৰী নিৰ্মলাজী, কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটৰ মোৰ আন সহকৰ্মী, ভাৰতীয় ৰিজাৰ্ভ বেংকৰ গভৰ্ণৰ, বিভিন্ন মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব, দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ মুখ্যমন্ত্ৰী, এই কাৰ্যসূচীৰ নেতৃত্ব দি থকা মন্ত্ৰী পৰিষদৰ লোকসকল। অৰ্থনীতিসম্পৰ্কীয় সকলো বিশেষজ্ঞ, বেংকিং খণ্ডৰ বিশেষজ্ঞ, অন্যান্য গণ্যমান্য ব্যক্তি, ভদ্ৰমহিলা তথা ভদ্ৰলোকসকল,
৭৫ টা ডিজিটেল বেংকিং ইউনিট মুকলি কৰাৰ উপলক্ষে সকলো দেশবাসীলৈ শুভেচ্ছা জনাইছো। আজি দেশখনে আকৌ এবাৰ ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ সম্ভাৱনা প্ৰত্যক্ষ কৰিছে। আজি দেশৰ ৭৫ খন জিলাৰ ৭৫ টা ডিজিটেল বেংকিং ইউনিটৰ জন্ম হৈছে । মই এই অভিযানৰ সৈতে জড়িত সকলোকে, আমাৰ বেংকিং খণ্ডক, আমাৰ ভাৰতীয় ৰিজাৰ্ভ বেংকক অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
ডিজিটেল বেংকিং গোটবোৰ হৈছে ভাৰতৰ সাধাৰণ মানুহৰ জীৱন সহজ কৰাৰ বাবে দেশত চলি থকা অভিযানৰ দিশত আন এক ডাঙৰ পদক্ষেপ। এইটো কেৱল এটা বিশেষ বেংকিং প্ৰণালী যিয়ে নিম্নতম ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনিৰ পৰা সৰ্বাধিক সেৱা প্ৰদান কৰিবলৈ কাম কৰিব। এই সেৱাবোৰ কাগজত লিখা আৰু অসুবিধাৰ পৰা মুক্ত হ'ব, আৰু আগতকৈ সহজ হ'ব। অৰ্থাৎ, এইবোৰৰ বিশেষ সুবিধা থাকিব, আৰু লগতে এক শক্তিশালী ডিজিটেল বেংকিং সুৰক্ষা থাকিব। যেতিয়া এজন ব্যক্তিয়ে এখন গাঁৱত, সৰু চহৰত ডিজিটেল বেংকিং ইউনিট এটাৰ পৰা সেৱা ল’ব, ধন প্ৰেৰণৰ পৰা ঋণ লোৱালৈকে সকলোবোৰ সহজ হৈ পৰিব, অনলাইনতে হৈ যাব। কল্পনা কৰক, এসময়ত যেতিয়া এজন গাওঁবাসী, আমাৰ গাঁৱৰ নাগৰিক, এজন দৰিদ্ৰ ব্যক্তিয়ে সৰু বেংকিং সেৱাৰ বাবে সংগ্ৰাম কৰিব লগা হৈছিল, এইটো তেওঁৰ বাবে এটা ডাঙৰ কাৰ্য আছিল। কিন্তু আজি অতি সহজে তেওঁ এই পৰিৱৰ্তনৰ বাবে সুখী হ'ব, তেওঁ উৎসাহিত হ'ব।
বন্ধুসকল,
আমাৰ চৰকাৰৰ লক্ষ্য হৈছে ভাৰতৰ সাধাৰণ মানুহক সৱলীকৃত কৰা। সেয়েহে, আমি সমাজৰ অন্তিম স্তৰত থিয় হৈ থকা ব্যক্তিজনৰ কথা মনত ৰাখি নীতি প্ৰস্তুত কৰিছিলো আৰু সমগ্ৰ চৰকাৰে তেওঁৰ সুবিধা আৰু প্ৰগতিৰ পথ অনুসৰণ কৰিছিল। আমি একেলগে দুটা বস্তুৰ ওপৰত কাম কৰিছিলো। প্ৰথমতে, বেংকিং প্ৰণালী উন্নত কৰা, শক্তিশালী কৰা আৰু দ্বিতীয়তে, বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তি অন্তৰ্ভুক্ত কৰা। বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তি আগতে কৰা হৈছিল যেতিয়া বৌদ্ধিক আলোচনাচক্ৰ অনুষ্ঠিত হৈছিল। ডাঙৰ পণ্ডিতসকলে বেংকিং ব্যৱস্থা, অৰ্থনীতি, দৰিদ্ৰলোকৰ বিষয়ে কথা পাতিছিল। তেতিয়া স্বাভাৱিকতে বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তিৰ বিষয়ে আলোচনা হৈছিল, কিন্তু তাত থকা ব্যৱস্থাবোৰ কেৱল ধাৰণাত সীমাবদ্ধ আছিল। প্ৰণালীবোৰ এই বৈপ্লৱিক কামৰ বাবে, বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তিৰ বাবে, অন্তৰ্ভুক্তিৰ বাবে সাজু নাছিল। আগতে ভবা হৈছিল যে দৰিদ্ৰ সকলে নিজে বেংকলৈ খোজ কাঢ়ি যাব লাগিব, তেওঁলোকক বেংকিং প্ৰণালীৰ সৈতে সংযুক্ত হ'ব। কিন্তু আমি ৰীতি-নীতি সলনি কৰিলোঁ। আমি সিদ্ধান্ত লৈছিলো যে বেংকবোৰে নিজেই দৰিদ্ৰলোকৰ ঘৰলৈ খোজ কাঢ়ি আহিব। ইয়াৰ বাবে, আমি প্ৰথমে দৰিদ্ৰ আৰু বেংকৰ মাজৰ দূৰত্ব হ্ৰাস কৰিব লাগিব। আমি শাৰীৰিক দূৰত্ব আৰু আটাইতকৈ ডাঙৰ বাধাও হ্ৰাস কৰিছিলো, আমি সেই মানসিক দূৰত্বও হ্ৰাস কৰিছিলো। আমি দূৰৱৰ্তী প্ৰতিটো পৰিয়াললৈ বেংকিং সেৱা লৈ যোৱাত সৰ্বাধিক অগ্ৰাধিকাৰ দিছিলো। আজি, ভাৰতৰ ৯৯ শতাংশতকৈও অধিক গাঁৱত ৫ কিলোমিটাৰ পৰিসৰৰ ভিতৰত কিছুমান বেংক শাখা, বেংকিং আউটলেট বা বেংকিং বন্ধু, বেংকিং সংবাদদাতা আছে। ইয়াৰ উপৰিও, দেশৰ ডাকঘৰসমূহৰ বিস্তৃত নেটৱৰ্ক, আজি তেওঁলোক ইণ্ডিয়া পোষ্ট বেংকৰ জৰিয়তে বেংকিংৰ মূলসুঁতিৰ অংশ হৈ পৰিছে। আজি, প্ৰতি এক লাখ প্ৰাপ্তবয়স্ক জনসংখ্যাৰ বাবে দেশখনত বেংক শাখাৰ সংখ্যা জাৰ্মানী, চীন আৰু দক্ষিণ আফ্ৰিকাৰ এনে দেশতকৈ অধিক।
বন্ধুসকল,
আমি সাধাৰণ মানুহৰ জীৱনধাৰণৰ মানদণ্ড সলনি কৰাৰ সংকল্প লৈ অহৰ্নিশে কাম কৰি আছো। আমাৰ সংকল্প হৈছে প্ৰণালীবোৰ উন্নত কৰা, আমাৰ সংকল্প হৈছে স্বচ্ছতা অনা। আমাৰ সংকল্প হৈছে অন্তিম শাৰীত থকা ব্যক্তিজনৰ ওচৰলৈ যোৱা। যেতিয়া আমি জন ধন একাউণ্ট অভিযান আৰম্ভ কৰিছিলো, কিছুমানে কৈছিল যে দৰিদ্ৰসকলে বেংক একাউণ্টৰ সৈতে কি কৰিব? আনকি এই ক্ষেত্ৰৰ বহু বিশেষজ্ঞই বুজিব পৰা নাছিল যে এই অভিযানৰ তাৎপৰ্য কি আছিল। কিন্তু বেংক একাউণ্টৰ শক্তি কি, সমগ্ৰ দেশে আজি দেখিছে। মোৰ দেশৰ সাধাৰণ নাগৰিকে অভিজ্ঞতা লাভ কৰিছে। বেংক একাউণ্টৰ বাবে, আমি দৰিদ্ৰ লোকসকলক অতি কম প্ৰিমিয়ামত বীমা সুবিধা প্ৰদান কৰিছিলো। বেংক একাউণ্টৰ শক্তিৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ পিছত, দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে গেৰাণ্টি অবিহনে ঋণ লাভ কৰাৰ পথ মুকলি কৰা হৈছিল। বেংক একাউণ্ট থকাৰ বাবে, ৰাজসাহায্যৰ ধন দৰিদ্ৰ হিতাধিকাৰীসকলৰ ওচৰলৈ পোনপটীয়াকৈ তেওঁলোকৰ একাউণ্টলৈ গৈছিল। বেংক একাউণ্টৰ জৰিয়তে দৰিদ্ৰ সকলে ঘৰ, শৌচালয় নিৰ্মাণ কৰিছে, গেছৰ ৰাজসাহায্য লাভ কৰিছে, তেওঁলোকে পোনপটীয়াকৈ তেওঁলোকৰ একাউণ্টত ধন লাভ কৰিছে। বেংক একাউণ্টৰ বাবে সকলো চৰকাৰী আঁচনিৰ ধন কৃষকসকল সহজে লাভ কৰিছে। আৰু যেতিয়া ক’ৰোনা মহামাৰী আহিছিল, দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বেংক একাউণ্টলৈ, মাতৃ আৰু ভগ্নীৰ বেংক একাউণ্টলৈ পোনপটীয়াকৈ ধন স্থানান্তৰ কৰা হৈছিল। বেংক একাউণ্টৰ বাবে, আমাৰ পদপথৰ ভাই-ভনীসকলৰ বাবে স্বনিধি আঁচনিও আৰম্ভ কৰা হৈছিল। একে সময়তে, আনকি উন্নত দেশবোৰেও এই কামত অসুবিধাৰ সন্মুখীন হৈছিল। আপোনালোকে নিশ্চয় শুনিছে, অলপতে – আইএমএফে ভাৰতৰ ডিজিটেল বেংকিং আন্তঃগাঁথনিৰ প্ৰশংসা কৰিছে। ইয়াৰ কৃতিত্ব ভাৰতৰ দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ, ভাৰতৰ কৃষক সকলৰ আৰু ভাৰতৰ শ্ৰমিকসকলৰ, যিসকলে সাহস, বুজাবুজিৰে নতুন প্ৰযুক্তি গ্ৰহণ কৰিছিল, তেওঁলোকক ইয়াক জীৱনৰ অংশ কৰি তুলিছিল।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া বিত্তীয় অংশীদাৰীত্ব ডিজিটেল অংশীদাৰিত্বৰ সৈতে সম্পৰ্কিত হয়, সম্ভাৱনাৰ এক নতুন পৃথিৱী মুকলি হ'বলৈ আৰম্ভ কৰে। আমাৰ সন্মুখত ইউপিআইৰ দৰে এটা ডাঙৰ উদাহৰণ আছে। আৰু ভাৰতে ইয়াক লৈ গৌৰৱ কৰে। ইউপিআই হৈছে বিশ্বৰ এনে ধৰণৰ প্ৰথম প্ৰযুক্তি। কিন্তু ভাৰতত, আপুনি ইয়াক চহৰৰ পৰা গাওঁ, শ্ব'ৰুম বা পাচলিৰ গাড়ীলৈকে সকলো ঠাইতে দেখিব পাৰে। ইউপিআই-ৰ লগতে, এতিয়া 'ৰুপে কাৰ্ড'ৰ শক্তিও দেশৰ সাধাৰণ মানুহৰ হাতত আছে। এটা সময় আছিল যেতিয়া ক্ৰেডিট বা ডেবিট কাৰ্ডক এক অভিজাত প্ৰণালী বুলি গণ্য কৰা হৈছিল। ইয়াক বৃহত্তৰ সমাজৰ অভিজাত সকলৰ ব্যৱস্থা বুলি গণ্য কৰা হৈছিল। কাৰ্ডবোৰো বিদেশী আছিল, সেইবোৰ ব্যৱহাৰ কৰা খুব কম লোক আছিল, আৰু সেইবোৰ একেটা নিৰ্বাচিত স্থানত ব্যৱহাৰ কৰা হৈছিল। কিন্তু, আজি, ৭০ কোটিতকৈও অধিক ৰূপে কাৰ্ড ভাৰতৰ সাধাৰণ মানুহৰ সৈতে আছে। আজি সমগ্ৰ বিশ্বতে ভাৰতৰ স্বদেশী ৰূপে কাৰ্ড গ্ৰহণ কৰা হৈছে। প্ৰযুক্তি আৰু অৰ্থনীতিৰ এই সংমিশ্ৰণে এফালে দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ মৰ্যাদাক যথেষ্ট শক্তি প্ৰদান কৰিছে। একে সময়তে ই দেশৰ ডিজিটেল বিভাজনৰো সমাপ্তি ঘটাইছে।
বন্ধুসকল,
साथियों,
JAM অৰ্থাৎ জন ধন, আধাৰ আৰু মোবাইলৰ ত্ৰিশক্তিয়েও একেলগে এটা ডাঙৰ ৰোগৰ চিকিৎসা কৰিছে। এই ৰোগটো হৈছে দুৰ্নীতিৰ ৰোগ। টকা ওপৰে ওপৰে চলিছিল, কিন্তু দৰিদ্ৰলোকৰ ওচৰ পোৱাৰ লগে লগে নাইকিয়া হৈ গৈছিল। কিন্তু, এতিয়া প্ৰত্যক্ষ লাভালাভ স্থানান্তৰ অৰ্থাৎ ডিবিটি-ৰ জৰিয়তে, টকাবোৰ তেওঁলোকৰ একাউণ্টত সোমাইছে। এতিয়ালৈকে, বিভিন্ন আঁচনিত ডিবিটিৰ জৰিয়তে ২৫ লাখ কোটি টকাৰো অধিক স্থানান্তৰ কৰা হৈছে, আৰু কাইলৈও, মই কাইলৈ দেশৰ কোটি কোটি কৃষকলৈ একেধৰণৰ দুই হাজাৰ টকাৰ কিস্তি প্ৰেৰণ কৰিম।
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
আজি সমগ্ৰ বিশ্বই ভাৰতৰ এই ডিবিটি আৰু ডিজিটেল শক্তিক প্ৰশংসা কৰিছে। আমি আজি ইয়াক এক গোলকীয় আৰ্হি হিচাপে প্ৰত্যক্ষ কৰিছো। বিশ্ব বেংকে এতিয়া আনকি কৈছে যে ডিজিটাইজেচনৰ জৰিয়তে সামাজিক সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতে নেতৃত্ব প্ৰদান কৰিছে। আনকি প্ৰযুক্তি জগতৰ আটাইতকৈ সফল লোকসকলেও ভাৰতৰ এই ব্যৱস্থাক প্ৰশংসা কৰিছে, তেওঁলোকে নিজেই ইয়াৰ সফলতাত আচৰিত হৈছে।
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
কল্পনা কৰক, যেতিয়া ডিজিটেল অংশীদাৰীত্ব আৰু অৰ্থনৈতিক অংশীদাৰীত্বৰ এনে শক্তি থাকে, আমি দুয়োটাৰ ১০০ শতাংশ ক্ষমতা ব্যৱহাৰ কৰি আমাৰ দেশক কিমান উচ্চতালৈ লৈ যাব পাৰোঁ? সেয়েহে, আজি ফিনটেকে ভাৰতৰ নীতি, ভাৰতৰ প্ৰচেষ্টাৰ কেন্দ্ৰবিন্দু আৰু ভৱিষ্যতক দিশ প্ৰদান কৰিছে। ডিজিটেল বেংকিং ইউনিটবোৰে ফিনটেকৰ এই সামৰ্থ্যক এক নতুন সম্প্ৰসাৰণ দিব। যদি জন ধন একাউণ্টে দেশত বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তিৰ আধাৰ স্থাপন কৰিছিল, তেন্তে ফিনটেক সেই বিত্তীয় বিপ্লৱৰ আধাৰ হ'ব।
বন্ধুসকল,
শেহতীয়াকৈ, ভাৰত চৰকাৰে ব্লকচেইন প্ৰযুক্তিৰ ওপৰত আধাৰিত কৰি ডিজিটেল মুদ্ৰা মুকলি কৰাৰ কথাও ঘোষণা কৰিছে। আগন্তুক সময়ত, ডিজিটেল মুদ্ৰা হওক, বা আজিৰ সময়ত ডিজিটেল লেনদেন হওক, অৰ্থনীতিৰ বাহিৰেও, সেইবোৰৰ সৈতে বহুতো গুৰুত্বপূৰ্ণ দিশ জড়িত আছে। উদাহৰণ স্বৰূপে, মুদ্ৰা মুদ্ৰণৰ পৰা দেশৰ ধন ৰাহি হয়। আমি বিদেশৰ পৰা মুদ্ৰাৰ বাবে কাগজ আৰু চিয়াঁহী আমদানি কৰোঁ। ডিজিটেল অৰ্থনীতিৰ জৰিয়তে, আমি ইয়াকো পৰিহাৰ কৰি আছো। মই ইয়াক অন্য ধৰণে স্বাৱলম্বী ভাৰতত আমাৰ এবিআইবোৰৰ ভাৰতৰ বেংকিং খণ্ডৰ এক বৃহৎ অৱদান বুলি বিবেচনা কৰোঁ । একে সময়তে, কাগজৰ ব্যৱহাৰ হ্ৰাস কৰিলে পৰিৱেশৰ বাবেও এক ডাঙৰ লাভালাভ হ'ব।
বন্ধুসকল,
বেংকিং আজি বিত্তীয় লেনদেনৰ বাহিৰত 'সুশাসন' আৰু 'উন্নত সেৱা প্ৰদান'ৰ মাধ্যম হৈ পৰিছে। আজি এই ব্যৱস্থাই ব্যক্তিগত খণ্ড আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগসমূহৰ বিকাশৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনাৰ জন্ম দিছে। আজি, ভাৰতত এনে কোনো ক্ষেত্ৰ নাই য'ত প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে সামগ্ৰী আৰু সেৱা প্ৰদান এক নতুন ষ্টাৰ্টআপ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ হৈ পৰা নাই। আপুনি দেখিছে, আজি যদি আপোনাক বংগৰ পৰা মৌৰ প্ৰয়োজন হয়, বা আপোনাক অসমৰ পৰা বাঁহৰ সামগ্ৰীৰ প্ৰয়োজন হয়, যদি আপোনাক কেৰালাৰ পৰা বনৌষধিৰ প্ৰয়োজন হয়, বা স্থানীয় ৰেষ্টুৰেণ্টৰ পৰা খোৱাৰ বাবে প্ৰিয় কিবা অৰ্ডাৰ দিয়ে, বা, আপোনাক আইনী পৰামৰ্শ, স্বাস্থ্যৰ বাবে যিকোনো পৰামৰ্শৰ প্ৰয়োজন, বা গাঁৱত বহি থকা এজন যুৱকে চহৰখনৰ এজন শিক্ষকৰ পৰা শ্ৰেণী ল'বলগীয়া হয়! ডিজিটেল ইণ্ডিয়াই কেইবছৰমান আগতে আমি কল্পনা কৰিব নোৱাৰা এই সকলোবোৰ সম্ভৱ কৰি তুলিছে।
বন্ধুসকল,
ডিজিটেল অৰ্থনীতি আজি আমাৰ অৰ্থনীতি, আমাৰ ষ্টাৰ্টআপ বিশ্ব, মেক ইন ইণ্ডিয়া আৰু স্বাৱলম্বী ভাৰতৰ এক বৃহৎ শক্তি। আজি আমাৰ ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগসমূহেও আমাৰ এমএছএমই জিইএম প্ৰণালীৰ জৰিয়তে চৰকাৰী নিবিদাত অংশগ্ৰহণ কৰিছে। তেওঁলোকে নতুন ব্যৱসায়ৰ সুযোগ লাভ কৰিছে। এতিয়ালৈকে, জিইএম-ত ২.৫ লাখ কোটি টকাৰ অৰ্ডাৰ দিয়া হৈছে। আপুনি মূল্যাংকন কৰিব পাৰে যে ই দেশৰ স্থানীয় অৰ্থনীতিক কিমান লাভান্বিত কৰিছে। ডিজিটেল বেংকিং ইউনিটৰ জৰিয়তে, এতিয়া এই দিশত আৰু বহুতো নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰা হ'ব। আমি এই দিশত উদ্ভাৱন কৰিব লাগিব, নতুন চিন্তাধাৰাৰে নতুন সুযোগক স্বাগতম জনাব লাগিব।
বন্ধুসকল,
যিকোনো দেশৰ অৰ্থনীতি বেংকিং ব্যৱস্থাৰ দৰেই শক্তিশালী। আজি ভাৰতৰ অৰ্থনীতি এক ধাৰাবাহিকতাৰে আগবাঢ়িছে। এয়া সম্ভৱ কিয়নো এই ৮ বছৰত, দেশখন ২০১৪ চনৰ পূৰ্বে ফোন বেংকিং প্ৰণালীৰ পৰা ডিজিটেল বেংকিঙলৈ স্থানান্তৰিত হৈছে। ২০১৪ চনৰ পূৰ্বে ফোন বেংকিং, আপোনালোকে ভালদৰে গম পাইছে আৰু বুজি পাইছে! বেংকবোৰে ওপৰৰ পৰা ফোন পাইছিল, আৰু বেংকবোৰ কেনেদৰে কাম কৰিব লাগে, কাক টকা দিব লাগে সেই সিদ্ধান্ত তেওঁলোকে লৈছিল! এই ফোন বেংকিং ৰাজনীতিয়ে বেংকসমূহক অসুৰক্ষিত কৰি তুলিছিল, দেশৰ অৰ্থনীতিক গাঁতলৈ নিক্ষেপ কৰিছিল, হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ কেলেংকাৰীৰ নিৰন্তৰে খবৰ আহি আছিল। কিন্তু এতিয়া ডিজিটেল বেংকিঙৰ সৈতে সকলোবোৰ স্বচ্ছভাৱে চলি আছে। আমি এনপিএ চিনাক্তকৰণত স্বচ্ছতা অনাৰ দিশত কাম কৰিছো। লাখ লাখ কোটি টকা বেংকিং ব্যৱস্থালৈ ঘূৰি আহিছে। আমি বেংকবোৰক পুনৰ পুঁজিকৰণ কৰিছো, ইচ্ছাকৃত ঋণ ডিফল্টাৰসকলৰ বিৰুদ্ধে ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিছো, দুৰ্নীতি প্ৰতিৰোধ আইনো সংস্কাৰ কৰিছো। আইবিচিৰ সহায়ত এনপিএ সম্পৰ্কীয় সমস্যা সমাধান ত্বৰান্বিত কৰা হৈছে। আমি ঋণৰ বাবে প্ৰযুক্তি আৰু বিশ্লেষণৰ ব্যৱহাৰৰ প্ৰচাৰ কৰিছো, যাতে এক স্বচ্ছ আৰু বৈজ্ঞানিক প্ৰণালী সৃষ্টি কৰিব পৰা যায়। বেংকৰ একত্ৰীকৰণৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্তবোৰ নীতিগত পক্ষাঘাতৰ ভুক্তভোগী আছিল, দেশখনে সেইবোৰ সমানে শক্তিশালী কৰিছে। আজি আপোনালোকে সিদ্ধান্ত লৈছে, পদক্ষেপ লৈছে। আজি, সিদ্ধান্তবোৰৰ ফলাফল আমাৰ সন্মুখত আছে। বিশ্বই প্ৰশংসা কৰিছে। ডিজিটেল বেংকিং ইউনিট আৰু ফিনটেকৰ অভিনৱ ব্যৱহাৰৰ দৰে নতুন আৰম্ভণিৰ জৰিয়তে, এতিয়া বেংকিং প্ৰণালীৰ বাবে এক নতুন স্ব-চালিত প্ৰণালী সৃষ্টি কৰা হৈছে।
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
এইটো দেশৰ বাবে এটা ডাঙৰ আৰম্ভণি হ'ব পাৰে। মই অনুৰোধ কৰিব পাৰোঁ, কোনেও আইন প্ৰস্তুত কৰিব নোৱাৰে, ইয়াৰ বাবে নিয়ম প্ৰস্তুত কৰিব নোৱাৰে, আৰু যেতিয়া আপোনালোকে ইয়াৰ সুবিধাবোৰ দেখিব, তেতিয়া মই কাকো পুনৰ ১০০ক ২০০ কৰিবলৈ সৈমান কৰিব নালাগিব।
বন্ধুসকল,
প্ৰতিটো শাখাই ১০০ জন ব্যৱসায়ী যোগ দিয়াৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিব লাগে। আজি, জন ধন একাউণ্ট সফল হৈছে। ইয়াৰ মুখ্য কাৰণ হৈছে বেংকৰ শাখাত বহি থকা আমাৰ সৰু সতীৰ্থসকল। আমাৰ কৰ্মচাৰীসকলৰ সেই সময়ত তেওঁলোকে কৰা কঠোৰ পৰিশ্ৰম, যি সকলে দৰিদ্ৰলোকৰ কুটিৰলৈ গৈছিল। শনিবাৰে আৰু দেওবাৰেও কাম কৰিছিল। সেই কাৰণে, জন ধন সফল হৈছিল। সেই সময়ত, দেশখনে বেংকৰ শক্তি দেখিছিল আৰু সহকৰ্মীসকলে জন ধনক সফল কৰি তুলিছিল। আজি যিসকলে বেংকৰ প্ৰণালীৰ সৈতে জড়িত, যিসকলে শাখা পৰিচালনা কৰে, তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ এলেকাত তেওঁলোকৰ বেংকৰ কমাণ্ড এলেকাৰ ১০০ জন ব্যৱসায়ীক অনুপ্ৰাণিত কৰক, শিক্ষিত কৰক আৰু তেওঁলোকক জড়িত কৰক। আপোনালোকে এটা ডাঙৰ বিপ্লৱৰ নেতৃত্ব দিব পাৰিব। মই নিশ্চিত যে এই পদক্ষেপে আমাৰ বেংকিং ব্যৱস্থা আৰু অৰ্থনীতিক এনে এক বিন্দুলৈ লৈ যাব যি ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু আৰু বিশ্ব অৰ্থনীতিক নেতৃত্ব দিয়াৰ ক্ষমতা থাকিব। এই শুভকামনাৰ সৈতে, মই ভাৰতৰ বিত্ত মন্ত্ৰী, ভাৰতৰ বিত্ত মন্ত্ৰালয়, আমাৰ ভাৰতীয় ৰিজাৰ্ভ বেংকৰ গভৰ্ণৰ, আৰবিআই দল, আমাৰ বেংকিং খণ্ডৰ সৈতে জড়িত সকলো ক্ষুদ্ৰ বন্ধুলৈ অভিনন্দন জনাইছো। কাৰণ আপোনালোকে দেশক এটা ডাঙৰ উপহাৰ দিছে। আৰু দেশৰ জনসাধাৰণক দিয়া এই মূল্যৱান উপহাৰৰ বাবে, দেৱালীৰ পূৰ্বে এই গুৰুত্বপূৰ্ণ উপহাৰ আৰু স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ আৰু ৭৫ টা ডিজিটেল বেংকিং ইউনিট নিজেই এক সুখদায়ক কাকতালীয় ঘটনা। অশেষ শুভকামনা থাকিল, আপোনালোকক অশেষ ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at dedication of 75 Digital Banking Units in 75 Districts
16 OCT 2022 3:26PM by PIB Delhi
Finance Minister Nirmala ji, my other Cabinet colleagues, the RBI Governor, Secretaries of various Ministries, Chief Ministers from the different states of the country, the Ministers who are guiding this programme, economists, all the financial experts, experts from the banking sector, other dignitaries, ladies and gentlemen!
Heartiest congratulations to all the countrymen on the occasion of the launch of 75 Digital Banking Units. Today the country is once again witnessing the potential of Digital India. Today 75 digital banking units are coming up in the 75 districts of the country. I congratulate all the people associated with this mission, our banking sector as well as the RBI.
Friends,
Digital Banking Units are another major step towards making the lives of the common man of India easier, the objective towards which the country has already been moving. This is one such special banking system which will work to provide maximum services with 'Minimum Digital Infrastructure'. These services will be free of paperwork and hassle, and will be easier than ever before. That is, it will not only provide convenience but also a strong digital banking security. In a village or a small town, when a person avails the services of a digital banking unit, everything from sending money to taking loans will become easy online. Just imagine! There was a time when a villager or a poor person had to struggle for basic banking services. This used to be a great hassle for such people. But today they will be happy and excited to experience this change.
Friends,
The goal of our government is to empower the common man of India and to make him powerful. Therefore, we made policies keeping in mind the people in the lowest strata of the society. And the whole government is following the path of ensuring convenience and progress to the people. We worked on two things together. First- reforming the banking system, strengthening it and bringing transparency within it; and second- financial inclusion. Earlier when there were intellectual seminars, great scholars used to discuss the banking system, the economy and the poor. They used to talk of financial inclusion, but the arrangements and facilities were limited to ideas only. The systems were not developed for this revolutionary work i.e. for financial inclusion. Earlier it was thought that the poor themselves would go to the bank and would be connected to the banking system. But we changed this practice. We decided that the bank and its facilities would be taken to the homes of the poor. For this we had to first reduce the distance between the poor and the banks. Therefore, br not only reduced the physical distance but also the psychological of which was the biggest hurdle. We have given top priority to make banking services reach every doorstep even in the far flung areas. Today more than 99 percent of the villages in India have some or the other bank branch, banking outlet or a Bank Mitra or a banking correspondent within 5 kms. Apart from this, the vast network of post offices in the country have also become a part of the mainstream banking through India Post Bank. Today, the number of bank branches in the country for every 100,000 adult population is more than that of countries like Germany, China and South Africa.
Friends,
We are working hard day and night with a resolve to raise the standard of living of the common man. Our resolve is to improve the systems and to bring transparency. Our resolve is to reach the poorest of the poor. When we started the Jan Dhan campaign, some people protested saying - 'what will the poor do with bank accounts' ? Even many experts in this field were not able to comprehend the importance of this campaign. But the power of a bank account is being witnessed by the whole country today. The ordinary citizen of my country is experiencing it. Because of bank accounts, we have given insurance coverage to the poor at a very low premium. After connecting them with the bank accounts, the poor are now able to get loans without any guarantee. Now the subsidy money is reaching directly into the bank accounts of the poor beneficiaries. It is only through bank accounts that the poor are able to build houses, toilets and get gas subsidies as the money given is directly flowing into their accounts. Farmers could also avail all the assistance from the various government schemes due to their bank accounts as the money could easily reach them. And during the period of corona pandemic, the money was sent directly to the bank accounts of the poor, mothers and sisters. It was because of the bank accounts that the Svanidhi scheme could be started for our street vendors. But that was the time when even the developed countries were facing difficulties in this kind of work. You must have heard that a short while back the IMF has lauded India's digital banking infrastructure. The credit for this goes to the poor of India, the farmers of India and the labourers of India, who adopted new technologies with courage and understanding and have made it a part of their lives.
Friends,
When financial partnerships are combined with digital partnerships, a whole new world of possibilities opens up. UPI is the best example and India is proud of it. UPI is the world's first technology of its kind. But in India you can see it everywhere, from a city to a village, from showrooms to vegetable carts. Besides UPI, now the power of 'Rupay Card' is also in the hands of the common man of the country. There was a time when credit or debit cards were considered to be an elite system. It was associated with the rich and elite class of the society. The cards used to be foreign; there were very few people who used them; they were used only in some select places. But, today in India more than 70 crore RuPay cards are with the common man. Today India's indigenous RuPay card is being accepted across the world. This combination of technology and economy is giving great power to the dignity of the poor and the middle class on the one hand and eliminating the digital divide of the country on the other.
Friends,
JAM i.e. Triple power of Jan Dhan, Aadhar and Mobile together has taken care of another major disease plaguing the country and the disease is corruption. The money that was released by the government would disappear by the time it reached the poor. But, now through Direct Benefit Transfer i.e. DBT, the money reaches the account of the person for whom the money was released and that too instantly. So far more than 25 lakh crore rupees have been transferred under different schemes through DBT. Similarly tomorrow also, I am going to send another installment of Rs 2000 to crores of farmers of the country.
Brothers & Sisters,
Today the whole world is appreciating this DBT and digital power of India. We are looking at it today as a global model. The World Bank has even gone so far to declare that India has become a leader in ensuring social security through digitization. Even the most successful people around the world in terms of technology or the masters of technology in the world are appreciating this system of India a lot! They too are surprised by its success.
Brothers Sisters
Just imagine! When digital participation and economic participation have so much power individually, how far can we take our country by using 100 percent potential of both? Therefore, today FinTech is at the heart of India's policies and efforts, And is guiding the future of our country. The Digital Banking units will further enhance this capability of FinTech. If Jan Dhan accounts had laid the foundation stone of financial inclusion in the country, then FinTech would form the basis of financial revolution.
Friends,
Recently, the Indian government has also announced the launch of a digital currency based on blockchain technology. Be it digital currency of the future, or digital transactions in today's time, many important dimensions are associated with them besides economy. For example, the money spent on printing currency can be saved by the country. We import paper and ink from abroad for printing currency. We can save money even on these things by turning towards the digital economy. I considered this to be a huge contribution of the banking sector of India and RBI in a self-reliant India. At the same time, reducing the consumption of paper will also have a huge benefit to the environment.
Friends,
Banking today has gone beyond financial transactions and has also become a medium for offering 'Good Governance' and 'Better Service Delivery'. Today this system has given rise to immense possibilities of growth for the private sector and small scale industries as well. Today, there is hardly any field or sector in India where product and service delivery is not happening through technology while creating a new startup ecosystem. You see, today if you want honey from Bengal, or bamboo products from Assam, or herbs from Kerala, or if you want to order something from a local restaurant, or you need to know about the law or want some advice on health, everything is possible online. Even a young man in the village can attend a class of a teacher living in the city! Digital India has made everything possible. We could not even have imagined this scenario a few years back.
Friends,
Digital economy today is a huge strength of our economy, our startup world, Make in India and a self-reliant India. Today our small industries, MSMEs, are also participating in government tenders through a system like GEM. They are getting new business opportunities. So far, orders worth Rs 2.5 lakh crore have been placed on GEM. You can imagine the advantage it is bringing to the local economy of the country and to the mission of 'Vocal for Local'. Many more new opportunities will now arise in this direction through Digital Banking Units. We will have to make innovations in this direction. And with new thinking, we must welcome new opportunities.
Friends,
The state of development of a country's economy is directly related to the strength of its banking system. Today India's economy is moving forward ceaselessly. This is becoming possible because in these 8 years the country has shifted from the pre-2014 phone banking system to the current digital Banking system. You might remember the Phone banking system before 2014! Banks used to get phone calls from higher authorities to decide their functioning. This 'phone banking' politics had made the banks unsafe, ruined the system and had made the country's economy unsafe too. It had sown the seeds of major scams. We would constantly hear about scams in the news. But now with digital banking everything is going on in a transparent manner. We worked towards bringing transparency in the identification of NPAs. Lakhs of crores of rupees came back into the banking system. We recapitalized banks, took action against willful defaulters and reformed the Prevention of Corruption Act. The resolution of NPA related issues was expedited with the help of IBC. We also promoted the use of technology and analytics for loans, so that a transparent and scientific system could be created. Due to policy paralysis, important decisions like merger of banks were not taken. The country has taken those issues seriously. Today decisions and steps are being taken and the results are before us. The world is appreciating us. A new self-driven mechanism is now being created for the banking system through new systems like digital banking units and the innovative use of FinTech. On one hand there is autonomy for the consumers while on the other hand there is convenience and transparency for the banks. The stakeholders should work in the direction of solving questions like - 'how to make such arrangements more comprehensive? How to take it forward on a large scale?' All our banks should aim to connect as many people as possible with digital systems.
I want to make a request particularly to the people of the banking sector, the small businessmen and traders across villages who are connected with banks. Since we are celebrating the 'Azadi Ka AmritKaal', I hope you will fulfil this request for the country. Can our banks and our small traders do something together? If at least 100 merchants from your bank branch's commanding area can be connected to your bank with a system of fully digital transactions or 100% digital transactions, you can build the foundation of a massive revolution!
Brothers & Sisters,
This could be a wonderful beginning for the country. I am simply making a request to you. No one can make any law or rules for this. And when you see the benefit of it, then I won't have to convince anyone to increase that number from 100 to 200.
Friends,
Each branch should aim to connect 100 merchants with it. The reason for the success of Jan Dhan accounts today are our bank staff and employees in the lower positions and their hard work. They used to visit the huts of the poor. They even worked on weekends. Jan Dhan became successful because of that. The country is witnessing the strength of the bank workers who made Jan Dhan successful. If today the bank workers and managers can motivate, educate and connect 100 merchants within their command area with their bank branch, you will be leading a massive revolution. I am sure, this beginning will take our banking system and economy to a point where we are future ready, and our banking system will have the capability to lead the global economy. With best wishes, I extend my heartiest congratulations to the Finance Minister of India, the Ministry of Finance, our RBI Governor, the team of RBI and all the people, the employees associated with our banking sector because you have presented a valuable gift to the country! And dedicating this priceless gift of 75 digital banking units to the people of the country before Diwali and on the 75 years of independence is a wonderful coincidence! Best wishes, thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.