Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of various development initiatives in Ahmedabad, Gujarat
11 OCT 2022 5:47PM by PIB Delhi
Namaste, brothers!
Today is a very important day for the health facilities in Gujarat. I would like to congratulate and thank Bhupendrabhai, all the colleagues of the Council of Ministers, all the MPs, MLAs and Corporation dignitaries sitting on the dais for taking forward this important work at a fast pace. The world's most advanced medical technology, better facilities and medical infrastructure will now be available in our Ahmedabad and Gujarat, and will be used by the common man of society who cannot go to private hospitals. For all those, this government hospital and its team will be ready to provide 24 hours service, brothers and sisters. About three-and-a-half years ago, I had the privilege of visiting this campus to launch the Maternal and Child Health and super-specialty services with 1200 beds. Today, in such a short span of time, this Medicity Campus is ready in such a grand form. Simultaneously, the Institute of Kidney Diseases and U N Mehta Institute of Cardiology are expanding its capacity and services. Facilities like upgraded bone marrow transplant are also starting at the new building of Gujarat Cancer Research Institute. This will be the first government hospital in the country where modern technology like Cyber-Knife will be available. When the pace of development is as fast as that of Gujarat and the work and achievements are so much that it becomes difficult to even count them at times. As always, there is a lot that Gujarat is doing for the first time in the country. I congratulate all of you and all the people of Gujarat for these achievements. In particular, I fully appreciate Chief Minister Bhupendrabhai Patel and his government for making these schemes successful with hard work.
Friends,
Today, I want to talk about an important journey of Gujarat in this program related to health. This is the journey of cure from various diseases. You would be wondering why Modi is talking about different types of maladies in the program meant for hospital. I will tell you about the kind of maladies that existed here. I am not a doctor but I had to cure all these maladies. Gujarat was plagued by many maladies about 20-25 years ago. There was one malady – backwardness in the health sector. The second was malpractices in education. The third was the lack of electricity. The fourth was the scarcity of water. The fifth was the rampant misgovernance. The sixth was bad law and order. And at the root of all these maladies was the vote bank politics. The elders, the people of the old generation, who are present here, are aware of all these. This was the situation in Gujarat 20-25 years ago! The youth had to go out of the state for a good education. People had to struggle for good treatment. People had to wait for electricity. They had to put up with corruption and crumbling law and order every day. But Gujarat is leading today, leaving behind all those maladies. And that's why we are running the campaign to make the state free from many maladies, just as citizens are cured of diseases. Today, when it comes to hi-tech hospitals, Gujarat remains at the top. When I was the Chief Minister here, I used to visit the Civil Hospital several times. At that time, I found that a large number of people from several areas of Madhya Pradesh and Rajasthan preferred to come to the Civil Hospital for treatment.
Friends,
Today, Gujarat has no match if we talk about prominent educational institutions and universities in the country. There is a marked improvement in the water, power and law and order situation in Gujarat. Today, the government of Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas is continuously working for the welfare of Gujarat.
Friends,
Today this hi-tech Medicity and other health related services in Ahmedabad have given a new meaning to the identity of Gujarat. It is not only a welfare institution, but it is also a symbol of the potential of the people of Gujarat. The people of Gujarat will get better health facilities in Medicity and will also be proud that the world's top medical facilities are now growing continuously in their own state. The immense potential that Gujarat has in the field of medical tourism will also get a boost.
Friends,
We often hear that a healthy mind is necessary for a healthy body. This also applies to governments. If the mind of the governments is not healthy, their intention is not clear and there is no sensitivity for the people, then the health infrastructure of the state also weakens. The people of Gujarat have suffered a lot till 20-22 years ago. Most of the doctors you visit to seek treatment will definitely give you three pieces of advice. They will tell you three different alternatives. First, they will say that you will be cured with medicine. When the medicines don’t work, they are forced to say that there is no option other than surgery. Along with medicines or surgery, they also advise the family members to take care of their patients.
Friends,
Our government used these three methods of treatment to improve the medical system of Gujarat. What is advised to the patients, I would do the same for the prevalent systems in the state! Doctors recommend surgery. To me, it was a change in the old government system with courage and full force. Scissors on inaction, laxity and corruption has been my surgery. Second, it is medicine. To me, it included non-stop efforts to develop new systems, to develop human resources, to develop infrastructure, to research, to innovate, to build new hospitals and many such initiatives. And thirdly, care. This is the most important part of healing the health sector of Gujarat. We worked with care. We went among the people and shared their plight. Today I want to say with great humility that Gujarat was the first state in the country that used to organize health camps not only for humans but also for animals. People outside the state would find it strange when I used to say that there is dental and eye treatment for animals also.
Brothers and sisters,
Our efforts included public participation. I was addressing the G-20 summit during the Corona crisis. I pleaded with them to work for the One Earth, One Health mission in the wake of such a terrible crisis in the world. I called for helping the poor. We saw that there were several countries which had administered four to five vaccine doses during the Corona, whereas there were some other countries where the poor people could not get a single vaccine dose. I was in pain then. Then we decided to provide vaccines to the world so that none should die anywhere in the world, friends. And we all have seen that when the system became healthy, the health sector of Gujarat also became healthy. People started giving examples of Gujarat in the country.
Friends,
When efforts are made whole-heartedly with a holistic approach, their results are equally manifold. This is the mantra of the success of Gujarat. Today Gujarat has hospitals, doctors, and opportunities for the youth to fulfill their dream of becoming doctors. There used to be only nine medical colleges in such a huge state about 20-22 years ago. Only nine medical colleges! When there were only a few medical colleges, then naturally the scope for affordable and good treatment was also not as much. But, today there are 36 medical colleges offering their services. There were about 15,000 beds in government hospitals in Gujarat 20 years ago. Now the number of beds in government hospitals here has increased to 60,000. Earlier, there were only 2,200 seats for the Under Graduate and Post Graduate in medical education in Gujarat. Now there are 8,500 medical seats available for our youth in Gujarat. The doctors graduating from these colleges are strengthening health services in every nook and corner of Gujarat. Today, a large network of thousands of sub-centres, CHCs, PHCs and wellness centers is fully established in Gujarat.
And friends,
I would like to tell you that what I learnt in Gujarat became very handy after I moved to Delhi. With the same vision, we started working in the health sector at the Centre as well. We have built 22 new AIIMS in different parts of the country in the last eight years. Gujarat has also benefited from this. Gujarat also got its first AIIMS in Rajkot. The way work is being done in the health sector in Gujarat, the day is not far when Gujarat will be talked about all over the world in medical, pharma and bio-tech research. The double engine government's major focus is on this sector.
Friends,
When sensitivities are combined with resources, resources become the best medium of service. But, where there is no compassion, the resources are lost to selfishness and corruption. That is why I mentioned sensibilities in the beginning and also reminded you of the earlier system of misgovernance. Now the system has changed. The result of this sensitive and transparent system is that Medicity has been created in Ahmedabad and Cancer Institute has been modernized. At the same time, day care chemotherapy facilities have also started in every district of Gujarat, so that patients in the villages do not have to run here and there for chemotherapy. No matter where you are in Gujarat, you will get chemotherapy treatment in your own district, closer to your home. Similarly, complex healthcare services like dialysis are also being provided at the taluka level by Bhupendrabhai's government. Gujarat has also started the service of dialysis vans, so that a patient can be served at his home also during an emergency. Today the eight-floor Rain Basera (shelter home) has also been inaugurated here. And as far as dialysis is concerned, the situation was very poor all over India. It is necessary for a dialysis patient to have dialysis within a prescribed time. I talked to the people involved in the major health sectors of the world. I told them that I wanted to build dialysis centers in every district in India. And as the work is going on at the Tehsil level in Gujarat, I have taken an ambitious initiative to provide the dialysis facilities at the district level in the country. Rapid progress is underway in this regard.
Friends,
The Government of Gujarat has ensured that the family members of the patient do not face any further problems. This is how the country is working today. These are the priorities of the country today.
Friends,
When the government is sensitive, the weaker sections of the society, the poor, the middle class families, mothers and sisters benefit the most. Earlier the maternal and infant mortality rate was a matter of great concern in Gujarat and the subsequent governments had left it to destiny. We decided that since this is a question for the lives of our mothers and sisters, it will not be allowed to be blamed on anyone's fate. In the last 20 years, we consistently formulated and implemented the right policies in this regard. Today, there has been a major reduction in the maternal mortality rate and infant mortality rate in Gujarat. The life of the mother is also being saved, and the newborn is also stepping on the journey of his development safely in the world. The 'Beti Bachao, Beti Padhao' campaign has resulted in more number of daughters than sons for the first time. Behind these successes are the Gujarat government's schemes like 'Chiranjeevi' and 'Khilkhilahat'. This success of Gujarat is today guiding the whole country through schemes like 'Mission Indradhanush' and ' Matruvandana'.
Friends,
Today schemes like Ayushman Bharat are available for free treatment of every poor in the country. In Gujarat, 'Ayushman Bharat' and 'Mukhyamantri Amrutam' schemes are mitigating the worries and burdens of the poor. This is the strength of the double engine government.
Friends,
Education and health are two such areas which decide not only the present but also the future direction. For example, there was a facility of 1200 beds in the Civil Hospital in 2019. A year later, when the global pandemic struck, this hospital emerged as the biggest centre. How many lives did that one health infrastructure save? Similarly, AMC's SVP Hospital, Ahmedabad was started in 2019. This hospital also played an important role in fighting the global pandemic. If Gujarat did not have such a modern medical infrastructure in the last 20 years, imagine how difficult it would be for us to fight the global pandemic? We have to improve the present and also safeguard the future of Gujarat. I am sure Gujarat will take this pace of its development further and will take it to new heights. Your blessings will continue to grow and with the same strength, we will continue to serve you with more energy. I wish you all good health. Stay healthy and may your family remain healthy. With these best wishes, I put an end to my speech. Thanks a lot.
Disclaimer: This is an approximate translation of the Prime Minister's speech. Most of the original speech was in Gujarati language.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜରାଟର ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଦେଇଥିବା ଅଭିଭାଷଣ
12 OCT 2022 8:10PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍ତେ ଭାଇମାନେ !
ଆଜି ଗୁଜରାଟର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧା ନେଇ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିବସ । ମୁଁ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ, ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟ, ସମସ୍ତ ସଂସଦ ସଦସ୍ୟ, ବିଧାୟକଗଣ ଓ ନିଗମ କର୍ମକର୍ତ୍ତା ଯେଉଁମାନେ ମଞ୍ଚ ଉପରେ ଅଛନ୍ତି, ତଥା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଦ୍ରୁତଗତିରେ ଆଗେଇ ନେବାରେ ଲାଗିପଡିଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ମେଡିକାଲ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଉନ୍ନତ ସୁବିଧା ଓ ଭେଷଜ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏଣିକି ଆମର ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଓ ଗୁଜରାଟରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ ଓ ସମାଜର ସାଧାରଣ ଲୋକ ଯେଉଁମାନେ ଘରୋଇ ହସ୍‌ପିଟାଲ ଯାଇପାରିବେ ନାହିଁ ସେମାନେ ଏହାର ସୁବିଧା ନେଇପାରିବେ । ଏହି ସରକାରୀ ଡାକ୍ତରଖାନାର କର୍ମଚାରୀଗଣ ସେମାନଙ୍କୁ ୨୪ଘଣ୍ଟା ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବେ । ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ ପ୍ରାୟ ସାଢେ ତିନିବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ମୋତେ ୧୨୦୦ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ଏକ ମା’-ଶିଶୁ ସୁପର ସ୍ପେଶିଆଲିଟି ହସ୍‌ପିଟାଲ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିବା ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା । ଆଜି ଖୁବ୍ ଅଳ୍ପ ଦିନର ବ୍ୟବଧାନ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଚିକିତ୍ସା ପରିସର ଏକ ଭବ୍ୟ ଆକାର ନେଇପାରିଛି । ସେହିପରି ବୃକକ୍ ରୋଗ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଓ ୟୁଏନ୍ ମେହେଟ୍ଟା ହୃଦରୋଗ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟ ନିଜର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଓ ସେବା ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ଲାଗିଚନ୍ତି । ଗୁଜରାଟ କର୍କଟ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ ଅସ୍ଥି ମଜ୍ଜା ପ୍ରତିରୋପଣ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି । ଏହା ଦେଶର ପ୍ରଥମ ହସ୍‌ପିଟାଲ ହେବ ଯେଉଁଠି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସାଇବାର ନାଇଫ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ । ବେଳେବେଳେ ଗୁଜରାଟର କାର୍ଯ୍ୟ ଓ ସଫଳତା ଏତେ ବ୍ୟାପକ ହୋଇଯାଏ ଯେ ଏହାର ଗଣତି ମଧ୍ୟ କଷ୍ଟକର ହୋଇପଡେ । ଏମିତି ଅନେକ କିଛି ଦେଶରେ ରହିଛି ଯାହା ଗୁଜରାଟ ପ୍ରଥମ କରି ଦେଖାଇଛି ।
ମୁଁ ଏହି ସଫଳତା ନିମନ୍ତେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଓ ଗୁଜରାଟବାସୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ମୁଁ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ସହ ଏହି ସବୁ ଯୋଜନାର ସଫଳତା ପାଇଁ ବିଶେଷକରି ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ ପଟେଲଙ୍କୁୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଚି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ମୁଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମ୍ପର୍କୀତ ଗୁଜରାଟର ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମ୍ପର୍କରେ କହିବାକୁ ଯାଉଛି । ଏହି ଯାତ୍ରା ବିଭିନ୍ନ ରୋଗର ଆରୋଗ୍ୟଲାଭ । ଆପଣମାନେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେଉଥିବେ ଯେ ମୋଦୀ କାହିଁକି ହସ୍‌ପିଟାଲ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରୋଗ ଓ ନିଦାନ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋଚନା କରୁଛି ବୋଲି ମୁଁ ଚିକିତ୍ସା ନୁହେଁ ମାତ୍ର ମତେ ଏହି ସବୁ ରୋଗକୁ ଭଲ କରିବାକୁ ପଡିବ । ୨୦-୨୫ ବର୍ଷ ଆଗରୁ ଗୁଜରାଟ ଅନେକ ରୋଗର ଶିକାର ହୋଇଥିଲା । ଗୋଟିଏ ରୋଗ ଥିଲା, ତାହା ହେଉଛି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନଗ୍ରସରତା । ଦ୍ୱିତୀୟ ହେଉଛି ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅସାଧୁ ଉପାୟ ଅବଲମ୍ବନ । ତୃତୀୟ ହେଲା ବିଜୁଳି ଅଭାବ । ଚତୁର୍ଥ ହେଲା ପାଣି ସମସ୍ୟା । ପଞ୍ଚମ ହେଉଛି ବ୍ୟାପକ କୁପ୍ରଶାସନ । ଷଷ୍ଠ ହେଉଛି ଖରାପ ଆଇନ ଶୃଙ୍ଖଳା ସ୍ଥିତି । ଏ ସମସ୍ତ ରୋଗର ମୂଳରେ ଥିଲା ଗୋଟିଏ ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କ ରାଜନୀତି । ବୟସ୍କ ଓ ପୂର୍ବ ପିଢିର ଜନସାଧାରଣ ଯେଉଁମାନେ ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତି ସେମାନେ ଏଥିନେି ଅବଗତ ଥିବେ । ଗୁଜରାଟରେ ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତି ୨୦-୨୫ବର୍ଷ ଆଗରୁ ଥିଲା । ଯୁବ ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ଭଲ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟକୁ ଯିବାକୁ ପଡୁଥିଲା । ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ତମ ଉପଚାର ପାଇଁ ସଂଘର୍ଷ କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା । ଲୋକଙ୍କୁ ବିଜୁଳି ପାଇଁ ଅପେକ୍ଷା କରିବାକୁ ହେଉଥିଲା । ସେମାନଙ୍କୁ ସବୁଦିନ ଦୁର୍ନୀତି ଓ ବିପର୍ଯ୍ୟସ୍ତ ଆଇନ ଶୃଙ୍ଖଳା ପରିସ୍ଥିତିର ସାମ୍ନା କରିବାକୁ ହେଉଥିଲା । ମାତ୍ର ସେସବୁ ରୋଗକୁ ପଛରେ ପକାଇ ଆଜି ଗୁଜରାଟ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି । ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ଆମେ ରାଜ୍ୟକୁ ଅନେକ ରୋଗରୁ ମୁକ୍ତ କରିବାକୁ ଅନେକ ଅଭିଯାନ ଚଳାଇଛୁ । ଆଜି ହାଇଟେକ ହସ୍‌ପିଟାଲ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ବିଚାର କଲେ ଗୁଜରାଟ ସବୁଠାରୁ ଆଗରେ । ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲି ସେତେବେଳେ ମତେ ଅନେକ ସମୟରେ ସିଭିଲ ହସ୍‌ପିଟାଲ ଗସ୍ତ କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା । ସେତେବେଳେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଓ ରାଜସ୍ଥାନରୁ ଅନେକ ରୋଗୀ ସିଭିଲ ହସ୍‌ପିଟାଲକୁ ରୋଗ ଉପଶମ ପାଇଁ ଆସିଥିଲେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦେଶର ଖ୍ୟାତନାମା ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ଓ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ବିଚାରକଲେ ଆଜି ଗୁଜରାଟର କୌଣସି ତୁଳନା ନାହିଁ । ଗୁଜରାଟରେ ଜଳ, ଶକ୍ତି ଓ ଆଇନ ଶୃଙ୍ଖଳା ପରିସ୍ଥିତିରେ ଆଖିଦୃଶିଆ ଉନ୍ନତି ହୋଇଛି । ଆଜି ସବ୍‌କା ସାଥ୍‌, ସବ୍‌କା ବିକାଶ, ସବ୍‌କା ବିଶ୍ୱାସ ଓ ସବ୍‌କା ପ୍ରୟାସ ସରକାର ଗୁଜରାଟର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଅହମ୍ମଦାବାଦର ଏହି ହାଇଟେକ ମେଡିସିଟି ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମ୍ପର୍କୀତ ସେବା ଗୁଜରାଟକୁ ଏକ ନୂତନ ପରିଚୟ ଦେଇଛି । ଏହା କେବଳ ଏକ କଲ୍ୟାଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ନୁହେଁ, ଏହା ଗୁଜରାଟ ଜନସାଧାରଣ ସାମର୍ଥ୍ୟର ପ୍ରତୀକ । ଗୁଜରାଟବାସୀ ମେଡିସିଟିରୁ ଉନ୍ନତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ ନେଇ ଗର୍ବିତ ମଧ୍ୟ ହେବେ । ଗୁଜରାଟରେ ଥିବା ମେଡିକାଲ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସାମର୍ଥ୍ୟ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ଅନେକ ସମୟରେ ଶୁଣିଛୁ ଏକ ସୁସ୍ଥ ଶରୀର ପାଇଁ ସୁସ୍ଥ ମନର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଏହା ସରକାରଙ୍କ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ । ଯଦି ସରକାରମାନେ ସୁସ୍ଥ ନୁହଁନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ଅଭିପ୍ରାୟ ସ୍ପଷ୍ଟ ନୁହେଁ ଓ ଲୋକମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତାର ଅଭାବ ରହିଛି, ତେବେ ରାଜ୍ୟର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମଧ୍ୟ ଦୁର୍ବଳ ହେବ। ଗୁଜରାଟର ଜନସାଧାରଣ ୨୦-୨୨ ବର୍ଷ ଆଗରୁ ଅନେକ କଷ୍ଟ ସହ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ଆପଣ ଯାଉଥିବା ଅଧିକାଂଶ ଡାକ୍ତର ଆପଣମାନଙ୍କୁ ତିନିଟି ଉପଦେଶ ଦେବେ । ସେମାନେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ତିନିଟି ବିକଳ୍ପ ସମ୍ପର୍କରେ କହିବେ । ପ୍ରଥମେ ସେମାନେ କହିବେ ଯେ ଆପଣମାନେ ଔଷଧ ସେବା ଦ୍ୱାରା ଭଲ ହୋଇଯିବେ । ଯେତେବେଳେ ଔଷଧ କାମ ନ କରେ ସେମାନେ ଶଲ୍ୟ ଚିକିତ୍ସା ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ଔଷଧ ଓ ଶଲ୍ୟ ଚିକିତ୍ସା ସହ ରୋଗୀର ଯତ୍ନ ନେବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେବେ ।
ଆମ ସରକାର ଗୁଜରାଟର ଚିକିତ୍ସା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ନିମନ୍ତେ ଏହି ସବୁ ପଦ୍ଧତି ବ୍ୟବହାର କରିଥାଏ। ଯାହା ରୋଗୀକୁ ପରମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଥାଏ । ମୁଁ ରାଜ୍ୟରେ ପ୍ରଚଳିତ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସେଇୟା କରିବାକୁ ଚାହିଁବି । ଡାକ୍ତର ଶଲ୍ୟ ଚିକିତ୍ସା ସୁପାରିସ୍ କରନ୍ତି । ମୋ ପାଇଁ ଏହା ପୁରୁଣା ସରକାରୀ ପଦ୍ଧତିର ବଳପୂର୍ବକ ପରିବର୍ତ୍ତନ।
ଅକାର୍ଯ୍ୟରେ କଇଁଚି ମାରି ଶୀଥିଳତା ଓ ଦୁର୍ନୀତି ବିରୁଦ୍ଧରେ ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ମୋର ଶଲ୍ୟ ଚିକିତ୍ସା । ଦ୍ୱିତୀୟ ହେଲା ଔଷଧ । ମୋ ନିମନ୍ତେ ଏଥିରେ ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ବିକଶିତ କରାଇବା ପାଇଁ ଅନବରତ ଉଦ୍ୟମ, ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ, ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ, ନବୋନ୍ମେଷ, ନୂତନ ହସ୍‌ପିଟାଲ ନିର୍ମାଣ ଓ ସେହିପରି ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ତୃତୀୟରେ ଯତ୍ନ । ଗୁଜରାଟର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସୁଧାରିବା ନିମନ୍ତେ ଏହା ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଆମେ ଯତ୍ନର ସହ କାମ କରୁ ଆମେ ଲୋକଙ୍କ ସାଙ୍ଗରେ ମିଶି ସେମାନଙ୍କ ଦୁଃଖ କଷ୍ଟରେ ଭାଗି ହେଉ । ଆଜି ମୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ବିନମ୍ରତାର ସହ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଗୁଜରାଟ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ରାଜ୍ୟ ଯେ କେବଳ ମଣିଷ ପାଇଁ ନୁହେଁ ପ୍ରାଣୀଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଶିବିର ଆୟୋଜନ କରିଥିଲା । ରାଜ୍ୟ ବାହାର ଜନସାଧାରଣ ଏହାକୁ ଅଦଭୂତ ବିବେଚନା କଲେ ମଧ୍ୟ ମୁଁ କହେ ଯେ ପ୍ରାଣୀମାନଙ୍କ ଦାନ୍ତ ଓ ଆଖିର ଉପଚାର ଜରୁରୀ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଜନ ସହଭାଗିତାର ନିମନ୍ତେ ଆମର ଉଦ୍ୟମ ରହିଛି । କରୋନା କାଳରେ ମୁଁ ଜି-୨୦ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଉଥିଲି । ବିଶ୍ୱର ଏହି ସାଂଘାତିକ ସ୍ଥିତିରେ ଏକ ପୃଥିବୀ ଏକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଅଭିଯାନ ନିମନ୍ତେ ମୁଁ ଯୁକ୍ତି କଲି । ମୁଁ ଗରିବମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଇଲି । ଆମେ ଦେଖିଲୁ କେତେକ ଦେଶ କରୋନା କାଳରେ ଚାରିରୁ ପାଞ୍ଚ ଥର ଟିକା ନେଇ ସାରିଥିବା ବେଳେ ଅନେକ ଦେଶର ଗରିବ ଲୋକମାନେ ଗୋଟିଏ ହେଲେ ମଧ୍ୟ ଟିକା ମାତ୍ରା ନେଇ ନାହାଁନ୍ତି । ତାହା ମତେ ଖୁବ୍ କଷ୍ଟ ଦେଲା । ତେଣୁ ଆମେ ସ୍ଥିର କଲୁ ବିଶ୍ୱର ଟିକାକରଣ ନିମନ୍ତେ, ଯାହା ଫଳରେ ପୃଥିବୀର କେଉଁଠି ମଧ୍ୟ କେହି ବିନା ଟୀକା ଯୋଗୁଁ ପ୍ରାଣ ହରାଇବେ ନାହିଁ । ଆମେ ସମସ୍ତେ ଦେଖିଲୁ ଯେତେବେଳେ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୁସ୍ଥ ଗୁଜରାଟର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟ ସୁସ୍ଥ । ଦେଶରେ ଜନସାଧାରଣ ଗୁଜରାଟର ଦୃଷ୍ଟାନ୍ତ ଦେବାରେ ଲାଗିଲେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ପୂର୍ଣ୍ଣପ୍ରାଣରେ ପ୍ରୟାସ ହୁଏ ସାମଗ୍ରିକ ବିଚାରକୁ ନେଇ, ଯେତେବେଳେ ଫଳାଫଳ ମଧ୍ୟ ବହୁମୁଖୀ ହୋଇଥାଏ । ଏହା ହିଁ ଗୁଜରାଟ ସଫଳତାର ମନ୍ତ୍ର । ଆଜି ଗୁଜରାଟରେ ହସ୍‌ପିଟାଲ ଓ ଡାକ୍ତରଥିବା ବେଳେ ଯୁବ ସମାଜ ପାଇଁ ଚିକିତ୍ସକ ହେବା ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ରହିଛି । ୨୦-୨୨ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଏଭଳି ଏକ ବିରାଟ ରାଜ୍ୟରେ କେବଳ ନଅଟି ଭେଷଜ ମହାବିଦ୍ୟାଳୟ ରହିଥିଲା । ଯେତେବେଳେ କମ୍ ଭେଷଜ ମହାବିଦ୍ୟାଳୟ ରହିବ ସେତେବେଳେ କମ୍ ବ୍ୟୟ ସାପେକ୍ଷ ଓ ଉତ୍ତମ ଉପଚାର ପାଇବାର ପରିସର ମଧ୍ୟ ସୀମିତ ହୋଇଥାଏ । ଆଜି ୩୬ଟି ମେଡିକାଲ କଲେଜ ସେମାନଙ୍କ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି । ୨୦ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଗୁଜରାଟରେ ସରକାରୀ ଡାକ୍ତରଖାନା ଗୁଡିକରେ ପ୍ରାୟ ୧୫ହଜାର ଶଯ୍ୟା ଥିଲା । ସେ ଯାଗାରେ ଆଜି ଏହା ୬୦ହଜାରକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଆଗରୁ ଉଭୟ ମେଡିକାଲ ସ୍ୱାତ୍ତକ ଓ ସାତ୍ତକୋତ୍ତର ଶ୍ରେଶୀ ପାଇଁ ୨୨୦୦ସ୍ଥାନ ଥିବାବେଳେ ତାହା ଏବେ ୮୫୦୦କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ମହାବିଦ୍ୟାଳୟରୁ ଉତ୍ତୀର୍ଣ୍ଣ ହେଉଥିବା ଚିକିତ୍ସକମାନେ ଗୁଜରାଟ ରାଜ୍ୟର କୋଣେ ଅନୁକୋଣ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାକୁ ସୁଦୃଢ କରୁଛନ୍ତି । ଆଜି ହଜାର ହଜାର ଉପକେନ୍ଦ୍ର, ସିଏଚସି, ପିଏଚ୍‌ସି ଓ ସୁଧାର କେନ୍ଦ୍ର ମାନ ଗୁଜରାଟରେ ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଗୁଜରାଟରେ ଯାହା ଶିଖିଲି ତାହା ମୁଁ ଦିଲ୍ଲୀ ଗଲାପରେ ବହୁତ କାମରେ ଆସିଲା । ସେହି ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ନେଇ ଆମେ କେନ୍ଦ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ କାମ କଲୁ । ଗତ ଆଠ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ୨୨ଟି ନୂତନ ଏଏମ୍ସ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛୁ । ଗୁଜରାଟ ମଧ୍ୟ ଏହାର ପ୍ରଥମ ଏଏମ୍ସ ରାଜକୋଟରେ ପାଇଛି । ଏହି ପ୍ରକାର ଗୁଜରାଟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଛି । ସେଦିନ ଆଉ ଡେରୀ ନାହିଁ ଯେତେବେଳେ, ବିଶ୍ୱରେ ଗୁଜରାଟକୁ ନେଇ ଏହାର ଭେଷଜ, ଫାର୍ମା ଓ ଜୈବ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଗବେଷଣା ଆଲୋଚନା ହେବ । ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରର ଧ୍ୟାନ ଏହା ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରୀତ ହୋଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ସମ୍ବଳ ସହିତ ମିଶିଯାଏ, ସେତେବେଳେ ସମ୍ବଳ ସେବାର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ମାଧ୍ୟମ ବନିଯାଏ । ଯେଉଁଠି ଅନୁକମ୍ପା ନାହିଁ ସେଠାରେ ସମ୍ବଳ ସ୍ୱାର୍ଥ ଓ ଦୁର୍ନୀତି ଦ୍ୱାରା କବଳିତ ହୋଇଯାଏ । ସେ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ମୁଁ ମୂଳରୁ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା କଥା କହୁଛି ଓ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଖରାପ ପ୍ରଶାସନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନେଇ କହିଛି। ଏବେ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି । ଏହି ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ଓ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଯୋଗୁଁ ଅହମ୍ବଦାବାଦରେ ମେଡିସିଟି ସୃଷ୍ଟି ହେବା ସହ କର୍କଟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ଆଧୁନିକୀକରଣ ହୋଇଛି । ସେହିପରି ଗୁଜରାଟର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ କେମୋଥୋରାପୀ ସୁବିଧା ହୋଇଛି ଯାହା ଫଳରେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳକୁ ଆସୁଥିବା ଲୋକମାନେ କେମୋଥେରାପୀ ନିମନ୍ତେ ଏତେତେଣେ ଧାଁ ଧଉଡ କରିବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ । ଆପଣ ଗୁଜରାଟରେ ଯେଉଁଠି ଥାଆନ୍ତୁ ନା କାହିଁକି ଆପଣ କେମୋଥେରାପୀ ଉପଚାର ସୁବିଧା ଆପଣଙ୍କ ନିଜ ଜିଲ୍ଲାରେ ପାଇପାରିବେ । ସେହିପରି ଜଟିଳ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଯତ୍ନ ସୁବିଧା ଯେପରିକି ଡାଇଲେସିସ୍ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇଙ୍କ ସରକାର ତାଲୁକାସ୍ତରରେ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇଛନ୍ତି । ଗୁଜରାଟରେ ବାହାନ ଜରିଆରେ ମଧ୍ୟ ଡାଇଲେସିସ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ଯାହା ଯୋଗୁଁ ରୋଗୀ ଜରୁରୀ ପରିସ୍ଥିତିରେ ତା ଘରେ ଏହି ସୁବିଧା ପାଇପାରିବ । ଆଜି ଆଠମହଲା ବିଶିଷ୍ଟ ରେନ ବସେରା (ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳୀ) ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ଉଦ୍‌ଘାଟିତ ହୋଇଛି । ଡାଇଲେସିସ୍ କଥା ବିଚାର କଲେ ସାରା ଭାରତବର୍ଷରେ ଏହା ଖରାପ ଅବସ୍ଥାରେ ରହିଛି । ଡାଇଲେସିସ ନେଉଥିବା ରୋଗୀଙ୍କୁ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମୟ ସୀମା ମଧ୍ୟରେ ତାହା ନେବାକୁ ପଡିଥାଏ । ମୁଁ ବିଶ୍ୱରରେ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟରତ ଓ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସହ କଥାବର୍ତ୍ତା ହୋଇଛି । ଭାରତରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ଡାଇଲେସିସ୍ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଥିବା ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଜଣାଇଛି । ଗୁଜରାଟରେ ତହସିଲ ସ୍ତରରେ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଥିବାବେଳେ, ମୁଁ ଏହାକୁ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାସ୍ତରରେ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବାକୁ ଯୋଜନା କରିଛି । ଏ ଦିଗରେ ଦ୍ରୁତ ଅଗ୍ରଗତି ହୋଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେପରି କୌଣସି ରୋଗୀର ପରିବାର ଅସୁବିଧାରେ ନ ପଡନ୍ତି ତାହା ଗୁଜରାଟ ସରକାର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି । ଦେଶ ଏହି ଦିଗରେ ଚାଲିଛି । ଦେଶରେ ଏଥିପାଇଁ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଦିଆଯାଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ସରକାର ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ହୁଅନ୍ତି, ସମାଜର ଦୁର୍ବଳ ଶ୍ରେଣୀ, ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାର, ମା’ ଓ ଭଉଣୀ ମାନେ ଏଥିରେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ସୁବିଧା ପାଇଥାନ୍ତି । ଆଗରୁ ଗୁଜରାଟରେ ମା’ ଓ ଶିଶୁ ମୃତ୍ୟୁହାର ଉଦ୍‌ବେଗର ବିଷୟ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ତତ୍କାଳୀନ ସରକାର ଏହାକୁ ଭାଗ୍ୟ ଉପରେ ଛାଡି ଦେଇଥିଲେ । ଆମେ ଯେତେବେଳେ ଦେଖିଲୁ ଏହା ଆମ ମା’ ଓ ଭଉଣୀଙ୍କ ଜୀବନର ପ୍ରଶ୍ନ । ଏଥିପାଇଁ ଦୋଷ କାହାର ଓ ତାକୁ ଭାଗ୍ୟ ଉପରେ ଲଦି ଦେବା ଠିକ୍ ହେବ ନାହିଁ । ଗତ ୨୦ବର୍ଷ ଧରି ଆମେ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବେ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରି ସେଗୁଡିକ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାରେ ଲାଗିଲୁ । ଆଜି ଗୁଜରାଟରେ ଶିଶୁ-ମାତୃ ମୃତ୍ୟୁହାର ଆଶାତୀତ ଭାବେ ହ୍ରାସ ପାଇଛି । ମା’ର ଜୀବନ ରକ୍ଷା ହେବା ସହ ଶିଶୁ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱରେ ନିଜର ବିକାଶ ପଥରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି । ‘ବେଟୀ ବଚାଓ,ବେଟୀ ପଢାଓ’ ଅଭିଯାନ ଫଳରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ପୁଅ ତୁଳନାରେ ଝିଅ ଜନ୍ମ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଏହା ପଛରେ ଗୁଜରାଟ ସରକାରଙ୍କ ‘ଚିରଞ୍ଜିବୀ’ ଓ ‘ଖିଲଖଲାହତ’ ଯୋଜନାର ଅବଦାନ ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ଗୁଜରାଟ ସରକାରଙ୍କ ଏହି ସଫଳତା ଦେବାକୁ ‘ଇନ୍ଦ୍ରଧନୁଷ’ ‘ମାତୃ ବନ୍ଦନା’ ଯୋଜନା ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଗରିବ ଲୋକର ମୁକ୍ତ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଦେଶରେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଭଳି ଯୋଜନା ଉପଲବ୍ଧ ରହିଛି । ‘ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ’ ଓ ‘ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଅମୃତମ୍ ଯୋଜନା’ ଗରିବମାନଙ୍କ କଷ୍ଟ ଲାଘବ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି, ଏହା ହିଁ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କ ଶକ୍ତି । ଶିକ୍ଷା ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ହେଉଛି ଦୁଇଟି କ୍ଷେତ୍ର ଯାହା କେବଳ ବର୍ତ୍ତମାନ କ’ଣ ହେବ ସ୍ଥିର କରେ ନାହିଁ, ତାହା ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ମଧ୍ୟ ଦେଇଥାଏ । ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ ୨୦୧୯ରେ ସିଭିଲ ହସ୍‌ପିଟାଲରେ ୧୨୦୦ ଶଯ୍ୟାରେ ସୁବିଧା ଥିଲା । ବର୍ଷକ ପରେ ଯେତେବେଳେ ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ ଦେଖାଦେଲା ଏହି ହସ୍‌ପିଟାଲ ହିଁ ବୃହତ୍ତମ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ଉଭା ହେଲା । କେତେ ଜୀବନ ଏହି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବଞ୍ଚାଇ ପାରିଥିଲା । ସେହିପର ଅହମ୍ମଦାବାଦର ଏଏମ୍‌ସି’ଏସ ଏସଭିପି ହସ୍‌ପିଟାଲ ୨୦୧୯ରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କଲା ଏହି ହସ୍‌ପିଟାଲ ମଧ୍ୟ ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ ମୁକାବିଲା ଦିଗରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା । ଗୁଜରାଟରେ ଏହି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଭେଷଜ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଗତ ୨୦ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ନ ଥିଲେ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ, ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ କାଳରେ କ’ଣ ଅବସ୍ଥା ହୋଇଥାନ୍ତା ? ଆମକୁ ବର୍ତ୍ତମାନର ଉନ୍ନତି ଆଣି ଗୁଜରାଟର ଭବିଷ୍ୟତ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବାକୁ ପଡିବ । ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଗୁଜରାଟ ଏହି ବିକାଶର ଗତିକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇଲେ ଏହାକୁ ନୂତନ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚାଇବ । ଆପଣମାନଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ହେବା ସହ ସେହି ଶକ୍ତି ନେଇ ଆମେ ଆପଣମାନଙ୍କ ସେବା ଅଧିକରୁ ଅଧିକ କରିବୁ । ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କର ଉତ୍ତମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାମନା କରୁଛି । ଆପଣମାନେ ସୁସ୍ଥ ରହିବା ସହ ପରିବାରକୁ ମଧ୍ୟ ସୁସ୍ଥ ରଖନ୍ତୁ । ଏଥି ସହ ମୁଁ ମୋର ବକ୍ତବ୍ୟ ସମାପନ କରୁଛି ।
ଅଶେଷ ଧନ୍ୟବାଦ ।