প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাটৰ আহমেদাবাদত বিভিন্ন উন্নয়নমূলক আঁচনিৰ শুভাৰম্ভ অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ লিখিত ৰূপ
11 OCT 2022 5:47PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ বন্ধু-বান্ধবীসকল,
গুজৰাটৰ স্বাস্থ্য আন্তঃগাথনিসমূহৰ বাবে আজি এটা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ দিন। ভূপেন্দ্ৰ ভাই, মন্ত্ৰী পৰিষদৰ সকলো সহযোগী, মঞ্চত বহি থকা সকলো সাংসদ, বিধায়ক আৰু নিগমৰ গণ্যমান্য ব্যক্তিক এই গুৰুত্বপূৰ্ণ কামটো দ্ৰুত গতিত আগুৱাই নিয়াৰ বাবে মই অভিনন্দন আৰু ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰিছোঁ। বিশ্বৰ অতি উন্নত চিকিৎসা প্ৰযুক্তি, উন্নত সুবিধা আৰু চিকিৎসা আন্তঃগাঁথনি এতিয়া আমাৰ আহমেদাবাদ আৰু গুজৰাটত উপলব্ধ হ’ব, আৰু ব্যক্তিগত চিকিৎসালয়লৈ যাব নোৱাৰা সমাজৰ সাধাৰণ মানুহে ইয়াক ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰিব। সেই সকলোৰে বাবে এই চৰকাৰী চিকিৎসালয়খন আৰু ইয়াৰ দলটোৱে ২৪ ঘণ্টীয়া সেৱা আগবঢ়াবলৈ সাজু থাকিব। প্ৰায় চাৰে তিনি বছৰ আগতে এই কেম্পাছটোলৈ গৈ ১২০০ খন বিচনাৰ সৈতে মাতৃ আৰু শিশু স্বাস্থ্য আৰু ছুপাৰ-স্পেচিয়েলিটি সেৱা আৰম্ভ কৰাৰ সৌভাগ্য হৈছিল। আজি ইমান কম সময়ৰ ভিতৰতে এই মেডিচিটি কেম্পাছ ইমান বৃহৎ ৰূপত সাজু হৈ উঠিছে। একেসময়তে কিডনী ডিজিজ ইনষ্টিটিউট আৰু ইউ এন মেহতা ইনষ্টিটিউট অৱ কাৰ্ডিঅ’লজিয়ে নিজৰ সামৰ্থ্য আৰু সেৱা সম্প্ৰসাৰণ কৰি আছে। গুজৰাট কেন্সাৰ ৰিচাৰ্চ ইনষ্টিটিউটৰ নতুন ভৱনত উন্নীতকৃত হাড়ৰ মজ্জা সংৰোপনৰ দৰে ব্যৱ্স্থাও আৰম্ভ হৈছে। এইখনেই হ’ব দেশৰ প্ৰথমখন চৰকাৰী চিকিৎসালয় য’ত চাইবাৰ-নাইফৰ দৰে আধুনিক প্ৰযুক্তি উপলব্ধ হ’ব। যেতিয়া উন্নয়নৰ গতি গুজৰাটৰ দৰেই দ্ৰুত হয় আৰু কাম-কাজ আৰু কৃতিত্ব ইমানেই হয় যে কেতিয়াবা হিচাপ কৰাটোও কঠিন হৈ পৰে। সদায়ৰ দৰেই গুজৰাটে দেশত প্ৰথমবাৰৰ বাবে বহুত কাম কৰি আছে। এই সাফল্যৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে লগতে গুজৰাটবাসী ৰাইজলৈ অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছোঁ। বিশেষকৈ মুখ্যমন্ত্ৰী ভূপেন্দ্ৰভাই পেটেল আৰু তেওঁৰ চৰকাৰক কঠোৰ পৰিশ্ৰমেৰে এই আঁচনিসমূহ সফল কৰি তোলাৰ বাবে মই সম্পূৰ্ণ শলাগ লৈছো।
বন্ধু-বান্ধবীসকল
আজি স্বাস্থ্য সম্পৰ্কীয় এই কাৰ্যসূচীত গুজৰাটৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ যাত্ৰাৰ বিষয়ে ক’ব বিচাৰিছো। এয়া বিভিন্ন ৰোগৰ পৰা নিৰাময়ৰ যাত্ৰা। আপুনি ভাবিব যে চিকিৎসালয়ৰ বাবে নিৰ্ধাৰিত কাৰ্যসূচীত মোদীয়ে কিয় বিভিন্ন ধৰণৰ ৰোগৰ কথা কৈছে। ইয়াত কেনেধৰণৰ বেমাৰ আছিল সেই বিষয়ে ক’ম। মই ডাক্তৰ নহয় কিন্তু এই সকলোবোৰ ৰোগ নিৰাময় কৰিবলগীয়া হৈছিল। প্ৰায় ২০-২৫ বছৰ আগতে গুজৰাট বহু ৰোগত আক্ৰান্ত হৈছিল। এটা বেমাৰ আছিল–স্বাস্থ্য খণ্ডৰ দূৰ্বল অৱস্থা। দ্বিতীয়টো আছিল শিক্ষা খণ্ডত হোৱা অসৎ উপায়। তৃতীয়টো আছিল বিদ্যুতৰ অভাৱ। চতুৰ্থটো আছিল পানীৰ অভাৱ। পঞ্চমটো আছিল অবাধ কু-প্ৰশাসন। ষষ্ঠটো আছিল অস্থিৰ আইন-শৃংখলা পৰিস্থিতি। আৰু এই সকলোবোৰ ৰোগৰ মূলতে আছিল ভোট বেংকৰ ৰাজনীতি। ইয়াত উপস্থিত থকা বয়োজ্যেষ্ঠসকল, পুৰণি প্ৰজন্মৰ লোকসকল এই সকলোবোৰৰ বিষয়ে সচেতন। ২০-২৫ বছৰ আগতে গুজৰাটৰ এনে অৱস্থা আছিল! সুশিক্ষাৰ বাবে যুৱকসকলে ৰাজ্যৰ বাহিৰলৈ যাব লগা হৈছিল। ভাল চিকিৎসাৰ বাবে মানুহে সংগ্ৰাম কৰিবলগীয়া হৈছিল। মানুহে বিদ্যুতৰ বাবে অপেক্ষা কৰিব লগা হৈছিল। প্ৰতিদিনে দুৰ্নীতি আৰু অস্থিৰ হৈ পৰা আইন-শৃংখলা পৰিস্থিতি সহ্য কৰিবলগীয়া হৈছিল। কিন্তু সেই সকলোবোৰ বেমাৰৰ পৰা মুক্ত হৈ গুজৰাট আজি আগবাঢ়ি আছে। আৰু সেইবাবেই আমি ৰাজ্যখনক বহু ৰোগৰ পৰা মুক্ত কৰাৰ অভিযান চলাই আছো, ঠিক যেনেকৈ নাগৰিকসকল ৰোগৰ পৰা আৰোগ্য হয়। আজি হাই-টেক হাস্পতালৰ কথা আহিলে গুজৰাট শীৰ্ষত আছে। মই ইয়াত মুখ্যমন্ত্ৰী হৈ থাকোঁতে কেইবাবাৰো অসামৰিক চিকিৎসালয়লৈ গৈছিলোঁ। সেই সময়ত মই দেখিলোঁ যে মধ্যপ্ৰদেশ আৰু ৰাজস্থানৰ কেইবাটাও অঞ্চলৰ পৰা বৃহৎ সংখ্যক লোকে চিকিৎসাৰ বাবে অসামৰিক চিকিৎসালয়লৈ অহাটো পছন্দ কৰিছিল।
বন্ধুসকল,
দেশৰ আগশাৰীৰ শিক্ষানুষ্ঠান আৰু বিশ্ববিদ্যালয়ৰ কথা ক’লে আজি গুজৰাটৰ কোনো তুলনা নাই৷ গুজৰাটত খোৱা পানী, বিদ্যুত আৰু আইন-শৃংখলা পৰিস্থিতিৰ লক্ষণীয় উন্নতি হৈছে৷ আজি সবকা সাথ, সবকা বিকাশ, সবকা বিশ্বাস আৰু সবকা প্ৰয়াসৰ চৰকাৰে গুজৰাটৰ কল্যাণৰ বাবে অহৰহ কাম কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
আজি আহমেদাবাদৰ এই হাই-টেক মেডিচিটি আৰু অন্যান্য স্বাস্থ্য সম্পৰ্কীয় সেৱাই গুজৰাটৰ পৰিচয়ক এক নতুন গতি প্ৰদান কৰিছে। ই কেৱল কল্যাণকামী অনুষ্ঠান নহয়, ই গুজৰাটৰ জনসাধাৰণৰ সম্ভাৱনাৰ প্ৰতীকো। গুজৰাটৰ জনসাধাৰণে মেডিচিটিত উন্নত স্বাস্থ্য সুবিধা লাভ কৰিব আৰু লগতে গৌৰৱান্বিত হ’ব যে বিশ্বৰ শীৰ্ষস্থানীয় চিকিৎসা সুবিধাসমূহ এতিয়া নিজৰ ৰাজ্যত নিৰন্তৰভাৱে বৃদ্ধি পাইছে। মেডিকেল টুৰিজিমৰ ক্ষেত্ৰত গুজৰাটৰ যি অপৰিসীম সম্ভাৱনা আছে, সেয়াও লাভ কৰিব।
বন্ধুসকল,
আমি প্ৰায়ে শুনিবলৈ পাওঁ যে এটা সুস্থ শৰীৰৰ বাবে এটা সুস্থ মনৰ প্ৰয়োজন। চৰকাৰৰ ক্ষেত্ৰতো এই কথা প্ৰযোজ্য। চৰকাৰসমূহৰ মন যদি সুস্থ নহয়, তেওঁলোকৰ উদ্দেশ্য স্পষ্ট নহয় আৰু জনসাধাৰণৰ প্ৰতি কোনো সংবেদনশীলতা নাই, তেন্তে ৰাজ্যৰ স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনিও দুৰ্বল হৈ পৰে। ২০-২২ বছৰ আগলৈকে গুজৰাটৰ জনসাধাৰণে যথেষ্ট কষ্ট পাইছে। আপুনি চিকিৎসা বিচাৰি যোৱা বেছিভাগ চিকিৎসকে নিশ্চয়কৈ তিনিটা পৰামৰ্শ দিব। তেওঁলোকে আপোনাক তিনিটা বেলেগ বেলেগ বিকল্প ক’ব। প্ৰথমে ক’ব ঔষধেৰে আৰোগ্য হ’ব। যেতিয়া ঔষধবোৰে কাম নকৰে তেতিয়া তেওঁলোকে ক’বলৈ বাধ্য হয় যে অস্ত্ৰোপচাৰৰ বাহিৰে আন কোনো বিকল্প নাই। ঔষধ বা অস্ত্ৰোপচাৰৰ লগতে পৰিয়ালৰ লোকসকলকো তেওঁলোকৰ ৰোগীৰ যত্ন ল’বলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ চৰকাৰে গুজৰাটৰ চিকিৎসা ব্যৱস্থাৰ উন্নতিৰ বাবে এই তিনিটা চিকিৎসা পদ্ধতি ব্যৱহাৰ কৰিছিল। ৰোগীসকলক কি পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে, ৰাজ্যখনত প্ৰচলিত ব্যৱস্থাসমূহৰ বাবে মই একেদৰেই কৰিম! চিকিৎসকে অস্ত্ৰোপচাৰৰ পৰামৰ্শ দিয়ে। মোৰ বাবে সেয়া আছিল সাহস আৰু পূৰ্ণ শক্তিৰে পুৰণি চৰকাৰী ব্যৱস্থাৰ পৰিৱৰ্তন। নিষ্ক্ৰিয়তা, শিথিলতা আৰু দুৰ্নীতিৰ ওপৰত কেঁচি মোৰ অস্ত্ৰোপচাৰ হৈ আহিছে। দ্বিতীয়তে, ই হৈছে ঔষধ। মোৰ বাবে ইয়াত নতুন ব্যৱস্থা গঢ়ি তোলা, মানৱ সম্পদ গঢ়ি তোলা, আন্তঃগাঁথনি গঢ়ি তোলা, গৱেষণা কৰা, উদ্ভাৱন কৰা, নতুন চিকিৎসালয় নিৰ্মাণ কৰা আৰু এনে বহুতো পদক্ষেপৰ অন্তৰ্নিহিত প্ৰচেষ্টা অন্তৰ্ভুক্ত আছিল। আৰু তৃতীয়তে, যত্ন। গুজৰাটৰ স্বাস্থ্য খণ্ডক সুস্থ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত এয়াই আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ। আমি যত্নৰে কাম কৰিছিলো। আমি মানুহৰ মাজত গৈ তেওঁলোকৰ দুৰ্দশাৰ ভাগ লৈছিলো। আজি মই অতি নম্ৰতাৰে ক’ব বিচাৰিছো যে গুজৰাট আছিল দেশৰ প্ৰথমখন ৰাজ্য যিখন ৰাজ্যত কেৱল মানুহৰ বাবেই নহয় জীৱ-জন্তুৰ বাবেও স্বাস্থ্য শিবিৰৰ আয়োজন কৰা হৈছিল। ৰাজ্যৰ বাহিৰৰ মানুহে যেতিয়া কৈছিলোঁ যে জীৱ-জন্তুৰ বাবেও দন্ত আৰু চকুৰ চিকিৎসা আছে তেতিয়া আচৰিত হ’ব৷
ভাই-ভনীসকল,
আমাৰ প্ৰচেষ্টাত জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণো আছিল। কৰ’না সংকটৰ সময়ত মই G-20 শীৰ্ষ সন্মিলনত সম্বোধন কৰি আছিলো। বিশ্বত এনে এক ভয়াৱহ সংকটৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত ৱান আৰ্থ, ৱান হেল্থ মিছনৰ বাবে কাম কৰিবলৈ তেওঁলোকক অনুৰোধ কৰিলোঁ। দুখীয়াক সহায় কৰাৰ বাবে আহ্বান জনালোঁ। আমি দেখিলোঁ যে কেইবাখনো দেশত কৰ’নাৰ সময়ত চাৰিৰ পৰা পাঁচটা ভেকচিনৰ ড’জ দিয়া হৈছিল, আনহাতে আন কিছুমান দেশ আছিল য’ত দুখীয়া মানুহে এটাও ভেকচিনৰ ড’জ ল’ব পৰা নাছিল৷ মোৰ তেতিয়া বিষ হৈছিল। তাৰ পিছত আমি বিশ্ববাসীক ভেকচিন যোগান ধৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছিলো যাতে পৃথিৱীৰ ক’তো কোনোৱেই মৰি নাযায় বন্ধুসকল। আৰু আমি সকলোৱে দেখিছোঁ যে যেতিয়া ব্যৱস্থাটো সুস্থ হৈ উঠিল, তেতিয়া গুজৰাটৰ স্বাস্থ্য খণ্ডও সুস্থ হৈ উঠিল৷ মানুহে দেশত গুজৰাটৰ উদাহৰণ দিবলৈ আৰম্ভ কৰিলে.
বন্ধুসকল,
যেতিয়া সামগ্ৰিক দৃষ্টিভংগীৰে সম্পূৰ্ণ হৃদয়েৰে প্ৰচেষ্টা কৰা হয়, তেতিয়া ইয়াৰ ফলাফল সমানেই বহুমুখী হয়। এয়াই গুজৰাটৰ সফলতাৰ মন্ত্ৰ। আজি গুজৰাটত চিকিৎসালয়, চিকিৎসক, আৰু যুৱক-যুৱতীসকলৰ চিকিৎসক হোৱাৰ সপোন পূৰণৰ সুযোগ আছে। ইমান বিশাল ৰাজ্যত প্ৰায় ২০-২২ বছৰ আগতে মাত্ৰ ৯ খন মেডিকেল কলেজ আছিল। মাত্ৰ নখন মেডিকেল কলেজ! যেতিয়া মাত্ৰ কেইখনমান মেডিকেল কলেজ আছিল, তেতিয়া স্বাভাৱিকতে সুলভ আৰু ভাল চিকিৎসাৰ পৰিসৰও ইমান নাছিল। কিন্তু, আজি ৩৬ খন মেডিকেল কলেজে নিজৰ সেৱা আগবঢ়াইছে। ২০ বছৰ পূৰ্বে গুজৰাটৰ চৰকাৰী চিকিৎসালয়ত প্ৰায় ১৫ হাজাৰ বিছনা আছিল। এতিয়া ইয়াত চৰকাৰী চিকিৎসালয়সমূহত বিছনাৰ সংখ্যা ৬০ হাজাৰলৈ বৃদ্ধি পাইছে। ইয়াৰ পূৰ্বে গুজৰাটত চিকিৎসা শিক্ষাৰ স্নাতকোত্তৰ আৰু স্নাতকোত্তৰ সকলৰ বাবে আছিল মাত্ৰ ২২০০ খন আসন। এতিয়া গুজৰাটত আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে ৮৫০০ খন মেডিকেল চিট উপলব্ধ। এই মহাবিদ্যালয়সমূহৰ পৰা স্নাতক ডিগ্ৰী লাভ কৰা চিকিৎসক সকলে গুজৰাটৰ প্ৰতিটো চুকে-কোণে স্বাস্থ্য সেৱা শক্তিশালী কৰি তুলিছে। আজি গুজৰাটত হাজাৰ হাজাৰ উপকেন্দ্ৰ, চি এইচ চি, পি এইচ চি আৰু ৱেলনেছ চেণ্টাৰৰ এক বৃহৎ নেটৱৰ্ক সম্পূৰ্ণৰূপে প্ৰতিষ্ঠা হৈছে।
আৰু বন্ধুসকল,
মই আপোনালোকক ক’ব বিচাৰিছো যে মই দিল্লীলৈ যোৱাৰ পিছত গুজৰাটত যিখিনি শিকিলোঁ, সেয়া অতি সহজলভ্য হৈ পৰিল। একে দৃষ্টিভংগীৰে আমি কেন্দ্রতো স্বাস্থ্য খণ্ডতো কাম আৰম্ভ কৰিলোঁ৷ যোৱা ৮ বছৰত আমি দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত ২২খন নতুন এইমছ নিৰ্মাণ কৰিছো। ইয়াৰ পৰা গুজৰাটেও লাভৱান হৈছে। গুজৰাটে ৰাজকোটত লাভ কৰিছিল প্ৰথম এইমছ। গুজৰাটত স্বাস্থ্য খণ্ডত যিদৰে কাম চলি আছে, সেই দিনটো বেছি দূৰ নহয় যেতিয়া মেডিকেল, ফাৰ্মা আৰু বায়’টেক গৱেষণাৰ ক্ষেত্ৰত সমগ্ৰ বিশ্বতে গুজৰাটৰ কথা চৰ্চা হ’ব। ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰৰ প্ৰধান গুৰুত্ব এই খণ্ডটোৰ ওপৰত।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া সংবেদনশীলতাসমূহক সম্পদৰ সৈতে সংযুক্ত কৰা হয়, তেতিয়া সম্পদসমূহ সেৱাৰ শ্ৰেষ্ঠ মাধ্যম হৈ পৰে। কিন্তু, য’ত মমতা নাথাকে, তাত সম্পদবোৰ স্বাৰ্থপৰতা আৰু দুৰ্নীতিৰ বাবে হেৰাই যায়। সেইবাবেই মই আৰম্ভণিতে সংবেদনশীলতাৰ কথা কৈছিলো আৰু লগতে আপোনালোকক আগৰ অশাসন ব্যৱস্থাৰ কথাও সোঁৱৰাই দিছিলো। এতিয়া ব্যৱস্থা সলনি হৈছে। এই স্পৰ্শকাতৰ আৰু স্বচ্ছ ব্যৱস্থাৰ ফলত আহমেদাবাদত মেডিচিটিৰ সৃষ্টি হৈছে আৰু কেন্সাৰ ইনষ্টিটিউটক আধুনিকীকৰণ কৰা হৈছে। একে সময়তে গুজৰাটৰ প্ৰতিখন জিলাতে ডে কেয়াৰ কেমোথেৰাপিৰ সুবিধাও আৰম্ভ হৈছে, যাতে গাঁৱৰ ৰোগীয়ে কেমোথেৰাপিৰ বাবে ইফালে সিফালে দৌৰিব নালাগে। গুজৰাটৰ যি ঠাইতে নাথাকক কিয়, আপুনি নিজৰ জিলাতে, ঘৰৰ ওচৰতে কেমোথেৰাপি চিকিৎসা লাভ কৰিব। একেদৰে ডায়েলাইছিছৰ দৰে জটিল স্বাস্থ্যসেৱাও ভূপেন্দ্ৰভাইৰ চৰকাৰে তালুকা পৰ্যায়ত আগবঢ়াইছে। গুজৰাটত ডায়েলাইছিছ ভ্যানৰ সেৱাও আৰম্ভ কৰা হৈছে, যাতে এজন ৰোগীক জৰুৰীকালীন অৱস্থাৰ সময়তো তেওঁৰ ঘৰতে সেৱা আগবঢ়াব পৰা যায়। আজি ইয়াত আঠমহলীয়া ৰেইন বাসেৰা (আশ্ৰয় গৃহ)ও উদ্বোধন কৰা হৈছে। আৰু ডায়েলাইছিছৰ কথা ক’বলৈ গ’লে সমগ্ৰ ভাৰততে পৰিস্থিতি অতি দুৰ্বল আছিল। এজন ডায়েলাইছিছ ৰোগীৰ বাবে নিৰ্ধাৰিত সময়ৰ ভিতৰত ডায়েলাইছিছ কৰাটো প্ৰয়োজনীয়। বিশ্বৰ প্ৰধান স্বাস্থ্য খণ্ডৰ লগত জড়িত লোকসকলৰ সৈতে কথা পাতিলোঁ৷ মই তেওঁলোকক ক’লোঁ যে মই ভাৰতৰ প্ৰতিখন জিলাতে ডায়েলাইছিছ চেণ্টাৰ নিৰ্মাণ কৰিব বিচাৰো। আৰু গুজৰাটত তহচিল পৰ্যায়ত কাম চলি থকাৰ বাবে মই দেশত জিলা পৰ্যায়ত ডায়েলাইছিছৰ সুবিধা প্ৰদান কৰাৰ এক অভিলাষী উদ্যোগ লৈছো। এই ক্ষেত্ৰত দ্ৰুত অগ্ৰগতি চলি আছে।
বন্ধুসকল,
গুজৰাট চৰকাৰে নিশ্চিত কৰিছে যে ৰোগীৰ পৰিয়ালৰ লোকসকলে যাতে আৰু কোনো সমস্যাৰ সন্মুখীন নহয়। এনেকৈয়ে আজি দেশৰ কাম-কাজ চলি আছে। এইবোৰ আজি দেশৰ অগ্ৰাধিকাৰ।
বন্ধুসকল,
চৰকাৰ সংবেদনশীল হ’লে সমাজৰ দুৰ্বল শ্ৰেণী, দুখীয়া, মধ্যবিত্ত পৰিয়াল, মাতৃ-ভগ্নীসকল সৰ্বাধিক লাভৱান হয়। ইয়াৰ পূৰ্বে গুজৰাটত মাতৃ আৰু শিশুৰ মৃত্যুৰ হাৰ অতিশয় চিন্তাৰ বিষয় আছিল আৰু পৰৱৰ্তী চৰকাৰসমূহে ইয়াক ভাগ্যৰ ওপৰত এৰি দিছিল। আমি সিদ্ধান্ত ললোঁ যে যিহেতু এয়া আমাৰ মা-ভনীসকলৰ জীৱনৰ বাবে এটা প্ৰশ্ন, গতিকে ইয়াক কাৰো ভাগ্যৰ ওপৰত দোষাৰোপ কৰিবলৈ দিয়া নহ’ব। যোৱা ২০ বছৰত আমি ধাৰাবাহিকভাৱে এই ক্ষেত্ৰত সঠিক নীতি প্ৰণয়ন কৰি কাৰ্যকৰী কৰি আহিছো। আজি গুজৰাটত মাতৃৰ মৃত্যুৰ হাৰ আৰু শিশুৰ মৃত্যুৰ হাৰ যথেষ্ট হ্ৰাস পাইছে। মাতৃৰ জীৱনো ৰক্ষা হৈছে, নৱজাতকেও পৃথিৱীত নিৰাপদে নিজৰ বিকাশৰ যাত্ৰাত ভৰি দিছে। ‘বেটী বচাও, বেটী পঢ়াও’ অভিযানৰ ফলত প্ৰথমবাৰৰ বাবে পুত্ৰতকৈ কন্যা সন্তানৰ সংখ্যা বৃদ্ধি পাইছে। এই সফলতাৰ আঁৰত আছে গুজৰাট চৰকাৰৰ ‘চিৰঞ্জীৱী’ আৰু ‘খিলখিলাহাট’ৰ দৰে আঁচনি। গুজৰাটৰ এই সফলতাই আজি সমগ্ৰ দেশবাসীক ‘মিছন ইন্দ্ৰধনুষ’, ‘মাত্ৰৱন্দন’ আদি আঁচনিৰ জৰিয়তে পথ প্ৰদৰ্শন কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
আজি আয়ুষ্মান ভাৰতৰ দৰে আঁচনি দেশৰ প্ৰতিজন দুখীয়াৰ বিনামূলীয়া চিকিৎসাৰ বাবে উপলব্ধ। গুজৰাটত ‘আয়ুষ্মান ভাৰত’ আৰু ‘মুখ্যমন্ত্ৰী অমৃতম’ আঁচনিয়ে দুখীয়াৰ চিন্তা আৰু বোজা লাঘৱ কৰি আছে। এয়া ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰৰ শক্তি।
বন্ধুসকল,
শিক্ষা আৰু স্বাস্থ্য এনে দুটা ক্ষেত্ৰ যিয়ে কেৱল বৰ্তমানেই নহয়, ভৱিষ্যতৰ দিশটোও নিৰ্ণয় কৰে। উদাহৰণস্বৰূপে, ২০১৯ চনত অসামৰিক চিকিৎসালয়খনত ১২০০ খন বিচনাৰ সুবিধা আছিল।এবছৰৰ পিছত যেতিয়া বিশ্বব্যাপী মহামাৰীয়ে আক্ৰমণ কৰিছিল, তেতিয়া এই চিকিৎসালয়খনেই আটাইতকৈ ডাঙৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছিল। সেই এটা স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনিয়ে কিমানজনৰ জীৱন ৰক্ষা কৰিলে? একেদৰে ২০১৯ চনত এ এম চিৰ এছ ভি পি হাস্পতাল, আহমেদাবাদ আৰম্ভ কৰা হৈছিল।এই চিকিৎসালয়খনেও বিশ্বব্যাপী মহামাৰীৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছিল। যোৱা ২০ বছৰত যদি গুজৰাটত এনে আধুনিক চিকিৎসা আন্তঃগাঁথনি নাথাকিলহেঁতেন তেন্তে কল্পনা কৰকচোন, বিশ্বব্যাপী মহামাৰীৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াটো আমাৰ বাবে কিমান কঠিন হ’ব? আমি বৰ্তমানৰ উন্নতি কৰিব লাগিব আৰু লগতে গুজৰাটৰ ভৱিষ্যৎ সুৰক্ষিত কৰিব লাগিব। মই নিশ্চিত যে গুজৰাটে নিজৰ বিকাশৰ এই গতি আৰু আগুৱাই লৈ যাব আৰু নতুন উচ্চতালৈ লৈ যাব। আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদ বাঢ়ি গৈ থাকিব আৰু একে শক্তিৰে আমি অধিক শক্তিৰে আপোনালোকৰ সেৱা কৰি যাম। সকলোকে সুস্বাস্থ্যৰ কামনা কৰিলোঁ। সুস্থ হৈ থাকক আৰু আপোনাৰ পৰিয়ালটো সুস্থ হৈ থাকক। এই শুভকামনাৰে মোৰ ভাষণৰ অন্ত পেলালোঁ। বহুত বহুত ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of various development initiatives in Ahmedabad, Gujarat
11 OCT 2022 5:47PM by PIB Delhi
Namaste, brothers!
Today is a very important day for the health facilities in Gujarat. I would like to congratulate and thank Bhupendrabhai, all the colleagues of the Council of Ministers, all the MPs, MLAs and Corporation dignitaries sitting on the dais for taking forward this important work at a fast pace. The world's most advanced medical technology, better facilities and medical infrastructure will now be available in our Ahmedabad and Gujarat, and will be used by the common man of society who cannot go to private hospitals. For all those, this government hospital and its team will be ready to provide 24 hours service, brothers and sisters. About three-and-a-half years ago, I had the privilege of visiting this campus to launch the Maternal and Child Health and super-specialty services with 1200 beds. Today, in such a short span of time, this Medicity Campus is ready in such a grand form. Simultaneously, the Institute of Kidney Diseases and U N Mehta Institute of Cardiology are expanding its capacity and services. Facilities like upgraded bone marrow transplant are also starting at the new building of Gujarat Cancer Research Institute. This will be the first government hospital in the country where modern technology like Cyber-Knife will be available. When the pace of development is as fast as that of Gujarat and the work and achievements are so much that it becomes difficult to even count them at times. As always, there is a lot that Gujarat is doing for the first time in the country. I congratulate all of you and all the people of Gujarat for these achievements. In particular, I fully appreciate Chief Minister Bhupendrabhai Patel and his government for making these schemes successful with hard work.
Friends,
Today, I want to talk about an important journey of Gujarat in this program related to health. This is the journey of cure from various diseases. You would be wondering why Modi is talking about different types of maladies in the program meant for hospital. I will tell you about the kind of maladies that existed here. I am not a doctor but I had to cure all these maladies. Gujarat was plagued by many maladies about 20-25 years ago. There was one malady – backwardness in the health sector. The second was malpractices in education. The third was the lack of electricity. The fourth was the scarcity of water. The fifth was the rampant misgovernance. The sixth was bad law and order. And at the root of all these maladies was the vote bank politics. The elders, the people of the old generation, who are present here, are aware of all these. This was the situation in Gujarat 20-25 years ago! The youth had to go out of the state for a good education. People had to struggle for good treatment. People had to wait for electricity. They had to put up with corruption and crumbling law and order every day. But Gujarat is leading today, leaving behind all those maladies. And that's why we are running the campaign to make the state free from many maladies, just as citizens are cured of diseases. Today, when it comes to hi-tech hospitals, Gujarat remains at the top. When I was the Chief Minister here, I used to visit the Civil Hospital several times. At that time, I found that a large number of people from several areas of Madhya Pradesh and Rajasthan preferred to come to the Civil Hospital for treatment.
Friends,
Today, Gujarat has no match if we talk about prominent educational institutions and universities in the country. There is a marked improvement in the water, power and law and order situation in Gujarat. Today, the government of Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas is continuously working for the welfare of Gujarat.
Friends,
Today this hi-tech Medicity and other health related services in Ahmedabad have given a new meaning to the identity of Gujarat. It is not only a welfare institution, but it is also a symbol of the potential of the people of Gujarat. The people of Gujarat will get better health facilities in Medicity and will also be proud that the world's top medical facilities are now growing continuously in their own state. The immense potential that Gujarat has in the field of medical tourism will also get a boost.
Friends,
We often hear that a healthy mind is necessary for a healthy body. This also applies to governments. If the mind of the governments is not healthy, their intention is not clear and there is no sensitivity for the people, then the health infrastructure of the state also weakens. The people of Gujarat have suffered a lot till 20-22 years ago. Most of the doctors you visit to seek treatment will definitely give you three pieces of advice. They will tell you three different alternatives. First, they will say that you will be cured with medicine. When the medicines don’t work, they are forced to say that there is no option other than surgery. Along with medicines or surgery, they also advise the family members to take care of their patients.
Friends,
Our government used these three methods of treatment to improve the medical system of Gujarat. What is advised to the patients, I would do the same for the prevalent systems in the state! Doctors recommend surgery. To me, it was a change in the old government system with courage and full force. Scissors on inaction, laxity and corruption has been my surgery. Second, it is medicine. To me, it included non-stop efforts to develop new systems, to develop human resources, to develop infrastructure, to research, to innovate, to build new hospitals and many such initiatives. And thirdly, care. This is the most important part of healing the health sector of Gujarat. We worked with care. We went among the people and shared their plight. Today I want to say with great humility that Gujarat was the first state in the country that used to organize health camps not only for humans but also for animals. People outside the state would find it strange when I used to say that there is dental and eye treatment for animals also.
Brothers and sisters,
Our efforts included public participation. I was addressing the G-20 summit during the Corona crisis. I pleaded with them to work for the One Earth, One Health mission in the wake of such a terrible crisis in the world. I called for helping the poor. We saw that there were several countries which had administered four to five vaccine doses during the Corona, whereas there were some other countries where the poor people could not get a single vaccine dose. I was in pain then. Then we decided to provide vaccines to the world so that none should die anywhere in the world, friends. And we all have seen that when the system became healthy, the health sector of Gujarat also became healthy. People started giving examples of Gujarat in the country.
Friends,
When efforts are made whole-heartedly with a holistic approach, their results are equally manifold. This is the mantra of the success of Gujarat. Today Gujarat has hospitals, doctors, and opportunities for the youth to fulfill their dream of becoming doctors. There used to be only nine medical colleges in such a huge state about 20-22 years ago. Only nine medical colleges! When there were only a few medical colleges, then naturally the scope for affordable and good treatment was also not as much. But, today there are 36 medical colleges offering their services. There were about 15,000 beds in government hospitals in Gujarat 20 years ago. Now the number of beds in government hospitals here has increased to 60,000. Earlier, there were only 2,200 seats for the Under Graduate and Post Graduate in medical education in Gujarat. Now there are 8,500 medical seats available for our youth in Gujarat. The doctors graduating from these colleges are strengthening health services in every nook and corner of Gujarat. Today, a large network of thousands of sub-centres, CHCs, PHCs and wellness centers is fully established in Gujarat.
And friends,
I would like to tell you that what I learnt in Gujarat became very handy after I moved to Delhi. With the same vision, we started working in the health sector at the Centre as well. We have built 22 new AIIMS in different parts of the country in the last eight years. Gujarat has also benefited from this. Gujarat also got its first AIIMS in Rajkot. The way work is being done in the health sector in Gujarat, the day is not far when Gujarat will be talked about all over the world in medical, pharma and bio-tech research. The double engine government's major focus is on this sector.
Friends,
When sensitivities are combined with resources, resources become the best medium of service. But, where there is no compassion, the resources are lost to selfishness and corruption. That is why I mentioned sensibilities in the beginning and also reminded you of the earlier system of misgovernance. Now the system has changed. The result of this sensitive and transparent system is that Medicity has been created in Ahmedabad and Cancer Institute has been modernized. At the same time, day care chemotherapy facilities have also started in every district of Gujarat, so that patients in the villages do not have to run here and there for chemotherapy. No matter where you are in Gujarat, you will get chemotherapy treatment in your own district, closer to your home. Similarly, complex healthcare services like dialysis are also being provided at the taluka level by Bhupendrabhai's government. Gujarat has also started the service of dialysis vans, so that a patient can be served at his home also during an emergency. Today the eight-floor Rain Basera (shelter home) has also been inaugurated here. And as far as dialysis is concerned, the situation was very poor all over India. It is necessary for a dialysis patient to have dialysis within a prescribed time. I talked to the people involved in the major health sectors of the world. I told them that I wanted to build dialysis centers in every district in India. And as the work is going on at the Tehsil level in Gujarat, I have taken an ambitious initiative to provide the dialysis facilities at the district level in the country. Rapid progress is underway in this regard.
Friends,
The Government of Gujarat has ensured that the family members of the patient do not face any further problems. This is how the country is working today. These are the priorities of the country today.
Friends,
When the government is sensitive, the weaker sections of the society, the poor, the middle class families, mothers and sisters benefit the most. Earlier the maternal and infant mortality rate was a matter of great concern in Gujarat and the subsequent governments had left it to destiny. We decided that since this is a question for the lives of our mothers and sisters, it will not be allowed to be blamed on anyone's fate. In the last 20 years, we consistently formulated and implemented the right policies in this regard. Today, there has been a major reduction in the maternal mortality rate and infant mortality rate in Gujarat. The life of the mother is also being saved, and the newborn is also stepping on the journey of his development safely in the world. The 'Beti Bachao, Beti Padhao' campaign has resulted in more number of daughters than sons for the first time. Behind these successes are the Gujarat government's schemes like 'Chiranjeevi' and 'Khilkhilahat'. This success of Gujarat is today guiding the whole country through schemes like 'Mission Indradhanush' and ' Matruvandana'.
Friends,
Today schemes like Ayushman Bharat are available for free treatment of every poor in the country. In Gujarat, 'Ayushman Bharat' and 'Mukhyamantri Amrutam' schemes are mitigating the worries and burdens of the poor. This is the strength of the double engine government.
Friends,
Education and health are two such areas which decide not only the present but also the future direction. For example, there was a facility of 1200 beds in the Civil Hospital in 2019. A year later, when the global pandemic struck, this hospital emerged as the biggest centre. How many lives did that one health infrastructure save? Similarly, AMC's SVP Hospital, Ahmedabad was started in 2019. This hospital also played an important role in fighting the global pandemic. If Gujarat did not have such a modern medical infrastructure in the last 20 years, imagine how difficult it would be for us to fight the global pandemic? We have to improve the present and also safeguard the future of Gujarat. I am sure Gujarat will take this pace of its development further and will take it to new heights. Your blessings will continue to grow and with the same strength, we will continue to serve you with more energy. I wish you all good health. Stay healthy and may your family remain healthy. With these best wishes, I put an end to my speech. Thanks a lot.
Disclaimer: This is an approximate translation of the Prime Minister's speech. Most of the original speech was in Gujarati language.