Prime Minister's Office
English rendering of PM’s video message at Har Ghar Jal Utsav in Panaji, Goa
19 AUG 2022 1:52PM by PIB Delhi
Namaskar, Chief Minister of Goa Shri Pramod Sawant ji, Union Minister of Jal Shakti Gajendra Singh Shekhawat ji, other Ministers of the Government of Goa, excellencies, ladies and gentlemen, Today is a very important and holy day. Shri Krishna Janmashtami is being celebrated across the country. Many congratulations to all the countrymen and the devotees of Lord Shri Krishna spread all over the world. Jai Shri Krishna!
This event is being held in Goa. But today I want to share three big achievements of the country with all the citizens. And I want to say this for the entire country. When my countrymen learn about these achievements of India, I am sure they will be very proud, especially our mothers and sisters. Today we have crossed three important milestones related to the huge goals that India is working on in the ‘Amrit Kaal’. The first milestone is that today 10 crore rural households of the country have been connected with piped clean water facility. This is a huge success of the government's campaign to supply water to the households. This is also a great example of ‘Sabka Prayas’ (everyone's effort). I congratulate every countryman and especially mothers and sisters for this achievement.
Friends,
The country and especially Goa has achieved a milestone today. Today Goa has become the first Har Ghar Jal certified state in the country where every household is connected to piped water. Dadra Nagar Haveli and Daman and Diu have also become Har Ghar Jal certified Union Territories. In the last few years, Goa has been playing a leading role in every major mission of the country. I convey my best wishes to the people of Goa, Pramod ji and his team, the Government of Goa and the local self-government institutions in this regard. The way you have taken forward the Har Ghar Jal Mission, it is going to inspire the whole country. I am happy that many more states are going to be added to this list in the coming months.
Friends,
The third achievement of the country is related to Swachh Bharat Abhiyan. A few years ago, the country was declared open defecation free with the efforts of all the countrymen. After this we had resolved to make villages ODF plus. That is, facilities such as community toilets, plastic waste management, gray water management, GobarDhan projects, will be developed. The country has also achieved important milestones in this regard. Now more than one lakh villages of different states of the country have become ODF plus. Many congratulations to all the states and villages for crossing these three important milestones.
Friends,
Today, major organizations of the world are saying that one of the biggest challenges of the 21st century will be water security. Lack of water can also become a big obstacle in the fulfillment of the resolve of a developed India. Common human beings, poor, middle class, farmers and industries, everyone suffers without water. To deal with this big challenge, there is a need to work round the clock with a sense of service and duty. Our government has been engaged in completing the works of water security with this spirit for the last eight years. It is true that one does not have to work hard to form a government, but to build a country one has to work hard. And it happens with everyone's effort. We all have chosen the path of developing the country, and therefore, we are constantly solving the present and future challenges of the country. Those who do not care about the country, it does not matter whether the present or future of the country is ruined. Such people can definitely make tall promises for water, but can never work with a grand vision for water.
Friends,
During the ‘Amrit Kaal’ of independence, water security has been given special emphasis in the last eight years so that it does not become a challenge to India's progress. Be it Catch the Rain, Atal Bhujal Yojana, construction of 75 Amrit Sarovars in every district of the country, interlinking of rivers, or Jal Jeevan Mission, the goal of all these schemes is ensuring water security for the people of the country. A few days ago, news came out that now the number of Ramsar sites i.e. wetlands in India has also increased to 75. Out of these, 50 sites have been added in the last eight years only. That is, India is making all-round efforts for water security and it is getting results in every direction.
Friends,
The same commitment towards water and environment is also reflected in the milestone of the Jal Jeevan Mission under which 10 crore people have been provided with piped water. There couldn't have been a better start than this for ‘Amrit Kaal’. Within just three years, seven crore rural households have been connected with piped water facilities under the Jal Jeevan Mission. This is no ordinary achievement. Only three crore rural households in the country had access to piped water in the last seven decades of independence. There were about 16 crore rural households in the country, who had to depend on outside sources for water. We could not leave such a large population of the villages struggling for this basic need. That's why I had announced three years ago from the Red Fort that every house would be provided with piped water. After the formation of the new government, we made Jal Shakti, a separate ministry. About 3.60 lakh crore rupees are being spent on this campaign. Despite the problems caused by the biggest pandemic in 100 years, the pace of this campaign did not slow down. The result of this continuous effort is that the country has done more than double the work in the last three years compared to seven decades. This is an example of the same people-centric development, which I mentioned this time from the Red Fort. When water reaches every house, our sisters and future generations benefit the most and our fight against malnutrition gets stronger. Our mothers and sisters suffer the most due to every water related problem, and therefore, our sisters and daughters are also at the center of this mission. The time of sisters is now being saved in the houses where pure drinking water has reached. The diseases caused by contaminated water to the children of the families have also reduced.
Friends,
Jal Jeevan Mission is also a good example of true democracy, the Gram Swaraj, dreamed by revered Bapu. I remember mothers and sisters in Kutch district were entrusted with the responsibility of water development works when I was in Gujarat. This experiment was so successful that it also got the award at the international level. Today the same experiment is also an important inspiration of Jal Jeevan Mission. Jal Jeevan Mission is not just a government scheme, but it is a scheme run by the community for the community.
Friends,
The reason for the success of Jal Jeevan Mission is its four strong pillars. First - People's Participation; Second - Partnership i.e., partnership of every stakeholder; Third - Political Will; and Fourth- Optimum Utilization of Resources.
Brothers and sisters,
The way Panchayats, Gram Sabhas, local people of the villages have been included in the Jal Jeevan Mission and entrusted with many responsibilities, it is unprecedented in itself. The cooperation of the people of the villages is sought while supplying piped water to every house. Villagers themselves are preparing Village Action Plans for water security in their villages. The price of water is also being decided by the people of the villages. The people of the villages are also involved in the testing of water. More than 10 lakh women have been trained for this. At least 50 percent women have been included in the water committees. Priority is being given to the tribal areas where work should be done rapidly. The second pillar of the Jal Jeevan Mission is partnership. Everybody, be it state governments, panchayats, voluntary organizations, educational institutions, various departments and ministries of the government, are all working together. It is getting huge benefits at the grassroots level.
Friends,
Political will is the third main pillar of the success of the Jal Jeevan Mission. What could be achieved in the last seven 70 years, we have to complete many times more than that in less than seven years. It is a difficult goal, but there is no such goal which the people of India cannot achieve once they are determined. The Central Government, State Governments and Panchayats are engaged in completing this campaign expeditiously. Jal Jeevan Mission is laying equal emphasis on the Optimum Utilization of Resources. Help is also being sought from schemes like MNREGA, which give impetus to the Jal Jeevan Mission. The work being done under this mission is also creating new employment opportunities in the villages on a large scale. One benefit of this mission will also be that when every house will get piped water, there will be saturation and the scope of favoritism and discrimination will also end.
Friends,
During this campaign, new sources of water, tanks, water treatment plants and pump houses are also being geo-tagged. The use of modern technology i.e. Internet of things solutions, has also started for monitoring the water supply and quality. That is, the power of manpower, women power and technology together are empowering the Jal Jeevan Mission. I have full faith that the way the whole country is working hard we will definitely achieve the goal of water for every household.
Once again, I congratulate Goa, the Government of Goa and the citizens of Goa for this great success. I also assure the countrymen that the dream from the Red Fort three years ago is being realized with the help of all the institutions starting from Gram Panchayats. I once again wish a very happy Krishna Janmashtami and end my speech. Thanks a lot.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গোৱাৰ পানাজীৰ হৰ ঘৰ জল উৎসৱত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভিডিঅ' বাৰ্তাৰ অসমীয়া অনুবাদ
19 AUG 2022 1:52PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ, গোৱাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী প্ৰমোদ সাৱন্তজী, কেন্দ্ৰীয় জল শক্তি মন্ত্ৰী গজেন্দ্ৰ সিং শ্বেখাৱতজী, গোৱা চৰকাৰৰ অন্যান্য মন্ত্ৰী, অন্যান্য গণ্যমান্য ব্যক্তি, মহিলা আৰু ভদ্ৰলোকসকল, আজি এক অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু পৱিত্ৰ দিন। শ্ৰী কৃষ্ণ জন্মাষ্টমী সমগ্ৰ দেশতে উদযাপন কৰা হয়। সমগ্ৰ বিশ্বতে বিয়পি পৰা ভগৱান কৃষ্ণৰ ভক্তসকলক সকলো দেশবাসীক বহুত অভিনন্দন জনাইছো। জয় শ্ৰী কৃষ্ণ।
আজিৰ কাৰ্যসূচী গোৱাত অনুষ্ঠিত হৈছে। কিন্তু আজি মই দেশৰ তিনিটা গুৰুত্বপূৰ্ণ সাফল্য সকলো দেশবাসীৰ সৈতে ভাগ বতৰা কৰিব বিচাৰো। আৰু মই এইটো সমগ্ৰ দেশৰ বাবে ক'ব বিচাৰো। যেতিয়া মোৰ দেশবাসীয়ে ভাৰতৰ এই সাফল্যবোৰৰ বিষয়ে শিকে, মই নিশ্চিত যে তেওঁলোক যথেষ্ট গৌৰৱান্বিত হ'ব, আৰু বিশেষকৈ আমাৰ মাতৃ আৰু ভগ্নীসকল যথেষ্ট গৌৰৱান্বিত হ'ব। ভাৰতে আজি অমৃতকালত কাম কৰি থকা বৃহৎ লক্ষ্যৰ সৈতে সম্পৰ্কিত তিনিটা গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটি অতিক্ৰম কৰিছো। প্ৰথম ষ্টপ - আজি দেশৰ ১০ কোটি গ্ৰাম্য পৰিয়ালক পাইপৰ জৰিয়তে বিশুদ্ধ পানীৰ সুবিধাৰ সৈতে সংযুক্ত কৰা হৈছে। এইটো ঘৰটোলৈ পানী বিতৰণ কৰাৰ চৰকাৰৰ অভিযানৰ এক বৃহৎ সফলতা। এইটো সকলোৰে প্ৰচেষ্টাৰ এক উৎকৃষ্ট উদাহৰণ। এই সাফল্যৰ বাবে মই প্ৰতিজন দেশবাসীক, বিশেষকৈ মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলক অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
বিশেষকৈ দেশ আৰু গোৱাই আজি এটা কৃতিত্ব অৰ্জন কৰিছে। আজি, গোৱা দেশৰ প্ৰথম খন ৰাজ্য হৈ পৰিছে যিয়ে প্ৰতিটো ঘৰতে পানীৰ প্ৰমাণপত্ৰ প্ৰদান কৰিছে। দাদৰা আৰু নগৰ হাফেলি আৰু দমন আৰু দিউও পানী-প্ৰমাণিত কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল হৈ পৰিছে। যোৱা কেইবছৰমানত, গোৱাই দেশৰ প্ৰতিটো মুখ্য অভিযানত আগশাৰীৰ ভূমিকা পালন কৰি আহিছে। মই গোৱা, প্ৰমোদজী আৰু তেওঁৰ দলৰ লোকসকলক গোৱা চৰকাৰ, স্থানীয় স্বৰাজৰ প্ৰতিষ্ঠান, সকলোকে শুভেচ্ছা জনাইছো। আপুনি যিদৰে হৰ ঘৰ জল অভিযানক আগুৱাই লৈ গৈছে, ই সমগ্ৰ দেশক অনুপ্ৰাণিত কৰিব। মই সুখী যে অনাগত মাহবোৰত আৰু বহুতো ৰাজ্য এই তালিকাত যোগদান কৰিবলৈ গৈ আছে।
বন্ধুসকল,
দেশৰ তৃতীয় সাফল্য স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানৰ সৈতে সম্পৰ্কিত। কেইবছৰমান আগতে, সকলো দেশবাসীৰ প্ৰচেষ্টাত, দেশখনক মুকলিত শৌচ মুক্ত ঘোষণা কৰা হৈছিল। ইয়াৰ পিছত, আমি গাওঁবোৰক অ'ডিএফ প্লাছ কৰাৰ সংকল্প লৈছিলো। অৰ্থাৎ সামূহিক শৌচালয়, প্লাষ্টিক আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনা, ধূসৰ পানী ব্যৱস্থাপনা, গোবৰ্ধন প্ৰকল্প, এনে সুবিধা বিকশিত কৰা হ'ব। দেশখনেও এই ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটি অৰ্জন কৰিছে। এতিয়া দেশৰ বিভিন্ন ৰাজ্যৰ এক লাখতকৈও অধিক গাওঁ অ'ডিএফ প্লাছ হৈ পৰিছে। এই তিনিটা গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটি অতিক্ৰম কৰা সকলো ৰাজ্য, সকলো গাওঁক বহুত অভিনন্দন।
বন্ধুসকল,
আজি বিশ্বৰ বৃহৎ প্ৰতিষ্ঠানসমূহে কয় যে একবিংশ শতিকাৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বান হ'ব পানীৰ সুৰক্ষা। উন্নত ভাৰতৰ সংকল্প প্ৰাপ্তিৰ ক্ষেত্ৰত পানীৰ অভাৱও এক ডাঙৰ বাধা হৈ পৰিব পাৰে। পানী অবিহনে, সাধাৰণ মানুহ, দৰিদ্ৰ, মধ্যবিত্ত, কৃষক আৰু উদ্যোগ, সকলোৱে ক্ষতিগ্ৰস্ত হয়। এই ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ, সেৱাৰ অনুভূতিৰে, কৰ্তব্যবোধেৰে ২৪ ঘণ্টাই কাম কৰাৰ প্ৰয়োজন আছে। আমাৰ চৰকাৰে যোৱা আঠ বছৰ ধৰি এই মনোভাৱৰ সৈতে পানী সুৰক্ষা আৰু পানীসুৰক্ষাৰ কাম সম্পূৰ্ণ কৰাত নিয়োজিত হৈ আছে। এইটো সঁচা যে চৰকাৰ গঠনৰ বাবে ইমান কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিব নালাগে, কিন্তু দেশ গঢ়িতুলিবলৈ কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিব লাগিব। আৰু সকলোৰে প্ৰচেষ্টাৰে। আমি সকলোৱে দেশ নিৰ্মাণৰ পথ বাছি লৈছো, সেয়েহে আমি দেশৰ বৰ্তমান আৰু ভৱিষ্যতৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ মোকাবিলা কৰি আছো। যিসকলে দেশৰ প্ৰতি গুৰুত্ব নিদিয়ে, তেওঁলোকে দেশৰ বৰ্তমানৰ অৱনতি হ'ব নে ভৱিষ্যতৰ প্ৰতি গুৰুত্ব নিদিয়ে। এনে লোকসকলে নিশ্চিতভাৱে পানীৰ বাবে ডাঙৰ কথা পাতিব পাৰে, কিন্তু কেতিয়াও পানীৰ বাবে ডাঙৰ দৃষ্টিৰে কাম কৰিব নোৱাৰে।
বন্ধুসকল,
স্বাধীনতাৰ অমৃত কালত ভাৰতৰ প্ৰগতিৰ সন্মুখত যাতে পানীৰ সুৰক্ষা এক প্ৰত্যাহ্বান হৈ নপৰে তাৰ বাবে যোৱা ৮ বছৰ ধৰি পানীৰ সুৰক্ষাৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে। বৰষুণ ধৰা হওঁক, অটল ভূজল যোজনা হওঁক, দেশৰ প্ৰতিখন জিলাত ৭৫ টা অমৃত সৰোবৰ নিৰ্মাণ, নদীসংযোগ, বা জল জীৱন মিছন হওঁক, এই সকলোবোৰ লক্ষ্য হৈছে দেশৰ জনসাধাৰণৰ বাবে পানীসুৰক্ষা। কেইদিনমান আগতে এটা খবৰ আহিছে যে এতিয়া ৰামচাৰ স্থানঅৰ্থাৎ ভাৰতত আৰ্দ্ৰভূমিৰ সংখ্যাও ৭৫ লৈ বৃদ্ধি পাইছে। ইয়াৰ ভিতৰত, যোৱা ৮ বছৰত ৫০ টা ছাইট যোগ দিয়া হৈছে। অৰ্থাৎ, ভাৰতে পানী সুৰক্ষাৰ বাবে সৰ্বাংগীন প্ৰচেষ্টা চলাই আছে আৰু ই প্ৰতিটো দিশত ফলাফল লাভ কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
জল জীৱন মিছনৰ ১০ কোটি মাইলৰ খুঁটিত পানী আৰু পৰিৱেশৰ প্ৰতি এই প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰতিফলিত হৈছে। অমৃতকালৰ আৰম্ভণি ইয়াতকৈ ভাল হ'ব নোৱাৰে। মাত্ৰ ৩ বছৰৰ ভিতৰত, জল জীৱন মিছনৰ অধীনত ৭ কোটি গ্ৰাম্য পৰিয়ালক পাইপযুক্ত পানীৰ সুবিধাৰ সৈতে সংযুক্ত কৰা হৈছে। এইটো এটা সাধাৰণ সাফল্য নহয়। স্বাধীনতাৰ ৭ দশকত, দেশৰ মাত্ৰ ৩ কোটি গ্ৰাম্য পৰিয়ালে পাইপযোগে পানী ৰখাৰ সুবিধা লাভ কৰিছিল। দেশত প্ৰায় ১৬ কোটি গ্ৰাম্য পৰিয়াল আছিল যিয়ে পানীৰ বাবে বাহিৰৰ উৎসৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিব লগা হৈছিল। আমি গাওঁখনৰ ইমান ডাঙৰ জনসংখ্যাক এই মৌলিক প্ৰয়োজনীয়তাৰ বাবে সংগ্ৰাম কৰিবলৈ এৰিব নোৱাৰিলোঁ। গতিকে তিনি বছৰ আগতে, মই লালকিল্লাৰ পৰা ঘোষণা কৰিছিলো যে প্ৰতিটো ঘৰলৈ পাইপ যোগে পানী বিতৰণ কৰা হ'ব। নতুন চৰকাৰ গঠনহোৱাৰ পিছত, আমি জল শক্তিৰ এটা পৃথক মন্ত্ৰালয় সৃষ্টি কৰিলোঁ। এই অভিযানত ৩ লাখ ৬০ হাজাৰ কোটি টকা ব্যয় কৰা হৈছে। ১০০ বছৰৰ ভিতৰত আটাইতকৈ ডাঙৰ মহামাৰীৰ ফলত হোৱা ব্যাঘাতৰ স্বত্বেও, এই অভিযানৰ গতি হ্ৰাস হোৱা নাছিল। এই নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টাৰ ফলস্বৰূপে, দেশখনে যোৱা ৩ বছৰত কৰা কামৰ দুগুণতকৈও অধিক কাম কৰিছে ৭ দশকতকৈ। এইটো সেই একেই মানৱ-কেন্দ্ৰিক বিকাশৰ উদাহৰণ যাৰ বিষয়ে মই এইবাৰ লালকিল্লাৰ পৰা কথা পাতিছো। যেতিয়া প্ৰতিটো ঘৰত পানী উপস্থিত হয়, আমাৰ ভগ্নীসকলে আটাইতকৈ বেছি লাভান্বিত হয়, ভৱিষ্যত প্ৰজন্ম, পুষ্টিহীনতাৰ বিৰুদ্ধে আমাৰ যুঁজ শক্তিশালী হয়। আমাৰ মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলও পানীৰ সৈতে সম্পৰ্কিত প্ৰতিটো সমস্যাৰ আটাইতকৈ বেছি ভুক্তভোগী, সেয়েহে আমাৰ ভগ্নী আৰু কন্যাও এই অভিযানৰ কেন্দ্ৰত আছে। যিবোৰ ঘৰত বিশুদ্ধ খোৱা পানী আহিছে, সেই বোৰত এতিয়া ভগ্নীসকলৰ সময় ৰক্ষা কৰা হৈছে। পৰিয়ালৰ শিশুসকলৰ বাবে দূষিত পানীৰ ফলত হোৱা ৰোগো হ্ৰাস পাইছে।
বন্ধুসকল,
জল জীৱন মিছন হৈছে প্ৰকৃত গণতন্ত্ৰৰ এক নিখুঁত উদাহৰণ, গ্ৰাম স্বৰাজ, যাৰ সপোন পূজ্য বাপুৱে দেখিছিল। মোৰ মনত আছে, যেতিয়া মই গুজৰাটত আছিলো, কচ্ছ জিলাৰ মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলক পানী সম্পৰ্কীয় উন্নয়নমূলক কামৰ দায়িত্ব অৰ্পণ কৰা হৈছিল। এই পৰীক্ষাটো ইমান সফল হৈছিল যে ই আন্তৰ্জাতিক পৰ্যায়ত এটা বঁটাও লাভ কৰিছিল। আজি এই পৰীক্ষা জল জীৱন মিছনৰ বাবেও এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অনুপ্ৰেৰণা। জল জীৱন অভিযান কেৱল চৰকাৰী আঁচনি নহয়, কিন্তু ই হৈছে সম্প্ৰদায়ৰ দ্বাৰা, সম্প্ৰদায়ৰ বাবে পৰিচালিত এক আঁচনি।
বন্ধুসকল,
জল জীৱন মিছনৰ সফলতাৰ কাৰণ হৈছে ইয়াৰ চাৰিটা শক্তিশালী স্তম্ভ। প্ৰথম - জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণ, জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণ, দ্বিতীয় - অংশীদাৰীত্ব, প্ৰতিজন অংশীদাৰৰ অংশীদাৰীত্ব, তৃতীয় - ৰাজনৈতিক ইচ্ছা, ৰাজনৈতিক ইচ্ছা, আৰু চতুৰ্থ - সম্পদৰ সৰ্বোত্তম ব্যৱহাৰ।
মোৰ ভাই-ভনীসকল,
পঞ্চায়ত, গ্ৰাম সভা, গাওঁখনৰ স্থানীয় লোকসকলক জল জীৱন মিছনত যিদৰে অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে, যিদৰে তেওঁলোকক বহুতো দায়িত্ব অৰ্পণ কৰা হৈছে, সেয়া নিজেই অভূতপূৰ্ব। প্ৰতিটো ঘৰলৈ পাইপযোগে পানী যোগান ধৰাৰ বাবে কৰা কামত গাওঁখনৰ লোকসকলৰ সহযোগিতা লোৱা হয়। গাওঁখনৰ মানুহেই তেওঁলোকৰ গাঁৱত পানীৰ সুৰক্ষাৰ বাবে এখন গাওঁ কাৰ্য পৰিকল্পনা কৰি আছে। গাওঁখনৰ মানুহে ও পানীৰ মূল্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে। গাওঁখনৰ লোকসকল পানী পৰীক্ষাৰ সৈতেও জড়িত, ইয়াত 10 লাখৰো অধিক মহিলাক প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে। অতি কমেও ৫০ শতাংশ মহিলাক পানী সমিতিত স্থান দিয়া হৈছে। জনজাতীয় অঞ্চলত কাম ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে। জল জীৱন মিছনৰ দ্বিতীয় স্তম্ভটো হ'ল অংশীদাৰীত্ব। ৰাজ্য চৰকাৰ, পঞ্চায়ত, স্বেচ্ছাসেৱী প্ৰতিষ্ঠান, শিক্ষানুষ্ঠান, চৰকাৰ আৰু মন্ত্ৰালয়ৰ বিভিন্ন বিভাগে একেলগে কাম কৰি আছে। এইটোৱে মাটিৰ স্তৰত এটা ডাঙৰ লাভালাভ লাভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
জল জীৱন মিছনৰ সফলতাৰ তৃতীয় মুখ্য স্তম্ভটো হৈছে ৰাজনৈতিক ইচ্ছাশক্তি। যোৱা ৭০ বছৰত যি লাভ কৰিব পাৰিছো, তাতকৈ ৭ বছৰতে বহুগুণে অধিক কাম কৰিব লাগিব। এই কঠিন লক্ষ্য, কিন্তু ভাৰতৰ জনসাধাৰণে সিদ্ধান্ত ল'ব পৰা আৰু উপনীত হ’ব নোৱাৰা কোনো লক্ষ্য নাই। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰ, ৰাজ্য চৰকাৰ, পঞ্চায়ত, সকলোৱে এই অভিযান দ্ৰুতগতিত সম্পূৰ্ণ কৰাত নিয়োজিত হৈ আছে। জল জীৱন মিছনে সম্পদৰ সঠিক ব্যৱহাৰ, সম্পদৰ সৰ্বোত্তম ব্যৱহাৰৰ ওপৰত সমান গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। জল জীৱন মিছনক গতি প্ৰদান কৰা এমএনআৰইজিএ-ৰ দৰে আঁচনিৰ কামবোৰৰ পৰাও সহায় লোৱা হৈছে। এই অভিযানৰ অধীনত কৰা কামবোৰে গাওঁসমূহত বৃহৎ পৰিমাণে নতুন নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে। এই অভিযানৰ এটা লাভালাভ হ'ব যে যেতিয়া পাইপ যোগে পানী প্ৰতিটো ঘৰত উপস্থিত হ'বলৈ আৰম্ভ কৰে, সংপৃক্ততাৰ পৰিস্থিতি আহে, তেতিয়া পক্ষপাতিত্ব আৰু বৈষম্যৰ পৰিসৰো সমানে নাইকিয়া হ'ব।
বন্ধুসকল,
এই অভিযানৰ সময়ত, পানীৰ নতুন উৎস নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, টেংক নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, পানী শোধন প্ৰকল্প নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, পাম্প হাউচ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, সকলোবোৰজিঅ'-টেগ কৰা হৈছে। আধুনিক প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ অৰ্থাৎ পানীৰ যোগান আৰু মানদণ্ড নিৰীক্ষণ কৰিবলৈ ইণ্টাৰনেট অফ থিংছ সমাধানো আৰম্ভ কৰা হৈছে। অৰ্থাৎ জনশক্তি, নাৰী শক্তি আৰু প্ৰযুক্তিৰ শক্তি, আমি একেলগে জল জীৱন অভিযানৰ শক্তি বৃদ্ধি কৰি আছো। মই নিশ্চিত যে সমগ্ৰ দেশে যি ধৰণে কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰি আছে, আমি নিশ্চিতভাৱে প্ৰতিটো ঘৰত পানী উপলব্ধ কৰোৱাৰ লক্ষ্যত উপনীত হ’ম।
এই পৱিত্ৰ অনুষ্ঠানত গোৱা, গোৱা চৰকাৰক অভিনন্দন জনোৱাৰ পিছত, আৰু এই মহান সফলতাৰ বাবে মই গোৱাৰ নাগৰিকসকলক অভিনন্দন জনাইছো, লগতে দেশবাসীক আশ্বাস দিছো যে তিনি বছৰ আগতে মই লালকিল্লাৰ পৰা যি সপোন দেখিছিলো, আমি গ্ৰাম পঞ্চায়তৰ সকলো প্ৰতিষ্ঠানৰ সহায়ত সফলতা দেখিছো। কৃষ্ণ জন্মাষ্টমীৰ শুভেচ্ছা জনাই মই মোৰ ভাষণ ইমানতে সামৰিছো। বহুত ধন্যবাদ।