প্রধান মন্ত্রীগী স্পীচ
পানাজি, গোৱাদা পাঙথোকখিবা হর ঘর জল উৎসব্তা পীখিবা পি.এম.গী ভিদিও পাউজেলগী ৱারোল
19 AUG 2022 1:52PM by PIB Imphal
খুরুমজরি, গোৱাগী মুখ্যমন্ত্রী শ্রী প্রমোদ সাৱন্ত জী, কেন্দ্র জল শক্তি মন্ত্রী গজেন্দ্র সিংহ সেখাৱৎ জী, গোৱা লৈঙাক্কী মন্ত্রীশিং, অতৈ মীথুংশিং, ইচে ইচল অমসুং ইচিন ইনাওশিং, ঙসি অসি য়াম্না মরুওইবা অমদি শেংলবা নুমিৎ অমনি‍। লৈবাক শিনবা থুংনা শ্রীকৃষ্ণ জন্মস্থমিগী কুমহৈ পাঙথোক্লি‍। লৈবাক মীয়ামগী মফমদা, মালেম শিনবা থুংনা লৈরিবা ভগবান শ্রীকৃষ্ণবু নীংজবা মীয়ামগী মফমদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি‍। জয় শ্রীকৃষ্ণ‍।
ঙসিগী থৌরম অসি গোৱাদা পাঙথোক্লি‍। অদুবু ঙসি ঐনা লৈবাক মীয়ামগা লোয়ননা লৈবাক মীয়ামগী মফমদা অচৌবা মায় পাকপা অহুমগী মরমদা পাউদমজগে‍। ৱাফম অসি লৈবাক পুম্বগী ওইনা থমজগে‍। ভারতকী হায়রিবা মায় পাকপশিং অসিগী মরমদা লৈবাক মীয়াম্না খঙবা মতমদা, মখোয় শোয়দনা চাউথোকচবা পোক্কনি, মরুওইনা ঐখোয়গী ইমাশিং অমসুং ইচে ইচলশিংনা চাউথোকচবা পোক্কনি হায়না ঐনা থাজৈ‍। অমৃৎকালগা মরী লৈনবা অচৌবা পান্দমগী লমদা থবক পায়খৎলিবসিগা মরী লৈননা ঐখোয়না ঙসি মরুওইবা পন্দোল অহুম ফংবা ঙম্লে‍। অহানবা পন্দোলদি – ঙসি লৈবাকসিগী খুঙ্গঙগী য়ুমথোঙ করোর ১০ অরুবা পাইপকী ঈশিং ফংলে‍। মসি য়ুমথোঙ খুদিংদা ঈশিং ফংহন্নবগী লৈঙাক অসিগী থৌরাংগী অচৌবা মায় পাকপা অমনি‍। মসি পুম্নমক্না হোৎনমিন্নবগী অচৌবা খুদম অমনি‍। মায় পাকপা অসিগীদমক লৈবাক মীয়ামগী মফমদা, মরুওইনা ইমা অমদি ইচে ইচলশিংগী মফমদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি‍।
মরূপশিং,
লৈবাকসিনা অমদি মরুওইনা গোৱানা ঙসি মায় পাকপা অমা ফংবা ঙম্লে‍। ঙসিদি গোৱা হর ঘর জল সর্তিফাই তৌরবা লৈবাকসিগী অহানবা স্তেত ওইরে‍। দদ্রা নগর হবেলি অমসুং দামন অমদি দিউসু হর ঘর জল সর্তিফাই তৌরবা অহানবা য়ুনিয়ন তেরিতরী ওইরে‍। হৌখিবা চহি খরসিদা লৈবাকসিগী অচৌবা মিসন খুদিংদা গোৱানা মরুওইবা শক্লোন লৌদুনা লাক্লি‍। ঐনা গোৱাগী মীয়ামদা, প্রমোদ জী অমসুং মহাক্কী কাঙবু, গোৱা লৈঙাক, লোকেল সেল্ফ-গভর্নমেন্তশিং পুম্নমক্কী মফমদা য়াইফ পাউজেল পীজরি‍। অদোম্না হর ঘর জল মিসনবু খুমাঙ চাওশিনহল্লিবা মতৌ অসিনা লৈবাক পুমববু পুক্নিং থৌগৎলগনি‍। লাক্কদৌরিবা থা খরসিদা অতোপ্পা স্তেত কয়া অমসু লিস্ত অসিদা চল্লগনি হায়বা ৱাফমসিদা ঐ নুংঙাইবা পোকই‍।
মরূপশিং,
লৈবাকসিগী অহুমসুবা মায় পাকপা অসিদি স্বচ্ছ ভারত অভিয়ানগা মরী লৈনৈ‍। চহি খরগী মমাঙদা লৈবাক মীয়ামগী হোৎনজমলনা লৈবাকসিবু ওপন দিফেকেসন ফ্রী ওইরে হায়না লাউথোকখ্রে‍। মসিগী মতুং তারকপদা, খুঙ্গঙশিংবু ও.দি.এফ. প্লস ওইহন্নবা ঐখোয়না ফিরেপ লৌখি‍। মসিগী ৱাহন্থোক্তি, কম্ম্যুনিতী তোইলেৎ, প্লাস্তিক ৱেস্ত মেনেজমেন্ত, গ্রে ৱাতর মেনেজমেন্ত, গোবর্ধন প্রোক্ত অসিনচিংবা ফীভমশিং চাওখৎহনবনি‍। হীরম অসিদা লৈবাকসিনা মরুওইবা পন্দোল অমা ফংবা ঙম্লে‍। হৌজিক্তি লৈবাকসিগী তোঙান তোঙানবা স্তেতশিংগী খুঙ্গঙ লাখ অমা হেনবা ও.দি.এফ. প্লস ওইরে‍। হায়রিবা মরুওইবা পন্দোল অহুম অসিবু ফংবা ঙম্লবা স্তেত পুম্নমক, খুঙ্গঙ পুম্নমক্কী মফমদা য়াইফ পাউজেল পীজর‍ি‍।
মরূপশিং,
ঙসিদি মালেমগী চাউর-চাউরবা লূপশিংনা ২১শুবা চহিচাগী মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা শিংনবসি ঈশিংগী সিক্যুরিতী অসিনা ওইগনি হায়রি‍। ঈশিংগী খুদোংচাদবনা চাওখৎলবা ভারতকী পান্দম ফংবদা অচৌবা খুরৌ অমা ওইরক্লবা য়ারি‍। ঈশিং ফংদবনা, মীচম মীয়ামদা, লায়রবা, ময়ায় ওইবা থাক্কী মীওই কাঙলুপ, লৌমী অমসুং ইন্দস্ত্রী-লল্লোন ইতিক্তা চাউনা অপনবা ওইরি‍। হায়রিবা অচৌবা শিংনবা অসি থেংননবগী থৌগলনা লমচিংদুনা পুং কুনমরি চুপ্না থবক তৌবগী মথৌ তারি‍। ঐখোয়গী লৈঙাক অসিনা হৌখিবা চহি নিপানসিদা হায়রিবা ৱাখল্লোন অসিনা লমজিংদুনা ঈশিং সিক্যুরিতীগী থবক থৌরমশিং মপুং ফানা পায়খৎনবা হোৎনদুনা লাক্লি‍। লৈঙাক শেমবদা কা হেন্না হোৎনবা চঙদ্রবসু লৈবাক শেমগৎপদদি হেন্না কন্না হোৎনবা চঙই হায়বসি অচুমবা ৱাফম্নি‍। অদুগা মসি মীপুম খুদিংমক্না পুন্না হোৎনমিন্নবনা ওইথোক্কদৌরিবনি‍। ঐখোয় পুম্নমক্না লৈবাক শেমগৎননবা পরিংদা চৎলি, মরম অসিনা লৈবাকসিগী হৌজিক্কী অমদি তুংগী পুন্সিদা থেংনগদৌরিবা শিংনবশিংগী পাম্বৈ পুথোক্না লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি‍। লৈবাক্কীদমক করিসু খন্দবা মীওইশিংদি লৈবাকসিগী হৌজিক্কী অমদি তুংগী ফীভমদা কায়থরকপদা করিসু নাচুংলোই‍। অসিগুম্বা মীওইশিং অসিনা ঈশিংগী মতাঙদা অচৌবা ৱাফম কয়া ফোঙদোক্লমবদি য়াই অদুবু ঈশিংগীদমক অচৌবা মঙলানগা লোয়ননা থবক অমত্তা পায়খৎলক্লোই‍।
মরূপশিং,
নীংতমবগী অমৃৎকালসিদা ঈশিংগী সিক্যুরিতীনা ভারতকী চাওখৎ লমজেলদা খুরৌ ওইহন্দনবা হৌখিবা চহি ৮সিদা ঈশিং মরাং কায়না ফংহনবা হায়বসিদা মরুওইবা মীৎয়েঙ চঙদুনা লাক্লি‍। কেত্চ দি রেন, অতল ভুজল য়োজনা, লৈবাক্কী দিস্ত্রিক্ত খুদিংদা অমৃৎ সরোবর ৭৫ শেমগৎপা, তুরেলশিং শম্নহনবা, নৎত্রগা জল জীবন মিসন ওইরবসু পুম্নমকসিগী পান্দমদি লৈবাক মীয়ামদা ঈশিং মরাং কায়না ফংহনবনি‍। নুমিৎ খরনিগী মমাঙদা ভারতকী রামসর সাইত হায়বদি ৱেৎলেন্দ ৭৫ শুরে হায়বা পাউ অমা লাকখি‍। মসিগী মনুংদা মফম ৫০দি হৌখিবা হৌখিবা চহি ৮সিদা হাপচিল্লকখিবনি‍। হায়বদি ঈশিং মরাং কায়না ফংহন্নবগীদমক ভারতনা মমায় মরীদা থবক পায়খৎলি অমদি মসিগী মহৈ মায়কৈ খুদিংদা উবা ফংলি‍।
মরূপশিং,
ঈশিং অমসুং অকোয়বগী ফীভমগী মরমদা পায়খৎলিবা থৌরাংশিং জল জীবন মিসনগী য়ুমথোঙ করোর ১০গী পন্দোল অসিদসু মমি তারি‍। মসিদগী হেন্না ফবা অমৃৎ কালগী খোঙহৌ অমা লৈররোই‍। শুপ্নতগী চহি ৩সিদা খুঙ্গঙগী য়ুমথোঙ করোর ৭তা পাইপকী ঈশিং শমখ্রে‍। মসি ইচম চমবা মায় পাকপা অমা নত্তে‍। নীংতম্লবা মতুংগী চহি ৭০ হেনবসিদা শুপ্নতগী য়ুমথোঙ করোর ৩দা পাইপকী ঈশিং ফংহল্লমখিবনি‍। ঈশিংগীদমক অতোপ্পা মফমদা তাঙদুনা লৈবা লৈবাকসিদা খুঙ্গঙগী য়ুমথোঙ করোর ১৬লোম লৈ‍। খুঙ্গঙগী য়াম্লবা মীয়ামবু অসিগুমবা তঙাই ফদনা চঙদ্রবা য়াদ্রবা ফীভমসিগীদমক মরোমদোম লান্থেংনহন্নবা হুন্দোক্লমবা য়ারোই‍। মরম অসি না চহি ৩গী মমাঙদা ঐনা লাল কিলাদগী য়ুমথোঙ খুদিংদা পাইপকী ঈশিং ফংহনগনি হায়না লাউথোকখি‍। অনৌবা লৈঙাক লাক্লবা মতুংদা জল শক্তিবু তোঙানবা মন্ত্রালয় অমা ওইহনখি‍। মিসন অসিদা লুপা করোর লাখ ৩ লিশিং ৬০ হেন্না শীজিন্নখ্রে‍। চহিচাসিগী খ্বাইদগী তমথিবা লাইচৎনা খুরৌ ওইরগসু মিসন অসিগী খোঙজেলদি তপথখিদে‍। অসুম্না লেপ্পা নাইদনা হোৎনবসিনা মরম ওইরগা হৌখিবা চহি ৭০রোমসিদা তৌখিবা থবক্কী শরুক অনি হেন্না হৌখিবা চহি ৩সিদা পাঙথোকপা ঙম্লে‍। মসি ঐনা মমাঙদা লাল কিলাদা মীওইবদা য়ুম্ফম ওইবা চাওখৎ থৌরাংগী মতাঙদা থমখিবা ৱাফমদুগী খুদম অমনি‍। য়ুমথোঙ খুদিংদা ঈশিং ফংলবা মতমদা মদুগী খ্বাইদগী কান্নবসি ঐখোয়গী ইচে ইচলশিংনা ফংলি, খুদোংচাদবা মায়োক্নরমবা মীওই কাঙলুপসিনা ফংলি, লাপ্না ঈশিং হোনবগী মায়োক্তা চঙশিল্লিবা ঐখোয়গী খোঙজঙ হেন্না মপাঙ্গল কনশিনহল্লি‍। ঈশিংগা মরী লৈনবা খুদোংচাদবশিংনা খ্বাইদগী হেন্না শোকহল্লিবসি ঐখোয়গী ইমা, ইচে ইচলশিংনি, মরম অসিনা মিসন অসিগী ময়ায়দা ঐখোয়গী ইচে-ইচল, ইচানুপীশিংবু থম্লি‍। অরুবা পাইপকী ঈশিং ফংলবা য়ুমথোঙশিংদা লৈবা নুপীশিংগী মতম মাঙলরোই‍। ইমুংগী অঙাঙশিংসু ফত্তবা ঈশিং থকপদগী নাবগী চাং হন্থহল্লগনি‍।
মরূপশিং,
জল জীবন মিসন, তশেং তশেংবা মীয়ামগী লৈঙাক, খুঙ্গঙ মনিং তমহন্নবগী লৈখিদ্রবা বাপুনা মঙজরমবা মঙলানগী অথোইবা খুদম অমনি‍। ঐ নিংশিংলি, ঐনা গুজরাত্তা লৈরিঙৈ কচ্ছ দিস্ত্রিক্তকী ইমা, ইচে ইচলশিংদা ঈশিংগী ফীভম ফগৎহন্নবগী থৌদাং শিন্নখি‍। চাংয়েং অসি চাউনা মায় পাকখি অমদি মালেমগী থাক্কী মনাসু ফংখি‍। হায়রিবা চাংয়েং অদুনা ঙসি জল জিবন মিসনবু থৌদুনা চৎলি‍। জল জিবন মিসন অসি লৈঙাক্কী থৌরাংখক নত্তনা খুন্নাইসিনা খুন্নাইগীদমক পায়খৎপা থৌরাং অমা ওইরে‍।
মরূপশিং,
জল জিবন মিসন মায় পাক্লিবসিগী মরুওইবা য়ুম্বী মরি লৈ‍। অহানবদা মীয়াম্না শরুক য়াবা, অনিসুবদা স্তেকহোল্দর পুম্নমক্না শরুক য়ামিন্নবা, অহুমসুবদা রাজনিতিগী ফিরেপ, অদুগা মরিশুবদা মচাক মথুমশিং মওং চুম্না শীজিন্নবনি‍।
ইচিল ইনাওশিং,
জল জীবন মিসন্দা পঞ্চায়ৎশিংনা, গ্রাম সভাশিংনা, খুঙ্গঙগী মীওইশিংনা শরুক য়াশিল্লকপা, মখোয়দা থৌদাং শিন্নবগী মওং অসি মশানা অচৌবা ৱাফম অমনি‍। য়ুমথোঙ খুদিংদা পাইপকী ঈশিং ফংহন্নবগী থৌরাং অসিদা খুঙ্গঙগী মীওইশিংগী মতেং লৌরি‍। খুঞ্জাশিংনা মখোয়গী খুঙ্গঙগী ঈশিং মরাং কায়না ফংহন্নবগী ভিলেজ এক্সন প্লান শেমজরি‍। ঈশিংগী মমলসু খুঞ্জাশিংনা লেপচরি‍। ঈশিং চাংয়েং তৌবদসু খুঞ্জাশিংনা শরুক য়ারি, খুঞ্জা নুপী লাখ ১০ হেনবদা মসিগী ত্রেনিং পীখ্রে‍। পানি সমিতীদসু য়ামদ্রবদা চাদা ৫০দি নুপীশিংগী মফম খাক্লি‍। ত্রাইবেল মফমশিংদা খোঙলৈ থুনা থবক পায়খৎনবগীদমক অহেনবা মীৎয়েঙ চঙলি‍। জল জীবন মিসনগী অনিসুবা য়ুম্বীদি স্তেকহোল্দরশিংনা শরুক য়াবনি‍। স্তেত লৈঙাক, পঞ্চায়ৎ, এন.জি.ও., মহৈ মশিংগী লোয়শঙশিং, লৈঙাক্কী তোঙান তোঙানবা লোয়শঙ অমসুং মন্ত্রালয়শিং পুল্লগা থবক তৌমিন্নরি‍। মসিনা লৈমায়দা থবক পায়খৎপদা য়াম্না চাউনা কান্নবা পীরি‍।
মরূপশিং,
জল জীবন মিসন্না মায় পাকপগী অহুমসুবা মরুওইবা য়ুম্বীদি লৈঙাক্কী ফিরেপ্নি‍। হৌখিবা চহি ৭০দা ফংবা ঙমখিবা ফীভমদুদগী শরুক কয়া হেন্না চহি ৭ ফাদবা মতমসিদা পায়খৎখ্রে‍। অরায়বা পান্দমদি নত্তে, অদুবু ভারত মচাশিংনা খোঙফম চেৎনা লেপখিবদা ফংবা ঙম্লোইদবা পান্দম অমত্তা লৈতে‍। কেন্দ্র লৈঙাক, স্তেত লৈঙাকশিং, পঞ্চায়ৎশিং পুম্নমক্না মিসন অসিবু খোঙজেল য়াঙনা মপুং ফাহন্নবা থবক পায়খৎলি‍। জল জীবন মিসন্না মচাক মথুমশিং মওং চুম্না শীজিন্নবদু চপ চানা মীৎয়েঙ থম্লি‍। মনরেগানচিংবা জল জীবন মিসন্দা খোঙজেল হাপ্লিবা থৌরাংশিংদগীসু মতেং লৌরি‍। মিসন অসিগী মখাদা পায়খৎলিবা থবকশিং, খুঙ্গঙগী মফমশিংদা অনৌবা মওং অমদা থবক পীনবগী খুদোংচাবসু ফংহল্লি‍। মিসন অসিগী কান্নবা অমা হায়রগদি য়ুমথোঙ খুদিংদা পাইপকী ঈশিং য়ৌরবা মতমদা, সেচুরেসনগী ফীভম ফংলবা মতমদা ফুরুপ খেন্নবগী অচৌ মচা খায়বগী চৎনবীসু মাঙখ্রগনি‍।
মরূপশিং,
অভিয়ান অসিগী মখাদা ঈশিংগী অনৌবা সোর্সশিং শেমগৎলি, তেঙ্ক শেমগৎলি, ঈশিং ত্রীতমেন্ত প্লান্ত শেমগৎলি, পম্প হাউস শেমগৎলি, পুম্নমকসিগী জিও তেগ্গিংসু তৌরি‍। ঈশিংগী থাবা অমসুং ক্বালিতী য়েংশিন্নবগীদমক মতমগা চুনবা তেক্নোলোজী হায়বদি ইন্তর্নেৎ ওফ থিংংসকী পাম্বৈসু শীজিন্নবা হৌরক্লি‍। হায়বদি মীয়ামগী পাঙ্গল, নুপীশিংগী পাঙ্গল অমসুং তেক্নোলোজীগী পাঙ্গলনা পুল্লগা জল জীবন মিসনবু মথৌ হাপ্লি‍। লৈবাক পুমবদা পায়খৎলিবা থৌরাং অসিনা মরম ওইরগা ঐখোয়না য়ুমথোঙ খুদিংদা ঈশিং ফংহন্নবগী পান্দম ঐখোয় শোয়দনা ফংবা ঙমগনি হায়না ঐনা চপ চানা থাজৈ‍।
অমুক্কা হন্না গোৱা, গোৱা লৈঙাক, গোৱাগী মীয়ামগী মফমদা ঙসিগী য়াইফরবা তাঞ্জা অসিদা অমদি অচৌবা মায় পাকপা অসিগীদমক নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি, য়াইফ-পাউজেল পীজরি, অমদি চহি অহুমগী মমাঙদা লাল কিলাদা মঙখিবা মঙলান অদু গ্রাম পঞ্চায়ৎ অমসুং লৈবাক মীয়ামগী মতেঙগা লোয়ননা মঙফাওনবা ঙম্লগনি হায়না লৈবাক মীয়ামগী মফমদা থাজবা থমজরি‍। ঐনা অমুক্কা হন্না কৃষ্ণ জন্মস্থমিগী য়াইফ-পাউজেল পীজবগা লোয়ননা ঐগী পাউজেল তেনশিঞ্জরি‍। হন্না হন্না থাগৎচরি‍।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s video message at Har Ghar Jal Utsav in Panaji, Goa
19 AUG 2022 1:52PM by PIB Delhi
Namaskar, Chief Minister of Goa Shri Pramod Sawant ji, Union Minister of Jal Shakti Gajendra Singh Shekhawat ji, other Ministers of the Government of Goa, excellencies, ladies and gentlemen, Today is a very important and holy day. Shri Krishna Janmashtami is being celebrated across the country. Many congratulations to all the countrymen and the devotees of Lord Shri Krishna spread all over the world. Jai Shri Krishna!
This event is being held in Goa. But today I want to share three big achievements of the country with all the citizens. And I want to say this for the entire country. When my countrymen learn about these achievements of India, I am sure they will be very proud, especially our mothers and sisters. Today we have crossed three important milestones related to the huge goals that India is working on in the ‘Amrit Kaal’. The first milestone is that today 10 crore rural households of the country have been connected with piped clean water facility. This is a huge success of the government's campaign to supply water to the households. This is also a great example of ‘Sabka Prayas’ (everyone's effort). I congratulate every countryman and especially mothers and sisters for this achievement.
Friends,
The country and especially Goa has achieved a milestone today. Today Goa has become the first Har Ghar Jal certified state in the country where every household is connected to piped water. Dadra Nagar Haveli and Daman and Diu have also become Har Ghar Jal certified Union Territories. In the last few years, Goa has been playing a leading role in every major mission of the country. I convey my best wishes to the people of Goa, Pramod ji and his team, the Government of Goa and the local self-government institutions in this regard. The way you have taken forward the Har Ghar Jal Mission, it is going to inspire the whole country. I am happy that many more states are going to be added to this list in the coming months.
Friends,
The third achievement of the country is related to Swachh Bharat Abhiyan. A few years ago, the country was declared open defecation free with the efforts of all the countrymen. After this we had resolved to make villages ODF plus. That is, facilities such as community toilets, plastic waste management, gray water management, GobarDhan projects, will be developed. The country has also achieved important milestones in this regard. Now more than one lakh villages of different states of the country have become ODF plus. Many congratulations to all the states and villages for crossing these three important milestones.
Friends,
Today, major organizations of the world are saying that one of the biggest challenges of the 21st century will be water security. Lack of water can also become a big obstacle in the fulfillment of the resolve of a developed India. Common human beings, poor, middle class, farmers and industries, everyone suffers without water. To deal with this big challenge, there is a need to work round the clock with a sense of service and duty. Our government has been engaged in completing the works of water security with this spirit for the last eight years. It is true that one does not have to work hard to form a government, but to build a country one has to work hard. And it happens with everyone's effort. We all have chosen the path of developing the country, and therefore, we are constantly solving the present and future challenges of the country. Those who do not care about the country, it does not matter whether the present or future of the country is ruined. Such people can definitely make tall promises for water, but can never work with a grand vision for water.
Friends,
During the ‘Amrit Kaal’ of independence, water security has been given special emphasis in the last eight years so that it does not become a challenge to India's progress. Be it Catch the Rain, Atal Bhujal Yojana, construction of 75 Amrit Sarovars in every district of the country, interlinking of rivers, or Jal Jeevan Mission, the goal of all these schemes is ensuring water security for the people of the country. A few days ago, news came out that now the number of Ramsar sites i.e. wetlands in India has also increased to 75. Out of these, 50 sites have been added in the last eight years only. That is, India is making all-round efforts for water security and it is getting results in every direction.
Friends,
The same commitment towards water and environment is also reflected in the milestone of the Jal Jeevan Mission under which 10 crore people have been provided with piped water. There couldn't have been a better start than this for ‘Amrit Kaal’. Within just three years, seven crore rural households have been connected with piped water facilities under the Jal Jeevan Mission. This is no ordinary achievement. Only three crore rural households in the country had access to piped water in the last seven decades of independence. There were about 16 crore rural households in the country, who had to depend on outside sources for water. We could not leave such a large population of the villages struggling for this basic need. That's why I had announced three years ago from the Red Fort that every house would be provided with piped water. After the formation of the new government, we made Jal Shakti, a separate ministry. About 3.60 lakh crore rupees are being spent on this campaign. Despite the problems caused by the biggest pandemic in 100 years, the pace of this campaign did not slow down. The result of this continuous effort is that the country has done more than double the work in the last three years compared to seven decades. This is an example of the same people-centric development, which I mentioned this time from the Red Fort. When water reaches every house, our sisters and future generations benefit the most and our fight against malnutrition gets stronger. Our mothers and sisters suffer the most due to every water related problem, and therefore, our sisters and daughters are also at the center of this mission. The time of sisters is now being saved in the houses where pure drinking water has reached. The diseases caused by contaminated water to the children of the families have also reduced.
Friends,
Jal Jeevan Mission is also a good example of true democracy, the Gram Swaraj, dreamed by revered Bapu. I remember mothers and sisters in Kutch district were entrusted with the responsibility of water development works when I was in Gujarat. This experiment was so successful that it also got the award at the international level. Today the same experiment is also an important inspiration of Jal Jeevan Mission. Jal Jeevan Mission is not just a government scheme, but it is a scheme run by the community for the community.
Friends,
The reason for the success of Jal Jeevan Mission is its four strong pillars. First - People's Participation; Second - Partnership i.e., partnership of every stakeholder; Third - Political Will; and Fourth- Optimum Utilization of Resources.
Brothers and sisters,
The way Panchayats, Gram Sabhas, local people of the villages have been included in the Jal Jeevan Mission and entrusted with many responsibilities, it is unprecedented in itself. The cooperation of the people of the villages is sought while supplying piped water to every house. Villagers themselves are preparing Village Action Plans for water security in their villages. The price of water is also being decided by the people of the villages. The people of the villages are also involved in the testing of water. More than 10 lakh women have been trained for this. At least 50 percent women have been included in the water committees. Priority is being given to the tribal areas where work should be done rapidly. The second pillar of the Jal Jeevan Mission is partnership. Everybody, be it state governments, panchayats, voluntary organizations, educational institutions, various departments and ministries of the government, are all working together. It is getting huge benefits at the grassroots level.
Friends,
Political will is the third main pillar of the success of the Jal Jeevan Mission. What could be achieved in the last seven 70 years, we have to complete many times more than that in less than seven years. It is a difficult goal, but there is no such goal which the people of India cannot achieve once they are determined. The Central Government, State Governments and Panchayats are engaged in completing this campaign expeditiously. Jal Jeevan Mission is laying equal emphasis on the Optimum Utilization of Resources. Help is also being sought from schemes like MNREGA, which give impetus to the Jal Jeevan Mission. The work being done under this mission is also creating new employment opportunities in the villages on a large scale. One benefit of this mission will also be that when every house will get piped water, there will be saturation and the scope of favoritism and discrimination will also end.
Friends,
During this campaign, new sources of water, tanks, water treatment plants and pump houses are also being geo-tagged. The use of modern technology i.e. Internet of things solutions, has also started for monitoring the water supply and quality. That is, the power of manpower, women power and technology together are empowering the Jal Jeevan Mission. I have full faith that the way the whole country is working hard we will definitely achieve the goal of water for every household.
Once again, I congratulate Goa, the Government of Goa and the citizens of Goa for this great success. I also assure the countrymen that the dream from the Red Fort three years ago is being realized with the help of all the institutions starting from Gram Panchayats. I once again wish a very happy Krishna Janmashtami and end my speech. Thanks a lot.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.