ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୋଆର ପାନଜୀ ଠାରେ ହର ଘର ଜଳ ଉତ୍ସବରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତା
19 AUG 2022 1:52PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର, ଗୋଆର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରମୋଦ ସାୱନ୍ତ ଜୀ, ଜଳ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଗଜେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଶେଖାୱତ ଜୀ, ଗୋଆ ସରକାରଙ୍କ ଅନ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀବୃନ୍ଦ, ମହିଳା, ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତିମାନେ, ଆଜି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ତଥା ପବିତ୍ର ଦିନ । ସାରା ଦେଶରେ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣ ଜନ୍ମାଷ୍ଟମୀ ପାଳନ କରାଯାଉଛି । ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀ ତଥା ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଥିବା ଭଗବାନ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣଙ୍କ ଭକ୍ତମାନଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ । ଜୟ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣ!
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଗୋଆରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି । କିନ୍ତୁ ଆଜି ମୁଁ ଦେଶର ତିନୋଟି ବଡ ସଫଳତା ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କ ସହ ସେୟାର କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଏବଂ ମୁଁ ସମଗ୍ର ଦେଶ ପାଇଁ ଏହା କହିବାକୁ ଚାହେଁ, ଯେତେବେଳେ ମୋର ଦେଶବାସୀ ଭାରତର ଏହି ସଫଳତା ବିଷୟରେ ଜାଣନ୍ତି, ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ସେମାନେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗର୍ବିତ ହେବେ, ବିଶେଷ କରି ଆମର ମା’ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ । ଆଜି ଆମେ "ଅମୃତ କାଳ”ରେ ଭାରତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ବୃହତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହ ଜଡିତ ତିନୋଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଅତିକ୍ରମ କରିଛୁ । ପ୍ରଥମ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହେଉଛି ଆଜି ଦେଶର ୧୦ କୋଟି ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାର ପାଇପ୍ ଯୋଗେ ବିଶୁଦ୍ଧ ଜଳ ସୁବିଧା ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି । ପରିବାରକୁ ଜଳ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ଅଭିଯାନର ଏହା ଏକ ବଡ଼ ସଫଳତା । ଏହା ମଧ୍ୟ "ସବକା ପ୍ରୟାସ” (ସମସ୍ତଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ) ର ଏକ ଉତ୍ତମ ଉଦାହରଣ । ଏହି ସଫଳତା ପାଇଁ ମୁଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶବାସୀ ଏବଂ ବିଶେଷକରି ମା’ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦେଶ ତଥା ବିଶେଷ କରି ଗୋଆ ଆଜି ଏକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରିଛି । ଆଜି ଗୋଆ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ହର ଘର ଜଳ ସାର୍ଟିଫିକେଟ୍ ପ୍ରାପ୍ତ ରାଜ୍ୟ ହୋଇପାରିଛି ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘର ପାଇପ୍ ପାଣି ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ । ଦାଦ୍ରା ନଗର ହାଭେଲି ଏବଂ ଦାମନ ଏବଂ ଡିୟୁ ମଧ୍ୟ ହର ଘର ଜଳ ସାର୍ଟିଫିକେଟ୍‌ପ୍ରାପ୍ତ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ପରିଣତ ହୋଇଛନ୍ତି । ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଗୋଆ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରମୁଖ ମିଶନରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଆସୁଛି । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ମୁଁ ଗୋଆ, ପ୍ରମୋଦ ଜୀ ଏବଂ ତାଙ୍କ ଦଳ, ଗୋଆ ସରକାର ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ୱୟଂ ସରକାରୀ ଅନୁଷ୍ଠାନମାନଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ଆପଣ ଯେଉଁଭଳି ଭାବରେ ହର ଘର ଜଳ ମିଶନକୁ ଆଗକୁ ନେଇଛନ୍ତି, ଏହା ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇବ । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆସନ୍ତା ମାସରେ ଆହୁରି ଅନେକ ରାଜ୍ୟ ଏହି ତାଲିକାରେ ଯୋଡିହେବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦେଶର ତୃତୀୟ ସଫଳତା ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ସହିତ ଜଡିତ । କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଉଦ୍ୟମରେ ଦେଶକୁ ବାହ୍ୟ ମଳମୁକ୍ତ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା । ଏହା ପରେ ଆମେ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକୁ ଓଡିଏଫ୍‍ ପ୍ଲସ୍ କରିବାକୁ ସ୍ଥିର କରିଥିଲୁ । ତାହା ହେଉଛି, ଗୋଷ୍ଠି ଶୌଚାଳୟ, ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା, ବର୍ଜ୍ୟ ଜଳ ପରିଚାଳନା, ଗୋବରଧନ ପ୍ରକଳ୍ପ ଭଳି ସୁବିଧା ବିକାଶ କରାଯିବ । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଦେଶ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରିଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ଏକ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଗାଁ ଓଡିଏଫ୍‍ ପ୍ଲସରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ଏହି ତିନୋଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟଣ୍ଟ ଅତିକ୍ରମ କରିଥିବାରୁ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଗ୍ରାମକୁ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ବିଶ୍ୱର ପ୍ରମୁଖ ସଂଗଠନ କହୁଛନ୍ତି ଯେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ସବୁଠାରୁ ବଡ ଆହ୍ୱାନ ହେଉଛି ଜଳ ସୁରକ୍ଷା । ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ପୂରଣ କରିବାରେ ଜଳର ଅଭାବ ମଧ୍ୟ ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ହୋଇପାରେ । ସାଧାରଣ ମଣିଷ, ଗରିବ, ମଧ୍ୟବିତ୍ତତ୍ତ, କୃଷକ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ, ସମସ୍ତେ ଜଳ ବିନା ଯନ୍ତ୍ରଣା ଭୋଗୁଛନ୍ତି । ଏହି ବଡ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବାକୁ, ସେବା ଏବଂ କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ଭାବନା ସହିତ ଘଣ୍ଟା ଘଣ୍ଟା କାମ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି । ଆମ ସରକାର ଗତ ଆଠ ବର୍ଷ ଧରି ଏହି ଆବେଗ ସହିତ ଜଳ ନିରାପତ୍ତା କାର୍ଯ୍ୟ ସମାପ୍ତ କରିବାରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି । ଏହା ସତ୍ୟ ଯେ ସରକାର ଗଠନ ପାଇଁ ଜଣକୁ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ଏକ ଦେଶ ଗଠନ ପାଇଁ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଏବଂ ଏହା ସମସ୍ତଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ସହିତ ହୋଇଥାଏ । ଆମେ ସମସ୍ତେ ଦେଶର ବିକାଶର ପଥ ବାଛିଛୁ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଦେଶର ବର୍ତ୍ତମାନ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତର ଆହ୍ୱାନର ସମାଧାନ କରୁଛୁ । ଯେଉଁମାନେ ଦେଶ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତି ନାହିଁ, ଦେଶର ବର୍ତ୍ତମାନ କିମ୍ବା ଭବିଷ୍ୟତ ନଷ୍ଟ ହୋଇଛି କି ନାହିଁ ତାହା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନୁହେଁ । ଏହିପରି ଲୋକମାନେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଜଳ ପାଇଁ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରତିଜ୍ଞା କରିପାରିବେ, କିନ୍ତୁ ଜଳ ପାଇଁ ଏକ ମହାନ ଦର୍ଶନ ସହିତ କଦାପି କାମ କରିପାରିବେ ନାହିଁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସ୍ୱାଧୀନତାର "ଅମୃତ କାଳ” ସମୟରେ ଗତ ଆଠ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଜଳ ନିରାପତ୍ତାକୁ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଏହା ଭାରତର ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ ହୋଇ ନ ପାରେ । କ୍ୟାଚ ଦି ରେନ୍‍, ଅଟଳ ଭୁଜଳ ଯୋଜନା, ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ୭୫ ଅମୃତ ସରୋବର ର୍ନିମାଣ, ନଦୀଗୁଡ଼ିକର ସଂଯୋଗ ହେଉ କିମ୍ବା ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ, ଏହି ସମସ୍ତ ଯୋଜନାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଜଳ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା । କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଏକ ଖବର ଆସିଲା ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ରାମସର ସାଇଟଗୁଡିକର ସଂଖ୍ୟା ଅର୍ଥାତ ଭାରତରେ ଆର୍ଦ୍ରଭୂମି ମଧ୍ୟ ୭୫ କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଏଥିମଧ୍ୟରୁ କେବଳ ଗତ ଆଠ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୫୦ ଟି ସାଇଟ୍ ଯୋଡା ଯାଇଛି । ଅର୍ଥାତ ଜଳ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଭାରତ ସର୍ବଦଳୀୟ ପ୍ରୟାସ କରୁଛି ଏବଂ ଏହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିଗରେ ଫଳାଫଳ ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଜଳ ଏବଂ ପରିବେଶ ପ୍ରତି ସମାନ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନର ମାଇଲଖୁଣ୍ଟରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଛି ଯେଉଁଥିରେ ୧୦ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ପାଇପ ଜଳ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି । "ଅମୃତ କାଳ” ପାଇଁ ଏହାଠାରୁ ଆଉ ଭଲ ଆରମ୍ଭ ହୋଇପାରି ନଥାନ୍ତା । ମାତ୍ର ତିନିବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସାତ ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାର ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଅଧୀନରେ ପାଇପ ଜଳ ସୁବିଧା ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି । ଏହା କୌଣସି ସାଧାରଣ ସଫଳତା ନୁହେଁ । ସ୍ୱାଧୀନତାର ଗତ ସାତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର କେବଳ ତିନି କୋଟି ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାର ପାଇପ୍ ଜଳ ପାଇପାରିଥିଲେ । ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ୧୬ କୋଟି ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାର ଥିଲେ, ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ଜଳ ପାଇଁ ବାହ୍ୟ ଉତ୍ସ ଉପରେ ର୍ନିଭର କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା । ଏହି ମୌଳିକ ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ସଂଘର୍ଷ କରୁଥିବା ଗ୍ରାମଗୁଡିକର ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ଜନସଂଖ୍ୟାକୁ ଆମେ ଛାଡି ପାରିଲୁ ନାହିଁ । ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ତିନି ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଲାଲ କିଲ୍ଲାରୁ ଘୋଷଣା କରିଥିଲି ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରକୁ ପାଇପ୍ ପାଣି ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ । ନୂତନ ସରକାର ଗଠନ ପରେ ଆମେ ଜଳ ଶକ୍ତିକୁ ଏକ ଅଲଗା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ କରିଛୁ । ଏହି ଅଭିଯାନରେ ପ୍ରାୟ ୩.୬୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଛି । ୧୦୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସବୁଠୁ ବଡ ମହାମାରୀ ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ସମସ୍ୟା ସତ୍ୱେ ଏହି ଅଭିଯାନର ଗତି ମନ୍ଥର ହୋଇନଥିଲା । ଏହି ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସର ଫଳାଫଳ ହେଉଛି ସାତ ଦଶନ୍ଧି ତୁଳନାରେ ଗତ ତିନିବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶ ଦୁଇଗୁଣରୁ ଅଧିକ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି । ଏହା ସମାନ ଲୋକ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ବିକାଶର ଏକ ଉଦାହରଣ, ଯାହା ମୁଁ ଲାଲ କିଲ୍ଲାରୁ ଏଥର ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛି । ଯେତେବେଳେ ଜଳ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ପହଞ୍ଚେ, ଆମର ଭଉଣୀ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପୀଢି ଅଧିକ ଲାଭବାନ ହୁଅନ୍ତି ଏବଂ ପୁଷ୍ଟିହୀନତା ବିରୁଦ୍ଧରେ ଆମର ସଂଗ୍ରାମ ଅଧିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହୁଏ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜଳ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ୟା ହେତୁ ଆମର ମା’ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ ଅଧିକ କଷ୍ଟ ପାଆନ୍ତି, ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆମର ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି ମିଶନର କେନ୍ଦ୍ରରେ ଅଛନ୍ତି । ଯେଉଁ ଘରେ ଶୁଦ୍ଧ ପାନୀୟ ଜଳ ପହଞ୍ଚିଛି ସେହି ଘରେ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ସମୟ ସଞ୍ଚୟ ହେଉଛି । ପରିବାରର ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଦୂଷିତ ଜଳ ଦ୍ୱାରା ବ୍ୟାପୁଥିବା ରୋଗ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ୍ ମଧ୍ୟ ପ୍ରକୃତ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଏକ ଉତ୍ତମ ଉଦାହରଣ, ଗ୍ରାମ ସ୍ୱରାଜ, ଯାହାର ସ୍ୱପ୍ନ ବାପୁ ଦେଖିଥିଲେ । ମୋର ମନେ ଅଛି, ଗୁଜୁରାଟରେ ଥିବା ସମୟରେ କଚ୍ଛ ଜିଲ୍ଲାର ମା’ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଜଳ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟର ଦାୟିତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଥିଲା । ଏହି ପରୀକ୍ଷଣ ଏତେ ସଫଳ ହୋଇଥିଲା ଯେ ଏହା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ମଧ୍ୟ ପୁରସ୍କାର ପାଇଲା ଆଜି ସମାନ ପରୀକ୍ଷଣ ମଧ୍ୟ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରେରଣା । ଜଜ ଜୀବନ ମିଶନ କେବଳ ଏକ ସରକାରୀ ଯୋଜନା ନୁହେଁ, ବରଂ ଏହା ଗୋଷ୍ଠି ପାଇଁ ଗୋଷ୍ଠି ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଏକ ଯୋଜନା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନର ସଫଳତାର କାରଣ ହେଉଛି ଏହାର ଚାରୋଟି ଦୃଢ ସ୍ତମ୍ଭ । ପ୍ରଥମ - ଲୋକଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ; ଦ୍ୱିତୀୟ - ସହଭାଗୀତା ଯଥା, ପ୍ରତ୍ୟେକ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହଭାଗୀତା; ତୃତୀୟ – ରାଜନୈତିକ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି; ଏବଂ ଚତୁର୍ଥ- ଉତ୍ସଗୁଡ଼ିକର ସର୍ବୋତ୍କୃଷ୍ଟ ଉପଯୋଗ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ, ଗ୍ରାମ ସଭା, ଗାଁର ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକ ଯେପରି ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଅନେକ ଦାୟିତ୍ୱ ତୁଲାଇଛନ୍ତି, ଏହା ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଅଟେ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରକୁ ପାଇପ୍ ଜଳ ଯୋଗାଣ କରୁଥିବାବେଳେ ଗାଁବାସୀଙ୍କ ସହଯୋଗ ଲୋଡିଥାଏ । ଗ୍ରାମବାସୀମାନେ ନିଜ ଗ୍ରାମରେ ଜଳ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଗ୍ରାମ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛନ୍ତି । ଜଳର ମୂଲ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଗାଁର ଲୋକମାନେ ସ୍ଥିର କରୁଛନ୍ତି । ଗାଁର ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ଜଳ ପରୀକ୍ଷଣରେ ଜଡିତ ଅଛନ୍ତି । ଏଥିପାଇଁ ୧୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ମହିଳାଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦିଆଯାଇଛି । ଅତିକମରେ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ମହିଳାଙ୍କୁ ଜଳ କମିଟିରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି । ଆଦିବାସୀ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଉଛି ଯେଉଁଠାରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଶୀଘ୍ର କରାଯିବା ଉଚିତ୍‍ । ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନର ଦ୍ୱିତୀୟ ସ୍ତମ୍ଭ ହେଉଛି ସହଭାଗୀତା । ରାଜ୍ୟ ସରକାର, ପଞ୍ଚାୟତ, ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ ସଂଗଠନ, ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ, ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗ ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସମସ୍ତେ ଏକାଠି କାମ କରୁଛନ୍ତି । ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ଏହା ବହୁତ ଲାଭବାନ ହେଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ରାଜନୈତିକ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ହେଉଛି ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନର ସଫଳତାର ତୃତୀୟ ମୁଖ୍ୟ ସ୍ତମ୍ଭ । ଗତ ୭୦ ବର୍ଷରେ କ'ଣ ହାସଲ କରାଯାଇପାରେ, ଆମକୁ ସାତ ବର୍ଷରୁ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଏହାଠାରୁ ଅନେକ ଗୁଣ ଅଧିକ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଏହା ଏକ କଷ୍ଟସାଧ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ, କିନ୍ତୁ ଏପରି କୌଣସି ଲକ୍ଷ୍ୟ ନାହିଁ ଯାହା ସ୍ଥିର ହେବା ପରେ ଭାରତର ଲୋକମାନେ ହାସଲ କରିପାରିବେ ନାହିଁ । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର, ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏବଂ ପଞ୍ଚାୟତ ଏହି ଅଭିଯାନକୁ ଶୀଘ୍ର ସମାପ୍ତ କରିବାରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି । ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ୍ ଉତ୍ସଗୁଡ଼ିକର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଉପଯୋଗ ଉପରେ ସମାନ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛି । ଏମନରେଗା ପରି ଯୋଜନାଗୁଡିକରୁ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ ଲୋଡ଼ାଯାଉଛି, ଯାହା ଜାଳ ଜୀବନ ମିଶନ୍‌କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥାଏ । ଏହି ମିଶନ ଅଧୀନରେ କରାଯାଉଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଗ୍ରାମଗୁଡିକରେ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି । ଏହି ମିଶନର ଗୋଟିଏ ଲାଭ ମଧ୍ୟ ହେବ ଯେ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରକୁ ପାଇପ୍ ପାଣି ମିଳିବ, ସେଠାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣତା ରହିବ ଏବଂ ପକ୍ଷପାତିତା ଏବଂ ଭେଦଭାବର ପରିସର ମଧ୍ୟ ଶେଷ ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ଅଭିଯାନ ସମୟରେ ଜଳ, ଟ୍ୟାଙ୍କ, ୱାଟର ଟ୍ରିଟମେଣ୍ଟଣ୍ଟ ପ୍ଲାଣ୍ଟଣ୍ଟ ଏବଂ ପମ୍ପ ହାଉସର ନୂତନ ଉତ୍ସକୁ ମଧ୍ୟ ଜିଓ ଟ୍ୟାଗ କରାଯାଉଛି । ଆଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ବ୍ୟବହାର ଯଥା ଜିନିଷ ସମାଧାନର ଇଣ୍ଟରନେଟ୍‌, ଜଳ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଗୁଣବତ୍ତା ଉପରେ ନଜର ରଖିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ତାହା ହେଉଛି, ମାନବ ଶକ୍ତି, ମହିଳା ଶକ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏକତ୍ର ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନକୁ ସଶକ୍ତ କରୁଛି । ମୋର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ ସମଗ୍ର ଦେଶ ଯେପରି ପରିଶ୍ରମ କରୁଛି ଆମେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘର ପାଇଁ ଜଳର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବୁ ।
ଏହି ମହାନ ସଫଳତା ପାଇଁ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଗୋଆ, ଗୋଆର ସରକାର ଏବଂ ଗୋଆର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ମୁଁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି ଯେ ତିନି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଲାଲ କିଲ୍ଲାରୁ ଦେଖିଥିବା ସ୍ୱପ୍ନ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସମସ୍ତ ଅନୁଷ୍ଠାନର ସାହାଯ୍ୟରେ ସାକାର ହେଉଛି । ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ବହୁତ ଖୁସି ଏବଂ କୃଷ୍ଣ ଜନମାଷ୍ଟମୀ ଅବସରରେ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ଏବଂ ମୋର ଭାଷଣ ଶେଷ କରୁଛି । ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s video message at Har Ghar Jal Utsav in Panaji, Goa
19 AUG 2022 1:52PM by PIB Delhi
Namaskar, Chief Minister of Goa Shri Pramod Sawant ji, Union Minister of Jal Shakti Gajendra Singh Shekhawat ji, other Ministers of the Government of Goa, excellencies, ladies and gentlemen, Today is a very important and holy day. Shri Krishna Janmashtami is being celebrated across the country. Many congratulations to all the countrymen and the devotees of Lord Shri Krishna spread all over the world. Jai Shri Krishna!
This event is being held in Goa. But today I want to share three big achievements of the country with all the citizens. And I want to say this for the entire country. When my countrymen learn about these achievements of India, I am sure they will be very proud, especially our mothers and sisters. Today we have crossed three important milestones related to the huge goals that India is working on in the ‘Amrit Kaal’. The first milestone is that today 10 crore rural households of the country have been connected with piped clean water facility. This is a huge success of the government's campaign to supply water to the households. This is also a great example of ‘Sabka Prayas’ (everyone's effort). I congratulate every countryman and especially mothers and sisters for this achievement.
Friends,
The country and especially Goa has achieved a milestone today. Today Goa has become the first Har Ghar Jal certified state in the country where every household is connected to piped water. Dadra Nagar Haveli and Daman and Diu have also become Har Ghar Jal certified Union Territories. In the last few years, Goa has been playing a leading role in every major mission of the country. I convey my best wishes to the people of Goa, Pramod ji and his team, the Government of Goa and the local self-government institutions in this regard. The way you have taken forward the Har Ghar Jal Mission, it is going to inspire the whole country. I am happy that many more states are going to be added to this list in the coming months.
Friends,
The third achievement of the country is related to Swachh Bharat Abhiyan. A few years ago, the country was declared open defecation free with the efforts of all the countrymen. After this we had resolved to make villages ODF plus. That is, facilities such as community toilets, plastic waste management, gray water management, GobarDhan projects, will be developed. The country has also achieved important milestones in this regard. Now more than one lakh villages of different states of the country have become ODF plus. Many congratulations to all the states and villages for crossing these three important milestones.
Friends,
Today, major organizations of the world are saying that one of the biggest challenges of the 21st century will be water security. Lack of water can also become a big obstacle in the fulfillment of the resolve of a developed India. Common human beings, poor, middle class, farmers and industries, everyone suffers without water. To deal with this big challenge, there is a need to work round the clock with a sense of service and duty. Our government has been engaged in completing the works of water security with this spirit for the last eight years. It is true that one does not have to work hard to form a government, but to build a country one has to work hard. And it happens with everyone's effort. We all have chosen the path of developing the country, and therefore, we are constantly solving the present and future challenges of the country. Those who do not care about the country, it does not matter whether the present or future of the country is ruined. Such people can definitely make tall promises for water, but can never work with a grand vision for water.
Friends,
During the ‘Amrit Kaal’ of independence, water security has been given special emphasis in the last eight years so that it does not become a challenge to India's progress. Be it Catch the Rain, Atal Bhujal Yojana, construction of 75 Amrit Sarovars in every district of the country, interlinking of rivers, or Jal Jeevan Mission, the goal of all these schemes is ensuring water security for the people of the country. A few days ago, news came out that now the number of Ramsar sites i.e. wetlands in India has also increased to 75. Out of these, 50 sites have been added in the last eight years only. That is, India is making all-round efforts for water security and it is getting results in every direction.
Friends,
The same commitment towards water and environment is also reflected in the milestone of the Jal Jeevan Mission under which 10 crore people have been provided with piped water. There couldn't have been a better start than this for ‘Amrit Kaal’. Within just three years, seven crore rural households have been connected with piped water facilities under the Jal Jeevan Mission. This is no ordinary achievement. Only three crore rural households in the country had access to piped water in the last seven decades of independence. There were about 16 crore rural households in the country, who had to depend on outside sources for water. We could not leave such a large population of the villages struggling for this basic need. That's why I had announced three years ago from the Red Fort that every house would be provided with piped water. After the formation of the new government, we made Jal Shakti, a separate ministry. About 3.60 lakh crore rupees are being spent on this campaign. Despite the problems caused by the biggest pandemic in 100 years, the pace of this campaign did not slow down. The result of this continuous effort is that the country has done more than double the work in the last three years compared to seven decades. This is an example of the same people-centric development, which I mentioned this time from the Red Fort. When water reaches every house, our sisters and future generations benefit the most and our fight against malnutrition gets stronger. Our mothers and sisters suffer the most due to every water related problem, and therefore, our sisters and daughters are also at the center of this mission. The time of sisters is now being saved in the houses where pure drinking water has reached. The diseases caused by contaminated water to the children of the families have also reduced.
Friends,
Jal Jeevan Mission is also a good example of true democracy, the Gram Swaraj, dreamed by revered Bapu. I remember mothers and sisters in Kutch district were entrusted with the responsibility of water development works when I was in Gujarat. This experiment was so successful that it also got the award at the international level. Today the same experiment is also an important inspiration of Jal Jeevan Mission. Jal Jeevan Mission is not just a government scheme, but it is a scheme run by the community for the community.
Friends,
The reason for the success of Jal Jeevan Mission is its four strong pillars. First - People's Participation; Second - Partnership i.e., partnership of every stakeholder; Third - Political Will; and Fourth- Optimum Utilization of Resources.
Brothers and sisters,
The way Panchayats, Gram Sabhas, local people of the villages have been included in the Jal Jeevan Mission and entrusted with many responsibilities, it is unprecedented in itself. The cooperation of the people of the villages is sought while supplying piped water to every house. Villagers themselves are preparing Village Action Plans for water security in their villages. The price of water is also being decided by the people of the villages. The people of the villages are also involved in the testing of water. More than 10 lakh women have been trained for this. At least 50 percent women have been included in the water committees. Priority is being given to the tribal areas where work should be done rapidly. The second pillar of the Jal Jeevan Mission is partnership. Everybody, be it state governments, panchayats, voluntary organizations, educational institutions, various departments and ministries of the government, are all working together. It is getting huge benefits at the grassroots level.
Friends,
Political will is the third main pillar of the success of the Jal Jeevan Mission. What could be achieved in the last seven 70 years, we have to complete many times more than that in less than seven years. It is a difficult goal, but there is no such goal which the people of India cannot achieve once they are determined. The Central Government, State Governments and Panchayats are engaged in completing this campaign expeditiously. Jal Jeevan Mission is laying equal emphasis on the Optimum Utilization of Resources. Help is also being sought from schemes like MNREGA, which give impetus to the Jal Jeevan Mission. The work being done under this mission is also creating new employment opportunities in the villages on a large scale. One benefit of this mission will also be that when every house will get piped water, there will be saturation and the scope of favoritism and discrimination will also end.
Friends,
During this campaign, new sources of water, tanks, water treatment plants and pump houses are also being geo-tagged. The use of modern technology i.e. Internet of things solutions, has also started for monitoring the water supply and quality. That is, the power of manpower, women power and technology together are empowering the Jal Jeevan Mission. I have full faith that the way the whole country is working hard we will definitely achieve the goal of water for every household.
Once again, I congratulate Goa, the Government of Goa and the citizens of Goa for this great success. I also assure the countrymen that the dream from the Red Fort three years ago is being realized with the help of all the institutions starting from Gram Panchayats. I once again wish a very happy Krishna Janmashtami and end my speech. Thanks a lot.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.