Prime Minister's Office
PM addresses inaugural session of First All India District Legal Services Authorities Meet
“Like Ease of Doing Business and Ease of Living, Ease of Justice is equally important in Amrit Yatra of the country”
“In the last eight years, work has been done at a fast pace to strengthen the judicial infrastructure of the country”
“Our judicial system is committed to the ancient Indian values of justice and is also ready to match the realities of the 21st century”
30 JUL 2022 11:20AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the inaugural session of the First All India District Legal Services Authorities Meet today., Chief Justice of India Justice N V Ramana, Supreme Court Judges Justice UU Lalit, Justice D Y Chandrachud, Union Minister, Shri Kiren Rijiju, Shri S. P. Singh Baghel, Other Supreme Court Judges, Chief Justices of High Courts, Executive Chairpersons of the State Legal Services Authorities (SLSAs) and Chairpersons of the District Legal Services Authorities (DLSAs) were present on the occasion. The Prime Minister also released a commemorative postal stamp on the ‘Right to free legal aid’.
Addressing the gathering, the Prime Minister said this is the time of Azadi ke Amrit Kaal. This is the time for the resolutions that will take the country to new heights in the next 25 years. Like Ease of Doing Business and Ease of Living, Ease of Justice is equally important in this Amrit Yatra of the country, he said.
The Prime Minister highlighted the place of legal aid in the Directive Principles of the State Policy. This importance is reflected in the faith of the citizens in the Judiciary of the country. He said “as important as access to the judicial system is for any society, justice delivery is equally important. The judicial infrastructure also has an important contribution to this. In the last eight years, work has been done at a fast pace to strengthen the judicial infrastructure of the country.”
Underlining India’s leadership in information technology and fintech, the Prime Minister stressed that there can not be a better time to introduce more power of technology to judicial proceedings. He said “under the e-Courts Mission, virtual courts are being started in the country. 24-hour courts have started functioning for crimes like traffic violations. Video conferencing infrastructure is also being expanded in the courts for the convenience of the people.” The Prime Minister said that more than one crore cases have been heard through video conferencing in the country. This proves that “our judicial system is committed to the ancient Indian values of justice and, at the same time, is ready to match the realities of the 21st century.” He further said “a common citizen should be aware of his rights and duties in the constitution. They should be aware of their constitution, and constitutional structures, rules and remedies. Technology can play a big role in this too.”
Reiterating that Amrit Kaal is a period of duty, the Prime Minister said we have to work on the areas that have remained neglected so far. Shri Modi once again raised the issue of sensitivity towards undertrial prisoners. He said that the District Legal Services Authorities can take up the responsibility of providing legal aid to such prisoners. He also appealed to the District Judges, as Chairpersons of undertrial review committees, to expedite the release of undertrial prisoners. The Prime Minister complimented NALSA for undertaking a campaign in this regard. He also urged the Bar Council to encourage more lawyers to get involved in this campaign.
The first-ever national level meet of District Legal Services Authorities (DLSAs) is being organised from 30-31 July 2022 at Vigyan Bhawan by National Legal Services Authority (NALSA). The meeting will deliberate on the creation of an integrated procedure in order to bring homogeneity and synchronisation across DLSAs.
There are a total of 676 District Legal Services Authorities (DLSAs) in the country. They are headed by the District Judge who acts as Chairman of the authority. Through DLSAs and State Legal Services Authorities (SLSAs), various legal aid and awareness programmes are implemented by NALSA. The DLSAs also contribute towards reducing the burden on courts by regulating the Lok Adalats conducted by NALSA.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা অহানবা ওল ইন্দিয়া দিস্ত্রিক্ত লিগেল সর্ভিস ওথোরিতিজ মীত হৌদোকপগী সেসন্দা ৱা ঙাঙখ্রে
“কারবার তৌবা লাইহনবা অমসুং পুন্সি মহিং নুংঙাইহনবগুম্না, অচুম্বা ৱায়েল ফংবদা লাইহনবা হায়বসিসু লৈবাক্কী অমৃত য়াত্রা অসিদা মান্ননা মরু ওই”
“মমাংগী চহি ৮দা, লৈবাক্কী জুদিসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা থবক কয়া খোঙজেল য়াঙনা পায়খৎখি”
“ঐখোয়গী জুদিসিএল সীস্তেম্না ভারতকী অরিবা মতমগী অচুম্বা ৱায়েলগী ভেল্যুদা খোঙফম চেৎলি অমসুং ২১শুবা চহি-চাগী তসেংবা ফিভমশিংগা চুনহন্নবা শেম-শাবসু লোইরে”
30 JUL 2022 11:20AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অহানবা ওল ইন্দিয়া দিস্ত্রিক্ত লিগেল সর্ভিস ওথোরিতিজ মীত হৌদোকপগী সেসন্দা ঙসি ৱা ঙাঙখ্রে। ভারতকী চীফ জস্তিস, জস্তিস এন.ভি. রামানা, সুপ্রীম কোর্তকী জজশিং, জস্তিস য়ু.ইয়ু. ললিত, জস্তিস দি. ৱাই. চন্দ্রচুর; কেন্দ্রগী মন্ত্রী, শ্রী কিরেন রিজিজু, শ্রী এস.পি. সিংহ বাঘেল, সুপ্রীম কোর্তকী অতোপ্পা জজ, হাই কোর্তকী চীফ জস্তিস, স্তেত লিগেল সর্ভিসেস ওথোরিতী (এস.এল.এস.এ.)গী একজেক্যুতিব চেয়রপর্সন অমসুং দিস্ত্রিক্ত লিগেল সর্ভিসেস ওথোরিতী (দি.এল.এস.এ.)গী চেয়রপর্সন্না থৌরম অসিদা শরুক য়াখি। ‘রাইত তু ফ্রী লিগেল এদ’কী নীংশিংনীংঙাই ওইবা স্তাম্প অমসু প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙখি।
প্রধান মন্ত্রীনা তিল্লিবা মীয়ামদা ৱা ঙাঙবদা হৌজিক অসি নীংতম্বগী অমৃত কালগী মতম্নি হায়খ্রে। হৌজিক্কী মতমসিদা ভারতপু মথংগী চহি ২৫দা অনৌবা অৱাংবা থাক্তা পুখৎকদবা ৱারেপ লৌবগী মতম্নি। কারবার তৌবা লাইহনবা অমসুং পুন্সি মহিং নুংঙাইহনবগুম্বা, অচুম্বা ৱায়েল ফংবদা লাইহনবা হায়বসিসু লৈবাক্কী অমৃত য়াত্রা অসিদা মান্ননা মরু ওই হায়না মহাক্না হায়খি।
দাইরেক্তিব প্রিন্সিপল ওফ দি স্তেত পোলিসীদা লিগেল এদনা লৈরিবা মফমদা প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামগী পুক্নিং চিংশিনখি। মসিগী মরু ওইবগী মতৌ অসি মীয়াম্না লৈবাক্কী জুদিসিএরীদা থাজরিবা অসিদা উবা ফংই। মহাক্না “খুন্নাই অমতগী জুদিসিএল সীস্তেমগী খুদোংচাবা ফংবগা মান্ননা মরু ওইরিবা অসিদি জস্তিস দেলিভরীনি। মসিদা জুদিসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচরগী অচৌবা থৌদাং য়াওরি। মমাংগী চহি ৮দা, লৈবাক্কী জুদিসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল হেনগৎহন্নবা থবক কয়া পাংথোকখ্রে” হায়খি।
ভারতনা ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী অমসুং ফিন্তেক্তা মকোক থোংলিববু পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা জুদিসিএলগী থবকশিংদা তেক্নোলোজীগী অহেনবা মতিক য়াওহনবগী হৌজিক্কী মতমদগী হেন্না ফবা মতম অমত্তা লৈত্রে হায়খি। মহাক্না “ই-কোর্ত মিসনগী মখাদা, লৈবাক অসিদা ভর্চুএল কোর্তকী চৎনবী হৌদোকখ্রে। ত্রাফিক্কী কাঙলোন থুগাইবগুম্বগী ক্রাইমগীদমক্তা পুং ২৪ চলায়বা কোর্তনা মথৌ পাংথোকপা হৌনখ্রে। মীয়ামগী হেন্না খুদোংচানবগীদমক্তা কোরতশিংদা ভিদিও কনফরেন্সিংগী ইনফ্রাস্ত্রকচরশিংসু লৈহনখ্রে” হায়খি। লৈবাক অসিদা কেস করোর অমা হেন্না ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা হিয়ারিং তৌখ্রে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মসিনা “ ঐখোয়গী জুদিসিএল সীস্তেম্না ভারতকী অরিবা মতমগী অচুম্বা ৱায়েলগী ভেল্যুদা খোঙফম চেৎলি অমসুং ২১শুবা চহি-চাগী তসেংবা ফিভমশিংগা চুনহন্নবা শেম-শাবসু লোইরে” হায়বগী খুদম্নি। “মীচম অমনা সংবিধানগী মতুং ইনবা মশাগী হক অমসুং মথৌগী মতাংদা নীংথিনা খঙফম থোকই। মখোয়না মখোয়গী সংবিধান, সংবিধানগী মওং-মতৌ, কাঙলোন অমসুং পাম্বৈ কয়া খঙগদবনি। মসিদা তেক্নোলোজীনা অচৌবা থৌদাং য়াবসু য়াই”, হায়না মহাক্না মখা তাখি।
অমৃত কাল অসিদি ইশাগী থৌদাং পাংথোকপগী মতম্নি হায়না নৌহৌননা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হৌজিক ফাওবদা লাইথোক্তুনা লাক্লিবা হীরমশিংদা ঐখোয়না হৌজিক থবক তৌবা তারে হায়খি। শ্রী মোদীনা অন্দর্ত্রাইএল ফাদোকশিংগী অপাম্বা খঙবীবগী হীরম পুথোকখি। মসিগুম্বা ফাদোকশিংদা লিগেল এদ পীবগী থৌদাংদি দিস্ত্রিক্ত লিগেল সর্ভিস ওথোরিতীনা পায়খৎপা য়াই হায়খি। অন্দর্ত্রাইএল রিভিয়ু কম্মিতীগী চেয়রপর্সন ওইনা, মখোয়বু থাদোকপগী থৌওং পাংথোকসি হায়না মহাক্না দিস্ত্রিক্ত জজতা হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা এন.এ.এল.এস.এ.বু হীরম অসিগা মরী লৈননা কেম্পেন পায়খৎপগী থাগৎখি। মহাক্না বার কাউন্সিলদা কেম্পেন অসিদা উকিল মশিং হেন্না য়াওহন্নবা পুক্নিং থৌগৎনবা হায়খি।
দিস্ত্রিক্ত লিগেল সর্ভিসেস ওথোরিতী (দি.এল.এস.এ.)গী খ্বাইদগী অহানবা নেস্নেল মীত অসি জুলাই ৩০-৩১দা নেন্সেল লিগেল সর্ভিস ওথোরিতী (এন.এ.এল.এস.এ.)না বিগ্যান ভবন্দা শীন-লাঙলি। দি.এল.এস.এ. শিনবা থুংবদা হোমোজেনিতী অমসুং সিঙ্ক্রোনাইজেসন পুরক্নবগীদমক্তা অপুনবা থৌওং অমা শেম্বগী মতাংদা মীফম অসিদা খন্ন-নৈনগনি।
লৈবাক অসিদা হৌজিক দিস্ত্রিক্ত লিগেল সর্ভিস ওথোরিতী (দি.এল.এস.এ.) পুন্না ৬৭৬ লৈ। মখোয়বু ওথোরিতী অসিগী চেয়রমেন ওইনা থৌপুবা দিস্ত্রিক্ত জজ অমনা লুচিংই। দি.এল.এস.এ. অমসুং এস.এল.এস.এ.গী খুত্থাংদা এন.এ.এল.এস.এ.না তোঙান-তোঙানবা লিগেল এদ অমসুং এৱিয়র্নেস প্রোগ্রাম কয়া পাংথোক্লি। দি.এল.এস.এ.না এন.এ.এল.এস.এ. পাংথোকপা লোক অদালতশিংবু রেগ্যুলেত তৌদুনা কোর্তকী পোৎলুম হন্থহনবদা তেংবাংবা য়াগনি।