Prime Minister's Office
PM declares 44th Chess Olympiad open
Chess Olympiad is being hosted in India for the first time; India is fielding its biggest ever contingent in the Competition
“The most prestigious tournament in chess has come to India, the home of chess”
“44th Chess Olympiad is a tournament of many firsts and records”
“Tamil Nadu is chess powerhouse for India”
“Tamil Nadu is home to the finest minds, vibrant culture and the oldest language in the world, Tamil”
“There has never been a better time for sports in India than the present”
“India’s sporting culture is becoming stronger due to the perfect mix of the energy of youth and the enabling environment”
“ In sports, there are no losers. There are winners and there are future winners”
28 JUL 2022 8:22PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi declared open the 44th Chess Olympiad at JLN Indoor Stadium, Chennai today. Shri R N Ravi, Governor Tamil Nadu, Chief Minister of Tamil Nadu Shri M. K. Stalin, Union Minister Shri Anurag Singh Thakur and Shri L Murugan, President of International Chess Federation (FIDE), Mr Arkady Dvorkovich were also present on occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister welcomed all the players and chess lovers from all over the world to India. He noted the significance of the time of the event as it falls during the ‘Azadi ka Amrit Mahotsav’. He added that the most prestigious tournament in chess has come to India, the home of chess.
The Prime Minister noted that the 44th Chess Olympiad has been a tournament of many firsts and records. This is the first time the Chess Olympiad is being held in the place of origin of chess, India. It is coming to Asia for the first time in 3 decades. It has the highest ever number of countries participating. It has the highest ever number of teams participating. It has the highest number of entries in the women’s section. The first ever Torch Relay of the Chess Olympiad started this time, he said.
The Prime Minister highlighted that Tamil Nadu has a strong historical connection with chess. This is why it is a chess powerhouse for India. It has produced many of India’s chess grandmasters. It is home to the finest minds, vibrant culture and the oldest language in the world, Tamil.
The Prime Minister said that sports is beautiful because it has the inherent power to unite. Sports bring people and societies closer. Sports nurtures a spirit of teamwork. The Prime Minister pointed out that there has never been a better time for sports in India than the present. “India had its best-ever performances in the Olympics, Paralympics and Deaflympics. We achieved glory even in sports where we had not won earlier”, he said. He added that India’s sporting culture is becoming stronger due to the perfect mix of two important factors. The energy of youth and the enabling environment.
The Prime Minister remarked that in sports, there are no losers. There are winners and there are future winners. He wished all the teams and players success in the 44th Chess Olympiad.
Background
The Prime Minister also launched the first-ever Chess Olympiad Torch Relay at the Indira Gandhi National Stadium in New Delhi on June 19, 2022. The torch travelled to 75 iconic locations in the country for over 40 days, traversing close to 20,000 kilometres and culminating in Mahabalipuram, before heading to the FIDE Headquarters, Switzerland.
The 44th Chess Olympiad is being held in Chennai from July 28 to August 9, 2022. The prestigious competition, which has been organised since 1927, is being hosted in India for the first time and in Asia after 30 years. With 187 countries participating, this will be the largest participation in any Chess Olympiad. India is also fielding its biggest contingent in the competition comprising 30 players across 6 teams.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
୪୪ ତମ ଚେସ୍ ଅଲିମ୍ପିଆଡ୍ ଶୁଭାରମ୍ଭ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଭାରତରେ ଚେସ୍ ଅଲିମ୍ପିଆଡ୍ ଆୟୋଜିତ ହେଉଛି; ଏହି ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଭାରତ ସବୁଠୁ ବଡ ଦଳ ସହ ଖେଳୁଛି
“ଚେସର ସବୁଠାରୁ ସମ୍ମାନଜନକ ଟୁର୍ଣ୍ଣାମେଣ୍ଟ ଚେସ୍‍ର ଘର ଭାରତକୁ ଆସିଛି”
“୪୪ ତମ ଚେସ୍ ଅଲିମ୍ପିଆଡ୍ ହେଉଛି ଅନେକ ପ୍ରଥମ ଏବଂ ରେକର୍ଡର ଏକ ଟୁର୍ଣ୍ଣାମେଣ୍ଟ”
“ତାମିଲନାଡୁ ହେଉଛି ଭାରତ ପାଇଁ ଚେସ୍‍ର ପାୱାରହାଉସ୍”
“ତାମିଲନାଡୁରେ ସର୍ବୋତ୍ତମ ମନୋଭାବ, ଜୀବନ୍ତ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଦୁନିଆର ସର୍ବ ପୁରାତନ ଭାଷା ତାମିଲ ରହିଛି”
“ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତରେ କ୍ରୀଡା ପାଇଁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ସମୟ ”
“ଯୁବକମାନଙ୍କର ଶକ୍ତି ଏବଂ ସକ୍ଷମ ପରିବେଶର ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ମିଶ୍ରଣ ଯୋଗୁଁ ଭାରତର ଖେଳ ସଂସ୍କୃତି ଅଧିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହୋଇଛି”
“କ୍ରୀଡ଼ାରେ କୌଣସି ପରାଜୟ ନାହିଁ । ସେଠାରେ ବିଜେତା ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତର ବିଜେତା ଅଛନ୍ତି”
28 JUL 2022 8:22PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଚେନ୍ନାଇର ଜେଏଲ୍ଏନ୍ ଇନଡୋର ଷ୍ଟାଡିୟମରେ ୪୪ ତମ ଚେସ୍ ଅଲିମ୍ପିଆଡ୍ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ତାମିଲନାଡୁର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଆର ଏନ ରବି, ତାମିଲନାଡୁର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଏମ କେ ଷ୍ଟାଲିନ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂହ ଠାକୁର, ଶ୍ରୀ ଆର ମୁରୁଗନ ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଚେସ ମହାସଂଘ (ଏଫ୍ଆଇଡିଇ) ର ସଭାପତି ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମଗ୍ର ଭାରତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱରୁ ଆସିଥିବା ସମସ୍ତ ଖେଳାଳି ଏବଂ ଚେସ ପ୍ରେମୀଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ । ସେ "ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ” ସମୟରେ ପଡୁଥିବାରୁ ଘଟଣାର ମହତ୍ୱ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଚେସରେ ସବୁଠାରୁ ସମ୍ମାନଜନକ ଟୁର୍ନାମେଣ୍ଟ ଚେସର ଘର ଭାରତକୁ ଆସିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ୪୪ ତମ ଚେସ୍ ଅଲିମ୍ପିଆଡ୍ ଅନେକ ପ୍ରଥମ ଏବଂ ରେକର୍ଡର ଏକ ଟୁର୍ନାମେଣ୍ଟଣ୍ଟ ହୋଇଛି । ଚେସ୍ ଅଲିମ୍ପିଆଡ୍ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଭାରତର ଚେସ୍‍ର ଉତ୍ପତି ସ୍ଥାନରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି । ୩ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଏହା ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏସିଆକୁ ଆସିଛି । ଏଥିରେ ସର୍ବାଧିକ ଦେଶ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ଏଥିରେ ସର୍ବାଧିକ ଦଳ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ଏଥିରେ ମହିଳା ବିଭାଗରେ ସର୍ବାଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ଯୋଗଦାନ ରହିଛି । ଚେସ ଅଲିମ୍ପିଆଡ଼ର ପ୍ରଥମ ଧରଣର ଟର୍ଚ୍ଚ ରିଲେ ଏଥର ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ଚେସ ସହିତ ତାମିଲନାଡୁର ଦୃଢ ଐତିହାସିକ ସମ୍ପର୍କ ରହିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି । ଏହି କାରଣରୁ ଏହା ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ଚେସ୍ ପାୱାରହାଉସ୍ । ଏହା ଭାରତର ଅନେକ ଚେସ୍ ଗ୍ରାଣ୍ଡମାଷ୍ଟର ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ଏହା ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ମନୋଭାବ, ଜୀବନ୍ତ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଦୁନିଆର ସର୍ବ ପୁରାତନ ଭାଷା ତାମିଲର ଘର ଅଟେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ କ୍ରୀଡା ସୁନ୍ଦର, କାରଣ ଏଥିରେ ଏକଜୁଟ ହେବାର ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ଶକ୍ତି ଅଛି । କ୍ରୀଡା ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ସମାଜକୁ ନିକଟତର କରିଥାଏ । କ୍ରୀଡା ଦଳଗତ କାର୍ଯ୍ୟର ଏକ ଆବେଗର ପ୍ରତିପୋଷଣ କରେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଭଳି ଭାରତରେ କ୍ରୀଡା ପାଇଁ ଭଲ ସମୟ କେବେ ହୋଇ ନାହିଁ । ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ, ପାରାଲିମ୍ପିକ୍ସ ଏବଂ ବଧିର ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ଭାରତର ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଥିଲା । କ୍ରୀଡା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଗୌରବ ହାସଲ କରିଥିଲୁ ଯେଉଁଠାରେ ଆମେ ପୂର୍ବରୁ ଜିତି ନଥିଲୁ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦୁଇଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାରଣର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମିଶ୍ରଣ ହେତୁ ଭାରତର ଖେଳ ସଂସ୍କୃତି ଅଧିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହେଉଛି । ଯୁବକମାନଙ୍କର ଶକ୍ତି ଏବଂ ସକ୍ଷମ ପରିବେଶ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ପରାଜୟ ନାହିଁ । ସେଠାରେ ବିଜେତା ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତର ବିଜେତା ମଧ୍ୟ ଅଛନ୍ତି । ସେ ୪୪ ତମ ଚେସ ଅଲିମ୍ପିଆଡରେ ସମସ୍ତ ଦଳ ଏବଂ ଖେଳାଳିଙ୍କ ସଫଳତା କାମନା କରିଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଜୁନ ୧୯, ୨୦୨୨ ରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଇନ୍ଦିରା ଗାନ୍ଧୀ ଜାତୀୟ ଷ୍ଟାଡିୟମରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଚେସ ଅଲିମ୍ପିଆଡ ଟର୍ଚ୍ଚ ରିଲେର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ଏହି ଟର୍ଚ୍ଚ ରିଲେ ସୁଇଜରଲ୍ୟାଣ୍ଡରରେ ଥିବା ଏଫ୍ଆଇଡିଇର ମୁଖ୍ୟାଳୟକୁ ଯିବା ପୂର୍ବରୁ ୪୦ ଦିନ ଧରି ଦେଶର ୭୫ ଟି ପ୍ରମୁଖ ସ୍ଥାନକୁ ଯାଇ ୨୦,୦୦୦ କିଲୋମିଟର ଅତିକ୍ରମ କରି ମହାବଳିପୁରମରେ ଶେଷ ହୋଇଥିଲା ।
ଚେନ୍ନାଇରେ ଜୁଲାଇ ୨୮ ରୁ ଅଗଷ୍ଟ ୯, ୨୦୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୪୪ ତମ ଚେସ୍ ଅଲିମ୍ପିଆଡ୍ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି । ୧୯୨୭ ମସିହାରୁ ଆୟୋଜିତ ଏହି ସମ୍ମାନଜନକ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଭାରତରେ ଏବଂ ୩୦ ବର୍ଷ ପରେ ଏସିଆରେ ଆୟୋଜିତ ହେଉଛି । ୧୮୭ ଟି ଦେଶ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସହିତ ଯେକୌଣସି ଚେସ ଅଲିମ୍ପିଆଡ଼ରେ ଏହା ସବୁଠାରୁ ବଡ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଅଟେ । ୬ ଟି ଦଳରେ ୩୦ ଜଣ ଖେଳାଳିଙ୍କୁ ନେଇ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଏହାର ବୃହତ୍ତମ ଦଳକୁ ଖେଳାଉଛି ।