Ministry of Environment, Forest and Climate Change
India-Namibia sign an MoU on wildlife conservation and sustainable biodiversity utilization
MoU focusses on Wildlife conservation and sustainable biodiversity utilization between the two countries
Cheetah reintroduction project in India to restore historic evolutionary balance contributing to global conservation efforts
20 JUL 2022 12:59PM by PIB Delhi
Government of India and Government of the Republic of Namibia have entered into a Memorandum of Understanding (MoU) on wildlife conservation and sustainable biodiversity utilization, today, for establishing the cheetah into the historical range in India.
The MoU facilitates development of a mutually beneficial relationship to promote wildlife conservation and sustainable biodiversity utilization based on the principles of mutual respect, sovereignty, equality and the best interest of both India and Namibia.
The main thrust areas of MoU are:
• Biodiversity conservation with specific focus on conservation and restoration of cheetah in their former range areas from which they went extinct,
• Sharing and exchange of expertise and capacities aimed at promoting cheetah conservation in two countries,
• Wildlife conservation and sustainable biodiversity utilization by sharing good practices in
• Technological applications, mechanisms of livelihood generation for local communities living in wildlife habitats, and sustainable management of biodiversity.
• Collaboration in areas of climate change, environmental governance, environmental impact assessments, pollution and waste management and other areas of mutual interest.
• Exchange of personnel for training and education in wildlife management, including sharing of technical expertise, wherever relevant.
Cheetah has a very special significance for the national conservation ethic and ethos. Bringing the cheetah back to India would have equally important conservation ramifications. Cheetah restoration will be part of a prototype for restoration of original cheetah habitats and their biodiversity, helping to stem the degradation and rapid loss of biodiversity.
Among large carnivores, conflict with human interests are lowest for cheetahs, as they are not a threat to humans and usually do not attack large livestock. Bringing back a top predator restores historic evolutionary balance resulting in cascading effects on various levels of the ecosystem leading to better management and restoration of wildlife habitat (grasslands, scrublands and open forest ecosystems), conservation of cheetah’s prey and sympatric endangered species and a top-down effect of a large predator that enhances and maintains the diversity in lower trophic levels of the ecosystems.
The main goal of Cheetah reintroduction project in India is to establish viable cheetah metapopulation in India that allows the cheetah to perform its functional role as a top predator and provides space for the expansion of the cheetah within its historical range thereby contributing to its global conservation efforts.
Surveys for 10 sites were conducted between 2010 and 2012. From the potential sites evaluated for the feasibility of establishing cheetah populations in India based on IUCN guidelines for reintroductions that consider species viability according to demography, genetics and socio-economics of conflict and livelihoods, Kuno National Park in the state of Madhya Pradesh was considered ready for receiving cheetah with the least management interventions since a lot of investments had been done in this Protected Area for reintroducing Asiatic lions.
Cheetah presence locations from Southern Africa (South Africa, Namibia, Botswana and Zimbabwe) were used along with relevant eco-climatic covariates to model equivalent niche space in India using Maximum Entropy Models. The analysis shows that the climatic niche of the cheetah from southern Africa exists in India with Kuno National Park having a high probability of cheetah habitat suitability.
The action plan for cheetah translocations in Kuno National Park has been developed in compliance with IUCN guidelines and considering site assessment and prey density, current cheetah carrying capacity of Kuno National Park, among other criteria.
While the current carrying capacity for Kuno National Park is a maximum of 21 cheetahs, once restored the larger landscape can hold about 36 cheetahs. The carrying capacity can be further enhanced by including the remaining part of the Kuno Wildlife Division (1,280 sq km) through prey restoration.
Financial and administrative support to the cheetah reintroduction programme in India would be provided by MoEF&CC through NTCA. Participation of Government and corporate agencies through Corporate Social Responsibility (CSR) would be encouraged for additional funding at the State and Central level. The Wildlife Institute of India (WII), national and international carnivore/cheetah experts/agencies would provide technical and knowledge support to the programme.
The officials of the MoEF&CC, NTCA, WII, State Forest Departments would be sensitized to ensure the success of cheetah reintroduction in India, through capacity building programs in Cheetah conservation reserves of Africa. In addition, the Cheetah managers and biologists from Africa would be invited to impart training of Indian counterparts.
The Kuno National Park management will be responsible for monitoring which is essential for protection and management while a cheetah research team will monitor for research. Various outreach & awareness programmes will be conducted to encourage participation of local villagers. Sarpanches (village head men), local leaders, teachers, social workers, religious figures and NGOs would be provided with a better stake in the conservation. Awareness programmes are also planned for schools, colleges and villages sensitizing people about the conservation and various schemes available with the forest department. Public awareness campaigns are underway for the local communities with a local mascot named “Chintu Cheetah”. The Chief Minister of Madhya Pradesh has asked all state officials and elected members of the state assembly from the constituencies around Kuno National Park to disseminate information regarding the cheetah-human interface.
As per the directions of the Supreme Court of India in 2020, the cheetah reintroduction in India is being overseen by the National Tiger Conservation Authority (NTCA), Ministry of Environment, Forest and Climate Change (MoEF&CC), guided and directed by the committee of experts designated by the Supreme Court of India.

অকোইবগী ফিভম অমসুং ঊমংগী মন্ত্রালয়
ভারত-নামীবিয়ানা লমলক্কী শা-উচেক ঙাকশেন্নবা অমসুং সস্তেনেবল বাইওদাইভর্সিতী য়ুতিলাইজেসনগী মতাংদা এম.ও.য়ু. অমা খুৎয়েক পীনখ্রে
এম.ও.য়ু. অসিনা লৈবাক অনিগী মরক্তা লমলক্কী শা-উচেক ঙাকশেন্নবা অমসুং সস্তেনেবল বাইওদাইভর্সিতী য়ুতিলাইজেসনদা মীৎয়েং থম্লি
ভারত্তা চীতা ইন্ত্রদক্সন প্রোজেক্তনা মালেমগী কঞ্জর্বেসনগী খোঙথাংশিংদা শরুক তম্লিবা হিস্তোরিক ইভোল্যুস্নরী বেলেন্স অমুক হন্না ঙাকপা ঙমগনি
20 JUL 2022 12:59PM by PIB Imphal
ভারতকী হিস্তোরিকেল রেঞ্জতা কবোকৈ লৈহন্নবগীদমক ঙসি ভারত সরকার অমসুং রিপব্লিক ওফ নামীবিয়াগী সরকারনা লমলক্কী শা-উচেক ঙাকশেন্নবা অমসুং সস্তেনেবল বাইওদাইভর্সিতী য়ুতিলাইজেসনগী মতাংদা মেমোরন্দম ওফ অন্দরস্তেন্দিং (এম.ও.য়ু.) অমা খুৎয়েক পীনখ্রে।
নামীবিয়াগী উপ রাস্ত্রপতি, কুমারি নংগোলো মবুম্বা অমসুং এনভাইর্নমেন্ত, ফোরেস্ত এন্দ ক্লাইমেৎ চেঞ্জকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী ভুপেন্দ্র য়াদবনা এম.ও.য়ু. খুৎয়েক পীনবা
এম.ও.য়ু.না মপুং ওইনা মীৎয়েং চংগদবা লমশিং অদুদি:
• কবোকৈনা মুৎখ্রিবা মখোয়গী হান্না চাক্তরম্বা মফমশিং অদুদা মখোয়বু ঙাকশেন্নবা অমসুং অমুক হন্না চাক্তাহন্নবা অখন্নবা মীৎয়েংগা লোয়ননা বাইওদাইভর্সিতী কঞ্জর্বেসন তৌবা,
• লৈবাক অনিদা কবোকৈ ঙাকশেনবদা থৌগৎনবা পান্দম থম্মিবা খঙ-হৈবা অমসুং তৌবা ঙম্বশিং শিয়র অমসুং একচেঞ্জ তৌবা,
• অফবা প্রেক্তিসশিং শিবর তৌদুনা লমলক্কী শা-উচেক ঙাকশেনবা অমসুং সস্তেনেবল বাইওদাইভর্সিতী য়ুতিলাইজেসন তৌবা,
• লমলক্কী শা উচেক্কী চাক্তফমশিংদা লৈরিবা লমদম অদুগী মীয়ামশিংগী হিংনবগী লম্বী পীনবা তেক্নোলোজিকেল এপ্লিকেসনশিং, মেকানিজমশিং অমসুং বাইওদাইভর্সিতীগী সস্তেনেবল মেনেজমেন্ত।
• ক্লাইমেৎ চেঞ্জ, এনভাইর্নমেন্তেল গভর্নসন্স, এনভাইর্নমেন্তগী শাফু এসেসমেন্তশিং তৌবা, পোলুসন অমসুং ৱেস্ত মেনেজমেন্ত অমসুং নাকল অনিমক্না পাম্বা অতোপ্পা লমশিং অসিদা চুংশিন্নবা।
• তেক্নিকেলগী খঙ-হৈবা, মরী লৈনবা খুদিংমক য়াওনা ৱাইল্দলাইফ মেনেজমেন্তদা ত্রেনিং অমসুং এজুকেসনগীদমক পর্সনেল একচেঞ্জ তৌবা।
নেস্নেল কঞ্জর্বেসন কাংলোন অমসুং থাজবা অসিগীদমক কবোকৈ অসি য়াম্না অখন্ননা মরু ওই। ভারত্তা কবোকৈ অমুক হন্না পুরকপা ঙম্বা অসি কঞ্জর্বেসন পাকথোক-চাউথোকপদা য়াম্না মরু ওই। কবোকৈ অমুক হন্না লৈহনবা হায়বা অসি কবোকৈগী অশেংবা চাক্তাফমশিং অমসুং মখোয়গী বাইওদাইভর্সিতী অমুক হন্না লৈহনবা, বাইওদাইভর্সি মাংথরক্লিবা অসি কনবদা মতেং ওইনবগী প্রোতোতাইপকী শরুক অমা ওইগনি।
মীওইবনা হিংবদা অকাইবা পীরিবা অচৌবা শাহিং চাবা কাংলুপশিংগী মরক্তা কবোকৈশিংনদি অকাইবা পীবা য়াম্না হন্থৈ, মরমদি মখোয় অসি মীওইবদা খুদোংথিনীংঙাই ওইদে অমসুং মখোয়না অচৌবা শা-শনদা শরাক তমদে। মরু ওইবা প্রিদেতর অমা অমুক হন্না লৈহনবা অসিনা হিস্তোরিক ইভোল্যুস্নরী বেলেন্স রিস্তোর তৌদুনা ইকোসিস্তেমগী তোঙান-তোঙানবা থাকশিংদা কান্নবা পীরি, মসিনা লমলক্কী শা-উচেক্কী চাক্তাফম (গ্রাসলেন্দ, স্ক্রবলেন্দ অমসুং ওপন ফোরেস্ত ইকোসিস্তেমশিং) নীংথিনা মেনেজমেন্ত অমসুং রেস্তোরেসন তৌবা ঙমহল্লি, কবোকৈনা চাবা জিবা অমসুং সিম্পাত্রিক এনদেঞ্জর্দ স্পেসিস ঙাকশেনবা অমসুং অচৌবা প্রিদেতরগী তোপ-দাউন ইফেক্ত ঙাকশেন্দুনা ইকোসিস্তেমশিংগী লোৱর ত্রোপিক লেবেলশিংদা দাইভর্সিতী হেনগৎহনবা অমসুং লেংদনা থম্বা ঙমহল্লি।
ভারত্তা পাইখৎপা চীতা ইন্ত্রদক্সন প্রোজেক্ত অসিগী মপুং ওইবা পান্দমদি কবোকৈবু তোপ প্রিদেতর ওইবগী মরু ওইবা থৌদাং পাঙথোকপা ঙমহন্নবা অমসুং মাগী গ্লোবেল কঞ্জর্বেসনগী খোঙথাংশিং অসিদা শরুক তমদুনা মাগী হিস্তোরিকেল রেঞ্জ মনুংদা কবোকৈ মশিং হেনগৎহন্নবগীদমক ভাইএবল চীতা মেতাপোপুলেসন লৈহন্নবনি।
ইং কুমজা ২০১০ অমসুং ২০১২ ফাওবগী মনুংদা সাইৎ ১০গী সর্ভে পাঙথোকখি। দেমোগ্রাফী, জেনেতিক্স অমসুং পামদবা অমসুং হিংনবগী লম্বীগী সমাজিক-শেন্মীৎলোনগী ফীভম মতুং ইন্না লৈরিবা স্পেসিস ভাইএবিলিতী অসি ঙাক্লিবা রিইন্ত্রদক্সনশিংগী আই.য়ু.সি.এন. গাইদলাইনশিংদা য়ুম্ফম ওইবা ভারতকী কবোকৈগী পোপুলেসন এস্তাব্লিশ তৌনবগী ফিসিবিলিতীগীদমক ইভাল্যুএৎ তৌখিবা পোতেন্সিএল সাইৎশিংদগী মধ্য প্রদেশকী রাজ্যদা লৈবা কুনো নেস্নেল পার্ক অসি কবোকৈ থম্নবা শেম-শারে হায়না লৌখি মরমদি এসিএতিক লায়নগী রিইন্ত্রদক্সন তৌনবগীদমক প্রোতেক্তেদ এরিয়া অসিদা ইনভেস্তমেন্ত কয়া তৌখিবনা মেনেজমেন্ত ইন্তর্ভেন্সন য়াম্না চংখিদে।
মেক্সিমম এন্ত্রোফী মোদেলশিং শীজিন্নদুনা মরী লৈনবা ইকো-ক্লাইমেতিক কোভেরিএৎশিংদগী মোদেল ইক্বিভেলেন্ত নিচ স্পেসকা লোয়ননা সাউদর্ন এফ্রিকাদা (সাউন অফ্রিকং, নামীবিয়া, বোৎস্বানা অমসুং জিম্বাবৱে) লৈবা কবোকৈ শীজিন্নখি। কুনো নেস্নেল পার্ক অসি কবোকৈগী চাক্তাফমগী স্যুতেবিলিতীদা ৱাংনা প্রোবেবিলিতী লৈবগা লোয়ননা সাউদর্ন এফ্রিকাগী কবোকৈগী ক্লাইমেৎ নিচ অসি ভারত্তা লৈ হায়না এনালাইসিসনা উৎলি।
আই.য়ু.এন.সি. গাইদলাইনশিং ঙাক্না অমসুং সাইৎ এসেসমেন্ত অমসুং প্রে দেন্সিতী, কুনো নেস্নেল পার্ক্কী কবোকৈ থম্বগী হৌজিক লৈরিবা কেপাসিতী, অতোপ্পা ক্রাইতেরিয়া কয়াগী মতুং ইন্না কুনো নেস্নেল পার্কদা কবোকৈগী ত্রান্সলোকেসনশিংগী এক্সন প্লান অসি শেমখি।
কুনো নেস্নেল পার্ক্কী হৌজিক লৈরিবা থম্বা য়াবগী কেপাসিতী অসি য়াম্লবদা কবোকৈ ২১নি, রেস্তোর তৌখ্রবদি অচৌবা লেন্দস্কেপ অসিদা কবোকৈ ৩৬ ফাওবা থম্বা য়াগনি। থম্বা য়াবগী কেপাসিতী অসি প্রে রেস্তোরেসন তৌবগী খুত্থাংদা কুনো ৱাইল্দলাইফ দিবিজন (স্ক্যের কিমি ১,২৮০)গী লেমহৌরিবা শরুক অসিদা হেনগৎহনবা য়াগনি।
ভারতকী চীতা ইন্ত্রদক্সন প্রোগ্রামগী ফাইনান্সিএল অমসুং এদমিনিস্ত্রেতিব সপ্পোর্ত অসি এন.তি.সি.এ.গী খুত্থাংদা এম.ও.ই.এফ. এন্দ সি.সি.না পীগনি। কোর্পোরেৎ সোসিএল রেস্পোন্সিবিলিতী (সি.এস.আর.)গী খুত্থাংদা সরকার অমসুং কোর্পোরেৎ এজেন্সীশিংনা শরুক য়াবা অসিনা রাজ্য অমসুং কেন্দ্রগী থাক্তা অহেনবা ফন্দিং তৌবদা পুক্নিং থৌগৎলগনি। ৱাইল্দলাইফ ইন্সতিত্যুত ওফ ইন্দিয়া (দবল্যু.আই.আই.), নেস্নেল অমসুং ইন্তর্নেস্নেল কার্নিভোর/চীতা এক্সপর্তশিং/এজেন্সীশিংনা প্রোপ্রাম অসিদা তেক্নিকেল অমসুং নোলেদজ সপ্পোর্ত পীগনি।
এম.ও.ই.এফ. এন্দ সি.সি., এন.তি.সি.এ., দবল্যু.আই.আই., স্তেৎ ফোরেস্ত দিপার্তমেন্তশিংগী ওফিসিএলশিংনা অফ্রিকাগী চীতা কঞ্জর্বেসন রিজর্বশিংগী কেপাসিতী বিল্দিং প্রোগ্রামগী খুত্থাংদা ভারত্তা চীতা ইন্ত্রদক্সন মাইপাক্না তৌনবা সেন্সিতাইজ তৌগনি। মসিগী মথক্তা, অফ্রিকাদগী চীতা মেনেজরশিং অমসুং বাইওলোজিস্তশিংনা ভারতকী কাউন্তরপার্তশিংদা ত্রেনিং পীনবা কৌগনি।
প্রোতেক্সন অমসুং মেনেজমেন্তগী তঙাই ফদবা ওইরিবা মোনিতরিং তৌবগী থৌদাং অসি কুনো নেস্নেল পার্ক মেনেজমেন্তনা তৌগনি অমরোমদা চীতা রিসর্চ তীমনা রিসর্চ মোনিতর তৌগনি। মফম অদুগী খুঞ্জাশিংনা শরুক য়াবদা পুক্নিং থৌগৎনবা তোঙান-তোঙানবা আউতরীচ অমসুং এৱের্নেস প্রোগ্রামশিং পাঙথোক্কনি। কঞ্জর্বেসন অসিদা সর্পঞ্চশিং (খুলাকপা), মফম অদুগী লুচিংবশিং, ওজাশিং, সোসিএল ৱার্করশিং, লাইনীং-লাইশোনগী ওইনা মশক নাইবা মীওইশিং অমসুং এন.জি.ও.শিংদা অচৌবা স্তেক পীগনি। ফোরেস্ত বিভাগকা লোয়ননা কঞ্জর্বেসন অমসুং লৈরিবা তোঙান-তোঙানবা স্কিমশিংগী মতাংদা মীয়ামবু সেন্সিতাইজ তৌনবা স্কুলশিং, কোলেজশিং অমসুং খুঙ্গংশিংদা এৱের্নেস প্রোগ্রামশিং পাঙথোক্নবসু শেম-শারি। “চিন্তু চীতা” কৌবা লোকেল মাস্কোৎ অমগা লোয়ননা মফম অদুগী মীয়ামগীদমক পব্লিক এৱের্নেস কেম্পনশিং চত্থরি। মধ্য প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রীনা রাজ্যগী ওফিসিএলশিং অমসুং কুনো নেস্নেল পার্ক্কী অকোইবদা লৈরিবা কেন্দ্রশিংদগী কারকপা রাজ্যগী বিধান সভাগী মীহুৎশিংদা চীতা-হ্যুমেন ইন্তর্ফেসকী মতাংদা ই-পাউ খঙহন্নবা পাউতাক পীখি।
ইং কুমজা ২০২০গী ভারতকী সুপ্রিম কোর্তী পাউতাক মতুং ইন্না ভারত্তা চীতা ইন্ত্রদক্সন তৌগদৌরিবা অসি ভারতকী সুপ্রিম কোর্তনা খনখিবা এক্সপর্ত কম্মিতিগী লমজিং অমসুং পাউতাক মখাদা এনভাইর্নমেন্ত, ফোরেস্ত এন্দ ক্লাইমেৎ চেঞ্জ মন্ত্রালয় (এম.ও.ই.এফ. এন্দ সি.সি.)গী নেস্নেল তাইগর কঞ্জর্বেসন ওথোরিতী (এন.তি.সি.এ.)না য়েংশিনগনি।
ব্রোচরগীদমক লিঙ্ক অসিদা নম্বীয়ু "এক্সন প্লান ফোর ইন্ত্রদক্সন ওফ চীতা"