Prime Minister's Office
PM inaugurates Golden Jubilee celebrations of Agradoot group of newspapers
“Well-informed, better-informed society should be the goal for all of us, let us all work together for this”
“Agradoot has always kept the national interest paramount”
“Central and state governments are working together to reduce the difficulties of people of Assam during floods”
“Indian language journalism has played a key role in Indian tradition, culture, freedom struggle and the development journey”
“People's movements protected the cultural heritage and Assamese pride, now Assam is writing a new development story with the help of public participation”
“How can intellectual space remain limited among a few people who know a particular language”
06 JUL 2022 5:50PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the Golden Jubilee celebrations of the Agradoot group of newspapers today via video conferencing. Assam Chief Minister Dr Himanta Biswa Sarma, who is the chief patron of Agradoot’s Golden jubilee celebration committee, was also present on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister congratulated the ‘strong voice of the Northeast in the Assamese language’ Dainik Agradoot for the occasion and complimented them for keeping the values of unity and harmony alive through the medium of journalism.
The Prime Minister remarked that under the guidance of Kanak Sen Deka, the Agradoot always kept the national interest paramount. Even during the Emergency, when the biggest attack on democracy took place, even then Agradoot daily and Deka ji did not compromise on journalistic values. He created a new generation of value-based journalism, he said.
The Prime Minister empathized that for the past few days, Assam is also facing great challenges and difficulties in the form of floods. Normal life has been greatly affected in many districts of Assam. The Chief Minister and his team are working very hard day and night for relief and rescue, he said. The Prime Minister assured the people of Assam, the readers of Agradoot, that the central and state governments are working together to reduce their difficulties.
The Prime Minister underlined the sterling contribution of Indian language journalism to Indian tradition, culture, freedom struggle and the development journey. Assam has played a key role in the development of language journalism in India as the state has been a very vibrant place from the point of view of journalism. Journalism started 150 years ago in the Assamese language and kept on getting stronger with time, he added.
The Prime Minister recalled that the journey of the Dainik Agradoot in the last 50 years narrates the story of the change that has taken place in Assam. People's movements have played an important role in realizing this change. People's movements protected the cultural heritage and Assamese pride of Assam. And now Assam is writing a new development story with the help of public participation.
The Prime Minister said when there is dialogue, there is a solution. It is through dialogue that possibilities expand. Therefore, along with the flow of knowledge in Indian democracy, the flow of information is also flowing continuously. Agradoot is part of that tradition, he said.
On the eve of 75 years of independence, the Prime Minister questioned limiting the intellectual space among a few people who know a particular language. He further said this question is not only of emotion but also of scientific logic. This may be seen as a reason for lagging behind in research on the three industrial revolutions. The Prime Minister said the expansion of Indian languages ​​was stopped during the long period of slavery, and in modern epistemology, research was limited to a few languages. A large section of India had no access to those languages, to that knowledge. He added that the scope of Intellect's expertise kept shrinking. Due to this, the pool of invention and innovation has also become limited. In the 4th Industrial revolution, there is a massive opportunity for India to lead the world. This opportunity is due to our data power and digital inclusion. The Prime Minister stressed that “no Indian should be deprived of the best information, best knowledge, best skill and best opportunity just because of language, this is our effort. That's why we encouraged studies in Indian languages ​​in the National Policy on Education.” The Prime Minister continued on the theme of knowledge in mother tongue and said that “ it is now our endeavour to make the world's best content available in Indian languages. For this, we are working on the national language translation mission. The effort is that the Internet, which is a huge storehouse of knowledge, and information, can be used by every Indian in his own language.” He also talked of the Bhashini Platform, a Unified Language Interface launched recently. “It is important from every aspect, social and economic, to make the Internet available to crores of Indians in their own language”, he added.
Underlining the biodiversity and cultural richness of Assam and Northeast, the Prime Minister said Assam has a rich legacy of music and that it needs to reach the world at large. He said efforts of the last 8 years with regard to physical and digital connectivity of the region will be hugely beneficial for the tribal tradition, tourism and culture of Assam.
The Prime Minister said the positive role played by our media in campaigns like the Swachh Bharat Mission is appreciated all over the country and the world even today. “Similarly, you can become a participant in the country's resolutions in the Amrit Mahotsav”, the Prime Minister said.
“Well-informed, better-informed society should be the goal for all of us, let us all work together for this”, the Prime Minister concluded.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଅଗ୍ରଦୂତ ଗ୍ରୁପ୍‍ ଖବରକାଗଜର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଜୟନ୍ତୀ ଉତ୍ସବକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
“ସୁଚିନ୍ତିତ ସୂଚନା, ଉତ୍ତମ ସୂଚନା ପ୍ରାପ୍ତ ସମାଜ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେବା ଉଚିତ୍‍ । ଆସନ୍ତୁ ସମସ୍ତେ ଏଥିପାଇଁ ଏକତ୍ର ହୋଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା”
“ଅଗ୍ରଦୂତ ସର୍ବଦା ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦେଇଆସିଛି”
“ବନ୍ୟା ସମୟରେ ଆସାମର ଲୋକଙ୍କ ଅସୁବିଧାକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି”
“ଭାରତୀୟ ପରମ୍ପରା, ସଂସ୍କୃତି, ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ଏବଂ ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ଭାରତୀୟ ଭାଷା ସାମ୍ବାଦିକତା ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି”
“ଲୋକଙ୍କ ଆନ୍ଦୋଳନ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ଆସାମର ଗୌରବକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେଇଛି, ବର୍ତ୍ତମାନ ଆସାମ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସହଯୋଗରେ ଏକ ନୂତନ ବିକାଶର କାହାଣୀ ଲେଖୁଛି”
“ଏକ ର୍ନିଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଭାଷା ଜାଣିଥିବା କିଛି ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବୌଦ୍ଧିକ ସ୍ଥାନ କିପରି ସୀମିତ ରହିପାରିବ?
06 JUL 2022 5:50PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ଅଗ୍ରଦୂତ ଖବରକାଗଜର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଜୟନ୍ତୀ ଉତ୍ସବକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ଆସାମର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ହିମନ୍ତ ବିଶ୍ୱ ଶର୍ମା ଯିଏକି ଅଗ୍ରଦୂତ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଜୟନ୍ତୀ ଉତ୍ସବ ସମିତିର ମୁଖ୍ୟ ପୃଷ୍ଠପୋଷକ ସେ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଉତ୍ସବ ପାଇଁ "ଆସାମ ଭାଷାରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଦୃଢ ସ୍ୱର” ଦୈନିକ ଅଗ୍ରଦୂତକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବା ସହ ସାମ୍ବାଦିକତା ମାଧ୍ୟମରେ ଏକତା ଏବଂ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟର ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ବଞ୍ଚାଇ ରଖିଥିବାରୁ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ କନକ ସେନ ଡେକାଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ ଅଗ୍ରଦୂତ ସର୍ବଦା ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦେଇଥାଏ । ଜରୁରୀକାଳୀନ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଯେତେବେଳେ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଉପରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ ଆକ୍ରମଣ ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ଦୈନିକ ଅଗ୍ରଦୂତ ଏବଂ ଡେକା ଜୀ ସାମ୍ବାଦିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ସହିତ ଆପୋଷ ବୁଝାମଣା କରିନଥିଲେ । ସେ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଭିତ୍ତିକ ସାମ୍ବାଦିକତାର ଏକ ନୂତନ ପୀଢି ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମବେଦନା ଜଣାଇଛନ୍ତି ଯେ, ଗତ କିଛି ଦିନ ହେବ ଆସାମ ମଧ୍ୟ ବନ୍ୟା ପରିସ୍ଥିତିରେ ବଡ଼ ଆହ୍ୱାନ ଏବଂ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଛି । ଆସାମର ଅନେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ସାଧାରଣ ଜନ ଜୀବନ ବହୁତ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଛି । ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ତାଙ୍କ ଟିମ୍ ରିଲିଫ ଓ ଉଦ୍ଧାର ପାଇଁ ଦିନରାତି ବହୁତ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆସାମର ଲୋକଙ୍କୁ, ଅଗ୍ରଦୂତର ପାଠକମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନଙ୍କ ଅସୁବିଧା ହ୍ରାସ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ।
ଭାରତୀୟ ପରମ୍ପରା, ସଂସ୍କୃତି, ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ଏବଂ ବିକାଶ ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ଭାଷା ସାମ୍ବାଦିକତାର ଅବଦାନକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ସାମ୍ବାଦିକତା ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ରାଜ୍ୟ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ଥାନ ହୋଇଥିବାରୁ ଭାରତରେ ଭାଷା ସାମ୍ବାଦିକତାର ବିକାଶରେ ଆସାମ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି । ସାମ୍ବାଦିକତା ୧୫୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଆସାମ ଭାଷାରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ସମୟ ସହିତ ଅଧିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହେବାକୁ ଲାଗିଲା ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନେ ପକାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ୫୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦୈନିକ ଅଗ୍ରଦୂତର ଯାତ୍ରା ଆସାମରେ ଘଟିଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନର କାହାଣୀ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛି । ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ହୃଦୟଙ୍ଗମ କରିବାରେ ଲୋକଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି । ଲୋକଙ୍କ ଗତିବିଧି ଆସାମର ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ଆସାମର ଗୌରବକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେଇଥିଲା ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆସାମ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସହାୟତାରେ ଏକ ନୂତନ ବିକାଶର କାହାଣୀ ଲେଖୁଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେତେବେଳେ କଥାବାର୍ତ୍ତା ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ସମାଧାନ ବାହାରେ । ଆଲୋଚନା ମାଧ୍ୟମରେ ହିଁ ସମ୍ଭାବନା ବିସ୍ତାର ହୁଏ । ତେଣୁ, ଭାରତୀୟ ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ଜ୍ଞାନର ପ୍ରବାହ ସହିତ ସୂଚନା ପ୍ରବାହ ମଧ୍ୟ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ପ୍ରବାହିତ ହେଉଛି । ଅଗ୍ରଦୂତ ସେହି ପରମ୍ପରାର ଏକ ଅଂଶ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ର୍ନିଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଭାଷା ଜାଣିଥିବା କିଛି ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବୌଦ୍ଧିକ ସ୍ଥାନ ସୀମିତ କରିବାକୁ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପ୍ରଶ୍ନ କେବଳ ଭାବନା ନୁହେଁ ବରଂ ବୈଜ୍ଞାନିକ ତର୍କ ଅଟେ । ତିନୋଟି ଶିଳ୍ପ ବିପ୍ଳବ ଉପରେ ଅନୁସନ୍ଧାନ ପଛରେ ପଡ଼ିବାର ଏକ କାରଣ ଭାବରେ ଦେଖାଯାଇପାରେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦାସତ୍ୱର ଦୀର୍ଘ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତୀୟ ଭାଷାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ବନ୍ଦ ହୋଇଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଆଧୁନିକ ଜ୍ଞାନତତ୍ୱରେ ଅନୁସନ୍ଧାନ କେବଳ କିଛି ଭାଷାରେ ସୀମିତ ଥିଲା । ଭାରତର ଏକ ବୃହତ ବିଭାଗ ସେହି ଭାଷାଗୁଡ଼ିକରେ, ସେହି ଜ୍ଞାନର କୌଣସି ସୁବିଧା ପାଇ ନଥିଲା । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ବୁଦ୍ଧିଜୀବୀଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତାର ପରିସର ହ୍ରାସ ପାଉଛି । ଏହି କାରଣରୁ, ଉଦ୍ଭାବନ ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନର ପୁଲ୍ ମଧ୍ୟ ସୀମିତ ହୋଇଯାଇଛି । ୪ର୍ଥ ଶିଳ୍ପ ବିପ୍ଳବରେ ଭାରତ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱକୁ ନେତ୍ୱତ୍ୱ ଦେବା ଲାଗି ଏକ ବଡ଼ ସୁଯୋଗ ରହିଛି । ଏହି ସୁଯୋଗ ଆମର ଡାଟା ଶକ୍ତି ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତ ହେତୁ ହୋଇଥାଏ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୋର ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଭାଷା ଯୋଗୁଁ କୌଣସି ଭାରତୀୟ ସର୍ବୋତ୍ତମ ସୂଚନା, ସର୍ବୋତ୍ତମ ଜ୍ଞାନ, ସର୍ବୋତ୍ତମ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ସର୍ବୋତ୍ତମ ସୁଯୋଗରୁ ବଞ୍ଚିତ ହେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ, ଏହା ଆମର ପ୍ରୟାସ । ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତିରେ ଭାରତୀୟ ଭାଷାରେ ଅଧ୍ୟୟନକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲୁ । ମାତୃଭାଷାରେ ଜ୍ଞାନର ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାରି ରଖି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତୀୟ ଭାଷାରେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବୋତ୍ତମ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ଆମର ପ୍ରୟାସ । ଏଥିପାଇଁ ଆମେ ଜାତୀୟ ଭାଷା ଅନୁବାଦ ମିଶନରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ । ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ଯେ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍, ଯାହା ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ସୂଚନାର ଏକ ବିଶାଳ ଭଣ୍ଡାର ଅଟେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ନିଜ ଭାଷାରେ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ । ନିକଟରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଏକ ୟୁନିଫାଏଡ୍ ଭାଷା ଇଣ୍ଟରଫେସ୍ ଭାସିନି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ କହିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସାମାଜିକ ତଥା ଅର୍ଥନୈତିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ କୋଟି କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ନିଜ ଭାଷାରେ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ ।
ଆସାମ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଜୈବ ବିବିଧତା ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ସମୃଦ୍ଧତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଆସାମ ସଙ୍ଗୀତର ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ପରମ୍ପରା ଅଛି ଏବଂ ଏହା ବିଶ୍ୱରେ ପହଞ୍ଚିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଆସାମର ଆଦିବାସୀ ପରମ୍ପରା, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ପାଇଁ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ସଂଯୋଗକୁ ନେଇ ଗତ ୮ ବର୍ଷର ପ୍ରୟାସ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ଭଳି ଅଭିଯାନରେ ଆମ ଗଣମାଧ୍ୟମର ସକରାତ୍ମକ ଭୂମିକା ଆଜି ମଧ୍ୟ ଦେଶ ତଥା ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରଶଂସନୀୟ । ସେହିଭଳି ଆପଣ ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବରେ ଦେଶର ସଂକଳ୍ପରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିପାରିବେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସୁଚିନ୍ତିତ ସୂଚନା, ଭଲ ସୂଚନା ପ୍ରାପ୍ତ ସମାଜ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେବା ଉଚିତ, ଆସନ୍ତୁ ସମସ୍ତେ ଏଥିପାଇଁ ଏକାଠି କାମ କରିବା ।