Prime Minister's Office
PM inaugurates the redeveloped temple of Shree Kalika Mata at Pavagadh Hill
“This ‘Shikhar Dhwaj’ a symbol of the fact that centuries change, eras change, but the faith remains eternal”
“Today, New India is proudly living its ancient identity along with its modern aspirations”
“Mother, bless me so that I continue to serve the people of the country as a servant of the people with more energy, sacrifice and dedication”
“Garvi Gujarat is synonymous with pride and glory of India”
“Pavagadh has been a center of universal harmony with the historical diversity of India”
18 JUN 2022 12:05PM by PIB Delhi
The Prime Minister inaugurated the redeveloped temple of Shree Kalika Mata at Pavagadh Hill. It is one of the oldest temples in the area and attracts pilgrims in large numbers. The redevelopment of the temple has been done in 2 phases. The inauguration of the first phase of redevelopment was done by the Prime Minister earlier this year in April. The foundation stone of the redevelopment of the second phase, which was inaugurated in today’s program, was laid by the Prime Minister in 2017. This includes expansion of the temple base and ‘parisar’ at three levels, installation of amenities like street lights, CCTV system etc.
The Prime Minister expressed his gratitude for his good fortune of being at the temple. He underlined the importance of the moment today when after 5 centuries and even 75 years after independence, ‘dhwaja’ sacred flag was hoisted on the temple. He said “Today, after centuries, the flag is once again hoisted on the top of the Pavagadh temple. This ‘Shikhar Dhwaj’ flag is not only a symbol of our faith and spirituality but this flag is also a symbol of the fact that centuries change, eras change, but the faith remains eternal.” He said that this redevelopment right before the upcoming ‘Gupt Navratri’ is an indication that ‘Shakti’ never dims or disappears.
Referring to Ram Temple in Ayodhya, Kashi Vishvanath Dham and Kedar Dham, the Prime Minister pointed out “Today the spiritual and cultural glory of India is being restored. Today New India is proudly living its ancient identity along with its modern aspirations.” Alongwith centres of faith new possibilities of our progress are emerging and this grand temple at Pavagadh is part of that journey, he said. He said that this temple also symbolizes Sabka Saath Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas.
The Prime Minister recalled how Swami Vivekananda devoted himself to public service after getting Maa Kali’s briefings. He said that today he asked the goddess to give him strength to serve the people. Shri Modi prayed “Mother, bless me so that I continue to serve the people of the country as a servant of the people with more energy, sacrifice and dedication. Whatever strength I have, whatever virtues I have in my life, I should continue to dedicate it for the welfare of the mothers and sisters of the country.”
In the context of Azadi ka Amrit Mahotsav, the Prime Minister said that Gujarat has made sterling contributions in the freedom struggle as well as in the development journey of the nation. Garvi Gujarat is synonymous with pride and glory of India, he said. He said that in the glorious tradition of Somnath temple; Panchmahal and Pavagadh have kept working for the pride in our heritage. He said that today, Maa Kali has blessed her devotees with the greatest gift by completing the redevelopment and hoisting the Dhwaja. In the restoration, the ancient essence of the temple was not touched, he said. The Prime Minister also noted the ease of access to the temple. “Earlier the journey to Pavagadh was so difficult that people used to say that at least once in life the mother should have darshan. Today, the increasing facilities here have made difficult darshan accessible”, he said. He asked the devotees to maintain discipline. “There is spirituality in Pavagadh, there is also history,nature, art and culture. Here on one side is the Shaktipeeth of Maa Mahakali, and on the other side there is also a heritage Jain temple. That is, Pavagadh has in a way been a center of universal harmony with the historical diversity of India”, the Prime Minister said. Referring to the various temples of Mata, the Prime Minister noted that Gujarat has a security ring of Mata’s blessings.
The Prime Minister noted that with development of places of faith new opportunities emerge for the region as tourism, employment and awareness about the art and craft of the region increases. Recalling that Panchmahal being the land of legendary music maestro Baiju Bawara, the Prime Minister said that wherever heritage and Culture gets strength art and talent too flourishes. The Prime Minister remembered that it was from Champaner ‘Jyotirgram’ scheme was launched in 2006.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପାଭଗଡ ପାହାଡରେ ଶ୍ରୀ କାଳୀକା ମାତାଙ୍କ ପୁନଃ ବିକଶିତ ମନ୍ଦିରର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
“ଏହି 'ଶିଖର ଧ୍ୱଜ' ଏହାର ଏକ ପ୍ରତୀକ ଯେ ଶତାବ୍ଦୀ ବଦଳିଯାଏ, ଯୁଗ ବଦଳିଯାଏ, କିନ୍ତୁ ବିଶ୍ୱାସ ଚିରସ୍ଥାୟୀ ରହିଥାଏ”
“ଆଜି, ନୂତନ ଭାରତ ଗର୍ବର ସହିତ ଏହାର ପ୍ରାଚୀନ ପରିଚୟ ଓ ଆଧୁନିକ ଆକାଂକ୍ଷା ସହିତ ଜୀବନ ଅତିବାହିତ କରୁଛି”
“ମାଆ, ମୋତେ ଆଶୀର୍ବାଦ କର, ଯାହାଫଳରେ ମୁଁ ଅଧିକ ଶକ୍ତି, ତ୍ୟାଗ ଏବଂ ଉତ୍ସର୍ଗ ସହିତ ଦେଶର ସେବକ ଭାବରେ ଦେଶର ଲୋକମାନଙ୍କ ସେବା ଜାରି ରଖେ”
“ଗାର୍ଭି ଗୁଜୁରାଟ ଭାରତର ଗର୍ବ ଏବଂ ଗୌରବ ସହିତ ସମକକ୍ଷ”
“ଭାରତର ଐତିହାସିକ ବିବିଧତା ସହିତ ପାଭଗଡ ସର୍ବଭାରତୀୟ ସମନ୍ୱୟର କେନ୍ଦ୍ର ହୋଇଛି”
18 JUN 2022 12:05PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପାଭଗଡ ପାହାଡରେ ଶ୍ରୀ କାଳୀକା ମାତାଙ୍କ ପୁନଃ ବିକାଶିତ ମନ୍ଦିରର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଏହା ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଏକ ପୁରାତନ ମନ୍ଦିର ଏବଂ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରିଥାଏ । ମନ୍ଦିରର ପୁନଃ ବିକାଶ ୨ ଟି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ କରାଯାଇଛି । ପୁନଃ ବିକାଶର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟର ଉଦଘାଟନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଏପ୍ରିଲରେ କରିଥିଲେ । ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଥିବା ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟର ପୁନଃ ବିକାଶର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ୨୦୧୭ ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଥିଲା । ଏଥି ମଧ୍ୟରେ ମନ୍ଦିର ‘ପରିସର' ତିନି ସ୍ତରରେ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ, ଷ୍ଟ୍ରିଟ୍ ଲାଇଟ୍‌, ସିସିଟିଭି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଭଳି ସୁବିଧା ସ୍ଥାପନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ମନ୍ଦିରରେ ରହିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇଛନ୍ତି । ୫ ଶତାବ୍ଦୀ ପରେ ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ପରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ମନ୍ଦିର ଉପରେ ‘ଧ୍ୱଜା’ ସ୍ଥାପନର ମହତ୍ୱ ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଆଜି ଶତାବ୍ଦୀ ପରେ ପାଭଗଡ ମନ୍ଦିରର ଶୀର୍ଷରେ ପୁଣି ଥରେ ପତାକା ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି । ଏହି ‘ଶିଖର ଧ୍ୱଜା' ପତାକା କେବଳ ଆମର ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାର ପ୍ରତୀକ ନୁହେଁ ବରଂ ଏହି ପତାକା ମଧ୍ୟ ସତ୍ୟର ପ୍ରତୀକ ଅଟେ ଯେ ଶତାବ୍ଦୀ ବଦଳିଯାଏ, ଯୁଗ ବଦଳିଯାଏ, କିନ୍ତୁ ବିଶ୍ୱାସ ଚିରନ୍ତନ ରହିଥାଏ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଗାମୀ ‘ଗୁପ୍ତ ନବରାତ୍ରୀ'ର ଠିକ୍ ପୂର୍ବରୁ ଏହି ପୁନଃ ବିକାଶ ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଶକ୍ତି କେବେ ବି ଅଦୃଶ୍ୟ ହୁଏ ନାହିଁ କିମ୍ବା କମ୍‍ ହୁଏ ନାହିଁ ।
ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ରାମ ମନ୍ଦିର, କାଶୀ ବିଶ୍ୱନାଥ ଧାମ ଏବଂ କେଦାର ଧାମ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଭାରତର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଗୌରବ ପୁନଃ ସ୍ଥାପିତ ହେଉଛି । ଆଜି ନୂତନ ଭାରତ ଏହାର ଆଧୁନିକ ଆକାଂକ୍ଷା ସହିତ ପ୍ରାଚୀନ ପରିଚୟକୁ ଗର୍ବର ସହିତ ବଢାଉଛି । ବିଶ୍ୱାସର କେନ୍ଦ୍ର ସହିତ ଆମର ପ୍ରଗତିର ନୂତନ ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି ଏବଂ ପାଭଗଡରେ ଥିବା ଏହି ମହାନ ମନ୍ଦିର ସେହି ଯାତ୍ରାର ଏକ ଅଂଶ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ମନ୍ଦିର ମଧ୍ୟ ସବକା ସାଥ୍‌, ସବକା ବିକାଶ, ସବକା ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସବକା ପ୍ରୟାସକୁ ଚିହ୍ନିତ କରିଥାଏ ।
ମା’ କାଳୀଙ୍କ ଆର୍ଶୀବାଦ ପାଇବା ପରେ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦ କିପରି ଜନସେବାରେ ନିଜକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ ତାହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନେ ପକାଇଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ସେ ଦେବୀଙ୍କୁ ଲୋକମାନଙ୍କ ସେବା କରିବା ପାଇଁ ଶକ୍ତି ଦେବାକୁ କହିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରାର୍ଥନା କରିଛନ୍ତି ମା’, ମୋତେ ଆଶୀର୍ବାଦ କରନ୍ତୁ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ମୁଁ ଦେଶକୁ ଅଧିକ ଶକ୍ତି, ତ୍ୟାଗ ଏବଂ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଭାବରେ ସେବା କରିଚାଲିବି । ମୋର ଯାହା କିଛି ଶକ୍ତି ଅଛି, ମୋ ଜୀବନରେ ଯାହା କିଛି ଗୁଣ ଅଛି, ମୁଁ ଦେଶର ମା’ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଏହାକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବା ଉଚିତ ।
ଆଜାଦି କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ତଥା ଦେଶର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ଗୁଜରାଟର ବଡ ଅବଦାନ ରହିଛି । ଭାରତର ଗର୍ବ ଏବଂ ଗୌରବ ସହିତ ଗାର୍ଭି ଗୁଜୁରାଟର ସମକକ୍ଷ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସୋମନାଥ ମନ୍ଦିରର ଗୌରବମୟ ପରମ୍ପରାରେ; ପଞ୍ଚମହଲ ଏବଂ ପାଭଗଡ ଆମର ଐତିହ୍ୟର ଗର୍ବ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ମା’ କାଳୀ ତାଙ୍କ ଭକ୍ତମାନଙ୍କୁ ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ଉପହାର ଦେଇ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ପୁନଃ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ କରି ଧ୍ୱଜାକୁ ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି । ପୁନରୁଦ୍ଧାରରେ ମନ୍ଦିରର ପ୍ରାଚୀନ ମହତ୍ୱକୁ ସ୍ପର୍ଶ କରାଯାଇ ନଥିଲା ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ଦିରରେ ପ୍ରବେଶର ସହଜତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ଏହା ପୂର୍ବରୁ ପାଭଗଡ ଯାତ୍ରା ଏତେ କଷ୍ଟସାଧ୍ୟ ଥିଲା ଯେ ଲୋକମାନେ କହୁଥିଲେ ଯେ ଜୀବନରେ ଅତି କମରେ ଥରେ ମାତାଙ୍କର ଦର୍ଶନ ହେବା ଉଚିତ୍‍ । ଆଜି ଏଠାରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ସୁବିଧା କଷ୍ଟସାଧ୍ୟ ଦର୍ଶନକୁ ସହଜ କରାଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ସେ ଭକ୍ତମାନଙ୍କୁ ଅନୁଶାସନ ବଜାୟ ରଖିବାକୁ କହିଥିଲେ । ପାଭଗଡରେ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ଅଛି, ଇତିହାସ, ପ୍ରକୃତି, କଳା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ମଧ୍ୟ ଅଛି । ଏଠାରେ ଗୋଟିଏ ପାଶ୍ୱର୍ରେ ମା’ ମହାକାଳୀଙ୍କର ଶକ୍ତିପୀଠ, ଏବଂ ଅନ୍ୟ ପଟେ ଐତିହ୍ୟ ଜୈନ ମନ୍ଦିର ମଧ୍ୟ ଅଛି । ଅର୍ଥାତ ପାଭଗଡ ଭାରତର ଐତିହାସିକ ବିବିଧତା ସହିତ ସର୍ବଭାରତୀୟ ସମନ୍ୱୟର କେନ୍ଦ୍ର ହୋଇପାରିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ମାତାଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ଦିର ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଗୁଜୁରାଟରେ ମାତାଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦର ସୁରକ୍ଷା ବଳୟ ରହିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ବିଶ୍ୱାସ ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ ସହିତ ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ରୋଜଗାର ଏବଂ ଅଞ୍ଚଳର କଳା ଓ ଶିଳ୍ପ ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ସହିତ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ । ପଞ୍ଚମହଲ କିମ୍ବଦନ୍ତୀ ସଂଗୀତକାର ବାଇଜୁ ବାୱାରାର ଭୂମି ବୋଲି ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେଉଁଠାରେ ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିକୁ ବଳ ମିଳିଥାଏ ସେଠାରେ କଳା ଏବଂ ପ୍ରତିଭା ମଧ୍ୟ ବଢିଥାଏ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନେ ପକାଇଲେ ଯେ ଏହି ଚମ୍ପାନର୍‌ରେ ‘ଜ୍ୟୋତିରଗ୍ରାମ' ଯୋଜନା ୨୦୦୬ ରେ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା ।