Prime Minister's Office
PM to visit Gujarat on 11-12 March
PM to address Gujarat Panchayat Mahasammelan; event to be attended by over one lakh panchayati raj representatives from the State
PM to dedicate building of Rashtriya Raksha University to the nation and deliver its first Convocation address
RRU has been set up to meet the need for high quality trained manpower in various wings of policing, criminal justice and correctional administration
PM to declare open the 11th Khel Mahakumbh
Started under the visionary leadership of PM as the then Gujarat CM in 2010, the Mahakumbh has revolutionized the sports ecosystem in Gujarat
09 MAR 2022 6:42PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Gujarat on 11-12 March, 2022. At around 4 PM on 11th March, Prime Minister will participate in Gujarat Panchayat Mahasammelan and address the gathering. Prime Minister will dedicate the building of Rashtriya Raksha University (RRU) to the nation on 12th March at 11 AM. He will also deliver the first Convocation address of the RRU as the Chief Guest. At around 6:30 PM, Prime Minister will declare open the 11th Khel Mahakumbh and deliver an address on the occasion.
Gujarat has three tier Panchayati Raj structure, with 33 district panchayats, 248 taluka panchayats and over 14,500 gram panchayats. ‘Gujarat Panchayat Mahasammelan: Aapnu Gaam, Aapnu Gaurav’ will witness participation of more than 1 lakh representatives from the three ties of the Panchayati Raj institutions in the State.
Rashtriya Raksha University (RRU) was set up to meet the need for high quality trained manpower in various wings of policing, criminal justice and correctional administration. Government set up a national police university named Rashtriya Raksha University by upgrading the Raksha Shakti University which was established by the Government of Gujarat in 2010. The University, which is an Institution of National Importance, commenced its operations from 1st October, 2020. The University will develop synergies with the private sector by leveraging knowledge and resources from the industry and would also set up Centres of Excellence in various fields relating to police and security.
RRU offers academic programs from diploma to doctorate level in various areas of policing and internal security such as police science and management, criminal law and justice, cyber psychology, information technology, artificial intelligence and cyber security, crime investigation, strategic languages, internal defence and strategies, physical education and sports, coastal and maritime security. Currently, 822 students from 18 States are enrolled in these programs.
Started in 2010 in Gujarat under the visionary leadership of the then Chief Minister Shri Narendra Modi, with 16 sports and 13 lakh participants, Khel Mahakumbh today encompasses 36 general sports and 26 para sports. Over 45 lakh sportspersons have registered for 11th Khel Mahakumbh.
Khel Mahakumbh has revolutionized the sports ecosystem in Gujarat. With no age bar, it witnesses participation of people from across the State who compete in various events over a period of one month. It is a unique confluence of traditional sports like kabaddi, kho-kho, tug of war, yogasana, mallakhambh and modern sports like artistic skating, tennis and fencing. It has played an important role in identifying raw talent in sports at the grassroot level. It has also given a thrust to para sports in Gujarat.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମାର୍ଚ୍ଚ ୧୧-୧୨ ତାରିଖରେ ଗୁଜୁରାଟ ଗସ୍ତରେ ଯିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁଜୁରାଟ ପଞ୍ଚାୟତ ସମ୍ମେଳନକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବେ; ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ରାଜ୍ୟରୁ ଏକ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ପ୍ରତିନିଧି ଯୋଗଦେବେ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ସୌଧକୁ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରଥମ ସମାବର୍ତ୍ତନ ଉତ୍ସବରେ ଅଭିଭାଷଣ ପ୍ରଦାନ କରିବେ
ପୋଲିସ୍, ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ଏବଂ ସୁଧାରତ୍ମକ ପ୍ରଶାସନର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ତରରେ ଉଚ୍ଚମାନର ତାଲିମପ୍ରାପ୍ତ ମାନବସମ୍ବଳର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଆରଆରୟୁ ଗଠନ କରାଯାଇଛି
ଏକାଦଶ ଖେଳ ମହାକୁମ୍ଭ ଶୁଭାରମ୍ଭର ଘୋଷଣା କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
୨୦୧୦ ରେ ତତ୍କାଳୀନ ଗୁଜୁରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ସମ୍ପନ୍ନ ନେତୃତ୍ୱରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ମହାକୁମ୍ଭ ଗୁଜୁରାଟର କ୍ରୀଡା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି
09 MAR 2022 6:42PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୨୦୨୨ ମାର୍ଚ୍ଚ ୧୧-୧୨ ରେ ଗୁଜରାଟ ଗସ୍ତ କରିବେ । ୧୧ ମାର୍ଚ୍ଚ ଅପରାହ୍ନ ପ୍ରାୟ ୪ ଟା ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁଜୁରାଟ ପଞ୍ଚାୟତ ମହାସମ୍ମେଳନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ ଏବଂ ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ (ଆରଆରୟୁ) ର ର୍ନିମାଣ ହୋଇଥିବା ସୌଧକୁ ମାର୍ଚ୍ଚ ୧୨ ତାରିଖ ପୂର୍ବାହ୍ନ ୧୧ ଟା ସମୟରେ ଦେଶକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ । ସେ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବରେ ଆରଆରୟୁ ର ପ୍ରଥମ ସମାବର୍ତ୍ତନ ଉତ୍ସବରେ ଅଭିଭାଷଣ ପ୍ରଦାନ କରିବେ । ସଂଧ୍ୟା ପ୍ରାୟ ୬.୩୦ ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକାଦଶ ଖେଳ ମହାକୁମ୍ଭ ଶୁଭାରମ୍ଭ ପାଇଁ ଘୋଷଣା କରିବେ ଏବଂ ଏହି ଅବସରରେ ଏକ ଅଭିଭାଷଣ ପ୍ରଦାନ କରିବେ ।
ଗୁଜୁରାଟର ତିନି ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ୩୩ ଟି ଜିଲ୍ଲା ପଞ୍ଚାୟତ, ୨୪୮ ତାଲୁକା ପଞ୍ଚାୟତ ଏବଂ ୧୪,୫୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାମପଞ୍ଚାୟତ ରହିଛି । ଗୁଜୁରାଟ ପଞ୍ଚାୟତ ମହାସମ୍ମେଳନ: ‘ଅପନୁ ଗାମ, ଅପନୁ ଗୌରବ' ରାଜ୍ୟରେ ତ୍ରିସ୍ତରୀୟ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଅନୁଷ୍ଠାନର ୧ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପ୍ରତିନିଧୀଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣର ସାକ୍ଷୀ ରହିବ ।
ପୋଲିସ୍, ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ଏବଂ ସଂଶୋଧନ ପ୍ରଶାସନର ବିଭିନ୍ନ ପକ୍ଷରେ ଉଚ୍ଚମାନର ତାଲିମପ୍ରାପ୍ତ ମାନବସମ୍ବଳର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ରକ୍ଷା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ (ଆରଆରୟୁ) ଗଠନ କରାଯାଇଥିଲା । ୨୦୧୦ ରେ ଗୁଜୁରାଟ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ରକ୍ଷା ଶକ୍ତି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ନବୀକରଣ କରି ସରକାର ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ରକ୍ଷା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ନାମକ ଏକ ଜାତୀୟ ପୋଲିସ୍ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ । ଏହି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଯାହାକି ଗୋଟିଏ ଜାତୀୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ତାହା ୨୦୨୦ ଅକ୍ଟୋବର ୧ତାରିଖରୁ କାର୍ଯ୍ୟାରମ୍ଭ କରିଛି । ଏହି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରରୁ ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ସମ୍ବଳ ବ୍ୟବହାର କରି ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ବିକାଶ କରିବ ଏବଂ ପୋଲିସ୍ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେଣ୍ଟର ଅଫ୍ ଏକ୍ସଲେନ୍ସ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବ ।
ପୋଲିସ୍ ଏବଂ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ସୁରକ୍ଷା ଯେପରିକି ପୋଲିସ୍ ସାଇନ୍ସ ଏବଂ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ, ଅପରାଧିକ ଆଇନ ଏବଂ ନ୍ୟାୟ, ସାଇବର ସାଇକୋଲୋଜି, ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟଲିଜେନ୍ସ ଏବଂ ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା, ଅପରାଧ ଅନୁସନ୍ଧାନ, ରଣନିତିକ ଭାଷା, ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ରଣକୌଶଳ, ଶାରିରୀକ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ କ୍ରୀଡା, ଉପକୂଳ ଏବଂ ତଟ ସୁରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆରଆରୟୁ ଡିପ୍ଲୋମା ଠାରୁ ଡକ୍ଟରେଟ୍ ସ୍ତର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ତରରେ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରେ । ବର୍ତ୍ତମାନ ୧୮ ଟି ରାଜ୍ୟରୁ ୮୨୨ ଜଣ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଏହି ପାଠ୍ୟକ୍ରମରେ ନାମ ଲେଖାଇଛନ୍ତି ।
୨୦୧୦ ରେ ଗୁଜୁରାଟରେ ତତ୍କାଳୀନ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିସମ୍ପନ୍ନ ନେତୃତ୍ୱରେ ୧୬ ଟି କ୍ରୀଡା ଏବଂ ୧୩ ଲକ୍ଷ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ସହ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଖେଳ ମହାକୁମ୍ଭ ଆଜି ୩୬ ଟି ସାଧାରଣ କ୍ରୀଡା ଏବଂ ୨୬ ଟି ପାରା କ୍ରୀଡାକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିଛି । ଏକାଦଶ ଖେଳ ମହାକୁମ୍ଭ ପାଇଁ ୪୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍ ପଞ୍ଜିକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ଗୁଜୁରାଟର କ୍ରୀଡା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଖେଳ ମହାକୁମ୍ଭ ବିପ୍ଳବ ଆଣିଛି । କୌଣସି ବୟସ ସ୍ତର ନଥିବାରୁ ଏହା ରାଜ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ଆସିଥିବା ଲୋକଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣର ସାକ୍ଷୀ ଅଟେ, ଯେଉଁମାନେ ଏକ ମାସ ଧରି ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗରେ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରନ୍ତି । କବାଡି, ଖୋ-ଖୋ, ଦଉଡି ଟଣା, ଯୋଗସାନ, ମାଲଖମ୍ବ ଭଳି ପାରମ୍ପରିକ କ୍ରୀଡା ଏବଂ କଳାତ୍ମକ ସ୍କେଟିଂ, ଟେନିସ୍ ଏବଂ ଫେନସିଂ ପରି ଆଧୁନିକ କ୍ରୀଡ଼ାର ଏହା ଏକ ନିଆରା ମିଳନ । ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ନୂତନ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଭା ଚିହ୍ନଟ କରିବାରେ ଏହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି । ଏହା ମଧ୍ୟ ଗୁଜୁରାଟରେ ପାରା କ୍ରୀଡାକୁ ଏକ ଉତ୍ସାହ ଦେଇଛି ।